2019-08-17 39 浏览
近日在網上看見了山頂剛完成了裝修,有不少人氣的食肆進駐了山頂,今日剛好同親友遊覽山頂後一於試吓這甜品放題大家一齊放肆一下.甜品放題的性價比十分之高,只是百多元經已可享用這放題了.大家想食少少主菜先品嚐這放題還有特價添.蛋糕甜品的選擇也不少,有栗子綠茶朱古力芒果等蛋糕水準同樣十分之高,又不是很甜,食多少少也不怕超標.這個只是杯芝士味香濃.食得太多蛋糕也有水果可以比大家清新一下.自家製的燕麥曲奇比較健康並不是很油.這個紅桑子杯,是滑滑的,口感十分之不錯.
甜品放題的性價比十分之高,只是百多元經已可享用這放題了.
大家想食少少主菜先品嚐這放題還有特價添.
這個只是杯芝士味香濃.
食得太多蛋糕也有水果可以比大家清新一下.
自家製的燕麥曲奇比較健康並不是很油.
這個紅桑子杯,是滑滑的,口感十分之不錯.
2019-08-16 68 浏览
在37 steak house食完午餐,一定不能少得在37 steak house隔離的甜品餐廳Mina House食埋甜品先走!甜品自助餐真係超抵食,每位只需$158就可以食到十幾款高級甜品,甜品質素遠超一般酒店自助餐! 甜品會放在餐廳中間,客人可以自由選取。我當日甜品有伯爵歌劇院蛋糕、綠茶紫蘇蛋糕、煎茶芝士杯、香草紅桑子杯、忌廉泡芙、法式香橙乳酪蛋糕、香草栗子蛋糕、芒果熱情果蛋糕、巧克力燕麥曲奇、玫瑰草莓杯子蛋糕、雜果杯,一共有11款咁多呀! 每道甜品都好好食,絕對唔馬虎,如果平時中意食甜品既人一定超滿足!其中有兩款我覺得特別好食,就係忌廉泡芙以及伯爵歌劇院蛋糕。忌廉泡芙外皮鬆軟,內裡既忌廉味道同日本蛋糕用的北海道忌廉一樣味道,超級綿密,而且用料好大方,咬落去滿滿既cream超滿足!伯爵歌劇院蛋糕食落比較紮實,但都好creamy,有伯爵茶香以及濃郁朱古力味,好特別!
在37 steak house食完午餐,一定不能少得在37 steak house隔離的甜品餐廳Mina House食埋甜品先走!甜品自助餐真係超抵食,每位只需$158就可以食到十幾款高級甜品甜品質素遠超一般酒店自助餐

2019-08-16 14 浏览
星期日同老婆上左山頂行山, 回程經過山頂廣場見到Mina House推出左$158位的甜品放題, 價錢咁吸引當然要試一試啦。😁Mina House位於山頂廣場1樓, 裝修非常華麗, 外望凌霄閣同山頂景色。正常係山頂呢d高級餐廳食一件蛋糕都要$100, 而家只需$158就係咁deluxe的環境享受甜品放題, 的確超值。👍Dessert Buffet 甜品放題任食的甜品超過10款, 每款都係由開放式廚房入面的甜品師即場現製, 不停refill。全部甜品質素都唔錯, 當中我最喜歡香草栗子蛋糕同芒果熱情果蛋糕, 每款甜品試完之後, 我地再食左幾轉。邊食邊享受山頂咁舒適環境, 仲可以行出戶外同凌霄閣拍照。埋單包括加一, 每位$174, 非常超值。😍

Dessert Buffet 甜品放題

埋單包括加一, 每位$174, 非常超值。😍
2019-08-11
2019-08-15 22 浏览
甜品放題可以由11點開始食到五點半,成人嘅話就$158一位,小童就$108一位。佢哋都有好多款甜品選擇,眼花撩亂。先係朱古力酥,好正啊,暖暖嘅,流心嘅朱古力好濃郁,好味道!出邊有個dessert bar,單係蛋糕都有香草栗子蛋糕、綠茶紫蘇蛋糕、巧克力蛋糕、芒果熱情果蛋糕、伯爵歌劇院蛋糕。我最鍾意係栗子蛋糕,蛋糕好豐富有唔同嘅層次,食落好有口感。朱古力蛋糕甜得黎帶淡淡嘅苦味,唔錯!另外伯爵歌劇院蛋糕都幾好味,伯爵茶味我鍾意,但略嫌有少少甜。香草紅桑子杯同煎茶芝士杯,前者酸酸甜甜好開胃,食咗兩個啊😋😋後者都幾creamy 😋高高嘅甜品架上面有香草豆泡夫、柑子撻、法式香橙乳酪蛋糕、玫瑰草莓杯子蛋糕😋仲有一啲小食,例如巧克力燕麥曲奇同雜果,啲水果好新鮮,好甜😝呢度裝修都幾grand,同老友嚟食下蛋糕傾吓計,幾chill😝😝❤

佢哋都有好多款甜品選擇,眼花撩亂。
先係朱古力酥,好正啊,暖暖嘅,流心嘅朱古力好濃郁,好味道!

2019-08-15
  • 朱古力蛋糕
37 Steakhouse & Bar與毗鄰的Mina House,兩家餐廳基本上是打通的。不過,兩者明顯是走不同風格路線的﹗前者塑造出高級典雅扒房之格局,後者則屬較為親民的甜品店。                                                                                 Mina House的餐牌以甜點為主,甜點款式貴精不貴多,暫時只有五款精選甜點。此外,還有十多款鹹點、主菜可以單點,如香煎雞肉牛油果窩夫、白酒忌廉汁煮澳洲藍青口配薯條、三文治、煎鱈魚等選擇。不過,最吸引的,莫過於是甜品放題,$158/成人,$108/小童,有十多款甜品選擇,供客人於二個小時內任食,絕對是假日好去處。 早上十一時起,餐廳設有兩小時甜品自助餐,由店員推出甜品餐車,穿梭餐廳中,讓客人揀選。 左手邊枱上,放有雜果-西瓜、哈蜜瓜和蜜瓜、煎茶芝士杯、巧克力燕麥曲奇和香草紅桑子杯等甜點。                                    中間的柱架上,放有玫瑰草莓杯子蛋糕、柑子撻、法式香橙乳酪蛋糕和香草豆泡夫。  甜品車上

甜品車上,放有五款蛋糕 -  芒果熱情果蛋糕、伯爵茶歌劇院蛋糕、綠茶紫蘇蛋糕、巧克力蛋糕和香草栗子蛋糕。
坐下不久,女侍應送上以木盆盛載的熱騰騰、香噴噴的黃梅冬甩迷你朱古力牛角酥
黃梅醬冬甩乃炸至香軟的冬甩,內藏酸甜甘美的黃梅醬,挺好吃的﹗
迷你朱古力牛角酥外表金黃,層次非常分明,啖啖牛油香之餘,口感更加非常酥脆,且帶朱古力的香甜。
雜果 - 西瓜、哈蜜瓜和蜜瓜,絕對新鮮之作,鮮甜多汁。
煎茶芝士杯入口細滑香軟,富奶香味,撒上可可粉,加添一層味道。
香草紅桑子杯,入口幼滑雲尼拿慕絲配上酸甜的紅桑子啫喱,面層撒上曲奇碎,再飾以一粒紅桑子,充滿夏日氣息。
巧克力燕麥曲奇,口感與咬口十足。
玫瑰草莓杯子蛋糕、柑子撻、法式香橙乳酪蛋糕和香草豆泡夫,個人而言,較喜歡柑子撻。柑子撻是由檸檬撻演變而成,用上果香較濃的柑子,柑子忌廉酸酸甜甜,平衡了蛋白的香甜,清新醒神。
五款蛋糕,眼濶肚窄,小妹只試了伯爵茶歌劇院蛋糕香草栗子蛋糕。前者以杏仁蛋糕、海綿蛋糕與朱古力慕絲製成,每層掃上伯爵茶糖漿和忌廉。吃起來朱古力味頗為濃厚,且夾雜著怡人的茶香。後者以海綿蛋糕、雲尼拿慕絲配上香濃細滑的栗子蓉製成,栗子味頗為香濃且突出。
今日的山頂,一改往日煩囂,遊客數量大減。不知有多少年,礙於人患,未敢貿貿然搭纜車上山或落山。這天,就帶老媽子坐纜車下山去。
2019-08-10
下午茶
2019-08-11 281 浏览
山頂廣場一樓的37Steakhouse&Bar 和 Mina House 兩間餐廳係相連的。係 37Steakhouse&Bar 食完午餐之後,我同朋友去了另一邊食甜品放題!甜品放題價錢$158有十幾款甜品選擇,貌相不遜於酒店,有些更好食過酒店級🤗。蛋糕口味分別有綠茶紫蘇蛋糕丶伯爵歌劇院蛋糕丶巧克力蛋糕丶芒果熱情果蛋糕丶香草栗子蛋糕。食過後我覺得最正係伯爵歌劇院蛋糕,伯爵茶味香濃蛋糕質地又好食!巧克力蛋糕都好好食,裡面充滿果仁,好有口感。栗子蛋糕都好食!蛋糕焗得夠軟綿,栗子又不會太甜,清新可口。還有慕絲杯及生果杯,用料新鮮。甜品架有檸檬撻丶cupcakes 丶泡芙等。咸點焗熱先上枱,內熱外軟好食。另外有一款曲奇餅。食完甜品最後以生果作尾,清新口氣位於太平山呢d高地段可以用$158價錢食甜品放題,而且味道好食,真心抵!Mina House山頂山頂道118號山頂廣場G樓G03號舖及1樓101號舖

甜品放題價錢$158

有十幾款甜品選擇,貌相不遜於酒店,有些更好食過酒店級🤗。

巧克力蛋糕都好好食,裡面充滿果仁,好有口感。

栗子蛋糕都好食!蛋糕焗得夠軟綿,栗子又不會太甜,清新可口。

還有慕絲杯及生果杯,用料新鮮。

甜品架有檸檬撻丶cupcakes 丶泡芙等。

咸點焗熱先上枱,內熱外軟好食。

另外有一款曲奇餅。

食完甜品最後以生果作尾,清新口氣

Mina House
山頂山頂道118號山頂廣場G樓G03號舖及1樓101號舖
  • 伯爵茶歌劇蛋糕
  • 朱古力蛋糕
2019-08-11 24 浏览
難得放下平日,同男友去左山頂歎甜品放題。放住山頂個景真係好chill!2小時任食 $158 種類大概13-14款左右。有泡芙、玫瑰杯子蛋糕、柑子撻等香草紅桑子杯仲有5款蛋糕,超吸引。新鮮出爐飽點,食落熱辣辣。朱古力酥、同芒果熱情果冬甩包都非常好食。店員姐姐非常細心,詢問我之後就幫忙切餅。每件都切到一樣大小!伯爵茶歌劇院蛋糕、朱古力蛋糕、芒果熱情果蛋糕、綠茶紫蘇蛋糕、香草栗子蛋糕最愛就係伯爵茶歌劇院蛋糕,層次分明有茶香。 其次,綠茶慕絲食到尾段綠茶香氣回甘大噴發超正。水果杯好新鮮解膩,培茶芝士杯香滑。講到最有驚喜都非柑子撻莫屬。果香濃郁,酸酸甜甜,檸檬撻的變奏版。聽說甜品仲會不定時轉款,山頂做$158價錢真係好值得食。

2小時任食 $158 種類大概13-14款左右。

有泡芙、玫瑰杯子蛋糕、柑子撻等

香草紅桑子杯

仲有5款蛋糕,超吸引。

新鮮出爐飽點,食落熱辣辣。

朱古力酥、同芒果熱情果冬甩包都非常好食。

水果杯好新鮮解膩,培茶芝士杯香滑。

講到最有驚喜都非柑子撻莫屬。

果香濃郁,酸酸甜甜,檸檬撻的變奏版。

聽說甜品仲會不定時轉款,山頂做$158價錢真係好值得食。
2019-08-09
  • 柑子撻
  • 綠茶紫蘇蛋糕
2019-08-11 96 浏览
食完lunch走咗去凌霄閣行,無啦啦走咗入去蠟像館玩🤣玩完出嚟已經成三點半。有人話要飲咖啡,但係我又唔飲我想食甜品,上OpenRice見到原來晏晝食飯間餐廳隔離有甜品buffet。見lunch食得唔錯,所以走咗去試吓。上到去竟然覺得好凍,跟住waitress 好好咁借咗件披肩俾我,仲馬上比左杯熱水我。Coffee + 朱古力燕麥cookies - prefect match 🥰其實仲有好多甜品,不過我鍾意食朱古力,所以我比較欣賞朱古力酥同埋朱古力蛋糕。酥皮熱辣辣朱古力軟心。而朱古力蛋糕嘅朱古力好Rich。yummy😋😋

2019-08-10 43 浏览
同朋友到山頂玩樂後略帶疲憊,想到附近餐廳食下野休息下,於是就上OpenRice 搜尋🔍下附近餐廳,這間餐廳感覺不錯,於是就去食下野同傾下計,而且環境舒適。同時,甜品控好適合去食既好地方,甜品放題價錢只需158元,而且又可以食到14款甜品,真係非常超值。綠茶紫蘇蛋糕綠茶海綿蛋糕鬆軟,慕絲略帶綠茶獨有的甘澀味,而且味道香濃,最特別之處就是中間的Jelly帶有紫蘇葉。香草粟子蛋糕海綿蛋糕夠鬆軟,粟子蓉幼滑,粟子慕絲甜而不膩。香草紅桑子杯雲尼拿慕絲配上酸酸甜甜的紅桑子啫喱,味道好fresh 水果杯有清甜多汁的西瓜,香甜的哈蜜瓜,酸酸甜甜的菠蘿或是有護眼的藍莓,令人覺得充滿夏天氣息。

綠茶紫蘇蛋糕

香草粟子蛋糕
海綿蛋糕夠鬆軟,粟子蓉幼滑,粟子慕絲甜而不膩。

香草紅桑子杯
雲尼拿慕絲配上酸酸甜甜的紅桑子啫喱,味道好fresh

水果杯
2019-08-09 234 浏览
上一次去了隔離steak house 食午餐,發現原來他們同一層是有一間吃甜品buffet的!今次便跟台灣女友人一齊黎試下,順便帶她看看山頂的風景。雖然只是隔天幾天,但這天的天氣比上一次好。環境很大,很舒適,其實都幾適合一家大細。還有open kitchen ,你可以看到廚師們的運作。甜品buffet價錢是$158一個人,時間是由早上11時到下午5時半。 他們還有熟食,或單點的甜品!你可以由午餐到下午茶時間和朋友在這裡chill一chill,也很寫意。甜品大約有12款左右。但當你點了餐,店員也會拿給你兩款咸點給你中和一下甜品的甜味。有杏桃冬甩及丹麥酥,微熱,可以先吃才選甜品!有綠茶紫蘇蛋糕,雖然綠茶味道不是太重,但味道調得很合當。還有香草紅桑子杯,酸酸甜甜的很特別。還有香草栗子蛋糕、芒果熱情果蛋糕及巧克力蛋糕,全部都很高質素,拍得住酒店的甜品。這一款是我最喜歡的,伯爵茶歌劇院蛋糕,每一口都覺得很滋味!當然還有其他甜品,包括法式香橙乳酪蛋糕、柑子撻、玫瑰草莓杯子蛋糕、煎茶芝士杯、巧克力燕麥曲奇、雜果杯等等。另外還可以跟店員點雪糕跟雪葩!簡直非常豐富,甜到入心!

環境很大,很舒適,其實都幾適合一家大細。

還有open kitchen ,你可以看到廚師們的運作。

他們還有熟食,或單點的甜品

甜品大約有12款左右。

杏桃冬甩及丹麥酥,微熱,可以先吃才選甜品
綠茶紫蘇蛋糕,雖然綠茶味道不是太重,但味道調得很合當。

還有香草紅桑子杯,酸酸甜甜的很特別。

還有香草栗子蛋糕芒果熱情果蛋糕巧克力蛋糕,全部都很高質素,拍得住酒店的甜品

這一款是我最喜歡的,伯爵茶歌劇院蛋糕,每一口都覺得很滋味!

另外還可以跟店員點雪糕跟雪葩!簡直非常豐富,甜到入心!
下午茶
2019-08-08 93 浏览
呢間佔據着山頂有利位置的餐廳,朋友話最吸引嘅地方就係有甜品buffet😍💕😋上到嚟,齋睇環境,齋睇景,都已經值回票價,喺呢度居高臨下,而且中午時段,人流不多😋只需$158 ,你冇聽錯真係$158,而且供應時間係11:00至到5:30,真係啱晒我哋呢啲甜品控😬多款甜品任君選擇,真正的各式其式,有專家講過,食甜品係會令人特別開心🥳呢棵甜品樹,你鍾意邊隻就摘邊隻,每一隻都係匙羹上有一款好特別嘅甜品俾你選擇,得意又好玩😬我哋第一個Round 已經拎左咁多,其實食開甜品嘅朋友,一睇就知道已經回晒本,而且真心講,佢哋每一款嘅甜品嘅味道都好啱我嘅心水,全部都唔會太甜👍🏻我最鍾意呢個生果杯,水果新鮮又好味,食住甜品睇吓風景,最佳享受🤗加$30元,就可以帶埋佢哋嘅招牌咖啡☕️,絕對係性價比超高嘅餐廳,千祈唔好比咁多人知道啊😂
2019-08-08 37 浏览
喺同層食lunch,難得上到山頂,唔想咁快走想hea多陣,剛好得知呢度做緊甜品放題,成人價錢$158/位,價錢唔貴,值得一試!餐廳裝修環境寬躺,景觀開揚,感覺舒適自在。原來喺度用餐加$98就可以食到甜品放題,仲抵!Danish : Apricot,tuna坐低後店員首先送上Danish,其餘甜品都係自助。甜品餐車好靚,甜品放得乾淨企理。選擇亦得好多,除咗呢到嘅甜品之外,仲有自家制雪糕!Mango Passion Fruit CakeChocolate Layer CakeGreentea Shiso Layer CakeVanilla Chestnut CakeEarl Grey Opera CakeVanilla Raspberry ShotterChocolate Oat CookiesSencha Tiramisu ShooterMixed Fruits Tonka Bean Pate De ChouxFrench Orange Yogrut CakeMini Calamansi TartRose Strawberry Cup Cake🔺我哋盡量每款甜品都有試!甜品賣相精美🥰睇見
餐廳裝修環境寬躺,景觀開揚,感覺舒適自在。

原來喺度用餐加$98就可以食到甜品放題,仲抵!

Danish : Apricot,tuna
坐低後店員首先送上Danish,其餘甜品都係自助。

甜品餐車好靚,甜品放得乾淨企理。
選擇亦得好多,除咗呢到嘅甜品之外,仲有自家制雪糕!

Mango Passion Fruit Cake

Tonka Bean Pate De Choux
French Orange Yogrut Cake
Mini Calamansi Tart
Rose Strawberry Cup Cake
🔺我哋盡量每款甜品都有試!甜品賣相精美🥰睇見都開心🥳味道更加係唔錯,好有水準,甜度適中好啱我嘅口味!
下次會考慮過嚟食lunch加甜品放題
2019-08-03
2019-08-07 125 浏览
去山頂看多個想搵個地方食下午茶 呢度都不失為一個好地方 佢有好多唔同嘅甜品 但係如果你食鹹點嘅話尼到都會有嘅 如果你見到個Menu花多眼亂嘅話不妨食下佢哋個甜品自助餐啦 佢哋都有生果 柚子tart 抹茶蛋糕 朱古力蛋糕泡芙 等等 佢哋啲質素都非常之好由其喺個綠茶蛋糕佢成個蛋糕都係用 mouses 整嘅所以入口即溶同埋佢嘅環境都非常之舒服 如果有朋友要食煙嘅話都可以出去露台 想特別一提佢哋個裝修真係好靚架 喺裏面打卡都一流🥰🥰
2019-08-07 106 浏览
這裏環境很美,主要為木製的裝潢,配合窗外的綠色植物,有大自然木系的感覺。甜品自助餐價錢唔貴, 質素絕對係酒店LEVEL。蛋糕方面質素非常高,高在大部份的蛋糕都好味。抹茶蛋糕,上層甘苦下層甜,整體非常平衡,甜中帶甘剛剛好。香草栗子蛋糕非常可口,上層栗子🌰比平時的栗子蓉軟身,栗子蓉和cream非常軟綿,軟綿又唔乾身,好味。伯爵歌劇蛋糕的美味,是為了等待愛溜的朋友品嚐,蛋糕綿密相對上較厚身,內裡搭上像金莎的榛子醬,當然夠香濃。其他還有芒果蛋糕、朱古力蛋糕及香草紅桑杯,都非常高質,愛甜的我也是大滿足了

甜品自助餐價錢唔貴, 質素絕對係酒店LEVEL。

蛋糕方面質素非常高,高在大部份的蛋糕都好味。

抹茶蛋糕,上層甘苦下層甜,整體非常平衡,甜中帶甘剛剛好。

2019-08-06 65 浏览
Dessert Buffet🍰$158位於山頂的Mina House🍴店內裝潢時尚豪華👍空間寬敞,環境舒適😉身在港島區最高之處😎一邊欣賞香港景色☺️一邊食住甜品放題🥳確實別有一番風味🤩甜品種類同款式都多🍮有我最喜歡嘅綠茶同朱古力味道嘅蛋糕🍰而咁多款當中,Chocolate Layer Cake確實相當出色😛朱古力夠濃,外層夠脆,仲有Nuts放面😋我食左三件先捨得走🙈每位$158的平民價錢🥳就品嚐到如此高質的食物😎同時欣賞東方之珠的美景😉性價比之高,確實有驚喜☺️Mina House (山頂)山頂山頂道118號山頂廣場G樓G03號舖及1樓101號舖
Dessert Buffet🍰$158
位於山頂的Mina House🍴
店內裝潢時尚豪華👍
空間寬敞,環境舒適😉

身在港島區最高之處😎
一邊欣賞香港景色☺️
一邊食住甜品放題🥳
確實別有一番風味🤩

甜品種類同款式都多🍮
有我最喜歡嘅綠茶同朱古力味道嘅蛋糕🍰
朱古力夠濃,外層夠脆,仲有Nuts放面😋
我食左三件先捨得走🙈

每位$158的平民價錢🥳
就品嚐到如此高質的食物😎
同時欣賞東方之珠的美景😉
性價比之高,確實有驚喜☺️

Mina House (山頂)
山頂山頂道118號山頂廣場G樓G03號舖及1樓101號舖