2022-01-09 35 浏览
..▪️帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁 $128 • 10/10賣相好吸引,蟹肉超多🦀,反而唔係太多帶子~同牛油果蓉嘅配搭好match,食落去嘅感覺好smooth🤌🏼帶有薑味嘅黑醋汁都幾特別😻😻將點咗黑醋汁嘅他他,放喺脆卜卜嘅多士上面,口感一流💯..▪️白酒金不渙蜆肉意大利麵 $138 • 9/10麵身好彈牙,充滿蒜香味同少量嘅辣味🧄🌶蜆肉都幾多,幾大隻,冇沙得嚟又好鮮甜!!..▪️熱帶雨林 $35 • 8/10好似fruit punch嘅味道,好fresh!!..▪️熱情果柚子伯爵茶梳打 $38 • 8/10熱情果同柚子嘅味好突出,份量剛剛好~..▪️手打流心菲達芝士撻 $68 • 7/10適逢朋友生日,特登order咗甜品同佢慶祝🥳仲有得喺碟上面寫字🪄芝士撻嘅味道不錯,不過唔夠流心~

賣相好吸引,蟹肉超多🦀,反而唔係太多帶子~
帶有薑味嘅黑醋汁都幾特別😻😻
將點咗黑醋汁嘅他他,放喺脆卜卜嘅多士上面,口感一流💯

▪️白酒金不渙蜆肉意大利麵 $138 • 9/10
麵身好彈牙,充滿蒜香味同少量嘅辣味🧄🌶
蜆肉都幾多,幾大隻,冇沙得嚟又好鮮甜!!

▪️熱帶雨林 $35 • 8/10
好似fruit punch嘅味道,好fresh!!

▪️熱情果柚子伯爵茶梳打 $38 • 8/10
熱情果同柚子嘅味好突出,份量剛剛好~

▪️手打流心菲達芝士撻 $68 • 7/10
適逢朋友生日,特登order咗甜品同佢慶祝🥳
仲有得喺碟上面寫字🪄
芝士撻嘅味道不錯,不過唔夠流心~

2022-01-05 29 浏览
今日同朋友難得放早,可以食餐好嘅聚一聚,於是係岀名多好嘢食嘅厚福街搵食。上咗黎呢間Med chef ,諗住睇下有咩好食,見到呢度係少有嘅餐廳用CBD 精油加入食物。帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁,擺盤幾靚,仲有法包可以搽上他他黎食,幼滑牛油果蓉配上黑醋汁都幾特別,味道上多咗變化。西京味噌醃漬烤銀雪魚伴松露芝士薯波、椰菜仔,銀雪魚魚皮煎到好脆,好好食,魚肉嫩滑,芝士薯波裡面嘅薯蓉加有粒粒薯肉,食落更有口感。椰菜仔好爽口,連配菜都好味。日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵,有三隻厚肉嘅香煎廣島蠔,表面煎到金黃色,蠔肉食落口仲浪浪下嘅質地,正!闊條麵有咬勁,掛滿忌廉汁,帶少少芥末味。

闊條麵有咬勁,掛滿忌廉汁,帶少少芥末味。
2021-12-29 1332 浏览
隨着公司搬咗去港島區,已經好耐冇去過尖沙咀食飯,臨近年尾飯局總係好多,今日約返個同事去厚福街嘅一間樓上鋪晚飯,佢嘅特色係以大麻素為主題。之前係第二到試過落咗大麻素嘅咖啡,老實說除咗貴都覺得冇乜特別感覺,所以其實今次去之前期望都唔係好大。上到餐廳,黑暗嘅環境加上霓虹燈裝飾,係比較新潮嘅酒吧feel;食物價錢都親民wo,而且感覺都特別。我都一如以往唔想諗,一於叫二人set。通常set嘅野食都會比較普通,方便廚房烹調,但今次呢餐確實震撼左我!由沙律到主菜,都feel到誠意十足。最欣賞佢嘅威靈頓三文魚,工序多唔再講,佢個皮脆之餘件三文魚都係係劣質貨,黃椒醬更加意外地好食,唔會有陣生生嘅椒味。廣島蠔闊條麵同樣出色,芥末忌廉汁係少有嘅配搭,唔膩但又好juicy,麵質軟硬合適,蠔鮮甜味美!簡單嘅甜品都有花心思擺盤,唔係比行貨蛋糕應酬客人。餐廳聲稱每道菜都加左大麻素,而我地點龍蝦湯亦都extra加左,味道當然無分別,不過食完之後感覺真係relax左,可能真係有一定放鬆作用🥰

簡單嘅甜品都有花心思擺盤,唔係比行貨蛋糕應酬客人。

2021-12-21
  • 芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅
  • 威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
  • 日式芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
2021-12-28 39 浏览
係附近酒店check out完因為太掛住呢到個羊架,所以就早d過黎晚餐廚師會在食物烹調過程中加入CBD成分,唔鐘意都可以選擇唔加見之前未食過,芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅大大隻吉列虎蝦,厚肉又彈牙,配上酸酸甜甜再夾埋蔬菜一齊食,唔錯帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁可以將帶子蟹肉牛油果他他放上脆多士,鮮味到不得了薩他烤羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律羊架外面加上麵包糠一齊烤,食落好脆身,而羊架食落唔會羶個人好欣賞佢地個乳酪醬蘋果玉桂藜麥沙律,好有驚喜!脆炸焦糖西班牙油炸鬼絕對係我近期食過最滿意的西班牙油炸鬼,外脆內軟可沾上焦糖同雪糕一齊食,真係就算幾飽都要食,勁滿足呀!熱帶雨林,同fruit punch 的味道差唔多
係附近酒店check out完
因為太掛住呢到個羊架,所以就早d過黎晚餐
廚師會在食物烹調過程中加入CBD成分,唔鐘意都可以選擇唔加

見之前未食過,芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅
大大隻吉列虎蝦,厚肉又彈牙,配上酸酸甜甜
再夾埋蔬菜一齊食,唔錯

帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁
可以將帶子蟹肉牛油果他他放上脆多士,鮮味到不得了

薩他烤羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律
羊架外面加上麵包糠一齊烤,食落好脆身,而羊架食落唔會羶
個人好欣賞佢地個乳酪醬蘋果玉桂藜麥沙律,好有驚喜!

脆炸焦糖西班牙油炸鬼
絕對係我近期食過最滿意的西班牙油炸鬼,外脆內軟
可沾上焦糖同雪糕一齊食,真係就算幾飽都要食,勁滿足呀!

熱帶雨林,同fruit punch 的味道差唔多
  • 薩他羊架配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律
2021-12-25 39 浏览
裝修勁特別,聽講呢度嘅嘢食都好特別!仲要有套餐唔使煩,我哋兩個人就嗌咗二人餐。吞拿魚黑水欖尼斯沙律蔬菜新鮮,吞拿魚味道香濃,兩人一盆夠哂開胃。法式龍蝦湯龍蝦湯味道香濃,啖啖龍蝦味,面頭仲有龍蝦肉。芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅虎蝦勁大條,炸到好鬆脆,加埋個醬汁同埋啲香料,成個薄餅食落去口感好豐富,味道一流。墨汁蟹肉意大利飯伴北海道煎帶子意大利飯好正宗,咬落去有嚼勁,帶子煎到金黃色,味道鮮甜,面頭仲有蟹肉同埋三文魚子。威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬酥皮十分鬆脆,三文魚好嫩滑,咬落去成個口感係外脆內軟,入邊仲有菠菜,營養價值好高。最後仲有甜品,係雪糕泡芙,二人餐夠晒飽,性價比高

吞拿魚黑水欖尼斯沙律

蔬菜新鮮,吞拿魚味道香濃,兩人一盆夠哂開胃。

法式龍蝦湯

龍蝦湯味道香濃,啖啖龍蝦味,面頭仲有龍蝦肉。

墨汁蟹肉意大利飯伴北海道煎帶子

最後仲有甜品
係雪糕泡芙,二人餐夠晒飽,性價比高
之前已經食過一次MedChef, 一直對佢地嘅CBD系列非常有興趣, 於是今日挑起條筋又去睇下佢地有冇新菜式!🌟Gin Tonic入口清新爽喉, 唔知係唔係有CBD所以飲完有種好放鬆嘅感覺🌟Ginger baby入口先係好濃郁嘅威士忌味, 之後慢慢滲出薑汁味, 味道幾特別🌟帶子蟹肉牛油果他他配薑汁黑醋汁帶子切成細粒, 口感鮮嫩爽口, 混合牛油果醬配搭薑汁黑醋汁味道相當清新, 夾住脆餅一齊食口感非常豐富🌟威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬威靈頓牛扒食幾多, 威靈頓三文魚小妹就未試過, 上次已經好想試, 今次終於試到啦! 切落去肉汁爆瀉, 外層酥脆可口, 三文魚啖啖肉, 入面仲有菠菜同cream cheese, 食落無咁悶😊, 整體味道不錯!

🌟Gin Tonic
入口清新爽喉, 唔知係唔係有CBD所以飲完有種好放鬆嘅感覺

🌟Ginger baby

🌟帶子蟹肉牛油果他他配薑汁黑醋汁

🌟威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬
2021-12-18
午餐
🎈Med Chef (尖沙咀)🔍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈1樓-----返工壓力山大,週末黎咗呢間大麻二酚(CBD)餐廳尋歡😛放鬆一下。✨Squid Ink Risotto with Seared Hokkaido Scallop墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子$158黑漆漆嘅墨汁浸滿每一粒米粒,軟糯濕潤中又帶有煙韌口感,配搭貝柱厚身口感嫩滑嘅輕煎北海道帶子,啖啖滿足。✨Hokkaido Scallop, Crab Meat, Mentaiko, Guacamole Tartare w Homemade Balsamic Ginger Oil, Crispy Brea帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁$128牛油果蓉混搭鮮甜帶子蟹肉,配搭非常穩陣,但個人喜愛純黑醋汁多過帶薑味嘅黑醋汁✨Harrisa Chicken Thigh Tacos哈里薩辣雞墨西哥薄餅$88一份有兩件雞Tacos,醬料份量恰到好處,雞件皮薄香脆,辣得香而不嗆,加埋牛油果番茄洋蔥酸汁,調味開胃。✨Green Curry Chicken Enchiladas鐵板青咖喱安格拉雞捲$118泰式青咖喱香氣濃郁,嫩口
🎈Med Chef (尖沙咀)
🔍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈1樓

墨汁蟹肉意大利飯伴香煎北海道帶子$158

帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁$128

✨Harrisa Chicken Thigh Tacos
哈里薩辣雞墨西哥薄餅$88

鐵板青咖喱安格拉雞捲$118
泰式青咖喱香氣濃郁,嫩口雞肉被包裹在印式酥餅中,兩種獨特配搭相互交融,有特色之餘,味道顏值亦佳。

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻 💛
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowtst
2021-12-21 41 浏览
第一次食加入CBD 成份嘅食物,初初聽中文嚇咗一跳,仲係到諗會唔會犯法,為此上網做埋資料搜集,後來知道呢個成份係一種能提神但無毒性的植物天然成份,使人達到比較平和安心的神經紓緩效果,仲可以改善睡眠質素。聽落好似好勁😳餐廳環境好似酒吧,坐落幾舒服,可能d人去晒投票(一定係,除非唔係),餐廳都唔full。我同朋友叫咗一個小食拼盤,虎蝦鮮茄龍蝦汁闊面同手打流心菲達芝士撻,飲品就叫咗熱情果柚子伯爵茶梳打同熱帶水果白茶。我個人對杯梳打好滿意,至於杯白茶唯一缺點就係個杯太細,要瘋狂斟茶,雖然個杯好得意,但實用性就…小食拼盤有水牛城雞翼,炸洋蔥圈同炸蝦餅,三樣入面蝦餅最好食,雞翼就比較多粉。至於個闊麵有三隻大虎蝦,味道都唔錯,不過份量比想像中少。最後個甜品有d失望,說好的流心呢?沒有流心就只是一個普通的芝士撻,雖然味道唔錯,但就是失望。餐廳聲稱除寫明外,一般食物都有加CBD,但客人落單時仍可選擇唔加CBD,甚至加錢落double。Anyway,食完其實唔講都唔知食左😛

至於個闊麵有三隻大虎蝦,味道都唔錯,不過份量比想像中少。
2021-12-19
2021-12-20 16 浏览
星期日約朋友食飯,朋友話想黎試下含有CBD菜式既餐廳,於是黎食個lunch。呢度大部份食物都含有CBD, 能夠幫助紓緩壓力、痛症同炎症等,啱晒生活喺忙碌都市嘅人,放鬆一下心情。芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅虎蝦大大隻,而且炸得好脆,配埋芒果莎莎同沙律菜,酸酸甜甜,味道幾清新,墨西哥薄餅厚薄適中煙韌,配埋香脆炸蝦,整體口感好豐富。大麻二酚小食拼盤拼盤包括蝦餅、洋蔥圈同埋水牛城雞翼,廚師非常細心,將雞翼同醬汁分開,等雞翼冇咁容易淋哂, 雞翼外脆內嫩,洋蔥圈炸到金黃色,裏面既洋蔥爽口清甜。蝦餅外層係咖喱角嘅外皮,裏面啖啖蝦肉,好足料。香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊麵有三隻大虎蝦,口感新鮮爽彈,味道鹹鹹辣辣,夠入味。闊麵有咬口,煙煙韌韌,而且幾掛汁,龍蝦汁味道都幾濃郁,加埋蕃茄味道,酸酸地冇咁漏。法式橙酒可麗餅伴雪糕賣相好靚,可麗餅厚薄適中,口感煙韌有蛋香,橙酒醬酸酸甜甜帶少少橙皮澀味,味道幾香幾特別,配埋雪糕同埋雜莓,更有層次感。熱情果柚子伯爵茶梳打熱情果同柚子味道幾夾,飲到淡淡伯爵茶嘅茶香味,配埋梳打酸甜開胃。

大麻二酚小食拼盤

香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊麵

法式橙酒可麗餅伴雪糕

熱情果柚子伯爵茶梳打
2021-12-20 28 浏览
最近壓力好大,朋友話帶我去食一間新餐廳,食完之後好放鬆. 本心諗住原來佢帶我去一間普普通通嘅靚餐廳,點知原來佢帶我去一間非常特別嘅CBD 餐廳!CBD 喺香港仲係比較新,我見過淨係有飲品,但係食物真係第一次! CBD 係由大麻類植物天然產生的其中一種化學物,但他不是大麻,亦不會使人上癮,香港係可以合法使用. 佢可以令人放鬆情緒減低焦慮. 一入到餐廳我已經好興奮,好期待,朋友真對我好! 其實餐廳好體貼,每碟餸菜你都可以選擇加唔加CBD. 我見到隔離枱帶住一個幾歲嘅小朋友,我相信佢就唔會加CBD 了. 首先starter 我哋叫咗「白酒煮藍青口配蒜蓉包」我通常去西餐廳都會叫呢碟dish ..而呢間真係完全高水準,真係超好味! 酒味好濃郁,好香,蒜蓉味亦都非常出. 佢個味道嘅層次多幾多. 我相信佢係個湯汁度用咗好多心機去做. 仲有個蒜蓉包係勁好食. 開頭我都覺得有少少貴($208),但係食完之後我覺得佢係超級值得,下次都會再order ! 跟住落嚟就係煮菜,點咗一個烤羊架,個menu 寫係楓香乳酪醬伴蘋果肉桂泥麥黎麥沙律..個名都有啲吸引,所以都叫咗嚟食.賣相係超靚,味道都好好,係比較上有

一入到餐廳我已經好興奮,好期待,朋友真對我好!

賣相係超靚,味道都好好,係比較上有少少生. 如果煮多2分鐘會再好啲. 我係怕生的😂
而佢嘅醬汁同埋沙律都配合得好好,仲有石榴喺上面,每一啖都覺得幾配合.

另外order 左「香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊條麵」呢個虎蝦好大隻,d麵都好煙韌,個醬汁有少少辣,但係辣得好”野”味. 幾好幾好!

另外點了一杯cappuccino (with CBD).

呢間餐廳好食,下次一定會再嚟!
2021-12-20 26 浏览
好耐冇帶媽咪出街街食飯,係openrice搵下同佢食咩好先🥸 睇到係厚福街既南華商業中心有一間餐廳以大麻二酚CBD作主題既餐廳。大麻二酚ᏟᏴᎠ係啲咩?🥸ᏟᏴᎠ係大麻入面令人放鬆既成份😌 抽走左會令人迷幻嘅ᎢᎻᏟ 🤪ᏟᏴᎠ係能釋放內源性大麻素,可止痛及舒緩痛症,亦能放鬆💆🏼‍♀️ 媽咪成日手痛訓得唔好,俾佢試一試先。🔸帶子蟹肉牛油果他他配盖油黑醋汁 $128帶子係切左粒粒再加埋蟹肉、明太子仲有墨西哥式牛油果醬,係由洋蔥番茄粒製成,層次分明,將帶子蟹肉牛油果他他放上脆多士,口感豐富😆 🔸莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅 $98食呢個唔好斯文呀😂 用手拎起黎食夠晒滋味呀😆隻吉列虎蝦係好大隻,個長嘅係同塊薄餅咁長 ,啖啖蝦肉,再加上自家製既醬料,酸酸辣辣地好開胃。🔸薩他羊𣕧配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律$228個羊𣕧羊肉既肉質粉嫩食落好易咬嘅😬 而且羊𣕧沾滿了麵包粒糠和一些香料,完全食唔出羊羶👍🏽 可以再點一點旁邊嘅乳酪醬蘋果玉桂藜麥沙律一齊食,會有另一種嘅感覺😗🔸脆炸焦糖西班牙油炸鬼雲呢拿雪糕 $98幾飽都好喺餐廳見到有西班牙油炸鬼毫不猶豫一定會叫😆西班牙油炸鬼沾滿左糖霜同玉桂粉,再點啲朱古力醬🍫,外脆

🔸帶子蟹肉牛油果他他配盖油黑醋汁 $128

🔸莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅 $98
食呢個唔好斯文呀😂 用手拎起黎食夠晒滋味呀😆

🔸薩他羊𣕧配楓香乳酪醬伴蘋果玉桂藜麥沙律$228
個羊𣕧

🔸脆炸焦糖西班牙油炸鬼雲呢拿雪糕 $98
幾飽都好喺餐廳見到有西班牙油炸鬼毫不猶豫一定會叫😆
西班牙油炸鬼沾滿左糖霜同玉桂粉,再點啲朱古力醬🍫,外脆內䁔。對比之下個爆谷既味道會淡左啲,都好好因為可以清一清口腔甜嘅味道。雲呢拿雪糕上既炸焦糖好脆。

再次嚟到位於尖沙咀厚福街的「Med Chef」,品嚐以CBD入饌的菜式,放鬆一下身心香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊麵虎蝦合共有三隻,每隻都好厚肉,爽口彈牙,鮮甜味美!闊麵口感軟硬適中,好掛汁,每條麵都沾滿鮮茄龍蝦汁,酸甜微辣,好好食威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬烤焗至金黃色的威靈頓三文魚,酥皮外層鬆脆可口,充滿牛油香🧈酥皮裏面釀左菠菜、三文魚同香草白汁。三文魚扒係半熟狀態,保留左鮮嫩口感,充滿魚油及魚鮮味牛油甜番薯蓉配甜奶法式多士賣相好吸引嘅法式多士🍞吐司組織棉密,口感鬆軟實在,配上香甜軟滑的草莓雪糕,好好食!伴碟仲有牛油甜番薯蓉,香甜綿滑,帶肉桂香,大滿足呀!泡沫咖啡表面嘅奶泡輕盈棉密,咖啡口感絲滑,香濃醇厚蘋果白茶梳打冰凍微甜的蘋果白茶梳打

香煎虎蝦鮮茄龍蝦汁闊麵

牛油甜番薯蓉配甜奶法式多士

泡沫咖啡

表面嘅奶泡輕盈棉密,咖啡口感絲滑,香濃醇厚

蘋果白茶梳打

冰凍微甜的蘋果白茶梳打
加入大麻二酚Cannabidiol (CBD) 的食物早已在外國興起,而近年這股風潮亦終於登陸香港,位於尖沙咀的Med Chef作為香港首間以CBD為主題的多國菜餐廳,廚師會在食物烹調過程中加入CBD成分。餐廳裝修頗有格調,配合帶點迷幻的燈光效果,氣氛悠閒。餐牌主打以CBD入饌的多國菜式,有主食、輕食、甜品及飲品,掃描QR code後就可用手機點菜,不用Download App,方便快捷。CBD是從大麻中抽取的一種主要成份,身體在服用CBD後會輕微放鬆,壓力得以暫時紓緩,不含令人興奮或上癮的物質,不含有受管制四氫大麻酚為之安全且合法。所有食品加入份量經過調校、含有CBD成份的煮食油,具藥用成效,例如鎮靜、 舒緩焦慮抑鬱情緒、幫助睡眠等,但不會聞到任何大麻味,也不會影響原本食物的味道,如不需要加入CBD,可以於下單時注明。香烤海鮮白醬啤酒薯角 $98表面舖滿澎湃焦香芝士,令薯角變得更芝味,而且一盤份量超大,足夠二至三人share。半溶芝士可以造出拉絲效果,內裡混合了不少彈牙的八爪魚切粒,薯角炸得金黃鬆脆,肉心軟綿細密得似薯蓉。芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅 $98墨西哥薄餅餅皮烤得微焦,伴以

餐廳裝修頗有格調,配合帶點迷幻的燈光效果,氣氛悠閒。

青咖喱安吉拉雞捲

香烤海鮮白醬啤酒薯角 $98
香烤海鮮白醬啤酒薯角

香烤海鮮白醬啤酒薯角
芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅 $98
墨西哥薄餅餅皮烤得微焦,伴以清爽帶微辣的芒果莎莎,散發中南美洲的異國風味。
芒果莎莎吉列虎蝦墨西哥薄餅

吉列外層酥脆無比,粉漿亦不會過厚,緊緊包裹著大隻肉厚又爽彈的虎蝦。

鐵板青咖喱安吉拉雞卷 $118
將墨西哥菜和泰菜混成一體的創新配搭,以椰漿和椰奶煮香的青咖喱,椰香味濃又帶甜,辣度不高。
鐵板青咖喱安吉拉雞卷

和平時常見的墨西哥捲餅賣相有點不同,餅皮烘得像春卷般又薄又脆,捲餅包得充實飽滿,咬一口即將雞肉餡料全打包。

黑松露忌廉什菇意大利飯 $128
忌廉醬汁調較得香滑濃稠,加入黑松露,菌香滿溢,香氣馥郁。
黑松露忌廉什菇意大利飯

risotto 煮至軟硬適中,入口奶滑煙韌,米心帶有嚼勁且不易軟爛。
黑松露忌廉什菇意大利飯

自家製焦糖西班牙油炸鬼拌雲呢拿雪糕 $98
熱辣辣的Churro,配上冰涼的雲呢拿雪糕,冷熱交錯更富層次。
自家製焦糖西班牙油炸鬼拌雲呢拿雪糕

在香港要找到好吃的churros也不是易事,很多時都會炸得過火,令到口感乾硬,但這裡就炸得火候剛好,外層鬆軟帶脆,內部柔軟,蘸上琥珀色澤的自家製焦糖醬,甘甜中帶焦香,不會過於甜膩。
2021-12-11
2021-12-18 26 浏览
同朋友叫左個SET DINNER,前菜係Tuna黑水欖尼斯沙律,汁係用左黑醋,酸酸地幾開胃,好FRESH! 法式龍蝦湯好濃郁,仲有蝦肉粒芒果莎莎吉列虎蝦TACOS個SOURCE好重香料味,好配D TACOS,虎蝦大大隻,而且酥脆,個皮都係有少少烘過,所以食落都好香。墨汁蟹肉意大利飯伴香煎X海道帶子呢個好食! 好香好夠味,而且有D蒜味~ 帶子煎得岩岩好,又大粒,個飯唔會太稀,個SOURCE岩岩好包住每粒飯,不過要小心食到成嘴都黑色呀哈哈威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬個酥皮好好食,入面三文魚D油脂令到成道菜冇咁乾,個醬都幾特別,好清新食完其實都已經好飽,之後仲有個是日甜品,係抹茶蕨餅配雲呢拿雪糕,仲有泡芙~ 好食又打到卡~ 好滿足

法式龍蝦湯
好濃郁,仲有蝦肉粒

芒果莎莎吉列虎蝦TACOS

墨汁蟹肉意大利飯伴香煎X海道帶子

威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬

香港人就出名壓力大,呢間尖沙咀med Chef 首創以大麻二酚加入食物元素作主題嘅餐廳裝潢以紫黃色霓虹燈,半開放式廚房。整間餐廳感覺偏暗,大概是想配合大麻二酚的主題吧!食物烹調時會加入CBD成分,服用CBD後,在幾分鐘至數十分鐘內身體會有輕微放鬆感覺!食物用QR code 落單,上菜速度都幾快~檸檬薄荷梳打 $35無酒精mojito,酸酸甜甜夠清新!大麻二酚小食拼盤 $148(水牛城雞翼、炸蝦餅、炸洋蔥圈)水牛城醬汁是分開上的,未沾會係普通炸雞翼。 另一小食炸蝦餅感覺好像飲茶的炸雲吞,係好食嘅~帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁 $128蟹肉同帶子牛油果一體感覺好和諧!日式芥末忌廉廣島蠔闊條麵 $158芥末味好强烈,會有食芥末時嗆鼻感,但又唔會真係辣的感覺!手打流心菲達芝士撻 $68撻底好脆,忌廉芝士好流心,味道好濃郁!

裝潢以紫黃色霓虹燈,半開放式廚房。

食物用QR code 落單,上菜速度都幾快~

檸檬薄荷梳打 $35
無酒精mojito,酸酸甜甜夠清新!

大麻二酚小食拼盤 $148
(水牛城雞翼、炸蝦餅、炸洋蔥圈)

帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁 $128

蟹肉同帶子牛油果一體感覺好和諧!

日式芥末忌廉廣島蠔闊條麵 $158

芥末味好强烈,會有食芥末時嗆鼻感,但又唔會真係辣的感覺!

手打流心菲達芝士撻 $68
撻底好脆,忌廉芝士好流心,味道好濃郁!

2021-12-16