2021-09-13 541 浏览
在太古廣場想找個地方坐一坐等朋友,又不想喝咖啡,所以就來了商場裡的茶飲店試試。店舖是開放式,屬咖啡店的自助形式,除了飲品,還有抹茶甜品可選擇。定價不低,但飲品都是現場即叫即調。雖然叫piccolo,但又不會太迷你,大約是咖啡中杯的份量。拉花精美,賣相有誠意抺茶味是足夠的,但以抹茶專門店的標準來說,不算特別濃烈。奶類只有全脂奶和oat milk選擇,今次選了全脂奶,不過飲落唔算太滑。喜歡這杯飲品奶味不太重,飲落不會太膩。整體來說不差,但未至於會專門來再訪。

Matcha  Piccolo

2021-09-03
2021-09-01 284 浏览
太古廣場二樓有一家抹茶專門店,對著近金鐘道那邊的中庭。座位靠近欄杆位置,坐在這裏可以俯視在商場裏面走動的上班一族,不論他們是從統一中心的天橋走過來,或者朝著香港公園和高等法院的出口走出去。這裏也是一個絕佳的位置欣賞太古廣場2008年翻新後的設計,原本金字塔形的天窗變為平片天窗,增加自然採光,設計時尚簡約。我點了一杯Gold Latte,店員字正腔圓的用英文呼叫號碼,不愧為開在商業區的抹茶店。心形拉花左下角有一點一點的黑胡椒,與杯面的金黃色形成強烈對比。飲品顏色來自黃薑粉,其餘材料包括薑汁、牛奶和龍舌蘭糖漿。Gold Latte味道均衡,奶味不會蓋過茶味。Gold Latte $50

Gold Latte $50
2021-07-27 987 浏览
友人大囍❤️之日,已相約其他友人一同在觀禮前進餐本想趁著早上有點點空間,去一間Cafe打下卡怎料撲空了🥲唯有改變一下計劃,繼續享受屬於自己的😌me time Pink Coconut Matcha $60(只限冷飲)來到抹茶專門店當然要試她的抹茶但天氣太熱🥵,實在沒法子喝一杯熱飲最後選了一杯比較有趣的組合:抹茶 + 粉紅椰子水 + 龍舌蘭蜜說到粉紅椰子水其實是來自品種「胭脂椰」🥥的,從蒂頭到纖維果肉都是粉紅色的,而椰子水剛開始倒出來是透明的,但經過幾個小時會變成💖粉紅色,味道都跟一般的無異啊!店員會先準備好一杯已放冰🧊的粉紅椰子水,再由抹茶師即席手拂調製好的抹茶🍵倒入椰子水內,整個過程都會展現在客人面前,畫面很治癒🤤~至於這杯的糖份就來自龍舌蘭蜜🍯了!這個被喻為近年極受大眾歡迎的健康糖之一它比一般的糖漿含有不被👤身體消化和吸收的果聚糖,有助控制血糖外,屬於低升糖食品外,亦能提升腸道健康最重點是這個是素食者也適🈴️食用啊!說了這麼多硬資料好像扯得太遠😅,這杯入口先嚐到椰子水跟龍舌蘭蜜的味道,香甜清新,甜度並不高,兩者的配搭很對味!👍🏻再來的是抹茶的味道,入口順滑,香濃回甘,兩者味道比想像中合
友人大囍❤️之日,已相約其他友人一同在觀禮前進餐
本想趁著早上有點點空間,去一間Cafe打下卡怎料撲空了🥲
唯有改變一下計劃,繼續享受屬於自己的😌me time

Pink Coconut Matcha $60(只限冷飲)
來到抹茶專門店當然要試她的抹茶
但天氣太熱🥵,實在沒法子喝一杯熱飲
最後選了一杯比較有趣的組合:
抹茶 + 粉紅椰子水 + 龍舌蘭蜜
最重點是這個是素食者也適🈴️食用啊!
再來的是抹茶的味道,入口順滑,香濃回甘,兩者味道比想像中合得來,作為特飲這個真的很特別!惟價錢真的偏昂貴,估計試一次便好了

Earl Grey Canelé $48
剛營業不久就已經賣光了 Matcha Canelé😳 唯有試試伯爵茶口味吧
可麗露表層烘得微脆,甚至有點烘到燶黑◾️
蜂巢狀內層濕潤,但切開沒有伯爵茶醬流心湧出,甜度適中,茶味突出但略嫌不夠香
同樣遇上一個問題❓:定價真的有點高而性價比只屬中等

店家製作飲品的地方是開放式設計,可以看到店員怎樣製作飲品是很吸引路經的途人🚶🏻‍♀️,軟性宣傳店家飲品
而店家的用餐區就以木板地台與行人通道劃分,客人需要先行領取飲品再經過商場人行通道才能入座
但座位🪑不算多而且行人通道相當寬闊,如果顧客拿著盛得滿滿的杯子🤔走過商場人行通道再到座位上其實蠻緊張的
總體來說性價比不高,抹茶控🤩當然不能錯過但不太愛抹茶的就試一下便好了
2021-07-18
2021-07-26 344 浏览
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【Matchali Not Worthy】食完晏同朋友喺附近嘅PP行街,行到攰攰哋就想揾間coffee shop坐吓🧘🏻‍♀️見到呢間有位就試吓佢啦Menu好多選擇,睇落啲配搭都幾新奇得意,例如Watermelon Passion Fruit Matcha🤨但我哋第一次飲費事中伏就嗌咗啲算係穩陣嘅嘢飲,但係我就覺得都唔係太好飲,仲要定價偏貴,有啲唔太值得喇🥴~我是Menu~Hojicha Chai Latte (Hot) $55一見到就覺得好特別所以嗌咗嚟試吓,面頭個拉花都幾靚,仲有啲香料粉喺面,算幾有心機🥸Chai其實係用生薑、肉桂、黑胡椒等等嘅材料整成嘅,有啲人未必接受到咁濃烈嘅味,我自己就都幾鍾意嘅,但呢杯我飲落就覺得Chai嘅味太濃,蓋過咗Hojicha嘅味,可能Chai味冇咁濃,兩者balance啲會好飲嘅🤔Yuzu Hojicha Soda $55呢杯soda真係令我大開眼界,到底飲落去冇氣嘅soda叫唔叫soda🤯 我對住呢杯嘢就真係冇氣LOL 飲落好普通,唔建議大家試😮‍💨Hojicha Latte $55佢同我認知嘅Hojic
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【Matchali Not Worthy】

~我是Menu~
Hojicha Chai Latte (Hot)

Hojicha Chai Latte (Hot) $55
Yuzu Hojicha Soda

Yuzu Hojicha Soda $55
Hojicha Latte

Hojicha Latte $55
佢同我認知嘅Hojicha Latte又係有啲出入😂 飲落去好水,冇奶香😥 飲開Hojicha Latte嘅肯定會失望🤕 呢杯都唔recommend 大家叫😬

我一直都覺得一件食物/飲品貴與平都冇所謂,係睇佢好唔好食,好唔好飲㗎啫。貴嘅但好食好飲咪值得囉,但貴又唔好食唔好飲嘅就不了🥸

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦
食物:🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛

地址:
Matchali (金鐘)
金鐘金鐘道88號太古廣場2樓200D號舖
Hojicha Chai Latte (Hot)
Hojicha Latte
2021-07-21 358 浏览
🥃 ɪᴄᴇᴅ ᴡᴀᴛᴇʀᴍᴇʟᴏɴ ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ | ʜᴋᴅ 60呢個配搭真係第一次見 因為有西瓜嘅關係好解渴 好清新 雖然綠茶味唔係好出 不過成個配搭好夾⌬🍵 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ | ʜᴋᴅ 50好濃味嘅抹茶latte! 完全冇落糖 都可以帶出抹茶嘅茶香🤩⌬🍰ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ғɪɢ ʙᴀsǫᴜᴇ ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄᴀᴋᴇ | ʜᴋᴅ 65雖然芝士味好夠 但係抹茶味就比較遜色 不過勝在餅底好食 加上唔會太甜☺️

🍵 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ | ʜᴋᴅ 50

2021-07-18
下午茶
  • Matcha  Latte
2021-07-21 221 浏览
👁‍🗨Matchali📍金鐘金鐘道88號太古廣場2樓200D號舖----------------------逛街逛累了當然想找地方坐坐飲杯咖啡,原來除了咖啡外,還能有其他選擇😎在太古廣場中庭位置,以清新日式木系風打造開放式座位,收銀櫃枱也是即席制作茶飲的廚房,店員人手充足,堂食/外帶客人不斷,等待飲品期間更可以看到店員以磅/杯/匙細心量度每杯飲品所需的材料,再人手沏茶及拉花好味度:✔️✔️✔️➰Matcha latte (Hot) $50抹茶牛奶份量正常,飽和的深草綠色配上漂亮的白色拉花,採用了京都宇治茶園抹茶,但由於綠茶粉較多,口感不算滑帶點粉粒狀,味道十分濃郁微甜➰Hojicha latte (Hot) $50深啡綠色的焙茶牛奶,口感同樣帶點粗糙,由於焙茶是烘焙過,茶味道濃郁強烈帶有微甘💬雖然商場空間感十足,可惜人流較多,商場空調不足,坐久了感到焗促🥵 店內飲品款式配搭眾多,還有供應輕食、蛋糕、甜品類, 下次有機會再歎下午茶
👁‍🗨Matchali
📍金鐘金鐘道88號太古廣場2樓200D號舖
----------------------

好味度:✔️✔️✔️

➰Matcha latte (Hot) $50
Matcha latte (Hot)

Matcha latte (Hot)

➰Hojicha latte (Hot) $50
Hojicha latte (Hot)

2021-06-14
2021-07-16 202 浏览
PP一直都無啲好Handy嘅嘢食,適逢經過見到開咗間咁Open嘅cafe,就決定要試試。成間cafe以latte為主打,有唔同「顏色」嘅latte,我就叫咗一杯芝麻嘅latte同Earl grey muffin。整體而言,muffin幾香,但口感較乾身,芝麻latte好普通,兩者係好割裂嘅,完全係芝麻+奶嘅感覺,而且兩樣嘢都好貴,未必有下次🥲

2021-07-05 189 浏览
之前已經試過一次呢間野 今次諗住嗌其他款 但係點知中咗伏😔仲好貴好貴好貴🧊Iced Matcha Chai Latte $60🍵係成60蚊一杯飲品呀!!!😟點解我會買架!!😟我明明見到有啲人post杯綠色溝黑色嘅嘢 應該係抹茶溝芝麻 我就好想試 我見到成個Menu最似樣係matcha chai latte 就以為係!點知嚟到見到橙啡嘅物體 一search之下先知chai係印度香料🥲🥲🥲🥲原來成份係就有薑有肉桂 救命我完全唔鍾意🥲🥲一飲落去….雖然係好重抹茶味好濃郁 但係夾雜着一啲好重嘅香料味又辣辣地又有薑咁 我真係接受唔到 好臭🥲🥲點解我會嗌😟😟都唔知仲俾唔俾機會呢間嘢好 實在太太太太太貴了!

🧊Iced Matcha Chai Latte $60🍵
都唔知仲俾唔俾機會呢間嘢好 實在太太太太太貴了!
2021-06-26 243 浏览
Always craved for a cup of matcha latte after lunch and this pop up store from Matchali just satisified my dreams! This pop up store only lasted for a few months and sadly it is gone now. As it is not as sweet as other coffee shops, I can taste the matcha from my drink. I also loved the sticker on the paper cup! So cuteeeee! However it is a bit pricy and the taste was not as strong as I expected.😅😅
外卖自取
2021-06-15 348 浏览
𝔸𝕕𝕞𝕚𝕣𝕒𝕝𝕥𝕪 金鐘 • 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒𝕝𝕚 🍵📍金鐘金鐘道𝟠𝟠號太古廣場𝟚樓𝟚𝟘𝟘𝔻號舖🔍金鐘、中環、尖沙咀➰@matchali_hk 採用京都宇治百年老店的抹茶粉,以茶道級抹茶入饌,師傅會即席手拂抹茶,裝潢以粉白色為主調,一貫品牌和諧簡約的生活理念。➰ ▪️𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟼𝟶 🍓▪️𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟻𝟻 🍵以明治牛奶作基底,再加入抹茶漿,漸層效果明顯,抹茶味道香濃回甘;夢幻的三層漸變士多啤梨抹茶,甜度會相對較高,個人較喜歡純樸的抹茶鮮奶。▫️𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙵𝚒𝚐 𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟼𝟶 🍰▫️𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙲𝚊𝚗𝚎𝚕𝚎 $𝟺𝟾 💚抹茶巴斯克芝士蛋糕質感厚實,加入無花果令口感更佳;可麗露有抹茶或伯爵茶口味,表層烘得微脆,蜂巢狀內層濕潤,一切開抹茶醬流心湧出,兩款甜品茶味濃郁,而芝士蛋糕的回甘度更高。
𝔸𝕕𝕞𝕚𝕣𝕒𝕝𝕥𝕪 金鐘 • 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒𝕝𝕚 🍵
📍金鐘金鐘道𝟠𝟠號太古廣場𝟚樓𝟚𝟘𝟘𝔻號舖
🔍金鐘、中環、尖沙咀

▪️𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟻𝟻 🍵

▫️𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙲𝚊𝚗𝚎𝚕𝚎 $𝟺𝟾 💚
2021-06-15 196 浏览
星期日行去金鐘太古廣場坐低飲杯野享受下me timeRed Bean Matcha Latte ($60)抹茶味好香,配埋個日本紅豆蓉好正Hojicha Cheesecake ($60)呢個有驚喜開頭好驚個芝士餅會好漏但佢做到好輕盈焙茶同芝士味都夠濃一個人的下午茶時光可以放鬆一下真好

星期日行去金鐘太古廣場坐低飲杯野享受下me time

Red Bean Matcha Latte ($60)
抹茶味好香,配埋個日本紅豆蓉好正

Hojicha Cheesecake ($60)
呢個有驚喜
開頭好驚個芝士餅會好漏
但佢做到好輕盈
焙茶同芝士味都夠濃
一個人的下午茶時光可以放鬆一下真好
2021-06-11 234 浏览
每次經過都好想試試,任何食物加上抹茶/綠茶這兩個字都有點吸引😂選了最基本的Matcha Latte。即使是繁忙午餐時間這裡都沒有很多人排隊,不是等了很久就拿到了。沒想過這個也會有拉花圖案,而且滿滿的一杯。喝第一口就已經覺得很足料,超級抹茶。我覺得如果喝大口點應該會被抹茶粉漿住我🤣所以我喝到一半時就加水變第二杯喝,而且味道不是差很多。不過價錢有點太貴🙈

Matcha  latte
2021-06-10
Matcha  latte
2021-05-24 300 浏览
每次去親PP都想坐低喺呢一度飲杯嘢 奈何每個weekend都冇位我又唔想拎住杯野行住飲 於是每次都冇買到 有次揀咗唔係香港人嘆啡嘅時間 就有位😂😂就係星期六嘅夜晚6點幾🤣個個都預備去食飯 所以幾張枱都有位😂終於試到佢嘅抹茶🍵!🧊Matcha Latte $55🍵呀!係超級好味嘅matcha latte🥺冇落糖 唔甜 抺茶味極濃郁💚帶少少回甘🍵奶味完全唔會蓋過抹茶味 雖然定價真係有啲貴 但難得有位chill下 就買一杯吧💚順帶一提 佢除咗有drinks 仲有蛋糕🍰朱古力🍫同埋 cookie dpt嘅曲奇🍪不過全部都唔平😂
終於試到佢嘅抹茶🍵!

🧊Matcha Latte $55🍵

2021-03-23 807 浏览
Their matcha piccolo was a small version of the usual matcha latte, could tell there was a lot of matcha powder in the drink, the texture was powdery instead of smooth, the matcha flavour was strong and on the bitter side, personally not a fan of the overall flavour and prob wldnt revisit. As a sweet tooth who loves almost all desserts, the fact that I could barely finished half of their black sesame matcha filled cookie speaks volumes. It was dry, powdery and crumbly, strong black sesame flavou

As a sweet tooth who loves almost all desserts, the fact that I could barely finished half of their black sesame matcha filled cookie speaks volumes. It was dry, powdery and crumbly, strong black sesame flavour without any hint of matcha flavour, a far cry from the gooey classic cookie dpt chocolate chip cookies I used to get at basehall.

🍵Matcha Piccolo w/ soy milk
🍵 Black sesame cookie w/matcha filling
2021-03-18 530 浏览
之前已經介紹過呢款曲奇 佢係有放喺唔同嘅地方度買 今次我係喺太古廣場搵到佢 之前喺利園買呢間曲奇就冇咖啡賣 但今次呢度有 同埋係主打抺茶🍵感覺好好多😛因為硬係覺得曲奇🍪配咖啡☕️係必然的😆不過因為嗰日已經差唔多時間食飯 所以我冇買到咖啡 淨係買咗塊曲奇🍪🍵Black Sesame Matcha $40我係留返之後兩日嘅早餐嘅🥣一搣開好驚喜🤩竟然係有抹茶流心喺入面😍我以為係曲奇就咁抹茶溝芝麻味 點都估唔到抹茶係喺入面個流心😍😍😍仲要有白朱古力係入面🤤而家打返食評都流口水🤤黑芝麻味同埋抹茶味都一樣好濃郁 曲奇質感依舊軟得黎又Chewy😋下星期去金鐘再買先

🍵Black Sesame Matcha $40