2021-03-15 522 浏览
喺附近拎完d野經過pp, 覺得有d口乾想飲吓野所以幫襯。我明呢個location 大多數人都識英文嘅,但佢個menu唔太user friendly,如果佢喺收銀有本圖文並茂有中文嘅俾人睇吓,起碼我都會知pink latte 同 purple latte 係咩樣同成份係咩先吖,我去嗰陣d店員都好忙吓,同埋唔係個個都想硬著頭皮問店員架囉。 叫左最基本嘅matcha latte試吓冇落糖漿所以唔甜,飲落抹茶味都夠濃,奶嘅比例都平衡冇搶左d茶味。雖然好過星x克,但唔算非常優秀,差唔多quality 仲平過佢嘅大有人在。重點係賣成$55可唔可以俾d誠意呀? 黐個logo貼紙喺個膠杯度就算,仲chaep過街邊d搖飲舖。大扣分。 整體黎講味道唔差,但cp值超低兼誠意欠奉,所以只能俾OK 。

叫左最基本嘅matcha latte試吓

2021-02-26 931 浏览
今日保險經紀搵我review保險,問我金鐘有咩地方飲杯野,記得新開左間飲matcha latte既,所以介紹左Matchali俾佢。佢請我食,我叫左新出既Strawberry Matcha Latte同Matcha Fig Basque Burnt Cheesecake。兩樣野都好吸睛,不過好貴。Strawberry Matcha Latte有三層顏色,撈勻飲甜甜地,抹茶唔算好出,因為撈均左士多啤梨,都幾好飲。Matcha Fig Basque Burnt Cheesecake雖然無乜抹茶味,但口感綿滑,焦面既味道亦唔太苦,唔錯。保險經紀叫左Matcha Latte同Matcha Fig Basque Burnt Cheesecake,佢好滿意,話好似係日本食到甘。

兩樣野都好吸睛,不過好貴。

Strawberry Matcha Latte

2021-02-26
下午茶
2021-02-24 478 浏览
Hojicha控要出動啦唔係度度都有Hojicha,所以就算係Matcha做得出色而命名我都要試咗佢先!雖然PP嘅鋪係pop up store嘅樣但係我幾喜歡喎夠簡單同簡潔望倒少少製作過程有用戈啲專撈茶嘅啡色掃掃去打同攪拌首先跑出嘅係meji奶味然後就係超級濃厚嘅hojicha味飲落去嘅口感都係thick thick的after taste都好重茶味極香真材實料good!味道:7/10MatchaliHojicha Latte $55📍金鐘
Hojicha控要出動啦
然後就係超級濃厚嘅hojicha味
飲落去嘅口感都係thick thick的
after taste都好重
茶味極香
真材實料good!

味道:7/10

Matchali

Hojicha Latte $55

📍金鐘
2021-02-21 277 浏览
喺太古廣場等睇戲,半個鐘時間坐低飲杯嘢就最啱。飲品嘅選擇算多,雖然冇咖啡,但有好多唔同口味嘅latte選擇,包括matcha, hojicha, 比較特別嘅仲有幾隻以顏色名命嘅latte, 包括藍、金、灰、紫同粉紅。今次我就揀咗杯iced grey latte, 其實就係竹炭芝麻鮮奶。製作過程中見到佢哋係用咗Meiji牛奶,每樣野嘅份量都有用磅去量度,制作認真!飲落去芝麻味幾濃,仲食到一粒粒好幼芝麻碎。由於位於太古廣場,價錢屬於偏貴,但係坐喺商場中間嘆杯嘢飲都幾放鬆。
喺Pacific Place行街嘅時候見到呢間以抹茶為主嘅茶店🍵二話不說就買咗杯黎飲我地叫咗店員話最受歡迎嘅Matcha Latte 因為想健康啲所以+$5轉咗oat milk對於👧🏻呢個抹茶控黎講 抹茶味唔夠濃😢但對平時唔鐘意抹茶嘅👦🏿黎講 呢杯入到口幾好飲🤣整體呢杯野唔算抵飲 試下算🥲
二話不說就買咗杯黎飲
我地叫咗店員話最受歡迎嘅Matcha Latte
因為想健康啲所以+$5轉咗oat milk
對於👧🏻呢個抹茶控黎講 抹茶味唔夠濃😢
但對平時唔鐘意抹茶嘅👦🏿黎講 呢杯入到口幾好飲🤣
整體呢杯野唔算抵飲 試下算🥲
Matcha  Latte
2021-01-26 210 浏览
平時經過都想試,今次終於買左黎試下。叫左杯matcha latte($50) + almond milk ($5),個樣幾好,滿到就瀉咁,如果要外賣,counter旁邊有蓋可以拎。試第一啖,飲到抹茶味,但未算好濃,第二啖,飲到杏仁奶味,個人覺得杏仁奶好似唔太match, 第三啖之後就覺得抹茶味更淡... 呢杯matcha latte唔太甜,抹茶味唔算好濃,無平時抹茶嘅回甘,加上價錢偏貴,整體一般般啦!
超hit人氣抹茶店Matchali😍「李抹茶」你今日飲左未呢?😂即席手製濃厚抹茶漿🍵今個weekend突襲IFC❗️抹茶控點可以錯過呢?😏 Cherry Peach-ade Matcha🍵 ($60)IFC pop-up store期間限定特飲!櫻桃蜜桃梳打x 濃厚抹茶漿十足十調製抹茶cocktail咁消暑解渴又夠哂新鮮呀!😛 入口首先品嚐到甘甜櫻桃香🍒吞嚥後便散發濃郁抹茶味!蜜桃汁正好中和抹茶苦澀味☺️小店嚴選京都宇治抺茶仲專程加入beauty chef cleanse powder嘆住抺茶黎detox!爽呀!🤩
[抹茶控🍵] 超hit人氣抹茶店Matchali😍
「李抹茶」你今日飲左未呢?😂
即席手製濃厚抹茶漿🍵
今個weekend突襲IFC❗️
抹茶控點可以錯過呢?😏

IFC pop-up store期間限定特飲!
櫻桃蜜桃梳打x 濃厚抹茶漿
十足十調製抹茶cocktail咁
消暑解渴又夠哂新鮮呀!😛

入口首先品嚐到甘甜櫻桃香🍒
吞嚥後便散發濃郁抹茶味!
蜜桃汁正好中和抹茶苦澀味☺️
小店嚴選京都宇治抺茶
嘆住抺茶黎detox!爽呀!🤩
外卖自取
  • Cherry Peach-ade Matcha
2021-01-06 267 浏览
📌 Matchali~金鐘咁岩經過 @pacificplacehk 見到有 @cookie.dpt 嘅曲奇大家應該唔陌生呢間大熱曲奇店😆佢哋會喺唔同地方開限定pop-up store😙近排係尖沙咀海港城開咗分店之後方便咗好多成日都會見到有長長嘅人龍 人流好多~之前食過雙重朱古力覺得都幾好味 不過就有少少膩🍫之後再試咗綠茶味同開心果味曲奇 都幾推介大家試😋其實最想試嘅味係S’more 有機會再買見到出邊仲有一個開放式area可以比大家坐低不過之前飲過佢哋嘅飲品就覺得好一般🥲所以就淨係點左曲奇嚟食😜1️⃣ 𝗥𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗹𝘃𝗲𝘁 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗚𝗮𝗻𝗮𝗰𝗵𝗲 $𝟰𝟬 當田 @matchali_hk 有四款曲奇 得呢款比較特別🤣係期間限定嘅味道 想試嘅話就要快啲去試啦雖然價錢係貴咗少少 不過真係好大塊厚身🍪睇落超級邪惡 拎去焗爐翻熱再食入邊會變流心質地偏向軟曲奇 有佢地signature cookie dough 嘅味😆裏面有白朱古力 但唔會好甜同好膩😋中間有綠茶味嘅奶油 綠茶味唔突出質感好似軟心朱古力入邊嘅餡料好幼滑🤤口感有少少煙韌 食完好有滿足感我都分咗幾次嚟食先食得晒😗💡整體嚟講 我都幾鍾
📌 Matchali~金鐘

大家應該唔陌生呢間大熱曲奇店😆
佢哋會喺唔同地方開限定pop-up store😙
近排係尖沙咀海港城開咗分店之後方便咗好多
成日都會見到有長長嘅人龍 人流好多~
之前食過雙重朱古力覺得都幾好味 不過就有少少膩🍫

口感有少少煙韌 食完好有滿足感
我都分咗幾次嚟食先食得晒😗

💡整體嚟講 我都幾鍾意佢哋嘅曲奇😍
雖然價錢比較貴 但係味道都唔錯
而且好大塊同厚身 邪惡感十足~
作為散水餅都一流👍🏻

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: Matchali
📍: 金鐘金鐘道88號太古廣場2樓200D號舖
🔍: 08:00-19:00(Mon-Fri); 10:00-19:00 (Sat-Sun)
𝗥𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗹𝘃𝗲𝘁 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗚𝗮𝗻𝗮𝗰𝗵𝗲
昨天是今年最後一天到辦公室上班。今天和明天都在家工作。突然想起太古廣場的Matchali。因為該抺茶飲品店定價有點高,一直捨不得去買一杯飲品。於是,我找到了藉口。為慶祝今年工作順利完成,我要去買一杯抹茶飲品。在辦公室吃完自備午飯,還有時間走到商場買飲品。(另一個原因要去買飲品是我的午餐太難吃。正如坐在旁邊的同事所說,吃點好吃的、喝點好喝的來平衡我的味覺。)Matchali製作飲品的地方是開放式設計。客人可以看到店員怎樣製作飲品。我看到店員利用專用抹茶掃來調泡抹茶。不過,我沒有認真看整個過程。因為我在拍環境照。有少量座位在相隔一條寬闊的人行通道對面。客人要自取飲品。拿著盛得滿滿的杯子走過商場人行通道。如果有太多行人走過,要拿著飲品走到座位上會蠻緊張的。用餐區以木板地台與人行通道劃分開來。所以,還要小心不要被那淺淺的階級絆倒。座位搭配一張小圓桌子。有中背木椅子,也有診所常見的儲物沙發長椅子。(不知道是否可以儲物……)從飲品店提供的餐具可見有環保意識。(除了盛水的塑膠杯。)我是被那甘蔗渣飲管吸引了目光。然後才看到紙材杯蓋、木棒、沒有漂白的餐巾紙,亦有提供白開水供客人自取飲用。餐紙巾旁有黃糖瓶
昨天是今年最後一天到辦公室上班。
今天和明天都在家工作。

突然想起太古廣場的Matchali。
因為該抺茶飲品店定價有點高,一直捨不得去買一杯飲品。
於是,我找到了藉口。
為慶祝今年工作順利完成,我要去買一杯抹茶飲品。

在辦公室吃完自備午飯,還有時間走到商場買飲品。
(另一個原因要去買飲品是我的午餐太難吃。

Matchali製作飲品的地方是開放式設計。
客人可以看到店員怎樣製作飲品。
我看到店員利用專用抹茶掃來調泡抹茶。
不過,我沒有認真看整個過程。
因為我在拍環境照。

有少量座位在相隔一條寬闊的人行通道對面。
客人要自取飲品。
拿著盛得滿滿的杯子走過商場人行通道。
如果有太多行人走過,要拿著飲品走到座位上會蠻緊張的。

用餐區以木板地台與人行通道劃分開來。
所以,還要小心不要被那淺淺的階級絆倒。

座位搭配一張小圓桌子。
有中背木椅子,也有診所常見的儲物沙發長椅子。
(不知道是否可以儲物……)

從飲品店提供的餐具可見有環保意識。
(除了盛水的塑膠杯。)
我是被那甘蔗渣飲管吸引了目光。

餐紙巾旁有黃糖瓶。
可利用旁邊的小匙取用。
後面亦有糖漿。

Matcha Latte

我點了Matcha Latte(抹茶拿鐵),$50。
改燕麥奶多加$5。
(亦有杏仁奶選擇,同是$$5。)
原本可用自攜杯,可享$5優惠。
卻因為疫情關係,現在不能使用自攜杯。
幸而店家使用紙杯。

店家選用Oatly咖啡專用燕麥奶。
可以預期飲品的口感與使用牛奶無異。

抹茶味道濃郁。
有剛好的苦味。
(同組同事之前喝過卻覺得太苦。)
是抹茶愛好者喜歡的苦味。

我沒有下糖。
因為不想破壞心形圖案的拉花。
然而,整體的味道不會太苦。
可能燕麥奶本身也有其天然的甜味。

飲品口感很順滑。
我拿著飲品返回辦公室的途中,手指感到燙熱。
可見飲品的熱度十分足夠。
温熱的抹茶飲品撫順和温暖著喉嚨。
讓我喝後感到很舒服。
亦令我回味。

最後,杯子裡剩下泡沫黏著抹茶粉末。
我有點不捨。

雖然飲品定價高,但品質真的不錯。
我跟同樣愛好茶飲品的弟婦分享飲品照。
她說明年第一天工作可以買一杯來慶祝。
哈哈!
真要找藉口呢!
2020-12-29
5 分钟 (外卖自取)
Matcha Latte
2020-12-23 150 浏览
-🦄COOKIE.DPT @cookie.dpt🦄MATCHALI_HK @matchali_hk-RED VELVET MATCHA GANACHE Hkd40Rating🌕🌕🌕🌖🌑-今次呢個曲奇好有聖誕氣氛呀🎄🤤紅絲絨再加抹茶🍵好啱而家呢個12月食😆@cookie.dpt 嘅曲奇🍪都好出名架😌我留意咗好耐所以我去上環嘅時候都順便去埋 @matchali_hk 😋唔知算唔算POP UP STORE不過大家可以去睇吓😆塊曲奇屬於軟心曲奇🍪超級大塊而且好厚身😋所以食完都會有返咁上下飽肚感🙊做下午茶一流👍🏻我都有先擺係爐入面烘熱佢🔥唔需要烘太耐架唔係佢就會變到好軟好軟😨唔似曲奇架喇😣烘完之後都係要攤一陣先食🥰入面啲餡好流心😛可惜影唔到個流心效果比大家睇🥺好澎湃架😳中間有啲白色嘅醬應該係GANACHE奶油🥳質感就好似軟心朱古力入面嘅餡料咁幼滑😛抹茶醬都多但個茶味唔係太濃郁同埋突出😗而紅絲絨味係咩味🤣我至今都唔係好形容到🙊只係佢呢個紅色實在太靚🥰簡個陣二話不說簡咗佢味道方面🤤就算加咗奶油都唔會太膩太甜😌鍾意食軟心曲奇嘅朋友😆呢個聖誕節可以試吓呢款-當日 @matchali_hk 有4款 @co
🦄COOKIE.DPT @cookie.dpt

而紅絲絨味係咩味🤣我至今都唔係好形容到🙊
只係佢呢個紅色實在太靚🥰簡個陣二話不說簡咗佢
味道方面🤤就算加咗奶油都唔會太膩太甜😌
鍾意食軟心曲奇嘅朋友😆呢個聖誕節可以試吓呢款
當日 @matchali_hk 有4款 @cookie.dpt 嘅曲奇🍪
感覺上每一款都好吸引🤤但唯獨呢款紅色較特別

有機會再試試其他口味🥺睇吓會唔會有驚喜先😆
我見佢就咁朱古力味都有好多唔同嘅選擇🤥
花多眼亂唔知簡邊隻味好🥺又唔知有咩分別🙊
2020-12-22
5 分钟 (外卖自取)
2020-11-29 197 浏览
🌟Matcha Latte用既係京都宇治茶道級既抹茶🤪落單後店員會即場手拂抹茶再將抹茶漿慢慢倒入🥛中呢個畫面絕對係igable🤪飲落口感順滑無粉粒茶味都算濃帶點回甘 無乜澀味👍🏻新pop up store 比起之前好啲設有少量位置可以坐 🙌🏻仲有啲同其他店舖合作既甜點小食😋望落都幾吸引 👍🏻可以嗌杯野飲同小食當tea🙌🏻🙌🏻另外仲有好多款飲品可以選擇款款賣相都好吸晴🤩下次試下有無驚喜先
🌟Matcha Latte

可以嗌杯野飲同小食當tea🙌🏻🙌🏻

另外仲有好多款飲品可以選擇
款款賣相都好吸晴🤩下次試下有無驚喜先

2020-11-19 205 浏览
行街經過呢間新店,諗住坐低食個下午茶,所以嗌左件抹茶卷。唔同一般既抹茶卷,佢呢隻口感偏硬身,亦都好乾,唔係我中意既口感,$45有啲失望。見大家都推薦飲品,可能下次嗌飲品會有驚喜~
行街經過呢間新店,諗住坐低食個下午茶,所以嗌左件抹茶卷。
見大家都推薦飲品,可能下次嗌飲品會有驚喜~
抹茶卷
2020-11-19
2020-11-17 210 浏览
成日見到佢哋嘅Pop-up store一直都想試,今日終於都試到啦🤩Matcha with oat milk ($60)真係我咁耐以來飲過最好味嘅一杯抹茶拿鐵🥺我叫咗走甜,抹茶味夠濃,但又唔會太甘👍🏻鍾意佢有唔同植物奶選擇,我揀咗燕麥奶,幾襯抹茶😋Grey latte with oat milk & extra matcha shot ($70)味道好似黑芝麻糊!😯其實係混咗黑芝麻同埋竹炭,竹炭味唔係好重,個人鍾意。但係抹茶味就俾黑芝麻味蓋過咗,建議可以唔使加抹茶,淨飲Grey latte或者Matcha latte😊雖然價錢係貴咗啲,但係間唔中獎勵自己飲一杯係值得嘅😌見到佢整嘢飲嗰陣時都會好精準咁用個磅量返抹茶同埋奶嘅份量,確保比例啱👍🏻
Grey  latte  (left)  Matcha  latte  (right)

Matcha with oat milk ($60)
Grey  latte with  extra  matcha  shot

2020-10-17
  • Matcha  latte
2020-11-11 216 浏览
365日計究竟可以去幾多間cafe 同Bbf 有個100 間cafe challenge 我話: 而家年尾 上個月你提出challenge 365日計點達標😅 放慢腳步得唔得? 如果duplicate 呢? BBf: 唔同既食物 又睇下到時有幾多 duplicate Ok consensus reach第13間 Pink theme colour 簡約設計既日式茶館/cafe 我去呢間坐位置比較少 open area , 去既時間唔算peak time , 都只係得返一個位 之後仲人流爆滿 建議都係take a way 比較好 一位難求 今日我叫lucky 有位入正題 今日我叫左咩? 我叫左杯matchacino (泡沫抹茶) 我一向都比較仲意茶 由其日本抹茶🍵 大愛 仲叫左個抺茶牛角包 🥐茶少少回甘味 配牛角包既甜 岩岩好 好滿足 另外BBF既選擇係焙茶latte 有炭燒既味道 唔太甜奶味亦可以 BBF feedback :平時唔飲咖啡淨飲茶既人 又多一個選擇 其實仲有蛋糕 scones 可供選擇 係愛茶者輕食既好選擇 希望下次都好似今日甘好彩有位喇推介比大家
365日計究竟可以去幾多間cafe

其實仲有蛋糕 scones 可供選擇 係愛茶者輕食既好選擇
希望下次都好似今日甘好彩有位喇
推介比大家
2020-10-20 250 浏览
因工作關係,這2個星期都在金鐘上班.... 我差不多隔天早上就來Matchali 喝一杯Matcha Latte當作早餐。雖然最少50大洋一杯,但是環境優美又方便,還是隔個早上就來坐一會,順便抗氧化一下。今早是個新面孔沖的latte .... 看著她沖時已暗叫不妙,怎麼沖得這麼隨便,其實也談不上沖,是純粹倒入杯😒 到我的單了..... 真是連拉個花也沒有,純粹求其撞啲奶入杯😢😐😠 好歹也要收個50大洋,認真點可以嗎?

好歹也要收個50大洋,認真點可以嗎?

2020-10-20