2022-09-01 232 浏览
今日去左尖沙咀出差, 經過一間樓上咖啡店叫Mamaday, 唔係真係麻麻地掛。 喺門口望見到d有趣海報, 見佢咁特別就入去食個Lunch。店內裝修大玩幽默風格, 又有d美式設計, 餐牌又有d抵死字句, 未食都開心一番。是日午餐冬陰功虎蝦扁意粉美國草飼牛扒魷魚圈蜂蜜紅茶美式咖啡冬陰功虎蝦扁意粉, 出奇好味嘅冬陰功味意粉, 香辣味好夾, 意粉爽口, 虎蝦超新鮮 彈牙,爽口, 好食。 美國草飼牛扒, 5成熟重帶點紅紅地, 牛扒鮮嫩,肉味濃, 配上少少黑椒, 帶出牛扒鮮味。 呢款唔係set lunch, 但絕對推薦。 魷魚圈, 魷魚新鮮彈牙, 熱辣辣, 炸得香脆。蜂蜜紅茶, 清新香甜, 消暑一流。美式咖啡, 正正常常, 咖啡香。

是日午餐

冬陰功虎蝦扁意粉
美國草飼牛扒
魷魚圈
蜂蜜紅茶
美式咖啡

魷魚圈, 魷魚新鮮彈牙, 熱辣辣, 炸得香脆。

蜂蜜紅茶, 清新香甜, 消暑一流。

美式咖啡, 正正常常, 咖啡香。

2022-08-30 870 浏览
太多人推薦一直都好想黎 但實在太full 今次終於book到 超期待🥰今次我地係平日lunch hour黎 嗌左一個lunch set另外再單點左樣野食 順帶一提黎到打開份menu啲野食名全部都好盞鬼(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)春武里府是拉差雞腿肉比薩個名夠晒長 (𝕝𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕤𝕖𝕥 $118 連飲品同餐湯)𝕝𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕤𝕖𝕥 好抵食❗️𝕡𝕚𝕫𝕫𝕒係薄批 烤出黎時間岩岩好邊位有少少焦脆 唔好睇我地影到咁😹😹但其實個𝕡𝕚𝕫𝕫𝕒都算幾多芝士 食個時都做到拉絲效果🧀雞肉份量適中 同個是拉差醬都幾夾 值得一提係佢個是拉差醬都幾惹味同特別❣️但就有少少辣 唔食得辣既朋友就要注意下喇~另外餐湯都好加分✨個蘑菇湯都幾足料 每一淡都飲到好濃嘅磨菇味🤤有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($138)單點我地嗌咗呢個扁麵 一上枱已經好有驚喜 有好多蟹肉、蟹籽同蟹柳🦀唔知係唔係有蟹膏既關係食落我地就覺得比一般出面食個啲蟹肉意粉重蟹味好多 另外個意大利扁麵都做到彈牙口感 可能因為個醬比較杰身所以基本上每一啖都食到好豐富蟹味 值得推介💛益力多柚子沙冰 ($56)柚子算多每一啖飲落都食到少少柚子肉 但唔知係唔係沙冰既關係 益力多味

春武里府是拉差雞腿肉比薩個名夠晒長
(𝕝𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕤𝕖𝕥 $118 連飲品同餐湯)
春武里府是拉差雞腿肉比薩個名夠晒長

有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($138)
有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

益力多柚子沙冰 ($56)
柚子算多每一啖飲落都食到少少柚子肉 但唔知係唔係沙冰既關係 益力多味就淡好多 但酸酸幾開胃 夏天飲一流🥤
益力多柚子沙冰

豆腐豆腐豆腐咖啡 ($56) ✨𝕝𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕤𝕖𝕥 -$20
幾特別❣️見到佢有雪糕就忍唔住要嗌(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 舊雪糕係硬雪糕 所以岩岩上個時唔係好食到 過左陣等佢融融地再食就feel到好重豆腐味 都幾香滑 同咖啡出奇地夾 好岩我呢啲飲唔到太苦嘅小朋友口味👧🏻另外亦配有糖漿 可自行調味 不過其實都唔太需要落haha
豆腐豆腐豆腐咖啡

❣️整體環境舒適 食物質素都幾高 終於知道點解佢平時咁full 好想食哂佢menu上面啲野食同野飲🥺💛

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟

想看更多食評 👉🏻 @siu4mai_inthehouse
有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
益力多柚子沙冰
豆腐豆腐豆腐咖啡
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
2022-08-30 169 浏览
終於可以嚟到呢一間IG上面好多人講嘅網紅餐廳,入邊嘅裝修同埋餐牌都超級港式,超級搞笑✨玉子豆腐蟹肉意大利飯我估唔到豆漿可以同埋蟹肉咁夾,呢個意大利飯同埋出邊嘅好唔同,係一啲都唔孤寒咁用咗勁多蟹肉,每一啖意大利飯入邊都有蟹肉😋😋上邊仲有一個蟹蓋,上邊仲有好多蟹膏,簡直係雙重滿足✨軟殼蟹薄餅你以為意大利飯食咗蟹肉,呢個薄餅就會揀其他味道咩?錯 我都係選擇左軟殼蟹薄餅,上面有原隻蟹,炸得好脆入面好juicy 😳餅底係唔厚既 所以唔洗怕肥✨紫薯窩夫最後甜品紫薯窩夫都好有特色,用黎打卡一流😋

✨玉子豆腐蟹肉意大利飯

✨軟殼蟹薄餅

✨紫薯窩夫
最後甜品紫薯窩夫都好有特色,用黎打卡一流😋
Intro: 講到玩味cafe,呢一間嘅特色絕對係!裝修同餐牌都奇奇怪怪,餐名都係好玩味,但環境同野食嘅質素都算唔錯阿! ___________________🍽 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ⭐️8.5/10💰138✍🏻 有真同假嘅蟹柳同蟹籽✍🏻 蟹好夾呢個意粉,唔腥仲有海鮮嘅味道✍🏻 意粉好掛汁,乾濕程度做得好好🍽 點解個個都叫軟殼蟹比薩㗎 ⭐️9/10💰138✍🏻 有原隻嘅軟殼蟹好滿足✍🏻 pizza雖然底薄,但勝在脆同好重芝士味✍🏻 千島汁加菠蘿同軟殼蟹鹹鮮味好夾🍹 ⭐️5/10💰 焙茶烏龍茶沙冰✍🏻 焙茶同烏龍茶完全唔夾,仲好苦✍🏻 陣味真係好奇怪___________________🏠 Mamaday 嘛嘛地 OMG Mamaday📍 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓⭐️ 8.5/10 (cafe)
___________________
🍽 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ⭐️8.5/10
💰138
✍🏻 有真同假嘅蟹柳同蟹籽
✍🏻 蟹好夾呢個意粉,唔腥仲有海鮮嘅味道
✍🏻 意粉好掛汁,乾濕程度做得好好

🍽 點解個個都叫軟殼蟹比薩㗎 ⭐️9/10
💰138
✍🏻 有原隻嘅軟殼蟹好滿足
✍🏻 pizza雖然底薄,但勝在脆同好重芝士味
✍🏻 千島汁加菠蘿同軟殼蟹鹹鮮味好夾

🍹 ⭐️5/10
💰 焙茶烏龍茶沙冰
✍🏻 焙茶同烏龍茶完全唔夾,仲好苦
✍🏻 陣味真係好奇怪

___________________
🏠 Mamaday 嘛嘛地 OMG Mamaday
📍 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
⭐️ 8.5/10 (cafe)
2022-08-21 269 浏览
放假去尖沙咀行吓,朋友話佢預先約咗一間佢好想去嘅Cafe,本身以為會去文青風Cafe,但一去到見到個名同裝修就覺得好有趣啦🤪記住,期望越大,失望越大···雞翼(避風塘)🌶雞翼外皮好脆但入面唔會好乾,咬落有肉汁,雖然係避風塘口味但就唔會好辣有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🦀好足料嘅扁麵,每一啖都有蟹膏、蟹肉同蟹籽,口感好豐富但味道唔會好咸,唯一美中不足係份量唔多,一個人食都未必夠薯薯薯薯薯··· ···條(明太子)🍟本身好鍾意明太子,但配薯條好有驚喜,薯條外脆內軟加埋明太子嘅鮮味都好夾,另外,佢會再配多一小碟明太子,咁就可以一邊食一邊點明太子醬花生醬咖啡沙冰🥜呢杯咖啡沙冰好解渴,但花生醬味道唔係好濃郁,所以唔怕會好膩,鍾意花生醬嘅人都可以一試焦糖脆脆沙冰🥤朋友點嘅呢杯沙冰味道不過不失,但就唔係好特別

記住,期望越大,失望越大···雞翼(避風塘)🌶

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🦀

薯薯薯薯薯··· ···條(明太子)🍟

花生醬咖啡沙冰🥜

焦糖脆脆沙冰🥤
朋友點嘅呢杯沙冰味道不過不失,但就唔係好特別

• 避風塘雞翼
  • 明太子薯條
2022-08-16 365 浏览
一打開Menu見到餐廳啲菜式名全部都好搞鬼🤣-🍳唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124 (+$28升級原條鰻魚)鰻魚好足料仲大過碟飯,好厚肉同埋冇骨,上面仲有啲紫菜同埋木魚碎😋 滑蛋好滑,炒飯略嫌太重麻油味,蓋過咗其他調味,同埋有啲硬🫣 🥔明太子薯條 $45呢個有驚喜🤍 通常出面餐廳嘅明太子薯條都係用現成嗰隻明太子蛋黃醬,但呢度嘅醬係肉眼都見到好多明太子😍 份量都好夠唔會唔夠醬點😆 薯條都炸得好脆,細size份量都唔少☕️豆腐豆腐豆腐咖啡 $56隻杯好有心思,打卡一流😄 咖啡上面有一球細嘅豆腐雪糕,雪糕都幾滑,豆腐味都好出可以同時食雪糕同飲咖啡都幾特別,杯嘢飲可以一試~-呢間餐廳仲有好多熱門菜式,可惜小編今次同朋友兩個人嚟試唔到太多嘢食🫣 環境幾舒服幾闊落,裝修都幾靚,幾適合一大班人聚會~-味道: 8/10服務: 8/10環境: 9/10回頭率: 9/10總評: 8.5/10💰人均消費: $150-📍 Mamaday (尖沙咀)尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
一打開Menu見到餐廳啲菜式名全部都好搞鬼🤣

環境: 9/10
回頭率: 9/10
總評: 8.5/10
💰人均消費: $150
📍 Mamaday (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
2022-08-10 446 浏览
🍲 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 $128🍕 點解個個都叫軟殼蟹比蕯架 $138🍗 芥末蜜糖雞翼 $68 ☕️豆腐豆腐豆腐咖啡 $56🍵 宇治抹茶澀澀地無咖啡無落糖架 $ 48🥛 我黑芝麻你個奶 $48≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※今次去左呢間都幾出名嘅cafe😋餐廳裝修好有心思 以懷舊型格玩味為主 完全係打卡嘅好地方👍🏻 就連員工嘅裝扮都幾型格配合返cafe嘅主題 菜式名亦都係有設計過 以玩味為主都幾有趣🧸位置方面都夠闊可以俾大家同朋友傾計 員工嘅服務態度亦都好好🤣食物方面✨🍲黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 $128飯上面有炸魷魚圈墨魚滑 魷魚圈炸到外表金黃外脆內軟,而墨魚滑都好彈牙又唔算太油膩 而飯就偏向珍珠米嘅口感 墨汁本身就無咩味所以燉飯加上小小嘅蒜味配搭 味道十分不錯 味道岩岩好 份量都算大份 3個女仔share啱啱好 個人認為值得一試🫶🏻🍕點解個個都叫軟殼蟹比蕯架pizza上係有原隻軟殼蟹🦀 菠蘿同蟹柳加上滿滿同濃厚嘅芝土同埋千島醬,而且係薄底批 食落都幾脆 味道都尚算吾錯 而且分量都算大 但可能因為千島醬落得比較多嘅關係 而且有幾種唔同嘅芝士🧀
🍲 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 $128
🥛 我黑芝麻你個奶 $48

食物方面✨
🍲黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 $128

🍕點解個個都叫軟殼蟹比蕯架
pizza上係有原隻軟殼蟹🦀 菠蘿同蟹柳加上滿滿同濃厚嘅芝土同埋千島醬,而且係薄底批 食落都幾脆 味道都尚算吾錯 而且分量都算大 但可能因為千島醬落得比較多嘅關係 而且有幾種唔同嘅芝士🧀 所以我哋食第二件開始就覺得有小小膩😮‍💨

🍗芥末蜜糖雞翼 $68
雞翼就比較中規中矩 用嘅係單骨雞翼 一件細細舊 食落都比較方便啲 芥末蜜糖醬味道都算吾錯配搭岩岩好 但蜜糖味食落比較少🤏🏻 雞翼本身入面就有小小辣 原本我哋以為會係烤雞翼 但係最後原來係炸雞翼😂

飲品方面✨
☕️豆腐豆腐豆腐咖啡
係一個幾特別嘅配搭😆
咖啡上面係豆腐雪糕 食落好滑有淡淡嘅豆和味 咖啡就有啲偏苦 但有豆腐雪糕嘅豆味中和左咖啡嘅苦味 所以味道黎講都算吾錯🤍

🥛我黑芝麻你個牛奶
飲品最上面有一層厚厚嘅cream 個人覺得個cream好食程度拍得上某啲知名飲品連鎖店🤣 芝麻牛奶芝麻味比較重 有少少掩蓋左牛奶嘅味🫢口感結結地 感覺就似凍咗嘅芝麻糊 有興趣嘅話都可以試一試✨

🍵宇治抹茶澀澀地
飲品上面係一層芝士奶蓋 撒左一啲宇治抹茶粉 而且用嘅係燕麥奶 所以味道會比較淡小小 奶味無咁突出 飲落有少少澀澀地口感 但唔算特別驚喜🫢

整體黎講呢間cafe食物味道吾錯👍🏻價錢方面就比較貴小小 特別係飲品方面 不過食物嘅種類都算多 份量都算多而且比較有特色 大家如果有興趣都值得去試下🤍

💵人均$150-$200

• 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
2022-08-09 446 浏览
第一次係去銅鑼灣分店食,記得果次係食蟹膏扁意粉,同埋牛油果沙冰,感覺真係冇乜特別。但今次去尖沙咀分店,今次嗌嘅食物,全部都真係幾好食。呢三杯嘢飲味道雖然稱不上好特別,但係都唔錯,尤其是杯益力多有子沙冰杯上面嘅字,真係笑咗一笑。呢碟蝦子麵一嚟到嘅時候,我望住白色嘅粉條,諗緊做咩會有河粉。但係原來係切咗條嘅魷魚。好有創意。蝦子麵掛滿晒醬汁,出奇地好味。呢個豬頸肉都好好味,但係我覺得份量少咗啲,側邊嘅配菜就好多。叫埋呢個係鹹蛋黃蟹肉牛油果pizza,第一次食鹹蛋黃Pizza,原來都幾夾。另外我哋仲點左個炸魷魚圈,味道都唔錯。第二次試呢間餐廳,整體上各樣嘢都好好味,比起第一次揀嘅食物有驚喜。

但今次去尖沙咀分店,今次嗌嘅食物,全部都真係幾好食。

2022-08-09
  • 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
2022-08-07 329 浏览
📍Mamaday #尖沙咀🏆有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🍝(9/10)有蟹膏、蟹肉、蟹籽、蟹柳,果然係🦀「蟹蟹蟹」😆 意粉煙韌度剛好,醬汁Creamy,蟹膏味香濃😍😍 蟹控🦀千祈唔好錯過啊😝🏆黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯🦑(7.5/10)魷魚圈外層鬆脆,墨汁飯有粒粒魷魚同墨魚滑,不過墨汁飯味道不算驚喜,中規中矩。🏆原味薯條(9/10)超級香脆,上碟熱辣辣,太心急差啲焫親條脷👅😂🏆薄荷青檸梳打(8/10)薄荷配青檸係涼浸浸組合🤣夏天之選🍸🏆士多啤梨奶昔🥤(8.5/10)士多啤梨味🍓香濃,奶昔好滑身,又靚又好味🤩🌈餐廳環境好適合打卡,啱晒一班朋友嚟食飯❣️⭐️Mamaday ⭐️尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
📍Mamaday #尖沙咀

🏆有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🍝(9/10)

🏆黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯🦑(7.5/10)

🏆原味薯條(9/10)
超級香脆,上碟熱辣辣,太心急差啲焫親條脷👅😂

🏆薄荷青檸梳打(8/10)
薄荷配青檸係涼浸浸組合🤣夏天之選🍸

🏆士多啤梨奶昔🥤(8.5/10)
士多啤梨味🍓香濃,奶昔好滑身,又靚又好味🤩

🌈餐廳環境好適合打卡,啱晒一班朋友嚟食飯❣️

⭐️Mamaday
⭐️尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
尖沙咀街道上店鋪餐廳數目多不勝數、高樓林立、五光十色,要搵一間餐廳能夠令自己放低都市繁忙人的身份一啲都唔易🤔今次帶大家黎到拜訪呢一間係加連威老道的街上樓上咖啡店—🍽OMG Mamaday🍻放心雖然呢間餐廳名字叫嘛‧嘛‧地,但食物絕對唔係Ma·Ma·day。 🤤店舖入面貼左各種唔同金句,幽默風格,認真盞鬼,係一個好好喘息又可以抖下的好地方!🍸記住,期望愈大,失望愈大‧‧雞翼($68)🔥避風塘口味雞翼即叫即炸,新鮮熱辣,外脆內軟,細細隻容易入口,少少辣帶點蒜香,認真惹味。🧄🦐🍕蒜蓉虎蝦比薩-鐘意食既就鐘意食($136)作為一個比薩的粉絲,當然唔可以錯過呢個機會。超薄脆比薩餅底,外層香脆內層鬆軟,整個比薩有六大隻虎蝦🦐,爽口彈牙,配以蒜蓉有點像中式蒜蓉蒸虎蝦的感覺。不過整體配埋拉絲的芝士🧀,紫洋蔥🧅及小蕃茄🍅配搭,立即變返西餐的感覺,正所謂🔱一款菜式,兩種享受。🦀🍝有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($128)賣相非常吸引,打卡一流📸由蟹膏、蟹肉、蟹籽組合而成,配以蟹柳作伴碟,份量多之餘,成碟都係🦀蟹‧🦀蟹‧🦀蟹!! 麵質軟硬適中,醬汁Creamy,一啖放入口,濃郁的蟹味充斥整個口腔。超級

今次帶大家黎到拜訪呢一間係加連威老道的街上樓上咖啡店—

🍽OMG Mamaday🍻

記住,期望愈大,失望愈大‧‧雞翼($68)
🔥避風塘口味

🧄🦐🍕蒜蓉虎蝦比薩-鐘意食既就鐘意食($136)

🦀🍝有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($128)
賣相非常吸引,打卡一流📸由蟹膏、蟹肉、蟹籽組合而成,配以蟹柳作伴碟,份量多之餘,成碟都係🦀蟹‧🦀蟹‧🦀蟹!! 麵質軟硬適中,醬汁Creamy,一啖放入口,濃郁的蟹味充斥整個口腔。超級邪惡!! 🦀

豆腐豆腐豆腐咖啡($56)
一杯三重的豆腐咖啡,有一粒豆腐球放係頂頂,底層有少量的豆花,而中間就係咖啡與豆奶的分層,食一啖豆腐,再飲啖咖啡,香濃豆腐味配上苦苦的咖啡香味,口感好rich,勁滿足,味道好夾。 絕對!絕對!唔洗落糖水。☕️

💡小知識:豆腐除左營養價值高、幫助消化、減少骨質流失外仲可以降低食慾,有清熱解毒的功效。

🍽 @mmd.mamaday
🏠 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數 :🤤🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(絕對爆燈🤩)

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #良心小店
2021-09-02
  • 避風塘雞翼
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架
2022-07-29 337 浏览
間唔中見到啲朋友食呢間 menu既菜式名又好過癮 收工就過黎試下可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵🍝冇失望喎!真係幾creamy 又啖啖明太子😋另外有蟹GO又有蟹肉蟹蟹蟹飯 幾香口 不過對比明太子麵就淡口左少少🦀小食方面 明太子手撕雞🐔 係涼盤小食 幾開胃炸魷魚圈就冇乜特別最後叫左杯Mojito 同 香蕉朱古力mikeshake 就正常
間唔中見到啲朋友食呢間 menu既菜式名又好過癮
幾香口 不過對比明太子麵就淡口左少少🦀
小食方面 明太子手撕雞🐔 係涼盤小食 幾開胃
炸魷魚圈就冇乜特別
  • 可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵
本身book左12點,準時到達現場,但都要企喺門口等左差不多十分鐘先正式開門俾客人入內,時間管理做得真心Mamaday......甫入店,就被店內裝潢吸引住,因為牆身嘅油畫同店內擺設都係非常之有特色,融合左復古、新潮、怪異、懷舊、宗教、文化等等等等嘅元素,而且配色方面十分之鮮艷同幻彩,淨係裝修風格都已經好有吸引力!唔怪之得呢間餐廳長期都full booking,原來真係好值得去觀摩架!食物方面,我地一行二人總共嗌左3樣食物+2杯野飲,分別係蒜蝦pizza、墨魚汁飯、明太子炸薯條、益力多柚子沙冰同埋檸檬果皮烏龍茶沙冰。野食嚟講非常新鮮熱辣,尤其係個薯條,入口果下差啲被佢"辣"親,真係啱啱炸起,口感鬆脆;至於墨魚汁飯略嫌普通,唔夠墨魚味,而且配料好少,成碟飯嘅海鮮現料都係得六七粒左右,但賣相都係唔錯嘅;蒜蝦pizza係驚喜!因為佢真係每塊pizza都有一隻蒜蝦,而且pizza有好多芝士鋪面,食落去滿滿嘅芝士味,又有蒜蝦嘅海鮮口感,非常惹味!野飲方面,沙冰比起出面嘅野飲鋪嚟講稍為遜色,主要係因為佢味道太淡,似飲緊有少少柚子/檸檬味嘅水,唔似一杯特色飲品。整體嚟講,Mamaday一啲都唔mam

整體嚟講,Mamaday一啲都唔mamaday,淨係門面同裝修都已經值回票價;美中不足嘅地方就係一開始講到唔準時嘅問題,同埋食物份量略少,呢兩點扣左少少分。
2022-07-24
2022-07-24 227 浏览
終於一試Mamaday 餐廳星期日出開尖沙咀,去左mamaday 食。平時好難訂位,所以果日我地兩個人就早啲去攞位。佢無得叫套餐,只有散叫。甘我地兩個人就叫左個波菜忌廉意大利飯,同埋一個泰式燒豬頸肉。兩道餸份量適中,唔算太大碟,食完唔覺飽不過都可以嘅。意大利飯雖然無咩波菜味,不過都幾好食,飯唔會太硬而且醬好滑。泰式豬頸肉好入味,燒得好香,而且仲有蝦片食,旁邊仲有啲沙律菜酸酸甜甜好開胃。兩個人埋單大約350幾,唔算平不過味道唔錯都值嘅。Rating:😼😼😼😼
終於一試Mamaday 餐廳

兩個人埋單大約350幾,唔算平不過味道唔錯都值嘅。

Rating:😼😼😼😼

2022-06-19
午餐
2022-07-24 222 浏览
為食貓想試mamaday好耐啦,但一直都未有機會試琴晚終於同咗幾個女仔夜晚去食,結果大失所望,好似佢個名咁mamaday朋友早幾日打電話book咗18:30,本身電話已經難打,後來我地想改19:00,就1/2日前send email去改,結果last minute 18:30先話ok…環境Mamaday都幾大間,可以容納好多人,一班fd係度gathering吓,確實係一個唔錯嘅選擇👍🏾加上佢嘅裝修同擺設有型得嚟,又幾cozy,唔錯食物(朋友之前嚟過,話之前好食d同大份d)明太子薯條(4/5)個薯條中規中舉,唔太粗又唔太幼,而d明太子都幾多,ok嘅wasabi明太子手撕雞 (3/5)呢個小食都幾創新,明太子都幾多,但d wasabi味唔係好夠而d手撕雞食唔出係雞嚟,有d過淋同鬆散🙃為食貓好似食到有蒜tim…對於唔鍾意食蒜嘅人嚟講,真係扣晒分咸蛋牛油果蟹肉pizza (2/5)呢個pizza餡唔夠多,得個一兩舊牛油果同蟹肉,而且又食唔出有咸蛋味😅個pizza底係薄脆個種,同d餡唔係好夾黑松露意大利扁麵 (3/5)個麵嘅黑松露都算多,但認真唔夠creamy墨魚意大利飯 (2/5)為食貓唔明點
為食貓想試mamaday好耐啦,但一直都未有機會試

食物
(朋友之前嚟過,話之前好食d同大份d)
明太子薯條(4/5)

個薯條中規中舉,唔太粗又唔太幼,而d明太子都幾多,ok嘅

wasabi明太子手撕雞 (3/5)

咸蛋牛油果蟹肉pizza (2/5)

黑松露意大利扁麵 (3/5)

個麵嘅黑松露都算多,但認真唔夠creamy

墨魚意大利飯 (2/5)

為食貓唔明點解個意大利飯又要落蒜😅重要唔少tim…搞到無咩墨汁味,加上個飯都幾乾身下
可以唔駛叫

牛油果沙冰 (3/5)

杯沙冰嘅冰比較多,而奶同牛油果味偏少,如果多番d,應該會更好飲

紫薯蛋糕 (3/5)

朋友覺得呢個蛋糕好好食😋而為食貓就覺得普通,因為佢嘅空氣感比較多,但為食貓比較鍾意New York cheese cake既質感
但值得一讚嘅係佢嘅紫薯真係真材實料,亦好足料

為食貓覺得同朋友嚟mamaday gathering真係幾舒服,但就唔好expect食物會好好食
2022-07-12 363 浏览
Mamaday (尖沙咀)朋友推介打卡一流就嚟潮拜下。因為無預約所以係餐廳一開門就去食咁就唔使排隊。上到去環境見到有好多打卡位,啲音樂都好chill,menu啲名都好得意。上菜速度都快,唔使10分鐘就到齊。用餐時間90分鐘⏳️,設加一服務費💲🍴蕃茄肉醬豬頸肉意粉($89)lunch set 揀咗配湯,係蘑菇湯,材料足,中意飲個湯多過意粉😂。意粉份量多,豬頸肉都好𣺉😋😋😋😋🍴 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯($125)+$28 升級原條鰻魚份量多, 鰻魚有啲難切,但係食落又唔會太韌,都滑,唔乾。滑蛋好食! 不過就真係唔好抱咁大期望。😋😋😋🍴薯薯。。。。條(黑松露味)($68)叫咗大份,黑松露醬都好香,薯條係幼身,食落都脆😋😋😋😋
Mamaday (尖沙咀)

🍴蕃茄肉醬豬頸肉意粉($89)

😋😋😋😋

😋😋😋

🍴薯薯。。。。條(黑松露味)($68)
叫咗大份,黑松露醬都好香,薯條係幼身,食落都脆
😋😋😋😋