Maison Du Mezze

🥗 𝙵𝚊𝚝𝚝𝚘𝚞𝚜𝚑 $𝟷𝟻𝟾係阿拉伯好出名嘅沙律😍侍應會即場喺隔離推架車仔🧐一路整沙律一路詳細講解步驟😎有薄荷葉、番茜、石榴籽等等🌿材料撈埋一齊好口感幾特別🤩係出面食唔到嘅香料🙈撈埋檸檬汁好fresh🥳酸酸甜甜 爽口開胃🤤-🍡 𝚄𝚕𝚝𝚒𝚖𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚒𝚡 𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕 $𝟻𝟾𝟾包括雞肉羊肉牛肉串 好豐富🤪好香炭爐烤出嚟嘅味道👅加埋香料醃製調味更加惹味🥳肉味香濃 嫩滑多汁😋個人最鐘意羊肉夾餅🌮完全冇羊膻味🐑 就算平時唔食羊嘅都接受到🤩大推雞肉串🍗 咬落去好淋一啲都唔硬🤏🏻醬汁淋上面 整個調味好夾🥹🫶🏻份量真係好大 食肉獸推薦😆-🦐 𝙰𝚕𝚎𝚙𝚙𝚘 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 $𝟷𝟼𝟾大大隻海蝦鮮味十足🤩加上Aleppo chili調味🌶️連埋殼咬落去有好重嘅鹹香味😋肉質較紥實 經蒜蓉調味之後更加入味😍充滿地中海嘅風味🇱🇧-🍸𝚂𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕𝚜 $𝟿𝟻今次嗌咗𝑴&𝑴同𝑷𝒂𝒏𝒅𝒂𝒏 𝑻𝒆𝒅𝒅𝒚🥂𝑴&𝑴係tiramisu同朱古力🍫口感creamy順滑 味道偏甜奶味重🍼𝑷𝒂𝒏𝒅𝒂𝒏 𝑻𝒆𝒅𝒅𝒚帶少少芒果桃味嘅班蘭mock tail🍹味道造型賣相都頗有特色🩷-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽🐽回
🥗 𝙵𝚊𝚝𝚝𝚘𝚞𝚜𝚑 $𝟷𝟻𝟾
係阿拉伯好出名嘅沙律😍
侍應會即場喺隔離推架車仔🧐
一路整沙律一路詳細講解步驟😎
有薄荷葉、番茜、石榴籽等等🌿
材料撈埋一齊好口感幾特別🤩
回頭度:🐽🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽
💰人均消費:$200-$400
📍東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖
  • Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill
  • Fattoush
  • Mix Grill
2024-01-11 61 浏览
阿公已經好久沒“好好吃”與吃寶總是太忙太忙🫠但今日吃寶嘅誕辰👸🏻一定要好好的吃一餐🥳今日突登入嚟東涌‼️食未食過嘅中東菜🤪講咗食物先啦😋先嚟一共四款嘅鷹咀豆蓉配中東包🫓(中東包個名我作嘅🤣)四款各有特式有略酸嘅乳酪味🍼有煙燻味♨️有種類似印度菜嘅香料味🫒仲有一款係原味🫘無論係分開食定Mix埋一齊食都唔會“漏” (阿公初初以為豆蓉會好"濟"😆)愈食愈開胃😋之後嚟一個烤八爪魚🐙同埋烤肉拼盤🥓(好切合阿公咩都想試嘅心態)炭爐燒就可以食到嗰種“焦邊感”😍為食物帶出一種炭燒香味🤤環境方面🏞入到門口就感受到高貴同寧靜😌呢到以優雅加以花草叢林嘅裝潢好似去咗另一個世界咁💚呢到嘅職員都係以英語為主佢哋好有禮貌同埋重視嚟食飯的每一位每一枱都會簡單介紹一下餐牌嘅食物上菜也會簡單介紹係咩食物 說話也是風趣的😁而且也會簡單了解食物合唔合口味👍🏼當日仲撞啱有隔離枱有人慶祝生日🎂全部員工一齊捧蛋糕出嚟 圍住佢哋唱生日歌👏🏼氣氛相當好的😊阿公同吃寶都覺得就算遠咗D但都一定會再嚟🕺🏻💃🏻
阿公已經好久沒“好好吃”
與吃寶總是太忙太忙🫠
但今日吃寶嘅誕辰👸🏻
一定要好好的吃一餐🥳

今日突登入嚟東涌‼️
食未食過嘅中東菜🤪

講咗食物先啦😋
先嚟一共四款嘅鷹咀豆蓉
配中東包🫓(中東包個名我作嘅🤣)
四款各有特式
有略酸嘅乳酪味🍼
有煙燻味♨️
有種類似印度菜嘅香料味🫒
仲有一款係原味🫘
無論係分開食定Mix埋一齊食
都唔會“漏” (阿公初初以為豆蓉會好"濟"😆)
愈食愈開胃😋

之後嚟一個烤八爪魚🐙
同埋烤肉拼盤🥓(好切合阿公咩都想試嘅心態)
炭爐燒就可以食到嗰種“焦邊感”😍

2023-12-29
庆祝纪念
圣诞节
2024-01-05 53 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯🌟東涌得獎炭火園林設計黎巴嫩菜好耐冇去東涌,仲記得戈時疫情期間去呼吸下新鮮空氣。依家重遊舊地發現原來Sheraton戈邊有好多餐廳未試過,一場去到就梗係搵番間特別嘅,依間得獎嘅中東黎巴嫩餐廳就啱哂我。餐廳用左好多植物嘅裝飾,令人有一種融入大自然嘅感覺。Mixed cold mezze食得中東菜,第一步當時要食番個烤餅。有別於其他餐廳,依間有提供4款dipping sauce,分別係原味鷹嘴豆蓉、紅菜頭味、松露味、蕃茜醃菜),烤餅亦都新鮮焗製,口感香脆又鬆軟。Chargrilled octopus炭火燒嘅八爪魚邊緣形成一層焦香,食落香脆,內層嘅肉質就非常彈牙,加入少少欖欖油就加添另一番嘅風味。Mix grill超大一份,同樣用左炭火烤製,一次過可以試哂多款肉類:烤雞肉、烤羊肉和牛肉。每一款都預先經過調味,食落充滿炭香味又勁多肉汁。如果鍾意飲Cocktail朋友就可以試吓「Eat Banana」,絕對唔係廣東話叫你食蕉咁簡單,有香蕉同埋椰子味都幾特別㗎。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點

🌟東涌得獎炭火園林設計黎巴嫩菜

Mixed cold mezze

Chargrilled octopus

Mix grill

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Maison Du Mezze (東涌)
東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
↮ ↮ ↮ Maison Du Mezze 好少喺香港食嘢了,最近喺社交平台見到朋友去咗呢間餐廳,見到環境幾靚 食物賣相都唔錯,就一於同老公揸車入嚟東涌慶祝一下不過我哋就冇拍入酒店,而係泊咗對面嗰個屋村停車場。7:30嚟到冇乜人心諗會唔會中伏,點知越坐越多人,的而且確大部份都係中東面孔。但係我真係覺得因為呢一餐而會愛上咗。之前食過一間中東菜,唔係咁啱口味,而呢一次就真係另眼相看!全部嘢都好啱食,仲要係好好味!我真係好耐未試過喺香港食一餐會咁滿意。-Mix Grill $588 我同老公兩個人都食唔晒,最後打包走,第二日整返熱嚟食都依然好好味!不過全盤都係肉就真係比較飽肚。羊肉一啲都唔騷,雞肉都唔會因為燒而乾晒😊-Shrimp Fatteh $158大蝦好彈牙,而且佢個汁酸酸地好好味,所以我哋都特登嗌多咗個Pita bread點汁,完全唔想嘥晒個汁!-Chargrilled octopus $178雖然八爪魚唔算好彈牙,但係依然有水準!又要講多次個汁真係好好食,連啲濕濕碎碎嘅伴菜我都唔放過飲品方面,嗌咗一杯Cocktail味道特別,而且酒量都好夠!
↮ ↮ ↮ Maison Du Mezze

不過我哋就冇拍入酒店,而係泊咗對面嗰個屋村停車場。

之前食過一間中東菜,唔係咁啱口味,而呢一次就真係另眼相看!

-Mix Grill $588
羊肉一啲都唔騷,雞肉都唔會因為燒而乾晒😊

-Shrimp Fatteh $158

-Chargrilled octopus $178

飲品方面,嗌咗一杯Cocktail
味道特別,而且酒量都好夠!
2023-12-27
2024-01-03 200 浏览
成日都話東涌好似美食荒島咁🥹但朋友就介紹話喜來登酒店樓下有一連串好有異國風情嘅高質餐廳💃今次試食呢間中東/黎巴嫩菜🫓步入餐廳 柔和嘅黃燈同森系設計已經帶比人一種舒服療癒嘅感覺🌿菜單上嘅選擇亦都唔少😯除咗一般嘅中東烤餅同烤肉之外 亦有海鮮拼盤/牛排等菜色🦪最重要係cocktail同wine都十分齊全 好適合逃離市區chill一下🍹✨️Mixed Cold Mezze $180每次到中東餐廳都必點mix cold mezze😆烤到熱新辣嘅好軟熟嘅中東烤餅🫓配上四款醬料 分別有鷹咀豆蓉, 煙燻茄子蓉, 炭烤紅椒核桃蓉, 同薄荷乳酪蓉🤌每款香料味香醇而易入口😉食完會有清新開胃嘅感覺🌿✨️Chargrilled Octopus Tenticles $178點咗一款熱前菜 - 炭烤八爪魚鬚🐙火候剛好烤至微微焦香🔥八爪魚沒有我想象中嘅煙韌 chewy 口感🤔反而係煮得好軟嫩☁️而配嘅醬汁係用大蒜同乾蕃茄製成🍅味道酸酸甜甜 十分開胃😊✨️Ultimate Mix Grill $588Mix Grill拼盤以雞肉同羊肉烤肉料理組合而成🍖份量十足 適合3-4人share一齊食👨‍👩‍👧‍👦中東烤雞肉一向質感較結實

✨️Mixed Cold Mezze $180

Chargrilled Octopus Tenticles

✨️Ultimate Mix Grill $588
Mix Grill拼盤以雞肉同羊肉烤肉料理組合而成🍖份量十足 適合3-4人share一齊食👨‍👩‍👧‍👦中東烤雞肉一向質感較結實 但係餐廳就保持到肉汁🐣雞肉鮮味唔會被香料淹蓋🧂而羊肉嘅羶香味濃郁🐑蔥同孜然等香料中和羊羶味 整體香口而唔膩🥰絕對係食肉獸必點嘅菜色😛

✨️Mocktail|Little Garden $95
Little Garden加入蝶豆花製成 藍至紫嘅漸變色夢幻又迷人🌌再加入柑橘汁同橙汁 味道清香甜蜜🍊而Sprite作基底 就是一杯清涼解暑嘅飲料🍹

✨️Cocktail|Eat Banana $120
呈深綠色嘅cocktail 旁邊配上數塊香蕉乾🍌cocktail以dark rum同coconut作基底 飲落酒味較強烈較dry😉加入香蕉糖漿中和🫗酒杯中放入大粒嘅ice ball 客人可以用冰塊調節到自己喜歡嘅濃度🥃香蕉乾作伴酒小食 都算係唔錯嘅選擇😄
Eat Banana

一間遠離繁囂 氛圍輕鬆嘅餐廳🌃餐廳森系又帶點異國風情嘅設計 令人有種逃離鬧市嘅感覺⛲️而食物出品都頗有誠意 不論賣相擺盤定味道都在預期之上💖店員態度都好友善 亦會每道菜都一一介紹菜色💬大家嚟東涌的話 都不妨嚟喜來登酒店樓下呢一帶覓食好西😆

2023-12-29
Chargrilled Octopus Tenticles
Eat Banana
2024-01-02 723 浏览
繼續回顧聖誕期間到訪的餐廳首次來到東涌 完全有種世外桃源的感覺😳 在喜來登酒店中,服務和環境也是當然是酒店級別餐廳職員全都很友善很熱情至於環境,看圖就明白😌地點其實不難找,距離地鐵站也只是十多分鐘~ 🍴加一服務費:✔️ ✿ Mix Hummus Platter $180 包括原味、紅菜頭、黑松露、蕃茜四款口味全部超順滑,配上熱乎乎的pita bread是一流😭甜甜的紅菜頭味 最美最特別🤤 ✿ Shrimp Fatteh $158 (圖3、4)5尾大蝦有煎過的香氣,拌上乳酪變得清新松子、石榴粒、roasted pita bread 增加了味道層次和口感貪心地希望有更多配料,畢竟還有很多乳酪可以配😝 ✿ Lamb Ouzi 慢煮羊肩肉飯 $228 中東菜的主菜來說,最聞名的應該是烤肉串不過我覺得這道主菜更出色😍羊肉不是一片在表面,而是一“磚”在中間😂肉質很軟,不用刀;如果可以juicy些更好香料味適中,沒有蓋過羊香;羊肉不騷飯也是重點,柔軟但乾爽,香料調味很足,而且感覺吸收了肉汁,單吃也很好吃😋吃到最後有點鹹,加些青瓜乳酪醬就剛好平衡了🤤很推薦這道菜✿ Little Garden $95 超
繼續回顧聖誕期間到訪的餐廳
首次來到東涌 完全有種世外桃源的感覺😳
在喜來登酒店中,服務和環境也是當然是酒店級別
餐廳職員全都很友善很熱情
至於環境,看圖就明白😌
地點其實不難找,距離地鐵站也只是十多分鐘~

🍴加一服務費:✔️

✿ Mix Hummus Platter $180

Mix Hummus Platter

包括原味、紅菜頭、黑松露、蕃茜四款口味

Mix Hummus Platter

全部超順滑,配上熱乎乎的pita bread是一流😭
甜甜的紅菜頭味 最美最特別🤤

✿ Shrimp Fatteh $158 (圖3、4)
Shrimp Fatteh

5尾大蝦有煎過的香氣,拌上乳酪變得清新
Shrimp Fatteh

貪心地希望有更多配料,畢竟還有很多乳酪可以配😝

✿ Lamb Ouzi 慢煮羊肩肉飯 $228
Lamb Ouzi

羊肉不是一片在表面,而是一“磚”在中間😂
肉質很軟,不用刀;如果可以juicy些更好
Lamb Ouzi

香料味適中,沒有蓋過羊香;羊肉不騷
吃到最後有點鹹,加些青瓜乳酪醬就剛好平衡了🤤
很推薦這道菜

✿ Little Garden $95
Little Garden

超超超美😍 蝶豆花調色,不用色素,味道酸甜

✿ Pandan Teddy $95
Pandan Teddy

很香班蘭味,比較少見的款式,有驚喜

• Lamb ouzi
2023-12-28 56 浏览
上星期好凍 所以近近地喺屋企附近搵間環境靚靚地嘅餐廳食冇特別預期 反而有意外驚喜餐廳位於東涌喜來登酒店入面環境好有格調cocktail 好好飲我個杯Godiva Marshmallow 超好飲🩷👏🏻👏🏻有朱古力香、唔太甜、唔會有酒嘅苦味配埋黎巴嫩燒烤 慢慢chill吓都幾正架!🔸Mix Grill($588)烤雞肉串、烤羊肉串、烤雞肉卷、烤羊肉卷充滿炭火香,及黎巴嫩香料嘅味道,惹味juicy又彈牙。🔸Grilled Squid($188)新鮮魷魚十分大隻又厚肉,燒到剛剛好,口感好爽彈,又有鮮甜味。🔸Mix Cold Mezze($180)熱辣辣嘅口袋麵包配四款醬,有鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉、炭烤紅椒合桃蓉、新鮮薄荷乳酪,我就最鍾意清新嘅薄荷乳酪及香軟嘅煙燻茄子蓉。🍸Godiva Marshmallow($120)超香嘅朱古力加上滑滑牛奶,配Rum酒,味道恰到好處,超好飲!消棉花糖令味道更錦上添花。.🍸Hibiscus($120)熱情果、士多啤梨、薑、檸檬汁,酸酸的口味清新香甜。

上星期好凍
所以近近地喺屋企附近
搵間環境靚靚地嘅餐廳食
冇特別預期 反而有意外驚喜
餐廳位於東涌喜來登酒店入面
環境好有格調
cocktail 好好飲
有朱古力香、唔太甜、唔會有酒嘅苦味
配埋黎巴嫩燒烤 慢慢chill吓
都幾正架!

🔸Mix Grill($588)

🔸Grilled Squid($188)

🔸Mix Cold Mezze($180)

🍸Godiva Marshmallow($120)
🍸Hibiscus($120)
熱情果、士多啤梨、薑、檸檬汁,酸酸的口味清新香甜。

2023-12-27 39 浏览
一家十分喜歡的優質黎巴嫩菜餐廳。上回沒有試鷹嘴豆蓉拼盤,知道是餐廳的受歡迎食物,今回試試。有原味、番茜醃菜、紅菜頭和松露四款口味的鷹嘴豆蓉,全都細緻順滑,配溫熱鬆軟的pita bread,每口蘸一款鷹嘴豆蓉實在相當滿足。炭烤八爪魚鬚如舊爽滑鮮味,與初榨橄欖油、黑橄欖、大蒜和乾蕃茄十分相配,將美味昇華。炭烤肉串的份量相當多,全都是雞肉和羊肉。喜歡吃羊肉的會相當滿足,因有中等強度的羊羶味,個人覺得美味,朋友則認為羶味有點濃,因此主力吃雞肉。另點了兩杯無酒精飲品,分別是色彩繽紛的little garden和passion fruit yakult,兩杯的味道也不錯。相當喜歡餐廳的室內環境,有一種異國風情的高貴華麗。駕駛人士可將車子泊到東薈城北停車場,再步行約15分鐘前往。想直達的話可泊T-Bay停車場。
一家十分喜歡的優質黎巴嫩菜餐廳。

上回沒有試鷹嘴豆蓉拼盤,知道是餐廳的受歡迎食物,今回試試。

相當喜歡餐廳的室內環境,有一種異國風情的高貴華麗。

2023-12-23 482 浏览
東涌而家真係多咗好多唔錯嘅餐廳,今日要介紹呢間位於東涌喜來登酒店商場嘅黎巴嫩餐廳🥰 呢度嘅室內設計真係好靚,非常適合約會🥰 之前嚟過食晚餐,感覺好好,今次就約朋友嚟食lunch,性價比好高,食物有特色又好味🤩🤩 Set lunch 好抵食,平均二百零蚊就有餐前中東包、前菜、主菜,甜品。每一樣份量都好大,share食非常唔錯🫶🏻🌟中東包呢度嘅中東包真係好好食🤤配上三款特色醬,分別係鷹嘴豆蓉,乳酪同紅椒醬,每一款都各有千秋👍🌟set 1 $268前菜:Falafel 呢個咁經典嘅中東小食,鷹嘴豆蔬菜球,我覺得大家一定要試吓,呢度嘅做法係將鷹嘴豆蔬菜球捲入中東薄餅裏面,再加上特色香料同埋醬汁,少少濕潤嘅感覺,非常好食👍主菜:Striplion 紐約客牛排油花分布均勻,雖然脂肪含量唔高,但係煎烤完五成熟都仲係keep到肉嫩juicy👍 而佢配搭嘅醬汁好特別,有少少嘅炭燒味,薯條亦都好有驚喜🤩 薯條配呢個醬都好夾🫶🏻甜品:Rice Pudding 好耐冇食過米布甸啦🤩 估唔到呢度有得食,仲要咁好味🥹 面頭嘅開心果仁,增加咗層次同口感,呢個米布甸充滿椰香,好滿足😌🌟Set 2 $238前菜:Lem

🌟中東包

🌟set 1 $268
前菜:Falafel

主菜:Striplion

甜品:Rice Pudding

🌟Set 2 $238
前菜:Lemon Garlic Shrimp
份量好多😆 唔講以為係主菜😂 蝦嘅size好大隻,肉質爽口彈牙🤩 配上檸檬蒜醬汁,好香,作為前菜真係一流🫶🏻

主菜:Lamp Ouzi
慢煮羊肩肉配阿拉伯米飯,呢個羊肩肉慢煮方式烤煮,肉質非常嫩,唔使用刀切,用叉輕輕一半已經可以將肉分開,香料醃製過嘅羊肉非常入味,配上炭烤味嘅醬汁,實在係驚喜之作🤩

🌟Godiva Marshmallow
呢度嘅飲品都非常出色😎 今次叫咗呢杯Godiva Marshmallow 勁正🤩 用咗Godiva Chocolate Liqueur 調配,配一粒微炙過嘅棉花糖,真係甜入心🥰🥰

🌟Little Garden
呢杯冇酒精飲品,賣相好靚,加咗蝶豆花,顏色好吸引🤩

2023-12-20
我愛吃中東菜,會跳肚皮舞,當中很多的歌曲都是來自黎巴嫩。黎巴嫩,我還未去過,但已一直存在著一種熟悉又陌生的感覺。黎巴嫩曾被法國統治,法文依然是官方語言之一。Maison du 於法文等同中文 “之家”的意思,而Mezze則是開胃菜。餐廳以中東常見偏暖橙的駱駝色系為主調,如沙漠的房屋,突顯出橄欖綠的家具配件和翠綠的植物,大門中縷空的星型圖案更透出藍光。裝潢帶有濃厚的異國色彩、柔和溫馨的燈光和藤椅、殷勤的招待,感覺猶如置身於黎巴嫩大家族的庭園中聚餐。我重點推介的是Maison du Mezze Ultimate Mix Grill,非常出色的烤肉和香料配搭,真是令我大開眼界。Chicken Skewer, Lamb Skewer, Chicken Kofta, Lamb Kofta烤肉串有雞羊牛三種肉,Kofta則有雞羊兩種,其中羊肉的還有nuts做內餡,再配有四塊羊肉餡餅。餡餅入口香脆,羊肉嫩滑沒有騷味,但是同樣非常滋味。雞牛羊串燒烤得剛剛好,火喉剛好,肉質保持濕潤嫩滑,連雞肉都是有肉汁,可見選用的食材勻屬高級品質,雞肉卷和羊肉卷更是意想不到的好味。但這間餐廳最厲害的是調味,那種香料味清
我愛吃中東菜,會跳肚皮舞,當中很多的歌曲都是來自黎巴嫩。

黎巴嫩,我還未去過,但已一直存在著一種熟悉又陌生的感覺。

但這間餐廳最厲害的是調味,那種香料味清而不淡,濃而不俗。那是有層次的香料味,不是第一口初嚐的刺激,是從內裡慢慢散發出來,有點像香水的前中後調。
Fattoush

這款黎巴嫩蔬菜沙律是與別不同的沙律,外籍waitress在客人面前將每個配菜倒進大木碗,加入各種調味料再撈勻,最後倒在大碟上桌,充滿儀式感。

沙律份量很大,兩個人好努力吃很多次才能吃完。材料豐富又新鮮,有生菜、蕃茄、番茜、薄荷葉、石榴籽、青瓜、薄荷葉、芝麻脆片等。味道十分清新Refreshing,有種越食越開胃的感覺。
Chargrilled Octopus Tentacles
Chargrilled Octopus Tentacles 八爪魚鬚 大蒜 蕃茄乾,炭烤八爪魚鬚粗大但非常稔糯,廚師以大蒜蕃茄乾烹調,十分香口惹味。
Passionfruit Yakult
Fresh Passionfruit, Yakult, Lemon Juice. Soda
有新鮮既百香果,加上檸檬汁同益力多,這杯凍飲很合我的口味。

Pineapple Anise
Star Anise Infused Scotch, Pineapple, Syrup, Banana, Liqueur, Lemon Juice
雞尾酒帶點菠蘿的酸味、八角的香料味,酒味不太濃,順喉清新。
Chargrilled Octopus Tentacles
星期四的晚上,好似對什麼食物都提不起勁。朋友神神祕祕地說要帶我吃點特別的,叉叉電。原來是東涌Maison Du Mezze餐廳,這是一家提供正宗黎巴嫩菜的餐廳😀位於香港東涌世茂喜來登酒店地下,環境優雅寧靜,餐廳內佈置着很多植物,環境寬敞,桌椅圖案都是帶點淡淡中東氣息,令人很放鬆。見到都是三、兩好友聚餐、情侶約會的氣氛。餐廳食物的特色是使用真·炭爐烤肉,嚴選上乘食材炮製,讓我品嚐到異國風情的美味。我點了Lamb Skewer、Skate Fish and Clams、Fattoush三道菜,都非常滿意。Fattoush是第一道上來的菜,侍應推著餐車過來。在我們面前逐一介紹配料及dressing.  包括新鮮的生菜、番茄、黃瓜、洋蔥、香菜、薄荷葉等,拌上檸檬汁和橄欖油,再撒上烤過滿滿白芝麻麵包碎,清爽開胃,酸酸甜甜,很開胃的一道菜。Lamb Skewer是用羊肉串經過炭爐烤至外皮香脆,內裡鮮嫩多汁,配上自家製的薄餅和醬料,羊肉的香氣和味道都很突出,沒有膻味,是一道很下飯的菜。Skate Fish and Clams是魔鬼魚和蜆 配上蒜和清新的中東香料 煮成的湯,魔鬼魚的肉質很細嫩💛蜆的鮮甜

Lamb Skewer

Skate Fish and Clams

Skate Fish and Clams是魔鬼魚和蜆 配上蒜和清新的中東香料 煮成的湯,魔鬼魚的肉質很細嫩💛蜆的鮮甜和湯汁的微微香辣相互融合,讓人一口接一口,很暖胃。過道菜上來就要馬上吃。放久了,會覺得湯味偏鹹。

Maison Du Mezze食物質素高,份量足,價錢合理,服務態度好,氣氛舒適,是一個很好的用餐選擇,尤其係想嘗試一些不同的菜式,或者想感受一下異國風情😉
2023-11-29
Lamb Skewer
Skate Fish and Clams
2023-12-05 111 浏览
朋友想食齊依個集團既餐廳,所以基本每個月陪佢食一間~今次食到地中海菜🌊Mix Hummus Platter(HK$180)今次依款Platter 同樣有個包包點醬食~紅菜頭同Truffle 讚👍Skate Fish and Clams (HK$298)第一次食魔鬼魚~魚肉係一絲絲既~FD子話似蟹柳😆最開心係佢連魚骨都係脆卜卜🤭鍾意軟骨既我食得好開心🤭Lamb Ouzi (HK$228)原來地中海飯既飯粒體形比較幼長身~雖然飯都係帶有少少濕身,但都爽口分明! 而羊肉配埋青瓜乳酪就會冇咁"漏"M&M :肥仔Mocktail🤭似甜品~不過飲到一半會飽肚Eat banana: 搭配一小碟香蕉乾果,邊飲邊嗒~幾滋味

Mix Hummus Platter(HK$180)

Skate Fish and Clams (HK$298)

Lamb Ouzi (HK$228)

M&M :肥仔Mocktail🤭似甜品~不過飲到一半會飽肚

Mix  Hummus  Platter
今日lunch相約好姊妹🚗出走東涌,搵間靚靚餐廳打卡📸,食啲特別嘅菜式,chill下傾下計。🐓 🌶️Shish Tawook $228烤雞肉串(Chargrilled Chicken Skewers in Aleppo Chilli Sauce) ~特色炭烤雞肉,肉質軟嫩。仲可以配薄餅、乳酪醬夾埋一齊食。👿🐠Skate Fish and Clams $298魔鬼魚蜆肉配檸檬牛油汁(Pan Seared Skate Wing, Clams in Lemon Butter Parsley Sauce)~ 一絲絲嘅魔鬼魚肉,肉質厚實,配檸檬汁,酸酸地,好開胃。🍸Hibiscus $120(Hibiscus Infused Vodka, Passionfruit Liqueur, Strawberry and Ginger Syrup, Lemon Juice)~酸酸甜甜,酒味濃。🥛🍫M&M $95(Tiramisu, Chocolate, Milk, Whipped Cream)~ 好香焦糖味、奶香味,仲有朱古力豆食😬

[Cold Mezze]
Mix Cold Mezze $180
(Hummus / Mutable / Muhammara / Labneh)
🫓🫘開胃菜拼盤 ~熱辣辣中東包配四款醬蓉,各種味道都好特別好惹味。包括:鷹嘴豆蓉、煙燻備子蓉、炭烤紅椒核桃蓉、新鮮薄荷乳酪蓉。

[Traditional Lebanese Charcoal Grill]
🐓 🌶️Shish Tawook $228
烤雞肉串
~特色炭烤雞肉,肉質軟嫩。仲可以配薄餅、乳酪醬夾埋一齊食。

[Main]
👿🐠Skate Fish and Clams $298
魔鬼魚蜆肉配檸檬牛油汁
~ 一絲絲嘅魔鬼魚肉,肉質厚實,配檸檬汁,酸酸地,好開胃。

[Cocktail]
🍸Hibiscus $120
~酸酸甜甜,酒味濃。

[Mocktail]
🥛🍫M&M $95
~ 好香焦糖味、奶香味,仲有朱古力豆食😬
2023-11-28
午餐
庆祝纪念
生日
2023-12-02 95 浏览
今日去東涌, 第一次試食中東菜,呢間黎巴嫩餐廳真係好特別🤔我第一次試中東菜,真係好深刻嘅印象。餐廳環境好靚裝潢有格調,加上播放著舒服嘅音樂,真係好chill。頭盤同前菜分別係鷹嘴豆泥拼口袋餅仲有茄子芝士沙律,作為前菜一流。🥙鷹嘴豆泥濃郁香滑有4種唔同嘅口味,配上口袋餅,而茄子撘配芝士作為沙律我都係第一次試,但兩個都真係好開胃~🥗滿懷期待下一味香煎八爪魚,外脆內軟,鮮嫩多汁,除咗肉質佢個汁都不得了,食淨嘅口袋餅都點埋黎食🤤羊胺扒拼中東炒飯絕對係一道經典菜式,羊胺扒肉質嫩滑,炒飯香氣四溢,好美味。😚另外餐廳嘅職員服務態度真係好好,好貼心。佢哋會細心解釋每一樣菜式,令我更加了解中東菜嘅特色同享受每一口美食。佢哋嘅服務真係好友善同有禮☺️我真係好滿意今次嘅Dinner好期待下次再嚟呢度,不過要練下啲英文先🫣😬😝
今日去東涌, 第一次試食中東菜,呢間黎巴嫩餐廳真係好特別🤔

我第一次試中東菜,真係好深刻嘅印象。

2023-11-30 70 浏览
係香港都想有遠離市區既感覺,所以就入咗東涌行下😂呢間係Sheraton地下既中東菜都幾吸引,環境好異國情調✨Mix cold Mezze 有4款dip,分別係鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉、炭烤紅椒核桃蓉同埋新鮮薄荷乳酪蓉😌我地最鍾意係炭烤紅椒核桃蓉,好有特色,口感都幾好😙Pita bread 好鬆軟,真係會上癮🥹Lamb Ouzi 賣相冇咩特別,但都係好有中東特色😀個飯又細又長,粒粒分明,有咬口😙羊肉好入味,唔會好膻,亦都唔油膩🤓Blue Mussels 大大盤,好多青口,每粒都好大粒,冇沙👍sauce既blue cheese 好特出但出奇地夾😀因為佢揸車只可以飲mocktail🙈Passionfruit Yakult清甜😃酸酸地,幾好飲😄Pineapple anise 係scotch,酒精味唔重但八角味好出🙈夾埋pineapple都唔錯但如果唔鍾意spice既人就唔好揀啦😋