Maison Beirut

主打一系列地道的黎巴嫩美食,餐廳特別設有炭爐現場烤製海鮮及肉串,看著海景,感覺很好。店內裝潢設計獨特,配上黎巴嫩優質橄欖油配合不同的美吃,另有一番風味。逃離了平日煩擾的工作,在海旁餐廳吃浪漫💛的異國風情料理夜景,美得令人留下難以忘懷的用餐體驗,讓人難忘。黎巴嫩餐廳, 藍白色主題,地中海風情餐廳。吹住海風,好舒服生蠔浪漫黎巴嫩菜式,生蠔非常新鮮,開胃菜,肉質柔軟,惹味香口。特別吃法的生蠔,配上黎巴嫩汁,棒也蒜香乳酪滿滿香味之料理!好滑又香濃! 如果愛乳酪,絕對係最佳選擇!一試就愛上!好開胃㗎!滿滿香料,令味蕾迴轉,清新滿滿舒適😚浪漫異國料理,黎巴嫩菜!面包籃外層很酥脆,內在軟腍,帶來口感的層次和香氣的爆發 。醬汁相互融合,增添了健康口味海鮮燒烤雜錦拼盤香烤海鮮,口感非常不錯,魚肉質柔軟,惹味香口。吸晴度十足,份量足夠多人享用。惹味的蒜醬烤虎蝦及口感層次豐富的青口,很值去一試喔甜品多多,有由西多士演變而成黎巴嫩法式多士,外型精緻,外脆內軟。雪糕車的意大利gelato別放過,份量很大份,奶味香濃呢。

夜景,美得令人留下難以忘懷的用餐體驗,讓人難忘。

黎巴嫩餐廳, 藍白色主題,地中海風情餐廳。

吹住海風,好舒服

生蠔

蒜香乳酪

舒適😚浪漫異國料理,黎巴嫩菜!

面包籃

海鮮燒烤雜錦拼盤

雪糕車的意大利gelato別放過,份量很大份,奶味香濃呢。
【Maison Beirut】係香港唔洗買飛機票都可以去番轉中東之旅🇱🇧位於將軍澳嘅 @maisonbeiruthk由出面望入去個環境就已經有種「唔喺香港」 嘅feel✈藍白色系嘅裝潢,室内外加上民族風嘅裝飾🩵🤍入到去即刻放鬆晒筋骨,準備開心嘆番餐飯🍚.🍴Truffle Hummus 松露鷹嘴豆蓉 - 💰92👑Truffle Hummus真係永遠都係我嘅大愛👑平時食開嘅鷹嘴豆蓉已經夠香 ,加咗松露之後,個味道即刻高貴咗好幾個level⬆️就咁聞落去已經好濃松露味,搽落粟米脆片/麵包食 (我自己就鍾意搽完夾埋脆片入麵包一齊食,增加脆脆口感),簡直就係perfect match🍄🍴Grilled Octopus 香烤八爪魚 - 💰198係門口見到廣告牌子已經覺得好似好正咁❕一上桌賣相已經好吸引,鮮味同煙燻嘅氣息混合得啱啱好,肉質保持彈牙,一啖一啖咁食,真係停唔到口🐙🍴Lebanese Fish with Traboulsi 黎巴嫩烤魚 - 💰238絕對係成餐飯嘅重頭戲🤩魚肉鮮嫩多汁,而且調味得好有層次,唔會過分搶味,反而突出咗海鮮嘅自然鮮美,搭配香烤薯仔做配菜,食完之後仲有種滿足感,唔會好似
【Maison Beirut】
係香港唔洗買飛機票都可以去番轉中東之旅🇱🇧
位於將軍澳嘅 @maisonbeiruthk
由出面望入去個環境就已經有種「唔喺香港」 嘅feel✈
藍白色系嘅裝潢,室内外加上民族風嘅裝飾🩵🤍
入到去即刻放鬆晒筋骨,準備開心嘆番餐飯🍚
🍴Truffle Hummus 松露鷹嘴豆蓉 - 💰92
👑Truffle Hummus真係永遠都係我嘅大愛👑

🍴Grilled Octopus 香烤八爪魚 - 💰198

絕對係成餐飯嘅重頭戲🤩魚肉鮮嫩多汁,而且調味得好有層次,唔會過分搶味,反而突出咗海鮮嘅自然鮮美,搭配香烤薯仔做配菜,食完之後仲有種滿足感,唔會好似一般西餐主菜食肉嘅個種濟膩感🐟

🍵Signature Arabic Mint Tea 阿拉伯薄荷茶 - 💰45
食黎巴嫩菜必叫嘅打卡薄荷茶🌟茶香氣撲鼻又清口,微微涼意同薄荷嘅清新感真係可以好好咁幫助消化,飲完之後成個人都refresh曬🍃
一系列由埃及總廚設計嘅菜式都好正
成個氣氛都好有獨特嘅異國風味~
嗰種滿足感真係值得再嚟試埋其他唔同嘅菜色✨

Grilled Octopus 香烤八爪魚
Truffle Hummus 松露鷹嘴豆蓉
Grilled Octopus 香烤八爪魚
2024-04-14 95 浏览
第一次食黎巴嫩🇱🇧料理🍽完全聯不唔到到底會什麼好食🧐餐廳以藍色為主調💙好美的馬賽克吊燈裝飾✨室內窗邊還能望著將軍澳海濱🌊心想有這樣✅靚view✅服務又超級好🧑🏻‍🍳⋯⋯食物會唔會伏😂😂😂有圖有真相🔍每樣菜真的很有特色之余💫調味的味道亦跟一般西餐唔同~以新鮮蔬果及黎巴嫩橄欖油去調味🧂感覺好清新又健康💪🏻最重要🈚️伏👍🏻好吃好吃😋💙烤紅椒核桃蓉經烤焗後去皮紅椒攪碎🔥更帶出紅椒香烤味酸甜度👅再混合碎粒核桃~每啖都充滿果仁香味🌮夾上軟包&粟米片一齊食另有風味👍🏻💙Fattoush 沙律紅石榴•薄荷葉•洋蔥粒•新鮮沙律菜🥬面層鋪🈵脆片😋配搭清新調配甜酸沙律醬汁💙羊肉串 Kebab 羊肉串燒🐑一點羊騷味也沒有🥹非常好~燒得非常焦香💨肉質松化完全不嚡口👍🏻配上醬料更加帶出焦香味💙蜂蜜芝士焦糖餅酥脆外層夾著軟軟淡味芝士配埋香草雪糕🍨再灑上開心果碎~好有驚喜既芝士甜品😋大大大贊
✅服務又超級好🧑🏻‍🍳⋯⋯食物會唔會伏😂😂😂
最重要🈚️伏👍🏻好吃好吃😋

💙烤紅椒核桃蓉

💙Fattoush 沙律

💙羊肉串 Kebab

💙蜂蜜芝士焦糖餅
酥脆外層夾著軟軟淡味芝士配埋香草雪糕🍨再灑上開心果碎~
好有驚喜既芝士甜品😋大大大贊
  • 蜂蜜芝士焦糖餅
  • 羊肉串燒
2024-04-10 57 浏览
異國風滿滿之晚餐,看著美景,必去感受之特色及地道黎巴嫩美吃環境舒適,逃離日間煩擾工作感覺,在這海旁餐廳,吃著由五星酒店大廚團隊預備之異國風情料理,感受夜景,難以忘懷的用餐體驗喔。店內的員工非常友善,熱情度滿滿,令人快樂喔蒜香乳酪帶有風味的香料,搭配了酸甜的醬汁和清爽感,味道獨特,層次豐富。加上黎巴嫩烘烤面包,外皮酥脆,內部柔軟有彈性,口感和風味滿滿,棒。乳酪滑順,扁包軟香,非常好吃喔。 生蠔 新鮮又美味,滿滿海水之感覺,特色醬汁吸引突出了鮮味燒烤牛肉串打卡之作,滿滿肉汁呢,牛肉香濃海鮮燒烤雜錦拼盤有海鮮拼盤,烤出新鮮感覺,三文魚,青口,魷魚和大蝦。口味大膽創新再配魚香濃鮮味來提味,滿清新氣息。 已久未嘗黎巴嫩海鮮的滋味,棒,為主吃顯上獨特感,帶香濃海鮮,融入了香濃,傳統和新穎,採用味濃的優質醬汁,配上鮮味的海鮮,棒黎巴嫩法式多士甜品是滿滿感覺,烤得金黃酥脆,散發出焦糖的香氣,中間夾有餡料,滿滿甜點,為甜點增添了清新感,並平衡了那甜度。
異國風滿滿之晚餐,看著美景,必去感受之特色及地道黎巴嫩美吃

店內的員工非常友善,熱情度滿滿,令人快樂喔

蒜香乳酪

生蠔
新鮮又美味,滿滿海水之感覺,特色醬汁吸引突出了鮮味

燒烤牛肉串
打卡之作,滿滿肉汁呢,牛肉香濃

海鮮燒烤雜錦拼盤

黎巴嫩法式多士
2024-04-03 150 浏览
餐廳位於將軍澳南海旁最近海嘅位置!可以坐在將軍澳海濱,享受住跨灣大橋夜晚着燈的美景及享用五星酒店大廚團隊美食,又可以借用野餐籃座位,環境好chill~6 Pieces Osyters $178叫左半打生蠔🦪好味的法國生蠔,好新鮮好有海水味~口感好爽😄好清甜!而且還有三種醬汁,有一款辣辣地好似泰式醬咁醒胃!另一款就好似醋咁酸酸地~重點仲有款係用黎巴嫩橄欖油配上石榴粒蕃茄~店員介紹餐廳係用最優質的黎巴嫩橄欖油,而橄欖油能提升人類血清素從而使人心曠神怡!香烤哈羅米芝士$128哈羅米芝士係黎巴嫩既特色芝士🧀配上放蕃茄、紅石榴粒、香草🌿開心果碎等,口感非常豐富!而哈羅米芝士🧀佢口感係有啲似比較硬嘅豆腐,咬落去幾秒後散發濃郁嘅芝士香回味無窮!黎巴嫩烤魚 $238黎巴嫩烤魚採用的方式係阿拉伯式燒烤,配上少少甜嘅汁,特別得來又很好味,再欣賞係魚肉烤完之後仲係肉質非常之嫩滑,仲好有肉汁!第一次食黎巴嫩菜,比想像中更加好味!值得一試!🍱Maison Beirut (將軍澳)📌📍地址: 將軍澳唐賢街29號藍塘傲格林威治村地下10號舖

6 Pieces Osyters $178

香烤哈羅米芝士$128
哈羅米芝士係黎巴嫩既特色芝士🧀

黎巴嫩烤魚 $238

第一次食黎巴嫩菜,比想像中更加好味!值得一試!

🍱Maison Beirut (將軍澳)
📌📍地址: 將軍澳唐賢街29號藍塘傲格林威治村地下10號舖
2024-03-28 658 浏览
位於將軍澳海旁的Maison Beirut,大約位置在Donki附近,不論調景嶺站或將軍澳站步行都是大約10分鐘左右(旺角上車的795x半小時亦可達將軍澳)餐廳由有超過30年經驗的埃及總厨,製作出二黎巴嫩香料,最高級的橄欖油煮出風味。大部份菜都以豆類,蔬菜,烤肉入饌,做到健康同好食共存。餐廳以湖水藍同白做主調,配上花紋格仔地磚,馬賽克吊燈,中東色彩的壁畫,如果坐看到海景的戶外位置仲可以借用野餐籃座位,享受海景。🔸甜菜根鷹嘴豆蓉$88🔸鷹嘴豆蓉,其實係一項比較普遍的中東菜,是用鷹嘴豆、芝麻醬、橄欖油、檸檬汁、大蒜和鹽調製而成,廚師們在製作過程中,必須不斷攪拌,工夫十足,一般都是配上中東口袋餅(Pita),蛋白質高,餐廳提供這款口味係以紅菜頭製作而成,口感更特別和有營養,需要加添口袋餅亦只是$15🔸黎巴嫩雞肉卷 $198🔸雞肉卷包埃及米一齊烤製,配蕃茄肉汁,有點似港式的糯米雞,但就以中東式燒烤法處理,皮脆,糯米黏度軟度都適中🔸黎巴嫩烤魚 $238🔸上碟的時候感覺好似一碟沙律,但其實是將一個烤魚混合在一起的樣子,令你吃上去嘅時候不費功夫,採用的方式係阿拉伯式燒烤。其實黎巴嫩嘅甜品都非常出名的

🔸甜菜根鷹嘴豆蓉$88🔸

🔸黎巴嫩雞肉卷 $198🔸

🔸黎巴嫩烤魚 $238🔸

其實黎巴嫩嘅甜品都非常出名的,因為過程複雜,而剛過為主,缺點可能是甜度很高,這次我哋選擇咗飲白酒,但要告訴你一點,其實黎巴嫩由於信奉伊斯蘭關係,在用餐中其實很少喝酒,只有在社交場合才有機會喝酒。

整體這間有不少黎巴嫩菜,做法正統,建議大家去餐廳前可以研究一下黎巴嫩賽菜的特色,去點適合自己的選擇。

黎巴嫩雞肉卷
甜菜根鷹嘴豆蓉
黎巴嫩烤魚
  • 紅菜頭鷹嘴豆蓉
2024-03-26 1456 浏览
將軍澳海旁新開左一間黎巴嫩餐廳 “Maison Beirut”設計非常有異國風情,有馬賽克吊燈裝飾,格仔地磗,以藍白色主調,室內有野餐籃座位,戶外座位可以望到跨灣大橋海景,無論日景、夜景都非常有情調,五星級大廚團隊主理,除了有正宗中東風味,還標榜用最高級的橄欖油做賣點😝可以提升血清素,令人好Happy ar!🤣❤️🐱黎巴嫩雞肉卷-雞肉卷入面包住黎巴嫩飯和特別調味料一齊烤製,食落口感似糯米卷,黏糯特別,❤️配上蕃茄蓉,味道有輕微的辣,配菜有長扁豆、西蘭花、蘿蔔條和粟米,開胃😜健康之選👍⭐️🐱炸鷹嘴豆餅-以鷹嘴豆泥為主要材料,配上芝麻醬,口感酥脆卻帶着柔軟與濕潤,脆而不肥膩,要一讚這裏的廚師!👍👍👍我覺得無論大小朋友都喜歡這個豆餅!🐱香烤八爪鱼-賣相非常吸引,擺盤好像一幅水墨畫,而且八爪魚烤香得宜,肉質彈牙鮮嫩!配菜有鷹嘴豆和橄欖粒,乾蕃茄,必食之選!🐱Arabic Mint tea -Black tea 最愛這一壺薄荷茶,每杯上面還有一塊薄荷葉,淡淡薄荷香氣撲鼻,清新解膩😍Refresh!😍👍

我覺得無論大小朋友都喜歡這個豆餅!

🐱香烤八爪鱼-

🐱Arabic Mint tea -Black tea

2024-03-25
  • 香烤八爪魚
  • 炸鷹嘴豆餅
  • 黎巴嫩雞肉卷
  • Arabic  Mint  tea
2024-03-25 1023 浏览
推介冷盤開胃菜|黎巴嫩風味雞卷👍🏻🔸️Mix Cold Mezze Platter $218 冷盤開胃菜👍🏻冷盤包了4款醬、脆片和餅。侍應告知可加$15要多份餅。👍🏻松露鷹嘴豆蓉: 鷹嘴豆蓉幼滑😍,啖啖都食到松露的香味。👍🏻烤紅椒核桃蓉:味道最濃最有衝擊。食到一粒粒的核桃,酸酸甜甜帶點辣❤️,一定要配餅一起食。烤茄子蓉:完全猜不到是茄子,好滑沒有茄子渣,還配有紅石榴。蒜香乳酪 :最常見、最普通,但勝在味道清新口感輕盈。食落有一陣薄荷味🔸️Arugula Goat cheese Salad $148芝麻菜山羊芝士沙律山羊芝士有4-5件,口感軟滑又有點扎實。食多幾件都不會覺得膩,慢慢品嚐還有一絲甜味。沙律菜份量都大,配上黎巴嫩橄欖油,就更加健康。🔸️Lebanese Style Chicken Roll $198黎巴嫩風味雞肉卷👍🏻這道菜份量幾足,有飽感。多汁嫩滑的厚雞肉卷包著米飯,有些蕃茄、西蘭花作為伴菜。米飯口感似濕潤的糯米飯。如果包實一些就更好🙈,可能是特色。🔸️Rice Pudding $98米布丁(一人甜品)有一些開心果碎在面,看似粥😆食落甜甜地,幾啖就食完😆。
推介冷盤開胃菜|黎巴嫩風味雞卷👍🏻

🔸️Mix Cold Mezze Platter $218
冷盤開胃菜👍🏻
冷盤包了4款醬、脆片和餅。侍應告知可加$15要多份餅。

👍🏻松露鷹嘴豆蓉: 鷹嘴豆蓉幼滑😍,啖啖都食到松露的香味。

烤茄子蓉:完全猜不到是茄子,好滑沒有茄子渣,還配有紅石榴。

芝麻菜山羊芝士沙律

黎巴嫩風味雞肉卷👍🏻

🔸️Rice Pudding $98
米布丁(一人甜品
有一些開心果碎在面,看似粥😆食落甜甜地,幾啖就食完😆。

• 黎巴嫩風味雞卷
  • 冷開胃菜雜錦拼盤
1K
Maison Beirut價錢💲: $198/ $298/ $138好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-第一次食黎巴嫩菜,估唔到幾有驚喜!呢間位於將軍澳海旁既黎巴嫩菜由一班五星級酒店嘅大廚主理,質素有保證,仲會食到好多平時食唔到嘅菜式,例如唔同味道嘅鷹嘴豆泥、烤肉串等。逢星期五六嘅夜晚會有駐場舞姐喺度跳肚皮舞,勁有特色!好多人都會係到飲返杯,chill下。-✅Lebanese style chicken roll. 佢哋嘅烤雞卷入面包住飯,雞肉肉質唔會好乾,飯粒比平時我地食的長小小,係埃及米,食落好似糯米飯咁但鬆散小小,入面有啲提子乾粒,幾得意。旁邊有蕃茄汁同蘑菇汁咁,確保味道濃烈☺️-✅✅Mix seafood grill. 呢個烤海鮮性價比好高!分別有2隻青口、2舊大魷魚、2隻大蝦、1片三文魚同1片盲曹魚😍 全部都大大舊,好新鮮。魷魚好嫩,肉質唔韌。蝦解凍處理🉐️唔錯,無霉😋 三文魚肥美,魚皮又脆。盲曹就魚味濃啲,比較淡身。全部海鮮都燒得啱啱好,配上乳酪醬,小小酸又解膩🥳海鮮包圍住的入面仲有飯!係mix埋d紅椒煮的飯
Maison Beirut
價錢💲: $198/ $298/ $138
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅Mix seafood grill. 呢個烤海鮮性價比好高!分別有2隻青口、2舊大魷魚、2隻大蝦、1片三文魚同1片盲曹魚😍 全部都大大舊,好新鮮。魷魚好嫩,肉質唔韌。蝦解凍處理🉐️唔錯,無霉😋 三文魚肥美,魚皮又脆。盲曹就魚味濃啲,比較淡身。全部海鮮都燒得啱啱好,配上乳酪醬,小小酸又解膩🥳海鮮包圍住的入面仲有飯!係mix埋d紅椒煮的飯,易入口又冇咁多澱粉,呢個大大大推‼️‼️

✅✅Kunefe with vanilla icecream. 聽都未聽過的kunefe平時係土耳其、中東等地先食到。口感超級得意!出面係一絲絲好幼好碎的米粉碎,用啲蜂蜜焦糖黏埋一齊去焗🤓出面脆脆,入面包住一塊塊芝士,口感煙煙韌韌好似mozzarella咁味道溫和。所以成個甜品唔會甜,係靠上面有好多雲尼拿籽的雪糕撈埋一齊食🤭

香料味冇想像中咁重,估唔到都幾容易入口!印象最深一定係嗰個特別嘅中東甜品同埋烤海鮮。可以encore試試其他菜式。有機會一定要黎試吓🤩🤩

2024-03-21 104 浏览
Maison Beirut (將軍澳) 係間好正嘅黎巴嫩料理餐廳喎!佢嘅香滑雞乳酪拌飯真係好滑又香濃!😋 如果你鍾意食雞同埋乳酪,呢個絕對係你嘅最佳選擇!一試就愛上!🍛塔布勒沙律都好開胃㗎!裡面有新鮮嘅蔬菜同埋香料,令味蕾都嚟個迴轉🥗食咗啲沙律之後,你會覺得好清新同埋爽口,一定要試吓啦!🌱最出名嘅就係佢哋嘅招牌慢煮牛肋條啦!🤤佢哋用慢煮嘅方法煮牛肋條,令到肉質好軟好滑,入口即化!😍配上佢哋特製嘅醬汁,絕對係一絕!食完之後肯定會想再嚟一次!🥩Maison Beirut係一間好正嘅黎巴嫩料理餐廳🌅 呢度唔單止有美味嘅食物,環境都好舒適😚如果你鍾意試吓唔同嘅料理,就要嚟呢度試吓黎巴嫩菜啦!一定唔會令你失望!🌟

2024-02-19
將軍澳海傍眾多餐廳雲集,近期見到有間黎巴嫩餐廳新開張,而且係由五星酒店大廚主理,同時菜式都用上最優質既黎巴嫩橄欖油,一於約埋朋友去嘆嘆🍽️餐廳有室內同室外座位選擇,天氣好仲可以坐係將軍澳海濱enjoy下靚景同靚野食🌅芝麻菜山羊奶酪沙拉 $148山羊奶酪一整件切成4份,口感紮實,奶味香濃而不膩,蘸上黑醋酸酸地好開胃,芝麻菜有獨特既苦香,屬中東菜常見,沙拉中更有紅石榴籽、芝士碎條、核桃同紅椒絲,集酸甜爽脆幾層口感於一身羊肉鷹嘴豆蓉 $118鷹嘴豆蓉絕對係中東菜必食菜式之一💕羊肉碎絕對唔少,味道香口,羊肉味滲入豆蓉中同時又冇蓋過鷹嘴豆的豆香,入口順滑綿密,用彼得包蘸上豆蓉一齊食,味道好夾😚烤羊排 $218不得不吃既阿拉伯燒烤🍖😍烤羊排份量都幾多,足足有4件,每件羊架上既燒烤坑紋令人食指大動,燒得焦香無比,同時肉質仍保持粉嫩多汁,羊脂唔多,食起上黎都唔會太油膩🐑🍻🍻餐廳而家仲做緊Happy hour優惠,啤酒買一送一❗️飲住啤酒食烤肉,再嘆埋海景,真係Chill輕鬆😎

芝麻菜山羊奶酪沙拉

芝麻菜山羊奶酪沙拉 $148
羊肉鷹嘴豆蓉

羊肉鷹嘴豆蓉 $118

烤羊排 $218

芝麻菜山羊奶酪沙拉
羊肉鷹嘴豆蓉
2024-03-15 130 浏览
黎巴嫩可能好多人都未必係邊,黎巴嫩係最西化的阿拉伯國家。由於地處地中海東邊沿海,黎巴嫩飲食更接近健康既地中海飲食。黎巴嫩飲食通常包括大量豐富的全殼谷物、水果、蔬菜、各類澱粉、新鮮魚類和海鮮。煮調特色係較少動物脂肪,大多用橄欖油。橄欖油、香草、大蒜和檸檬係最典型的調料。黎巴嫩飲食被認為是既健康又美味既飲食。與其他中東國家相比,黎巴嫩菜式比較豐富多樣,被稱為中東菜系之王。雖然人生未必有機去一次黎巴嫩,但想一嚐中東菜王,去將軍澳就已經得啦,係將軍澳南開左一間叫Maison Beriut提供黎巴嫩菜式既餐廳。餐廳裝修充滿中東特色,又位於海邊,係呢度食野真係好寫意,好似去左旅行一樣。最緊係呢度既食物除咗充中東特色外,味道亦分清新好味,同傳亞洲,歐美菜式口味有好大分別,由前菜到主菜,以致甜品都會令人有意想不到既味覺衝擊,如果大家想同朋友試下一啲有特色,想試新口味,十分推薦大家去呢度食飯,一定會俾到新鮮感大家。

2024-03-14 1304 浏览
要chill就要去西貢⋯隔離嘅將軍澳,作為海邊嘅地區,餐廳越開越chill其中呢間黎巴嫩餐廳對正跨灣大橋,望住變色嘅橋食好嘢的確係爽嚟得食黎巴嫩菜,鷹嘴豆醬配彼得包一定走唔甩想食齊咁多款醬,嗌拼盤會抵食啲一set有松露鷹嘴豆蓉、蒜香乳酪、烤紅椒核桃蓉同烤茄子蓉仲配有一籃彼得包同nachos,加咗優質黎巴嫩橄欖油,款款都勁好食就算唔夠加多籃包都只係$15,抵過過海食原來黎巴嫩都有特色芝士,叫哈羅米芝士,成塊好似扒咁烤,然後放上大量蕃茄、紅石榴粒、開心果碎同香草同芝士淡淡嘅香氣非常之夾,滿足過鋸扒呢度嘅拌飯又唔似印度嘅飯粒,又唔係risotto咁,介乎中間,可能呢啲先係中東飯用乳酪撈雞肉,仲有啲松子同自家製脆片,再加啲醋調味,中和拌飯嘅膩感,味道豐富又極具層次最後嚟個黎巴嫩甜唔,呢度嘅米布甸比坊間大兜好多質感似粥,甜甜地又唔會太過,好有米香同奶香,好creamy,好快就扒清光

其中呢間黎巴嫩餐廳對正跨灣大橋,望住變色嘅橋食好嘢的確係爽

冷開胃菜雜錦拼盤

嚟得食黎巴嫩菜,鷹嘴豆醬配彼得包一定走唔甩

想食齊咁多款醬,嗌拼盤會抵食啲

一set有松露鷹嘴豆蓉、蒜香乳酪、烤紅椒核桃蓉同烤茄子蓉

就算唔夠加多籃包都只係$15,抵過過海食

香烤哈羅米芝士

同芝士淡淡嘅香氣非常之夾,滿足過鋸扒

香滑雞乳酪拌飯

米布甸

最後嚟個黎巴嫩甜唔,呢度嘅米布甸比坊間大兜好多

2024-03-13
冷開胃菜雜錦拼盤
香烤哈羅米芝士
香滑雞乳酪拌飯
米布甸
將軍澳海傍又開咗間新餐廳啦😋今次呢間餐廳係食黎巴嫩🇱🇧菜嘅,呢度有情調得嚟,仲可以望到海景,食物質素亦好唔錯添❤️食物我同朋友一行4人叫咗唔少嘢食,而每款食物都好有異國風情嘅味道😻可能有唔少朋友都怕中東食物唔啱香港人口味,但我今次一試就愛上👍🏾鷹嘴豆蓉 $88塔布勒沙律 $115香滑雞乳酪拌飯 $168主食嚟講,我特別推介大家一定要叫呢幾樣🤤因為個鷹嘴豆蓉味道好特別,撈埋薄餅一齊食好夾,送啤酒一流;個沙律酸酸甜甜,非常非常開胃,有一種好Fresh嘅感覺;至於乳酪拌飯,酸酸甜甜,本身我都有啲驚飯同乳酪嘅味道唔夾,但原來係咁好食嘅❤️海鮮燒烤雜錦拼盤 $298雞肉串燒 $198牛肉串燒 $198食中東菜梗係唔少得要食燒烤🍗啦🤭呢幾款燒烤絕對唔係流料!佢嘅海鮮🦞種類都幾多,有三文魚、魷魚等,至於啲雞肉同埋牛肉亦非常大件嫩口,燒得好惹味!我尤其鍾意啲雞肉,因為燒得啱啱好,一啲都唔韌,好食😝米布甸 $98之前我去尖沙咀嗰間都有叫米布甸,當然今次要再encore啦!因為呢種味道實在好特別,啲米粒粒分明。原來用米🌾做甜品都可以咁好食,正呀!將軍澳街坊有機會都要試吓黎巴嫩菜,呢度實會比到大家一種耳目一新嘅

食物

鷹嘴豆蓉 $88

塔布勒沙律 $115

香滑雞乳酪拌飯 $168

海鮮燒烤雜錦拼盤 $298

雞肉串燒 $198

牛肉串燒 $198

米布甸 $98

將軍澳街坊有機會都要試吓黎巴嫩菜,呢度實會比到大家一種耳目一新嘅感覺⭐️

🇱🇧將軍澳海濱黎巴嫩餐廳Maison Beirut,店鋪以湖水藍、白色為主調。餐廳設計充滿民族風格的裝飾:馬賽克吊燈、鮮明奪目的壁畫、花紋格子地磚等,更可借用野餐籃座位。昏暗的光線,令環境更添異國迷人情調🕌主打黎巴嫩美食,40年埃及籍酒店主廚烹製,以頂級初榨橄欖油創造出健康美味的異國佳餚🌮Truffle Hummus(Hk$88): 有兩塊柔軟的中東傳統口袋包,松露鷹嘴豆蓉質地香滑,配上香脆玉米片,雙重口感🍗Lebanese Style chicken roll(Hk$198): 黎巴嫩雞肉卷不是捲餅,是以嫩滑雞肉包捲着蕃茄味的軟飯,配上蔬菜十分健康美味🍛Beef Kebab (Hk$198):牛肉串燒焦香撲鼻,肉質鬆化有咬口,配上中西醬料非常惹味🍞Lebanese French Toast (Hk$118): 厚片金黃法式吐司充滿蛋奶油香,塗上了 玉桂果醬及開心果粒,温暖融化在口中🍷Cranberry juice(Hk$50):蔓越莓汁如紅寶石般色澤光亮,酸甜營養好滋味🍹Orange Juice(Hk$50): 橙汁酸甜開胃,更有橙肉(All subject to 10% servi

(All subject to 10% service charge)

📍Maison Beirut
將軍澳唐賢街29號藍塘傲格林威治村地下10號舖 (7-min walk from Exit B1, Tseung Kwan O MTR Station)
  • Lebanese Style chicken roll
  • Truffle Hummus