Maison Beirut

2024-03-26 541 浏览
將軍澳海旁新開左一間黎巴嫩餐廳 “Maison Beirut”設計非常有異國風情,有馬賽克吊燈裝飾,格仔地磗,以藍白色主調,室內有野餐籃座位,戶外座位可以望到跨灣大橋海景,無論日景、夜景都非常有情調,五星級大廚團隊主理,除了有正宗中東風味,還標榜用最高級的橄欖油做賣點😝可以提升血清素,令人好Happy ar!🤣❤️🐱黎巴嫩雞肉卷-雞肉卷入面包住黎巴嫩飯和特別調味料一齊烤製,食落口感似糯米卷,黏糯特別,❤️配上蕃茄蓉,味道有輕微的辣,配菜有長扁豆、西蘭花、蘿蔔條和粟米,開胃😜健康之選👍⭐️🐱炸鷹嘴豆餅-以鷹嘴豆泥為主要材料,配上芝麻醬,口感酥脆卻帶着柔軟與濕潤,脆而不肥膩,要一讚這裏的廚師!👍👍👍我覺得無論大小朋友都喜歡這個豆餅!🐱香烤八爪鱼-賣相非常吸引,擺盤好像一幅水墨畫,而且八爪魚烤香得宜,肉質彈牙鮮嫩!配菜有鷹嘴豆和橄欖粒,乾蕃茄,必食之選!🐱Arabic Mint tea -Black tea 最愛這一壺薄荷茶,每杯上面還有一塊薄荷葉,淡淡薄荷香氣撲鼻,清新解膩😍Refresh!😍👍

我覺得無論大小朋友都喜歡這個豆餅!

🐱香烤八爪鱼-

🐱Arabic Mint tea -Black tea

2024-03-25
  • 香烤八爪魚
  • 炸鷹嘴豆餅
  • 黎巴嫩雞肉卷
  • Arabic  Mint  tea
2024-03-25 559 浏览
推介冷盤開胃菜|黎巴嫩風味雞卷👍🏻🔸️Mix Cold Mezze Platter $218 冷盤開胃菜👍🏻冷盤包了4款醬、脆片和餅。侍應告知可加$15要多份餅。👍🏻松露鷹嘴豆蓉: 鷹嘴豆蓉幼滑😍,啖啖都食到松露的香味。👍🏻烤紅椒核桃蓉:味道最濃最有衝擊。食到一粒粒的核桃,酸酸甜甜帶點辣❤️,一定要配餅一起食。烤茄子蓉:完全猜不到是茄子,好滑沒有茄子渣,還配有紅石榴。蒜香乳酪 :最常見、最普通,但勝在味道清新口感輕盈。食落有一陣薄荷味🔸️Arugula Goat cheese Salad $148芝麻菜山羊芝士沙律山羊芝士有4-5件,口感軟滑又有點扎實。食多幾件都不會覺得膩,慢慢品嚐還有一絲甜味。沙律菜份量都大,配上黎巴嫩橄欖油,就更加健康。🔸️Lebanese Style Chicken Roll $198黎巴嫩風味雞肉卷👍🏻這道菜份量幾足,有飽感。多汁嫩滑的厚雞肉卷包著米飯,有些蕃茄、西蘭花作為伴菜。米飯口感似濕潤的糯米飯。如果包實一些就更好🙈,可能是特色。🔸️Rice Pudding $98米布丁(一人甜品)有一些開心果碎在面,看似粥😆食落甜甜地,幾啖就食完😆。
推介冷盤開胃菜|黎巴嫩風味雞卷👍🏻

🔸️Mix Cold Mezze Platter $218
冷盤開胃菜👍🏻
冷盤包了4款醬、脆片和餅。侍應告知可加$15要多份餅。

👍🏻松露鷹嘴豆蓉: 鷹嘴豆蓉幼滑😍,啖啖都食到松露的香味。

烤茄子蓉:完全猜不到是茄子,好滑沒有茄子渣,還配有紅石榴。

芝麻菜山羊芝士沙律

黎巴嫩風味雞肉卷👍🏻

🔸️Rice Pudding $98
米布丁(一人甜品
有一些開心果碎在面,看似粥😆食落甜甜地,幾啖就食完😆。

• 黎巴嫩風味雞卷
  • 冷開胃菜雜錦拼盤
2024-03-14 611 浏览
要chill就要去西貢⋯隔離嘅將軍澳,作為海邊嘅地區,餐廳越開越chill其中呢間黎巴嫩餐廳對正跨灣大橋,望住變色嘅橋食好嘢的確係爽嚟得食黎巴嫩菜,鷹嘴豆醬配彼得包一定走唔甩想食齊咁多款醬,嗌拼盤會抵食啲一set有松露鷹嘴豆蓉、蒜香乳酪、烤紅椒核桃蓉同烤茄子蓉仲配有一籃彼得包同nachos,加咗優質黎巴嫩橄欖油,款款都勁好食就算唔夠加多籃包都只係$15,抵過過海食原來黎巴嫩都有特色芝士,叫哈羅米芝士,成塊好似扒咁烤,然後放上大量蕃茄、紅石榴粒、開心果碎同香草同芝士淡淡嘅香氣非常之夾,滿足過鋸扒呢度嘅拌飯又唔似印度嘅飯粒,又唔係risotto咁,介乎中間,可能呢啲先係中東飯用乳酪撈雞肉,仲有啲松子同自家製脆片,再加啲醋調味,中和拌飯嘅膩感,味道豐富又極具層次最後嚟個黎巴嫩甜唔,呢度嘅米布甸比坊間大兜好多質感似粥,甜甜地又唔會太過,好有米香同奶香,好creamy,好快就扒清光

其中呢間黎巴嫩餐廳對正跨灣大橋,望住變色嘅橋食好嘢的確係爽

冷開胃菜雜錦拼盤

嚟得食黎巴嫩菜,鷹嘴豆醬配彼得包一定走唔甩

想食齊咁多款醬,嗌拼盤會抵食啲

一set有松露鷹嘴豆蓉、蒜香乳酪、烤紅椒核桃蓉同烤茄子蓉

就算唔夠加多籃包都只係$15,抵過過海食

香烤哈羅米芝士

同芝士淡淡嘅香氣非常之夾,滿足過鋸扒

米布甸

最後嚟個黎巴嫩甜唔,呢度嘅米布甸比坊間大兜好多

2024-03-13
冷開胃菜雜錦拼盤
香烤哈羅米芝士
米布甸
🇱🇧將軍澳海濱黎巴嫩餐廳Maison Beirut,店鋪以湖水藍、白色為主調。餐廳設計充滿民族風格的裝飾:馬賽克吊燈、鮮明奪目的壁畫、花紋格子地磚等,更可借用野餐籃座位。昏暗的光線,令環境更添異國迷人情調🕌主打黎巴嫩美食,40年埃及籍酒店主廚烹製,以頂級初榨橄欖油創造出健康美味的異國佳餚🌮Truffle Hummus(Hk$88): 有兩塊柔軟的中東傳統口袋包,松露鷹嘴豆蓉質地香滑,配上香脆玉米片,雙重口感🍗Lebanese Style chicken roll(Hk$198): 黎巴嫩雞肉卷不是捲餅,是以嫩滑雞肉包捲着蕃茄味的軟飯,配上蔬菜十分健康美味🍛Beef Kebab (Hk$198):牛肉串燒焦香撲鼻,肉質鬆化有咬口,配上中西醬料非常惹味🍞Lebanese French Toast (Hk$118): 厚片金黃法式吐司充滿蛋奶油香,塗上了 玉桂果醬及開心果粒,温暖融化在口中🍷Cranberry juice(Hk$50):蔓越莓汁如紅寶石般色澤光亮,酸甜營養好滋味🍹Orange Juice(Hk$50): 橙汁酸甜開胃,更有橙肉(All subject to 10% servi

(All subject to 10% service charge)

📍Maison Beirut
將軍澳唐賢街29號藍塘傲格林威治村地下10號舖 (7-min walk from Exit B1, Tseung Kwan O MTR Station)
  • Lebanese Style chicken roll
  • Truffle Hummus
🐷又帶我揸🚗去遠啲,去左將軍澳,原來揸車可以免費泊藍塘敖,餐廳對住將軍澳海濱,真係美景美食💚餐廳仲可以借野餐籃座位感受海風。食物用上最優質黎巴嫩橄欖油,可以提升血清素👍招牌慢煮羊腿: 羊腿肉質緊實,肉香又四溢,經過慢燉後會變得極其柔嫩多汁,帶有淡淡的羊羶香味,但不會過於濃烈。咀嚼起來口感豐富,肉質鮮嫩同時又不乏咬勁。招牌慢煮牛肋條: 牛短肋有著濃郁的肉香,肉質柔軟富有嚼勁。經過慢火烹煮後,肉汁會溢出,味道濃郁回甜,肉質鬆軟可口。兩款主菜既薯蓉混入黑松露,好滋味❤️哈羅米芝士烤餅, pita麵包夾入哈羅米芝士的小吃。哈羅米芝士咸香味道濃郁,又做到拉絲的感覺,配合麵包的酥脆質地,食唔停口😆
餐廳仲可以借野餐籃座位感受海風。

食物用上最優質黎巴嫩橄欖油,可以提升血清素👍

兩款主菜既薯蓉混入黑松露,好滋味❤️

💡環境舒適黎巴嫩餐廳將軍澳海傍近期開左間好靚的餐廳,餐廳以藍白色為主調,環境闊落,由五星酒店大廚團隊主理的黎巴嫩菜,餐廳設室內及戶外座位 ,食完仲可以慢慢行下海傍,揸車的朋友仲有免費泊車!🍽香炒薯粒薯粒經過炸熟,外層酥脆金黃,但入面保持著軟糯的口感。每一顆薯粒都帶著濃郁的香氣,而且帶點香辣,夠曬惹味。🍗黎巴嫩雞肉卷 呢個好特別,雞肉釀左已調味的米飯,食落口感似糯米卷,雞肉好嫩好淋,仲好juicy。配上蕃茄蓉,烤蔬菜做配料,如西蘭花、長扁豆、蘿蔔條和粟米等,健康又好味。🐟燒三文魚三文魚好大份,肉質鮮嫩多汁,燒烤得岩岩好,外層微微焦香,入邊仲保持左柔軟的口感,魚肉上的檸檬碎屑增添左一抹清新的風味。仲配左薯容。
💡環境舒適黎巴嫩餐廳

🍽香炒薯粒

🍗黎巴嫩雞肉卷

🐟燒三文魚

Have you ever tried Lebanese cuisine? It's quite rare to find it in Hong Kong, but I recently discovered this new restaurant by the seaside in Tseung Kwan O 🌊🍽️. Turns out, they actually opened a branch in Tsim Sha Tsui last year, and it was doing really well, so they decided to expand 🎉🏙️. However, the interior design is completely different. They mentioned that they have grass dance performances every Friday and Saturday, which adds a fun and interesting element to the dining experience 🌿🎶.Speak

Speaking of the food I had, I opted for some of their more unique dishes 🍽️🌟. The cold appetizer of Hummus was delicious, especially when paired with a drizzle of olive oil to enhance the flavors 🫒😋. The hot appetizers were also quite impressive 🔥👌. As for the main course, I ordered the chicken roll, which was packed with flavor 🍗🍚. It was wrapped in rice and the chicken was incredibly tender. I heard they slow-cook it for 8 hours, so they really put a lot of effort into it, and the sauce was also very unique 🕒👨‍🍳. Finally, I tried one of their desserts, which had a great depth of flavors, and I paired it with a floral tea. Even the teapot had its own charm 🍰🌺. Overall, I was very satisfied with the dining experience 🥰👍.

The restaurant has a distinct Eastern European-inspired decor, and the space is quite spacious 🏰✨. The overall dining experience was quite enjoyable, and I would definitely recommend it 🌟👏.

🛎️Moutable $95
🛎️Lamb Arayes $128
🛎️Lebanese Style Chicken Roll $198
🛎️Lebanese French Toast $118
2024-03-08
用餐时段
呢幾日嘅天氣嚟將軍澳海傍嘅餐廳DINNER實在太舒服啦 呢間由黎巴嫩人夥拍40年經驗埃及總廚 以黎巴嫩香料 最高級橄欖油煮出風味餐廳設室內及戶外座位 我家豆丁坐係度對住個海幾咁享受🍽️薄脆紅石榴醬沙律 ($138)沙律菜非常新鮮 伴有紅石榴醬 好清新開胃🍽️黎巴嫩雞肉卷 ($198)呢個見好多人都會點 雞肉包住D飯豆丁見到覺得好得意 胃口都特別好🍽️燒羊排 ($218)有4件羊排 唔會太大件亦唔會太騷咬落嫩滑多汁 豆丁自己食曬一件仲話so yummy呢度仲有免費泊車 揸車嘅朋友真係非常方便 而且職員仲好nice 好耐心咁介紹餐廳嘅菜式特色比我哋 有機會真係要嚟試下
呢幾日嘅天氣嚟將軍澳海傍嘅餐廳DINNER實在太舒服啦
餐廳設室內及戶外座位 我家豆丁坐係度對住個海幾咁享受

🍽️薄脆紅石榴醬沙律 ($138)
沙律菜非常新鮮 伴有紅石榴醬 好清新開胃

🍽️黎巴嫩雞肉卷 ($198)
呢個見好多人都會點 雞肉包住D飯
豆丁見到覺得好得意 胃口都特別好

🍽️燒羊排 ($218)
有4件羊排 唔會太大件亦唔會太騷
咬落嫩滑多汁 豆丁自己食曬一件仲話so yummy

呢度仲有免費泊車 揸車嘅朋友真係非常方便
而且職員仲好nice 好耐心咁介紹餐廳嘅菜式特色比我哋
有機會真係要嚟試下
2024-05-23 0 浏览
將軍澳海旁必去嘅黎巴嫩餐廳推薦🇱🇧1. Hummus with lamb $118Hummus 好綿滑 食落口感好smooth 而且豆味又出 就咁用pita bread 或者nacho點黎食已經好好味 個羊肉味十分出 將佢夾入pita bread食啖啖肉 唔錯唔錯 佢仲有個黎巴嫩橄欖油添2. Lebanese Style Chicken Roll $198呢個真係幾特別 特別得黎又幾好食 出面個雞肉同雞皮都烤得好香 雞肉嫩滑 入面包住炒飯 好有各種香料嘅味道 而且滲透住啲雞汁嘅雞味 個蕃茄汁又酸酸甜甜 撈埋一齊食仲易入口 推介3. Beef Kebab $198兩大串烤牛肉串 肉串肉質厚實 但又唔會烤得太乾同太柴 火喉啱啱好 幾腍 又有啲炭火香 PS 如果揸車黎仲可以免費泊車
將軍澳海旁必去嘅黎巴嫩餐廳推薦🇱🇧

1. Hummus with lamb $118

3. Beef Kebab $198

PS 如果揸車黎仲可以免費泊車
2024-05-20 0 浏览
【Maison Beirut】 香港小有嘅黎巴嫩菜,味道特別係從來都未試過嘅味道,個人覺得係中東x歐洲x非洲菜嘅味道😂餐廳裝修靚,而且就係將軍澳海濱嘅隔離平日假日Chill住食又得或者同人慶祝生日都得😋烤茄子蓉🥗💰$95好特別,幾好食,食落完全唔覺!就算怕食茄子都可以嗌嚟試吓,佢食落酸酸甜甜,有一種未食過嘅獨特香料味配埋墨西哥脆片食好開胃!招牌慢煮牛肋條🥩💰$268⭐️係我食過最好食嘅慢煮牛!🥹勁嫩一咬就化開 完全唔需要用力咬而且係牛味勁重勁香😋同埋食得出係用高湯煮咗好耐! 薯蓉都勁Creamy!😋黎巴嫩烤魚🐟💰$238一上菜就聞到嗰陣好香嘅奶油味,魚夠嫩滑,重點係完全冇骨!食得出有少少嘅蒜味,同埋有唔同嘅香料嘅味道,奶油好Creamy,食落口感同味道都好豐富,好香好好食,又係完全未食過嘅味道蜂蜜芝士焦糖脆餅🍨💰$138呢個第一啖食落好驚訝,係完全想像唔到嘅口感同味道😋但係好好食!食落嘅口感同味道就好似係用蜜糖烤過嘅椰絲,再食入啲呢就有一個溶咗嘅芝士,加埋一齊食係外脆內軟,雪糕都好有雲呢拿味,所有嘢加埋一齊食係勁幸福🥹道道菜都好好味,食落都幾驚艷推介大家一定要嚟試吓~~
【Maison Beirut】

餐廳裝修靚,而且就係將軍澳海濱嘅隔離
平日假日Chill住食又得或者同人慶祝生日都得😋

烤茄子蓉🥗💰$95

好特別,幾好食,食落完全唔覺!
配埋墨西哥脆片食好開胃!

招牌慢煮牛肋條🥩💰$268⭐️

係我食過最好食嘅慢煮牛!🥹
勁嫩一咬就化開 完全唔需要用力咬
而且係牛味勁重勁香😋
同埋食得出係用高湯煮咗好耐!
薯蓉都勁Creamy!😋

黎巴嫩烤魚🐟💰$238

好香好好食,又係完全未食過嘅味道

蜂蜜芝士焦糖脆餅🍨💰$138

道道菜都好好味,食落都幾驚艷
推介大家一定要嚟試吓~~
將軍澳藍塘傲有一排靚景海旁餐廳,其中一間是以藍色💙做主調,充滿異國風情的Maison Beirut,是近期試過最喜愛的黎巴嫩餐廳。遠遠望過去 已經看見非常吸睛的藍色招牌、藍色窗框和大型藍色餐牌,門口兩旁有兩戔非常華麗的藍白圖案馬賽克座地燈。進入到餐廳,仍然是以藍色做主調,裝飾擺設非常高雅,特別是牆上的壁畫最為吸引。每張餐桌上都放了一瓶頂級黎巴嫩初榨橄欖油,除了健康和有營養之外,更有科學證明食完初榨橄欖油會令人心情更好😄我和朋友二人點了沙律、主菜、飲品和甜品一齊share,人均消費大約三百元,價格正常,食物和服務質素都很好,室內坐位是迷人的氛圍,室外就chill 爆,可飽覽無敵海景和大橋的美麗景緻,仲有免費泊車,無論拍拖或是朋友聚餐都十分推薦!Fattoush (薄脆紅石榴醬沙律)$138,用鐵鍋盛載,感覺特別大份,有生菜、薄脆、紅石榴、青紅椒、青瓜、蕃茄、洋蔥、櫻桃蘿蔔、芝麻、薄荷葉……等,全部食材都十分健康,素食人士可以試試,口味清新微辣,但略嫌過酸Lebanese Fish with Traboulsi (黎巴嫩烤魚)$238,同樣是用鐵鍋盛載,香氣四溢,魚味非常濃厚,就連配菜的薯

進入到餐廳,仍然是以藍色做主調,

裝飾擺設非常高雅,

特別是牆上的壁畫最為吸引。

每張餐桌上都放了一瓶頂級黎巴嫩初榨橄欖油,

我和朋友二人點了沙律、主菜、飲品和甜品一齊share,

室外就chill 爆,可飽覽無敵海景和大橋的美麗景緻,

仲有免費泊車,無論拍拖或是朋友聚餐都十分推薦!

Fattoush (薄脆紅石榴醬沙律)$138,
薄脆紅石榴醬沙律

黎巴嫩烤魚

同樣是用鐵鍋盛載,香氣四溢,魚味非常濃厚,
黎巴嫩烤魚

就連配菜的薯仔味道都同樣咁出色,個人認為是必食之選👍

Lebanese French Toast (黎巴嫩法式多士)$118,
黎巴嫩法式多士

有啲似港式西多士,食落甜甜地,有水果 忌廉 開心果碎,加埋薄荷葉一齊食,都幾特別。
2024-05-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 黎巴嫩烤魚
晚上去咗將軍澳海旁一間餐廳Chill一下!必去呢間由五星酒店大廚團隊主理的黎巴嫩菜,用最優質的黎巴嫩橄欖油(P.S. 聽説高質橄欖油會提升血清素,食完會心曠神怡意( ´▽` )ノ)叫咗幾樣嘢都好啱食,而且菜式嘅份量都好有飽足感,食飽可以去海旁散步,揸車的朋友仲有免費泊車!❈ 羊肉秋葵燉湯汁($218)多汁Juicy,羊肉零臊味,配飯或薄餅都好Match!❈ 黎巴嫩雞肉卷($198)朋友推介的雞肉包裹了已調味的米飯,配茄汁很開胃!❈ 熱開胃賽雜錦拼盤($218)一共有五款小食:羊肉炸球、菠菜松子仁酥角、迷你羊肉條、芝士春卷、炸鷹嘴豆餅👍🏻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 9/10服務: 9/10環境: 9/10推介值:9/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個分享可以俾”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

羊肉秋葵燉湯汁

味道: 9/10
服務: 9/10
環境: 9/10
推介值:9/10

羊肉秋葵燉湯汁
熱開胃賽雜錦拼盤
首先被Maison Beirut吸引到的是其裝修,藍白色調配上異國風情的馬賽克燈飾,望住將軍澳跨灣大橋景緻,無論日間或晚上均美絕。提供黎巴嫩菜的餐館香港絕無僅有,餐牌一頁選擇尚算簡單容易。松露鷹嘴豆蓉中東菜少不了鷹嘴豆蓉,此超級食物配上橄欖油及黑松露,入口順滑散發幽幽香氣,用皮塔餅或脆片蘸醬食用。 香滑雞乳酪拌飯奶香乳酪拌飯加上雞肉及果乾,入口酸甜非常開胃。黎巴嫩雞肉卷 嫩滑雞肉卷釀入米飯,切開蘸上番茄蒜蓉汁,配上清爽蔬菜,是一道容易令人接受的中東菜式。薄荷茶薄荷茶的茶壺及茶杯的金色雕花,打卡真是一流。新鮮薄荷茶帶有淡淡的草木味,飯後飲用幫助消化。
提供黎巴嫩菜的餐館香港絕無僅有,餐牌一頁選擇尚算簡單容易。

松露鷹嘴豆蓉

香滑雞乳酪拌飯
奶香乳酪拌飯加上雞肉及果乾,入口酸甜非常開胃。

薄荷茶
2024-05-06
黎巴嫩菜餐廳Maison Beirut係一間將軍澳必去既海旁餐廳,環境超chill,用上頂級初榨橄欖油,食完仲會科學地令你心情更好架!呢度真係好迷人㗎,坐低梗係可以欣賞到將軍澳海濱既美景同埋享受美食。佢既菜式真係好特別,有好多異國風情料理,全部係由五星酒店大廚團隊炮製既。食過既話,真係會難忘架!-烤茄子蓉 $95茄子經過烤製後,軟嫩的質感和濃郁的茄子香味令人垂涎欲滴。呢道菜可以搭配餐廳頂級初榨橄欖油,帶來豐富而平衡的口感,絕對係素食者既首選。-塔布勒沙律 $115以新鮮既香菜、薄荷、蕃茄為基礎,加入檸檬汁和橄欖油調味,帶來清新既風味同豐富既營養價值,是一道清爽開胃既前菜。-招牌慢煮牛肋條 $268Maison Beirut既招牌慢煮牛肋條入口即溶,牛肉經過長時間既慢煮,肉質變得極為軟嫩,口感細膩。每一口都能感受到牛肉鮮美同濃郁既香氣,絕對是肉食愛好者最愛。-鮮榨紅石榴汁 $65新鮮榨取既紅石榴汁液色澤鮮豔,口感酸甜,充滿維他命C同抗氧化劑。-而且,你仲可以借用佢哋嘅野餐籃座位,就算係坐喺海旁都可以感受到寧靜平和嘅黃昏同夜景。真係好浪漫嘅用餐體驗!-最令人驚喜嘅係佢嘅橄欖油,係黎巴嫩嘅最
烤茄子蓉 $95
塔布勒沙律 $115
招牌慢煮牛肋條 $268
鮮榨紅石榴汁 $65
最令人驚喜嘅係佢嘅橄欖油,係黎巴嫩嘅最優質橄欖油,食咗之後真係可以提升人類嘅血清素,令你心曠神怡,心情更加愉快。真係好神奇啊!
2024-04-28
  • 招牌慢煮牛肋條
2024-05-05 37 浏览
今次嚟到將軍澳海邊嘅一間食黎巴嫩菜嘅海景餐廳,佢外部用咗好多鮮艷嘅馬賽克吊燈做裝飾。而內部就用咗藍白色為主嘅地中海風格同藍白色圖案嘅馬賽克燈做裝潢,環境闊落而且舒適,好適合情侶拍拖,朋友聚會同一家人聚會👨‍👩‍👧‍👦,絕對係將軍澳海濱必到餐廳!🌟烤紅椒核桃蓉 (Muhammara)佢係一種用烤紅椒、核桃、麵包碎打碎成泥狀,再加檸檬汁同橄欖油製成嘅醬,用嚟配玉米片或者Pita Bread食用。食落酸酸甜甜又香脆,感覺就好似食Nachos咁,不過Muhammara就比較酸同埋Fresh啲,而呢個醬都同Pita Bread幾夾。🌟香烤哈羅米芝士哈羅米芝士係一種由羊奶製成嘅芝士,而佢烤完之後,無論係外觀上定口感上,都好似普寧豆腐咁,帶少少煙韌感。食落唔會有羶味得嚟帶有鹹香同奶香,而且爽口彈牙,算係有少少出乎意料。🌟黎巴嫩雞肉卷呢碟菜係用咗厚雞肉去包住米飯,再加蕃茄蓉同蔬菜伴碟嘅一道主菜。雞肉口感比較腍,而雞肉嘅油脂融入米飯入面,令米飯香口得嚟,整體都唔會覺得油膩。而炒飯就有混入少量提子乾🍇同杏仁片,單吃炒飯可能會覺得比較濕,但配埋雞肉🍗卻會覺得剛剛好!🌟蜂蜜芝士焦糖餅唔好比呢個菜式既中文名呃到

🌟烤紅椒核桃蓉 (Muhammara)

🌟香烤哈羅米芝士

🌟黎巴嫩雞肉卷

🌟蜂蜜芝士焦糖餅
唔好比呢個菜式既中文名呃到(👧🏻就係比佢呃咗🤣),佢既英文名係Kunefe,用上Kudayif呢一種貌似米粉既碎宵小麥餅🫓,煮時混入大量牛油🧈、糖漿、蜂蜜、白芝士而壓成既甜品。焦糖餅入口非常香脆,甜味突出。配埋滿滿雲尼拿籽既雲尼拿雪糕,灑在碟邊既開心果碎,呢個甜品絕對為呢餐飯畫上完美句號。