今個聖誕,朋友想食返個有聖誕節feel嘅點心,上網見到有間樓上全海景新餐廳叫 M馬(容),好多打卡位又有聖誕點心食!佢捉左我去試下!上到去真係嚇一跳,超富麗堂皇😍裡面仲擺左好多巨型公仔擺設,好岩影相打卡!完全癲覆左我對酒樓嘅感覺😂😂經職員介紹原來呢度唔係酒樓,係有酒吧+水煙食嘅露天酒吧,但同時室內就會有中式食品供應,實行中西合壁!今次同朋友食左「精選午市套餐」超有聖誕Feel!因為好多都係紅綠色為主!松露醬野菌石榴粿其實佢係一個素粉果,外皮好黏糯,唔易爛,好有筋性,彈牙!味道係雜菌口味,黑松露味唔太明顯。流心白鴿蛋燒賣燒賣感覺似一粒墨魚丸嘅質感,打到起哂膠好彈牙,中間仲要係流心,真係口感好豐富!啤梨Q嘜鹹水角好外形賣相好靚,味道就係咸水角,但比一般多料,好脆好味!瑤柱竹笙灌湯餃紅燒乳鴿白胡椒汁蛋白煎蝦球蒜子上湯浸菜苗富豪炒飯椰汁桂花糕每位$388整體全部都好好食!每一樣都高質!坐位超舒服!望住成個維港景!好正!

上到去真係嚇一跳,超富麗堂皇😍

今次同朋友食左「精選午市套餐」

超有聖誕Feel!因為好多都係紅綠色為主!

松露醬野菌石榴粿

其實佢係一個素粉果,外皮好黏糯,唔易爛,好有筋性,彈牙!
味道係雜菌口味,黑松露味唔太明顯。

啤梨Q嘜鹹水角
好外形賣相好靚,味道就係咸水角,但比一般多料,好脆好味!

蒜子上湯浸菜苗

椰汁桂花糕

每位$388

整體全部都好好食!
每一樣都高質!
坐位超舒服!
望住成個維港景!好正!
题外话/补充资料: 開頭朋友約我食點心,我以為普通酒樓,所以我約左時間去 20Laser脫鬚,無乜時間影相😭😭😭 呢度超多靚靚打卡位,好想再影過呀!
2021-12-17
2021-12-26 115 浏览
🤡極致推介!維港靚景色既中菜廳 ,絕對能夠欣賞日夜美景,當中有些有包廂房添~話說琴日POST左STORY,好多人以為係酒店食,錯啦!~😍其實佢係一間高質中菜廳~裝修高貴又華麗,我選擇左正日聖誕節係佢地開張當日去試,連屋企人都大讚!🤭今次我選擇左$388/位既精選午市套餐,無論食物,餐廳環境,店員服務,☺️我都比相當高分,打算下個月再去食多次呀~❤️..▫️精選午市套餐 $388/1位 ⭐️ 強烈推介⭐️每一道菜色味道都唔錯,絕對對得住價錢,而且真材實料,所以我都好推介呢間中菜廳!加上佢環境高貴華麗,加分加分!-松露醬野菌石榴粿/流心鵪鶉蛋燒賣/啤梨Q嘜鹹水角😍當中我最喜歡松露醬野菌石榴粿,材料切得好幼細,但包含好多有層次既食材,包括木耳、香菇、翠肉瓜等!而流心鵪鶉蛋燒賣都幾有驚喜,切開竟然係非常誘人既流心鵪鶉蛋,😬蛋味濃又細滑,賣相都好精緻~🤭.-瑤柱竹笙灌湯餃☺️呢一款都係我其中一款最好,由細到大都好鍾意食灌湯餃,所以我對灌湯餃既要求好高,佢完成滿足到我既口味,首先皮薄唔再講❤️而佢真係非常之足料,當中既瑤柱幾乎我每一啖都食到,鮮蝦、北菇、豬肉餡融會湯中,口感豐富、味道清鮮😀.-紅燒乳鴿呢個係我未
▫️精選午市套餐 $388/1位 ⭐️ 強烈推介⭐️
加上佢環境高貴華麗,加分加分!

-松露醬野菌石榴粿/流心鵪鶉蛋燒賣/啤梨Q嘜鹹水角

-瑤柱竹笙灌湯餃

-紅燒乳鴿
呢個係我未食已經聞到香噴嚇~‼️乳鴿本身係幼嫩唔再講,佢能夠做到保持肉嫩汁多,炸到金黃又唔黑,令其皮脆而不乾身😆真係好考功夫!大讚🤭

-白胡椒汁蛋白煎蝦球
‼️佢既配搭味道令我諗起黑胡椒蟹,但用白胡椒其實比起黑胡椒蟹味道較淡,襯落蝦球上反而唔會搶去其鮮味,
仲好夾添,蛋白令到口感更加滑~

-蒜子上湯浸菜苗
浸菜苗就中規中距,保持水準之作~

-富豪炒飯
富豪炒飯即係瑤柱蛋白炒飯,金黃色瑤柱令整個清淡既炒飯增香,略嫌咸味可以輕輕多返少少就完美,值得一讚係真係炒得粒粒分明又乾身😍

-椰汁桂花糕
都係中規中距之作,食完咁多菜色後,食返清淡既桂花糕的確令人心曠神怡
好妹妹食友找到中環新工,當晚她很客氣請我食飯,多謝她的熱情款待! 實在要她破費嘞!就連食物選擇也尊重我意願!十分感激!她約我走到銅鑼灣世界貿易中心附近的 Tower 535 位於25樓新開的新派中菜館 <M馬(容)>,前址為 <阿一海景飯店>!當晚,我們不約而同穿上 Pink Lady Look,Haha! 置身居高臨下而優雅裝潢嘅高級新派中菜館 <M馬(容)>,開揚夜景,嘆水準中式菜式,一樂也!美中不足正是贈送的甜品!餐廳佔地全層,由入門口見到個 Crossover LV x Supreme Be@rbrick 公仔已經先聲奪人! 餐廳內還有其他 KAWS 公仔,我個人最鍾意金色 KAWS 公仔,店員為公仔加上紅色頸巾及聖誕裝飾,倍添節日氣氛!這裡好多打卡位,而且空間感充裕,設計華麗優雅!落地玻璃,居高臨下,走到室外有個別有洞天的海景酒吧,銅鑼灣區夜景及遠眺維港夜景盡入眼簾, 還有,吹著海風很清爽吧!我個人最喜歡的是滿佈裝飾的韆鞦椅,感覺又好 Chill!供應:新派中菜,屬中上價(午市):點心(晚市):散叫中式菜式或套餐菊花茶散發清香,
 實在要她破費嘞!就連食物選擇也尊重我意願!十分感激!

美中不足正是贈送的甜品

店員為公仔加上紅色頸巾及聖誕裝飾,倍添節日氣氛!

還有,吹著海風很清爽吧!
我個人最喜歡的是滿佈裝飾的韆鞦椅,感覺又好 Chill!

供應:新派中菜,屬中上價
(午市):點心
(晚市):散叫中式菜式或套餐
菊花茶
散發清香,味帶微甜!

菊花茶
煙燻素腐卷 $68
未嚐已傳來陣陣香氣,煙燻味香濃!
  油光閃閃的腐皮卷,柔軟入味,餡料包括木耳、冬菇、甘筍...等,就算是素食的開胃小食,卻不單調!
煙燻素腐卷
招牌黑毛豬香酥肉 $188 (脆口)
可選擇:脆口或原味
金黃色薄薄的炸漿,酥脆可口,把肉汁鎖住,
 食落肉質軟嫩富肉汁,內外兼備!本身都已經夠味,識食的好姊妹提議蘸上喼汁,提升風味!
的確好夾啊!

招牌黑毛豬香酥肉
翡翠夜光杯 $128
我們同樣被菜式名而吸引住嘞!
卻是送上桌,並非預期的賣相!
綴以金箔突顯矜貴,賣相精緻!

以熟透的白蘿蔔盛載軟身的新鮮冬菇、銀杏、軟滑的黃耳、雲耳...等!以豆苗芽墊底,清新不膩!
翡翠夜光杯
珊瑚蟹肉粉絲煲 $268
色、香、味俱全!

金黃色而晶瑩剔透的粉絲炒得乾身又惹味,蟹肉大大件啖啖肉,鮮甜味美!
 整體最出色的一款菜式!

珊瑚蟹肉粉絲煲
食完桌上的菜式,我們仍意猶未盡,她提議點一客菠蘿咕嚕肉,可惜,已售罄!經理推介南乳吊燒雞!

南乳吊燒雞 $268 (半隻)
選用本地新鮮雞,火侯拿捏準繩!
完全做到皮脆肉嫩!經理果然無介紹錯呀!
南乳有助增加鮮美,亦為味蕾帶來多一種口味的變化!

南乳吊燒雞 (半隻)
養顏棗皇糕 $18/件
香甜的紅棗香撲鼻,
  千層糕那種多層質感,口感煙韌,紅棗咻濃郁,甜度恰到好處!

養顏棗皇糕
紅豆沙
以4個字形容:先甜後苦!

入口是甜美,然後,甘味隨即徘徊整條舌上!
我們也一致認同有這種感覺!

紅豆沙
整體來說,不論環境、服務及食物質素也很好,
美中不足正是贈送的甜品
2021-12-07
煙燻素腐卷
招牌黑毛豬香酥肉
翡翠夜光杯
珊瑚蟹肉粉絲煲
南乳吊燒雞 (半隻)
養顏棗皇糕
出街食次次都係西餐同日本嘢 但其實身邊好多朋友都係有一個華人嘅胃😌呢間新開業嘅中菜廳 係商業大廈高層 成個維港盡收眼底🤩 食物質素好掂😋 點心 湯 飯同甜品 全部都正‼️佢嘅套餐係好似Omakase 咁逐樣上 會有專人serve你 上菜斟茶都超級殷勤✅🌟精選午市套餐 $388pp呢個價錢我覺得好抵食😛 用料真係比一般酒樓好好多😬 每道菜都有記憶點 而且慢慢食更舒服¨̮♡︎❣️松露醬野菌石榴粿❣️流心白鴿蛋燒賣❣️啤梨嘜鹹水角最鍾意係燒賣😍 切落去有流心效果 燒賣係用蝦打成蝦膠 好彈牙😋 新式又好好食💞鹹水角造型超可愛 又脆又唔油(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)❣️瑤柱竹笙灌湯餃正呀有啖湯飲下🤩 平時好少會食到灌湯餃😬用料好足 湯都有瑤柱火腿味 很愛*ˊᵕˋ)੭❣️紅燒乳鴿竟然有fav乳鴿🤤 皮脆肉嫩可以食多兩隻🕊🕊❣️白胡椒汁蛋白煎蝦球虎蝦球勁大勁彈牙 絕對係靚嘢🦐加白胡椒汁特別又惹味 炒蛋白索埋啲汁真係絕配👍🏻❣️蒜子上湯浸菜苗❣️富豪炒飯瑤柱蛋白炒飯超級粒粒分明👅 講真我就咁食呢個都開心😂❣️椰汁桂花糕值得一題係呢度裝修完全係next Level😂 又新又豪🌟 有唔同嘅包廂 有海景睇仲可以唱K 宴客一流🎤喺一間難得咁 y
呢間新開業嘅中菜廳 係商業大廈高層 成個維港盡收眼底🤩
食物質素好掂😋 點心 湯 飯同甜品 全部都正‼️

🌟精選午市套餐 $388pp
精選午市套餐

❣️松露醬野菌石榴粿
❣️流心白鴿蛋燒賣
❣️啤梨嘜鹹水角
鹹水角造型超可愛 又脆又唔油(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

❣️瑤柱竹笙灌湯餃

❣️蒜子上湯浸菜苗

❣️富豪炒飯
瑤柱蛋白炒飯超級粒粒分明👅 講真我就咁食呢個都開心😂

❣️椰汁桂花糕

喺一間難得咁 young嘅中餐廳😼 除咗走廊擺放住高過人嘅kaws (老闆一定好有錢…) 仲有一個打卡勁靚嘅海景平台位做happy hour/私人聚會 見到仲有shisha🤫 心郁郁想去飲啊💕
精選午市套餐
2021-12-18 69 浏览
呢間位於銅鑼灣高層既餐廳坐擁維多利亞海港嘅美景,除咗典雅嘅室內位置,仲有好靚嘅戶外露台座位,打卡一流。我地點左精選午市套餐,價錢係$388一位,呢個午市套餐性價比幾高。嘢食非常精緻,首先有三件小點心,鹹水角整成一個好靚嘅梨形。之後有瑤柱竹笙灌湯餃,湯汁好鮮甜。紅燒乳鴿燒到皮脆肉嫩。煎蝦球好大隻,肉質彈牙。上湯浸菜苗同埋富豪炒飯都好好食。最後食埋椰汁桂花糕做甜品就Perfect啦!餐廳入面仲有好搶眼bearbrick公仔,好吸睛。

嘢食非常精緻,首先有三件小點心,鹹水角整成一個好靚嘅梨形。
之後有瑤柱竹笙灌湯餃,湯汁好鮮甜。
紅燒乳鴿燒到皮脆肉嫩。
煎蝦球好大隻,肉質彈牙。
上湯浸菜苗同埋富豪炒飯都好好食。
最後食埋椰汁桂花糕做甜品就Perfect啦!
餐廳入面仲有好搶眼bearbrick公仔,好吸睛。
臨近聖誕約朋友聚聚聊天,今天上來謝菲道535號25樓M.馬,(容)高級餐館喝茶吃點心,點心好好吃,服務到位,寬敞靚裝修,洗手間都好靚好乾淨,望住太平山,游艇會180度全海景,我們由一點半吃到四點,一流享受,今天吃了蝦餃,當蝦餃一上台見到上面的金箔非常開心,沒想到會有金箔,流心蛋燒米,紫米帶子腸粉,竹笙瑤柱灌湯餃湯汁帶有瑤柱的鮮甜,本人推介先喝湯才吃灌湯餃,安格斯和牛炒河,非常滿意,下次再來試試米芝蓮总厨的晚餐並享受夜景.
2021-12-16
  • 竹笙灌湯餃
  • 安格斯和牛炒河
2021-12-11 151 浏览
銅鑼灣新開粵菜餐廳,位於25樓可以飽覽維港景色😍 除咗大廳位置,仲有四間房間可以同一班朋友食飯,另設戶外位置可以飲酒甚至包場開party🥂.最推介蠔皇扣南非鮑魚伴鵝掌 及 脆脆西施泡飯🍚 蠔油味濃郁,鮑魚炆得非常軟淋,鵝掌入味😊 泡飯湯底為龍蝦湯,有大量蝦肉😝 可自行配脆米、蔥粒、白芝麻 及芫荽😆 又脆又軟,口感層次豐富❤️.⭐️商務午市套餐 $528/person⭐️1. 金箔筍尖鮮蝦餃2. 麻婆豆腐肉碎餃3. 黑魚子醬香煎粢飯4. 淮山杞子燉響螺5. 黑毛豬叉燒拼意大利黑醋豬手6. 蠔皇扣南非鮑魚伴鵝掌7. 砂碢啫啫唐生菜8. 脆脆西施泡飯9. 養顏棗皇糕

⭐️商務午市套餐 $528/person⭐️
1. 金箔筍尖鮮蝦餃