2021-11-15 12 浏览
Lockeroom Dining 位於油麻地,都好近地鐵站,方便👍🏻,對足球0興趣嘅我黎到都覺得好有”落場感”四圍紅色加綠色地下。set dinner 超多選擇,豬牛雞海鮮都樣樣有,意粉都幾款,仲有意大燴利飯。 經過仔細考慮後點左:美國肉眼黑醋汁扁意 ,香草燒法國原隻春雞,脆炸法國雜蘑菇,水牛城辣雞翼,再加特濃朱古力蛋糕。🍴🍴新野 - 抺茶latte♥️,滿滿抺茶味,泡沫幼滑👍🏻水牛城辣雞翼 - 大大隻超肥美,炸得香脆有肉汁,每隻都沾滿醬汁,賣相吸引,開胃小食脆炸法國雜蘑菇 - 配上Wasabi mayonnaise 同千島醬,香脆粉漿唔厚有菇香味蒜茸包 - 熱辣辣好香脆甘荀湯 - 香濃幼滑南瓜沙律 - 蔬菜新鮮配上香甜烤南瓜👍🏻美國肉眼黑醋汁扁意 - 牛肉嫰滑燒得焦香,意粉做到Al-Dente效果,漿汁香濃惹味香草燒法國原隻春雞 - 乾身香脆,裡面有洋蔥蒜片及其他香料提升味道,清碟自家制特濃朱古力蛋糕 - 朱古力味香濃,唔甜質感幼滑👍🏻👍🏻👍🏻

🍴🍴
新野 - 抺茶latte♥️,滿滿抺茶味,泡沫幼滑👍🏻

蒜茸包 - 熱辣辣好香脆

甘荀湯 - 香濃幼滑

南瓜沙律 - 蔬菜新鮮配上香甜烤南瓜👍🏻

哩度係阿仙奴主題餐廳, 成個場都放滿曬波衫, 連個地下都做埋足球草地🌿⚽ 碗碟都係足球同埋球場desgin🤩 成個地方都好用心設計😍 好岩球迷過嚟打卡📸🔸香烤美國1855頂級牛肉眼扒🥩(330g-350g) $258牛肉眼扒脂肪分佈都好平均,叫左5成熟, 雖然出嚟個效果應該唔係5成熟, 肉眼睇大約係7成左右, 不過出奇地個肉真係完全冇影響😂 肉質都好鮮嫩😚 肉味好濃, 加上燒汁, 非常惹味😛🔸海鱸魚柳香草醬意大利燴飯🍚 $138海鱸魚柳超級大條🐟魚味好重🤔 魚腥味都好濃,肉質好滑,加上香草醬整成既意大利燴飯,飯粒係粒粒分明, 唔會話燴得太耐好淋💫 味道剛剛好,鹹味控制得好好💗🔸朱古力心太軟三重奏🍫 $78朱古力心太軟三重奏, 見到啲人大推,所以都叫左個試下🤔 本身自己唔係話好鍾意食朱古力味, 但我都好鍾意食呢個甜品😛 佢個心太軟係即叫即做嘅,岩岩焗起嘅時候脆卜卜 ,入面係流心效果 ,心太軟上面仲有個朱古力薄脆 ,加埋少少忌廉同生果🍇🍉🍊 佢呢個心太軟係做得超級好真,係做到"心太軟"嘅效果, 睇最尾張圖就知🐒另外, 佢哋最近推出兩款新飲品,熱紫薯latte (跟餐加$24),凍抹茶la

🔸香烤美國1855頂級牛肉眼扒🥩
(330g-350g) $258

🔸海鱸魚柳香草醬意大利燴飯🍚 $138

🔸朱古力心太軟三重奏🍫 $78

另外, 佢哋最近推出兩款新飲品,
熱紫薯latte (跟餐加$24),凍抹茶latte (跟餐加$26) , 鍾意紫薯或者係抹茶味嘅人士都可以試下, 兩杯嘢飲味道都好濃郁, 包你地試完都會鍾意🤩

2021-11-14 1559 浏览
講到踢波,小弟當然有自己捧嘅球隊啦,不過,講到食,就無咩立場喇,小弟咩都食,好嘅食,唔好嘅都試吓,平有平食,貴有貴食。今晚,可以講深入敵軍腹地「Lockeroom」,但就唔喺刺探咩軍情,只喺嚟食好嘢而已!香港都有不少主題餐廳,而以英超球隊嘅,其實唔多,而「Lockeroom」就打正旗號喺撐英超阿仙奴,所以,由出電梯至室內任何一個角落,裝修、擺設都同「兵工廠」有關,最搞鬼喺連地下都鋪成好似球場咁,踩落去似喺人造草場啲地,喺差咗啲邊線、禁區線無畫埋出嚟。唔單止有簽咗名嘅球衣,晌餐廳一角,仲直情整咗個有紀念品櫃,當然,個英超獎杯就肯定喺仿製品啦。枱上嘅餐具擺得好整齊,絕對唔兒戲,主餐牌就無刻意影,因為,嚟之前都睇過人家嘅食評,都喺打算叫晚餐,因為非常划算。晚餐已包沙律、餐湯、麵包、主茶及餐飲,主菜選擇十分之多,由A - R共18款,定價由$138-$268,可謂豐儉由人。而且,可以加錢配紅白餐酒,亦可以以6折優惠點選主餐牌內嘅甜點。田園沙律不得不讚其心思,沙律以密封玻璃樽奉上,好處喺一來予人感覺非常衛生乾淨,二來就喺一早預備好晒,減省好多製作時間。打開樽蓋,睇到除有沙律菜,仲有車厘茄、烤南瓜
田園沙律

不得不讚其心思,沙律以密封玻璃樽奉上,好處喺一來予人感覺非常衛生乾淨,二來就喺一早預備好晒,減省好多製作時間。打開樽蓋,睇到除有沙律菜,仲有車厘茄、烤南瓜同藜麥,並附上黑醋,隨個人喜好自由添加。啲沙律菜好爽脆,烤南瓜好好味,藜麥就唔使講,夠晒健康,仲有,啲黑醋應該處理話過,杰身得嚟仲好醇厚,唔會只得個酸字,更有點甜味。
南瓜甘筍湯、蒜香牛油法包

雖然,餐湯嘅外貌平淡咗,當然加少少忌廉劃啲花就會靚仔好多,但絕對喺做得有水準,睇見湯面咁平滑,入口口感柔滑細緻,南瓜及甘筍味都幾平衡,而且,味道確喺濃郁清甜。個餐包寫就寫法包,但食落好軟熟,口感似厚身嘅排包,兼且充滿蒜香同牛油香,估唔到咁正!如果有添食嘅話,就實打孖食多兩件。
香煎海鱸魚柳意式鮮蕃茄莎莎 $188

因為老婆偏素,所以晌眾多主菜當中,佢較為心水喺啲海鮮類,故此,縮窄範圍就揀咗海鱸魚柳。整體賣相唔錯,有兩大件魚柳,仲睇得到外樣煎得勁香脆,並伴有薯菜。的確,入口外皮甘香脆口,魚肉卻細滑非常,更喺頗有魚味,配以鮮蕃茄莎莎,多添一份新鮮、酸爽感。
香烤澳洲羊架拼德國腸 $208

其實,十多款主菜,睇見都心郁郁,真喺有好多款都想試,但講到最偏好,都喺揀番羊架,始終,出去食啲晚餐,雞牛豬通常都有,但就唔喺間間都會提供羊肉類,再拼上德國腸,感覺就更加唔單一啦。
香烤澳洲羊架拼德國腸
先講啲羊架,要咗5成熟,都真喺啱啱好,外層少少微焦,切出嚟肉心仲喺嫩紅,入口口感極之軟腍,又富肉汁;由於邊位都有幾多膏,故羊羶味都比較重,啱我囉!而德國腸睇餐牌嘅英文喺Bratwurst(巴雷特香腸),上網睇睇喺以小牛肉、牛肉或豬肉製成,腸衣好脆,質感好挺,煎封之後確喺幾好食
香烤澳洲羊架拼德國腸
兩份主菜都哋伴薯菜,不過,此薯菜就有別一般貨色,薯喺指蕃薯,仲喺「雞蛋黃」,打成蕃薯蓉,軟滑得嚟帶點纖維感,而且,蕃薯味極濃;菜喺炒過嘅羽衣甘藍,做沙律生食嘅多,炒熟都喺第一次,感覺又幾好,仲有扒蕃茄添,睇得出喺誠意嘅出品
。
即磨咖啡、熱檸水

我哋都喺揀番啲基本選擇,但如果想飲其他飲品,如特別咖啡、果汁、梳打……之類,有半價優惠。而講到佢哋嘅即磨咖啡,相信喺啲靚豆嚟,確喺好芳香,入口醇和,帶點果仁嘅香氣。熱檸水雖然喺普通嘢,不過,小弟早前晌街市買咗啲有問題嘅檸檬,未篤,就咁浸熱水都有好大陣澀味。
即磨咖啡、熱檸水
因為叫晚餐,點甜品有6折優惠,所以,都選咗一款嚟共享。甜品餐牌,就有6款,有足球公仔都喺推介,不過,投老婆所好,就揀咗特濃朱古力蛋糕。
上文都講過佢哋晌裝修、擺設上都好呼應餐廳主題,依家食甜品,換上新碟,都喺跟足球有關,一隻喺足球圖案,一隻喺球隊圖案,非常得意
特濃朱古力蛋糕 $68

整份甜品嘅賣相唔算好花巧,都喺做番足基本功,唧啲朱古力漿,灑上糖霜。然後,件朱古力蛋糕頗為吸引,橫看有3層,由下而上,分別有消化餅做嘅餅底、夾雜脆片嘅朱古力層、濃厚嘅軟朱古力層。最上層嘅軟朱古力味道好豐厚,朱古力味超濃郁,不失特濃嘅風味,而口感挺身卻喺微軟,中層因為加咗啲脆片,豐富咗口感,變得更具層次
特濃朱古力蛋糕
以往去啲主題餐廳,好多時有姿勢,無實際,即喺花臣嘢多,但食物做得好一般,然而,今趟到訪「Lockeroom」,由沙律、餐湯到主菜、甜品,都比預期好,亦食得出製作有誠意!服務亦好熨貼,例如,主菜會做到同步上菜,又會上甜品時換上新餐碟,更不時添水……等等,店員亦好有禮貌。
2021-11-13 23 浏览
前幾天旺角下班,新出爐的一天太肚餓想要食一個full set dinner,最後決定了在嚳發廣場的locker Room吃晚餐。百零蚊的價錢就有齊沙律,湯,麵包,主菜及甜品。沙律及湯都唔錯,而且沙律🥗都幾新鮮。主菜分別叫了波士頓龍蝦茄汁意粉及意式香煎深海石斑魚柳。蕃茄意粉蕃茄味好香龍,石斑亦都煎得好香口,特別係中間個薯蓉滑,又夠香。最後當然我最喜歡的甜品,今天叫了心太軟及香橙芝士餅。香橙cheese cake 係有酸酸甜甜嘅香橙味道,如果鍾意食酸酸甜甜嘅甜品嘅朋友可以試吓呢款。

2021-11-12 15 浏览
呢間阿仙奴怖置嘅餐廳,已經有幾分店。譽發分店比起朗晴坊更靚,怖置更多元化。晚餐有散叫有套餐。揀咗兩個一人餐。晚餐有湯、沙律、蒜蓉包及飲品。蒜蓉包香脆,牛油味及蒜蓉味唔錯,熱辣辣。沙律用玻璃樽裝住,頂先整好。▶️香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝$238牛扒揀咗medium rare, 算大塊,正常厚度。鵝肝唔會太油~▶️香烤澳洲羊架拼德國腸$208羊味好濃,有兩件。我鍾意個薯蓉。另外仲有腸大大條。飲品有兩款新品,熱紫薯latte 及凍抹茶latte 。熱紫薯latte奶味濃,抹茶latte 幾香。

晚餐有散叫有套餐。揀咗兩個一人餐。

晚餐有湯、沙律、蒜蓉包及飲品。

▶️香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝$238

▶️香烤澳洲羊架拼德國腸$208
羊味好濃,有兩件。我鍾意個薯蓉。另外仲有腸大大條。

2021-11-12 23 浏览
Not a fan of Arsenal but a fan of food😋 higher-end dining spot of nice quality in Mong Kok!🐷overall: 8/10🥩Charcoal Grilled US Beef Short Ribs with Honey SauceThe first impression when it’s brought out is “wow so huge”. There are total of 3 large slices of ribs. The portion is quite large as a main dish even for two people to share. Tho the charcoal flavour is not strong enough, the honey sauce seasoning is indeed tasty on the savoury beef ribs. Meat are tender and juicy.🍮Fresh Caramel Cream Brûl

🐷overall: 8/10

🍮Fresh Caramel Cream Brûlée
Cream brulee is better than expected too. It’s cool in the inside but warm with a melted sugar layer on top that cracks as you take a spoonful of it. Creamy and soft texture with an adequate sweetness and milky taste.

#lockeroomdining
#mongkok
#mongkokfood
#mongkokcafe
#grilledshortribs

🎈 Lockeroom Dining (譽發廣場) (油麻地)
油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓
  • Charcoal Grilled US Beef Short Ribs with Honey Sauce
  • Fresh Caramel Cream Brûlée
  • 法式焦糖燉蛋
  • 炭烤美國1855牛肋排蜜糖燒肉汁
  • 蒜香牛油法包
最近去左間好特別嘅主題餐廳➖Lockeroom Dining🔴⚽️想嚟呢啲主題餐廳好耐 趁住放假特登訂左位 小編間中有睇下波 但唔係阿仙奴fans🙊不過身為阿仙奴fans必去 一定有種welcome home嘅感覺⚽️如果男朋友係fans嘅話 不妨紀念日或者生日比個驚喜佢 一定會好開心🥰成間餐廳都係以阿仙奴球隊作為主題 一出𨋢已經有打卡位 所有凳都係紅色 牆上面仲掛左好多親筆簽名嘅波衫👕每個dinner set都包左沙律 餐湯 蒜蓉包👅〰️波士頓活龍蝦半隻配美國creekstone牛西冷$268今次牛扒叫左七成熟 因為小編唔太敢食太生嘅牛扒 佢又控制得唔錯 唔會熟過頭 牛扒都仲係好粉嫩 放入口又林 牛扒肉味濃郁 仲配有南瓜蓉 意外嘅好食🤣龍蝦有好多蝦膏而且比想像中大隻 不過肉質有少少韌 呢個位扣左少少分🥺〰️卡邦尼意大利麵配溫泉蛋 $138小編覺得呢個意粉會令人想再翻兜 超濃味!仲有溫泉蛋 蛋黃流出嚟打卡一流 個醬汁雖然同平時食開嘅大同小異 但佢好creamy 又唔會太咸 配料比得夠足 抵讚🥳〰️即製梳乎厘班戟 $88 有6折呢個甜品本身以為要等好耐 估唔到10分鐘話出到餐 好fluffy好有空

每個dinner set都包左沙律 餐湯 蒜蓉包👅

〰️波士頓活龍蝦半隻配美國creekstone牛西冷

〰️卡邦尼意大利麵配溫泉蛋 $138
卡邦尼意大利麵配溫泉蛋

〰️即製梳乎厘班戟 $88 有6折
呢個甜品本身以為要等好耐 估唔到10分鐘話出到餐 好fluffy好有空氣感 唔會甜同濟 食飽都仲可以食得落 如果加埋雪糕一定仲正!

〰️抹茶latte +$26
新出嘅特飲 跟餐有得用優惠價加配 超濃郁嘅綠茶味 一啲都唔假 飲落好滑 唔會有綠茶粉狀粒粒👍🏻

〰️凍檸茶+$3
正常嘅一杯凍檸茶🤣

呢間餐廳勁近油麻地地鐵站 1分鐘就到 用餐感覺非常良好 staff都好留意我地有咩需要 食物質素都好滿意 如果我係阿仙奴fan一定會好滿足🥰強烈推薦比中意睇波嘅你地 wooo~

💰 $540 (2人)
食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
➖➖➖➖➖➖➖➖
📍 Lockeroom Dining (譽發廣場) (油麻地)
卡邦尼意大利麵配溫泉蛋
  • 蒜香牛油法包
足球主題餐廳⚽️店主好用心佈置👨🏻‍🎨🧑🏻‍🎨牆上掛滿曬唔同球員啲波衫👕地下鋪上草地地墊🌱連餐具都係足球同球場pattern😆就算唔係足球迷都好鐘意呢間餐廳嘅氣氛😍0️⃣ 前菜🌩 每個dinner set都有沙律、蒜蓉包同餐湯各一份好豐富,食完前菜已經好滿足🥰🌩 沙律用玻璃樽裝住幾精緻,伴埋果酸食好開胃😋🌩 蒜蓉包烘到暖笠笠再帶點少脆🤩⛅️ 當日餐湯係紅蘿蔔湯,味道濃郁😋😋1️⃣ 香草燒原隻春雞 $178 🤍4/5🌩 原隻春雞好吸引🐥體形仲要俾平時嘅更大有肉地👀🌩 切開啲肉汁漏曬出嚟,而且食落啖啖肉😌 雞皮仲烤得好乾脆,成隻雞唔算肥可以連緊雞皮食😚🌩 伴菜有甜蕃薯、烤蕃茄同什菜,每樣都食得出有精心調製☺️2️⃣ 波士頓活龍蝦(半隻) 配鮮蕃茄汁意大利飯 $168 🤍4/5🌩 龍蝦幾大隻,有肉地而且肉質厚實👍🏼🌩 Risotto粒粒分別有咀嚼感,而且蕃茄汁唔會死甜😌甜中帶點酸好開胃✨3️⃣ 香脆洋蔥圈 配蜜糖芥末燒烤醬 $58 🤍4.5/5🌩 熱辣辣好香脆,而且洋蔥同炸粉好融合得好好😊脆得嚟又好香洋蔥味😆🌩 蘸醬都幾特別,蜜糖芥末加埋燒烤醬更有風味🔥4️⃣ 即製梳乎厘班戟 $88 (跟set 8折)🤍4/5🌩

0️⃣ 前菜
🌩 沙律用玻璃樽裝住幾精緻,伴埋果酸食好開胃😋
🌩 蒜蓉包烘到暖笠笠再帶點少脆🤩
⛅️ 當日餐湯係紅蘿蔔湯,味道濃郁😋😋

1️⃣ 香草燒原隻春雞 $178 🤍4/5
🌩 原隻春雞好吸引🐥體形仲要俾平時嘅更大有肉地👀
🌩 伴菜有甜蕃薯、烤蕃茄同什菜,每樣都食得出有精心調製☺️

🌩 龍蝦幾大隻,有肉地而且肉質厚實👍🏼

3️⃣ 香脆洋蔥圈 配蜜糖芥末燒烤醬 $58 🤍4.5/5
🌩 蘸醬都幾特別,蜜糖芥末加埋燒烤醬更有風味🔥

4️⃣ 即製梳乎厘班戟 $88 (跟set 8折)🤍4/5
🌩 即叫即製厚層梳乎厘🌟🌟🌟
🌩 上到枱仲好熱辣辣,而且空氣感十足,動L動L超級軟熟😋
🌩 食落好似食緊☁️,小小甜但係唔會膩,配埋vanilla cream更加好食😍

香草燒原隻春雞
香草燒原隻春雞
波士頓活龍蝦(半隻) 配鮮蕃茄汁意大利飯
香脆洋蔥圈 配蜜糖芥末燒烤醬
即製梳乎厘班戟
🌟朱古力三重奏心太軟 $78心太軟賣相不錯,上面有一片薄薄的朱古力片,但我還來不及拍照📸,它已經迅速塌下來了~🥺 心太軟的質感烤得十分香脆,朱古力流心🍫味道濃厚,再倒一些白朱古力醬,可以中和甜度,簡直就是三重朱古力享受。💥💥💥 重點是即叫即焗,等了大約15分鐘左右,溫度夠熱才會比較好吃呢!推介程度:🐰🐰🐰🐰/5🌟即製梳乎厘班戟 $88平日不太喜歡甜品/喜歡少甜的朋友們應該會比較喜歡這道梳乎厘!🥞 這道甜品的味道比較輕盈,質感蓬鬆有彈性,超強空氣感!我最喜歡它富有蛋香🥚,班戟底部還煎得脆脆的!!!🥰 #dia_pancake🥞 推介程度:🐰🐰🐰🐰/5.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆結語:這家餐廳的環境真是很用心佈置,食物質素也很不錯👍🏻 店員服務態度都很友善,會留意食客吃到哪一道菜,不會太快收掉餐碟,甚至會問我們要不要遲一點才上餐湯和麵包,在適當時候才上甜品,這些全部都看得出他們的細心❤️❤️❤️ 另外不得不讚的是,洗手間真的超級整潔乾淨,是難得的乾淨!🤩🤩🤩(這點真的是加分💯倍!我去過這麼多間餐廳,除了酒店之外真的很少會見到這麼乾淨的洗手間!)≡※≡※≡※≡※≡※
朱古力三重奏心太軟
🌟朱古力三重奏心太軟 $78
推介程度:🐰🐰🐰🐰/5

🌟即製梳乎厘班戟 $88
推介程度:🐰🐰🐰🐰/5

結語:這家餐廳的環境真是很用心佈置,食物質素也很不錯👍🏻

Lockeroom Dining (譽發廣場) (油麻地)

朱古力三重奏心太軟
2021-11-09 550 浏览
阿仙奴主場餐廳,有幾間分店,今日我哋就選擇左去油麻地呢間,好方便,地鐵站行1分鐘就到,雖然我不是球迷,但亦都被呢間餐廳嘅裝修吸引住,餐廳場上掛滿阿仙奴球員嘅球衣,最醒神係枱枱櫈櫈,灰色枱襯左紅色櫈,好多紅色嘅擺設,呢個環境,食嘢都食得開心啲,今次嚟呢度食主要係朋友黎過,介紹呢度啲嘢食又好食又抵食,咁我一定要嚟試吓啦😋▪️🧆Set Dinner 包左沙律,餐湯,麵包,主菜和飲品🥗南瓜雜菜沙律用一個靚靚嘅玻璃甖裝住沙律上枱已經好有心思,令人食慾大增 ,新鮮沙律菜,南瓜加上黎麥,配埋黑醋醬汁,口感豐富,新鮮好味,胃口已經打開🫕甘荀湯湯好濃甘荀味,好Creamy ,但仍然食到甘筍蓉,而且調味剛好,好清甜🧄蒜蓉包即烘嘅蒜蓉包,好香濃嘅蒜蓉牛油味,而且麵包外脆內軟,非常好食,我是麵包控,一塊實在唔夠我食,簡單嘅一塊伴湯麵包,亦睇得出餐廳嘅用心,絶對唔馬虎▪️🥘雜肉扒 $188(雞扒,牛舌,德國腸,溫泉蛋)~雜扒是小時候最愛食的扒餐,因為有好多嘢食好開心,長大咗之後都會時常掛念,今次試吓呢個係改良版嘅雜扒,非常有驚喜。~雞扒煎得皮脆肉嫩,而且好入味,最好食就係個牛舌,好厚身但係整得好軟淋,超正💛腸仔就係

▪️🧆Set Dinner
包左沙律,餐湯,麵包,主菜和飲品

🥗南瓜雜菜沙律

🫕甘荀湯

🧄蒜蓉包

▪️🥘雜肉扒 $188
(雞扒,牛舌,德國腸,溫泉蛋)
~雞扒煎得皮脆肉嫩,而且好入味,最好食就係個牛舌,好厚身但係整得好軟淋,超正💛腸仔就係最愛既脆皮腸,最得意就係個溫泉蛋,非常新鮮嘅配搭。
~配菜方有香甜嘅南瓜蓉同埋羽衣甘藍菜,都係一個好新穎嘅配搭,唔使成日食薯條咁熱氣。

▪️🥩香燒美國Creekstone
牛肉眼拼法國鵝肝 $238
~上枱好香炭燒味,而且超級大塊,我點五成熟,外層燒到帶焦脆,生熟程度剛剛好冇得挑剔,牛扒肉味幾濃,肉質軟淋而且邊位帶少少肥膏,重點係牛扒要加埋少少肥膏一齊食先好食😋
~鵝肝水準一樣好,煎到外脆內軟,如果大塊少少或者多一件就好
~配菜方面一樣,都係香甜嘅南瓜蓉同埋羽衣甘藍菜

🍹紫薯Latte (推介)跟餐加$18
呢個係餐廳推介,我又鍾意紫薯一定要飲啦
紫白色嘅賣相好吸引,飲落去淡淡紫薯香加上香濃嘅牛奶,不太甜,非常好飲

☕️即磨香濃熱咖啡
咖啡幾香濃,最緊要夠熱,食飽飽要嘆番杯咖啡

▪️🐔水牛城雞翼$ 78
兩個晚餐點會夠我哋兩個大食積食,點都要加個小食助興下😎餐廳一有呢個雞翼我都會必點,呢度嘅水牛城雞翼超級大隻,而且醬汁傳統就最啱我哋口味,重點係外皮一定要仍然保持酥脆,全部做到了,口味非常對勁,正

▪️晚餐可以用六折價錢享用甜品👍🏻
甜品是晚餐之後必須的精神食糧,加上呢個價錢,幾飽一定要食啦😎

🍫朱古力三重奏心太軟 $ 78
即焗嘅心太軟朱古力,熱辣辣,朱古力味超濃,焗到外脆中間係流心朱古力,加上淡淡的吉士醬汁,真係要講句好好食

🍮即焗梳乎厘班戟 $88
配上吉士醬汁一齊食,口感鬆軟棉滑,充滿蛋香,入口即溶,好食,都係果句啦甜品幾飽都可以食得到
2021-11-09
  • 香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝
  • 朱古力三重奏心太軟
  • 即製梳乎厘班戟
2021-11-09 12 浏览
今次去咗間以阿仙奴主題的西餐廳,雖然我吾係球迷但係都比佢哋一系列嘅裝飾吸引到,餐廳於8樓,坐窗邊都可以望到旺角街景,晚餐的景色都好靚❤️每款晚餐都跟埋沙律🥗餐湯,餐湯仲配埋蒜蓉包,包焗到好香脆,咬落去啖啖都有蒜蓉味😌餐湯碟都用左足球場的設計,完全會係足球迷的喜好⚽️香烤澳洲羊架拼徳國腸 $208晚餐竟然多到有12款選揀,我最後就揀左最想食的羊架拼徳國腸🥰除咗2樣主食,仲有配菜有炒羽衣甘藍🥬南瓜蓉。羊架叫左7成熟,好易切同好入口,肉質都好嫩滑又夠羊肉汁😝BBQ醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝 $218相比之下,黑毛豬扒就比羊架少份,不過黑毛豬的肉質更加嫩滑,梅肉位都好少肥膏位,BBQ醬醃製之後,好入味好香燒烤個隻味,非常推薦❤️❤️即製梳乎厘班戟 $52食曬晚餐主食之後,唔可以冇咗甜品,我哋見甜品可以半價加配,就點左個梳乎厘班㦸😝即叫即整要等一陣,黎到嘅時候梳乎厘都仲feel到動L有脹卜卜嘅感覺📸配埋cream同煉奶一齊食更滋味

每款晚餐都跟埋沙律🥗

香烤澳洲羊架拼徳國腸 $208

BBQ醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝 $218
相比之下,黑毛豬扒就比羊架少份,不過黑毛豬的肉質更加嫩滑,

即製梳乎厘班戟 $52

• 燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝
  • 香烤澳洲羊架拼德國腸
2021-11-08 21 浏览
夜晚黎到油麻地,雖然不算是球迷,但係身處依間餐廳食晚餐,環境氣氛感覺好舒服=)*阿仙奴球迷十分推薦😉跟朋友一人選了一個餐:澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵牛柳很濃肉香,麵量挺多,扁麵配上蒜香👍另一款:法國野菌鮑魚雞肉香草意大利燴飯原隻鮑魚,一口食得過癮=)而香草拌香係米飯內,每口都好香 香草味😋最正係燴飯可口感剛剛好,唔會過硬/生😁另加點了:芝心流心溫泉蛋大啡菇依個不輪口感跟味道都好正😍大啡菇原本就好多汁,再配埋溫泉蛋,令到食落口感更佳,再加埋芝士既香,味道💟💟💟💟💟飲品轉配其他有半價=)紫薯鮮奶 (熱)好香紫薯香味,配埋淡淡奶香甜,天冷的一個不錯選擇。荔枝薄荷梳打 (凍)有原粒大大粒既荔枝😄荔枝既味道比薄荷更出,但這反而更合口味😀
夜晚黎到油麻地,
雖然不算是球迷,
但係身處依間餐廳食晚餐,
環境氣氛感覺好舒服=)
*阿仙奴球迷十分推薦😉

跟朋友一人選了一個餐:

澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵
牛柳很濃肉香,
麵量挺多,扁麵配上蒜香👍

另一款:

法國野菌鮑魚雞肉香草意大利燴飯
原隻鮑魚,一口食得過癮=)
而香草拌香係米飯內,
每口都好香 香草味😋
最正係燴飯可口感剛剛好,
唔會過硬/生😁

另加點了:

芝心流心溫泉蛋大啡菇
依個不輪口感跟味道都好正😍
大啡菇原本就好多汁,
再配埋溫泉蛋,令到食落口感更佳,
再加埋芝士既香,味道💟💟💟💟💟

飲品轉配其他有半價=)

紫薯鮮奶 (熱)
好香紫薯香味,配埋淡淡奶香甜,
天冷的一個不錯選擇。

荔枝薄荷梳打 (凍)

有原粒大大粒既荔枝😄
荔枝既味道比薄荷更出,
但這反而更合口味😀

這間強推給足球發燒友的大家(或帶你的男友去 前題確保你男友不是熱刺的粉絲就好哈哈) 全店掛滿球衣 連碟也是球場來這邊看球一定好有feel😍女友們都不用擔心 因為這間食物水準之高不會令你hangry( ´▽`)波士頓活龍蝦(半隻)配美國Creekstone牛西冷 $268 定價上和一般的西餐晚市相差無幾 可是在食物質數和份量上取勝了 食物份量大且質素高😍不論是牛肉還是龍蝦都啖啖肉 大口大口吃最爽♪( ´▽`)還有芝士鋪面的龍蝦 使用酸味較重的芝士(忌廉芝士?) 比平常的芝士龍蝦更易入口了 值得一提的是伴碟的薯蓉可以明顯地吃到薯粒 還有炒的羽衣甘籃整碟就是原型食物 健人的外出好選擇ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ巴馬風乾火腿黑松露忌廉雜菌意大利天使面麵 $158好好吃的黑松露 上桌已經香氣撲鼻 即使用上了天使麵都無減麵質口感 同樣煙韌有彈性 夾雜著雜菌和洋蔥增加了一點口感食物和價錢合理店員服務親切 時時關注食客需要又會主動服務旗下還有另一間以快餐為主的餐廳 下次有機會一定要試!😍
全店掛滿球衣 連碟也是球場
來這邊看球一定好有feel😍

定價上和一般的西餐晚市相差無幾
可是在食物質數和份量上取勝了 食物份量大且質素高😍
不論是牛肉還是龍蝦都啖啖肉 大口大口吃最爽♪( ´▽`)
值得一提的是伴碟的薯蓉可以明顯地吃到薯粒

食物和價錢合理
店員服務親切 時時關注食客需要又會主動服務
旗下還有另一間以快餐為主的餐廳 下次有機會一定要試!😍
巴馬風乾火腿黑松露忌廉雜菌意大利天使面麵
再訪今次係慶祝朋友生日,想搵間舒適既Cafe ,食物又好味既,朋友唔係球迷,但對於今次既安排都讚不絕口。加分位係職員服務態度很有熱誠,而且點餐會比意見我地,招呼得好好,值得再訪水牛城雞翼($78)味道可以攞滿分,絕非行貨美式餐廳炸完俾汁你就算,雞翼夠大隻,辣度中等,味道深得我心,吃完有衝動多吃一口😍白松露忌廉美國雞髀扒($188晚餐)汁係比較稠密,松露味道非常夾,雞髀扒口感嫩,夠Juicy! 香燒美國肉眼配鵝肝($238晚餐)火候控制得啱啱好,五成熟,雖然肉味不算太濃,肉質都有彈性唔柴,配上鵝肝也不錯 錯重點係,朋友超鍾意食佢嘅蒜蓉牛油多士&南瓜餐湯,蒜蓉味道超香濃,而且外脆內軟,相當出色慶祝生日梗係飲番杯酒,紅酒白酒啤酒買一送一其實都真係幾抵$78 有2杯餐酒,味道都唔錯唔飲酒嘅朋友點了抹茶latte,奶泡打得好綿密細膩,綠茶粉係微甜唔會苦澀嗰種,秒殺眾多專賣茶飲既小店。—————————————————Lockeroom Dining (譽發廣場) (油麻地)油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfood

水牛城雞翼($78)

—————————————————

Lockeroom Dining (譽發廣場) (油麻地)
油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #油麻地美食
___
庆祝纪念
生日
  • 香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝
  • 南瓜湯
⭐️【油麻地】阿仙奴球迷必去餐廳⭐️最近很喜歡找一些特色主題餐廳,知道油麻地有一間以 ”英超”(英格蘭足球超級聯賽) 阿仙奴球隊為主題的足球西餐廳 【Lockeroom Dining】,看一下餐單,晚市有很多套餐菜式選擇,亦提供多種西餐菜式,包括肉類、海鮮、自家製意大利麵、沙律、甜品等。餐廳的裝飾佈置全都圍繞阿仙奴球隊,地板亦用上足球場的假草皮,牆上亦掛有不同的珍藏簽名球衣,阿仙奴球迷一定會喜愛這家餐廳🤩。🍽【香烤澳洲羊架拼德國腸】(晚市套餐HK$208)叫了5成熟,羊架有肥膏有豐富油脂感,羊羶味不算很重,入口不會太乾太硬,加上不太鹹的德國脆香腸,連同微甜的紫薯蓉吃味道剛剛好。🍴【澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵】(晚市套餐HK$168)牛柳味濃,入口肉質軟腍,牛肉邊位有焦香,意粉麵質軟硬度剛剛好,彈牙,雖然醬汁不是很多,但每條意粉都顯得非常入味。🌟晚市套餐包括: 【前菜沙律】+【甘荀南瓜湯】+【蒜香牛油多士】🥗【前菜沙律】沙律以玻璃樽仔造型出場,沙律菜新鮮爽脆,沙律汁是用黑醋,黑醋味道很好,亦可以按個人口味配上適合份量,酸酸甜甜,很開胃。🥣【甘荀南瓜湯】餐湯是甘荀南瓜湯,有啖啖甘荀味,加上南瓜
⭐️【油麻地】阿仙奴球迷必去餐廳⭐️

🍽【香烤澳洲羊架拼德國腸】(晚市套餐HK$208)

🍴【澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵】(晚市套餐HK$168)

🥗【前菜沙律】

🥣【甘荀南瓜湯】
餐湯是甘荀南瓜湯,有啖啖甘荀味,加上南瓜甜味,味道濃郁。

🍞【蒜香牛油多士】
餐包是蒜香牛油多士,非常香脆,而且有厚厚的蒜蓉醬,所以非常香濃,很想要多一塊,好味道。

☕️【熱抹茶Latte】(跟晚餐+HK24)
冬季特飲,抹茶味香濃,亦不會稀淡,不錯。

🥃【凍紫薯Latte】(跟晚餐+HK26)
冬季特飲,有陣陣紫薯味,不太甜,不喜歡濃味的朋友會喜歡。

🥞【梳乎厘班戟】(原價HK$88) (跟套餐有6折)
班戟有蛋香味,質感很鬆很彈,很有空氣感,中間有檸檬味道,配上雲呢拿吉士醬,亦不會很甜,一口接一口,不知不覺很快已經吃完。

🌟**另收加一服務費

📍Lockeroom Dining
🇭🇰香港九龍油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓
8/F, Grand Place, 558-560 Nathan Road, Yau Ma Tei, Kowloon, Hong Kong

🌟另有分店: 旺角砵蘭街215號朗晴坊8樓
2021-10-31