2021-11-24 23 浏览
呢間餐廳環境舒適宜人,好適合同朋友嚟依度聚會,傾吓偈。值得一提嘅係店員有禮😊,服務周到,全程都不停幫我哋斟水。🏷 沙律菜、南瓜🎃湯、蒜蓉包(跟餐免費)沙律菜新鮮,點酸酸嘅黑醋醬一流;南瓜🎃湯唔會太油膩,濃度啱啱好,蒜蓉包充滿蒜香味🧄,味道可口。🏷法國野菌鮑魚雞肉香草醬意大利燴飯($168)香草醬均勻地分佈喺燴飯上面,聞到陣陣香草🌿味,水分控制得很好,呈現出應有嘅舔度。配料有野菌🍄、新鮮雞肉🐥和一隻鮑魚。鮑魚煮得熟透、入味,軟硬度適中,容易切成一嚿嚿。🏷白松露忌廉燴鮑魚美國雞髀扒($188)有一隻鮑魚同埋大大塊嘅雞髀扒🐥,充滿白松露忌廉,柔滑細膩。另外有薯蓉🥔、蕃茄🍅、羽衣甘藍🥬、洋蔥🧅同埋芫荽。材料新鮮,配搭合宜,可口美味😋。🏷即製梳乎厘班戟($88,跟餐再8折)睇落好大個,以為會食唔晒。點知好似小編咁細食嘅人都可以食晒成個🤣。梳乎厘班戟質地柔軟細膩,非常可口,越食越過癮😋。🏷法式焦糖燉蛋($68 ,跟餐再8折)法式焦糖燉蛋用雞蛋外殼裝飾🐣,好得意。質地又軟又滑,充滿奶香😋。表面係一塊硬咗、香脆嘅焦糖。🏷檸水(跟餐,凍飲加$3;熱飲免費)檸檬🍋新鮮。熱檸水嘅杯好靚😍。凍檸水嘅糖漿係分開

呢間餐廳環境舒適宜人,好適合同朋友嚟依度聚會,傾吓偈。

值得一提嘅係店員有禮😊,服務周到,全程都不停幫我哋斟水。

🏷 沙律菜、南瓜🎃湯、蒜蓉包(跟餐免費)

🏷法國野菌鮑魚雞肉香草醬意大利燴飯($168)

🏷白松露忌廉燴鮑魚美國雞髀扒($188)

🏷即製梳乎厘班戟($88,跟餐再8折)

🏷法式焦糖燉蛋($68 ,跟餐再8折)

🏷檸水(跟餐,凍飲加$3;熱飲免費)
檸檬🍋新鮮。熱檸水嘅杯好靚😍。凍檸水嘅糖漿係分開上嘅,可以根據自己嘅喜好加入合適嘅分量。

*晚餐
*另收加一服務費
2021-11-21
經過油麻地見有之前食過唔錯嘅西餐廳——🌟Lockeroom Dining🌟,就再推介俾朋友一齊食,佢哋有足球主題⚽️餐廳佈置用碟都非常用心,而且好特別,有啲仲好適合打卡影相❤️我哋好好彩坐近窗口位,就算食個晏晝都好有氣氛☺️食物方面我哋叫咗:·|🦀蟹肉芒果木瓜牛油梨沙律🥗|一上菜就好有驚喜,見到用咗玻璃獎杯裝住嘅沙律,好特別🤩除咗賣相吸引,好啱打卡影相之外,味道亦都非常好食😋鹹味嘅蟹肉配凍嘅沙律醬,再配埋酸酸甜甜嘅芒果牛油梨,三種唔同水果夾埋一齊,味道豐富,色彩鮮艷💗·|🍝卡邦尼蟹膏意大利扁麵配溫泉蛋🥚|多汁嘅卡邦尼浸滿咗意大利扁意粉,每條意粉都掛滿好Creamy嘅卡邦尼汁😳再配埋蟹膏嘅香味,同溫泉蛋,比一般傳統嘅卡邦尼意粉多一份口感同香味😍·|🍷紅酒燴牛肋條🐮|配薯菜醬汁濃郁,唔會太咸,配埋燴到軟林林嘅牛肋條,味道好夾,薯菜仲可以點埋有牛肉香味嘅紅酒汁,更加好食👍🏻·|🧊冰鎮原隻鮑魚🤎|鮑魚算大隻,幫你起埋殼,方便食,鮑魚味道適中,唔會太咸又唔會太淡,配埋青草醬汁,酸酸地之餘又好香,而且冰鎮凍食好特別呢🧊·|🍯法式焦糖燉蛋🍮|甜品擺盤亦好講究,雲呢拿味濃郁,唔會太甜,配埋拿破崙蛋糕,整碟甜
|🦀蟹肉芒果木瓜牛油梨沙律🥗|
|🍝卡邦尼蟹膏意大利扁麵配溫泉蛋🥚|
|🍷紅酒燴牛肋條🐮|配薯菜
|🧊冰鎮原隻鮑魚🤎|
|🍯法式焦糖燉蛋🍮|
甜品擺盤亦好講究,雲呢拿味濃郁,唔會太甜,配埋拿破崙蛋糕,整碟甜品都可以食到唔同嘅味道👍🏻
|飲品|凍檸茶🍋
|餐包|蒜蓉包🍞
📍Lockeroom Dining(譽發廣場店)
📍油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓
午餐
用餐优惠
試食活動
2021-11-23 191 浏览
主題餐廳裝修非常有心思,由落地玻璃窗上掛滿阿仙奴球員的簽名波衫、綠色的草地、灰色餐檯、紅色餐椅、牆壁上的Poster、兵工廠的紀念品及英超獎杯,真係好似進入左高貝利球場的感覺最特別係連餐廳服務員都穿上足球裝束制服、餐碟印上足球圖案,不單止好睇得仲好食得,食物非常高質美味非常適合同朋友聚會或者情侶一起享受一個足球主題的餐廳如果大家係阿仙奴球迷,就更加不可以錯過食物方面:Set Dinner 包括沙律、餐湯、麵包,主菜及飲品雜菜沙律: 沙律用上一個玻璃樽裝住非常特別,加上酸酸甜甜的黑醋醬汁落新鮮沙律菜,口感豐富,食慾大增南瓜湯 & 蒜蓉包: 味道Creamy 濃郁,清甜有南瓜蓉,蒜茸牛油包外脆內軟,伴湯一起吃,非常合拍波士頓活龍蝦半隻配美國creekstone牛西冷: 西冷叫左五成熟,火喉控制得非常好,肉味濃郁,色澤粉嫩,芝士龍蝦肉質爽口彈牙,再加上香濃美味的黑松露薯蓉及羽衣甘藍做配菜,份量十足又美味香烤澳洲羊架拼德國腸: 羊架叫左五成熟,肉質鮮味嫩滑,脆皮德國腸,再加上香濃美味的黑松露薯蓉及羽衣甘藍做配菜,份量十足又美味Ours Tips : Set Dinner仲可以用六折價錢單點甜品

非常適合同朋友聚會或者情侶一起享受一個足球主題的餐廳

如果大家係阿仙奴球迷,就更加不可以錯過

食物方面:

Set Dinner 包括沙律、餐湯、麵包,主菜及飲品

Ours Tips : Set Dinner仲可以用六折價錢單點甜品,非常抵食
2021-11-21
2021-11-21 20 浏览
今日同朋友傾計原來大家都係阿仙奴球迷!咁我就帶佢上黎呢間阿仙奴球迷必去既餐廳打卡~~一到門口已經見到球會傳奇領隊雲加歡迎我地不禁肅然起敬入到餐廳,有一個櫃放住球會贏過既英超冠軍獎杯好霸氣!餐牌都好出色有dinner set,好多選擇餐湯南瓜湯好綿好足料濃濃既香味,好開胃~卡邦尼蟹膏意大利扁麵配溫泉蛋好濃郁既卡邦尼醬汁扁麵煮得岩岩好,有口感又掛汁撈均溫泉蛋食好惹味香草燒法國原隻春雞雞係即叫即燒所以比較需時但我一食就知值得!皮脆肉嫩好juicy好好食,推薦!朱古力三重奏心太軟最後當然要叫我最愛甜品一切開就爆漿朱古力味好濃甜度剛好我心被佢甜到軟化了
今日同朋友傾計
原來大家都係阿仙奴球迷!
咁我就帶佢上黎呢間阿仙奴球迷必去既餐廳打卡~~

一到門口已經見到球會傳奇領隊雲加歡迎我地
不禁肅然起敬

入到餐廳,有一個櫃放住球會贏過既英超冠軍獎杯
好霸氣!

餐牌都好出色
有dinner set,好多選擇

餐湯

南瓜湯好綿好足料
濃濃既香味,好開胃~

卡邦尼蟹膏意大利扁麵配溫泉蛋

好濃郁既卡邦尼醬汁
扁麵煮得岩岩好,有口感
又掛汁
撈均溫泉蛋食好惹味

香草燒法國原隻春雞

雞係即叫即燒
所以比較需時
但我一食就知值得!
皮脆肉嫩

朱古力味好濃
甜度剛好
我心被佢甜到軟化了
2021-11-20 17 浏览
Lockeroom Dining雖以足球為主題餐廳,但食物質素不俗,就算愛不愛足球,都有絕對足夠理由,一而再、再而三踏進此餐廳。南瓜彩椒雜菜藜麥沙律沙律材料豐富,顏色配搭鮮艷,以密實樽盛載,雪得很凍,黑醋另上。南瓜軟腍甜美,彩椒雜菜沙律爽脆清甜。香蒜牛油法包法包焗熱,搽上香蒜牛油,入口鬆軟酥脆。甘荀湯甘荀湯非常熱辣,沒有加上忌廉,味道更濃郁鮮甜。水牛城辣雞翼水牛城雞翼外層鮮橙色,灑上細蔥碎,新鮮炸起,熱辣辣的,大大隻很有肉地,肉質嫩滑,入口辣中帶酸,味道很有層次。波士頓活龍蝦白松露忌廉扁麵 波士頓龍蝦肉質比一般的更加鮮甜爽口又彈牙,白松露忌廉汁味道甜美幽香,為扁麵味道大大加分。澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵 澳洲草飼牛柳肥瘦均勻,牛味濃郁,肉質有咬口,肉汁亦多。扁麵吸收牛柳味道,惹味濃郁,麵質煙韌彈牙。咖啡咖啡杯匙羹十分精緻,很有英式味道,咖啡味道亦不俗,香濃幼滑。意式芝士蛋糕杯 晚餐可以六折價錢叫上甜品。意式芝士蛋糕杯配上莓果賣相美觀,上層有一層餅碎,中層有咖啡啫喱,略帶咖啡香氣,甜度剛好。Tiramisu質感輕軟,分享同食,不消一會就吃光。

南瓜彩椒雜菜藜麥沙律

香蒜牛油法包

法包焗熱,搽上香蒜牛油,入口鬆軟酥脆。

甘荀湯

甘荀湯非常熱辣,沒有加上忌廉,味道更濃郁鮮甜。

水牛城辣雞翼

波士頓活龍蝦白松露忌廉扁麵

澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵

咖啡

意式芝士蛋糕杯

2021-11-09
#跟住我食唔中伏.一直都係呢間餐廳嘅fans,覺得 #油麻地 分店最靚&舒服最欣賞全景玻璃位置&綠色人造草地,打卡一流😆.[燒紐西蘭草飼肉眼扒配紅酒汁]寶寶必食之選🤣牛扒牛味香濃多肉汁,筋唔多👍🏻唔錯拌碟蔬菜都幾多,調味唔過濃😋好岩寶寶食!.[低溫煎焗挪威三文魚柳配蘑菇香檳汁]三文魚皮超級香脆,三文魚肉就好嫩滑,好好食!蘑菇香檳汁比普通忌廉白汁更香,而且無咁漏👍🏻.小食[鹹蛋黃雞翼]超好食,鹹蛋黃蓉包住成隻雞中翼,外脆肉嫩,又唔會過咸👏🏻❤️.呢度啲熱飲用超girly花花茶杯奉上,同足球主題超大反差,好搞笑😆#想像下個麻甩佬飲熱咖啡 😂BTW杯cappuccino都OK~...#ca師奶餐廳_油麻地
#跟住我食唔中伏
一直都係呢間餐廳嘅fans,覺得 #油麻地 分店最靚&舒服
最欣賞全景玻璃位置&綠色人造草地,打卡一流😆
[燒紐西蘭草飼肉眼扒配紅酒汁]
寶寶必食之選🤣牛扒
牛味香濃多肉汁,筋唔多👍🏻唔錯
拌碟蔬菜都幾多,調味唔過濃😋好岩寶寶食!
[低溫煎焗挪威三文魚柳配蘑菇香檳汁]
三文魚皮超級香脆,三文魚肉就好嫩滑,好好食!
蘑菇香檳汁比普通忌廉白汁更香,而且無咁漏👍🏻
#想像下個麻甩佬飲熱咖啡 😂
BTW杯cappuccino都OK~
#ca師奶餐廳_油麻地
2021-11-20 16 浏览
餐廳裝潢以足球主題作主調⚽,地板以仿草地為主,餐廳牆壁掛上Arsenal足球波衫,更設有Arsenal紀念品專區給客人欣賞,餐廳服務員都穿上足球衣👕,餐碟印上足球圖案,感覺去了足球場享用晚餐。主菜:波士頓活龍蝦(半只)配白松露忌廉扁麵🦞🍝 ($168)龍蝦肥美,龍蝦鉗都有大塊蝦肉,食到有蝦膏,好有驚喜😋。扁意粉加入芝士同白松露忌廉一併焗,扁麵軟硬度適中及麵條都掛滿忌廉汁,口感好creamy又不膩,加入菇類同洋蔥,口感豐富!香草燒法國原隻春雞🐔 ($178)燒春雞即叫即焗,焗到金黃色而且外皮香脆,雞肉嫩滑帶香草味道。配菜有羽衣甘藍同薯蓉,味道好fresh!美國牛肉眼配黑醋意大利扁意粉🐮🍝 ($138)7成熟牛肉眼,口感軟腍,有濃郁的牛肉味道,配黑醋意大利扁意粉,味道好match!晚餐套餐包括雜菜沙律🥙、羅宋湯🥣、蒜蓉包🍞。雜菜沙律放於玻璃樽瓶內,沙律菜好新鮮,點了黑醋一併食,提升鮮味。羅宋湯內好多雜菜,微酸的味道,好開胃口。蒜蓉包軟綿,蒜蓉切粒舖上多士,聞到蒜香。飲品:凍紫薯Latte🍹 (跟餐加$26)淡淡紫薯味道,紫薯沉杯底,飲時攪勻飲,口感少甜清新!抹茶Latte🍵 (跟餐加$24

主菜:

波士頓活龍蝦(半只)配白松露忌廉扁麵🦞🍝 ($168)

香草燒法國原隻春雞🐔 ($178)

美國牛肉眼配黑醋意大利扁意粉🐮🍝 ($138)

晚餐套餐包括雜菜沙律🥙、羅宋湯🥣、蒜蓉包🍞。

飲品:
凍紫薯Latte🍹 (跟餐加$26)

淡淡紫薯味道,紫薯沉杯底,飲時攪勻飲,口感少甜清新!

抹茶Latte🍵 (跟餐加$24)

抹茶甘甜,而且鮮奶香滑,好味道!

Lockeroom Dining
📍油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
喜歡文章比個Like @littlewitchwitch 啊!

• 是日精選沙律
  • 蒜香牛油法包
  • 香草燒法國原隻春雞
  • 波士頓活龍蝦(半隻)配白松露忌廉扁麵
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.⚽️ 𝕆𝕟𝕖-ℕ𝕚𝕝 𝕥𝕠 𝕥𝕙𝕖 𝔸𝕣𝕤𝕖𝕟𝕒𝕝 @ 🌟 Lockeroom Dining《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食:Boston Lobster with U.S. Creekstone Beef Sirlion HKD 268 🦞Grilled Grass Feed NZ Ribeye Steak Set HKD 112 🥩Crab Meat with Mango, Papaya and Avocado Salad HKD 88 🦀️Warm Chocolate Pudding HKD 78 🍮Buffalo Wings HKD 28(跟餐加配)🐔Matcha Latte HKD 24 🍵.👽 大媽可以話係睇住呢間餐廳大 😬 話說佢當日開第一間嘅時候大媽就已經黎過,而去到今日,佢已經一共有四間鋪頭啦,最新一間更起山頂開設,見證住佢嘅成長呢!如果品質唔好,又點會一年時間就有咁好成績呢?今次一於重遊故地,睇下有無咩改變先 👀.🌞 大媽黃昏尷尬時段黎到,剛好仲有午餐供應,見到個價錢實在太吸引啦,雖然本身打算食晚市正餐都決
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食:
Buffalo Wings HKD 28(跟餐加配)🐔
Matcha Latte HKD 24 🍵
🌞 大媽黃昏尷尬時段黎到,剛好仲有午餐供應,見到個價錢實在太吸引啦,雖然本身打算食晚市正餐都決定即刻叫多份午餐黎試吓 😆 呢個價錢竟然有「燒紐西蘭草飼肉眼扒」,上枱後發現仲要SIZE一啲都唔細,質素仲要非常唔錯,肉味好濃架!😋

🤩 個餐仲要配埋湯同蒜蓉包,邊度搵喔?仲可以用優惠價加小食,大媽就當然要食「水牛城雞翼」啦 🐔 超級惹味,不過都真係幾辣,好過癮呢!

Buffalo Wings
Complimentary  Bread
Pumpkin  Soup

🏆 食完大大份午餐未食得落晚餐住,叫左一個「蟹肉芒果木瓜牛油梨沙律」過冷河。點知一拎上枱,真係好驚喜,捧咗個獎盃上嚟呀 😂 仲要除咗個樣吸睛之外,都好有內涵㗎,蟹肉超級多,芒果鮮甜美味,好足料、好開胃呢!😋

😝 食完沙律各位又再次打翻開,食得落晚餐啦!一於試吓呢個「波士頓活龍蝦 配 美國Creekstone牛西冷」🦞 擺盤靚之餘,仲要好味,牛牛好大塊,火候恰到好處,正呀 👅 呢份晚餐仲有附送沙律,好可愛架放起玻璃肥罐罐入面,都好大份下㗎 🥗

House  Salad

😌 食完所有嘢之後,就當然係甜品時段啦。叫咗「朱古力三重奏心太軟」!心太軟中間嘅朱古力流晒出嚟,真係好濃郁,超滿足!

Warm Chocolate Pudding

🍵 最近已經立冬,一杯暖入心嘅嘢飲絕對唔少得。餐廳最近推出多款冬日特飲,大媽就試咗「抹茶拿鐵」。綠茶味濃郁,食完飯大家吹吓水嘅時候一路飲,超舒服。

Matcha  Latte

😗 有一點好希望提及,店主好有心機佈置餐廳,有好多波衫同足球有關嘅擺設,大家不妨食美食之餘欣賞一下 ❤️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
  • Crab Meat with Mango
  • Papaya and Avocado Salad
  • Crab Meat with Mango
  • Papaya and Avocado Salad
  • Grilled Grass Feed NZ Ribeye Steak
2021-11-19 13 浏览
好久沒來lockeroom 了,本次来给我的感觉就是耳目一新。之前都是去另外一间店,感觉誉發广场的新店,更加宽敞,且今天是下午过来,阳光明媚,餐厅特别舒服,慢慢吃个午餐,周末就这样度过。 羽衣甘藍雜莓沙律 88凡是貼心的餐廳都會把沙律醋和菜分開,這樣像我這種不喜歡太多醬料的人,就可以吃到原汁原味的菜菜和水果。 蒜蓉包 全日早餐72很豐富,最喜歡在悠閒的下午,慢慢享受。滑蛋很鮮美,麵包烘烤之後,很酥脆。 鹹蛋黃薯條 18超級多鹹蛋黃,小小罪惡但是超級好味道 水牛城雞翼 28簡直是愛上了,那種特殊甚至刺激的味道,深得我心❤ 熱擰水 Lockeroom Dining (譽發廣場)油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓

羽衣甘藍雜莓沙律 88

蒜蓉包 全日早餐72

鹹蛋黃薯條 18
超級多鹹蛋黃,小小罪惡但是超級好味道

水牛城雞翼 28
簡直是愛上了,那種特殊甚至刺激的味道,深得我心❤

熱擰水

Lockeroom Dining (譽發廣場)
油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓

2021-11-19 13 浏览
呢間係以阿仙奴球隊為主題嘅餐廳 球迷一定好鍾意🤣餐廳佈置左好多相關嘅嘢 有波衫 連啲碗碟都係足球樣😏dinner set 好豐富 全部都包曬沙律,湯同埋法包餐廳好貼心用樽仔裝住沙律 唔單單好ig friendly 仲比較衛生 避免空氣直接接觸到食物🤩 沙律菜好爽脆 黑醋汁香煎海鱸魚柳意式鮮番茄莎莎($188)魚柳厚肉juicy 唔會overcooked 👌🏻 最好嘅係冇魚骨 啖啖魚肉🤤 配埋酸酸甜甜嘅莎莎 好refreshing好開胃😆✨波士頓活龍蝦(半只)配美國Creekstone牛西冷($268)芝士龍蝦肉質爽口彈牙 芝士亦唔會蓋過龍蝦嘅鮮味😛西冷肉味濃 份量大 大滿足😏完全係抵食之選!

dinner set 好豐富 全部都包曬沙律,湯同埋法包

香煎海鱸魚柳意式鮮番茄莎莎($188)

2021-11-18 10 浏览
第一次去譽發廣場搵食 知道嗰度有間仙奴主題餐廳⚽️雖然我唔係球迷 但只要有好野食我就有興趣嫁啦😎😎一出𨋢 就已經感受到熱愛阿仙奴既氛圍 係餐廳門口到餐廳裡面都掛左唔同既球衣👕唔同既位置都有一啲收藏品 而地下就好似足球場既草地咁 就係呢度既環境已經足夠令到球迷想去感受一下呀🤩每個set dinner都包括有是日沙律🥙、餐湯🫕、蒜香牛油法飽🥖、主菜🍝、咖啡☕️或紅茶🍹 另外 每個set都可以以6折享用Menu上既甜品一份🍰▪️香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝🥩一上枱已經好吸引 鵝肝煎到外脆內軟 肉眼5成真係做到5成 唔會好韌易咬🤤🤤▪️巴馬風乾火腿黑松露忌廉雜菌意大利天使麵🍝呢個配搭好少見 濃濃既黑松露味加上Parmesan ham相當新奇 份量好足夠 食到好滿足😌😌▪️ Tiramisu🍨呢度既tiramisu 同一般既tiramisu唔同 最上嗰層係木糠 而中間嗰層係用咖啡味既果凍 好有新鮮感✨▪️ 朱古力三重奏心太軟🍫心太軟一切開好流心 而且又唔會好漏😋我只可以話由第一道沙律開始一路食 所以野我都覺得好味 性價比高 店員都好nice 值得一試👍🏻👍🏻

▪️香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝🥩

▪️巴馬風乾火腿黑松露忌廉雜菌意大利天使麵🍝

▪️ Tiramisu🍨

▪️ 朱古力三重奏心太軟🍫
心太軟一切開好流心 而且又唔會好漏😋

2021-11-14
2021-11-18 10 浏览
都唔記得第幾次去良心黃店💛 @lockeroomdining 💛食dinner,今次係油麻地店~ 對我嚟講都係旺角,潮特行過去1分鐘都唔洗。裝修當然係signature 阿仙奴足球波衫 ⚽️🥅👟🧦🧤叫咗個 risotto,加多個甜品同嘢飲,勁飽 💨法國鵝肝牛肝菌意大利燴飯($158):個 risotto 好creamy,唔會太膩;鵝肝好有油香 好好食 🤓熱紫薯 latte:重紫薯味 🍠 唔會過甜 啱啱好,天氣凍凍地飲真係啱晒🍰🍫特濃朱古力蛋糕 ($68):非常sweet,朱古力味濃,係一食成個人feel到好治療嘅甜品

叫咗個 risotto,加多個甜品同嘢飲,勁飽 💨

2021-11-17 10 浏览
男友熱愛足球⚽️運動,球隊之中最愛就是阿仙奴,他的家人同樣也是忠粉雖然我對足球一竅不通😅,不過有一件事我會知道的,就是帶他去以這隊球隊為主題的餐廳!這晚就帶他來朝聖👀一下是日精選沙律(晚市套餐附送)是日餐湯及蒜蓉牛油法包(晚市套餐附送)落單後會先送上🥗沙律,利用密封的玻璃保溫瓶存放多款新鮮時令蔬菜如沙律菜、三色椒🫑、車厘茄跟芒果爆珠,份量充足,另附上黑醋醬予客人按自己喜好添加😉店員說這天是餐湯是甘筍湯🥣~ 兩碗橙橙🧡的湯頭,味道簡單但濃郁,還帶有不少甘筍絲🥕,用料十足,不愛吃甘筍的我們也喝得很滋味蒜蓉牛油🧈法包亦做得出色,外脆內軟,蒜蓉🧄跟牛油味香口,作為前菜這幾款都做得不錯~香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝 $238波士頓活龍蝦(半隻)配美國Creekstone牛西冷 $268這天我倆都點了與牛🐮相關的主菜,只是一款是肉眼另一款是西冷店家用上來自美國🇺🇸Creekstone Farms罕有純種黑安格斯牛種,採用純天然飼養的方法,獲美國👨🏻‍🌾農業部USDA認證,經過嚴格的監督和🧪測試,標榜絕無抗生素及添加激素,讓人吃得放心跟健康😌兩個主菜都分別用上medium跟medium

是日精選沙律(晚市套餐附送)
是日餐湯及蒜蓉牛油法包(晚市套餐附送)
店員說這天是餐湯是甘筍湯🥣~

香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝 $238
這天我倆都點了與牛🐮相關的主菜,只是一款是肉眼另一款是西冷
兩個主菜都分別用上medium跟medium well烹調,廚師🧑🏻‍🍳煮得剛好有功架,拿捏得非常好不會令肉質變得粗糙,肉的份量十足亦厚身,切開呈💞粉紅色,入口軟嫩,油花滿滿分佈均勻,帶有濃郁牛肉味道,肉汁也挺豐富,味道各有👏🏻精彩!
配搭兩塊牛扒的分別是鵝肝跟波士頓龍蝦🦞,前者煎得很香口,做到外脆內軟的口感😙,一放進口裡就馬上溶掉,餘下令人回味的鵝肝油,充滿油脂香
而店家用上活的波士頓龍蝦同樣是一大🤩驚喜,非常多龍蝦膏亦充滿鹹香,龍蝦肉質鮮嫩,口感彈牙,配上外邊的香草🧀芝士一同烤焗,味道提升不少📈!唯一可惜的龍蝦較細小可以多吃一點肉就好
配肉的自製醬汁亦調得非好好,不會過鹹,令牛肉的味道更為豐盛~👍🏻
伴碟的有香煎🍅蕃茄、蕃薯蓉跟羽衣甘藍🥬,清新減走油膩感!欣賞店家在準備🍠蕃薯蓉時仍保留部份應有口感,香甜美味很😋好吃!

熱檸檬茶(晚市套餐附送)
抹茶latte $24(晚餐另加特飲半價)
點了一杯熱🍋檸檬茶,檸檬新鮮🫖茶味不錯,最特別的是以充滿歐洲宮廷風的咖啡杯盛載,📸打卡一流~
而另一杯就點選了店家✨新推的特飲:抹茶🍵latte來試試看
一來就有滿滿的抹茶甘香,喝一口就有濃郁的🥛奶香~ 味道挺不錯,意想不到吃西餐也有這款特飲喝!🥰

店家老闆是一個不折不扣的阿仙奴球粉,幾間分店都佈置得如置身球場🥅一樣,從門外到室內裝潢絕對感受到店主對這隊球隊的熱愛❤️~
裝潢以阿仙奴的經典色調紅、🤍白色為主調,又用上仿足球場💚草綠色地墊,讓食客們彷彿置身於球隊主題的足球場上用餐,細緻到🍴餐具也注入不少足球⚽️元素,非常有特色~
餐廳的☀️採光度十足,日與夜🌙的景色大有不同,座位🪑之間也較寬敞,空間感亦足夠,顧客都能在輕鬆舒快的環境下享受餐點🍽
四週放滿跟阿仙奴各式各樣裝飾精品,如足球擺設及收藏品等,不過相信最令來光顧的客人😆興奮的,必然是懸掛在落地玻璃窗上的阿仙奴球員親筆簽名👕球衣,件件充滿紀念價值,球迷們絕對嘆為觀止🥳
自己就不太熟悉這隊「兵工廠」,男友當然就很😍喜歡啦!加上這店的食物質素非常高,店員🤵🏻‍♀️的服務亦非常貼心友善有禮貌,這餐吃得十分開心愉快😊~
男友更急不及待介紹💁🏻給同樣喜歡阿仙奴的家人推薦來這店吃~
2021-11-09
2021-11-16 9 浏览
⚽️Lockeroom Dining⚽️-見到佢地個dinner set好鬼抵🤤,即刻約埋鍾意亞仙奴嘅朋友仔去試下,Dinner set入面有跟湯、蒜蓉牛油法包、沙律同餐飲,湯係南瓜湯🎃好濃好𠎀身🤤中意食南瓜嘅就啱曬😛個蒜蓉牛油包超級好食😍牛油味好香🥰法包又唔會太硬 正-波士頓活龍蝦(半隻)配美國Creekstone牛西冷(💰268):唔知係咪因為佢寫活龍蝦嘅關係😂食落口真係彈牙同感覺鮮味多啲(似係海水味咁樣😂)不過得半隻就唔係好夠喉😮‍💨但宜個價錢冇得輸😛牛肉煎得啱啱好,唔會overcook🥰重有薯蓉唔怕會唔夠飽🤤-香烤澳洲羊架拼德國腸 (💰208):我哋羊架叫咗五成熟,肉質嫩滑,羊味重,羊羶味都有🤣不過如果想食唔羶嘅羊肉,不如唔好食😿腸仔唔太鹹🥰正體感覺ok-朱古力三重奏心太軟(💰78):心太軟上面再加一片濃濃朱古力,會比心太軟嘅熱力溶咗,濃濃嘅朱古力味,加埋啲忌廉🤤正呀—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$250———————————————▪店舖名稱: Lockeroom Dining (譽發廣場) (油麻地)▪店舖地址:🔸 油麻地
⚽️Lockeroom Dining⚽️

波士頓活龍蝦(半隻)
配美國Creekstone牛西冷(💰268):

香烤澳洲羊架拼德國腸 (💰208):

朱古力三重奏心太軟(💰78):

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
▪店舖地址:
🔸 油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓
-----------------------
2021-11-15 10 浏览
因為朋友想搵個地方deep talk,又想靜靜地食dinner,🤤呢度一定係goos choice!環境舒服,更加可以食好啲~😁安靜可以同friend傾到計😉我哋食咗三樣嘢,一個芒果沙律,😍一個德國鹹豬手,仲有一份意大利飯。脆皮德國豬手夠鹹香,😙而且肉質細膩口感好唔錯~皮脆肉滑好好味。芒果沙律清新,😋而且有水果嘅香甜,沙律搭配豐富。意大利飯軟硬適中,🤩加上香滑醬汁,每粒都好煙韌好有口感。

芒果沙律清新,😋而且有水果嘅香甜,沙律搭配豐富。

意大利飯軟硬適中,🤩加上香滑醬汁,每粒都好煙韌好有口感。