2021-09-05 69 浏览
Cafe有兩邊玻璃窗,客人可以飽覽旺角嘅繁華璀璨景致,舒適愜意。火魔醉蜆 ($88)上枱之後,店員會將酒點火再淋喺蜆上面,蜆瞬間就比熊熊烈火包圍,視覺效果一流!蜆肉份量多,香辣惹味又帶有微微酒香。意式雜菜湯湯色深紅,味道甜酸香濃;蒜蓉包外脆內軟,蒜香十足。芝士玫瑰汁海蝦意大利扁麵 ($168)灑上玫瑰花瓣做點綴,增添浪漫氣息。意粉味道酸甜開胃,蝦肉有煙燻味,口感爽彈。紐西蘭PS穀飼肉眼扒 ($238)粉紅色嘅牛扒望見都吸引!配菜都一絲不苟,薯蓉口感幼滑,入口即溶,充滿牛油同忌廉香。玫瑰咖啡入口有淡淡玫瑰花香氣,令人心神愉悅放鬆。 朱古力曲奇沙冰熱辣辣飲番杯沙冰夠晒冰涼清爽,質感幼滑,朱古力味濃郁,但唔會死甜。

火魔醉蜆 ($88)

蜆肉份量多,香辣惹味又帶有微微酒香。

芝士玫瑰汁海蝦意大利扁麵 ($168)
灑上玫瑰花瓣做點綴,增添浪漫氣息。

意粉味道酸甜開胃,蝦肉有煙燻味,口感爽彈。

紐西蘭PS穀飼肉眼扒 ($238)

玫瑰咖啡
入口有淡淡玫瑰花香氣,令人心神愉悅放鬆。

2021-09-03 64 浏览
☘️𝘓𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩☘️入到去餐廳燈光好柔和,非常有情調,令人有relax 既感覺。餐廳位於18樓,更可欣賞到繁華鬧市的景象呢。店員亦好體貼地介紹菜式,招呼周到又friendly 👍🏻💟前菜是日餐湯🍲意式雜菜湯配香脆蒜蓉包雜菜湯用左蕃茄底,勁多蕃茄蓉係個底入面,味道非常好濃郁,再配上外脆內軟既蒜蓉包,非常滋味!💟小食火魔醉蜆 $88呢個係小食呢度既招牌菜,真係無人不推薦!待應一放上枱,,倒下酒,一片火光熊熊的,好震撼!蜆肉隻隻都好大粒,又飽滿,食落口又非常有鮮味,仲帶帶陣陣酒香、蒜🧄香同椒香,真係無介紹錯😌💟主菜蟹子忌廉汁燴蟹肉意大利飯 $178Risotto煮得岩岩好,吾會太硬。忌廉汁同飯溶為一體,非常creamy ..再連埋啲蟹肉同蟹籽,鮮味非常突出。💟主菜紐西蘭PS穀飼肉眼扒 $238呢到既擺盤同出面真係好吾同,出面大多數都係原塊扒上,但呢啲係已經切開左一件件,方便客人share 食。同埋佢擺盤一啲都吾hea , 薯蓉放底,再舖上一塊塊牛,再加上醬汁同配菜,賣相非常吸睛!肉眼扒我地選擇左7成熟,非常重牛味及肉質鮮嫩,正呀😋而且佢個薯蓉非常之好味,重重既牛油香同埋香草味,食完真
☘️𝘓𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩☘️

💟主菜
蟹子忌廉汁燴蟹肉意大利飯 $178

💟主菜
紐西蘭PS穀飼肉眼扒 $238
呢到既擺盤同出面真係好吾同,出面大多數都係原塊扒上,但呢啲係已經切開左一件件,方便客人share 食。同埋佢擺盤一啲都吾hea , 薯蓉放底,再舖上一塊塊牛,再加上醬汁同配菜,賣相非常吸睛!肉眼扒我地選擇左7成熟,非常重牛味及肉質鮮嫩,正呀😋而且佢個薯蓉非常之好味,重重既牛油香同埋香草味,食完真係超滿足😍

💟飲品
雜果水果茶🥭
檸檬🍋蜜桃🍑水果茶
最喜歡佢地既水果茶,非常清新,果茶裡仲帶點水果肉,岩哂炎熱既夏天丫😍!

📍地址:旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層
2021-09-01 50 浏览
上網見到火魔醉蜆覺得好吸引,👩🏻即刻就拉朋友一齊嚟試下。餐廳比較難搵,要喺後巷入面搵電梯搭𨋢上去,一個女仔就要小心啲啦!👭.火魔醉蜆 $88見到枱枱都有叫依個,店員上菜後會倒啲白酒上去,一點火就會超大火🔥,超震撼😱,加完酒之後,本身嘅蒜蓉炒蜆變得更加香,蒜味都好岀。不過蜆嘅份量就比較少,蜆肉都比較細粒,唔係好夠喉。.西班牙風味鮮海蝦蛋餅 $78蛋餅🥧外表睇落脹卜卜,蛋皮煎得夠香口,都好有蛋味,入面就有一隻隻蝦肉,都幾足料。蛋餅有啲香草味,食落幾香唔會膩,但調味太重手,鹽🧂落得唔平均,有幾啖好鹹下,除此之外都好食嘅。.法式白酒蜆肉燴意大利闊麵 $118依度最驚豔嘅Dish,睇個名似平平無奇,意粉用蒜蓉炒得好香,香草同成個意粉又有神奇嘅化學作用🤣,好好味😋,推薦!.總括嚟講,👩🏻覺得都值得一試嘅,好少樓上舖咁高質,不過調味方面要再準確啲,因為個蛋餅食到最後都真係好鹹下。份量對女仔嚟講就還可以啦,同男仔食就要叫多啲啦!當日係平日夜晚,都好多人喺岀面等位,所以要嚟嘅話最好都Book定位啦!
火魔醉蜆 $88
西班牙風味鮮海蝦蛋餅 $78
法式白酒蜆肉燴意大利闊麵 $118
2021-08-29 56 浏览
久仰大名~餐廳位於後巷大廈上樓,可以算係隱世餐廳,平日晚餐時間,去到已經好多人了!餐湯-忌廉湯忌廉味重,好香滑蟹籽忌廉汁蟹肉燴意大利飯$178呢個意大利飯吸滿忌廉汁,煮到剛剛熟,比較適合香港人口味,唔怕咬到牙軟,伴碟嘅蟹籽好靚Gremolata風味紐西蘭PS穀飼7成熟$238Gremolata係一種義大利式醬汁,主要係以巴西里、大蒜、檸檬皮絲、橄欖油組成,味道爽口又有檸檬清香,牛揀左7成,食落剛好~薯蓉好滑啊!伴碟番茄酸甜好味,質素令人驚喜火魔蜆$88每枱都會叫嘅蜆,一上枱喺你面前點火,打卡一流!蜆無沙,鮮甜厚肉,有少少辣,好惹味雜果水果茶$32好大杯,有新鮮水果熱蜜桃水果茶$28熱飲茶味較濃,一樣有新鮮水果
久仰大名~

火魔蜆$88

雜果水果茶$32
好大杯,有新鮮水果

熱蜜桃水果茶$28
熱飲茶味較濃,一樣有新鮮水果
2021-08-27 45 浏览
黃昏🌆美景的晚餐呢座大廈好多嘢食,但相信唔係咁多人知,塞縮於一條又旺的街道內的一條橫巷內,隱世中的一間餐廳樓高18層,正正的高處望出窗外的觀景環境靚,黃昏時段更加正🌆望着窗外反照入來的效果⋯⋯令環境變得更加浪漫🌹和美好😊————————-⏭精選餐湯…忌廉磨菇湯:加入香草嘅忌廉湯又滑又香———————-⏭田園沙律🥗:最鍾意食新鮮蔬菜做嘅沙律、健康😊————————-⏭火魔蜆:火焰大蜆好得意,好好玩⋯⋯有得玩有得食😂蜆肉又香又嫩滑加有蒜片、辣椒🌶️、洋蔥🧅粒、香草及其他配料…令蜆肉吃時特別滋味😋—————————-⏭蟹籽忌廉蟹肉燴意大利粉飯:又甜又爽脆的蟹籽,蟹肉甜、飯煮得軟硬度適中,好creamy好好味😋———————————⏭法式香煎鱸魚配檸檬香草汁:加有香草🌿和清香的檸檬🍋、又厚又滑的鱸魚🐟配上適合的蔬菜🥬和薯蓉,吃落更是滋味😋——————————🟩飲品:凍檸檬蜜桃🍑水果茶:清香的蜜桃🍑再配合了水果混和,隨了健康又解喝外,味道更是清新怡人—————————-🟪飲品:熱芒果🥭水果茶:芒果上枱時的熱香氣,傳來一陣陣的芒果🥭飄香,混合了其他水果,喝來更是出色😊————————-🌹怡人氣氛環境
黃昏🌆美景的晚餐

樓高18層,正正的高處望出窗外的觀景
環境靚,黃昏時段更加正🌆
望着窗外反照入來的效果⋯⋯
令環境變得更加浪漫🌹和美好😊

⏭精選餐湯…忌廉磨菇湯:
加入香草嘅忌廉湯又滑又香

———————-
⏭田園沙律🥗:
最鍾意食新鮮蔬菜做嘅沙律、健康😊

⏭火魔蜆:
火焰大蜆好得意,好好玩⋯⋯
有得玩有得食😂
蜆肉又香又嫩滑
加有蒜片、辣椒🌶️、洋蔥🧅粒、香草及其他配料…
令蜆肉吃時特別滋味😋

🌹怡人氣氛環境下的一個晚餐🌹
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
2021-08-24 108 浏览
介紹一間良心小店,雖然廚房細細,但做到高水準嘅西餐,無謂食材、份量定質素都非常令人滿意。小店位於旺角嘅商業大廈,大廈入口比較隱蔽,喺一條巷仔度行入去先會見到,但跟住google map都唔難搞到。餐廳座位真係有限,加上都幾受歡迎,建議都係先打電話book位。🌟餐湯餐包烘得好脆,上到枱都仲好夠熱,一d都唔Hea,忌廉湯好Creamy。🌟火魔蜆本來都唔明火魔蜆係咩意思,原來一上枱就𣺉酒上去燒,視覺效果一流,而且調味一啲都唔馬虎,少少嘅一碟蜆都做得比人有心思。🌟蟹籽忌廉汁蟹肉燴意大利飯淨係個名都夠晒長,濃濃嘅忌廉汁包住粒粒分明嘅意大利粉,飯也唔太冧身,加埋蟹籽食落好有口感。🌟法式香煎鱸魚配檸檬香草汁鱸魚嘅口感好滑,本來以為煎魚會好乾身,但佢又好完美咁鎖住啲水份,加上香草汁嘅調味,食落非常有驚喜。而且佢嘅薯蓉都好好味!🌟迷迭香芒果菠蘿沙冰菠蘿同埋芒果非常適合夏天,飲落唔會太甜味道好自然,應該無另外加糖。🌟朱古力曲奇沙冰非常邪惡嘅特飲,朱古力味特別香濃。而且加咗原塊曲奇喺面,淨係飲一杯都夠晒飽。
餐湯

蟹籽忌廉汁蟹肉燴意大利飯
法式香煎鱸魚配檸檬香草汁
迷迭香芒果菠蘿沙冰
2021-08-09 93 浏览
抱住平常心黎食,估唔到又幾好食棟大廈比較偏僻,個入口有少少難搵,不過有好心人指點我哋,最後我哋都順利搵到個入口😂上到去上邊,店員立即熱情地招呼我哋,又會細心咁介紹個餐牌俾我哋聽。個洋蔥忌廉湯好香好滑,加埋啱啱焗起熱辣辣嘅薯蓉包味道一流。蘋果金寶亦非常推薦,淡淡嘅肉桂果配香甜嘅果肉,仲有香脆鬆化嘅餅碎係面另外,Today special係好特別嘅烤Peceto(係牛近尾部嘅肉)牛味重,肉質偏爽口,旁邊嘅配菜有薯蓉同埋雜菇。個薯蓉都幾香滑,旁邊個雜菇酸酸地消下滯都唔錯。
抱住平常心黎食,估唔到又幾好食

個洋蔥忌廉湯好香好滑,加埋啱啱焗起熱辣辣嘅薯蓉包味道一流。

2021-08-09
❤️ 入口喺小巷內,上到18樓,發現景觀都幾開揚😍 開心坐到窗口位☺️❤️ 平時覺得樓上cafe嘅食物質素都係一般,點知little fresh超出我預期!😍 食完可以感受到店主嘅用心☺️❤️ 火魔蜆 $88,聽個名就知道勁😏 上菜嘅時候店員都叫我哋唔好咁埋,其實都知道會點火,不過估唔到啲火咁高😂😂 阿媽睇到好開心👏🏼 火魔蜆加入左辣椒, 香蒜, 牛油,非常惹味😋❤️ 之後嗌左兩個Dinner Set 👍🏼可以揀餐湯/ 沙律🥗當日有個周打蜆湯,加脆脆蒜蓉包個沙律少少酸都好開胃口❤️ 法式香煎鱸魚配檸檬香草汁 $218鱸魚比三文魚更特別,魚皮煎得香脆,又係配上好多美味嘅香蒜🤤❤️ 龍蝦汁海鮮risotto $138同店主傾咗幾句,佢話龍蝦汁係佢哋自己熬製,你絕對唔係買現成貨再開水。唔怪得食落真係好香好燶味😍😍❤️ 雜果水果茶水果茶唔會太甜,好清新🌿❤️ 迷迭香芒果菠蘿沙冰睇嚟店舖好鍾意玩火😂 估唔到飲品嘅迷迭香都點上火

❤️ 之後嗌左兩個Dinner Set 👍🏼
可以揀餐湯/ 沙律🥗
當日有個周打蜆湯,加脆脆蒜蓉包
個沙律少少酸都好開胃口

❤️ 法式香煎鱸魚配檸檬香草汁 $218
鱸魚比三文魚更特別,魚皮煎得香脆,又係配上好多美味嘅香蒜🤤

❤️ 龍蝦汁海鮮risotto $138

❤️ 雜果水果茶
水果茶唔會太甜,好清新🌿

❤️ 迷迭香芒果菠蘿沙冰
睇嚟店舖好鍾意玩火😂 估唔到飲品嘅迷迭香都點上火
話說生日慶祝朋友訂咗呢間餐廳我鍾意嗰度啲氣氛 好浪漫 雖然同同女仔朋友食最鍾意就係佢嗰個 南瓜飯: 味道香濃唔油膩飯底又唔會乾身: 成個顏色味道層次都好豐富最緊要啲顏色 真係令人胃口大增: 再來就係嗰個 魚扒: 魚嘅感覺係 內部 肉汁 鬆軟 魚皮部分 外脆: 配上胃口大增 鱈魚汁: 加上露筍 做碟裝飾: 又好睇又好食: 最後當然有我意想不到嘅驚喜: 黑朱古力 心太軟 蛋糕 仲要寫上我嘅名 真係好開心 電裏面嘅員工會保持神秘感 去到你食曬所有 枱上面嘅食物 好快幫你處理好 檯面 嘅情況: 服務細心 又令到我好開心: 下次會再試下其他菜式
話說生日慶祝朋友訂咗呢間餐廳

庆祝纪念
生日
紅菜頭湯: 南瓜飯:魚扒
  • 法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬
上次介紹完隱蔽串燒店 今次就介紹隱世(自稱)cafeLittle Fresh係旺角一間樓上cafe☕️💛其實佢一啲都唔隱世囉 嗰晚去明明滿晒座不過良心小店又的確值得推介嘅😙-🔥火魔醉蜆 $88一道幾受歡迎嘅前菜 一於嗌黎試下😼店員喺我地面前淋上白酒🍸眼前嘅鐵板即刻燃點起熊熊大火 非常壯觀蜆肉味道清甜且無沙 連蒜食就更加惹味😗-🦀蟹子忌廉汁燴蟹肉意大利飯 $178/set充滿濃濃嘅蟹肉味☺️面頭舖上蟹子同炸咗嘅蟹肉 口感一流佢嘅米粒同傳統嘅硬身意大利飯唔同係偏向軟身少少嘅 迎合普遍香港人口味😳-🐟法式香煎海鱸魚 $218/set 鱸魚非常厚肉 魚肉亦都滑嫩!廚師亦灑上檸檬香汁黎增加魚嘅鮮味🍋配碟嘅菇同蕃茄都好好味🍅薯蓉好滑身 重牛油味🧈 正🤪-跟餐可以以優惠價轉配特飲😌雜果水果茶(+$28)嗌咗少甜甜度岩岩好 好refreshing🍑🥭🍓而蜜桃荔枝沙冰(+$38)荔枝味重 好味😗
上次介紹完隱蔽串燒店 今次就介紹隱世(自稱)cafe

面頭舖上蟹子同炸咗嘅蟹肉 口感一流
佢嘅米粒同傳統嘅硬身意大利飯唔同
係偏向軟身少少嘅 迎合普遍香港人口味😳

🐟法式香煎海鱸魚 $218/set
鱸魚非常厚肉 魚肉亦都滑嫩!
廚師亦灑上檸檬香汁黎增加魚嘅鮮味🍋
配碟嘅菇同蕃茄都好好味🍅
薯蓉好滑身 重牛油味🧈 正🤪

跟餐可以以優惠價轉配特飲😌
雜果水果茶(+$28)嗌咗少甜
甜度岩岩好 好refreshing🍑🥭🍓
而蜜桃荔枝沙冰(+$38)荔枝味重 好味😗
2021-07-28 154 浏览
約左朋友食飯,唔知食咩好。於是上OPENRICE 望下本週推介有咩好介紹。見到呢間地點都唔錯,於是網上BOOK 位試下。整體來說,主菜的食物有驚喜😋而飲品和前菜就正正常常。環境方面就需要改善一下。因為當天的冷氣壞了,在33度下只開一部冷氣真係食到出哂汗。服務方面職員的態度太直接,唔太友善。🍽Lunch Set Menu 🍽(包沙律/餐湯)1.白汁煙肉燴意大利扁麵🍝($78)這個意大利麵與平時的有些不同,除左好CREAMY 外,仲有點忌廉的酸味。加上少少的煙肉咸味,提昇意粉的口感。2.巴拿馬火腿南瓜汁燴意大利飯🍛($78)平時不太愛吃RISOTTO 的我,選左這個RISOTTO 一試。喜歡這間的RISOTTO,因為飯煮得剛剛好,不會太綿或太硬。好唔中意有些餐廳煮到飯有點生有點硬。這間的飯煮得剛剛好,另外這個火腿南瓜汁亦非常好味和特別。3.火魔醉蜆($88)推薦這個蜆,鮮甜無沙。少許的酒味、蒜味和辣椒味。食落非常惹味少少辣,但正。4.雜果水果茶($48)5.迷迭香芒果菠蘿冰沙($58)
約左朋友食飯,唔知食咩好。
於是上OPENRICE 望下本週推介有咩好介紹。
見到呢間地點都唔錯,於是網上BOOK 位試下。

整體來說,主菜的食物有驚喜😋而飲品和前菜就正正常常。

服務方面職員的態度太直接,唔太友善。

🍽Lunch Set Menu 🍽(包沙律/餐湯)
沙律

1.白汁煙肉燴意大利扁麵🍝($78)
加上少少的煙肉咸味,提昇意粉的口感。
白汁煙肉燴意大利扁麵

2.巴拿馬火腿南瓜汁燴意大利飯🍛($78)
巴拿馬火腿南瓜汁燴意大利飯

3.火魔醉蜆($88)
火魔醉蜆

4.雜果水果茶($48)
5.迷迭香芒果菠蘿冰沙($58)
雜果水果茶
2021-07-28
白汁煙肉燴意大利扁麵
巴拿馬火腿南瓜汁燴意大利飯
2021-07-27 178 浏览
餐廳位置係旺角同油麻地中間, 其實好方便, 不過大廈入口好唔明顯。不過都無阻一眾搵食既人的心, 記得呢到都係café 集中地黎~店員係不拘小節既style, 大聲講大聲笑, 好香港既感覺呀~食到中間我地仲一齊轉台睇奧運!!🥰🥰🥰揀黎呢個餐廳, 係俾一個小食吸引住~~就係火魔蜆~真係好正~首先, 當然係飲湯同埋食下餐包啦, 呢個蒜蓉包係勁脆個種, 蒜都俾得好大方㗎~今日係洋蔥忌廉湯, 唔會好杰, 我鍾意呢種清D既忌廉湯黎到今日主角~火魔蜆 ($88)❤️❤️❤️❤️本身蜆已經熟左, 一上檯就係淋酒點火, 畫面好壯觀!! 食落酒味好重, 好鮮, 好鍾意。D蜆全部都好大隻!!蟹籽忌廉蟹肉燴意大利飯 ($178)❤️❤️❤️❤️呢個好好食, 唔係好痴口好滯個種口感, 反而覺得每樣配料都好平均, 口感豐富D, 又唔會食2啖就覺得漏法式甜酒杜洛克豬肉眼扒 ($198)❤️❤️❤️❤️呢個好特別, 牛成日都食, 反而豬肉眼少見。自己覺得口感偏爽, 其實似豬頸肉, 唔會好硬好實, 男朋友大推 (懷疑係佢本身好鍾意食豬頸肉XD)配菜係粟米粒薯蓉, 特別想讚下個南瓜醬, 做得好細好滑, 甜味好自然, 真心推!!Iced Moch

食到中間我地仲一齊轉台睇奧運!!🥰🥰🥰

揀黎呢個餐廳, 係俾一個小食吸引住~~
就係火魔蜆~真係好正~

今日係洋蔥忌廉湯, 唔會好杰, 我鍾意呢種清D既忌廉湯

黎到今日主角~
火魔蜆 ($88)❤️❤️❤️❤️
D蜆全部都好大隻!!

蟹籽忌廉蟹肉燴意大利飯 ($178)❤️❤️❤️❤️

法式甜酒杜洛克豬肉眼扒 ($198)❤️❤️❤️❤️
呢個好特別, 牛成日都食, 反而豬肉眼少見。

Iced Mocha (DINNER SET + $28) (凍飲再+$4)❤️❤️❤️❤️
唔重朱古力甜品既咖啡

雜果水果茶(DINNER SET + $28) (凍飲再+$4)❤️❤️❤️❤️❤️
呢個好REFRESHING, 都唔會好甜, 似一芳個個,呢種清清地既野飲好適合配豐富晚餐
2021-07-26
2021-07-27 104 浏览
店舖雖然冇中文名字,但一睇到已經知道係小清新嘅意思。店舖位於登打士街嘅樓上鋪,要轉入一條小巷先至搵到大廈嘅入口,有尋幽探秘嘅感覺。舖頭嘅裝飾同圖畫都好別字,我特別喜歡呢兩組有幾何圖案組成嘅裝飾畫,簡單得來亦能夠引發思考,估唔到會喺呢啲小店見到一啲藝術性咁高嘅圖案畫。呢度有部份主菜可以連套餐,包括餐湯同嘢飲,我哋每人叫咗一份套餐,另外再加咗少少其他嘢食。今日好靚仔嘅老闆喺度,佢親自為我哋炒咗個蜆,仲要親自為我哋上菜同幫我地辣辣辣辣辣着d蜆。慢煮雞胸沙律嘅雞胸果然一啲都唔係,沙律菜亦都好新鮮,醬汁唔錯,雖然亦都唔算好特別,但係配搭相當好。我本人好喜歡食水牛城雞翼,但係唔多地方嘅水牛城雞翼做得好,水牛城雞翼要辣同夠刺激味蕾,但亦都要顧及香港人整體來講唔算食得好辣,呢度個balance做得非常之好。我相信辣汁係佢哋自己調配嘅,絕對係有誠意嘅作品,唯一欠咗個孫忌廉同埋西芹條嚟到中和返。不得不提係主菜到杜洛克豬。西班牙來講,貴嘅話我哋多數會食伊比利亞豬,而杜洛克豬本身係美國嘅品種,但原來西班牙都有。唔好理佢品種同來自邊一度,呢道菜係用肉眼,佢嘅味道同肉質真係好令人欣賞,絕對唔俾豬肉中嘅極品iber
店舖雖然冇中文名字,但一睇到已經知道係小清新嘅意思。

慢煮雞胸沙律

水牛城雞翼

不得不提係主菜到杜洛克豬。西班牙來講,貴嘅話我哋多數會食伊比利亞豬,而杜洛克豬本身係美國嘅品種,但原來西班牙都有。唔好理佢品種同來自邊一度,呢道菜係用肉眼,佢嘅味道同肉質真係好令人欣賞,絕對唔俾豬肉中嘅極品iberico差。餐廳講佢哋只會煮到八至九成熟,南瓜醬同其他配菜加埋上去都配合得好好。
湯同埋飲品比較普通就冇影到啦,但以呢個價錢來講食到呢一個質素嘅西餐,絕對係物超所值。
西班牙杜洛克豬肉眼配南瓜醬
2021-07-27
水牛城雞翼
西班牙杜洛克豬肉眼配南瓜醬
  • 法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬
今日跟左一個旺角上班族嘅朋友去覓食🍴朋友強烈推介Little Fresh Cafe & Bar 🥂仲好有誠意訂左18:30枱同我去食😋我決定去試下有無佢講到咁正😬好彩有地膽帶路 因為路痴嘅我 絕對冇諗過餐廳大廈入口會係後巷入面🤣順利到達餐廳 餐廳格局偏小 座位與座位之間都吾算好寬敞但店內佈置好有氣氛 店員態度有禮 仲好有耐性為客人介紹餐牌 值得加分☺️ 經過一輪介紹之後 我們決定點選2份套餐+1份小食。套餐前菜 (有田園沙律/是日餐湯)今日餐湯係洋蔥湯 由於我吾係太喜好食洋蔥🤭所以我揀左田園沙律🙆沙律一上枱 見到擺盤甘靚 即時令我胃口大開🥳沙律菜清爽新鮮 食落口完全吾會有草青味醬汁方面選用左黑醋加橄欖油 酸酸咪咪好開胃♥️。火魔醉蜆(HK $88)  呢道火魔醉蜆 主要用香草 蒜片🧄辣椒配合白酒烹調一上菜見到店員準備再喺客人面前淋上冧酒點火好彩我一早預備左相機錄影📸可以俾我好好呃LIKE一番🤣蜆肉微辣 蒜味和酒香味濃 超惹味😈。芝士玫瑰汁海蝦意大利扁麵(HK $168)  第一次食玫瑰汁味意粉🥀醬汁主要用玫瑰 蕃茄🍅 忌廉煮成 味道獨特 有淡淡玫瑰清香 蕃茄與忌廉配搭恰當🤤店家非常細心 上
今日跟左一個旺角上班族嘅朋友去覓食🍴
但店內佈置好有氣氛 店員態度有禮
仲好有耐性為客人介紹餐牌 值得加分☺️
經過一輪介紹之後
我們決定點選2份套餐+1份小食

套餐前菜 (有田園沙律/是日餐湯)
醬汁方面選用左黑醋加橄欖油
酸酸咪咪好開胃♥️

火魔醉蜆(HK $88)

呢道火魔醉蜆 主要用香草 蒜片🧄
辣椒配合白酒烹調
一上菜見到店員準備再喺客人面前
淋上冧酒點火
好彩我一早預備左相機錄影📸
可以俾我好好呃LIKE一番🤣
蜆肉微辣 蒜味和酒香味濃 超惹味😈

芝士玫瑰汁海蝦意大利扁麵(HK $168)

第一次食玫瑰汁味意粉🥀醬汁主要用玫瑰
蕃茄🍅 忌廉煮成 味道獨特
有淡淡玫瑰清香 蕃茄與忌廉配搭恰當🤤
店家非常細心
上面3隻大蝦都已經去了蝦殼和蝦腸
大蝦爽口彈牙🦐 感覺新鮮冇雪味✌️

法式香煎海鱸魚配檸檬香草汁(HK $198)

海鱸魚肉質嫩滑 魚骨較少
加上檸檬香草汁更為突顯海鱸魚的鮮味
簡直喺絕配👍
海鱸魚下面藏有粟米忌廉薯蓉🥔
薯蓉香而滑 仲有粒粒粟米嘅口感
另外店家好有誠意 平日出面D伴菜
普遍都喺白烚西蘭花🥦...
今次選用了普羅旺斯燉菜😍
酸酸甜甜 開胃又好食😋

(餐飲轉其他飲品+$28 凍飲+$4)
「檸檬蜜桃水果茶」和「草莓水果茶 」
2杯水果茶味道清新又解渴 沒有死甜味🍹

• 芝士玫瑰汁海蝦意大利扁麵
  • 法式香煎海鱸魚配檸檬香草汁
  • 火魔醉蜆
2021-07-14 158 浏览
朋友約食飯,原來是Little Fresh Cafe & Bar,之前已經想試🤭 Little Fresh 位於旺角登打士街36號恆威商業中心18樓(高氏大樓轉入橫街就係。 Cafe 雖然不大,但景觀不錯👍🏻洋蔥薯仔忌廉湯配蒜蓉包,蒜蓉包烘得很香脆,蒜蓉味濃! 餐前小食,火魔蜆..上枱已經好香的蒜味,然後店員汁醬汁再玩火🤣蜆大隻又鮮甜😋連蒜片也很惹味夠鑊氣👍🏻紐西蘭穀飼肉眼,已經切好上碟,配菜不少又夠惹味,薯蓉是手壓所以有咬感,牛油味香😋肉眼肉質鮮嫩肉汁豐富,牛味重!醬汁夠特別很惹味!芝士玫瑰汁海蝦燴意大利扁意粉,芝士味適中,原來玫瑰汁幾清新,甜甜的帶點清香!有驚喜!海蝦三大隻,已經剝殼,方便食,肉質爽甜!薄荷藍莓沙冰,薄薄荷夠濃但又不會蓋過藍莓的甜,夠清新!迷迭香芒果菠蘿沙冰,迷迭香燒過,有少少煙熏味,芒果和菠蘿永遠也是很夾,甜度適中!

洋蔥薯仔忌廉湯配蒜蓉包,蒜蓉包烘得很香脆,蒜蓉味濃!

薄荷藍莓沙冰,薄薄荷夠濃但又不會蓋過藍莓的甜,夠清新!

• 火魔蜆
  • 芝士玫瑰汁海蝦燴意大利扁意粉