2016-09-21 1285 浏览
聽朋友介紹,有間西餐廳水准唔錯,今日經開個邊就順便去試下。店舖既設計都幾有心思,充滿歐陸氣息。今日就叫左個set黎食忌廉磨菇湯味道清新,磨菇都幾多,差唔多啖啖都食到,忌廉味相反唔算太重,但係加左小小香草調味,整體唔錯。三文魚沙律份量唔多,D沙津菜都好新鮮,食落去”拾拾”聲,配埋黑醋,味道剛好。豬仔骨好好食,因為D醬汁調得好好,都唔少肉,而且好軟林,薯角好多薯肉,表皮都好香脆牛尾燴飯同忌廉雞肉闊條面個飯好入味,紅酒汁配牛尾連埋飯食真係一流。面就好重忌廉味,亦有些芝士味,闊條麵冇煮得爛泥一堆,微微有咬口面頭一隻蛋,篤爛佢混合忌廉麵一齊食,妙不可言
聽朋友介紹,有間西餐廳水准唔錯,今日經開個邊就順便去試下。
店舖既設計都幾有心思,充滿歐陸氣息。
今日就叫左個set黎食

牛尾燴飯同忌廉雞肉闊條面
個飯好入味,紅酒汁配牛尾連埋飯食真係一流。
面頭一隻蛋,篤爛佢混合忌廉麵一齊食,妙不可言
2016-08-15 1035 浏览
首先,這間餐館在上菜方面實在是非常慢,午餐約需半小時,只識合有耐性的人仕裝修非常簡潔。辣虾海鲜天使麵,辣汁用Tabasco 調味,非常醒胃。拿破崙意粉 ($48)我们12點前入座,人不算多。但上菜慢,接近一点全院滿座了。我相信廚師真的非常用心炮製食物,所以需要時間,這點堅持,真的不易
裝修非常簡潔。
辣虾海鲜天使面
辣虾海鲜天使麵,辣汁用Tabasco 調味,非常醒胃。
拿破崙意粉
拿破崙意粉 ($48)
我们12點前入座,人不算多。但上菜慢,接近一点全院滿座了。

2016-08-15
辣虾海鲜天使面
拿破崙意粉
未試過寫食評,不過今次真係忍唔住一直有聽聞呢間餐廳質素唔錯,今晚專誠同老公來試試。餐廳裝修唔錯,幾有feel。餐廳唔滿座,樓面有兩個人,都有兩三張吉枱。我哋7:30pm落單,一人叫咗一份晚餐,一個龍蝦汁海蝦天使麵,一個黑松露蟹肉燴飯。兩個餐都加左$40轉套餐。套餐包沙律、餐湯同埋飲品。前菜都冇乜問題幾好味,沙律唔錯。食完之後等咗半個鐘都未有主菜,當時已經8:15pm,覺得有啲耐,於是就催左一次單。到差唔多8:30pm,終於來咗個意粉,我哋驚佢耐,於是都叫定餐飲。龍蝦汁意粉味道唔錯,但係呢個價錢配兩隻普通細海蝦略嫌有點不值。老公食咗一半,我個黑松露飯都未到。我哋就再催單,當然都係無來, 只見廚房不斷出甜品。去到8:45pm仲未到!前後足足等了一小時有多,實在忍無可忍於是我哋都埋單走人,$188食左一個餐加一份前菜侍應事後解釋居然係話廚房有意外所以部份菜式等候時間較長。可能我哋唔好彩,不過我覺得如果係漏單,都不可能要等一個鐘,唔講以為食緊法國菜。如果係廚房有意外,理應向客人解釋,或者喺點菜嘅時候同客人講聲要等耐啲,而唔係由得我哋喺度等期間即使餐廳唔爆滿,都見兩位侍應手忙腳亂,有客人入到餐廳
未試過寫食評,不過今次真係忍唔住

一直有聽聞呢間餐廳質素唔錯,今晚專誠同老公來試試。
於是我哋都埋單走人,$188食左一個餐加一份前菜

期間即使餐廳唔爆滿,都見兩位侍應手忙腳亂,有客人入到餐廳企左2分鐘都無人serve,之後侍應竟然安排佢坐佢一張未執嘅枱

今次經驗實在有點失望呢!
2016-07-24
2016-07-20 686 浏览
放假同阿爸阿媽出街食飯。叫左2份羊架同肉醬意粉。羊架好正,份量足,抵食。重要係連牙媽無牙力都食到,贊!!最後要左個朱古力心太軟,一切開中間,真係可以用爆漿黎形容,同埋一d都唔膩,好正啊。連平時食親野都話普通既牙媽都贊好!!呢間餐廳真係好正!!
2016-07-20
  • 心太軟
2016-07-18 704 浏览
這間餐廳叫life break,應該是希望大家在繁忙的生活中輕鬆一下,這天我8時下班,來到已經8時45分,我真的要好好輕鬆一下。磚牆的設計從來都不會輸,簡潔又舒適。三文魚沙律雖然三文魚是薄薄的,不過味道不太差,跟餐送的還要求甚麼。餐包沒想到口感仍然鬆軟,畢竟已經是晚上9時,但廚房仍然提供到熱騰騰又鬆軟的麵包,令我這個OT了整天的人甚是感動。餐湯南瓜湯味道濃郁,濃稠適中。墨汁墨魚飯 甚少是原隻墨魚上,墨魚的口感煙煙韌韌的,而沾滿墨魚汁的飯軟硬度適中,有有淡淡墨魚香,加上混合了墨魚粒,更為增添口感。心太軟本身打算埋單走,誰知店員遞上一客心太軟,我完全沒有想過竟然有甜品,當時餐廳都只得我一人,其實都不用特意去做甜品了,但此舉令我對這個心太軟大大加分。心太軟切開後,濃郁的朱古力流心就流出來,再吃一口鬆軟的蛋糕,太感動了。可能本身餐牌就只有主菜的名字,我還真的打算吃完就急急回家,誰知有前菜,餐包,餐湯和絕不馬虎的甜品,絕對是意外驚喜。OT過後仍品嚐到美食,算是一點心靈慰藉了。
磚牆的設計從來都不會輸,簡潔又舒適。
三文魚沙律

雖然三文魚是薄薄的,不過味道不太差,跟餐送的還要求甚麼。
餐包

餐湯

南瓜湯味道濃郁,濃稠適中。

2016-07-10 631 浏览
呢度裝修簡單而給予舒適悠閒的感覺,牆壁上一些人生字句有給人啟發重新思考的感覺,環境不錯。紐西蘭頂級西冷配黑蒜汁 - 雖然肉質沒有肉眼部位的那麼軟腍,但其牛味卻非常香濃。加上煮得恰到好處,中間的肉呈粉紅色,食落口感不錯。黑蒜汁幾香。凍咖啡 - 酷熱嘅夏天,一杯冰涼的飲品尤如甘露。咖啡味濃...正。
2016-07-09 735 浏览
我們上—回來到附近的時候已經留意到這間餐廳,並説好找天來Life Break—下。於是,在這個悠閒的週六兩個人來吃個輕鬆的午餐+下午茶,過一個休閒的下午。店鋪不算很大,裝潢簡單而舒適。有Lunch Menu及Tea Menu選擇,配咖啡或茶,若要配是日餐湯+$8,其他飲品+$5。是日餐湯 +$8南瓜湯濃稠適中,南瓜味道香甜濃郁,蠻不錯!水牛城雞翼 $38點了這款下午茶餐,一客四隻的水牛城雞翼,炸得香脆可口,每隻雞翼均被香辣惹味的醬汁完全包裹,吃來甚為滋味。藍青口海鮮意粉配紅椒汁 $68這份午餐海鮮意粉份量頗多,意粉質地彈牙,有不少海鮮在裡頭,配上淡淡的紅椒汁,加上碟邊五隻鮮甜多汁的藍青口,賣相味道不俗,實在非常抵食。最後,點來餐茶為這一餐輕鬆的午餐+下午茶劃上句號。
店鋪不算很大,裝潢簡單而舒適。
是日餐湯 +$8
南瓜湯濃稠適中,南瓜味道香甜濃郁,蠻不錯!
水牛城雞翼 $38
藍青口海鮮意粉配紅椒汁 $68
最後,點來餐茶為這一餐輕鬆的午餐+下午茶劃上句號。

2016-07-06 5942 浏览
Life is like a cameraFocus on what's importantCapture the GOOD timeDevelop from the negativeand if things don't work outtake another SHOT每天上下班努力賺錢,就是為了生活生活甜與苦,只有自己知但靜靜坐下,吃一頓好的,一定是件樂事,無論簡單或是豐富這次來到觀塘宜安街,平時等小巴都會見到的這間Life Break,看見名字就想走進去一歇豬仔脾骨這陣子一直很喜歡這個小吃,小小一棒,味道調得不錯,夠熱辣辣,嫩口易吃,暖暖胃。 大蝦天使麵麵質剛好,大蝦新鮮彈牙,底汁微酸有鮮味,吃下去濕潤juicy得來又不會太膩焗海斑香噴噴的魚鮮味魚肉鮮甜嫩滑,魚皮小脆味道極好最微妙是還有一點點的黏口感覺,就像在把膠原吃下肚子的感覺,超喜歡這種口感再點一點點旁邊微酸的調味來吃,簡直越吃越起勁我跟朋友括節括節的吃過清光見到自己吃光光,自我滿足感10分!
Life is like a camera

Focus on what's important

Capture the GOOD time

Develop from the negative

and if things don't work out

take another SHOT

每天上下班努力賺錢,就是為了生活

生活甜與苦,只有自己知

但靜靜坐下,吃一頓好的,一定是件樂事,無論簡單或是豐富

豬仔脾骨

大蝦天使麵

焗海斑

香噴噴的魚鮮味
魚肉鮮甜嫩滑,魚皮小脆味道極好

再點一點點旁邊微酸的調味來吃,簡直越吃越起勁

我跟朋友括節括節的吃過清光
見到自己吃光光,自我滿足感10分!

• 焗海斑
2016-07-02 558 浏览
今日來到牛頭角去做義工, 完事後都友人諗住吃個快餐就閃, 不過唔經過唔知在牛頭角都有好多野食, 見到這間Life Break 食西餐Café, 望下裏面的裝修都幾靚, 那就入去試下啦~來個凍朱古力(HKD22) 及榛子咖啡 (HKD32), 朱古力不算太濃味, 而反之榛子咖啡的榛子味香濃而甜, 咖啡味就相對被榛子蓋過了的感覺食個沙律先, 香草醃三文魚沙律 (HKD58) , 三文魚數量頗多, 而且沙律菜都新鮮燒美國頂級安格斯肉眼扒 (HKD198), 五成熟的肉眼扒肉質頗嫩腍, 而用鹽及黑椒來調味己經好可口的呢~黑松露長腳蟹肉燴飯(HKD158)看上去燴飯比較多汁, 而加上黑露的香氣更是無敵, 而且長腳蟹用上一整隻蟹腳, 肉厚而鮮味.在繁忙的生活中Break 一 Break 吧~
黑松露長腳蟹肉燴飯(HKD158)

在繁忙的生活中Break 一 Break 吧~

2016-06-16
  • 黑松露長腳蟹肉燴飯
2016-07-02 4378 浏览
英倫簡約的風味西餐要食有體面嘅西餐,有浪漫嘅情景,柔和嘅光線,舒適嘅音樂,不一定要去什麼什麼高級嘅餐廳,然後用一筆好大嘅錢(用完自己都覺心痛嘅數目)。其實又經濟又體面嘅西式餐廳依家都可好容易甘攞到。嚟到呢間餐廳,一入去感覺有點英倫風,兩邊牆都用了類似紅磚牆嘅設計,牆壁上掛了幾幅圍住克色相框嘅克白畫,門口的一邊,裝上了麻質嘅海報,旁邊還有古式風味嘅白色鐘。枱上鋪著克白色嘅格仔枱布,上面放著餐墊同透明的玻璃杯,感覺頗有情調的。對面枱人還未到,但是給我留意到對面有一個銀色嘅酒桶放上一束鮮花,應該是男生准備送給女生嘅一份甜蜜,由餐廳幫忙安排,如虎添翼。餐廳除左有菜單可以自由配搭食物之外,還有set dinner 的,每晚均有3個選擇可以選。套餐內有頭盤,餐湯,主食,甜品以及餐茶。今次我們選擇了自由配搭。先來一個鮮蠔黑松露忌廉湯。餐湯一奉上已經聞到很強烈嘅黑松露味道,飲落味道都很重。配搭鮮蠔很特別,蠔嘅味道淡淡發出鮮味,還吃到蠔有一種酸酸嘅味道,應該是經過特別嘅處。整個湯配合得不錯,很新穎嘅配搭。主菜選了--鵝肝牛柳。鵝肝很厚身,外面不算煎得很焦,內裏食落質感剛好,不會太軟身,亦不會太油膩,油脂
英倫簡約的風味西餐

主菜選了--鵝肝牛柳。鵝肝很厚身,外面不算煎得很焦,內裏食落質感剛好,不會太軟身,亦不會太油膩,油脂比例剛好。我一個人食一個都可以,不會覺得太多。
牛柳選用了紐西蘭品種。牛柳我選了5成熟,外面煎得香口,內面半熟,還有肉汁流出,質感剛好,很有嚼口。而且呢隻牛本身自己嘅味道十分濃厚,絕對食得出拒有一定嘅質素。(牛柳可以選擇醬汁,有三種選擇,是日有洋蔥汁,黑椒汁同黑松露汁三樣,我選了黑松露汁,黑松露味不重,但是調配得不錯)
龍蝦汁燴海蝦天使麵。呢到嘅天使麵食落有d特別,感覺像全蛋麵,食落比外面嘅略為粗身小小。龍蝦汁味道頗重,好有龍蝦嘅味道,汁料略為有小小咸,但配合麵一起食,剛好。
本身如果叫了set dinner的話,可以加30蚊加指定嘅甜品。我散點的話,點了雪糕窩夫,份量大概係半份,都是即叫即做的,熱辣辣嘅窩夫上面配有冰凍嘅雪糕,十分正!另外廚師在碟裏用了士多啤梨果子醬和蜜糖來畫了很漂亮嘅圖案,看起來非常吸引。
坐在餐廳差不多兩小時,每一味菜都有服務員在旁介紹,又有良好嘅服務,食物又有質素,價錢合理,絕對係不錯的選擇。還有值得一提嘅係店家為了迎接炎炎嘅夏日,特別新推出了幾款飲品,我推薦這款Amazing Summer ,香甜嘅荔枝味配上淡淡嘅玫瑰味,像係少女的夢,哈哈。
2016-06-27 538 浏览
今晚收工,同事“地”我,問我同唔同佢去“撐枱角”,因為佢老公出trip,一條友唔知食咩好,佢話佢屋企附近有間唔錯嘅西餐,啱晒我呢個“西人”墨汁墨魚飯 - 大大隻墨魚,墨汁飯好入味,飯唔會過硬,每粒飯都好均勻咁沾到墨魚汁,平時食墨魚汁意粉或者墨魚汁飯,一係就味道唔夠,一係就墨汁唔夠,呢個就兩樣都好足~辣蝦海鮮天使面 - 辣味主要用嚟提鮮,所以唔係太辣,但係可以帶出茄汁意粉嘅味道,另外大大隻蝦又有海鮮,汁又夠,而且我非常鍾意食天使面,呢個真係岩晒我口味~
2016-06-14
2016-06-24 512 浏览
宜安街俾我的印象是小巴站、打冷店、鐵打舖,今日再經過,多咗唔少新嘢食,而今次就試咗Life Break。墨汁魷魚海鮮飯一隻大大的魷魚,配上墨汁炒的意大利飯,在顏色上形成強大的對比。魷魚鮮嫩爽口,飯不會太乾,加上飯中添加了一些海鮮,增加了不少口感

墨汁魷魚海鮮飯
2016-06-08
2016-06-24 3356 浏览
自從8年前搬離了熟悉的觀塘區後, 自始就投入了新界區的懷抱偶爾會回到觀塘跟朋友相聚或只是作小停留的轉車, 回望眼前的景像, 很多時會感嘆觀塘的巨大改變.這次再到觀塘, 就被平時不顯眼的餐廳吸引了. Life Break就在我轉車到荃灣的紅van站附近.餐廳環境不算大, 但裝修很有格調.燈光比較偏暗, 整體氣氛挺浪漫的.而且座位也很舒適.不想用腦的日子, 就請朋友點菜, 我跟住吃就好了.有一位了解你喜好的朋友是一種幸福,不需要用語言,她也會知道你想要的是什麼.先上麵包, 這個法包外層有點硬,但內里卻很鬆軟鮮蠔松露忌廉濃湯呷一口濃湯, 稠密的口感, 松露香味重入口時味道很讚, 飲完後口腔仍留有陣陣餘香湯內的鮮蠔, 吃得出的鮮甜. 而且蠔味重, 又不會腥.湯雖然美味, 但個人感覺鮮蠔跟松露這個配搭不是perfect match主菜是地中海式焗海斑這是店主推介的新菜式, 原條海斑上碟, 感覺很有氣勢.採用烤焗的烹調方法, 可以將魚鮮原汁原味地呈現出來. 而且更鎖住肉汁, 令魚肉更嫩滑魚肉口感細滑, 魚味重, 不會焗得太乾, 每一口魚肉都很juicy.食的時候再蘸上特製的醬汁, 更有提鮮的作用.
自從8年前搬離了熟悉的觀塘區後, 自始就投入了新界區的懷抱
餐廳環境不算大, 但裝修很有格調.
燈光比較偏暗, 整體氣氛挺浪漫的.而且座位也很舒適.

不想用腦的日子, 就請朋友點菜, 我跟住吃就好了.
先上麵包, 這個法包外層有點硬,但內里卻很鬆軟
鮮蠔松露忌廉濃湯
湯內的鮮蠔, 吃得出的鮮甜. 而且蠔味重, 又不會腥.
主菜是地中海式焗海斑
這是店主推介的新菜式, 原條海斑上碟, 感覺很有氣勢.
食的時候再蘸上特製的醬汁, 更有提鮮的作用.
龍蝦汁海鮮天使麵
這個天使麵真的要讚一讚, 材料相當多, 有蝦、八爪魚、蜆肉、魷魚、蘑菇, 每款食材都很新鮮,所以整個天使麵鮮味十足.
意粉軟硬度適中, 龍蝦汁精華更完完全全地沾滿每條粉. 美味無窮
雖然已經有飽意, 但最後還來了一客甜品才心足.
黑芝麻窩夫配雪糕, 窩夫加入了黑芝麻一同製作, 所以食落有淡淡的芝麻香, 但又不會太突出.
窩夫口感紮實飽滿, 外脆內軟配合雪糕及芝麻醬一齊食味道更好.

2016-06-21
2016-06-20 1476 浏览
文青這個字,大約是用到有少少濫的地步。無辦法,潮流勁流行這個玩意,這天呢個去cafe拿部Macbook就係文青,那天佢去什麼展覽,又係文青,似乎香港的文青到達一個泛濫的地步。特別是那些如狂風暴雨式的文青cafe熱潮,基本上每區每街都無孔不入,將文青這個DNA深深印在每個角落,我相信那個熱潮就好像從前日本菜或者是雨後春筍的韓國菜一樣。本來來到觀塘,我完全沒有想過會在這裡吃東西,在睇電影之前,在觀塘有少少事做,路過彪哥海鮮餐館,如果你知道邊條街,你應該明白我的驚奇感受。係好多阿伯阿叔圍著,小巴站和街市,舊到不能再舊的街道,竟然有間咁新式的cafe,叫life break,完全同呢條街嘅風格唔同嘅佢,我決意入去試下。然後我就想,大約可能文青真是多得很,多得連這個舊區都開間咁特別嘅鋪頭。這裡是確實是間文青的cafe,裝修簡單,座位不多,有少少畫掛係牆上,枱不得,但燈光暗暗很有情調。我想,如果有時間,我可以在這裡坐一個下午。我難以想像,一個咁男人咁麻甩的地方,竟然有間咁嘅餐廳,咁女性,咁文化,咁文藝。音樂扮著nothing's gonna change my love for you, 門口有個

文青這個字,大約是用到有少少濫的地步。

我想,如果有時間,我可以在這裡坐一個下午。

音樂扮著nothing's gonna change my love for you, 門口有個小巴阿叔係度睇馬經,好強烈的對比。
卡邦尼意粉上場的一刻,我還是覺得不錯的,至少,樣子精美得令人覺得自己像在高級餐廳般。
每條意粉都沾上了卡邦尼的醬汁,滿滿的滋味,滲入每條意粉,你認真會覺得,這個四十幾蚊的午餐真係一個幾有心機的作品。
藍青口海鮮意粉配紅椒汁,樣子沒有血一般紅,大約不是那些被遺棄的女孩煮的吧,但非常香的海鮮加上那些紅椒汁卻是強的野性。
我喜歡海鮮的鮮味,藍青口是大隻得很,不是平常午餐的那些不夠營養的款式,這個也是值得加分。

這裡的飲品menu很簡單。
叫了碗阿姐最喜歡的熱咖啡,我在想號稱文青的人就是不喜歡她,也會喜歡簡單單調的熱咖啡,這裡的咖啡全部是落左奶,你只能控制糖份,想飲齋咖的朋友要注意。
熱奶茶,不過不失,不知為什麼我總覺得那個味道很像那個大家樂或者是麥當勞的奶茶,就真,是很普通的奶茶味道,如果要說缺點,因為佢唔夠熱罷。
最後吃完後,發現原來午餐竟然有甜品食,然後加了個心大軟。
說真,我沒有想過呢度甜品會幾好食,係冇expect情況下,非常有驚喜。
那個心大軟放落枱已經勁香,用刀一割開,流心完全湧出來,呢個必定合格,那個心大軟的皮厚度適中,配合那些朱古力醬,絕對是驚喜中的驚喜。

的確,在完全沒有期望的情況下,這是一股清泉,可能是文青太多的關係,多得連完全想像不到有市場的地方都有這類cafe,大約那裡都是文青的這個趨勢只有繼續增加...
Life Break

觀塘宜安街17號地舖

2016-06-12
2016-06-18 484 浏览
正午時分, 隨機走入一間餐廳吃個 lunch ~Menu ~黑椒牛脷焗飯 跟餐飲 $58炒飯底尚算乾身, 有6小塊牛脷, 牛脷軟腍入味, 黑椒汁煮得香口, 中等辣度, 稀杰適中 ~餐飲 凍檸檬茶茶味濃香, 檸檬夠酸味而不苦澀, 好喝 ~本篇完 ~
正午時分, 隨機走入一間餐廳吃個 lunch ~
Menu ~
黑椒牛脷焗飯 跟餐飲 $58
餐飲 凍檸檬茶
茶味濃香, 檸檬夠酸味而不苦澀, 好喝 ~

本篇完 ~