2022-07-23 112 浏览
又係睇到網上介紹所以黎試下。天氣非常之熱入到店覺得冷氣真係唔夠可以話係幾熱下。全程都吹住自備風扇😂😂其實咁樣已經扣晒分。不過食物方面都OK,唔會係圖片只供參考都可以試吓。叫咗三樣嘢食其中一樣係嗰個慢煮魷魚。個人就覺得一般般因為唔係咁夾咁。個牛同埋龍蝦意粉就好食。個牛有咬口如果鍾意食林嘅朋友就唔會啱食,我就覺得幾好☺️龍蝦意粉係好評,值得一試。其實呢兩樣嘢差唔多台台都叫。同埋其實都算係少食物選擇嘅餐廳。
  • 波士頓龍蝦意粉
2022-07-22 57 浏览
呢間coffee shop出晒名勁有藝術感🎨佢哋最近新出左小王子系列 勁吸引🤴推介香煎豬扒配玉桂蘋果汁💕豬扒好厚切 肉質完全唔鞋 食落嫩滑又肥美🐷配埋面頭爽口嘅玉桂蘋果粒 酸酸甜甜 勁開胃🍎旁邊仲有好多雜菜 真係好豐富!!
2022-07-19 2598 浏览
大家有沒有看過小王子呢🙋🏻‍♀️?! 最近潮流藝術咖啡館 • 𝕃𝕖𝕩 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖🎨• 換成小王子主題啦,粉絲們記得去打卡囉~餐廳裝潢充滿藝術氣息,整間店都放滿不同著名藝術家的作品😆,當然不少得小王子的卡牌公仔啦! 期間限定的「小王子晚市套餐🍽 $368/位」,包含: 沙律、主食、甜品和餐飲,每個套餐更會贈送小王子明信片,記得收藏囉💕~ _新鮮水果沙律配希臘沙律醬🥗 水果鮮甜多汁,沙律醬味道較酸,醒胃又不膩。 _烤三文魚配鮮果沙沙醬🐟 嫩腍又多汁的三文魚,烤得不錯😋,香料帶點中東風味,甚有特色。 _香煎豬扒配肉桂蘋果醬🐽 豬扒又大又厚,略為煎得有點過火喉,肉桂蘋果醬香甜可口,配豬扒一流呀😍!!! 如果配上薯條就更得我心啦~ _藝術打印彩虹奶凍🌈 超夢幻的彩虹奶凍,沒想到會如此好吃呢。奶凍彈滑,配上奶香滑溜的忌廉😍,好好味阿~

2022-07-18
2022-07-17 95 浏览
小王子 Afternoon Tea今日陪朋友仔去食「小王子 Afternoon Tea」餐廳環境都算大,不過冷氣唔喺好夠😏現場有少少小王子佈置即場影小王子Post Card 上 Story 仲會送一套俾你🥰我就收集咗幾張 Post Card 同貼紙準備留俾我閨蜜,佢喺小王子忠粉🥰講吓個Afternoon Tea有咩食先首先飲品一定要叫凍飲先有咁靚嘅藝術打印俾你影相打卡🥰食物方面大蝦同帶子多士各只有一件其他都有兩件鹹點🔸香煎鵝肝🔸雞肉牛油果三明治🔸大蝦烤菠蘿多士🔸香煎帶子芒果多士甜點🔹彩虹奶凍🔹馬卡龍🔹迷你鮮忌廉泡芙🔹草莓奶黃醬迷你果撻藝術打印 咖啡/ 朱古力$516 for 2另設 10% 服務費小王子粉絲可以來打打卡🥰Lex Coffee (西環) 西環堅尼地城卑路乍街100號地舖
小王子 Afternoon Tea

今日陪朋友仔去食「小王子 Afternoon Tea」
餐廳環境都算大,不過冷氣唔喺好夠😏
現場有少少小王子佈置
即場影小王子Post Card 上 Story
仲會送一套俾你🥰

我就收集咗幾張 Post Card 同貼紙
準備留俾我閨蜜,佢喺小王子忠粉🥰

講吓個Afternoon Tea有咩食先

藝術打印 咖啡/ 朱古力
$516 for 2
另設 10% 服務費

小王子粉絲可以來打打卡🥰

Lex Coffee (西環)
西環堅尼地城卑路乍街100號地舖
2022-07-17 58 浏览
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 堅尼地城 - Lex Coffee ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 睇得食得藝術品 好開心嘅一餐~呢間係我心目中數一數二優秀嘅餐廳價錢唔算貴而且值得餐廳環境好似令我置身藝術館咁有好多當代藝術家嘅作品例如Andy Warhol 滑板、村上隆花花布藝櫈 坐得舒服 😌 都好有自在感 🔹Boston Lobster Linguine 龍蝦意粉 $218新出嘅龍蝦意粉 龍蝦肉彈牙 而且好大條完全唔苦唔會過鹹 食落一啲都唔乾 🔹Salmon Fillet 三文魚 $198牛油果醬出色 三文魚柳皮超脆口肉好嫩滑 配牛油果醬嘅配搭 感覺好新鮮薯仔都好軟 好好食🔹Huevos Rancheros $98有好多墨西哥片喺上面 賣相好特別不過其實有少少唔方便所以拎返落嚟都係單獨食最鍾意食就係隻流心蛋同脆包超夾🔹Tiramisu $78呢個Tiramisu超級靚呀浸咗Espresso嘅海綿蛋糕就咁用匙羹一切就切到啦咖啡香、酒香濃郁🔹Artsy Print Chocolate base $88平時出去飲一杯野 頂多會覺得好靚如果可以將關於另一半/ 朋友嘅相放埋入食物入面嚟到俾個驚喜佢 相信

睇得食得藝術品 好開心嘅一餐~

呢間係我心目中數一數二優秀嘅餐廳
價錢唔算貴而且值得
餐廳環境好似令我置身藝術館咁
有好多當代藝術家嘅作品
例如Andy Warhol 滑板、村上隆花花
布藝櫈 坐得舒服 😌 都好有自在感

全部擺盤都好有心思 會好期待餸菜嘅來臨
如果有睇我食評嘅 我真係好少會讚一間餐廳係優秀
但係呢間我覺得絕對值得
環境食物都冇得挑剔

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍Lex Coffee (西環)
西環堅尼地城卑路乍街100號地舖

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee西環
🔎發掘同類美食:#ee西式 #eecafe

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger
2022-07-15 57 浏览
CURATOR K11 Musea 、Lex Coffee 將與《Le Petit Prince 小王子》聯乘推出主題下午茶、晚餐及甜點。每一道菜都配有小王子插圖。每位$368。前菜為清新美味的新鮮水果沙律配希臘沙律醬🥗味道清甜可口,蔬果新鮮!主菜為二選一:🐟烤三文魚配鮮果沙沙醬或🥩香煎豬扒配肉桂蘋果汁。我們兩款都點了!我比較喜歡烤三文魚。雖然是烤,但還是很juicy!Salsa sauce酸酸甜甜很開胃!我朋友就喜歡豬排,肉質嫩滑,又有肉桂蘋果的甜味!甜品為Artsy Print彩虹奶凍🍮很精緻!配上小王子的彩虹圖案,太美了!再配咖啡或茶☕️。

小王子離開🌹去唔同星球遊歷今次黎到Curator同旗下嘅Lex Coffee💙😜.Curator 團隊出名將食物同藝術結合artsy print coffee/dessert係佢嘅代表作今次推出小王子彩虹afternoon tea同dinner set🌈作為小王子粉絲,當然要黎朝聖一下同好姊妹黎 Lex Coffee 食個晚餐🫶🏻😸♔——————————————————------—♔🌹𝙻e 𝙿𝚎𝚝𝚒𝚝 𝙿𝚛𝚒𝚗𝚌𝚎 𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 𝚂𝚎𝚝 [$𝟹𝟼𝟾 𝚙𝚙 +𝟷𝟶%].𖠌 𝚂𝚝𝚊𝚛𝚝𝚎𝚛❥新鮮水果沙律配希臘沙律醬𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 𝚠/ 𝚃𝚣𝚊𝚝𝚣𝚒𝚔𝚒 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎西柚|橙|士多啤梨|藍莓|沙律菜配以有乳酪味嘅希臘沙律醬,味道清新🌱.𖠌 𝙼𝚊𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 [𝚘𝚗𝚎 𝚘𝚏 𝚝𝚠𝚘]❥烤三文魚配鮮果沙沙醬𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔𝚎𝚗𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚠/ 𝚂𝚙𝚒𝚌𝚢 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚂𝚊𝚕𝚜𝚊三文魚熟度剛好,墊底有薯蓉鮮果莎莎醬係靈魂所在🌀配料有黃椒|紅椒|青瓜|洋蔥|蕃茄|羅勒葉味道酸酸辣辣,有泰菜fusion風味👍🏻唔錯.❥香煎豬扒配肉桂蘋果汁𝚄𝚂 𝙿𝚘𝚛𝚔𝚌𝚑𝚘𝚙 𝚠/ 𝙲𝚒𝚗

小王子離開🌹去唔同星球遊歷
今次黎到Curator同旗下嘅Lex Coffee💙😜
Curator 團隊出名將食物同藝術結合
作為小王子粉絲,當然要黎朝聖一下
同好姊妹黎 Lex Coffee 食個晚餐🫶🏻😸

♔——————————————————------—♔
𖠌 𝚂𝚝𝚊𝚛𝚝𝚎𝚛
❥新鮮水果沙律配希臘沙律醬

西柚|橙|士多啤梨|藍莓|沙律菜
配以有乳酪味嘅希臘沙律醬,味道清新🌱

𖠌 𝙼𝚊𝚒𝚗 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 [𝚘𝚗𝚎 𝚘𝚏 𝚝𝚠𝚘]
❥烤三文魚配鮮果沙沙醬

三文魚熟度剛好,墊底有薯蓉
鮮果莎莎醬係靈魂所在🌀

配料有黃椒|紅椒|青瓜|洋蔥|蕃茄|羅勒葉
味道酸酸辣辣,有泰菜fusion風味👍🏻唔錯
❥香煎豬扒配肉桂蘋果汁
𝚄𝚂 𝙿𝚘𝚛𝚔𝚌𝚑𝚘𝚙 𝚠/ 𝙲𝚒𝚗𝚗𝚊𝚖𝚘𝚗 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎

厚切豬扒肉質爽口而juicy🐽
配肉桂蘋果食喜出望外的好

減少肥膩感之餘
又有清爽嘅夏日感覺🌻✨✨
𖠌 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝
❥小王子藝印彩虹奶凍
𝙰𝚛𝚝𝚜𝚢 𝙿𝚛𝚒𝚗𝚝 𝚁𝚊𝚒𝚗𝚋𝚘𝚠 𝙿𝚊𝚗𝚗𝚊 𝙲𝚘𝚝𝚝𝚊

賣相討好💙靚到有少少唔想篤落去😅😂
最上層嘅忌廉軟滑
底層奶凍做成彩虹咁一層層
帶有啫喱口感而且微甜唔漏🫶🏻☺️好味
𖠌 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚘𝚛 𝚃𝚎𝚊
揀左洋甘菊明目安神😎

♔———————————————----—————♔
❥𝙵𝚛𝚎𝚎 𝚈𝚘𝚞𝚛 𝙸𝚖𝚊𝚐𝚒𝚗𝚊𝚝𝚒𝚘𝚗 𝙲𝚊𝚖𝚙𝚊𝚒𝚐𝚗 🦋
隨餐附送兩張小王子場景卡同貼紙
可以問店員借畫筆,畫出屬於自己嘅場景卡

在店內影低再放上IG,然後Tag返間餐廳📲
就可以攞到一套四張嘅小王子postcard✨
可惜我哋掛住食嘢同影相🫣🥹無參與到
✍︎︎後記
每道菜式嘅選材、擺盤同用色
細心看就會看到彩虹嘅存在🌈😸

如椰菜花做成黃色,薯蓉係綠色
有觀感但又無破壞到食材嘅原味道
味覺同視覺都享受到🫶🏻😎
2022-07-11
用餐时段
2022-07-11 95 浏览
Tiramisu 非常出名嘅一間coffee shop!!我就專登去試一試,星期日去,都唔算難搵嘅,係大街。但係真係實在太出名嘅關係,同埋我又weekend 先去,所以13:00已經排晒長龍,waitress話最少要等1小時以上。我真係唔係幾鐘意等,但我又真係專登去。所以我下了一個聰明而又快捷嘅方案,就係外賣一個tiramisu 啦😂😂😂好啦,外賣我就行去海邊食,有海風有tiramisu 仲有feel!!又真係幾好味嘅,不過如果濕返少少會更好!推薦: 7/10
Tiramisu 非常出名嘅一間coffee shop!!

2022-07-09 111 浏览
餐廳位於西環卑路乍街 樓底好高空間感十足每款食物都猶如藝術品🖼餐廳佈置都放左好多藝術品岩晒一眾文青去食飯打卡擺得非常精緻又好食☺️最近仲同小王子crossover 🔸波士頓龍蝦意粉 $218 🔸Tiramisu $78 🔸藝術打印咖啡 $88🔸招牌安格斯高級肉眼牛排(10盎司) 配 薯角 $238去得呢間餐廳,以上頭3款都係必點!波士頓龍蝦意粉賣相好得,龍蝦肉彈牙。藝術打印咖啡係可以轉朱古力,可以揀定相即時Air-drop比店員製作係飲品上,無圖片都可以選擇餐廳本身預設圖,有𝗌𝗍𝖺𝗋𝗋𝗒 𝗇𝗂𝗀𝗁𝗍、村上隆花花同奈良美智,真係好似一杯藝術品咁,好岩打卡。味道相當濃郁,唔會過甜😆肉眼扒叫左5成熟,肉嫩又juicy,牛味夠晒濃!Tiramisu好靚,酒味較濃!
餐廳位於西環卑路乍街

2022-07-05
用餐时段
  • 波士頓龍蝦意粉
2022-07-08 65 浏览

Lex Coffee is located on the corner of a street in Kennedy Town, with a floor-to-ceiling glass front that makes it hard to ignore its existence. The solid and rough black door frame and the bright and transparent glass form a strong contrast, which is eye-catching. This is a bit like the British-style design, and it instantly feels like being on a foreign street. This is a coffee shop that allows you to wander between contemporary street and classical art. Entering through the door is a wide and bright hall. Many skateboards are placed on the wall. The wooden cabinets behind are lined with KAWS and other artworks.

There are many food choices in the restaurant. They mainly focus on light meals and desserts. They also provide main dishes like steak and lamb. I especially like the Boston  Lobster Linguine with Home Made Orange Olive Oil. Fresh tasty Boston lobster meat in yummy tomato sauce is really great with the linguine. There are many choices of drinks.

You may customize your coffee with your own picture printed on it. The coffee has a strong nutty taste and a prominent milky aroma. In this restaurant, you can not only linger in street culture, but also immerse yourself in the classical art, in the beauty of traveling through time and space.

☕️Lex Coffee
📍G/F, 100 Belcher's Street, Kennedy Town, Western District
2022-06-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • Boston  Lobster Linguine with Home Made Orange Olive Oil
與朋友慶祝生日,朋友與我都是小王子忠粉。看了《小王子》很多很多遍,每一次都會有新的啟發及體會。CURATOR團隊以綿羊盒子及🌈彩虹為靈感,推出引領客人發揮無窮創意的下午茶。下午茶盒子好可愛。每 Set 下午茶為二人份量,咸點:香煎鵝肝:非常厚嫩的鵝肝,配青蘋果絲🍏及一片青蘋果,消除油膩感。雞肉牛油果三明治🥪:面包軟熟,牛油果跟雞肉份量適中。大蝦烤菠蘿多士:大蝦🍤用料上乘,大隻又彈牙香煎帶子香芒多士彩虹奶凍:睇得又食得,打卡一流彩虹馬卡龍:馬卡龍印上小王子及玫瑰花🌹迷你鮮忌廉泡芙:中間夾住燒過的棉花糖草莓奶黃醬迷你果撻:一試驚人,雖然一口一淡,但令人難忘,草莓味鮮明,與曲奇撻皮很夾。兩杯小王子限定圖案Artsy Coffee/ Chocolate , 圖案一直都沒有沉掉,打卡靚之餘,入口好滑好厚。最特別的是每個Afternoon Tea均附送兩張小王子獨家設計的場景咭及貼紙,讓客人可以立即以不同的貼紙及顏色筆發揮創意,創造出獨一無二屬於自己的作品,畫出自己的彩虹,find my rainbow 🌈 下午茶每位$258,兩位起,需加一服務費。個人覺得都值得,單是下午茶用心擺設,食物咸點比甜
與朋友慶祝生日,朋友與我都是小王子忠粉。

看了《小王子》很多很多遍,每一次都會有新的啟發及體會。

下午茶盒子好可愛。
小王子下午茶

每 Set 下午茶為二人份量,
咸點:
雞肉牛油果三明治🥪:面包軟熟,牛油果跟雞肉份量適中。
大蝦烤菠蘿多士:大蝦🍤用料上乘,大隻又彈牙
香煎帶子香芒多士
彩虹奶凍:睇得又食得,打卡一流
彩虹馬卡龍:馬卡龍印上小王子及玫瑰花🌹
迷你鮮忌廉泡芙:中間夾住燒過的棉花糖

下午茶每位$258,兩位起,
需加一服務費。個人覺得都值得,單是下午茶用心擺設,食物咸點比甜點更有驚喜。
2022-06-29 145 浏览
Menu of the day ☁️Smoked salmon salad🥗 Tiger Prawn Linguine🦐Nutella waffle (small)🧇Tiramisu Artsy print chocolate🍫Seasalt banana snow☕️—間cafe樓底好高😍採光好好枱+空間好大 唔會好迫食物質素都對得起價$🫶🏻沙律dressing好fresh好開胃不過最驚喜都係2杯野飲都超好飲😍❤️藝術打印咖啡可以揀朱古力/咖啡底✨自己揀相就得面頭層artsy print好大陣cream味😆😆超好飲朋友杯野就好濃香蕉味🍌味道配合得好好—💰hkd $702 with 10% service charge📍 Lex CoffeeG/F, 100 Belcher's Street, Kennedy Town, Western District
Menu of the day ☁️

朋友杯野就好濃香蕉味🍌味道配合得好好

📍 Lex Coffee
2022-04-03
  • 藝術打印咖啡
  • Seasalt  banana  snow
2022-06-27 129 浏览
一直都唔得閒寫食評 今日終於有時間可以補寫返 呢餐係一個set黎 包括龍蝦湯 大蝦意粉 龍蝦尾牛扒 甜品係蘋果批 同埋兩杯Champagne 總括嚟講係幾滿意 意粉軟硬度不錯 大蝦就普通啲不過不失 牛扒5成熟 熟度剛剛好 蘋果批就甜左啲 環境舒服寧靜 適合情侶而唔想比嘈吵嘅環境打擾
龍蝦尾牛扒
龍蝦尾牛扒
2022-06-27 244 浏览
位於西環卑路乍街 樓底好高空間感十足店內色彩繽紛的擺設令人舒服開心的感覺✧蟹肉芒果沙律 $128 蟹肉蟹子再配埋牛油果芒果開胃醒神✧慢煮紐西蘭草飼羊架 $238 (必食推介) 一睇粉紅色賣相就知道肉質幾鮮嫩😋 ✧波士頓龍蝦意粉 $218 龍蝦有半隻 肉質都算爽彈 意粉掛滿醬汁調味適中✧卡邦尼意粉 $158✧ Tiramisu $78 (必食推介) 賣相不錯夠creamy 酒味香濃但不會太強✧法式焦糖燉蛋 $68 口感都幾嫩滑✧Blood orange black tea $78 熱飲橙味茶香比較出 但個人比較喜歡凍飲清涼解渴 ✧Artsy Print Chocolate $88 朱古力味頗濃甜度適中
位於西環卑路乍街 樓底好高空間感十足
店內色彩繽紛的擺設令人舒服開心的感覺

✧蟹肉芒果沙律 $128
蟹肉蟹子再配埋牛油果芒果開胃醒神
蟹肉芒果沙律

✧慢煮紐西蘭草飼羊架 $238 (必食推介)
一睇粉紅色賣相就知道肉質幾鮮嫩😋

✧波士頓龍蝦意粉 $218
龍蝦有半隻 肉質都算爽彈
意粉掛滿醬汁調味適中
波士頓龍蝦意粉

✧卡邦尼意粉 $158
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉

✧ Tiramisu $78 (必食推介)
賣相不錯夠creamy

波士頓龍蝦意粉
法式焦糖燉蛋
Artsy Print Chocolate
2022-06-25 146 浏览
同老公嚟食生日lunch,環境同食物都好滿意,服務細心有禮,推介牛扒,龍蝦risotto!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻座位舒適環境寬躺,樓底又高,影相一流📸