2025-07-21
日本東京主打「一人火鍋」嘅人龍店「LE-TA-SU 一人一鍋」@letasuhk 為慶祝進駐香港一周,近日就宣佈陸續開3間新分店!今次我就率先到銅鑼灣時代廣場店試埋佢地一週年限定「贅沢法式龍蝦湯套餐」!銅鑼灣新店內設計特色系用有機植物組成嘅「打卡牆」!!令用整個環境充滿大自然氣息,而且更舒適明亮./贅沢法式龍蝦湯套餐全新贅沢法式龍蝦湯以龍蝦萃取精華後加入忌廉&白蘭地熬煮近3小時!!最後再融入醇厚嘅海老味噌同香濃法國牛油 令呈鮮橙色又濃郁嘅龍蝦湯集齊「鮮・醇・滑」豐富嘅層次感套餐配搭日本黑毛和牛前胸腹同美國豬肩肉黑毛和牛布滿大理石霜降紋理 肉質細膩富豐腴牛脂和香氣豬肩肉就肉質柔嫩 充滿肉香如果想再食得奢華少少可以$88追加半只每日限量供應嘅波士頓活龍蝦肉質爽彈又鮮甜 令龍蝦湯鮮味再昇華!!LE-TA-SU套餐除咗週年限定套餐外仲有各款套餐可以選擇今次就揀咗人氣No.1嘅LE-TA-SU套餐湯底一共有4款 我就+$9點咗充滿藥膳香料麻辣湯 而肉類方面可以可以選擇200g/300g肉 包括美國特選安格斯牛肩胛肉・美國豬肉眼・牛舌套餐仲包括前菜•主食(自選:稻庭烏冬•八谷米•葛絲)•野菜盛合
最後再融入醇厚嘅海老味噌同香濃法國牛油
令呈鮮橙色又濃郁嘅龍蝦湯集齊「鮮・醇・滑」豐富嘅層次感
套餐配搭日本黑毛和牛前胸腹同美國豬肩肉
黑毛和牛布滿大理石霜降紋理 肉質細膩富豐腴牛脂和香氣
豬肩肉就肉質柔嫩 充滿肉香
肉質爽彈又鮮甜 令龍蝦湯鮮味再昇華!!
LE-TA-SU套餐
除咗週年限定套餐外仲有各款套餐可以選擇
今次就揀咗人氣No.1嘅LE-TA-SU套餐
湯底一共有4款 我就+$9點咗充滿藥膳香料麻辣湯
野菜盛更同多個本地農場合作 嚴選多款時令新鮮野菜 相當新鮮
LE-TA-SU套餐
藥膳麻辣湯
法式龍蝦湯軟雪糕
最後想嚟個完美嘅總結嘅話就一定要叫埋佢地嘅法式龍蝦湯軟雪糕!
用濃縮海老味噌同北海道3.5牛乳雪糕做base再淋上贅沢法式龍蝦湯以及配搭香脆「最中餅」
咸甜交織 濃郁又香甜 不論口感同味道充滿層次感
法式龍蝦湯軟雪糕