餐厅: Le Cafe (香港諾富特世紀酒店)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
之前食過2次,食品種類多,都唔錯的,所以今次family gathering我又提議食呢間!點知都幾失望。。食品種類小左好多,甜品最差。。似屋企樓下$100嗰d自助餐貨仔。。一件似樣既蛋糕都無食品總結: 無印象邊樣覺得好味。。服務態度: 就真係印象深刻。。上網睇圖👇🏻話有可能有蟹腳啦,5選4。。去到唔見,問下個女職員,佢答我"唔會有蟹腳架!一直都無,午餐咁平唔會有"真係答得好好。。原來呃人。。咁點解唔寫埋有龍蝦鮑魚?作為酒店自助餐,咁既服務態度,我以為自己去左大排擋。我既自助餐推介,又少一間了

食品總結: 無印象邊樣覺得好味。。

真係答得好好。。原來呃人。。咁點解唔寫埋有龍蝦鮑魚?
作為酒店自助餐,咁既服務態度,我以為自己去左大排擋。
我既自助餐推介,又少一間了
2017-10-15 4917 浏览
上星期五放工後和同事去左嚟間野食自助餐,真心咁講,我從未食過一間食完要返屋企煮麵食的自助餐,平時果d差極都只是無咩野食,未至於咁~~~,首先,一些熟食我不講了,只是味道一般無驚喜,長腳蟹一般不夠鮮甜,壽司全部放晒出來感覺干淨淨,夾果時喺出面已一夾就散,散左又晤好意思晤攞,攞完幾舊壽司喺碟晤似幾舊壽司,散到好似裝左碟白飯夾左幾舊3文魚做餸咁,刺身好鞋口,所以晤敢再攞怕肚痛,湯晤夠滾熱辣,稍為好d係d生豪但好細隻,最後我攞左d臘鴨,裝碟白飯想填飽個肚,但係飯煲d飯晤夠熱,有同事裝上來時是凍冰冰,我還好d d,飯重暖暖地,但係竟然我好中意食的重口味臘鴨都可以整到無咩味,真係估佢晤到!d同事叫人煮一碗碗麵回來食,幾個都話無味,所以我無攞,中意食甜品的同事話甜品ma ma地,好彩有movenpick雪糕食,但味道種類普通,一路食一路已諗緊屋企d公仔麵!開頭以為係自己味覺有問題,但原來好多同事都有同感,不是專登寫得咁差,只是因為這是酒店食店,會有很多遊客嚟食,希望這食店留意一下la!請原諒我的直言!
2017-10-13
2017-09-03 6917 浏览
訂座有七折,抵食但不要對食物質素有太大期望。 我最欣賞係個即煎鵝肝多士,其次就係飲品,竟然有耶青水揀,喜出望外呢!最伏係泰式生蝦,肉質好怪,肯定唔新鮮! 🤢甜品種類算多,當中斑斕蛋糕幾好味,仲有movenpick 同哈根大斯。 但係不太建議食楊枝甘露,似係花奶浸西米露加小小鮮果😓有即煮嘅中式面檔,唔岩食可以啪碗面🙊 另外有一部自動pancake 機 每個人都一份波士頓龍蝦,有三分二隻前臂左右長。 重質不重量的朋友不用試

每個人都一份波士頓龍蝦,有三分二隻前臂左右長。

重質不重量的朋友不用試
2017-08-21 6115 浏览
又團購黎食了,講真以平價黎講真係好唔錯佢每人送半隻龍蝦,le樣普通,唔太好龍蝦,仲有鵝肝任食(無食)佢甜品好好食,生蠔就略嫌有d殻,但都ok ge(我地每人食左18隻)冬陰公老公話辣同濃味,好味既,而野飲有橙汁,椰汁水,咖啡等咖哩有三種,食左青同紅咖哩,都不錯、但咖哩雞係較鞋口既燒牛好好味!燒得岩岩好!基本每次一想食自助餐都黎咁滯、一黎性價比高,係唔近地鐵lo,但環境都幾好,同層女廁已有換片台,bb櫈都實淨!員工都幾好服務,見我有難都幫手!詳情唔細講!但都值得一讚
又團購黎食了,講真以平價黎講真係好唔錯
咖哩有三種,食左青同紅咖哩,都不錯、但咖哩雞係較鞋口既
燒牛好好味!燒得岩岩好!
員工都幾好服務,見我有難都幫手!詳情唔細講!但都值得一讚
2017-08-15
2017-08-14 4612 浏览
来过可能有四五次了。都是中午。菜式都是我比较喜欢的。今天人少,大概也就十几台客人。食物质素如常。三文鱼,蒸鱼,冷冻虾是我最喜欢的。但今次的虾虾线好黑。。。感觉不是很干净。。。其他都好
2017-08-13 4130 浏览
預早訂枱可以享受7折,折後3百幾蚊一個人。家下香港食個dinner buffet 都要6百蚊,所以呢度真係好平。酒店會送比每人半隻龍蝦,都幾大隻嫁。生蠔任食。食物refill 得好快,大路既野幾本上都有提供,幾多野食,味道又幾好。呢度好大方,飲品係任飲,有不同既咖啡,橙汁,椰青水,lemon tea. 就算啤酒都係任飲。dessert 有驚喜,好多choice! 雪糕仲要用上movenpick 雪糕,加分加分!唯一唔好既,就係9點30左右會開始收野返廚房,所以唔好book 太晚,食早啲。

酒店會送比每人半隻龍蝦,都幾大隻嫁。
生蠔任食。

就算啤酒都係任飲。

2017-08-08
優惠券
今日中午冒住大雨去食午市自助餐,昨晚已透過open rice 訂左12點15分,當時訂位有五折架,結果塞車,12點38分先到,打開open rice 訂位欄,顯示訂位無左,於是問餐廳服務員,先知道一點前離座才有五折,昏倒了,無辦法,小朋友都餓喇,只好留低食,結果埋單記七折。呢間酒店真特別,自助餐只預你食一個鍾炸,一個鍾內走人五折,全時段七折,其實,差好少價錢,一個鍾食自助餐,叫人倒入胃咩。至於食物,如果百零蚊,係抵既,午市有生蠔喇,邊間做到?
2017-07-03
第一次去 Novotel Wanchai 食buffet, 間餐廳好靚,坐得好舒服~ buffet 主題係亞洲風味巡禮,好吸引!  最好食係松葉蟹腳,好鮮甜!  紐西蘭生蠔就一般。 翡翠螺有沙都唔敢再食。 仲有凍蝦同青口。  刺身方面淨係試左三文魚,都厚切。 亦試左帶子壽司。  東南亞特色小食有迷你海南雞飯、青咖喱、肉骨茶、馬拉盞燒大蝦、馬來西亞薄餅及沙嗲串燒等。  甜品包括椰汁芒果糯米飯、馬來香蘭卷及 Mövenpick 雪糕等~~下次會再光顧!
刺身方面淨係試左三文魚,都厚切。 亦試左帶子壽司。

下次會再光顧!
题外话/补充资料: 星期一至四去食平d
2017-06-29
  • 長腳蟹
2017-06-24 2995 浏览
環境優美,食物新鮮,服務都相當有質素,係一次滿意的消費。今次係食午餐自助餐,下次試晚餐。少少唔滿意就係日式部分款式太少喇,得刺身3款,幾款壽司,其他都冇,有D失望。
2017-06-14 2561 浏览
好耐無同班老友放工後一齊食飯吹水,這絕對是一個不錯選擇,全晚不會太嘈,而且有不停補充食物, 蟹腳、生蠔及魚生味道超水準,正經由Openrice 網上訂位仲有半價,優惠後每人平均$240左右,超值!

去年年尾時和爸爸興祝生日時,一家人來過吃自助晚餐。當時正好遇到以日本料理為主題的餐單,吃完之後覺得物有所值,所以前幾天我就帶我女朋友去食興祝周年記念。當天我們很早就到了,餐廳內也不是太多客人。但是我們站了很久都沒有人出來帶位,只看見服務員都站在一起聊天。就算自助餐我也沒有預料會有什服務,但是至少要有人帶位吧。當我們終於被帶入座後,我想幫我女朋友拿點飲料時,我找了半天也不知道飮料在那裏。當我想找人來尋問時,服務員們都充忙地走過,沒有人主動地走過來幫我。最後我是從其他客人口中得知飲料的位置。令我覺得我對他們來說可有可無,客人多的是。雖說食物方面種類比我上年來的時候,種類是減少了,但是品質還能保持水準,加上我女朋友吃得很開心,所以我也很高興。值得一讚的是食物refill 的速度很快,不斷有新一批的食物保充。我最喜歡吃的食物是煎蝦和印度薄餅,全部都新鮮制作,在其他地方不是十分常見。當我們在吃甜品時,我看見有一位服務員在拿甜品。當時我以為他在幫客人拿食物,所以我也不以為意。但是當我看見不只服務員,而是那些身穿西服的經理都在拿食物時候,就知道不可能他們都在幫客人拿食物吧?我也明白吃是人基本的須求,

我也明白吃是人基本的須求,但是當在工作時,不可能在客人用餐時,服務員和經理也座下來一起吃飯吧?加上之前受到的冷淡的服務態度,我不得不說我覺得服務素質令我這次的用餐經歷大打折扣。

經過這次用餐經歷之後,我會考慮一下要不要再次光顧
記得上次來le cafe buffet dinner時感覺不錯,還寫了一篇好評。又來到5月的生日月,在找餐廳食飯時,朋友看見le cafe有做生日的優惠,而且印象中是不錯的,因而就選擇了這裡吃生日飯。相隔了一年再來,今次真的有點失望而回。上次來的時候,印象中的熟食不過不失,可惜今次水準真的有必須要用不知所謂來形容,先別說一貫以往款式不多,來來去去也只是那幾味,味道都比普通一間餐廳還要差⋯ -燒牛肉生到血淋淋,血淋淋到那個點是難以用餐刀去切得開,根本吃不下去-海南雞飯,一大盅飯上只有2小片看似手撕雞一樣的雞肉,不主張浪費食物的我們,不想吃大碗飯而沒有試到-燒大頭蝦,是因為一早煎好了而昨晚的人客又不多的關係吧? 所以在我們吃到的時候,蝦肉是乾爭爭之餘也是凍冰冰的-什麼海鮮意粉,意粉的口感淋到就像一碗湯米線吸光了整碗湯底然後發脹了的一樣,已經盡了力去形容那個很差很差的口感,應該是在烚意粉時煮過頭,然後加汁又再煮時就做成意粉愈來就愈淋的效果 以上4款熟食是我昨晚最難以接受到一間酒店入面的自助餐會有的事情,雖然說是有生日優惠,但正價還是要400$多一位的耶。還想說一說是,服務質素,昨晚我們7點半

以上4款熟食是我昨晚最難以接受到一間酒店入面的自助餐會有的事情,雖然說是有生日優惠,但正價還是要400$多一位的耶。還想說一說是,服務質素,昨晚我們7點半到,客人不多,估計十枱客都未必有,8點鬆小小的時間左右吧,行了幾轉去燒檔想要吃燒大頭蝦,都沒有工作人員在燒檔的位置值班,當點到大頭蝦的時候,也就是我上面說的一樣,蝦肉乾爭爭之餘也是凍冰冰的,真的不知道是煎完放了多久。然後,想食湯粉,也是等了很久才終於有人站崗才能點菜。然而我想表達的是,真的很失望。不管場內有多少客人也好,只要你仍然是在營業中,是不是應該有足夠的人手去處理食物和款侍客人? 我第一次來的時候已經知道食物款式少,這不是問題,起碼味道各方面的也不差,所以根本不介意這一點而再來,今次再來的時候沒想到除了食物質素大大下降之餘,連服務亦都難以接受,這樣太敷衍了事吧

生蠔是唯一覺得是仍有水準

和朋友2人去,扣除了生日優惠,每人多謝320$吃了一頓不愉快的生日飯
2017-05-17
2017-05-14 2560 浏览
佢收得貴但係食物質素就完全不及應有水準生蠔又細又唔新鮮食物飲品種類又少服務態度仲要差4-500 蚊仲要比加一服務費......真係一D 都覺得佢值呢個價
佢收得貴但係食物質素就完全不及應有水準
生蠔又細又唔新鮮
食物飲品種類又少
服務態度仲要差
4-500 蚊仲要比加一服務費......
真係一D 都覺得佢值呢個價
2017-05-14
母亲节
OK
2017-04-26 3578 浏览
Lunch 野食種類不多, 刺身可以(3 types), sushi 既飯好差(明將水平,入不了口),雪糕好差(士多啤利味溶既,變左yogurt;另一口味有好D)staff 收碟勤力, polite 有優惠去ok. 正價就不了(如為生豪而去既人都可以照去)
Lunch 野食種類不多,

staff 收碟勤力, polite
有優惠去ok. 正價就不了(如為生豪而去既人都可以照去)
2017-04-26
2017-03-18 23425 浏览
11點10收。等左陣12開始相機食先!都唔錯。幾岩食!生蠔望落細隻。但肉都算夠!仲有蝦。螺。青口!沙律選擇好多!連醬汁配料都成十幾款選擇!芬蘆沙律最岩食。有啲似柚子沙律!有三款芝士都好食。藍芝士唔太藍。所以接受到!麵包麵有好幾種!煙三文魚。正!燒牛肉。韌左啲。但幾有牛味熟食都有十款以上。有魚香茄子。排骨。雞。西蘭花。腸仔。蒸魚。牛腩牛吞。等等!羊仔脾。騷騷地。不錯!食左幾件!蒸魚好受歡迎。試左都幾滑!牛脷。朋友食左好多件。佢話好厚好正!刺身有三文魚。鮑片。希靈魚。最愛希靈魚。好正!好新鮮!好爽!壽司就麻麻。啲飯好硬!Pizza好夠芝士。正!仲有咖哩牛。咖哩雜菜。但點建無naan嘅?牛幾淋嘅。但咖哩唔香唔濃!甜品就真係一般!芝士蛋糕完全唔芝士!橙布甸。得舊橙好食!千層糕。難食。口感好怪。又唔煙韌。不過班蘭蛋糕唔錯。夠軟熟!栗子蛋糕。栗子蓉夠滑。又唔會甜。麵包布甸。蛋味好夠。甜品中最滿意!Pancake機嘅pancake加焦糖加埋movenpick雪糕!幾吸引呢!維記雪糕糯米糍。綠茶同芝麻正!Movenpick雪糕。但點解咁溶嘅?咖啡。茶等都係任飲!生日有半價。同行8折!兩人$417。12
11點10收。等左陣12開始
相機食先!
都唔錯。幾岩食!
生蠔望落細隻。但肉都算夠!
仲有蝦。螺。青口!
沙律選擇好多!
連醬汁配料都成十幾款選擇!
芬蘆沙律最岩食。有啲似柚子沙律!
有三款芝士都好食。藍芝士唔太藍。所以接受到!
麵包麵有好幾種!
煙三文魚。正!
燒牛肉。韌左啲。
但幾有牛味熟食都有十款以上。
有魚香茄子。排骨。雞。西蘭花。腸仔。蒸魚。牛腩牛吞。等等!
羊仔脾。騷騷地。不錯!
食左幾件!
蒸魚好受歡迎。試左都幾滑!
牛脷。朋友食左好多件。佢話好厚好正!
刺身有三文魚。鮑片。希靈魚。
最愛希靈魚。好正!好新鮮!好爽!
壽司就麻麻。啲飯好硬!
Pizza好夠芝士。正!
仲有咖哩牛。咖哩雜菜。
但點建無naan嘅?
牛幾淋嘅。但咖哩唔香唔濃!
甜品就真係一般!
芝士蛋糕完全唔芝士!
橙布甸。得舊橙好食!
千層糕。難食。口感好怪。又唔煙韌。
不過班蘭蛋糕唔錯。夠軟熟!
栗子蛋糕。栗子蓉夠滑。又唔會甜。
麵包布甸。蛋味好夠。甜品中最滿意!
維記雪糕糯米糍。綠茶同芝麻正!
Movenpick雪糕。但點解咁溶嘅?
咖啡。茶等都係任飲!
生日有半價。同行8折!
兩人$417。
12:00-14:30
我地住到3點都無人趕走我地!
二百幾蚊假日食酒店自助餐
2017-03-18