2017-05-12 1505 浏览
在筲箕灣東大街,食過「北X韓食館」的韓國炸雞和炸雞飯後,我轉乘電車(講句題外話,用殘疾八達通坐電車是沒有票價優惠的),去到我以前很熟悉的老地方,大坑近着「香港中央圖書館」附近的分子雪糕店「Lab Made Ice Cream」。「香港中央圖書館」是我十多年前中學畢業後,升讀珠海學院之前,曾經做過的第一份正式工作,是伊利沙伯醫院當時的「青少年醫療中心」轉介我去上班的。其實我在「香港中央圖書館」工作了不久,圖書館就不滿意我的表現,幾個月後就辭退了我。講真的,我在圖書館這段工作期間,工作亦不見得很稱心如意。總而言之,「香港中央圖書館」沒有留下任何美好回憶給我。離開「香港中央圖書館」後,我曾經頹廢了一段時間,直到重返校園,才能忘記「香港中央圖書館」的不愉快歷史。到了今日,我重新上路,拖着已經受了重創的殘廢身軀,重回我人生第一份正職的地方。十年人事幾番新,現在的「香港中央圖書館」的職員都換了不少人,已經面目全非了。慶幸現在「香港中央圖書館」的人大多都不認識我,否則我怕我會遇到,很難堪很難過的事。離開「香港中央圖書館」後,我走到樓下附近,位於「布朗街」樓下的雪糕店「Lab Made Ice Cre
在筲箕灣東大街,食過「北X韓食館」的韓國炸雞炸雞飯後,我轉乘電車(講句題外話,用殘疾八達通坐電車是沒有票價優惠的),去到我以前很熟悉的老地方,大坑近着「香港中央圖書館」附近的分子雪糕店「Lab Made Ice Cream」。

離開「香港中央圖書館」後,我走到樓下附近,位於「布朗街」樓下的雪糕店「Lab Made Ice Cream」。其實「Lab Made Ice Cream」情況跟我有點相似,曾經在香港不同地方開了很多分店,奈何都結業收場,最後就只剩下大坑這間總店,同樣有種經歷劫難後,休養生息等待機會的樣子。

其實「Lab Made Ice Cream」我以前曾經遇過,他們在將軍澳坑口「東港城」的分店,可惜當然我沒有太留意他們,所以直到「東港城」分店結業,我也遺憾沒有幫襯過他們的分子雪糕一次。

不過真的很奇怪,「Lab Made Ice Cream」跟九龍城「清X牛肉館」店內一樣,都貼滿大量在開飯網食店選舉的「輝煌戰績」,還有其他雜誌食店選舉的獎狀。

實在很難想像,擁有如此亮麗成績的分子雪糕店,開分店卻遇上近乎「全軍覆沒」的悲催景況,究竟「Lab Made Ice Cream」遇上甚麼問題,令所有分店都關門結業,只剩下大坑這個「總壇」大本營慘淡經營運作呢?

「Lab Made Ice Cream」店內雖然燈光昏暗,但仍然坐着很多客人,餐廳的餐牌很大張,很明顯地展示在我的面前,包括雪糕店是日提供的四款「分子雪糕」不同口味。

四款口味分子雪糕,我橫看豎看也看不出,「Lab Made Ice Cream」的分子雪糕,跟「分子料理」有甚麼直接關係。「分子料理」我都略知一二,即是將食物原材料,製造成另一個樣子的料理菜式。食客無法從製成品外貌,聯想到菜式跟原材料,兩者之間原來有不可分割的關係。

但是看「Lab Made Ice Cream」的分子雪糕,雪糕無論怎樣製造,都不可能製造成,其他食物原材料的樣子,跟「分子料理」完全沒有關係,那麼「分子雪糕」實際是甚麼的道理呢?

以下資料是我根據「維基百科」資料提供而得知:所謂「分子雪糕」, 其實即是由液化氮氣 (Liquid Nitrogen) 所製作出來的雪糕。由於氮氣的沸點極低,只有約攝氏 -196 度左右,氮氣的化學原理會令雪糕迅速凝固,這種製作方法除了令雪糕的質感更加幼滑外,亦能大幅減少忌廉和牛奶的用量 。

亦即是話,所謂「分子雪糕」的製造過程,用上了大量沸點極低的「液化氮氣」製造出來。所謂的「分子雪糕」的製造過程,我作為一個對科學認識不深的文科畢業生,聽完還是一點霧水,感覺如在霧中。

更重要的是,「Lab Made Ice Cream」的分子雪糕產品,用上很複雜,很難理解的科學方式製造出來。「分子雪糕」製成品,在千辛萬苦的情況下製造完成,代價是要收港幣四十六元一客。

「分子雪糕」如此「離地」的價錢,吸引一些貪新鮮的食家,或者學生哥就很容易。但吃完第一次過後,失去新鮮感的同時,亦會令慕名而來的食客,開始對標奇立異的「分子雪糕」感到厭倦。
焦糖醬海鹽牛奶脆脆

就正如我第一次在大坑品嚐「Lab Made Ice Cream」,我點了一客「焦糖醬海鹽牛奶脆脆」口味分子雪糕。區區一杯份量不多的雪糕,已經足足收了我港幣四十六元的「天價」。

拿着這筆錢,我應該可以在意大利雪糕店,買到一客美味,又大份量的意大利「Gelato」雪糕。又或者在便利店,用港幣四十六元買到差不多兩杯「哈根大師」名牌雪糕。難怪「Lab Made Ice Cream」曾經在外面開過這麽多分店,到最後還是關門收場,我估計價錢可能是一個重要因素。

「Lab Made Ice Cream」的「焦糖醬海鹽牛奶脆脆」味道分子雪糕,我無疑是食到,雪糕中的焦糖味和海鹽味,海鹽味是為了增加雪糕內的甜味而來的。

但是,我始終想不到,為什麼我要花上四十六元,買一杯可能十啖內吃得完的「分子雪糕」?因為貪一時好奇和新鮮,而花上港幣四十六元買「分子雪糕」,是情有可原的辯解,但是這樣對「Lab Made Ice Cream」實在很不利。

雪糕上面那些,一粒粒的啡色脆粒小食,我直到現在這一刻,還是搞不清楚是什麼玩意。如果說雪糕內的甜味,是來自於海鹽牛奶的原味。那麼我明白了,雪糕表面的疑似黃色糖漿,才是雪糕「焦糖」甜味來源。

「焦糖醬海鹽牛奶脆脆」的甜味,原來有一部分是來自於表面的焦糖醬,雪糕內的海鹽味和牛奶味,反而被焦糖醬的甜味所蓋過了。再試食那粿「脆脆」,「脆脆」似乎跟雪糕的味道失去了關係。

不是說「Lab amade Ice Cream」的「焦糖醬海鹽牛奶脆脆」分子雪糕不好味,只是試食「分子雪糕」後的感覺,反而沒有試食前的感覺那麼強烈。

或者很多人跟我一樣,都是抱着「獵奇」「貪新鮮」心態去試食所謂「分子雪糕」。打開真相後換來看透事實,興趣自然大減,難怪「Lab Made Ice Cream」現在只剩下一間大坑店啦……

2017-04-22
等候时间
2 分钟 (堂食)
你有食過奶黃包味的雪糕? 奶醬脆多味呢?就去食這間的:  !!!哈哈,Foster 都以為是假的,但吃過 Lab Made 分子雪糕,你可能真的會愛上了!先來看看我們食的雪糕吧! 好食的排行是: 英式糖醬餡餅 > 奶醬脆多 > 糖不甩 > 奶黃包 淡淡的奶味,但可以食到一絲絲的蛋味! 真的,把糖不甩椰絲和砂糖鋪上去,很特別,而雪糕是香草味讚一個!奶醬味已經令你想起奶油多士的香味,加上雪糕的甜味,一流的配搭 這個 idea 真的很新穎,雪糕加雜了一粒粒的蜜糖糖粒,愛食甜的,一定喜歡!但記住,每個星期都唔同味道,所以未必試到上面個幾種!
你有食過奶黃包味的雪糕? 奶醬脆多味呢?

就去食這間的:  !!!

先來看看我們食的雪糕吧!

淡淡的奶味,但可以食到一絲絲的蛋味!
 真的,把糖不甩椰絲和砂糖鋪上去,很特別,而雪糕是香草味
但記住,每個星期都唔同味道,所以未必試到上面個幾種!
题外话/补充资料: Blogger: 香港愛玩生 - iplayhk.com
2017-02-19
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$50 (宵夜)
  • 英式糖醬餡餅
2017-01-22 534 浏览
走過大坑看到這間Lab Made雪糕就心動想試試這類的雪糕是跟平常的那些有什麼分別,畢竟他們加了liquefied nitrogen進去。我就點了我最喜歡的檸檬雪糕,再配上佢哋獨有嘅糖霜。講真我覺得個雪糕真係唔錯,好好食,超級酸仲一啲都唔甜,但係我覺得其實講真如果做blind test嘅話其實應該無人食得出普通同lab made雪糕嘅分別。另外我覺得佢嘅雪糕真係有啲貴,我諗成個雪糕最貴嘅地方應該就係個liquefied nitrogen。不過無嘅,食下當體驗下係咩嘅滋味,但係我諗我以後都應該唔會經常食。
2017-01-11 379 浏览
Lab made成日都會做好多不同分子雪糕口味其實我一次都未食過 哈哈 所以今次黎試奶醬脆多Order後佢會即場係你面前整佢好似打左啲氣落部機入去再搞 其實可以一路睇住佢整 然後會有好多白煙走出黎 部機大約轉兩分鐘就有得食一整完拎到手 真係好香花生醬味食落味道都好似 除左面個細粒脆多士 原來雪糕中間都會有架真心好香濃練奶同花生醬充斥住雪糕 而且雖然係咁 但雪糕質地都係滑既 但雪糕同奶醬加埋會有啲過甜 要有呢個心理準備 但整體好食既
Lab made成日都會做好多不同分子雪糕口味

其實我一次都未食過 哈哈 所以今次黎試奶醬脆多

Order後佢會即場係你面前整

一整完拎到手 真係好香花生醬味

食落味道都好似 除左面個細粒脆多士 原來雪糕中間都會有架

有4個人,一次過食曬咁多隻味😍8保飯味,真係好實在咁有飯係面,好有口感!另桂花味好香!我好鍾意食。終於食到月餅味!蓮蓉味真係好香好濃呢戲院爆谷味,雖然感覺好似冇特別,但牛油焦糖味往往都係令人食唔停口banana baileys! 香蕉味好香,清清地咁!但酒味真係食唔出!
有4個人,一次過食曬咁多隻味😍
終於食到月餅味!蓮蓉味真係好香好濃呢
2016-08-29 675 浏览
每次來都有新口味。上次是太興奶茶味,這次是太妃布丁蛋糕的味道。每次來吃都很驚喜朋友來香港玩都會帶他們來這裡吃冰還可以看表演。覺得很有趣。座位不多帶著走吃剛剛好。
Pudding  taste
2016-08-29
Pudding  taste
  • 奶醬脆多
2016-08-04 755 浏览
不嬲都覺得lab made既雪糕好唔抵,但佢啲口味有時又真係好吸引既!好似今次去左大坑食午餐,之後想食甜品,見到有個超酸檸檬蛋白批味,忍唔住,試左!正當我諗個雪糕會係咩味,我見猶憐個杯裏面如來係雪糕還雪糕,蛋白批係細細粒放旁邊!酸得黎好香檸檬味,又唔甜,食既時候加番粒蛋白批一齊食,超配!同時再試左佢地既巨峰茶!雖然好明顯係gimmick 野,但係味道都真係不錯,現在試飲價26,我覺得值得一試!

2016-07-31
2016-07-29 454 浏览
食傳統芝士撻無新意?🤔咁要試下冰火兩重天芝士撻喇!😍熱辣辣撻皮🔥 x 凍冰冰芝士雪糕⛄️一冷一熱超過癮呀!👏🏻👏🏻👏🏻火焰雪糕芝士撻 ($22)🔥🍦🧀唔好俾佢個樣呃左呀!😳睇落好似係芝士撻👀實情原來係雪糕黎架!🙊真的假不了。假的真不了~媽媽我好亂呀😫芝士撻入面用上意大利同澳洲芝士雪糕😍一放上熱辣辣撻皮上就慢慢溶化喇☺️流心芝士雪糕好邪惡呀!😈Lab Made仲用分子技術👻即場用火槍燒燶面頭的的玻璃焦糖🔥脆卜卜又甜甜地!👏🏻配埋充滿牛油香的撻皮😛冰火味覺新衝擊正呀!😂
食傳統芝士撻無新意?🤔
咁要試下冰火兩重天芝士撻喇!😍
熱辣辣撻皮🔥 x 凍冰冰芝士雪糕⛄️
一冷一熱超過癮呀!👏🏻👏🏻👏🏻
火焰雪糕芝士撻 ($22)🔥🍦🧀
唔好俾佢個樣呃左呀!😳
睇落好似係芝士撻👀
實情原來係雪糕黎架!🙊
真的假不了。假的真不了~
媽媽我好亂呀😫

配埋充滿牛油香的撻皮😛
冰火味覺新衝擊正呀!😂
2016-04-18
2016-07-20 362 浏览
今日終於黎到大坑li間舖頭試下入到店內即刻叫左個焦糖醬牛奶脆脆同埋巨峰提子檸檬店員好貼心問係唔係第一次飲細心提醒唔好打開蓋飲,唔好用吸管督D乾冰個雪糕好有牛奶味杯野飲都好好味走果陣個店員仲講byebye
今日終於黎到大坑li間舖頭試下

入到店內即刻叫左個焦糖醬牛奶脆脆
同埋巨峰提子檸檬
店員好貼心問係唔係第一次飲
細心提醒唔好打開蓋飲,唔好用吸管督D乾冰
個雪糕好有牛奶味

杯野飲都好好味

走果陣個店員仲講byebye
2016-07-20
等候时间
3 分钟 (堂食)
$32.5 (下午茶)
2016-07-16 314 浏览
這天來到了大坑區午餐,飯後便與家人四處逛街,看看這小區裡各有特色的店舖,被譽為情侣聖地,又稱為美食之街的小區,每條橫街小巷都足滿特色小店,有主題的,有休閒的。來到其中一條小巷,看見了少量人頭涌涌似的在店外探頭看表演似的,好奇心突發便去看一看。原來真的在表演即制甜品,店舖用了玻璃做半開放式的廚房,在內有三位穿著類似廚師的衣服,有兩位正在埋頭制作甜點。再進店一看,牆上掛滿了很多的獎狀,與及電視播放著其中一位店員在授獎。原來這裡是多人提及的分子雪糕店。有著多款創意的雪糕.細看一下,火焰雪糕芝士撻是每日限量發售200個,還不設外賣,應該是為了讓客人保留原汁原味品嚐最新鮮的一刻。心頭一想,剛剛飯後未能品嚐甜品,就在這裡吃一個補償吧。還要是芝士味,最愛的。店員說還有,再享優惠,只是19元,太好了,可以以便宜價錢享受到大熱的甜品。付款後,店員便開始著手制作。先把白色的芝士雪糕表面用火槍燒至少許黃色,再燒撻底內。兩者合而為一。再在面層燒至金黃色。最後完成了,外表看到芝士雪糕因為火槍燒的原故,慢慢開始溶化,但味道卻只有很少的芝士味,及很重的雲尼拿味道,而因為急凍的關係,非常硬,連撻都十分硬,完全只是一個

付款後,店員便開始著手制作。
先把白色的芝士雪糕表面用火槍燒至少許黃色,再燒撻底內。
兩者合而為一。
再在面層燒至金黃色。
最後完成了,外表看到芝士雪糕因為火槍燒的原故,慢慢開始溶化,但味道卻只有很少的芝士味,及很重的雲尼拿味道,而因為急凍的關係,非常硬,連撻都十分硬,完全只是一個餅撻。我只是食了所謂的芝士雪糕,整個撻底就沒有吃了。完全是失望。
2016-06-19
等候时间
3 分钟 (堂食)
2016-06-22 381 浏览
第一次食分子雪糕,實在期待!點左呢款<腐竹雞蛋糖水 $44>。雪糕好軟滑,甜度適中。入面有腐竹,再倒薏喺頂層做裝飾。味道真係好似腐竹雞蛋糖水,因為唔係古怪款式,所以好易令人接受。
第一次食分子雪糕,實在期待!
2016-06-19 265 浏览
話說 係附近食完 dinner, 當然開我個買一送一 apps 睇下周圍有咩甜品可以簡見到有 labmade 同食日本冰,行去日本冰望望,勁大碗一人一碗應該攪唔店,所以去左 labmade.每次黎都有驚喜! 今次有芒果布甸同香滑奶茶! 兩樣都係我最愛, 即叫!芒果布甸真係好攪食笑,入口芒果味濃之後會出現淡淡布甸粉味,感覺係加左蛋既布甸 ,面頭既芒果醬唔太甜,好 match之後就係奶茶啦佢放左甜奶,真真正正既茶走! 茶味香濃,又幼滑~ 點少少甜奶 真係 oishiiii!! 仲放左粒麵包脆脆 好似去左茶記 叫左個奶茶 脆豬咁 極度愛上!!!!labmade 係品質保證 嘻嘻

之後就係奶茶啦
極度愛上!!!!

labmade 係品質保證 嘻嘻
2016-05-06 453 浏览
專做分子雪糕既 lab mad今次有 伯爵茶 la !可惜我去既時候 the shop 無乜人,d ice cream唔係即時打 ... 好似係雪櫃已經有 d打好咗既咁。但 味道依然好食。d雪糕都算滑,而且 伯爵茶味好濃 !! 好好食,但本人覺得 D cream and caramel 可有可無,d earl grey雪糕本身自己都好好食。
專做分子雪糕既 lab mad今次有 伯爵茶 la !
伯爵茶焦糖
伯爵茶焦糖
2016-04-05 393 浏览
見到lab made出左呢個火焰雪糕芝士撻, 好似幾特別咁, 所以決定試下~整作過程都幾有趣, 店員先將芝士味雪糕同撻皮拎出黎, 先用火槍燒一燒個撻皮, 再放芝士味雪糕落去,加上小小糖再燒, 表面形成一層焦糖既效果~火焰雪糕芝士撻細細個, 一咬落去, 外皮又熱又脆, 而裡面既雪糕就好冰凍, 呈半熔既狀態,冷熱交融感覺幾特別, 有淡淡芝士味但唔太突出, 面頭既焦糖脆身, 整體係幾特別既芝士撻, 但比想像中細個~
加上小小糖再燒, 表面形成一層焦糖既效果~
2016-04-04
2016-03-13 307 浏览
之前食過佢哋既藍莓乳酪,覺得分子雪糕好似都係不過如是啫.今次食咗個好有港式風味既奶醬脆多.估唔到呢隻味又幾意想不到.雪糕好香滑,雪糕球淋上一層奶醬,味道真係好似食緊西多士咁.入面blend埋啲脆脆,加埋個多士粒做點綴,更加有口感,呢個的確做得幾出色,唔怪之得會係大熱推介!不過細細個雪糕球好快就食哂,價錢始終都係偏貴,試過就心足啦
之前食過佢哋既藍莓乳酪,覺得分子雪糕好似都係不過如是啫.

不過細細個雪糕球好快就食哂,價錢始終都係偏貴,試過就心足啦
等候时间
8 分钟 (堂食)
  • 奶醬脆多