2020-06-09 52 浏览
將軍澳海濱長廊個頭真係開咗好多新餐廳今次就去咗一間充滿歐洲古典風嘅餐廳環境真係好優雅☺️ 又有玻璃吊燈又有樓梯打卡真係一流呀嗰日七點度去到都已經有幾多枱客 好多人係度飲啤酒 隔離枱仲開咗枝白酒🍾好chill啊☺️-🦞龍蝦意粉 $198海鮮迷梗係要試龍蝦意粉 龍蝦肉好厚身佢放上芝士係龍蝦上面 再成條燒好香好惹味 意粉亦都幾濃香草味-🍟牛油白酒煮蜆 $168依個main有驚喜!! 個汁真係好好味係聞到又食到嘅白酒香👍🏻而佢嘅薯條比較粗身 口感鬆軟似食緊原隻薯仔咁🤪-食完兩樣mains已經好飽飽😝依個室內環境再加出面就係望海真係贏晒🤣🤣🤣
將軍澳海濱長廊個頭真係開咗好多新餐廳

食完兩樣mains已經好飽飽😝
依個室內環境再加出面就係望海
真係贏晒🤣🤣🤣
2020-06-08 42 浏览
喺將軍澳番咗工咁耐,喺同事口中得知將軍澳海旁有間幾有歐式風格丶環境幾chill 嘅法國餐廳。所以今日決定同同事一試。餐廳入面以胡桃木同啡色色調為主,有唔少嘅燈光丶大大塊掛牆嘅鏡子。仲有一個酒吧枱,比人飲下酒,chill 一chill !而餐廳嘅staff 係外國人,不過有啲staff 識講中文。我地叫咗一個us black Angus sirloin streak $298 ,塊西冷牛扒好大塊,配上薯條同沙律。薯條🍟炸得十分之脆口,配上蕃茄醬同塔塔青醬,十分滋味。牛扒肉質鮮嫩而無筋,具口感而唔會太韌。另一個係白汁三天文魚意粉$158意粉份量都幾多,三文魚多而香濃,意粉Q彈而唔容易斷,不過覺得白汁調味鹹咗少少。環境幾靚,好啱打卡同慢慢享受人生,不過食嘢價錢貴咗少少。

另一個係白汁三天文魚意粉$158

環境幾靚,好啱打卡同慢慢享受人生,不過食嘢價錢貴咗少少。
2020-06-08
2020-06-04 171 浏览
聽朋友講將軍澳澳南海岸開咗間新嘅法國餐廳,食物好味之餘價錢唔貴,今日經開將軍澳Popcorn,擇日不如撞日,就去品嘗一下法國菜。🤣🤣La Rosabelle 店內風格特式,環境舒服。雖然亦有室外座位提供,但我就俾室內嘅佈置吸引咗喇。😲😲法式青口鍋:青口配用法式醬汁煮,帶一點點酒香。青口份量好多,都差不多有三、四十隻,而且都鮮甜肥美。青口鍋另配上即炸薯條,份量同青口一樣都唔少,都幾抵食嫁。😋😋黑松露白汁帶子意粉:宜家好多西餐廳都上黑松露/松露油,而且好似好驚食客投訴唔夠味咁,會落勁多落去。😖 La Rosabelle就處理得幾好喇,黑松露剛剛好,味道無搶咗出嚟蓋過其他食材嘅味道。起初以為得面頭一隻煎帶子,原來成個意粉係切片嘅帶子,近乎每一啖都可以食到帶子,好滿足呀。🥰🥰

2020-06-03 187 浏览
最近找朋友把這邊的餐廳差不多都吃了一遍,今天來到這裝潢富有懷舊歐式建築的La Rosabelle。不算太餓我們每人選了一個主菜分享一下。白汁三文魚意粉 $158三文魚已經切碎了跟醬汁、意粉等混在一起,白汁非常的creamy、調味剛好,兩個人分享剛好不會太膩,還會想再多吃一點。牛油白酒煮蜆 $168蜆的數量為數不少,全部都很新鮮,醬汁在底所以先混一下再吃會比較好。薯條味道也很不錯,有時候蘸一下那醬汁也不錯。店員有禮,環境有格調,很適合來約會一下呢!

白汁三文魚意粉 $158

牛油白酒煮蜆 $168

牛油白酒煮蜆

店員有禮,環境有格調,很適合來約會一下呢!
2020-06-03 23 浏览
又返嚟餐廳林立嘅將軍澳海旁,今日同個朋友嚟逛逛,見到一間隱藏喺角落嘅西餐,裡面裝修非常精緻華麗,模仿法國高級餐廳嘅設計吸引咗我哋,好適合打卡,決定一試!😍法式青口鍋 ($168)以牛油配上白酒煮嘅青口非常香,而且每隻青口都好大好鮮美,數過大概有30幾隻,份量非常多,配埋薯條剛剛好😋美國安格斯西冷牛扒 ($298)揀咗medium rare,個表皮香口而肉身都好腍,grill得算唔錯,亦都有配沙律同薯條,穩陣之選無得輸☺️

法式青口鍋 ($168)

美國安格斯西冷牛扒 ($298)
2020-06-01 37 浏览
將軍澳近年好多新樓,餐廳都多左唔少,今日同老公去食法國菜,位於將軍澳海濱長廊附近,由於我地訂位時間比較早,我地去到見到好多外國人happy hour緊對住個海景飲酒,望見都覺得好chill,我地選擇坐室內,環境裝修復古帶點歐陸風格一點。法式青口鍋配薯條 $168青口份量好多,粒粒肉都好飽滿,醬汁濃郁充滿牛油香味。薯條新鮮炸起熱辣辣好脆。白汁三文魚意粉$158意粉煮得剛好軟硬適中,不過過林,三文魚肉質鮮甜。

法式青口鍋配薯條 $168

白汁三文魚意粉$158
意粉煮得剛好軟硬適中,不過過林,三文魚肉質鮮甜。
2020-05-26 61 浏览
喺復課之前,我哋決定食返餐好嘅,見呢度有位,所以入咗去試下。呢個係雜果賓治(Fruit Punch),雖然顏色好靚,但係味道有啲假,唔太推介。普通嘅一杯薑啤。雖然等咗呢隻鹹豬手半個鐘先出嚟,但係等幾耐都值得!豬手嘅皮烤得鬆化香脆,入面啖啖肉,仲要啲肉一啲都唔韌,好易切開,好 juicy 好嫩滑!薯條就比較遜色,唔夠脆,又唔夠粗。呢度嘅羊扒雖然好諗,但係味道比較羶。如果想少啲羶味,可以試下點黑椒汁(同豬手嘅汁一樣)。佢加咗酒入去煮,有好濃烈嘅黑椒味,比起芥末同薄荷啫喱更加適合呢個羊扒。薯蓉好 creamy,係自己手打嘅,食到中間有一粒粒明顯嘅薯粒,雖然好似打得唔夠完美,但絕對為薯蓉增添咗一種口感,幾特別,我鍾意。我好鍾意呢個意大利飯,因為佢唔會好似其他店舖嘅意大利飯太濃味或者太滯,忌廉味非常淡,唔使加黑椒,都唔會太飽,可以帶出雜菌嘅鮮味。飯嘅咬口比其他餐廳硬,但係都唔錯。建議可以搭配啱啱提及嘅黑椒汁嚟食,味道更加濃郁,但唔會變滯,或者搶走雜菌嘅香味。呢都唔單止環境好靚,好大好闊,非常適合同 friend 或者屋企人一齊嚟食。嚟呢度食飯,一定要叫鹹豬手,包保你一試難忘。但係呢度嘅 wait

Fruit Punch

Ginger Ale

普通嘅一杯薑啤。

德國鹹豬手

烤羊扒

Mushroom Risotto

呢都唔單止環境好靚,好大好闊,非常適合同 friend 或者屋企人一齊嚟食。嚟呢度食飯,一定要叫鹹豬手,包保你一試難忘。但係呢度嘅 waiter 都唔係好識講廣東話,所以嚟呢度記住揾個英文好嘅朋友一齊嚟呀!
德國鹹豬手
烤羊扒
Mushroom Risotto
  • MushroomRisotto
2020-05-21 39 浏览
和朋友到將軍澳La Rosabelle 吃午餐,各自點了一個主菜,分別是龍蝦意粉和特級煙肉芝士牛肉漢堡配炸薯條。首先分享一下龍蝦意粉,上碟時有半隻龍蝦,上面都鋪滿了烤焗過的芝士,兩者味道配合得很好,有龍蝦口感之餘亦有芝士的濃郁味道。令我最滿足的是他們的扁意粉,番茄醬濃而稠,味道非常突出,而且每一口意粉都掛上醬料!推薦這一個意粉!另外,漢堡包都很出色!層次十分豐富,有塊非常厚身的牛肉漢堡、煙肉、芝士、蕃茄、生菜和洋蔥,即使牛肉漢堡烤過,都不會太乾身,肉質依然有很多肉汁,漢堡包的配搭很適合喜歡吃牛的人!雖然主菜沒有配飲品,但因為其份量適中所以以女生來說,吃完一個午餐主菜都非常飽肚。

2020-05-20 64 浏览
今日心郁郁同朋友去將軍澳行吓海旁,見到呢一間環境幾chill嘅餐廳,所以就走左入去食。入面啲枱都幾闊落而且亦都有個吧,餐牌上嘅嘢食都幾多,價錢都好合理。我哋嗌左個白汁炒蜆加薯條,啲蜆嘅份量非常之多而且白酒個味好入味,佢啲蒜蓉嘅香味都幾出。而薯條嘅份量都唔少,炸到都啱啱好,而且我鍾意佢嘅粗幼度!之後呢一個蘑菇意大利飯,份量其實都幾多而且上面嘅芝士都好落足料!最重要嘅係佢個飯煮得啱啱好,因為意大利飯其實都好難控制佢嘅軟硬度,所以呢個位好值得一讚!

2020-05-19 2233 浏览
When we stepped inside this bar and grill restaurant, the entrance leads into a beautiful dining room with crystal chandeliers overhead, the dark wood panel walls are adorned with antique frame oil paintings, a wooden stairway and a lovely fireplace ... Sit in the elegant dining room or dine outside to admire the waterfront surroundings, the whole atmosphere making it a perfect getaway from the hectic city.MenuThe lunch set comes with Soup of the Day OR Mixed Green Salad, Main course and drink,

Menu
The lunch set comes with Soup of the Day OR Mixed Green Salad, Main course and drink, available from 12-4pm on weekdays only. Price ranged from HK$98 - $128 per set.

Soup of the Day
Soup  of  the  Day

Daily soup is pumpkin soup, a thick and creamy soup loaded with natural sweetness.

Mixed Green Salad
Mixed  Green  Salad

For this refreshing mixed green salad, simple yet yummy.

Grilled Norwegian Salmon Filet (HK$98/Lunch Set)
👍👍👍👍👍
Grilled  Norwegian  Salmon  Filet

The grilled salmon was grilled perfectly with the skin as browned and crisp as a potato chips, you can tell by its attractive diamond-shaped grilled marks on it.
Salmon is a great choice for healthy diet, served with mashed potatoes and fresh green, just simply nutritious and delicious!

Pizza Margaritas (HK$98/Lunch Set)
👍👍👍👍👍
Pizza  Margaritas

A classic fresh and simple Margarita, love the thin and crispy-ish crust.

Coffee

Coffee after a meal .. yes please! There’s nothing better than a good cup of coffee after a satisfying lunch!

Storefront

2020-05-18
Soup  of  the  Day
Mixed  Green  Salad
2020-05-19 72 浏览
每次經過將軍澳海旁都覺得呢間餐廳好吸引,今次終於去食咗❤️❤️入面既裝修真係好靚,好有歐式建築風格、食物亦出打法國菜.1️⃣Mussels Pot with Fries $168性價比超高!咁大盤青口都幾抵食、青口亦算新鮮!而佢既汁唔係creamy個重,所以唔算好heavy,一啖一粒青口,食下食下就好快食完🙈.2️⃣US Black Angus Sirloin Steak $298西冷🥩有12oz,再配上薯條及沙律,serving size都幾大。西冷牛扒無咩筋,切落去好嫩。雖然佢配左兩款醬汁,但佢既肉味亦都重我就prefer就咁食啦😋

2020-05-14 41 浏览
番工番左成日,晚飯就想近近地喺屋企附近算啦!今年喺將軍澳海濱開左好多新餐廳🍴,有間次次行過都見到餐廳嘅裝修好有格調好靚!今次就鐵定了心同朋友去試一試!.餐廳分為室內及空外,室外位置望住海濱及前面有個小草地,餐廳室內以胡桃木為主走東歐餐廳格調,更設有油畫、吊燈及仿火爐裝飾,令環境氣氛增添不少。.白汁三文魚意粉 $158三文魚份量好足,差不多每啖都食到三文魚,個汁唔會太稀,岩岩好掛喺意粉,意粉口感都保持到彈牙,但味道個人認為略為清淡及略多油。.法式青口鍋 (配薯條) $165呢個真係要大大力咁讚下先!!青口嘅份量係超多,仲要好厚肉食落又鮮甜,青口個汁調配得幾好,忌廉嘅味道唔會太重,又微微食到白酒嘅香。就算薯條係配菜都煮得好用心,熱辣辣又香脆!.今次得兩個人食唔到太多嘢,下次叫多啲人嚟試多幾樣🤗...La Rosabelle Bar & Grill (將軍澳)將軍澳唐俊街23號澳南海岸MONTEREY PLACE地下G6號舖
番工番左成日,晚飯就想近近地喺屋企附近算啦!
白汁三文魚意粉 $158
法式青口鍋 (配薯條) $165
今次得兩個人食唔到太多嘢,下次叫多啲人嚟試多幾樣🤗
  • 法式青口鍋
2020-05-14 35 浏览
最近將軍澳海旁開左唔少新餐廳,呢間la Rosabelle Bar & Grill就係其中之一。餐廳裝修得都幾靚,非常有歐陸嘅感覺,對出就係海景,夠晒chill👍我地就叫左2個courses, 分別係法式青口鍋($168) 同最經典嘅卡邦尼意粉($135),味道都非常唔錯。青口鍋分量都幾多,而且都算新鮮,湯汁帶有濃郁嘅牛油同白酒香,味道可圈可點。卡邦尼意粉周圍都食到,但就唔係周圍都煮得好食,而呢道嘅卡邦尼就相當唔錯,除左香濃嘅忌廉味外,仲食到淡淡嘅酒香,意粉軟硬度適中,算係高質😋

2020-05-14 45 浏览
✨中女獨食難肥日誌 ✨La Rosabelle Bar & Grill 將軍澳南系列 中女食將軍澳又來到將軍澳南系列,早前試了好幾間新餐廳,所以都路經La Rosabelle Bar & Grill好幾次,今日終於一嚐這家情調西餐廳🥰餐廳可選indoor及outdoor,室內裝潢精緻,看著拿破崙吃西餐可更美味(笑!)酒bar位都好有情調,晚上都可考慮來喝杯🍻Fish & Chips $148好多地方有炸魚薯條吃,但做得好吃的卻不多,而這裡的炸魚薯條沒有令我失望😚炸物上桌熱辣辣,魚塊兩大塊,份量不少!切開看看魚肉就知不會差,雪白魚肉一點不會腥,脆槳不會過厚而且脆身,魚塊做到外脆內嫩,好吃!薯條較粗身,脆身亦有口感,灑了一點鹽調味,滿足!還附有些沙律菜感覺健康一點(感覺而已😆)Seafood Spaghetti $158再來另一個主菜,意式茄汁海鮮意粉,海解種類都幾多,有青口、蜆、蝦、魚塊,當中青口最好味!意粉醬汁好多,有著濃濃的蓄茄味!蝦不用剝殼最適合懶人😆另外一提幾位外籍侍應服務態度也不錯,會走過來問問食物是否好吃😉總括而言將軍澳南幾間西餐廳食物不錯而且各有特色,這間環境優美有格調,是
✨中女獨食難肥日誌 ✨
酒bar位都好有情調,晚上都可考慮來喝杯🍻

Fish & Chips $148

Seafood Spaghetti $158

再來另一個主菜,意式茄汁海鮮意粉,海解種類都幾多,有青口、蜆、蝦、魚塊,當中青口最好味!意粉醬汁好多,有著濃濃的蓄茄味!蝦不用剝殼最適合懶人😆另外一提幾位外籍侍應服務態度也不錯,會走過來問問食物是否好吃😉總括而言將軍澳南幾間西餐廳食物不錯而且各有特色,這間環境優美有格調,是個不錯的選擇!
2020-05-12
  • Fish  &  chips
2020-05-13 181 浏览
將軍澳海濱長廊,不但景色優美,還有多間露天餐廳,La Rosabelle 就是其中一間,裝潢非常高雅,帶點古典味道,進入餐廳裡面,最深刻印象就是牆邊的樓梯、歐洲式的壁畫和充滿動感的壁爐,仿似置身歐洲,感覺挺好的。二人點了法式青口鍋$168和燒羊排配薯蓉$228,兩款的賣相都非常精緻,青口味道鮮美,配脆卜卜薯條,又香又惹味。羊排上檯時,我們已經聞到香噴噴的炭燒味,未食前,都總係認定羊一定有點羶味,但配埋有香草的嘅醬汁和薯蓉,味道不錯。餐廳環境氣氛都很好,服務員態度良好,下次再來會選擇夜晚,因為晚間天氣較涼,可坐露天座位,應該會更加有情調。

二人點了法式青口鍋$168和燒羊排配薯蓉$228,
法式青口鍋、燒羊排配薯蓉

燒羊排配薯蓉
燒羊排配薯蓉