2020-06-25 84 浏览
今次近近地又嚟到將軍澳海旁食lunch🤤🤤真係間間都比我食過咁濟✌🏻呢間就相對附近嘅餐廳新啲嘅,我地就一於試下👏🏻·🍕Pizza Margherita $98一食呢個就好有意大利個啲pizza嘅感覺Pizza餅底係薄薄脆脆個隻,個人都幾鍾意🤤面頭全部都係芝士仲有車厘茄,呢個真係好邪惡🧀配料唔係好多種類,但簡單得嚟幾好味👍🏻·🍔Beef Cheese Burger $108牛肉漢堡夠哂足料,有兩塊芝士、牛肉漢堡扒、蕃茄、生菜、茄汁口感好豐富,食落都好juicy👏🏻👏🏻,好好味😋配薯條,熱辣辣,食落好正常👌🏻·將軍澳海旁嘅西餐嚟講:La Rosabelle/Riverside Grill >>> Amare
今次近近地又嚟到將軍澳海旁食lunch🤤🤤
真係間間都比我食過咁濟✌🏻
呢間就相對附近嘅餐廳新啲嘅,我地就一於試下👏🏻
🍕Pizza Margherita $98
一食呢個就好有意大利個啲pizza嘅感覺
Pizza餅底係薄薄脆脆個隻,個人都幾鍾意🤤
面頭全部都係芝士仲有車厘茄,呢個真係好邪惡🧀
配料唔係好多種類,但簡單得嚟幾好味👍🏻
🍔Beef Cheese Burger $108
牛肉漢堡夠哂足料,有兩塊芝士、牛肉漢堡扒、蕃茄、生菜、茄汁
口感好豐富,食落都好juicy👏🏻👏🏻,好好味😋
配薯條,熱辣辣,食落好正常👌🏻
2020-06-19
2020-06-25 228 浏览
就朋友住嘅地方,尼到將軍澳食飯傾下計,但Popcorn嘅餐廳好似冇咩好食☹️所以行到尼南岸,食完餐廳再喺海邊坐下,其實幾舒服🥰🥰餐廳既環境絕對值得稱讚,有歐洲既餐廳感覺,而且價錢唔算太貴,食物質素都唔錯!食得出大廚既手藝。值得推介❣️🥳法式青口鍋一上枱嘅時候,賣相有驚喜❣️😍👏🏻 青口海水味幾濃郁,而且每一隻都好肥美,烹調時間剛剛好,所以入口軟滑* 建議每隻青口都先沾上香濃醬汁再放進口內,口感更香濃軟滑~👏🏻 薯條外脆內軟,表面已略有調味,就算唔點茄汁都已經幾好食~炭燒豬扒豬扒燒得表面非常香口,內裡很Juice,,質素非常高。豬扒烹調時間同樣拿捏得非常好。豬扒切開時,就會感覺到豬扒油脂分布平均,餐廳入貨質素的確有點心思👏🏻放進口內時感受到那種豬扒的油香,而且爽口質感,實在不錯🥰🥰
所以行到尼南岸,食完餐廳再喺海邊坐下,其實幾舒服🥰🥰

法式青口鍋
一上枱嘅時候,賣相有驚喜❣️😍

炭燒豬扒

豬扒燒得表面非常香口,內裡很Juice,
,質素非常高。
放進口內時感受到那種豬扒的油香,而且爽口質感,實在不錯🥰🥰
2020-06-23 80 浏览
今晚收工之後約左朋友係將軍澳食飯傾計, 朋友話E間la rosabelle bar感覺幾有情調所以想試下, 店員問我地想坐邊, 雖然入面環境幾有英倫特色, 但出面相對比較靜, 所以我地揀左室外嘅位置坐, 可能夜晚有微微涼風🌬, 感覺都幾舒服寫意😌, 小妹同朋友都唔太肚餓主要想傾下計, 所以就叫左兩個主菜輕食😋!Mushroom Risotto🧀🍄意大利飯菇味🍄濃郁, 加埋大量幼絲芝士🧀口感豐富, 兩個人share份量岩岩好, 唔會太膩😊!Mixed Sausage香腸煎得幾靚同好香, 外皮幾脆而且味道唔會太咸, 薯蓉好香食到細細粒嘅薯仔🥔, 幾有口感😊!

Mushroom Risotto🧀🍄

Mixed Sausage
2020-06-22 77 浏览
位於一個海旁側邊望住海景,空氣清新,環境清幽周圍地方比較安靜,餐廳設計有啲似法國嘅小店,仲有露天餐椅,室內嘅環境設計到傳統法國餐廳,同朋友一齊食lunch簡直係舒適環境我哋嗌左兩個set lunch前菜都有蘑菇湯裏面好多蘑菇粒 ,加入忌廉夠晒香滑,我比較鍾意食菇菌類,個湯我覺得值得一讚好濃郁.❥ ❥ ❥Beef Cheese Burger $108呢個傳統漢堡包裏面,有生菜🥬鮮茄🍅仲有芝士🧀同埋牛肉漢堡🍔,啱啱整熱嘅漢堡一塊即溶流下層漢堡一啖咬落去好Juicy,配生菜鮮茄中和油膩🤩,側面配即炸薯條夠晒脆口茄汁,呢個係最佳嘅配搭.❥ ❥ ❥Prawn Spaghetti $98 香濃蕃茄味帶一點酸味,大蝦新鮮夠晒彈牙,意粉軟硬適中,午餐嚟講份量啱啱好

,同朋友一齊食lunch簡直係舒適環境

我哋嗌左兩個set lunch前菜都有蘑菇湯裏面好多蘑菇粒

❥ ❥ ❥
Beef Cheese Burger $108

❥ ❥ ❥
Prawn Spaghetti $98
香濃蕃茄味帶一點酸味
,大蝦新鮮夠晒彈牙,意粉軟硬適中,午餐嚟講份量啱啱好

Beef Cheese Burger
Prawn Spaghetti
2020-06-17
午餐
Beef Cheese Burger
Prawn Spaghetti
2020-06-21 61 浏览
將軍澳南邊開左唔少餐廳,由將軍澳站行過去都唔算好遠,大約10分鐘路程。澳南依邊可能因為沿海,感覺chill 好多,所以今日放工後約埋朋友黎搵間靚靚餐廳食飯,relax 一下!經過依間法國西餐廳裝修好靚,而且都幾多人,所以決定試一試!餐廳出面都有少量座位,唔少人係度飲酒傾計。一入門口就有一種古典歐洲風格,天花掛左水晶吊燈,而且旁邊仲有樓梯,打卡一流!餐廳掛左唔少壁畫,好華麗!酒吧位都好靚香蒜牛油白酒蜆肉意粉 $148蜆肉鮮甜無沙,份量都幾多,唔會得啲殻,白酒同牛油味幾香,不過啲汁係底,建議食之前撈勻啲意粉先食。炭燒豬仔骨配薯條 $228豬仔骨好大條,整得好入味,肉質嫩滑,不過面頭醬汁太多有啲咸,薯條唔洗點茄汁,就咁配ribs食味道岩岩好。

經過依間法國西餐廳裝修好靚,而且都幾多人,所以決定試一試!

餐廳出面都有少量座位,唔少人係度飲酒傾計。

餐廳掛左唔少壁畫,好華麗!

酒吧位都好靚

香蒜牛油白酒蜆肉意粉 $148

炭燒豬仔骨配薯條 $228
2020-06-18
2020-06-16 54 浏览
◽今次要介紹嘅餐廳係位於將軍澳嘅 La Rosabelle Bar & Grill,主打西式菜式。戶外位置鄰近海濱公園,可以享受怡人嘅風景,而內裡嘅裝潢都充滿歐陸特色,頗為舒適。La Rosabelle Bar & Grill is located in Tseung Kwan O, specializes in Western-style dishes. For the outdoor area, you can enjoy the greenery of the waterfront park. For the indoor area, it is decorated in classical European style, where you can enjoy the comfortable environment.◾牛肉芝士漢堡 (Beef Cheese Burger served with French fries) $108漢堡扒質感軟熟、多汁,漢堡包同漢堡扒都細心地烤過,令味道更香。漢堡本身都好足料,內有芝士、生菜、洋蔥同番茄,好有層次感。薯條係厚切,令薯仔嘅味道更突出

牛肉芝士漢堡

漢堡扒質感軟熟、多汁,漢堡包同漢堡扒都細心地烤過,令味道更香。漢堡本身都好足料,內有芝士、生菜、洋蔥同番茄,好有層次感。薯條係厚切,令薯仔嘅味道更突出。值得一提嘅係午市嘅餐湯頗為出色,味道似羅宋湯嘅酸味,但質感更為濃郁,味道惹味。
The texture of the beef burger is soft and juicy. Both the bread and the beef burger are grilled, that makes it tastes more fragrant. It has a rich layering, with cheese, lettuce, onion and tomato. Fries are thickly cut, which gives a more prominent flavour of the potato. It is worth mentioning that the soup tastes like a richer version of Borscht soup, which is quite appetizing and tangy.

番茄燴蝦意粉 (Prawn Spaghetti with Tomato Sauce) $98
番茄燴蝦意粉

意粉嘅味道以番茄醬嘅酸味為主,伴以粗粒黑椒,令味道開胃之餘更有層次。質感唔會好膩,蝦嘅分量合適,同意粉好襯,值得一試。
The main flavour comes from the sourness of the tomato sauce. With the addition of coarsely-grained black pepper, the spaghetti becomes rich in layering and mouth-watering. The prawn tastes succulent and matches well with the spaghetti.

La Rosabelle Bar & Grill

📍將軍澳唐俊街23號澳南海岸MONTEREY PLACE地下G6號舖
📍Shop G6, G/F, MONTEREY PLACE, 23 Tong Chun Street, Tseung Kwan O
2020-06-16 62 浏览
由將軍澳地鐵站步行10分鐘左右就會來到海濱消閒新地標澳南海岸Monterey Place,沿途會看見日本驚安的殿堂招牌及有不少露天餐廳。最近比較多人打卡的餐廳必定是這間,餐廳以歐洲高雅古典裝潢,甚有格調,而且蠻適合情侶約會。由於吃了下午茶,我跟朋也不是太餓,便點了兩款主菜分享。第一款是特級煙肉芝士牛肉漢堡配薯條,厚度十足,而且餡料多,牛肉juicy加芝士半溶狀態,簡直完美組合,不錯!另一款是意式茄汁海鮮意粉,醬汁甜甜酸酸,蕃茄味甚為濃郁,配料有青口、蝦、魷魚等,但不是太大驚喜的一道菜。

2020-06-15 59 浏览
今天去將軍澳南踩單車,風和日麗經過《La Rosabelle》西餐廳,上次食過已覺得唔錯,今次一於要再食😋餐廳裝修得很講究,油畫,懷舊壁燈,幻影火爐,美妙音樂🎼,充滿浪漫情調💤今次叫了兩個主食:意式茄汁海鮮意粉,有青口,有蜆肉,三文魚,魷魚,材料非常豐富,意粉軟硬啱啱好,夠彈牙,加埋特製醬汁,大大啖食落去,真係好滿足🤗牛油白酒煮蜆,食材好新鮮,蜆肉食落好友鮮味,牛油加白酒配合得天衣無縫,加埋薯條外脆內軟,真係very good💯😁
今次叫了兩個主食:
2020-06-14
2020-06-15 95 浏览
好難得未夠7pm收工,同老公落街happy hour + dinner...cheers , Yeah上網見到好多人都點呢個青口,今次決定一試,份量好多,青口無沙味道鮮甜,粒粒都好大粒,夠肥美一啖一口好滿足,最正係佢個汁可以用來點薯條,薯條新鮮炸起,而且食得出佢係用新鮮薯仔做,因為有啲薯仔嘅甜味,配埋醬汁一齊食,真係好味喎,唔怪得網上咁多人推介啦。而carbonara以前都食過,今次再encore 都無令到我失望,味道夠rich 夠creamy ,好味。

今日難得放假 所以去咗將軍澳同朋友食飯朋友帶咗我嚟將軍澳海濱公園行下 發現原來海濱公園附近開咗好多唔同嘅餐廳 今次我同朋友試左呢間超有驚喜既法國餐廳 而且今日天氣好好 所以我同朋友揀咗坐喺餐廳嘅戶外座位上享用午餐 而餐廳入面既風格係好似東歐嘅風格 有好多名畫同復古長樓梯 裝修得好典雅華麗😍我同朋友分別點左兩款main course 炸魚薯條一直都非常鍾意食炸魚薯條 最近唔可以飛去英國 一於起香港試下 每一份炸魚薯條既份量好大 有兩大條炸魚柳 好欣賞呢度嘅炸魚炸漿唔會太厚 魚肉肉質好嫩滑唔會有雪藏嘅味道 一切開更加係流出滿滿嘅汁非常juicy 魚柳醃製嘅味道亦都好夠 加上少少既酸醬汁已經可以提升魚柳嘅味道!美國安格斯肉眼扒12安士12安士既牛扒超大塊!今次要左我最鍾意嘅五成熟 覺得完全係岩岩好😍西冷扒既外皮散發住油香 原因係用左炭烤既方法烹調 所以唔會好乾仲可以鎖住肉汁 牛扒仲要好厚身口感好好 肉質好嫩滑完全食唔到牛筋 配上燒肉醬汁同埋香草牛油醬汁可以令味道更加提升Fruit Punch 今次叫嘅呢杯嘢飲好特別 顏色係好靚嘅漸變色 橙紅色好似日落嘅感覺 香橙汁嘅味道好清新 可以中和
我同朋友分別點左兩款main course

炸魚薯條

美國安格斯肉眼扒12安士

Fruit Punch
今次叫嘅呢杯嘢飲好特別 顏色係好靚嘅漸變色 橙紅色好似日落嘅感覺 香橙汁嘅味道好清新 可以中和番膩嘅感覺

2020-06-14 44 浏览
放工約會朋友來到將軍澳海濱附近的呢間餐廳,皆因平日跑步經過都覺得好吸引,佈置古典典雅,一於放工去吃返餐好的、開心下。餐廳以木製為主調,感覺浪漫高雅,燈先光少少暗淡,談心一流,店員亦好有禮貌。我們點了牛油白酒煮蜆薯條,價錢$168,薯條超級好吃,新鮮香脆非常,食到停不了,薯條控不能錯過,牛油白酒煮蜆亦都好正,每隻蜆都滲入牛油香味和白酒味,蜆肉亦新鮮無咩沙,!加埋點左個豬扒豬薯蓉,價錢$268,有少許沙律菜伴碟,厚厚的豬扒烤得表面有紋路,而且不un,肉質鮮嫩,啖啖肉的豬扒配上燒汁,好吃又不會乾,連埋奶味香濃的薯蓉來吃,好吃非常,夠曬飽肚和滿足。
。餐廳以木製為主調,感覺浪漫高雅
,燈先光少少暗淡,談心一流
,店員亦好有禮貌。

• 牛油白酒煮蜆
2020-06-12 40 浏览
今日去屋企附近既西餐試下,呢度裝修好靚同埋高級,加埋侍應好主動所以整體感覺都幾好。西冷扒今次叫7成熟而都睇到佢既火喉岩岩好,成塊扒肥瘦適中,牛肉味好濃而且肉質夠淋,7成熟都唔會鞋口。另外亦有薯條伴碟,新鮮炸起熱辣辣。另外醬汁方面有黑椒汁,薄荷香草醬同埋茄汁添!另外叫咗個帶子意大利飯,帶子煎到半生熟,外層脆卜卜,有鮮味同口感都一流。意大利飯煙韌而且調味有少少似carbonara, 芝士味突出又唔會過咸!

西冷扒

2020-06-12 48 浏览
La rosabelleFinally got to meet my friend and we decided to have dinner at La Rosabelle✨U.S. Black Angus Steak 12 oz🥩 Meat lovers would enjoy this dish a lot as the steak was super tender and it also came with two sauces-😻Butter Clams Pot with Fries 💕As for the clams, it was light yet flavourful😋I also had my fries soaking up the delicious clam broth😝Both dishes came with crispy fries as a side dish which is perfect for people who are always craving french fries like me 🍟
La rosabelle

U.S. Black Angus Steak 12 oz🥩

Butter Clams Pot with Fries 💕

2020-06-11 35 浏览
每次經過將軍澳海濱公園見到呢間餐廳,都好吸引。今日襯著平日下午時段清靜d, 可以嚟試下。環境裝潢真係好舒適,感覺自己去咗歐洲一樣。同好友每人叫咗一個set, 價錢一d都唔貴👍🏻餐湯味道好香濃,沙律菜新鮮,仲大大碟。主菜 揀咗豬扒配薯蓉, 原來旁邊都伴有沙律😋豬嘅肉好嫩,厚切。同個汁好夾。另外仲叫咗個burger, 配粗粗嘅薯條,熱辣辣。漢堡好厚好厚,厚要到分開兩層食,好好味👍🏻Lunch Set跟埋飲品,喺呢個咁舒適嘅餐廳下,食到好味嘅西餐,好抵食呀。下次要Dinner再嚟食,一定好有氣氛,仲有水煙,正👍🏻

環境裝潢真係好舒適,感覺自己去咗歐洲一樣。
同好友每人叫咗一個set, 價錢一d都唔貴👍🏻
餐湯味道好香濃,沙律菜新鮮,仲大大碟。

下次要Dinner再嚟食,一定好有氣氛,仲有水煙,正👍🏻
2020-06-11
午餐
將南附近多左吾少西餐廳,依間法國餐廳有室內同室外座位,因為近海旁附近,所以坐室外環境好舒服,而室內裝修充滿歐洲風格,侍應都係外國人,有火爐同長樓梯,好似去左外國咁☺️法式青口鍋($168)青口用左忌廉汁煮,所以食落去好creamy但又吾會蓋過本身青口既鮮味,而且青口啖啖肉份量好多,吾會有空殻,兩個人share食都好夠☺️而薯條新鮮炸起好香脆,粗幼度岩岩好,食落去吾會感覺好油膩美國安格斯西冷牛扒12安士($298)我鍾意食比較生所以叫左medium rare,肉質色澤粉嫩,牛扒好大塊同厚身,食落去肉味濃郁好juicy,而且配沙律同薯條,沙律配上黑醋汁食味道帶酸好開胃,可以減輕食完青口同牛扒既膩滯感🥰
法式青口鍋($168)
美國安格斯西冷牛扒12安士($298)
2020-06-10