2021-07-11 113 浏览
今天晚上由日出康城踏共享單車到將軍澳南,沿路風景優美,餐廳甚多,想吃西餐,見這間餐廳receptionist 熱情打招呼,隨意試試,入到餐廳,被內裏拿破崙畫吸引,又播放音樂,很寫意,我們點了卡邦尼意粉,baby ribs 及chicken burger,很美味,三樣都整得很好呢,侍應也很nice ,給了小朋友一款welcome drinks ,我們點的vanilla milk shake 也很滑,似雪糕車雪糕的味道,整體很滿意,值得推薦👍🏻
2021-07-11
餐廳環境幾chill 就咁睇都幾有古堡嘅感覺🏰室內裝潢成個歐式酒館🍷牆身同檯凳都採用红褐色為主調 加上高樓底,成功營造出復古奢華感✨無得去旅行係到打卡扮歐遊都未嘗不可😙。餐廳外面亦有設置室外用餐位置,享受陽光與美食無難度🤣☀️值得讚下嘅係餐廳職員相當友善 服務幾好👍🏻。🌟 法式青口鍋 ($168)青口鮮美 份量俾得幾足 夠曬兩個人食😋忌廉汁調得好濃郁,裡面仲加咗洋蔥、車厘茄、胡椒等等黎調味。薯條粗身有咬口而且係新鮮炸起🍟熱辣辣好脆口!🌟 西班牙黑毛豬肉眼配薯蓉 ($268)肉質嫩口而且煮得夠入味 切得好輕鬆🥰肉眼肥瘦比例啱啱好。薯蓉好creamy綿密 裡面仲會咬到少少薯仔粒🥔食落唔會太單調。🌟 Strawberry Smoothes ($60) / Orange Juice ($42)沙冰飲得出係用新鮮士多啤梨整🍓甜度啱啱好👍🏻*另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌗環境:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 法式青口鍋 ($168)

🌟 西班牙黑毛豬肉眼配薯蓉 ($268)

沙冰飲得出係用新鮮士多啤梨整🍓甜度啱啱好👍🏻

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
𝙏𝙨𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙆𝙬𝙖𝙣 𝙊 / 𝙇𝙖 𝙍𝙤𝙨𝙖𝙗𝙚𝙡𝙡𝙚 𝘽𝙖𝙧 & 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡 .小編今次去咗將軍澳呢間充滿古典色彩嘅餐廳到食lunch🍴入面嘅玻璃吊燈 油畫 同樓梯 真係好華麗 啱晒鍾意打卡 或者要慶祝特別日子嘅朋友📷 食完多國菜仲可以喺海旁行下添🥰 .$168 Mussels Pot with Fries 大概有成30隻嘅青口鍋 份量十足 仲有少少白酒香味😌 但略嫌青口有啲柴 建議大家點埋啲忌廉汁黎食 而粗薯條就熱辣辣又脆 小編好鐘意😋.$178 Supreme Beef Burger 我地仲叫咗burger🍔 漢堡好厚肉 但一咬就散開 而且唔夠juicy 整體重煙燻味同偏鹹 小編下次都係試下其他菜式啦☺️

$168 Mussels Pot with Fries
Mussels Pot with Fries

$178 Supreme Beef Burger
Supreme Beef Burger

Mussels Pot with Fries
  • 法式青口鍋
2021-06-28 98 浏览
將軍澳近來真係開咗好多新餐廳,尤其是係海旁附近,加上開埋Donki人流真係多左好多。今次一班朋友特登黎呢間餐廳慶祝生日,所有員工都係講英文,加上環境好有歐洲風情,令大家覺得好似去左旅行咁😂卡邦尼意粉 $135 3/5分醬汁係濃郁既,口感唔錯,不過份量少左d。小食拼盤 $168 4/5分入面分別有炸洋蔥圈、炸魷魚圈、炸魚柳同埋水牛雞翼,所有炸物都滿意,惟獨個雞翼真係好酸🥲唔係大家啱食嘅口味。。法式青口鍋 $168 5/5分呢個係全晚最好食😋個忌廉醬汁令到青口更加鮮甜,而薯條都係新鮮炸起熱辣辣,香脆可口👍🏼呢間舖頭最搞笑係只要有人生日,就會全部店員一齊唱生日歌,雖然有d尷尬但又會好歡樂,想試下就去食啦😂😂不過價錢略嫌有d貴,唔係慶祝生日就未必會選擇了。

卡邦尼意粉 $135 3/5分
醬汁係濃郁既,口感唔錯,不過份量少左d。

小食拼盤 $168 4/5分

法式青口鍋 $168 5/5分

2021-06-22 99 浏览
又去咗將軍澳海傍附近搵嘢食!今次呢間喺澳南海岸嘅餐廳主打多國菜,配襯埋歐洲古典風格嘅裝潢,有不少油畫、玻璃吊燈等裝飾,仲有條古典樓梯打卡位,充滿歐式古堡氣氛!.牛油白酒煮蜆 $ 168 🧈🥂一個Pot裝住滿滿嘅大蜆,份量十足,蜆肉肉質新鮮,散發陣陣白酒及牛油香氣。跟set配埋粗切薯條,脆卜卜炸得啱啱好,仲可以蘸埋嗰白酒牛油汁食,味道更豐富。.燒羊扒配薯蓉 $228 🐑🥔羊扒新鮮一啲羶味都冇,煎得啱啱好封住肉汁,保持軟嫩juicy。無用太重嘅醃料,食到羊肉嘅原汁原味,如果想食濃味啲可以蘸燒烤汁。跟set配嘅薯蓉好creamy,沙律菜新鮮爽脆,配埋黑醋非常開胃。.Fruit Punch $50 🍹果汁甜度同酸度啱啱好。.Lime Soda $40🍹帶淡淡青檸味幾清新。.總括而言:雖然將軍澳有好多西餐Cafe,但好少呢種古典歐陸風格嘅餐廳,餐廳室內好有feel,鍾意亦可以坐戶外座位。菜式多元化,味道唔錯,氣氛浪漫,啱晒拍拖慶祝!

牛油白酒煮蜆 $ 168 🧈🥂

燒羊扒配薯蓉 $228 🐑🥔

Fruit Punch $50 🍹
果汁甜度同酸度啱啱好。
Lime Soda $40🍹
帶淡淡青檸味幾清新。
2021-06-19 89 浏览
前幾日同朋友去咗將軍澳海旁嘅La Rosabelle食晚飯,呢度嘅裝修超華麗,好似去咗歐洲古堡咁靚😍🏰💒。環境正,餐飯都食得開心啲💕,洋溢住浪漫氣氛。🥦Soup of the Day $55是日餐湯係忌廉西蘭花湯,再配香草牛油蒜蓉包 🥖 入口幼滑creamy,暖胃滋味。Mixed Green Salad 🥗$88沙律清新健康,用料新鮮。🍟Mussels Pot w / Fries $168白酒煮青口配薯條, 青口肉質鮮甜,帶有濃濃白酒香氣。🥩Spanish Iberi co Pork Chop $268西班牙黑毛豬扒食材高質,肉質嫩滑juicy🐷🐷🥂飲品點了Ginger Ale同orange juice, 同朋友飲杯野吹下水真係好 chill💯💯💯

環境正,餐飯都食得開心啲💕,洋溢住浪漫氣氛。

🥦Soup of the Day $55

Mixed Green Salad 🥗$88

沙律清新健康,用料新鮮。

🍟Mussels Pot w / Fries $168

白酒煮青口配薯條, 青口肉質鮮甜,帶有濃濃白酒香氣。

西班牙黑毛豬扒食材高質,肉質嫩滑juicy🐷🐷

European Style❤️ Fancy & Cozy Castle💫..留在香港🇭🇰 都想搵有特色既西餐廳吃個飯🍽,今次黎到將軍澳沿海旁一間好有歐洲古典風格既餐廳,真係特別chill 呢。牆上掛滿油畫、天花上掛著玻璃吊燈、原木樓梯,真係好有復古典雅味道,菜式當然亦以多國菜 & 扒類為主呢。下午趁住日光來吃個Lunch Set🍽,陽光下好捨意。而晚上吃飯來個燭光晚餐亦有唔同感覺呢。ll $108Mushroom Risottoll $168Grilled Baby Back Ribs每個餐都會跟上:Soup of the Day🍲 or Mixed Green Salad🥗,濃湯蓉蓉好有薯味 texture不錯。Risotto 簡單但味道融和;Baby Ribs 醬汁濃郁,好有BBQ Sauce,肉肉份量亦不少呢。ll $60ll $65最後跟上2杯Mocktails🍸:Pineapple🍍 清爽;Chocolate🍫 味道好rich。一邊看著海濱景色,下午特別捨意。..×××××ש將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖..

l[白汁蘑菇意大利飯]l $108
Mushroom Risotto

l[炭燒豬仔骨配薯條]l $168
Grilled Baby Back Ribs

濃湯蓉蓉好有薯味 texture不錯。

Risotto 簡單但味道融和;

l[Pineapple Smoothie]l $60
l[Chocolate Milkshake]l $65
×××[La Rosabelle Bar & Grill]×××
©將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖
2021-06-17 88 浏览
《海濱古堡下午茶🏰》———————————————-#LaRosabelleBar&Grill ❤️-作為將軍澳友,成日都去donki嗰邊散步chill下~之前去過東涌分店,冇諗過原來近在咫尺,喺海濱長廊都開咗間💗-呢間西餐廳一如既往,行歐洲古典風格,牆上掛住嘅油畫同原木樓梯等裝飾別具特色,典雅復古👑氣氛好啱情侶拍拖嚟食~-前菜先嚟餐湯同田園沙律🥗 嘢飲方面,Cocktail Margarita口感清爽,帶點青檸味,甜度同酒精嘅比例均勻,完全適合炎炎夏日作為開胃酒🍸-炭燒豬仔骨啖啖肉,口感嫩滑,一切就開,燒烤醬汁酸酸甜甜,非常豐富,開心share食好滿足😆 蘑菇意大利飯質素都唔錯,雜菇同忌廉汁配搭得宜👍🏻-⭐ 參考價錢︰(另收加一)蘑菇意大利飯: $108炭燒豬仔骨配薯條:$168Margarita: $65Strawberry Milkshake: $65🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$220
《海濱古堡下午茶🏰》
———————————————-
#LaRosabelleBar&Grill ❤️
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
蘑菇意大利飯: $108
炭燒豬仔骨配薯條:$168
Margarita: $65
Strawberry Milkshake: $65
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$220
2021-06-16
2021-06-16 78 浏览
餐廳採用歐洲古典風格,室內有打卡位,亦有室外座位,可以吹住海風享受食物,食完仲可以去附近海濱散步,愜意地度過一天。我選擇了室外座位,所以餐廳會用一次性餐具。Lunch Set 炸魚薯條💰約150(已加一)🔸套餐可選擇餐湯或沙律🔸食物上臺熱辣辣🔸魚柳外層香脆,炸粉很薄,肉質嫩滑🔸薯條不過不失🙂環境舒適,有室內及室外座位🙂員工服務質素佳🤔食物擺盤一般下次再去光顧我會選擇室内座位,室内採用歐洲古典風格,真係好想欣賞一下😍😍😍😍😍。

我選擇了室外座位,所以餐廳會用一次性餐具。

Lunch Set 炸魚薯條💰約150(已加一)
🔸套餐可選擇餐湯或沙律
🔸食物上臺熱辣辣
🔸魚柳外層香脆,炸粉很薄,肉質嫩滑
🔸薯條不過不失
Lunch Set 炸魚薯條

🙂環境舒適,有室內及室外座位
🙂員工服務質素佳
🤔食物擺盤一般

2021-04-04
Lunch Set 炸魚薯條
2021-06-12 77 浏览
La Rosabelle bar and grill🐷Baby back ribs Lots of meat and very tender 好多肉好嫩,個bbq sauce嘅味道濃郁有香草更加嘢味. 有兩大排好夠食🐂 steak好大份,熟嘅程度啱啱好,有炭燒味可多d牛味. 個汁係gravy slowcooked for 12 hours用牛嘅汁去融為一體mussels有海水味視乎個人嘅口味mussels好大隻. 個汁係普通嘅cream sauce不過加咗啲洋蔥入去幾冶味. 多到食唔晒🍟每一碟都配薯條d薯條係新鮮炸出嚟好脆自己一個人都可以食晒一碟😋🍓士多啤梨Smoothie 用新鮮士多啤梨整好好味唔會太甜!🍹fruit punch好fruity好足料♥️環境優美歐陸式裝修服務周到氣氛很好適合情侶約會冷氣好凍最好帶多件外套餐廳喺奧藍入邊出邊就係海濱長廊將軍澳地鐵行10分鐘就到總括嚟講Big portion, value for money環境:10/10味道:7.5/10服務:9/10人均消費:$300 地址:La Rosabelle Bar & Grill (Tseung Kwan O)
La Rosabelle bar and grill

環境:10/10
味道:7.5/10
服務:9/10
人均消費:$300

地址:La Rosabelle Bar & Grill (Tseung Kwan O) Shop G6, G/F, MONTEREY Place, 23 Tong Chun Street, O'South Coast, Tseung Kwan O
2021-06-12 58 浏览
餐廳裝修走歐式風格。樓底算高燈光偏暗。入到去有置身外國嘅感覺。weekend都有set lunch。12點幾去到當brunch食。😝 main+soup/salad $108-$228。選擇都算多豐儉由人。沙律用上honey mustard sauce。沙律菜有幾款菜同都新鮮算有誠意。是日餐湯係南瓜湯。湯有一定嘅濃稠度又夠熱。有南瓜嘅甜味加埋少少黑椒味。味道滿意。😊main就揀左carbonara同classic beef cheese burger。carbonara個意粉硬度對香港人黎講適中。個汁整到好濃好掛身。條條意粉都掛哂啲汁。成件事勁邪惡。除左煙肉仲有陣陣芝士咸香味。🤤 burger明顯個包同塊漢堡都係用炭爐燒。食落勁香炭香味好吸引。塊漢堡偏咸但配埋啲生菜蕃茄紫洋蔥就可以平衡番個味道。另外值得一提係跟burger嘅薯條。似係用花生油炸。有陣陣花生油香味。😌

2021-06-06
午餐
2021-06-11 66 浏览
La Rosabelle Bar & Grill將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖今日再嚟到將軍澳海旁,餐廳開得越來越多,係搵緊今晚食咩好嘅時候,見到呢一間餐廳裝修好特別,Menu選擇亦都好多,於是就同朋友不約而同咁揀咗今晚食呢一間啦喺前菜方面,我哋揀咗忌廉汁煮青口配薯條,忌廉汁加上洋蔥,車厘茄,蒜頭,黑胡椒煮,味道非常濃郁,而青口非常鮮味,份量亦好多,超過30隻,好似食極都食唔完咁,侍應都幫我哋換咗兩個碟先再得晒啲青口殼,而薯條就係粗條,新鮮炸好,外脆內軟,伴黎食真係好開胃係主菜我哋就揀咗薯蓉燉羊髀,羊脾燉得非常軟腍同埋大隻,肉質嫩滑而又充滿肉汁,感覺好似食緊慢煮一樣,羊味亦非常之重,而底下嘅薯蓉亦都非常之出色,食到餐廳加咗好多牛油同埋牛奶落去拌勻。喺飲品方面,我哋叫咗pina colada同Mojito前者加咗菠蘿同埋椰子呢兩種清爽嘅水果,令到個酒味唔係好重,就算唔飲酒嘅話都會鍾意,而?就用咗車厘同埋薄荷嚟調製,味道非常之清爽呢度嘅氣氛亦都好好,見到有其他人生日侍應都會好精心咁為佢哋慶祝同準備好,加上環境亦都好有特色,尤其是有一條長樓梯俾客人打卡,喺
La Rosabelle Bar & Grill

呢度嘅氣氛亦都好好,見到有其他人生日侍應都會好精心咁為佢哋慶祝同準備好,加上環境亦都好有特色,尤其是有一條長樓梯俾客人打卡,喺呢度食飯敘舊亦都係一個唔錯嘅選擇性
將軍澳海旁開咗好多唔同嘅餐廳,呢間西餐廳裝修別致,異國風情派,充滿古典氣息,嗰個位都可以打卡,想book好耐,終於約齊人去試😚。🍗Buffalo chicken wings 醬汁味道酸酸辣辣,非常開胃,食完兩隻都唔覺得滯🤣。🍟Mussels pot with fries 青口份量唔少,有成20幾隻,加上青口肥美,忌廉醬汁夠濃郁,有酒香味,口感更鮮甜😚薯條炸到脆卜卜,熱辣辣上枱,薯條本身已經有味,亦都可以選擇點茄汁食,忍唔住食完一條又一條🥳。🍽Grill baby back ribs 上枱賣相已經好吸引,肉嫰滑多汁,肉味濃郁,燒烤醬酸酸甜甜惹味,呢個絕對有驚喜🧡。🍝Spaghetti vongole 蜆肉分量足夠,但係略嫌意粉汁唔夠有啲乾身😳。🍽Scallops truffle risotto 有一粒大大粒嘅帶子,好鮮甜,煎到香脆,米粒咬下煙韌,口感軟滑似奶油,但略嫌黑松露味唔出😗。🍹Fruit Punch略嫌甜得滯,忍唔住問餐廳攞片檸檬🥺。🍸Lychee Martini 呢款經典嘅Cocktail做得非常好,荔枝味同酒味都好出🧡。🥃Old Fashioned呢款Cocktail好出wh

🍗Buffalo chicken wings
醬汁味道酸酸辣辣,非常開胃,食完兩隻都唔覺得滯🤣

🍟Mussels pot with fries

🍽Grill baby back ribs

🍝Spaghetti vongole
蜆肉分量足夠,但係略嫌意粉汁唔夠有啲乾身😳

🍽Scallops truffle risotto

🍹Fruit Punch
略嫌甜得滯,忍唔住問餐廳攞片檸檬🥺

🍸Lychee Martini
呢款經典嘅Cocktail做得非常好,荔枝味同酒味都好出🧡

🥃Old Fashioned
呢款Cocktail好出whiskey同sugar、bitters都好平衝🧡

🍸Bloody Mary
呢個Cocktail略嫌蕃茄味太出,影響咗成杯嘅口感🥺

Buffalo  chicken  wings
Lychee  martini
Old  fashioned
  • Grilled  baby  back  rins
2021-06-07 92 浏览
為咗慶祝紀念日,搵咗間海邊西餐廳食,六點去到,個天仲好光,坐戶外嘅話仲可以望到海景,不過天氣有啲熱,所以我哋揀咗室內,原來裏面個環境設計好古典,好多畫作。侍應好好咁樣介紹餐牌上面嘅main 同飲品,最後我哋叫咗一個德國豬手同埋一個帶子pasta 。個豬手份量好大,有我成隻手咁大,夠兩個人食,外皮燒得好脆,連啲骨位都好脆,裏面唔算好鹹,好juice,有豬味,下邊有薯條,同新鮮沙律菜。之後仲嗌左個帶子pasta ,每一啖都充滿醬汁,好juice 嘅意大利麵,帶子煮得啱啱好,唔硬唔韌,口感好,冧身。叫咗fruit punch,唔會好甜,淡淡的水果清香味。凍朱古力都唔錯,好creamy,朱古力味濃厚。

帶子意大利麵

凍朱古力
Fruit  Punch
帶子意大利麵
凍朱古力
Fruit  Punch
1K
2021-06-02 74 浏览
今次黎到將軍澳海濱既La Rosabelle Bar & Grill~~相信將軍澳人一定知道呢間餐廳😏😏餐廳裝修走歐式古堡風,好古典,有好多打卡位📸📸午市有lunch set,價錢由$108起,包餐湯/沙律同飲品,都唔錯架❣️❣️🥘法式青口鍋配炸薯條 $168✨青口份量都好多,起碼有20隻以上,食落好新鮮仲好大隻😍😍忌廉汁好香濃,配青口一齊食好好味~~薯條偏粗身,炸得好香脆!!即使凍左都仲好好食,抵讚👍🏻👍🏻🍖炭燒豬仔骨配炸薯條 $168✨豬仔骨都好大份,望落好吸引🤤🤤食落肉質嫩滑,仲有好濃既BBQ醬味,好香口~~另外仲有配沙律同薯條,食完好飽肚❣️❣️是日餐湯係南瓜湯,飲落好creamy,味道濃郁🤤🤤沙律都好新鮮,配蜜糖芥末醬一齊食好開胃~~野飲方面,我地叫左 Strawberry Smoothie($60)同Pineapple Smoothie($60)🍹🍹2杯smoothie都好大杯,賣相幾靚~~飲落好fresh,但味道偏淡,濃返d會更加好飲😋😋
相信將軍澳人一定知道呢間餐廳😏😏
餐廳裝修走歐式古堡風,好古典,有好多打卡位📸📸

🥘法式青口鍋配炸薯條 $168✨
青口份量都好多,起碼有20隻以上,食落好新鮮仲好大隻😍😍
忌廉汁好香濃,配青口一齊食好好味~~
薯條偏粗身,炸得好香脆!!
即使凍左都仲好好食,抵讚👍🏻👍🏻

🍖炭燒豬仔骨配炸薯條 $168✨
豬仔骨都好大份,望落好吸引🤤🤤
食落肉質嫩滑,仲有好濃既BBQ醬味,好香口~~
另外仲有配沙律同薯條,食完好飽肚❣️❣️

是日餐湯係南瓜湯,飲落好creamy,味道濃郁🤤🤤
沙律都好新鮮,配蜜糖芥末醬一齊食好開胃~~

2杯smoothie都好大杯,賣相幾靚~~
飲落好fresh,但味道偏淡,濃返d會更加好飲😋😋