2018-08-08 137 浏览
放工又跟好友揾好野食, 好耐没有食西班牙菜啦, 於是二話不說就跟好友搵了位於厚福街的La Postre。 蜜瓜黑毛豬 (24個月) 平時食開蜜瓜黑毛豬都是細細份, 嘩! 今次食的是平時食開一份的十倍, 超級大份。4大塊黑毛豬蓋著青綠的蜜瓜, 蜜瓜不算太甜。但蜜瓜夾著黑毛豬一起食, 感覺還是挺好的, 夠清新。旁邊有三粒藍莓作點綴及有甜甜的核桃,平衡了不算甜的蜜瓜。 西班牙海鮮炒飯 西班牙海鮮炒飯是一個鍋上。海鮮有六隻青口,蜆和四隻大蝦。menu上寫for二人份量, 但很大鍋, 我覺得四個人都夠食。炒飯用了蕃茄醬而且辣辣地, 惹味! 雜果麻糬窩夫 生果有橙,無花果,奇異果,藍莓,士多啤梨等,都幾多種生果。熱辣辣的窩夫裡面夾著麻糬, 好特別, 煙煙韌韌。窩夫中間伴著一球雪糕。不單賣相靚而且好味,整個雜果麻糬窩夫都不會好甜, 甜度剛剛好。 鮮雜果莫希托 有各種各樣的生果, 視覺效果已是美美的。味道則是清新可口。

蜜瓜黑毛豬 (24個月)

西班牙海鮮炒飯

雜果麻糬窩夫

鮮雜果莫希托

有各種各樣的生果, 視覺效果已是美美的。味道則是清新可口。
2018-08-06 134 浏览
點左三樣野,兩杯飲品。蟹肉蛋餅個樣好吸引,但味道一般,有點咸。安格斯牛柳粒,竟然係茄膏牛腩,仲以為黎錯野,而且,都係好咸。沙律算係比較正常。總括而言,試一次就足夠,唔會再幫襯喇。
總括而言,試一次就足夠,唔會再幫襯喇。
2018-08-06
去尖沙咀吃西班牙菜,之前經過已經好想吃這裡的甜品,就約朋友來了。這裡有天藍色主調的佈置,環境雅緻,空間寬敞,雲石紋餐桌,餐具亦很別緻,有特色。椅子也是軟梳化,十分舒服。這裡是與閏密談心的好選擇。餐牌設計十分色彩繽紛,好多種類的選擇啊!和朋友點了幾款:無花果煙三文魚沙律$168用上比較少見的無花果,鮮甜多汁,煙三文魚也有不少片,喜歡沙律面有片片芝士片,口感豐富。而且凱撒沙律醬分開上,好貼心,可以隨個人喜好添加。西班牙牛仔蠔肉燉飯 $2882個人點了個小份,飯份量都比想像中多,呢個飯好特別,燉飯好像珍珠米,軟硬適中。餐盤的四邊放了蠔殼,大大隻蠔肉就在飯入面,蠔的鮮味都滲透飯裡,好入味。我和友人都好喜歡牛仔肉,混入燉飯汁好滋味!綠茶麻糬窩夫 $108吃甜品有第二個胃,吃了個豐富燉飯也不忘點了個甜品... 窩夫上滿滿綠茶粉,窩夫外脆內軟,夾心綠茶麻糬煙煙韌韌,綠茶雪糕濃而不苦,旁邊配了楓糖漿、吉士醬、綠茶醬和紅豆蓉。士多啤梨朱古力咖啡 $42牛奶咖啡裡啖啖士多啤梨朱古力的甜味,配上可愛的拉花圖案,好甜蜜的感覺。鮮雜果莫希托 $78味道酸甜,水果香味濃郁,再加上薄荷葉好清新。對於歐陸風的La P

椅子也是軟梳化,十分舒服。這裡是與閏密談心的好選擇。

餐牌設計十分色彩繽紛,好多種類的選擇啊!和朋友點了幾款:

無花果煙三文魚沙律$168
而且凱撒沙律醬分開上,好貼心,可以隨個人喜好添加。

西班牙牛仔蠔肉燉飯 $288

我和友人都好喜歡牛仔肉,混入燉飯汁好滋味!

綠茶麻糬窩夫 $108

士多啤梨朱古力咖啡 $42

鮮雜果莫希托 $78
味道酸甜,水果香味濃郁,再加上薄荷葉好清新。

對於歐陸風的La Postre的環境和食物,我都非常滿意:)下次會再試其他菜式~
2018-07-24
  • 西班牙牛仔蠔肉燉飯
2018-08-02 209 浏览
😡😡😡見咁多好既食評,以為間野ok,點知中哂伏。叫左一份西冷牛扒,我地不嬲食5成熟,但個侍應話因爲係火焰牛扒,所以叫我地叫3成,一黎到個扒,倒啲”火焰”落去,唔洗兩秒就熄左,再倒第二次,都有6秒,點知個扒一切,已經成7.8成咁制,都無所謂,仲要又un又鞋,差不多$300食塊咁既野。自己去一田買塊$59仲好食過佢。仲有一個龍蝦燴飯,隻龍蝦啲肉我可以成舊吐返出黎,又乾又鞋,𡁻唔爛,未試過食龍蝦食到咁辛苦,其餘叫左個什麼啤酒生蠔,因為本人不食蠔,所以不評論,份量都有7,8隻,唯一好食就係個黑松露薯條既黑松露醬,埋單$1036,真係唔知食左啲咩落肚😡😡😡😡
😡😡😡
2018-08-02 199 浏览
厚福街又一新店 La Postre, 見它裝修粉藍色調,吸引過來Lunch, 每個set lunch 再加$20便有麵包、湯或沙律(選其一) 和甜品,這裡的餐具很精緻,而且每日都有廚師👩‍🍳精選,今日係鮮茄醬海鮮炒長通粉,另外我們叫了香草汁豚肉燉飯,意式香腸橄欖油炒意粉,清酒鮮蜆意粉。但那鮮茄醬長通粉炒得比較硬身,但值得一讚是,每碟意粉分量都很足,就算大食男士都會夠,如果再加多$15有一杯很有夏日氣息的什菓特飲,可是那個樽身口太窄,未能配合,精美的义子樣貌的匙羹都,想食那樽底嘅生菓有點困難,這點應要改善一下最後結賬時,單上有網址申請會員下次有優惠,店員最後叫我們用電話比意見,額外送上一個燉蛋。最後比錢時,還有一盒小小的撘糖,太多小禮物,食完個Lunch 都會開心咗
食完個Lunch 都會開心咗
粟米忌廉湯,奶味太重
㕑師精選,鮮茄醬海鮮長通粉
清酒蜆意粉
什菓特飲配甜品
比完意見,食店送上的燉蛋
  • 仲夏水果茶
2018-08-02 128 浏览
食完dinner大家想食啲甜品傾下計,行行下見到依間店鋪外表別緻既餐廳就比佢吸引左過去。見佢係餐牌上既甜品圖片精美吸引所以就入左去。我地叫左三個甜品去share,每人都叫左杯飲品而我就叫左杯仲夏水果茶。甜品三款都好美味,不過價錢有啲貴。雜果麻糬窩夫 $138第一個甜品,望落去外觀就已經好靚,加埋佢啲雜果令整碟窩夫色彩繽紛。好好味,個麻糬食落去口感qq的同窩夫既味道好夾。雜果窩夫本身個味道都夠甜,如果好似我咁唔係食得好甜既話個糖漿可以唔洗落都夠味。整體黎講表現很好。抹茶麻糬窩夫 $108第二個窩夫,外觀依然吸引。窩夫上有抹茶粉同抹茶雪糕,而窩夫入面既麻糬係抹茶味既麻糬,麻糬既外表仲要好有抹茶元素係抹茶綠色架!抹茶麻糬窩夫食落去既時候可以聞到有一陣抹茶香仲可以食到少少抹茶既苦澀滋味。岩曬抹茶控 ;)雜莓咖啡雪葩酥條 $98依個甜品既外表又係靚既。酥脆既酥餅底夾住咖啡雪葩。咖啡雪葩食落去的口感更加似雪糕,但佢有好香既咖啡味。係食到覺得甜既時候食翻啲雜莓平衡一下。整體比靚尚可。仲夏水果茶 $46好飲!入面仲加左新鮮水果,可以食得又飲得。

雜果麻糬窩夫 $138

抹茶麻糬窩夫 $108

雜莓咖啡雪葩酥條 $98

仲夏水果茶 $46
好飲!入面仲加左新鮮水果,可以食得又飲得。

2018-08-01 136 浏览
悉逢7月係我既生日月份朋友哩日就帶左我黎餐廳都好熱鬧 7點來到已經好full枱之間既距離頗近紅酒燴牛仔骨睇點火個下係幾amazing 不過味道一般叫左5成熟 都仲好un沙津味道有d奇怪芝士煎蟹餅係幾多蟹肉既 都鮮味但蛋同芝士既部分味道麻麻 好似食緊d芝士味啫哩 味道唔討好藍梅蜜桃茶唔太甜似巨峰提子西班牙豬仔骨肉質嫩滑 唔un帶有少少甜味 唔太咸好味!龍蝦燉飯哩個飯好香好鮮味龍蝦都多肉 鮮甜 推介最後就係生日甜品我覺得佢好得意外型夠哂精緻有5種唔同味道既甜品好彩我地有3個人分擔5款甜品都好出色我就最鍾意apple crunch同朱古力哩2款總括黎講都係一間值得一間值得一試既餐廳我相信佢其他甜品都應該幾出色
悉逢7月係我既生日月份

我就最鍾意apple crunch同朱古力哩2款

總括黎講都係一間值得一間值得一試既餐廳

我相信佢其他甜品都應該幾出色
2018-07-31 111 浏览
約了好姊妹食晚飯,食好一點也沒有所謂吧!㨂了尖沙咀厚福街的一間藍色門口裝修高貴的西班牙餐廳。前菜是芝士煎蟹餅,這款感覺是fusion 菜,以西班牙的馳名tapas 之一tortilla de patatas作為底層,再加上了濃厚芝士,旁邊加入蟹鉗,上面即是日本的柴魚片。薯仔蛋餅充滿奶油味,用火腿點綴。再配上柴魚片,又有點日本風味。主菜選了啤酒海鮮火鍋,火鍋有兩種口味可選,分別係香辣啤酒湯及蕃茄忌廉啤酒湯。我地㨂左後者,海鮮配料包括海蝦,蜆,螺肉,蟹鉗,帶子,份量唔算多,適合兩個女仔試下新野。先將配料逐一放入火鍋內,海鮮會吸收了湯的味道,海鮮又會釋放本身的鮮味到湯入面,之後可以再喝。中式火鍋配有醬油,原來西式火鍋也有蛋黃醬,沙律醬及蒜蓉。不過我還是覺得原汁原味是最好的。火鍋吃完後,我最期待嚐湯底了。湯底先會出現蕃茄味,然後容入濃濃的忌廉味,之後啤酒回甘味在後。湯真的得好渴,我喝了很多。最後仲有甜品,朋友是抹茶控。不能錯過綠茶麻薯窩夫。麻薯收藏在窩夫內,窩夫是新鮮熱呼呼,麻薯軟綿綿,可以配合雪糕、綠茶忌廉、吉士、紅豆、蜜糖,全都是窩夫的好夥伴。還有兩杯無酒精飲品,鮮雜果Mojito及士多啤
約了好姊妹食晚飯,食好一點也沒有所謂吧!

㨂了尖沙咀厚福街的一間藍色門口裝修高貴的西班牙餐廳。

主菜選了啤酒海鮮火鍋火鍋有兩種口味可選,分別係香辣啤酒湯及蕃茄忌廉啤酒湯。我地㨂左後者,海鮮配料包括海蝦,蜆,螺肉,蟹鉗,帶子,份量唔算多,適合兩個女仔試下新野。

還有兩杯無酒精飲品,鮮雜果Mojito及士多啤梨Mojito, 清新好好飲。

今次二人消費八百多元,餐廳環境好好,菜式也特別,豐富的晚餐。
2018-07-23
  • Fresh  fruit  mojito
2018-07-31 160 浏览
環境很美,服務員態度友善!讚!食物一級棒!蜜瓜巴馬火腿咸香清甜,要咸有咸要甜有甜!賣相擺盤精美,賞心悅目小杯子用來裝海鮮啤酒湯好有趣用茶壺打邊爐蝦肉食得出好新鮮,吸左啤酒湯好好味蟹鉗啖啖肉好鮮甜,肉質厚實第一次啤酒做湯以茶煲作煲去火鍋有趣!海鮮新鮮美味,不用加醬都已鮮味十足附上的醬汁亦出奇地香濃,海鮮量足,一半加醬便可雙重享受綠茶麻糬窩夫綠茶味濃郁,窩夫外脆內軟雖然好飽但都食得哂,因為太好味了不得不提叫了一杯雜果mojito又靚又好飲!新鮮水果有清新感覺朋友叫了一杯士多啤梨味嘅佢話都好清新

環境很美,服務員態度友善!讚!
食物一級棒!

小杯子用來裝海鮮啤酒湯
好有趣用茶壺打邊爐
啤酒海鮮火鍋
蝦肉食得出好新鮮,吸左啤酒湯好好味
啤酒海鮮火鍋
蟹鉗啖啖肉好鮮甜,肉質厚實

第一次啤酒做湯以茶煲作煲去火鍋
有趣!海鮮新鮮美味,不用加醬都已鮮味十足
附上的醬汁亦出奇地香濃,海鮮量足,一半加醬便可雙重享受

綠茶麻糬窩夫
綠茶味濃郁,窩夫外脆內軟
雖然好飽但都食得哂,因為太好味了

不得不提叫了一杯雜果mojito

鮮雜果莫希托Mojito
  • 雜果mojito
  • 蜜瓜巴馬火腿
2018-07-30 119 浏览
店跟公司很近看著他開了一段時間今天終於有機會試了先點壺熱果茶嗯有點太濃後來自己倒入兩杯水味道就比較適合在下了鮮藍莓和鮮桃啊喜歡💕然後食沙律好美的牛油果啊好好吃沒想到這些配塔也能如此的清新紅毛+沙拉菜+長包+牛油果+黑毛豬仔淋上沙拉醬好食極了然後點個蛋餅因為沒試過麻裡面有豬肉口感比想像中硬紅紅的應該是辣粉(抱歉在下沒辣感的)是不差的但不合在下口味在下愛半熟軟軟不用咬的蛋蛋所以覺得這食得有點累再加上半份甜品咖啡窩夫娘親啊這東西好食到娘親也不認得了薄薄脆脆的皮香香軟軟的肉中間濃濃的咖啡麻糬原來半份太少了為了防止味覺疲勞伴隨了大大粒的香草冰淇淋可以清理一下味蕾好讓咖啡味道重新刺激味覺神經👍🏻太讚了還有左邊的伴碟淡味吉士在底上面有綿花糖黑朱古力布郎尼(?)朱古力碎碎超級好食每完成一道菜侍應會完全清理桌面待你再點餐時再給你一份新的餐具感覺好舒服💜還有這裡的碟子都好美啊..時間不多不能再食期待下次再光臨
店跟公司很近

然後點個蛋餅
因為沒試過麻
裡面有豬肉
口感比想像中硬
紅紅的應該是辣粉(抱歉在下沒辣感的)
是不差的

太讚了
還有左邊的伴碟
淡味吉士在底
上面有綿花糖
黑朱古力布郎尼(?)
朱古力碎碎
超級好食

每完成一道菜
侍應會完全清理桌面
待你再點餐時再給你一份新的餐具
感覺好舒服💜
還有這裡的碟子都好美啊..
時間不多不能再食
期待下次再光臨
2018-07-30
藍莓蜜桃茶
牛油果黑毛豬沙律
咖啡麻糬窩夫
2018-07-22 127 浏览
每次經過尖沙咀厚福街都見到呢間好在歐洲feel的廳,終於我們周末訂了這裏食晚飯,藉此回憶在歐洲的旅程~☺️餐廳內外裝修得好有歐洲feel, 結合了西班牙和法國的特色,好舒服!😌餐廳內最喜歡這個特色牆, 大大的鐘,像身處鐘樓裏看著窗外下雪的歐洲下食晚餐呢!😄❤️原來餐廳共有三間分店,位於尖沙咀、銅鑼灣、上環。聽說每間餐廳都各有特色呢!蜜瓜黑毛豬。用上24個月的黑毛豬,每一片味道很膿,用來配蜜瓜一起食就最好!😋主菜我們食西班牙豬手。豬手很脆!加上沙律菜🥗好豐富!豬手很入味,爽脆!甜品選了洋妹子遇上沙巴翁。好脆。洋妹子酸酸配上甜甜的沙巴翁好滋味!水果茶Cappuccino 有龍貓好可愛!

主菜我們食西班牙豬手。豬手很脆!加上沙律菜🥗好豐富!

豬手很入味,爽脆!

水果茶

Cappuccino 有龍貓好可愛!
2018-07-22 198 浏览
La Postre,一間位於尖沙咀厚福街尾的西班牙餐廳,也是我們今天晚餐的地方。餐廳的裝潢滿有西班牙風情:海洋、熱情……坐下後,首先要了兩杯飲品:士多啤梨朱古力咖啡、鮮雜果莫希托。士多啤梨朱古力咖啡,滿滿的朱古力咖啡底是粉紅色的士多啤梨,十分美麗;至於莫希托Mojito,本是古巴特有的雞尾酒,主要成分是冧酒、砂糖、青檸汁、梳打水、薄荷葉,搭配不同的水果而成,但這裏的Mojito分含酒精的和不含酒精的,而我們要的是不含酒精成分,喝下去就是透心涼。吃西班牙菜,當然要吃蜜瓜黑毛豬(24個月)吧!雖然份量只是每人兩片而已,但火腿入口甘香,配著甜到不行的美國蜜瓜,確是一道絕妙的餐前菜,讓我們期待着主菜的到來。我們的主菜十分特別──啤酒海鮮火鍋(蕃茄忌廉啤酒湯)。中國人吃火鍋其實沒有什麼特別,但在西式餐廳吃啤酒火鍋確是第一次。一個小小的水煲,注滿了濃郁的蕃茄忌廉啤酒湯,海鮮的種類也不欺場:虎蝦、帶子、蟹鉗、蜆和螺,全都是新鮮的食材,味道鮮美,更帶着微微的啤酒味,非常特別。吃完了火鍋,客人更可以用預先準備好的小杯子,倒出濃郁的海鮮湯來喝。食材中並沒有龍蝦,但奇怪的是我們竟然喝出了龍蝦湯的味道來!不知

士多啤梨朱古力咖啡及鮮雜果莫希托

蜜瓜黑毛豬(24個月)

我們的主菜十分特別──啤酒海鮮火鍋(蕃茄忌廉啤酒湯)。
啤酒海鮮火鍋(蕃茄忌廉啤酒湯)

不知道是不是龍蝦味的衝擊,吃完了主菜,我竟覺得意猶未盡,便問服務員拿了餐牌,再點了一客松葉蟹奶油芝士意粉。不要以為它只是一道蟹肉意粉,它的厲害之處是那滿滿的蟹膏,本來當食物上枱時我們有點被嚇到,因為份量不小,朋友有點擔心會吃不完,但那滿滿的蟹膏的緣故,我們竟然就能把它完全消滅了,厲害!
松葉蟹奶油芝士意粉

La Postre是甜點的意思,那麼又怎能不吃甜品呢?因為想吃點特別的,於是要了這個無花果脆批配雪糕。薄薄的酥皮鋪了滿滿的無花果,味道甜甜的但沒有過了頭,配合香草雪糕來吃,令整頓晚餐得到一個完滿的結束!
無花果脆批併香草雪糕

愛吃是我的嗜好,吃好的卻是我的態度!今晚,又帶着滿心的滿足回家啦!
士多啤梨朱古力咖啡及鮮雜果莫希托
松葉蟹奶油芝士意粉
無花果脆批併香草雪糕
2018-07-18 120 浏览
係尖沙咀shopping完,想搵間坐得舒服食好西行入厚福街遠遠已經比尼間藍色屋仔吸引,決定試一下!天氣太熱,坐低先叫一杯水果茶消下暑先,叫左一杯仲夏水果茶,荼香味道甜美,一杯鮮什果莫希托,飲落似有汽嘅水果加薄荷葉嘅香味。再叫左個香煎蟹餅,蟹餅賣相一流,內裏裝住薯仔,菇加上香滑芝士同蛋夾埋一齊食,好野味主菜叫左西班牙海鮮飯,我地倆個人所以叫左$298二人份量,另有$458四人份量!雖然話二人份量但足夠三個人食。海鮮有蜆、青口,大蝦,份量十足!至於甜品,我地叫左個頗有特色嘅無花果脆批!因為製作需時,都要等20分鐘,餅底咬落鬆脆、無花果味道清淡、加埋雪糕、感覺清新唔會太甜尼間餐廳裝修都好有特色、坐椅同枱色調都好襯,menu同擺設都好靚。酒嘅種類都好多選擇,最啱慶祝生日或者情侶拍拖談心飲下酒傾下計頭盤,主菜,飲品,甜品,埋單價錢合理
係尖沙咀shopping完,想搵間坐得舒服食好西

行入厚福街遠遠已經比尼間藍色屋仔吸引,決定試一下!

頭盤,主菜,飲品,甜品,埋單價錢合理
2018-07-18 102 浏览
一入到餐廳坐下就發現桌上有件很特別的東西原來是濕紙巾飲品點了一客水果茶,略嫌不夠甜,令到水果茶味道不算突出,有進步空間之後小食方面點了八爪魚味道很濃烈而且很咸,真的很咸但口感是不錯,夠爽口,彈牙而底下一層的薯條吸收了上層醬汁的味道所以也很好食之後到了出名的蟹餅吃的時候還很熱呼呼蛋餅配上蟹肉味道很好,很配合令人吃不停口而虎蝦墨汁意粉的表現普通意粉吃起上來沒有味道最後吃了甜品柚子蜂蜜窩夫吃不出哪裡有柚子的味道但窩夫上檯時仍有少少脆,加分不少
一入到餐廳坐下就發現桌上有件很特別的東西
原來是濕紙巾

之後小食方面點了八爪魚
味道很濃烈而且很咸,真的很咸
但口感是不錯,夠爽口,彈牙
而底下一層的薯條吸收了上層醬汁的味道所以也很好食

之後到了出名的蟹餅
吃的時候還很熱呼呼
蛋餅配上蟹肉味道很好,很配合
令人吃不停口

而虎蝦墨汁意粉的表現普通
意粉吃起上來沒有味道

最後吃了甜品柚子蜂蜜窩夫
吃不出哪裡有柚子的味道
但窩夫上檯時仍有少少脆,加分不少
2018-07-17 105 浏览
去tst行下街,想食個tea!見到呢間鋪門面咁靚就入去睇下發現其實佢tea set唔算貴,所以就一試!點知勁有驚喜。因為我個人鍾意紅湯多過白湯,所以一叫就叫咗雜菜湯。唔會太濃同太淡剛剛好,坐得好舒服,又唔多人。另外個多士配帶子又幾好味,第一次試咁樣既配搭!我仲叫男朋友下次整早餐都可以試下咁整!如果大家去開tst又唔知食咩tea都可以試下啊!佢其實仲有好多tea set揀都係唔貴,下次會想試埋dinner,因為我走個時都時間dinner時段都幾多人等。鍾意美食靚景可一試!
去tst行下街,想食個tea!見到呢間鋪門面咁靚就入去睇下
發現其實佢tea set唔算貴,所以就一試!點知勁有驚喜。
因為我個人鍾意紅湯多過白湯,所以一叫就叫咗雜菜湯。
唔會太濃同太淡剛剛好,坐得好舒服,又唔多人。
另外個多士配帶子又幾好味,第一次試咁樣既配搭!
我仲叫男朋友下次整早餐都可以試下咁整!
如果大家去開tst又唔知食咩tea都可以試下啊!

鍾意美食靚景可一試!
意大利雜菜湯意粉+帶子炒蛋多士
2018-07-08