2019-07-04 115 浏览
尖沙咀厚福街乃是尖沙咀最典型的美食街,每當走進去都會第一眼看到一間裝修非常別緻的Café,它就是La Postre,今天終於有幸來到嚐一嚐。除了店外裝潢華麗,店內也不會令你失望。餐廳十分整潔,所有設備都精心設計,座位寬敞,食客有足夠空間聊天。先與友人點了無酒精mojito特飲,一杯芒果藍莓,一杯荔枝。在炎熱熱天解渴之選,甜度適中,還有水果吃,美食之前差點一下子喝了一半。前菜到了,芝士煎蟹餅。賣相可愛,妨如螃蟹向你招手,木魚絲在煎餅上跳舞。整個煎餅覆蓋濃香芝士和雞蛋,而且份量不小,是非一般前菜。主菜來了,這是豪華版西班牙海鮮炒飯。它的體積一定令你震驚,份量大得可以三至四個人共用,飽得我和友人撐著肚皮離。而且海鮮真的很豐富,大蝦已經四隻,青口十分甜美,還加上惹味巴馬火腿,炒飯不會太乾,再加上這個份量,男士女士都會愛上。最後就是這個驚喜甜品。由於已經接近八成飽,點甜品也是有點猶豫,令幸好我們沒有欲步,這綠茶麻糬窩夫完全證明什麼是吃甜品是有第二個胃的。灑上楓糖,再選擇沾上抹茶忌廉或吉士,加上雪糕,每一塊都可以非常豐富,而且最驚喜是窩夫中央也是麻糬,口感煙韌之餘也不會過甜,不消兩三下竟然不知不覺
最後就是這個驚喜甜品。由於已經接近八成飽,點甜品也是有點猶豫,令幸好我們沒有欲步,這綠茶麻糬窩夫完全證明什麼是吃甜品是有第二個胃的。灑上楓糖,再選擇沾上抹茶忌廉或吉士,加上雪糕,每一塊都可以非常豐富,而且最驚喜是窩夫中央也是麻糬,口感煙韌之餘也不會過甜,不消兩三下竟然不知不覺吃光了,大滿足。

另外這裡服務也值得一讚,服務生像看穿你每一刻的需要,如加水,點菜等等都招呼周到,十分滿意。
2019-07-03 239 浏览
相當繁忙的一天,上回說到猴子去大埔出勤,實情當日下午又要飛的返尖沙嘴同客兼朋友食飯。同枱食飯嘅雖然係朋友,但既然亦係客,所以當然要揀間好啲嘅餐廳,然後大條道理開公司數!今次光顧嘅係La Postre,係一間西班牙餐廳。猴子唔識西班牙文,唔知「La Postre」係乜嘢意思,仲以為係「海報」咁解,後來查查字典先知原來係...店舖名稱容後再說,說回食品。先來一客安格斯西冷牛扒配芝士煙肉焗薯皮,一看之下覺得牛扒太細,薯皮放在牛扒上面喧賓奪主,差點以為薯皮才是主角。不過牛扒本身是相當美味,肉汁鮮美,鬆化而沒半點韌肉,只是份量有點不足。接下來是芝士煎蟹餅,以雞蛋、蘑菇、洋蔥同薯仔等材料製作。猴子覺得味道不太差,只是芝士和蟹味都不足,與預期有點出入。然後是西班牙炒麵包酥,鬆鬆化化,帶點惹味,猴子對辣味有點保留,只吃了一點點,但愛辣的同枱朋友都說味道不俗。輪到主菜西班牙海鮮飯,聽聞係餐聽的招牌菜之一,內有大蝦、青口、火腿和蜆。飯粒飽滿入味,相當開胃。當所有人食到好飽好飽之後,有兩個胃嘅女士們就點了一客咖啡麻糬窩夫。唔食好地地,一食就唔停得口,個個勁讚好味!甜品原來係呢間餐廳嘅殺手鐧。講返轉頭,其實餐

芝士煎蟹餅

西班牙炒麵包酥

西班牙海鮮飯(二人份量)

當所有人食到好飽好飽之後,有兩個胃嘅女士們就點了一客咖啡麻糬窩夫。唔食好地地,一食就唔停得口,個個勁讚好味!甜品原來係呢間餐廳嘅殺手鐧。講返轉頭,其實餐廳名稱「La Postre」一早已經透露咗玄機,因為佢嘅意思原來就係「甜品」咁解!

咖啡麻糬窩夫

整體來說,今次的用餐感受算是不俗,而且食物的「真身」同菜單相片沒有甚麼差異,絕對是「What you see is what you get」,客人可放心點菜。
题外话/补充资料: 用餐當日大潮濕,頭頂的冷氣機滴水,雖然店員已好努力不停抹水,但點都要扣少少環境同衛生的分數。
2019-06-25
安格斯西冷牛扒配芝士煙肉焗薯皮
西班牙海鮮飯(二人份量)
咖啡麻糬窩夫
2019-06-29 120 浏览
今日同姊妹在尖沙咀行街後想找個地方傾下計,順道下午茶遠遠見到藍綠色有點法國風的裝修,好搶眼於是就走進去試試店內的裝修一樣有特色,枱啊、餐廳都好美!這塊時鐘屏幕牆好正,屏幕真係有播野嫁!好!到野食啦!當時係下午茶時段,以為份量會較少,但原來都不少,這個蜆肉炒意粉好足料,好香,有少許醬汁好好味,好開胃!我地仲叫左個類似漢堡的物體,煙三文魚配沙律菜做餡,好清新,煙三文魚有少少咸,好好食。包面的黑芝麻令成個口感更香!總結這家餐廳的食物好吃,環境靚,侍應態度也好,一入餐廳個時我好口渴,不停飲水,侍應也有不斷加水給我,加分!
今日同姊妹在尖沙咀行街後想找個地方傾下計,順道下午茶
遠遠見到藍綠色有點法國風的裝修,好搶眼
於是就走進去試試
店內的裝修一樣有特色,枱啊、餐廳都好美!

這塊時鐘屏幕牆好正,屏幕真係有播野嫁!
好!到野食啦!
當時係下午茶時段,以為份量會較少,
但原來都不少,這個蜆肉炒意粉好足料,
好香,有少許醬汁好好味,好開胃!

包面的黑芝麻令成個口感更香!
2019-06-28 110 浏览
今日同女朋友出左去尖沙咀,佢突然話想食西班牙菜,就想起之前係Openrice見到有間大受好評既連續餐廳《La Postre》,二話不說立即打電話去留位。今次我地叫左幾樣野。1. 風乾黑毛豬24個月配蜜瓜-小弟自問係吃貨,都食過唔同餐廳既風乾火腿,不得不說呢間既好好味,火腿唔會話太咸,蜜瓜亦好甜。呢個真係值得介紹2. 主食我地2個人叫左一個啤酒火鍋。因為好特別, 好少見有呢種食物。湯底可以選擇麻辣啤酒或者蕃茄啤酒。佢有大量海鮮, 服務員都好細心先講話蝦同帶子要煮耐D, 大約10分鐘, 其他就可以快熟D。 當煮完海鮮後, 可以將個湯汁倒進啤酒杯。咁就可以一嗜啤酒加海鮮鮮味的特別飲品!! 3. 最後我地仲叫左份甜品 - 雜果窩夫。 呢個係意想不到的好。我覺得質素比出面好多專食甜品的甜品店還要好!!首先, 麻薯在內, 混合得非常好。 雜果海量的配置 同埋新鮮, 雪糕又好食!! 我見其他人都大推抹菜窩夫, 如果下次再黎, 我一定會叫4. 其實仲叫左兩杯飲品既, 個人而言就一般般啦, 其實唔差既, 但因為食物實在太出色了!!整體而言, 呢間餐廳絕對值得你去試下, 真心!
今次我地叫左幾樣野。
咁就可以一嗜啤酒加海鮮鮮味的特別飲品!!
3. 最後我地仲叫左份甜品 - 雜果窩夫。 呢個係意想不到的好。我覺得質素比出面好多專食甜品甜品店還要好!!

整體而言, 呢間餐廳絕對值得你去試下, 真心!
2019-06-18 240 浏览
諗住搵間情調好d嘅餐廳慶祝生日,朋友推薦了這間,一睇食評,中意到不得了,極速訂枱。其實我係衝住佢果張生日心意卡而來由入門口開始,服務都好周到,由於提前訂枱嘅關係,我地被安排坐在卡座,好舒服。而成個餐廳嘅格調都好好。打開Menu,樣樣都好吸引好想食,最後叫左以下食物:個人比較中意墨魚類的各樣餐,一見到就會忍吾住想落單,今次都吾例外,雖然食到成口黑色,但好滿足。而海鮮種類亦足夠3人食。雖然海鮮吾算話好鮮味,不過都不過不失算吾錯。呢個豬仔骨好有驚喜,食到我個fd停吾到口,佢肉質好鮮嫩,熬製過程中亦已骨肉分離,烤嘅味道亦啱啱好,甜甜地好易入口,會令人忍吾住想食多舊。個人就吾太好呢個,覺得個蛋太干,而蟹鉗又無乜味道。沙律雖然份量好小,但味道好清新,牛油果配合得恰到好處。個名牌食得出係自家製餅乾,食落好酥皮,仲好有層次,幾高質,Waffle點埋個蛋黃醬/紅豆蓉食吾錯,甜而不漏。多謝餐廳免費提供的即影即有服務,仲好有心思地配埋張心意卡,令慶祝嘅人有份好美好的回憶!

打開Menu,樣樣都好吸引好想食,最後叫左以下食物:
西班牙海鮮墨魚飯

西班牙豬仔骨

芝士煎蟹餅

個人就吾太好呢個,覺得個蛋太干,而蟹鉗又無乜味道。
牛油果蟹肉沙律
沙律雖然份量好小,但味道好清新,牛油果配合得恰到好處。

庆祝纪念
生日
西班牙海鮮墨魚飯
西班牙豬仔骨
牛油果蟹肉沙律
2019-06-17 299 浏览
今日朋友幫我慶祝生日,揀咗呢間靚靚餐廳食飯我地3個都揀咗green tea latte,拉花圖案都唔同嘅淨返一個飲凍嘢,唔記得影相第一樣係欖油蒜片蝦配蒜蓉包,幾好食,有少少辣第二樣係牛肉墨西哥玉米片,啲醬配埋玉米片好好食份量都幾多第三樣係蕃茄啤酒海鮮火鍋,都幾特別,真係有啤酒味仲有兩隻杯仔專俾你飲湯底第四樣係虎蝦墨魚汁意粉,好食第五樣係龍蝦燉飯,呢個超好食!龍蝦味好重第六樣就係抹茶麻糬窩夫個樣好靚,生日牌都食得侍應仲會幫我地影一張即影即有,夾喺一張生日卡送返俾我呢餐真係大滿足!環境同食物都一流一定會再嚟食!
今日朋友幫我慶祝生日,揀咗呢間靚靚餐廳食飯

淨返一個飲凍嘢,唔記得影相

Green  tea  latte

第一樣係欖油蒜片蝦配蒜蓉包,幾好食,有少少辣

欖油蒜片蝦配蒜蓉包

第二樣係牛肉墨西哥玉米片,啲醬配埋玉米片好好食
份量都幾多

牛肉墨西哥玉米片

第三樣係蕃茄啤酒海鮮火鍋,都幾特別,真係有啤酒味

蕃茄啤酒海鮮火鍋

仲有兩隻杯仔專俾你飲湯底

第四樣係虎蝦墨魚汁意粉,好食

虎蝦墨魚汁意粉

第五樣係龍蝦燉飯,呢個超好食!龍蝦味好重

第六樣就係抹茶麻糬窩夫
個樣好靚,生日牌都食得
侍應仲會幫我地影一張即影即有,夾喺一張生日卡送返俾我

抹茶麻糬窩夫

呢餐真係大滿足!
環境同食物都一流
牛肉墨西哥玉米片
蕃茄啤酒海鮮火鍋
虎蝦墨魚汁意粉
2019-06-13 119 浏览
黎到尖沙嘴厚福街,一眼就俾 La Postre湖水藍典雅嘅牆身吸引左。呢間西班牙餐廳由裝修、碗碟到食物全部一啲都唔馬虎!櫻花蝦忌廉湯係其他餐廳都未試過櫻花蝦嘅湯,有淡淡嘅粉紅色,少女味十足。沙律南瓜蟹鉗忌廉飯($129)Risotto軟硬適中,蟹鉗好靚咁攞成星型,啱哂用黎打卡!餐廳亦好細心咁將蟹鉗拆哂殼,咁就可以好方便咁食到啖啖肉啦!黑松露西班牙黑毛豬扒($169)黑毛豬扒外層微脆,入面軟淋,一啲都唔乾,充滿肉汁而且鹹淡適中。藍莓慕斯蛋糕呢個藍莓慕斯蛋糕微酸解膩,為呢個3 course lunch set做左個好好嘅完結。
呢間西班牙餐廳由裝修、碗碟到食物全部一啲都唔馬虎!

櫻花蝦忌廉湯
係其他餐廳都未試過櫻花蝦嘅湯,有淡淡嘅粉紅色,少女味十足。

沙律

南瓜蟹鉗忌廉飯($129)

黑松露西班牙黑毛豬扒($169)

藍莓慕斯蛋糕
2019-06-07 93 浏览
This is one of those few places where I don't mind paying a bit more for my meal.Luckily, got seated once we arrived and the place was lively and very busy indeed. Ordered our food and the staff was very efficent and polite in what they did. That is one of the few key things that makes me have a good experience.The place was well decorated and clean. They make me happy again. On a side note, I was on a meal with an interior designer and they love the place but commented on how the layout doesn't

The place was well decorated and clean. They make me happy again. On a side note, I was on a meal with an interior designer and they love the place but commented on how the layout doesn't really block or lower noise level and I respect that the place is really good and happy that it is busy.

Now for the food. It was really really good. Taste good and looks good. Arrived on time to the table. No complaint whatsoever. They put effort into the food and this is a place I will return again to try more.
2019-06-04 130 浏览
已不是第一次光顧厚福街這西班牙餐廳了,它依然是我最喜愛的西餐之一。餐廳環境很歐陸風,門口遠處看到就像置身歐洲小鎮。環境好,食物好,是朋友、閨蜜、情侶慶祝好地方。蜜瓜黑毛豬用上24個月的黑毛豬,油脂豐洧,咸香咸香,配上清甜爽口蜜瓜,是我很愛吃的頭盤。龍蝦燉飯賣相極度吸引,一整隻龍蝦躺在飯面,整盤燉飯色彩繽紛,燉飯不會太稔太硬,材料有帶子、青囗、櫻花蝦、腸片、青豆等,味道香濃惹味。主角龍蝦有很多膏,甘香非常,蝦肉質爽口,啖啖肉,滋味無窮。雜果麻糬窩夫這甜品是我的必食之選,外型漂亮而且好吃到不行。窩夫蛋香濃外脆內軟,最最吸引的是內裏還有麻糬,煙韌軟糯。窩天配上蜜糖,與甜甜的生果和雲呢嗱雪糕一起吃,真是享受。飲品方面亦很多選擇,我們就選了青檸蜜桃沙冰和鮮草莓蜜桃果汁綠茶。兩杯的顔色都很漂亮,鮮果味清甜,清新解渴。我與友人都吃得很滿足,這餐廳果然保持水準,有機會我還是會再光顧呢!

蜜瓜黑毛豬

2019-06-02 182 浏览
之前在銅鑼灣的La Postre 食過,今次就帶朋友來到尖沙咀店,內裡裝潢好grand很不錯。仲夏水果茶 $42甜中帶酸,好適合夏日。蜜瓜黑毛豬(24個月) $198黑毛豬的色澤幾靚,有肉香帶點嚼勁,不會太鹹,配清甜的蜜瓜,是一個不錯的頭盤~龍蝦燉飯 $298原隻龍蝦上檯,賣相好吸引。飯粒完吸收龍蝦汁的精華,味道濃郁,內裡有香腸、蜆肉、青豆等豐富配料,還有啖啖肉的龍蝦。抹茶麻糬窩夫 $108窩夫這裡也是必點,抹茶是我最愛,整體賣相好吸引。窩夫由4個心型組成,好靚~~窩夫外脆,內是煙韌的抹茶麻糬,好正,上面一粒粒是濃郁抹茶蛋糕粒,再配紅豆、雪糕、忌廉一起享用,好正!

仲夏水果茶 $42
甜中帶酸,好適合夏日。

蜜瓜黑毛豬(24個月) $198
蜜瓜黑毛豬(24個月)

龍蝦燉飯 $298
原隻龍蝦上檯,賣相好吸引。

抹茶麻糬窩夫 $108
窩夫這裡也是必點,抹茶是我最愛,整體賣相好吸引。
抹茶麻糬窩夫

窩夫由4個心型組成,好靚~~

蜜瓜黑毛豬(24個月)
2019-05-27 144 浏览
今天,我和舊同事來一個聚會,兩個女孩子,也喜歡吃吃特別的西班牙菜,於是,我們便到了尖沙咀這家店來吃。這家店的顏色裝修也是我喜歡的湖水綠,充滿着西班牙的氣息。我們先點了蜜瓜黑毛豬(24個月),黑毛豬的鹹香味,配上蜜瓜的香香甜甜,簡直是絕配呢!另外,我們點了海水海鮮啤酒火鍋,首先,海鮮都是新鮮的,有海蝦、扇貝、螺肉、蟹腳等等,配上啤酒的香甜,然後店家還細心的預備了特製醬汁,醬汁包括蛋黃醬、蒜蓉醬及是拉差醬所製成的。最後,我們還飲了這些湯汁,啤酒加上了海鮮的香甜味後,真是非常滋味,讓我們飲了一杯又一杯!然後,這家西班牙餐廳的甜品也是毫不輸蝕,紅酒無花果芝士蛋糕,配上雪芭、和無花果,味道清新,而且獨特味道!我的女同事也吃得津津有味,絕對能夠媲美酒店級數的甜品!這間店實在值得一來呢!這杯仲夏水果茶既大杯又好味,正!

這杯仲夏水果茶既大杯又好味,正!

2019-05-25 125 浏览
早前同好姊妹嚟尖沙咀行街時經過La Postre,見到餐廳好靚,決定要搵日嚟試👍🏻未夠八點,餐廳已經差唔多滿座,好彩預早打電話訂位,唔需要等位❤環境好靚❤️芝士煎蟹餅($168):足足有6隻蟹鉗,仲有少少薯仔粒增加口感👍🏻芝士拉到絲,好好食🤤龍蝦燉飯($298):有成隻龍蝦,啖啖肉😍但龍蝦煮得太熟,有少少硬🤭燉飯仲有蝦肉,扇貝,腸仔仲有櫻花蝦,材料好豐富😎雜果麻糬窩夫($138/全份): 無論幾飽都一定要食甜品🤤雜果好新鮮好甜,連平時好少見嘅無花果都有👍🏻窩夫外皮脆內餡煙煙韌韌配埋雪糕一齊食,真係好滿足❤凍仲夏水果茶($46):好香百香果味,果粒種類好豐富😆鮮製雜果沙冰($68):味道同水果茶一樣,但沙冰更加解渴✌🏻本身想試啤酒海鮮火鍋,但朋友滴酒不沾,唯有下次再試😝

環境好靚❤️

凍仲夏水果茶($46):好香百香果味,果粒種類好豐富😆

本身想試啤酒海鮮火鍋,但朋友滴酒不沾,唯有下次再試😝
2019-05-23
  • 芝士煎蟹餅
  • 雜果麻糬窩夫
2019-05-23 148 浏览
行街見到有間食西班牙的餐廳氣氛好像不錯,就進去試試。呢間餐廳有好多種類的食品,小食就點了無花果章魚黑醋沙律,黑醋味濃郁,章魚及菜都十分新鮮。然後到了重頭戲的主食,點了龍蝦燉飯,是二人份量的。呢個龍蝦好足料,好大隻龍蝦,而龍蝦好新鮮好香。燉飯入面也有海鮮,而飯也燉得十分入味,充滿著龍蝦味,好好味。呢個是必食推介。食完龍蝦燉飯已經好飽,但仲想食甜品,就點了什果麻薯窩夫,窩夫好鬆軟,配上雪糕太滿足了。☺️
行街見到有間食西班牙的餐廳氣氛好像不錯,就進去試試。

2019-05-23 366 浏览
尖沙咀厚福街一帶有許多美食, 購物期間經過La Postre, 西班牙美食很是吸引,就跟好友到此吃晚餐!從店外看到牆身有一個歐陸式的大時鐘,進到店內,裝潢清優典雅,座位舒適😌 很適合跟我這位好友聊天進餐大家看過menu後,我們對二人套餐很感興趣,急不及待下單。🌌無花果章魚黑醋沙律無花果配沙律這個配搭很健康,章魚富有彈性,還加了芝士碎片,黑醋帶點酸甜,吃過這款沙律精神為之一振😆♨️西班牙海鮮炒飯這碟西班牙海鮮炒飯真是不簡單,單看賣相巳令我們食慾大增,除了海鮮食材豐富,有我們喜歡吃的海蝦外,還有西班牙火腿和青口加蜆,海鮮炒飯味道突出,帶點番茄味的甜,炒飯濕度適中,二人份量亦足夠有餘。🍭雜果麻糬窩夫最得女仕歡心的當然是甜吃,亦是我們所期待,可以選擇半份或全份,我們愛吃甜的點了一份,果然沒有令我們失望這個雜錦麻糬窩夫除了賣相精緻,原來不止有外在,還有的是內涵兼備。窩夫上佈滿不同的水果,窩夫軟熟程度適中,點些蜂蜜,加上麻糬的煙韌,跟窩夫這個組合很夾😋 吃完這個美味的雜果麻糬窩夫,我們巳感到有些飽。飲品方面-鮮雜果莫希托🍹這個飲品是非酒精的,從外在看帶點夏日氣色的特色飲品嚐了幾口,確實感到清新怡人🤠

大家看過menu後,我們對二人套餐很感興趣,急不及待下單。

🌌無花果章魚黑醋沙律
無花果章魚黑醋沙律

♨️西班牙海鮮炒飯
西班牙海鮮炒飯

🍭雜果麻糬窩夫
雜果麻糬窩夫

吃完這個美味的雜果麻糬窩夫,我們巳感到有些飽。

飲品方面-鮮雜果莫希托
鮮雜果莫希托

🍹這個飲品是非酒精的,從外在看帶點夏日氣色的特色飲品
嚐了幾口,確實感到清新怡人🤠

我和好友用膳時,侍應不時為我們加水,也會替我們收拾吃完的食物,服務態度殷勤親切。
無花果章魚黑醋沙律
西班牙海鮮炒飯
鮮雜果莫希托
2019-05-22 116 浏览
今天同朋友去食尖沙咀了個超級好味的二人套餐, 食完都念念不忘, 我們食的幾樣嘢樣樣都好食, 就連飲品都是非常好飲. 我們兩人叫了個前菜芝士焗蟹鉗(crab cake with cheese)及主菜龍蝦焗飯(Lobster Paella), 仲有甜品抹茶綠茶麻薯窩夫(Matcha Mochi Waffle), 我叫的飲品是宇治抹茶紅豆(Matcha Red Bean Latte), 由於芝士焗蟹鉗及龍蝦焗飯需時製作, 我杯飲品先來到我面前, 未飲,杯飲品已是相當吸引, 底層是紅豆, 中間是宇治綠茶,最上面是白色的Cream, cream上面仲洒了上綠茶粉,層次分明, 很是漂亮! 攪勻後啜一啖, 好香濃的綠茶味,紅豆好粉, 整杯嘢不是太甜, 好好飲! 之後芝士焗蟹鉗來到我們面前, 數隻蟹鉗圍住個焗盤,最中間放了木魚絲, 我用匙舀了一舊這芝士焗蟹鉗來自己碟中, 原來裡面仲有好多材料, 這蟹鉗是用蛋焗的, 有D似中式的魚腸焗蛋, 但這芝士焗蟹鉗是蛋包住蟹鉗, 蛋裡面仲有芝士及蘑菇, 食落口好香口, 一啖落口, 食到有蟹肉的鮮甜, 有蛋香及芝士的香濃, 好味道呀! 食完一啖都唔想放低匙, 想一啖

之後芝士焗蟹鉗來到我們面前, 數隻蟹鉗圍住個焗盤,最中間放了木魚絲, 我用匙舀了一舊這芝士焗蟹鉗來自己碟中, 原來裡面仲有好多材料, 這蟹鉗是用蛋焗的, 有D似中式的魚腸焗蛋, 但這芝士焗蟹鉗是蛋包住蟹鉗, 蛋裡面仲有芝士及蘑菇, 食落口好香口, 一啖落口, 食到有蟹肉的鮮甜, 有蛋香及芝士的香濃, 好味道呀! 食完一啖都唔想放低匙, 想一啖接一啖咁食, 超好食!

跟住龍蝦焗飯都上枱了, 焗飯上面摆放了已開成兩邊的一整隻龍蝦, 每人可有一邊, 龍蝦大到可以遮住整盤焗飯, 而且D龍蝦肉爽口彈牙, 食落都知道這龍蝦非常新鮮, 焗飯有龍蝦香, 紅紅的色, 應該是用這龍蝦湯煮的, 很是鮮甜, 飯裡面仲有唔少材料, 有白色的雞肉腸,好香口, 有蝦仁, 啖啖肉, 有蘑菇, 仲有好多櫻花蝦, 個龍蝦焗飯都是超好食!

最後的甜品抹茶綠茶麻薯窩夫, 亦都令我們非常惊喜,連甜品都整得咁好味! 窩夫外皮鬆脆, 切開窩夫才知道內有乾坤, 裡面有抹茶麻薯,麻薯煙韌有抹茶香但又唔會太甜, 伴窩夫的醬都有四款, 有淋甜的紅豆, 有香滑的吉士醬, 有清香不太甜的抹茶cream, 仲有糖漿, 四款醬我都鐘意食, 款款唔同味, 但款款都好味, 窩夫仲伴有一球綠茶雪糕, 食完真的是超滿足.

返到屋企都仍然覺得這餐真的是太好味, 念念不忘, 下次我一定會再去食!