2019-12-12 205 浏览
跨過繁榮舊式的街道就見到呢間裝修別具風格的餐廳入到去好寧靜價錢合理 食物也不錯值得下次再來希望可以試到更多有特色的西班牙菜兩個人食左二百幾蚊 也是值得的今次食得很滿足!
跨過繁榮舊式的街道
就見到呢間裝修別具風格的餐廳
入到去好寧靜
價錢合理 食物也不錯
值得下次再來
希望可以試到更多有特色的西班牙菜
兩個人食左二百幾蚊
也是值得的
今次食得很滿足!
2019-12-11 182 浏览
一班朋友想搵個靚靚地gei地方食飯,之前行街成日經過呢度,就提議去呢間食飯呢度都幾多菜式選擇,我地每樣都叫D,如果平時喜歡食美式nachos的話 黎呢度應該會好開心,因為呢度個Beef Nachos超多芝士!不過因為太多芝士所以nachos好快就唔脆-0-Kale & Avocado Salad 唔算太大份,但好清新,羽衣甘藍好爽脆,沙律醋都好夾又唔會太多咁多碟菜我最強烈推薦呢個海鮮飯Paella de Mariscos Fo ,真係超霸氣!海鮮款色多仲好大件,入口新鮮唔腥又唔粉,配上入味糯糯的risotto,大滿足!不過少人的話未必食得曬,所以記得要多人先好點呀

不過因為太多芝士所以nachos好快就唔脆-0-

不過少人的話未必食得曬,所以記得要多人先好點呀
2019-12-08 122 浏览
難得今日放假, 就跟有人簡左間裝潢吾錯, 環境幾好的既餐廳食brunch。呢間餐廳幾好,有提供素食餐單,岩哂素食人士。我地叫左一個大啡菇牛油果漢堡同埋set lunch (紅椒燴牛闊麵), set lunch包左餐湯或沙律, 餐飲同埋甜品。 Set Lunch 既餐湯系櫻花蝦忌廉湯, 誠意十足,好多櫻花蝦, 啖啖都有好香既櫻花蝦味,,仲送一塊好香脆既蒜蓉多士。吾好睇個紅椒燴牛闊麵賣相一般,但牛肉味道吾錯。雖然意粉吾知點解好咸,我地亦都同左餐廳職員反映左,職員二話不說幫我地重新再整過一碟,好好味。個大啡菇牛油果漢堡好fresh,好好味,如果個大啡菇再大D就好啦,哈哈! 粗薯條系新鮮炸既, 好熱好好味

2019-11-22
We booked in advance via open rice, so there was an extra 10% off even on a Sunday. The food was great, and very worth its price, especially for a Mediterranean fusion restaurant in TST! There were a variety of mochi waffles, which were quite unique. For a Sunday lunch, we spent around ~110 per person but that included a main, soup/salad, dessert (cream puff), and a coffee of your choice.

Ham  and  Cheese  Mochi  Waffle  (Lunch  set)
Set  lunch  dessert
Set  lunch  dessert
Crab  Risotto
Inside  the  mochi  waffle
2019-11-23 168 浏览
那天和朋友們在尖沙咀吃過晚飯,來到了H8 地下一間有甜品吃的西班牙餐廳,雖然餐廳快將關門,但我們看過甜品餐牌後還是被吸引了進入餐廳,我們五個人點了五款不同的甜品來分享,我們先點了一客冰糖燉雪梨(原來甜品加入了少許酒,軟軟的雪梨融入了淡淡的酒味非常吸引),然後是紅豆抺茶雪糕夾餅(這份甜品很豐富)熱辣辣的夾餅配上蜂蜜、再配上冰凍的綠茶雪糕、還有綠茶蒟蒻及紅豆作配料,還有一客雜果波子汽水味雪糕(很少有的雪糕味道),然後是青檸芒果酥,酸酸的青檸加甜甜的芒果酥味道很清新,最後是蜜糖杏仁酥,很鬆脆。因為餐廳當天早收舖,所以我們很快吃完便走了。

冰糖雪梨
紅豆抹茶雪糕夾餅
鮮雜果雪糕
青檸芒果酥
蜜糖杏仁酥
$100 (宵夜)
冰糖雪梨
紅豆抹茶雪糕夾餅
  • 紅豆抹茶夾餅
2019-11-16 239 浏览
是晚想有點新意,於是試試這家西班牙菜。我倆晚上9時多到達,不用等候便能立即入座,不錯!座位坐得尚算舒適,不過與鄰檯比較近,私隱度麻麻。食物水準整體可以,今次點了龍蝦燉飯和芝士煎蟹餅,雖不是超級驚豔和價格有點少貴,但偶爾作為平日飯堂,可以考慮。龍蝦燉飯龍蝦燉飯比餐廳的招牌芝士煎蟹餅更美味,燉飯上有一隻開邊龍蝦,龍蝦鉗位置已預先敲碎,所以去殼都很方便; 燉飯有小帶子和青豆等配料,飯滲著淡淡鮮味且帶點黏度,就是意大利飯的口感,整體不錯!芝士煎蟹餅相較之下有點失色,蟹鉗已去殼,但個子真的很小,肉不多,還好蟹肉帶點鮮味; 蛋過老,很嚡,吃起來亦很實,沒蛋香,還好有富鹹香的芝士點綴,味道尚可,但就不太欣賞這種口感,至於表面的木魚碎,感覺跟蛋餅不太合襯。沒記錯是$168,但份量真的很少,味道又一般實在不值喔!得知成為會員會有免費甜品送,所以立即登記,今次的是焦糖燉蛋,燉蛋份量較少,只有一小兜,不過送就不要太苛刻了! 表面焦糖層燒得微脆,燉蛋整體不會太甜,質感尚算嫩滑,還有淡淡的雲呢嗱味,不錯!服務方面,店員都很有禮貌,結賬時還送上一盒迷你桃味Tic Tac糖,不錯哦!

龍蝦燉飯
龍蝦燉飯

焦糖燉蛋

得知成為會員會有免費甜品送,所以立即登記,

2019-10-26 223 浏览
今日同朋友黎到呢間位於尖沙嘴的餐廳一早上網睇定就book位因為朋友話呢一間野好多人去排隊所以一定要book位如果唔係要等好耐入到呢一間野之後服務員好快安排位置給我們之後我哋好快就揀好嘢食服務員有問我地甜品是否後上?好細心!之後我哋叫左蜜糖腸仔,卡邦呢意粉,黑松露飯,雜果窩夫,特別係窩夫好鬆脆!好好味!店員好細心會幫你寫生日快樂係甜品度和幫你影即影即有送給你!幫朋友慶祝生日一流!記得book位時候講名慶祝生日!推介推介!下次都會繼續同朋友黎!
今日同朋友黎到呢間位於尖沙嘴的餐廳
一早上網睇定就book位
因為朋友話呢一間野好多人去排隊
所以一定要book位如果唔係要等好耐

入到呢一間野之後服務員好快安排位置給我們
之後我哋好快就揀好嘢食
服務員有問我地甜品是否後上?好細心!
推介推介!下次都會繼續同朋友黎!
2019-10-25
庆祝纪念
生日
  • 雜果麻糬窩夫
2019-10-13 277 浏览
好難得今晚要睇演唱會。期待已久, 更要約好友食好西再去睇。原本好怕而家搵食唔方便, 但好彩尚算平安, 仲可以去到平時勁多人冇咩機會食到既餐廳。 之前同朋友都好想試, 今次終於有機會。去到真係唔太多人, 我地可以安安靜靜食晚飯。因為都要睇時間, 我地就叫左芝士菠菜意大利餛飩,芝士焗蟹餅, 抹茶麻糬窩夫(half)開頭以為份量一般, 點知食落都好飽。而窩夫比想像中好味,軟硬適中。 個雪糕好正tim。見到其實仲有好多野食想試。下次有機會再約多d人一齊食多d先
好難得今晚要睇演唱會。期待已久, 更要約好友食好西再去睇。
去到真係唔太多人, 我地可以安安靜靜食晚飯。
開頭以為份量一般, 點知食落都好飽。
而窩夫比想像中好味,軟硬適中。 個雪糕好正tim。
見到其實仲有好多野食想試。
下次有機會再約多d人一齊食多d先

芝士菠菜意大利餛飩
芝士焗蟹餅
芝士菠菜意大利餛飩
芝士焗蟹餅
2019-10-11 199 浏览
今日約左好姊妹去尖沙咀行街 行到好肚餓就想揾一間靚靚餐廳坐低靜靜地傾下計 見到呢間La Postre 就二話不說入左去我叫左杯荔枝水果茶 而我朋友就叫咗杯熱咖啡到頭盤 我地揀左黑毛豬配蜜瓜 黑毛豬嘅鹹香配上蜜瓜嘅清甜 十分之夾主菜方面 就當然係西班牙炒飯啦呢個西班牙海鮮炒飯十分足料 蝦大大隻 肉質爽彈又有鮮味 青口都好大隻 而d飯全部都好入味 2個人食到好滿足呀最後就用甜品作結啦 抹茶麻薯窩夫 呢個窩夫仲陪左一個抹茶味雪糕 十分邪惡 但又好好食🥰
今日約左好姊妹去尖沙咀行街 行到好肚餓

我叫左杯荔枝水果茶 而我朋友就叫咗杯熱咖啡

主菜方面 就當然係西班牙炒飯啦

2019-10-11 158 浏览
收工後,難得好朋友約我到尖沙咀購物,我們都滿載而歸!想找個有氣氛的地方坐下休息、好好談一談近況,由於她是個西班牙迷,所以我們這次選了這家餐廳試試!想不到她非常喜歡!黑毛豬拼蜜瓜(24個月)風乾的黑毛豬片拼哈蜜瓜,簡直是絕配呢!而且最欣賞的是這家餐廳的黑毛豬份大大片、哈密瓜也非常鮮甜,令我一吃再吃!西班牙海鮮飯有兩對心型蝦,超漂亮的,肉質鮮嫩!完全是滿滿的海鮮,還有青口、蜆肉等,最欣賞是西班牙飯加上不同的蔬菜,很健康!又惹味!桂花荔枝茶充滿水果的香甜呢,大大粒荔枝肉,真材實料!下次再試試其他水果茶先:)無花果脆餅這款又是驚喜呢!脆餅配上甜甜軟軟的無花果,雙重口感,甚是喜歡!見其他甜品都不錯,嗜甜如我,都想試試,下次再來吧!

黑毛豬拼蜜瓜(24個月)

西班牙海鮮飯

桂花荔枝茶

無花果脆餅
是晚波哥生日,他提議去食西班牙菜,我們舉腳贊成。一行四人,波哥用部靚寶記載我們去。可惜該餐廳附近欠缺車位,需泊較遠位置再步行前往,稍感不便。該餐廳外觀甚具歐陸特色,以湖水藍為主調。內部主要以長形擺放餐枱,部份牆上有颇具特色的壁畫,用作拍照背景頗為合適。這窩煮蜆賣相普通,與中湯頗為相近。材料尚算充足,蜆的烹調尚亦算得宜,味道則屬一般。這個芝士煎蟹餅,賣相甚佳。材料包括洋葱和薯仔,再以蛋和芝士煎成餅,上面再加上甚具動態的木魚花,旁邊亦配上蟹鉗,令人見到都急不及待一嘗其味。入口感覺颇為幼滑及具芝士蛋香,蟹鉗肉亦算嫰滑。四人分享則合適,如只兩人進食則畧嫌飽滯。蘋果酒煮蟹配料充足,烹調得宜,味道亦佳,蟹肉爽且帶微甜鲜味,酒味清淡,並有青口伴碟,算是上乘之作。這個芝士意粉頗為不俗,味微酸頗為開胃,蟹肉具鮮味,在蟹蓋內提供的蟹子屬伴食良品,使意粉更添獨特風味。西班牙海鮮飯賣相滿分,配料亦足,可惜飯的味道調較不均勻且徧咸,而最大敗筆為飯中混有破碎海鮮硬殼,後果輕則咬落發出微響,嚴重甚至可咬崩牙齒,是該晚最令人不悦的出品。水果茶頗為清新,水果份量及種類都足。茘枝茶微甜且帶桂花清香,頗為可口。Sangri

該餐廳外觀甚具歐陸特色,以湖水藍為主調。

西班牙青豆煮蜆

蘋果酒煮蟹

松葉蟹奶油芝士意粉

西班牙海鮮飯

水果茶頗為清新,水果份量及種類都足。
熱仲夏水果茶

茘枝茶微甜且帶桂花清香,頗為可口。
熱桂花茘枝茶

Sangria屬西班牙經典傳統水果酒,入口頓覺為紅葡萄酒和水果之混合體。
Sangria

紅酒無花果芝士蛋糕擺設用心,視覺效果颇佳。因有無花果的調節,使人有點頗為健康的感覺,紅酒亦添浪漫,為情侶頗佳之甜品
抹茶麻糬窩夫

抹茶麻糬窩夫為是晚波哥的生日甜品。抹茶味滲遍麻糬、雪糕及忌廉,並有吉士和紅豆可加入伴食,食落甚有質感且甜而不膩。
紅酒無花果芝士蛋糕

縱觀是晚該店的出品,除西班牙海鮮飯外,其他基本上都達歐陸水品,希望將來該店在製作海鮮飯時,不再混入海鮮碎殼。

蘋果酒煮蟹
松葉蟹奶油芝士意粉
紅酒無花果芝士蛋糕
2019-10-03 173 浏览
原本勁肚餓,期待食好味西班牙菜。 一開始叫咗咗兩道招牌菜,諗住試下好嘢,之後再叫第二輪。星期六晚餐廳人唔多,環境都OK。點知⋯⋯結果等咗好耐先上菜,然後唔知自己食緊咩⋯⋯1. 啤酒海鮮小火鍋 全部急凍海鮮,完全無味。啲湯用一個好弱既火慶住,等咗好耐都未滾⋯⋯結果太肚餓,要一次過放晒啲料入去,啲海鮮真係無味⋯⋯侍應話食晒海鮮之後啲湯喺可以飲既,但啖湯啲啤酒味仲未揮發晒,味道好奇怪。2. 芝士蟹餅乾到一個點,好鞋口。唔知係咪overcooked,因為等咗好耐先上。結果無叫第二輪,最後埋單都要差不多六百蚊。我哋兩個人一出門口就衝去搵其他餐廳醫肚⋯⋯未試過咁難食既西餐。
星期六晚餐廳人唔多,環境都OK。

點知⋯⋯結果等咗好耐先上菜,然後唔知自己食緊咩⋯⋯

1. 啤酒海鮮小火鍋

2. 芝士蟹餅

2019-10-01 182 浏览
朋友生日,揀咗佢最鍾意食嘅西班牙餐慶生。餐廳位於尖沙咀厚福街,店舖細細,但裝修幾有特色。餐廳美食多選擇,有套餐、意大利粉、薄餅、沙律、甜品及飲品等。餐牌嘅圖片相當鮮艷,而食物嘅實際賣相亦吸引,顏色配搭豐富,味道出色。尤其是西班牙海鮮墨汁飯,好受客人歡迎。多種新鮮海鮮滿滿的鋪係意大利飯上,一上檯已手機拍不停。大蝦同帶子彈牙,黑萌萌嘅墨汁意大利飯,睇落有d怪怪哋,但食落飯粒煙韌帶有濃郁嘅海鮮味,好有口感。食完成個口同棚牙都黑晒。最後嘅甜品為呢頓慶生餐帶來滿足感。
朋友生日,揀咗佢最鍾意食嘅西班牙餐慶生。

餐廳位於尖沙咀厚福街,店舖細細,但裝修幾有特色。

最後嘅甜品為呢頓慶生餐帶來滿足感。

• 西班牙海鮮墨汁飯(二人份量)
2019-09-30 156 浏览
銅鑼灣食過一次,今次同朋友再去尖沙咀分店裝潢好靚,開喺後巷,靚得有啲格格不入<3今次邊食邊傾,食咗足足2個幾鐘〜食過一次的青檸香辣凍蜆,太好味,專登點一客畀朋友試試,酸酸辣辣,蜆煮得超入味,一樣都是大大隻肥美金莎麵包蟹,手掌咁大隻,炸得好金黃,望落都流哂口水員工好貼心,預先提供哂啲工具,畀我地慢慢剝❤︎蜂蜜柚子Mojito,無酒精。剛好有啲喉嚨痛,呢杯有蜂蜜甜甜地,幾滋潤朋友點的雜果mojito,生果量好多的雜果賓治甜品紅酒無花果芝士蛋糕❤️超級有驚喜。食落好香好滑,芝士味超濃郁,加上藍莓天然酸,明明超飽都想食多兩啖!
銅鑼灣食過一次,今次同朋友再去

金莎麵包蟹,手掌咁大隻,炸得好金黃,望落都流哂口水
員工好貼心,預先提供哂啲工具,畀我地慢慢剝❤︎

朋友點的雜果mojito,生果量好多的雜果賓治

2019-09-30 137 浏览
預早一個星期book 呢間西班牙餐廳,與朋友慶祝生日,一直以來無乜食過西班牙菜,地點方便大家,所以決定試試!一行五個女仔被安排坐最入卡位,內裡燈光柔和,比較有情調,有好多對情侶在用膳。我們點了三個前菜,好好吃又啱胃口。然後主菜有👎🏻 烤豬手,有點失色,又硬又乾,味道一般,冇想像中好吃。👍🏻 海鮮炒飯,好吃,海鮮有鮮味,處理好冇雪藏味道,飯粒有口感。👍🏻 蟹肉蒸蛋,口感鬆軟,唔會太咸。 又叫了兩個甜品👍🏻雜果窩夫拼雪榚,超好味,窩夫軟硬適中!👍🏻焗草莓香蕉拌海鹽雪糕,呢個有驚喜!會連蕉皮都一齊焗,夾埋雪糕,味道特別!叫了三個熱水果茶,兩杯凍飲!埋單$1600幾服務員好好,不停換碟和漏水!一定會有下次光顧👍🏻

我們點了三個前菜,好好吃又啱胃口。
然後主菜有
👎🏻 烤豬手,有點失色,又硬又乾,味道一般,冇想像中好吃。
👍🏻 蟹肉蒸蛋,口感鬆軟,唔會太咸。

又叫了兩個甜品
👍🏻雜果窩夫拼雪榚,超好味,窩夫軟硬適中!

叫了三個熱水果茶,兩杯凍飲!
埋單$1600幾

服務員好好,不停換碟和漏水!
一定會有下次光顧👍🏻
啡菇蠔