2012-09-14 20 浏览
aug 28, 12.............睇戲前來個rush dinner,叫咗 :1) 煙鴨胸沙律配黑醋汁套餐 (hk$48+$10+$12)i) 煙鴨胸沙律-上次去過第1城個branch,試過叫熱食會等好1個時間..............所以揀咗個快d整好嘅沙律-沙律菜很新鮮,很脆口-不過锢煙鴨胸明顯喺急速解凍,入口很凍,但未至於喺霜/硬,咬落去,鴨胸藏住很多無味嘅雪水,正常嘅鴨胸味隨之而來............這樣恐怖的鴨胸都喺第1次食-只可以免強食咗2件ii) 比利時窩夫-+hk$10-check咗只要等幾分鐘先+的-很暖熱,夠鬆,亦無苦味-唧上syrup同伴埋d cream食,好味iii) 熱特濃巧克力歐蕾-+hk$12-試埋呢個target-都幾大杯吓,所以1d"杰"身都無,亦無我想像中咁濃-不過正價都喺$18/杯.........所以味道都喺10分合理

i) 煙鴨胸沙律
-沙律菜很新鮮,很脆口
-只可以免強食咗2件
ii) 比利時窩夫
-+hk$10
-check咗只要等幾分鐘先+的
-很暖熱,夠鬆,亦無苦味
-唧上syrup同伴埋d cream食,好味
iii) 熱特濃巧克力歐蕾
-+hk$12
-試埋呢個target
-都幾大杯吓,所以1d"杰"身都無,亦無我想像中咁濃
2012-08-28
2012-08-09 12 浏览
今日陪朋友食早餐呢度好小來,就整個all day breakfast呢度就要百1蚊左右份量都叫OK既,但D質素就極差,包汗得幾好,薯餅好好食,腸就無咩味,類似benedict既野就有5成係熟左,變左熟蛋,想點老實講呢個餐賣60蚊就叫正常.咁既質素收我百1蚊
今日陪朋友食早餐

呢度好小來,就整個all day breakfast

呢度就要百1蚊左右

老實講呢個餐賣60蚊就叫正常.咁既質素收我百1蚊
2012-05-23
$110 (早餐)
2012-07-18 17 浏览
星期日的早上,陽光燦爛。最適合到戶外亨受一頓早餐。老公選了這間提供西式brunch的小店。我哋叫兩個早餐。特大奄列餐 - 加$餐飲轉成雜莓沙冰。先試沙冰。 原來唔係鮮莓,只係調味果汁。唔好飲。難怪原價都係$22。奄列隨後送上。一望就 好多蛋汁在碟上。好明顯係未熟就上鍋!我叫奄列都係因為我要食熟蛋。另外,奄列裡的蘑菇係用罐頭的 煎雙蛋薯餅腸仔餐 - 這個是老公的。我只係試咗薯餅同腸仔。都幾好味。薯餅入味夠脆。腸仔不會過咸。 總括來說只是一般。

我哋叫兩個早餐。
特大奄列餐 - 加$餐飲轉成雜莓沙冰。先試沙冰。

總括來說只是一般。
2012-07-15
$45 (早餐)
2012-07-11 12 浏览
男友好耐之前就想去食,咁岩有朋友約我地去個邊,終於食到,中午時份,好多狗主帶埋D狗坐O係出面聚會,如果中意小動物都可以去下,或者帶埋你GE小動物去,室內座位唔多,但出面都有D風,所以都係坐入邊,叫了2個SET男友叫的SET好多野,如果中意食腸GE人一定好開心~吉穿個蛋~D汁加埋個包食,超正~我個個有蛋包芝士+火腿~一樣好好味,仲有好多玉米~可以加錢轉特色咖啡~都幾好味,下次如果經過.一家再食呀!!
男友好耐之前就想去食,
咁岩有朋友約我地去個邊,
終於食到,

中午時份,
好多狗主帶埋D狗坐O係出面聚會,
如果中意小動物都可以去下,或者帶埋你GE小動物去,

室內座位唔多,
但出面都有D風,所以都係坐入邊,

叫了2個SET
男友叫的SET好多野,
如果中意食腸GE人一定好開心~
吉穿個蛋~D汁加埋個包食,超正~
我個個有蛋包芝士+火腿~一樣好好味,

仲有好多玉米~

可以加錢轉特色咖啡~
都幾好味,
下次如果經過.
一家再食呀!!
2012-06-03
2012-07-01 28 浏览
5月3日, 奧海城三期開發後進駐咗唔少新食肆, 其中一間就係呢間主打咖啡輕食嘅La Kaffa~ 睇到openrice佢好評甚多, 而且係零喊面, 就襯今晚嚟奧海城睇戲就嚟食番個午夜早餐! 時約平日七時多, 微雨, 舖頭正是空無一人… 好似就快打烊咁. ::: 特濃班尼迪蛋 脆香煙肉 粟米粒 茄汁焗豆 + Iced Latte ::: $46 + $8其實成份早餐都好豐富! 有配火腿嘅egg benedict、沙律、罐頭粟米、煎煙肉同埋茄汁焗豆~ 雖然個名就叫特濃班尼迪蛋… 但賣相就著實唔多對辦… 兩隻蛋蛋白都有d膠膠地, 好似用微波爐叮熟嗰隻咁! 裡面d蛋黃我又唔覺得特別濃喎… 最唔掂係d hollandaise sauce! 質地極稀, 味道又淡又唔酸香又無蛋味… 然後下面嘅火腿一般, muffin亦都只係一般… 成個主打benedict就係咁一般. 沙律ok啦都算新鮮不過無乜汁, 煙肉微微煎過不過唔夠香脆. 其他side dish都係現成貨… 都無乜特別…另外加錢將餐飲upgrade做iced latte~ 明明堂食都比個外賣杯我, 一來用餐體驗扣分, 二來亦唔環保. 不過lat

另外加錢將餐飲upgrade做iced latte~ 明明堂食都比個外賣杯我, 一來用餐體驗扣分, 二來亦唔環保. 不過latte味道ok, 濃度爭少少.
特濃班尼迪蛋 脆香煙肉 粟米粒 茄汁焗豆
::: 火腿芝士庵列 全麥多士 牛仔腸 脆薯餅 + 凍奶茶 ::: $44 + $4
呢個賣相都好豐富, 色彩都好鮮艷~ 全麥多士脆都算脆, 不過好似扁撻撻咁, 唔鬆化, 好彩有得搽jam, 個味道雖然人工d, 好過冇啦…庵列嘅蛋較為乾身, 芝士亦都幾乾, 火腿份量ok, 只屬普普通通. 牛仔腸都只係雪藏野, 味道ok. 最好嘅就已經係個薯餅, 熱辣辣又夠香脆, 起碼總算有樣野好~
跟餐要咗個凍奶茶, 話晒呢度其中一個賣點係珍珠奶茶, 應該都會有保證掛. 但係一飲就知唔掂, 奶茶十分之淡, 個奶味完全唔出, 茶味又唔夠. 好似飲緊奶水咁, d冰融埋就淡上加淡.
火腿芝士庵列 全麥多士 牛仔腸 脆薯餅
Iced Latte + 凍奶茶
其實呢度d食物唔算好差, 不過外在配套實在扣咗唔少分! D梳化罅有好多餅碎呀塵等污糟野, 台面又係污污糟糟無人執無人抹, 仲間唔中有d烏蠅飛飛下, 衛生情況十分麻麻! 就算野食幾好幾抵, 咁污糟真係唔敢再幫趁…
好污糟的凳邊
台面亦有好多污跡
快餐店環境
2012-05-03
快餐店環境
好污糟的凳邊
台面亦有好多污跡
2012-06-20 20 浏览
我係all day breakfast fans, 但發覺好難在九龍揾到好食的all day breakfast, 終於比我揾到啦!我個friend帶咗我去奧海城的La Kaffa, 有好多款選擇, 我們點咗egg benedict同一份普通的all day breakfast, 那份egg benedict做得一般, 而那塊煙肉煎得唔夠香, 但有好多我最愛的茄汁焗豆, 加返分啦!再配粟米粒, 好似好健康咁, 整體合格啦! 另一份all day breakfast有腸有煙肉有蛋, 最好味係塊薯餅, 嘩!好香脆, 炸得啱啱好, 又唔會好油或好硬, 總之好食! 這裡價錢唔貴, 可再來補襯!
egg benedict
all day breakfast
2012-06-19
egg benedict
all day breakfast
2012-04-08 23 浏览
三月二十日 (星期二)感謝開飯贈送的特別場戲票,可以欣賞到阿當桑迪拿的攪笑之作,讓我們過了一個很愉快的夜上差不多十時才上演,就在附近先吃個晚餐,選了這裡最近推出了All Day Breakfast,位處奧海城第三期地下,要經過天橋才去到All day Breakfast英式全日早餐,四五十元就有交易材料豐富,有多士,炒蛋,腸仔,薯餅,較另類的,就是以粟米取代了焗豆當中較喜歡的是芝士炒蛋,芝士處半凝固狀態,吃來口感軟滑其他只是不過不失,始終以粟米代替焗豆,感覺略有所失是日晚餐精選之一有雞扒,底層放有大量薯仔蓉和鮮蕃茄薯仔軟腍,配上酸酸甜甜的碎蕃茄,十分醒胃雞扒沒有用上濃烈的調味料,反而突顯出本身的鮮雞味道而且肉質煙韌幼滑,質素比全日早餐好Iced chocolate這家店子專做咖啡的但不飲咖啡的我,改選朱古力非常失望,朱古力味道淡得很,只有糖漿製造的假甜比在家裡沖調的還要差~
三月二十日 (星期二)

差不多十時才上演,就在附近先吃個晚餐,選了這裡
粟米代焗豆?
All day Breakfast
英式全日早餐,四五十元就有交易
當中較喜歡的是芝士炒蛋,芝士處半凝固狀態,吃來口感軟滑
其他只是不過不失,始終以粟米代替焗豆,感覺略有所失
雞扒不錯~
是日晚餐精選之一
有雞扒,底層放有大量薯仔蓉和鮮蕃茄
薯仔軟腍,配上酸酸甜甜的碎蕃茄,十分醒胃
肉質嫩滑!
雞扒沒有用上濃烈的調味料,反而突顯出本身的鮮雞味道
而且肉質煙韌幼滑,質素比全日早餐好
淡而無味的朱古力~
Iced chocolate
這家店子專做咖啡的
但不飲咖啡的我,改選朱古力
非常失望,朱古力味道淡得很,只有糖漿製造的假甜
比在家裡沖調的還要差~
2012-03-20
雞扒不錯~
肉質嫩滑!
2012-04-07
四點多的下午茶時間可從menu 上找來tea set 跟all day breakfast看上去沒太大的分別初到貴境,見到唯一奄列set 係用呢間鋪頭既名字而起名心諗應該係signature 固然一試看著menu 的法式白糖西多士, 心裡浮現了中環flying pan 好好味既同款菜式十五十六既情況下, 多謝朋友仔一次過實現晒我兩個願望竟然先來的是法式白糖西多士上檯時仲見到佢有煙出果然係即叫即整!!熱辣辣多新鮮~好香軟既西多士, 放入口有點像是即融似的, 咬都唔洗全麥多士有三片之多不是想像中的香脆烘多士, 取而代之是較軟身既包包~~唔多食得出有太「全麥」點過了牛油就有更香郁既味道奄列極之普遍, 而且內裡既火腿絲好少的, 食左好多啖先食到生菜加上黑醋,好酸呢... 睇黎係小妹自己諗多左, 以為用店名命名就是好野錯晒
四點多的下午茶時間
看上去沒太大的分別
初到貴境,見到唯一奄列set 係用呢間鋪頭既名字而起名
心諗應該係signature 固然一試
十五十六既情況下, 多謝朋友仔一次過實現晒我兩個願望

竟然先來的是法式白糖西多士
上檯時仲見到佢有煙出

果然係即叫即整!!
熱辣辣多新鮮~
好香軟既西多士, 放入口有點像是即融似的, 咬都唔洗
La Kaffa 奄列配全麥多士
全麥多士有三片之多
不是想像中的香脆烘多士, 取而代之是較軟身既包包~~
唔多食得出有太「全麥」
點過了牛油就有更香郁既味道
奄列極之普遍, 而且內裡既火腿絲好少的, 食左好多啖先食到

生菜加上黑醋,好酸呢...
淡而無味既咖啡, 不過好大杯
睇黎係小妹自己諗多左, 以為用店名命名就是好野
錯晒
2012-04-04 2 浏览
在海濱道公園釣魚後,到奧海城吃晚餐,逛過一期、二期,都沒甚麼頭緒,最終來到三期的La Kaffa,看到那火腿芝士奄列好像很美味,決定一試。 我們吃了兩個All Day Breakfast的套餐,包括~A3套餐($42):火腿芝士奄列的確有水準,蛋煎得很滑,火腿不算多;全麥多士很飽肚,但一塊牛油對我來說太少了;牛仔腸皮脆,肉質有少許實;脆薯餅又是值得一讚的,非常香脆;粟米粒則普普通通。E2套餐($98):份量十足!特濃班尼迪蛋超美味,半熟的,非常滑,正;法蘭克福腸、豬肉腸、雞肉腸質感不過不失;辣味香腸全無辣味,令我失望;脆香煙肉不會太鹹或韌;炒蘑菇很香;粟米粒、脆薯餅和全麥多士的評價同上。餐飲:Latte有咖啡香,好;檸茶沒甚麼特別。總絡而言,La Kaffa的食物味道不錯,價錢合理,值得一試。

A3套餐
E2套餐($98):份量十足!
特濃班尼迪蛋超美味,半熟的,非常滑,正
E2套餐
餐飲:Latte有咖啡香,好;檸茶沒甚麼特別。
餐飲
2012-03-31
A3套餐
E2套餐
餐飲
  • 火腿芝士奄列,脆薯餅,特濃班尼迪蛋
2012-04-03 17 浏览
In this evening, we have just had an early dinner at La Kaffa. Its environment is not quite comfortable and can have further improvements, especially its background music is quite noisy and unmatched with the catering style. Also, it's not quite clean but still neat. It's like a fast food all-day-breakfast restaurant, but worth to have a try for its brunch set though.At around 6:30pm, there were only two tables on serve in outdoor area where customers were enjoying their brunches but smoking. My

At around 6:30pm, there were only two tables on serve in outdoor area where customers were enjoying their brunches but smoking. My partner and I do not like 'smoking', although outdoor area is much enjoyable than indoor, someone smoking was quite disturbing. So, we chose to have a table inside in the middle of the room. One thing is that it's quite dirty, but luckily one server did come to clean it up. My partner went for ordering two sets of brunches:

(1) Egg benedict & hams with English muffin, bacons, baked beans, corns and vegetables ( add one mocha with $6 discount)
- It looks quite nice, and it's a quite big dish.
- I didn't add on any salt or other fillings, and egg benedict with muffin is good!
- Although it's not as hot as I prefer, the whole dish is tasty.
- But, somethings need to be mentioned: corns are not quite fresh, and it seems like can food.
- Also, the quantity of vegetables is not enough, may add on different types of fruits/ vegets.
- Mocha serves nicely with a 'heart' icon on top, and the taste is good too!
- It's not over-caffe, but with good match between caffe & chocolate.
Quite good
Good! - Mocha
(2) Big Omelete with two half-sliced whole wheat bread, german sausages, corns and vegetables ( with hot lemon tea free)
- Omelete is quite big, its size is a half of the plate. It's with chopped ham and some cheese.
- Two half-sliced whole wheat bread look healthy, but a bit dry as told by my partner.
- Corns and vegetables need more improvements as it's not quite fresh when tasted.
- Lemon tea is just fair, but a bit bitter.
Nice dishes - two sets
Overall, the dishes are good, but the environment is really disturbing because of mosquitoes around!!!! There's one insect flied on top of my benedict
I felt really bad about it!

I believe that with better improvements, it can be as good as other restaurants like the one in Causeway serving brunches with similar price range. Improvements may focus on hygiene and environment, also change the background music, like with Jazz would be much better than cantonese pop music.

It's worth to have a try though, but I may not go back again, or only go for it few months later to find out whether it's improved or not.
If hygiene factor improves, it may brighten up my day.
题外话/补充资料: Hygiene is an important issue.
2012-04-03
Quite good
Good! - Mocha
Nice dishes - two sets
  • Mocha
  • Egg benedict
這是本熊的第一篇中文食評。說起來像我這種蘋凡上班族。要周圍找東西吃其實也挺麻煩的。但我就是愛吃(說穿了我只是頭胖熊)。回到正題。說到all day breakfast(英式) 我腦中走過動不動就是$10x以上的價位(有這麽貴?) 本日夜班過後特意跑來地鏟奧海城3期去一睹我在開飯板看到流口水及出神的這間有買英式早餐的餐廳。經過我一番努力。我在3期內走了又走。方知道原來在外面。由於一些緣故。我非得要外賣回家才行。最終我要A1及A4以及跟餐的要了咖啡。看著店員們落力地為我準備。Food篇A1是單純炒蛋,克福腸,粟米,小量應該是火箭及普通的生菜追加三片麥包多士。根據老哥所言炒蛋沒有太水狀。克福腸是預期的好吃。至於粟米也帶有甜味。A4是豬肉腸,火腿兩片,雜菇,炒蛋,茄汁豆,以及少量紅椰菜,生菜。豬肉腸沒有煎太過火。其他也在滿意的水準內。至於咖啡呀!我感到一股暖意。即使我花了差不多二十分鐘才回到家。
Food篇
豬肉腸沒有煎太過火。其他也在滿意的水準內。
题外话/补充资料: When I am on the way to Home. Their Still one thing I was happy. It was a (Hot Dog) bus. Now was very difficult to have a (Hot dog) bus in HK.
2012-01-02
2 分钟 (外卖自取)
$78 (早餐)
2012-01-01 14 浏览
俾個MENU吸引左入黎,每個SET只係 $30-40,彷彿好抵咁,決定一試。我點了OMELETTE SET ... 雖然粟米粒個樣似擺左好耐唔多新鮮,但四十零蚊個餐,又蛋又腸又多士又薯餅,仲想點!小鬼雞點了什麼雞+薯餅晚餐,賣相很趕客,但味道還是可以的。畢竟四十零蚊個餐,又雞又薯餅,仲想點!!
2011-10-30
2011-12-30 7 浏览
是日早上,要到奧海城走一趟,想起有間咖啡店,是有英式早餐供應。La Kaffa有數間分店,不是每一間也有早餐吃,在奧海城第三期地下的一間,有數款早餐選擇。英式早餐賣八十多塊錢,包一杯飲品,當你拿他與快餐店,茶餐廳的廿皮早餐相比,自然是貴到飛起。賣相也算與典型英式的相近,只是有點奇怪,為何沒有茄汁豆,而變成罐頭粟米粒?還有,番茄呢?主角在兩隻放在Muffin的賓尼迪蛋身上,論賣相則不敢恭維,上桌時蛋黃已經穿破,早洩了。還好,蛋汁尚甜美。沙律菜爽脆,更加上點點黑醋,其他的香腸,磨菇,薯餅,煙肉,不過不失,沒有任何驚喜。哈哈,如果你連吃條煙肉,香腸,也要驚喜的話,做人未免太過辛苦了。

2011-12-18 13 浏览
今日同左女友去左呢間店食晏,但我地食既係早餐,不過係all day breakfast,佢個all day breakfast e2餐有好多野,有麥包,半熟蛋,香腸,黑椒腸,法蘭克福腸,煙肉,栗米........食完真係超飽,因為太大分了,而且好好味,尤係半熟蛋加麵包,超屈機啦,佢d蛋味超濃,加埋個煙韌麵包,太好了,值得推介.果度d小二都算有禮貌,而且環境不錯,建議佳出砷o既位,因為好feel d.
屈機啦,佢d蛋味超濃,加埋個煙韌麵包,太好了,值得推介.
果度d小二都算有禮貌,而且環境

不錯,建議佳出砷o既位,因為好feel d.
all day breakfast e2餐
all day breakfast e2餐
2011-12-12 9 浏览
在香港,供應英式all day breakfast的食肆不算太多,多數位於尖沙咀及中環半山的一些店舖,過了十二時後仍要進食「早餐」這行徑,亦未必廣為人所接受。直至兩個月前,在一份免費報紙當中,得知大角咀奧海城三期,有一間小店提供此物,就趁上週日閒著無事,決意到此品嚐一頓。由於已忘記了店名,起初還以為是美心集團的「簡約生活」,幸好在外圍的露天區域再作搜尋,終於找到當天的目標La Kaffa。看店面的風格,與一般美式咖啡店也是無異,看來餐牌內的Breakfast系列,毫無疑問是店內的主打。詳細一看之下,除咖啡飲品外,店內亦有設有午晚餐及下午茶餐。雖然是露天的區域,店舖的內堂亦設有座位,只是明知當天只得攝氏十三四度的氣溫,偏偏自家固執的死毛病爆發,決意要坐在門外,結果未吃早餐之前,先食的就是「西北風」。點了一個重份量的款式,八十八元一份下殊不便宜,幸好亦不收取加一服務費。先來一杯即磨咖啡,這高杯身可來得大容量,看表層滿有泡沫,入口甚滑,惟香濃度則有所不足。繼上次Burger King的早餐後,又一個陣容鼎盛的組合,集肉類、蛋類、素食及澱粉質於一身之下,相信吃下應能撐起大半天。諸般配料之中,就
繼上次Burger King的早餐後,又一個陣容鼎盛的組合,集肉類、蛋類、素食及澱粉質於一身之下,相信吃下應能撐起大半天。諸般配料之中,就以以那兩隻班尼迪蛋(Eggs Benedict)成為碟內的牡丹,全因為那屬於高技巧的弄製雞蛋法門。

做法是先預備一煲熱開水,並將溫度維持於攝氏八十餘度,再灑下一點白醋以幫助凝固,跟著凌空打下生雞蛋於開水之中,再慢火煮過一會,成形後的就是水波蛋,然後撈起再鋪在鬆餅之上,最後再淋上一個以蛋黃為主的荷蘭汁...............
關鍵在於火侯及時間上的控制,這半生熟蛋介乎於固體與液體之間,入口上極為滑溜,中間處是流心的蛋黃,蛋香味道更是極盡濃郁,配上墊底的鬆餅,比炒蛋及太陽蛋更加美吃;略嫌荷蘭汁薄身了一點,總體來說,單以這弄水波蛋的功夫,已教值得捧場。
至於其他配料,分別有英國人必備的Baycon,煎得乾身之下,其鹹香味及煙燻味亦被迫發出來,至於肉腸來說,分別有雞肉腸豬肉腸辣肉腸法蘭克福腸四項,如稍不為意,味道上也不易分辨出來。炒蘑菇粟米粒外,最後各來一塊英式的全麥多士,與及美式的炸薯餅,這份早餐,也真的令人來得滿足。
味道上大致不錯,惟全餐來說,就是少了英國人早晨必備的茄汁焗豆,其實也不是特別美味,但沒有此物之下,就好像令全餐少了一個Signature,相反薯餅則屬可有可無,是這店不設供應?! 非也,只是個別餐款欠上,起碼我點的那個就是,看在那雙水波蛋份上,還是可堪一推。如下次再來,一雙Eggs Benedict、兩塊cold cut、再加上一堆茄豆,價錢平了一大截,已是極盡美味。

陵之微調:B

用餐於二零一一年十二月十一日早上
2011-12-11
$88 (早餐)