傻仔敏喜歡在假日時外出吃一頓早餐,個人認為這是一種樂趣,但假日…人總是會懶床,很多時就錯過了早餐時間。今天來到奧海城的La Kaffa,這裏是All Day Breakfast,絶對滿足了需要。餐牌上的套餐離不開薯餅、腸仔、雞旦和麵包,豬頭人選了K3,基本的都齊備,薯餅香脆唔太油,腸仔不會死咸,煎旦還有點旦汁,很嫩滑。傻仔敏點了一客公司三文司,$38/@, 芝士味香濃,配上蕃茄和沙律菜,很清爽。但人總是貪心的,如果能配上雞肉,應會更好味。
公司三文治
K3餐

题外话/补充资料: 坐在戶外位置,微風輕吹,寫意的假日~
2014-02-04
公司三文治
位於奧海城三期戶外既食店,環境如置身歐洲街道戶外咖啡店。不過望出路面既車輪滾滾,就會發現...呢度只係香港。店內提供有幾款ALL-DAY breakfast ,以下係其中一款all-day breakfast 既egg benedict固然係重點,poached eggs流心程度幾好,但可惜上到枱蛋已經穿左。蛋汁雖然唔腥但味道較淡,muffin 唔夠熱唔夠脆亦唔夠鬆軟。火腿一般,無特別。蓄茄微酸,bacon煎過後幾香幾脆。整體水準一般。但$48...算係咁啦。
all-day breakfast

整體水準一般。但$48...算係咁啦。
2013-12-13 633 浏览
從openrice的門面相片看來,以為很大很廣闊(當然可能當時的確是這樣),但其實舖位對面有個石欄,不真的那般遼闊,還有,店子對面就是馬路,絕對沒有美好的風景的 。值得一提的是,當日本人晚上到來,不冷不熱,其實露天茶座及室內亦可,由於擔心室外食客用餐後會吸煙,便進店內;甫進店內,發現桌子及布製沙發極奇骯髒,不堪入目 ,黃布造的沙發位子,髒得有點兒像小學生去打球後的體育服一般,結果,當然寧可坐露天茶座。全日早餐 那白色腸可算是吃過最難吃的,沒有肉味,又軟又沒彈性...蛋,現場吃還認為可以;回家後看到其他店子或masterchef節目的egg benedict,統統比這兒的多汁,蛋黃亦較流質。麵包應該是麥包來,看上去乾燥乏味,但塗抹牛油後卻香脆可口,愈吃愈停不了口。Chicken Piccata 這個chicken,足足等了30分鐘,沒有特別催促;但是其他食客的食物都紛紛呈上,而我還是「獨」坐在路邊街角,實在有點兒摸不著頭腦 ;一直相信「慢工出細貨」、「等30分鐘好過叫完30秒即到」,直到女朋友仔的全日早餐差不多吃了4/5時,終於到來了︰「等」來全不費功夫,it's worth the w
La Kaffa

La Kaffa Chicken Piccata with Rosti
Chicken Piccata

;一直相信「慢工出細貨」、「等30分鐘好過叫完30秒即到」,直到女朋友仔的全日早餐差不多吃了4/5時,終於到來了︰「等」來全不費功夫,it's worth the wait!

可說是吃過最美味的雞胸肉
,要數juicy多汁的雞,當然不可不提julibee的炸雞,但julibee的炸雞都是雞上腿雞下腿,怎樣炸也總是雞腿,不鞋口乃屬正常;這兒的雞扒,的的確確是雞胸肉來的,既不會像豪大大那樣長得可怕,長得令人煩惱︰「從雞那一部份,可切出這樣長的肉呢?」

正常大小,大約和htc one的手機長度差不多,又厚身的炸雞胸肉,炸粉絕對薄,薄薄的炸粉鬆軟、熱辣辣的雞肉,內裏仍然有高溫的肉汁
;底下配以醉爛的薯餅,中和全肉的油膩感,亦可吸收一點「真正雞汁」

桃雖然相信是罐頭開出來,但吸收了盤底一點兒像白酒汁的液體,再混上一點沙律的黑醋,愈吃愈開胃,開胃再切點雞肉,不消一會兒完成

餐牌供參考
假若對面或附近沒有食客在大聲喧嘩、吸煙,這兒絕對是閱讀、聊天、談心的好地方。閒來到這兒吃個餐、喝喝咖啡、看看書,與逃離庸俗、沒趣、金錢掛帥的社會,哪怕只是一個半個時晨,也是悅心樂事。
2013-08-16 482 浏览
星期五 晚上830左右, 唔駛等位All Day Breakfast 有好多揀揀左甜椒磨姑菴列($48)3片全麥多士-- 烘得唔夠耐 好軟身茄汁豆 -- 罐頭 冇野評甜椒磨姑菴列 -- 個蛋好老 好薄,D甜椒 好少 ,磨姑又冇咩味...豬肉腸-- 冇味...2片火腿 --冇煎過的加 $ 4有凍野飲最正就係有咁大杯奶茶! 幾好飲!! 不過甜左少少下次記得叫佢再少D甜呀!!!
星期五 晚上830左右, 唔駛等位

All Day Breakfast 有好多揀
揀左

甜椒磨姑菴列($48)
甜椒磨姑菴列
3片全麥多士-- 烘得唔夠耐 好軟身
茄汁豆 -- 罐頭 冇野評
甜椒磨姑菴列 -- 個蛋好老 好薄,
D甜椒 好少 ,磨姑又冇咩味...
豬肉腸-- 冇味...
2片火腿 --冇煎過的

加 $ 4有凍野飲
+$4 凍奶茶
最正就係有咁大杯奶茶!
幾好飲!! 不過甜左少少
下次記得叫佢再少D甜呀!!!

2013-08-16
2013-07-01 428 浏览
放半天假享受下人生,專程嘆一下La Kafaa o個個All Day Breakfast (聽聞好正),12:30到左,唔洗等位,我沒有多挑選sets,因心目中己有定案,要有Egg Benedict的E2(未吃過想試試) 。門面裝修不錯,甚有歐陸feel,但比較奇怪的就係收銀和職員,是沒有uniform的,好像好part-time和不專業的,以咁既門面&環境奇怪d 。今日氣溫尚算可以,我選擇了坐出面( 好似氣氛正d)。但惡夢開始出現,枱面還是油淋淋,地下亦沒有清理好(有雀屎和垃圾),沒法子 (冇哂枱) ;首先店員上了杯咖啡,賣相唔得、沒有香濃咖啡味、飲落像奶茶般,想想我平日飲開的二合一還比它出色啊!不一會,Main Course 到來,嚇了一跳,$98的餐果然份量十足,開始驚食唔哂,賣相正好多,不過要試下好味先知。碟上有全麥多士、Egg Benedict、脆皮腸、豬肉腸、辣香腸、脆薯餅、煙肉、磨菇、粟米和什菜。【多士】微暖,不脆,勉強可以【磨菇和什菜】涷的,磨菇濕淋淋沒菇味、硬身,難吃【粟米】不新鮮,應該係放在水中太耐至顔色暗淡微黑【香腸】無論是什麼腸都是微暖,沒有腸味(可能亦係長期浸

All Day Breakfast
【多士】微暖,不脆,勉強可以
【磨菇和什菜】涷的,磨菇濕淋淋沒菇味、硬身,難吃
【粟米】不新鮮,應該係放在水中太耐至顔色暗淡微黑
【香腸】無論是什麼腸都是微暖,沒有腸味(可能亦係長期浸水中保溫所至),唔好食!最離普的是脆皮腸(皮不脆,是淋皮的),咁簡單的一道都整唔掂 omg...
【薯餅】都可以,脆口,煎至金黃色,Okay呀
【煙肉】這個亦都Okay,不肥膩不乾身,味可以
【Egg Benedict】最正係蛋汁長流,鬆包加上芝士非常惹味,全碟至正係呢個;不過好似唔太正宗,點解中間冇Ham既
???
沒有想過同其他OR食評有咁大嘅落差,雖然室外有好外國feel,可以放下狗,但食物質素和衞生都係重要一環,試了一次便算,下次再試另一間正宗d嘅Egg Benedict。
2013-06-28
2013-05-24 291 浏览
食過好多次, 但係唔知點解, 每一次夜晚呢度都無乜人, 但係隔離附近個D餐廳就好多人@@ 其實我又覺得佢唔係咁差丫, 一個ALL DAY BREAKFAST $38 - $48, 大大份, 都OK丫味道, 仲包埋野飲。有時帶埋狗仔, 一齊黎呢度又唔駛比人趕, 坐得舒舒服服, 幾悠閒呀。是晚都係咁, 帶埋狗仔黎, 一人叫一個ALL DAY, 嘆住咖啡, 睇下雜誌, 咁就一晚, 正!好多款all day breakfast, 小狗都要睇下揀乜食好只係$38, 想點? 我覺得好味喎, 起碼唔會慳住做比你, 炒蛋幾juicy.$88, 仲包埋latte! 熱狗腸大大條, 正! 配法式西多, 仲有薯餅, 好超值既all day breakfast! 又飽又滿足!跟餐有個latte - 當然唔可以expect過高啦, 佢有試下拉花, 但唔多成功, 努力呀!!以一個晚餐黎計, 呢度真係超值, 但當然, 佢唔夠出面正中既all day 黎得仔細精緻, 但係, 有時, 食下呢d都幾好丫, 環境各樣都不過不失。

2013-05-23
一枱親親子子,幾個家庭帶埋D仔仔女女黎講湊仔經,都米話唔寫意!!(因為可以坐係戶外,所以有好多位放BB車,小朋友亦可以係附迎玩下。),相信呢度係戶外既環境優勢真係吸引都唔同種類既客人!! 見秋意濃濃,興之所至,就即興同3位女友人一齊黎食ALL DAY BREAKFAST啦!睇各位食家既相已經知道環境優美不在話下,去到我地真係嘩嘩聲呀!!嘩!!環境真係好舒服呀!一張張滕椅放哂係出面,好有外國度假氣氛!(如果附近視野更開揚會更好-_-)嘩!!人都幾多喎!有好多人帶埋狗仔黎嘆茶,絕對適合愛狗一族!!!另外仲有嘩!!呢個環境,呢個價錢,值呀,食物一D都唔油,清清地好宜人!!我地幾個女仔,一人點一個餐,享受住陽光、秋風,暢所欲言,過了一個寫意既下午!!Quality Of Life,畢竟對我而言,就是如此簡單^V^

2013-03-17
2013-02-16 137 浏览
身邊有很多朋友喜歡 La Kaffa的All day breakfast,個人興趣普普,不過見它的奧海城分店有露天部份,環境一流,就光顧一下。選了特大奄列配全麥多士。奄列可選火腿芝士和甜椒蘑菇,選了後者。如果單說大和小,那份奄列的確很大,由表面積來說,可惜,卻是簿簿的,而且入面的料都跑了出來,蛋汁又溢出太多,賣相不討好,味道亦的確不夠好,奄列蛋味不足,質感很削,甜椒蘑菇味道淡可以接受,要不是全麥多士份量十足,加上伴碟的蓄茄質素良好,絕對要哭!檸茶也沒什麼驚喜,奄列欠佳,但環境大大加分,整體感覺還好,看來此店還是吃All day breakfast較好?
2013-01-26
2012-12-31 94 浏览
在美國留學的朋友回來香港放寒假,跟她到奧海城吃個早午餐聊聊天。我們11點多到達餐廳,餐廳看似剛剛開鋪,還未準備好,我們坐在室外,稍涼的天氣,很舒服呢。看了一會餐牌,就一起進去收銀處點餐。我要了A5,$49,主要是吃Egg Benedict,還有粟米,茄汁焗豆,煙肉以及一些蕃茄蔬菜,我還加了$5要牛仔腸,每個餐包咖啡或茶,不過我就加$4要了凍檸茶,即是總共$58。Egg Benedict 是一塊鬆餅上,先放一塊火腿,再放流心蛋。麵包很鬆軟,火腿不夠熱,也沒什麼味道,而流心蛋就只是普通蛋味,不像Bricklane那樣,有濃濃的芝士味,以及充滿咸香的帕瑪火腿。不過一分錢一分貨,這裡價錢便宜,自然用上普通火腿,我覺得已經很不錯,而且雖然我過了好一陣子才吃蛋,但吃時,蛋汁仍然如泉湧般流出,讚!朋友的早餐也加$8要了一客French Toast,有兩片,我分了一片來吃,多士被炸至金黃色,面頭灑上點點糖霜,整個多士實在不夠熱,但是甜甜的,不油膩,點上少許糖漿,幾好味啊!這個價錢換來份量十足,味道不錯,以及清靜悠閒的環境,真的是超值,一定會再來。

2012-12-28
$58 (早餐)
2012-12-27 49 浏览
琴日諗住試下新野,睇下openrice睇下屋企附近有咩好食,發現La kaffa好評幾多,就試下啦,結果出乎意外地難食。叫咗個A3加$9轉熱朱古力比錢前後唔洗5分鐘就上個餐同飲品認真要評論下呢個setd 腸仔只係煎過幾秒,上咗碟即刻食都係8成凍既,又無乜味,真是難食。火腿炒蛋,無味,熟過頭薯餅唔夠脆同唔夠熱啲麵包都是啦,唔夠熱最好味都是啲粟米粒!好好味!杯熱朱古力,朱古力粉同水的比例唔成正比,太淡,無朱古力香味!只係大杯!見到咁多人讚好,我真是覺得完全不值一評!

叫咗個A3加$9轉熱朱古力
比錢前後唔洗5分鐘就上個餐同飲品

認真要評論下呢個set
火腿炒蛋,無味,熟過頭

薯餅唔夠脆同唔夠熱
啲麵包都是啦,唔夠熱
最好味都是啲粟米粒!好好味!

見到咁多人讚好,我真是覺得完全不值一評!
2012-12-26
突然想食Brunch,所以search了好一陣子左揀右揀揀左呢一間, 其實一年前,已經來過一次當時坐在外面享受那份sunshine下的早餐,今次, 我地都無運氣, 遇著個下雨天,無辦法,唯有坐裡面啦! (呢度有樣好,無論坐邊, 都唔會有人趕你走,呢個真係唔話得! 但係就無咩privacy,因為枱同枱之間相隔僅30cm,稍為留心少少,就可以聽到隔離枱講緊 “電視劇尺度”...)食,從來,豐儉尤人,呢度就係由$38-$9X 既早餐都有,覺得不夠仲可以加錢添食! Lahris最鐘意呢度既egg benedicts,煮得剛好,蛋汁流出來,滲落塊麵包到,超正! 另外,值得一提既係,咖啡好香! 的確可以再喝一杯!
突然想食Brunch,所以search了好一陣子

左揀右揀揀左呢一間, 其實一年前,已經來過一次

另外,值得一提既係,咖啡好香! 的確可以再喝一杯!
very nice one :)
2012-11-25
$50 (早餐)
very nice one :)
2012-11-24 79 浏览
這天因為稍後要去試菜的關係,所以決定不吃午餐,以一個豐富的早餐代替。想起這兒很久沒有幫襯,早餐選擇又多,而且性價比也頗高,大大份材料豐富的早餐,也不過是四十多元而已,相比起現時不少港式茶餐廳的平凡早餐,也要收二十多三十元,實在抵食。要是有需要和有時間的話,我就寧願來這裡吃頓大堆頭西式早餐,Hea 它一 Hea了。這天選的早餐是 A4,材料包括三件三角全麥多士,一份大大的甜椒磨菇奄列、兩塊火腿、兩條豬肉腸、少許炒磨菇、茄汁焗豆和沙律菜,把碟子舖得滿滿的,再加上一杯大大杯的冰凍奶茶,這頓早餐還不豐盛?雖然這頓早餐的水準只是普通,多士不夠熱、火腿沒有煎過, 沙律菜的油醋汁也下得不夠多,而且以台式飲品店常用的密封塑料杯盛載的凍奶茶的奶味也稍嫌過多,沒有一般茶餐廳的那麼好喝,但整體來說,這早餐的味道仍是不過不失的,才四十多塊錢的收費,我已是完全收貨了。值得一提的是這次我還是第一次在奧海城三期「嚐花園」的戶外座位用餐。這天天氣甚佳,太陽躲在雲後歇息,更有一點涼風吹拂,清清涼涼的,坐在戶外的烏黑色織花藤椅上用餐,觀看四周被大量綠色植物圍繞,刻意營造的悠閒寫意空間,感覺挺舒服的。特別是這天沒有志明與春
,再加上一杯大大杯的冰凍奶茶,這頓早餐還不豐盛
,太陽躲在雲後歇息,更有一點涼風吹拂,清清涼涼的,坐在戶外的烏黑色織花藤椅上用餐,觀看四周被大量綠色植物圍繞,刻意營造的悠閒寫意空間,感覺挺舒服的。特別是這天沒有志明與春嬌在此吞雲吐霧吃早餐,感覺就更好了
在這兒一面吃早餐,一面看報紙,感受逍遙寫意,自由自在,不錯
$46 (早餐)
2012-11-13 12 浏览
以下兩款是all-day breakfast, 上面那款看來不及下面那款吸引. 叫這兩款的友人們已吃過東西才見面, 所以不叫晚餐了. 她們叫的看樣子更吸引我, 除了菜看來較乾新和不爽脆. 這個是我的晚餐, 沒想到那麼少餸, d腸片不多, 幸好有香噴噴的芝士搭夠. 凍朱古加也不夠濃, 香味仍不錯. 友人們原prefer坐外面, 但我怕吸二手煙, 加上裡面不用等位, 也以為更靚, 卻原來音樂大聲了些. 差不多吃完時見外面有位, 友人們便陸續搬出去, 始終那些老外比較喜歡露天茶座式的東西. 我代他們吸過飯後煙才出去. .空氣才清新些嘛. 友人們當中有的飲品要芒果smoothies, 他不說真差不到是芒果, 因為那種黃色較淺色, 但整杯飲品外表仍吸引. 我本來想試奶茶, 卻已賣完. 其他人有的叫檬茶或檬水, 但送來的卻多了杯檬茶, 不知是店員聽錯了老外的廣東話, 還是有別的誤會.

2012-11-09
2012-11-12 31 浏览
11.11。狗狗行山日,返入黎奥海城空地同狗友們集合,上次活動遲左少少,今次預早 D 過黎食埋早餐先出發選址係呢間大量室外座位 , 可以同狗狗共餐o既 La kaffa 因為見有狗友成日同兩隻 poodle 黎食 , 於是黎試下 ~先到 openrice 做下功課 , 得知呢度o既早餐有平有貴 , 唔係全部都外大大份 All day breakfast , 另外仲有 Tea set ,Drink menu 都好多選擇 , 除左奶茶咖啡果汁汔水之外 , 仲有好似台式特飲咁 , 果味綠茶/紅茶甚至連 QQ 都有 , 最有趣係在於該店真係購入o個 d 用膠紙封蓋o既機器我地兩個人 , 揀左個 $ 92 o既大早餐 , 另外加錢叫多幾樣野而主要想要品嘗o既 , 係那個特濃班尼迪蛋 , 聽聞左好耐 ,但一直都無的起心肝去食 , 因為平時太少機會坐定定食早餐喇All day breakfast 有名o既又多數o係香港區 , 而且晚餐食好似唔夠飽咁 套餐包括 : 特濃班尼迪蛋 , 法蘭克福腸 , 豬肉腸 , 雞肉腸 , 辣味香腸 , 脆香煙肉 , 脆薯餅 , 炒磨菇 ,粟米粒 , 全麥多士 另外加
11.11。狗狗行山日,返入黎奥海城空地同狗友們集合,
上次活動遲左少少,今次預早 D 過黎食埋早餐先出發
最有趣係在於該店真係購入o個 d 用膠紙封蓋o既機器
但一直都無的起心肝去食 , 因為平時太少機會坐定定食早餐喇

套餐包括 :
脆香煙肉 , 脆薯餅 , 炒磨菇 ,粟米粒 , 全麥多士
另外加 $ 2 轉餐飲 , 寒天白葡萄冰茶 ( 是日無寒天 , 改為蘆薈 )
~ 第一次食 , 先到網上做個資料搜集 , 得知傳統的Egg benedict,
主要材料是英式鬆餅、水煮蛋 , 火腿或加拿大煙肉以及荷蘭醬
而呢份早餐o既 egg benedict , 係水煮蛋放上鬆餅 , 但醬汁只係好係牛油
煙肉就放左o係側邊而唔係o係雞蛋下 , 咁樣係咪唔正宗呢 ?

鬆餅就好似麥記豬柳漢堡o個種包 , 塗上好香好濃味o既牛油 ,
上面o既半熟蛋 , 圓o都o都 , 漲卜卜 , 真令人想一淡啜左佢 ,
輕力用叉劃破薄薄o既蛋白層 , 蛋黃隨即一如泉湧 , 滲進鬆餅裏
當然鬆餅範圍唔夠如此豐溢o既蛋汁容身 , 有必要立即送入口
香濃細滑集合其中 , 鬆餅煙韌 , 滲滿黏黏o既蛋汁 , 真係超好味 ,
正宗與否 , 己經唔重要 , 滿足到我第一次食o既期望 , 留下好印象就夠喇
~ 腸們樣樣都幾好食 , 法蘭克福腸睇落無乜特別 , 但意想不到咁脆皮
豬肉腸同雞肉腸好相似 , 但食落就會分辨到 , 雞肉腸較腍身較淡味
豬肉腸味道有少少煙燻o既香 , 味道有 d 豬柳 , 口感比較有彈性
最有特色o既係辣味香腸 , 有墨西哥風味 , 外皮脆韌 , 咬下清脆地卜一聲 ,
腸芯睇落有 d 似台式香腸 , 但不覺油膩 , 富微辣o既肉汁 , 正 !!
~ 脆薯餅切開見到一粒粒薯仔 , 香脆有咬感 , 不枉我地加 $ 8 要多塊
~ 炒磨菇同粟米粒都無乜特別調味 , 就係清清地咁 , 都唔錯o家
~ 煙肉比我想像中美味得多 , 咸香得宜而且肥瘦均勻 , 煙燻味不過重

~ 旁邊放好一堆o既係雜菜沙律 , 配黑醋汁 , 好酸 , 唔合我口味 ,
因為唔知道個餐本身有 , 我地仲加 $ 10 要多左份細雜菜沙律
~ 另外加 $ 8 要左份法式多士 , menu 寫住配白糖霜或蜜蜂 ?? xd
上枱送黎o既係白糖霜 , 但我係叫左要蜜糖 , 店員立刻遞上糖漿一枝
味道似楓糖 , 好香甜 , 西多士薄薄地 , 不過不失 , 可能因為放涼左
全麥多士又係 , 唔係上枱就食 , 本來熱烘烘都變得有 d 硬同韌 ,
本身無比牛油o既 , 好在我地有糖漿 , 甜食麥包 , 別有一番滋味

~ 蘆薈白葡萄冰茶就如上文所講 ,好似台式凍飲咁大杯 ,
只係加 $ 8 , 都幾抵喎 , 味道不過甜 , 清清地 , 蘆薈份量都唔少
茶味相對地略淡 , 可以視佢為果汁咁 , 作為早餐亦算是稱心
## 以上份量兩個人 , 夠飽有餘 , 共 $ 126 , 個人覺得唔貴仲好抵食
平時食碗自己屋企煮只需 $ 10 o既餐蛋面出去食都要貴一倍啦
要買靚雞蛋 , 靚煙肉 , 幾款早餐腸 , 又要煎西多 , 何止 $ 60 ??
2012-11-11
$63 (早餐)
  • 特濃班尼迪蛋
  • 辣味香腸
2012-10-23 19 浏览
we know this cafe for few months, as we finished some shopping nearby, we pop in for tea at last for our first tryweather still hot, so we prefer indoor area ; polite waiter (maybe boss ?) show us the way & have nice image at firstthough one of the corner is a little bit mezzywe check & find 2 of our favour but I order another extra as the pizza-cone must wait at least 15 mins, then extra $10 for a waffle is sfsgcoffee is really common, while the milk-tea is smooth & taste better than it !so w
we know this cafe

so we order the "french-toast"
with mango-icy-drink (+extra $14)
egg-benedict is one of my friend's favour, its really disappointed her as the sauce is not the one we expected, we can say its a certain kind of fast-food standard though we have space for a long-conversation from 4:00pm to 6:30pm
french-toast soak with strong taste of egg even it didn't provide with syrup

waffle is soft & crispy with mild chocolate sauce on the top

pizza-cone is the new one I want to try even I prepare it's a little bit too hard to share, friend told me that I need not to eat it outside cos we know there is some freeze-supply in the supermarket

mango icy-drink is a little bit too sweet & it's really attrack another friend's to join our conversation at last !
2012-10-23
  • french-toast