2009-01-29 11 浏览
今日去玩完, 在金鐘落車, 已經無力返屋企, 一於食完先走. 因為太攰, 所以要坐得耐, 就揀呢間試下. 最主要係佢呢期做優惠. 餐牌內任何兩種食物只需$168, 而三款只需$218.我們叫了羊架, 西班牙海鮮飯, 三文魚配什麼麵包圈, 肉眼扒和芝士蛋糕. 這個價錢, 全部都覺得好食, 認真好抵. 羊架配薄荷啫喱, 一流. 那個麵包圈, 很好味. 若果沒有優惠, 真係唔敢入去.
2009-01-23 29 浏览
早兩日任總話金融海潚第二波已經沖擊緊香港嘅實體經濟,昨晚嘅飯局,引証了這一點。睇openrice嘅食評,這裡嘅消費係每人三百元以上,不過餐廳可能為咗應付金融海潚,推出優惠,客人可於餐牌中任擇兩款或三款菜(可以全部都係主菜),價錢分別係$168及$218,光睇價錢已經相當吸引,亦感嘆呢場金融海潚所耗走嘅財富可其多!既然價錢係梗局,揀菜式當然係唔貴唔揀啦!一行四人,我揀咗個cold cut拚盤作為頭盤,太座與友人V不約而同叫咗鵝肝,至於友人J主菜當頭盤,嗌咗青口配薯條。cold cut唔少得有數款風乾火腿、醃製火腿等,質素不可算得上高級,風乾火腿有些根,其餘的也可接受。鵝肝有點兒老,沒有入口即溶嘅感覺,亦沒有鵝肝那股有性格嘅香味,是比較失望嘅作品。主菜各人口味皆不同:太座是劍魚扒;我是燒羊架;友人V是海鮮意粉;友人J胃口特別好,嗌了sirloin配薯條(又係薯條?)。燒羊架是一半熟,味道又唔錯喎,羊羶味豐盈,肉質亦十分彈牙,不過火喉控制仲差少少,部分羊架燒得太熟。羊架伴以青椒、薯仔粒及茄子,稍為煎過吓,亦十分美味;至於sirloin方面,見友人J吃得有點唔耐煩,不問也略知其味道一二;太座本

主菜各人口味皆不同:太座是劍魚扒;我是燒羊架;友人V是海鮮意粉;友人J胃口特別好,嗌了sirloin配薯條(又係薯條?)。燒羊架是一半熟,味道又唔錯喎,羊羶味豐盈,肉質亦十分彈牙,不過火喉控制仲差少少,部分羊架燒得太熟。羊架伴以青椒、薯仔粒及茄子,稍為煎過吓,亦十分美味;至於sirloin方面,見友人J吃得有點唔耐煩,不問也略知其味道一二;太座本來對劍魚扒有點兒期望,可惜未食其肉,已經有一陣魚腥味,太座吃了一半便放棄了。友人V對意粉評價也是不過矣矣。整體嚟講,水準一般而已。

食完主菜,我叫了一份焦糖燉蛋,焦糖用火槍燒得過咗火,除咗焦之外,仲有苦澀味,燉蛋也是水了一點。

還是算了吧,二百蚊多少少已經可以享用三道菜,我亦唔介意再幫襯,順道促進本地消費。
2008-12-22
lunch with family. ordered the daily special lunch set - swordfish with ratatouille and what tasted like bearnaise sauce (but i'm unsure if it is) - my fish fillet was tender enough but my sister's (she ordered the same dish) was slightly overcooked. and i really liked the ratatouille but the amount was so little! my sister's had more in the breadbasket: european--style loaves - hard and crunchy on the outside, soft and airy on the inside. the taste has a slight tang to it, like sourdough. they
lunch with family.

in the breadbasket: european--style loaves - hard and crunchy on the outside, soft and airy on the inside. the taste has a slight tang to it, like sourdough. they should serve 2 types - white and (i guess) rye but without rye grains. rye is slighty chewier and the crust has less crunch.

environment is comfortable, good spacious seating. service is attentive and servers are very polite.

will definitely come back, probably for dinner next time.
上星期發現做晚市(食物)全場半價(冇晚餐set), 超抵!salad羊架蟹餅 + 牛油果碎西班牙海鮮意大利飯(料幾足, 蝦大隻, 但飯量小)龍蝦天使麵兒童餐(雞意粉 + chocolate ice cream)cream brulee (焦糖面做得薄而脆, 蛋則以前la cite 做得滑些)melton chocolate cake + ice cream (外脆內熱夠溶)埋單原本$12xx, 結果$6xx, (仲有抽獎) 好滿足!朋友即刻分別去約其他人食飯 (promotion至19/12, 不過午市冇優惠),我則前兩日又食過! 朋友則昨天又去!
上星期發現做晚市(食物)全場半價(冇晚餐set), 超抵!

salad
羊架
蟹餅 + 牛油果碎
西班牙海鮮意大利飯(料幾足, 蝦大隻, 但飯量小)
龍蝦天使麵

我則前兩日又食過! 朋友則昨天又去!
2008-08-11 59 浏览
祖國辦奧運,難得百年盛事,食一頓豐富午餐來慶祝一番。原本想去ROKA可借無位,就退而其次。非常肚餓關係,急不及待先吃下一片薄薄的黑麥包,暖烘烘、軟綿綿,麥味香濃。set lunch只得頭盤及主菜2道,我的頭盤是蛋火腿鬆餅,與麥記的煙肉蛋漢包分別不大,當然這個好食得多。朋友的蕃茄忌廉湯,話說也不錯。至於主菜方面,是燒吞拿魚扒配香瓜汁及法式鴨胸扁意粉;吞拿魚燒得剛熟,沒有多餘的油脂,肉地好腍軟,我覺得口感有點像雞胸肉。那個鴨胸扁意粉是西餐廳中式煮法,賣相似是中式的鴨絲炆伊麵,連醬汁的味道也似是蠔油汁,不過出來的效果挺好。Set lunch沒有甜品及餐飲,如要就加$23,我當然選擇甜品啦,而甜品方面在主菜牌上的甜品類任揀。我要了藍莓醬Creme Brulee配雲呢拿雪榚,其實藍莓醬、雪榚及杏仁餅只是作點綴,精髓的法式燉蛋,外層薄薄的焦糖燒得好香脆,內裡燉蛋甜美、香滑。只是加$23,真是十個抵。

燒吞拿魚扒
鴨胸扁意粉
Creme Brulee
蛋火腿鬆餅
3-4-08 (四)走勻金鐘太古廣場一帶,終選擇這裏外賣一個午餐,服務有好有不好。好:包裝得非常妥貼,等候期間請隨便坐,還送上一杯清水。不好 :外賣也要加一。 簽單時發現十二時三十分前結賬可八五折,立即要求最少要有此優惠,因外賣時約 十一時四十五分。幸好他們立即禮貌地更正,否則這個飯盒要162.8元。味道 : 據T說,味道不錯,但未算有驚喜,說到底外賣總會味道打點折扣。 麵包用錫紙包好,後來T拿回家翻熱,也好吃。
3-4-08 (四)

好:包裝得非常妥貼,等候期間請隨便坐,還送上一杯清水。
不好 :外賣也要加一。
麵包用錫紙包好,後來T拿回家翻熱,也好吃。
$140.6 (午餐)
2008-03-27
是日ot, 工作完找朋友吃晚餐在21:30 的時候踏進這餐廳我order 了tuna saladgrill 三文魚扒朋友order 了焦糖燉蛋+ 波菜螺肉其實以上四款食物以波菜螺肉最.... 不對口味...並沒有一樣特別出色~ 但價錢卻是十分出位能讚的是服務和環境~最可怕的是晚上竟然腸胃不適..... 不知是因為太晚吃晚餐或是食物有問題了.........
是日ot, 工作完找朋友吃晚餐
在21:30 的時候踏進這餐廳

我order 了
tuna salad
grill 三文魚扒

朋友order 了焦糖燉蛋+ 波菜螺肉

其實以上四款食物以波菜螺肉最.... 不對口味...
並沒有一樣特別出色~ 但價錢卻是十分出位

能讚的是服務和環境~
最可怕的是晚上竟然腸胃不適.....

不知是因為太晚吃晚餐或是食物有問題了.........
2008-02-23
(18/2/08)與有錢朋友dinner聚餐。幫我掛褸,禮貌又好,而且價錢比想像中平,一個set$198左右,豐富d的可選$268套餐,內有款式多多的頭盆(燒生蠔配香草牛油汁、海撒沙律燒鴨胸,etc)、白豆湯(味道有點似忌廉湯)、什麼鱸魚、甜品拚盆:cheese cake(唔好食), 法式燉蛋(好), 朱古力蛋糕(麻麻), 雲呢拿雪糕(勁香滑), 這個餐真係好抵食。其他人散叫,要了洋蔥湯,做法煩覆(炸洋蔥芝士麵包),做得非常好味!焗田螺(六隻)$88,好油,size,肉質好好!我的肉桂泡沫南瓜忌廉湯$55,好普通&無肉桂味。share蟹餅配咯嗲汁x牛油果蓉$98,炸的蟹餅,蟹肉”梅”左少許。香煎黑雪魚柳配菠菜x海觧汁$168,雪魚柳好滑,小青口好鮮甜,正!!美國頂級肉眼排配蛋黃汁伴嫩菜沙律薯條$256+$50煎鵝肝(前菜),我唔識欣賞牛排,不過唔韌,已經合格喇。煎鵝肝少許過熟,唔係入口即溶,夾埋側邊薯蓉吃,都幾好味。肉桂薄蘋果撻$52(等20mins),果然唔錯,唔太甜,薄薄地唔會溜。香橙甜酒班戟(凍)x雲呢拿雪糕$55,班戟腍, 汁甜左d,酸酸甜甜幾醒胃。drinks熱朱古力(無試)
drinks熱朱古力(無試),杏仁及腰果咖啡$38,咖啡味唔重,有果仁碎,欣賞!好得意!
賣單才知,在amc睇戲,以票尾可享八折(惠顧滿$200)。
2008-02-09 41 浏览
我要$200多元的set dinner。頭盤- 三文魚paste, 點碎碎的長條餅乾吃, 好好味 - 燒oyster, 普通啦 - 小片鴨胸, 朋友, 無問佢好唔好食 - 量, 相對於兩名女孩, 算多!bread - 好好味!仲可以再添!SOUP - Cauliflower soup好好味!MAIN - Roasted lamb chop配Rosemary sauce + Mint pastes, 正!Dessert - cheese cake 唔得coffee - 朋友話, 可以揀latte or cuppacino or white flat...我要cuppacino, 好!好完滿的一餐!朋友揀百多元的set, 無湯可惜!main揀錯龍, 唔o岩食,+$28可以有orange pancake做甜品, 真的好好味!waiters好有禮貎~見朋友無食main dish, 會問點解, 朋友乘機叫對方送杯hot lemon tea都無托手!我會再來!
我要$200多元的set dinner。
頭盤- 三文魚paste, 點碎碎的長條餅乾吃, 好好味
- 燒oyster, 普通啦
- 小片鴨胸, 朋友, 無問佢好唔好食
- 量, 相對於兩名女孩, 算多!
bread - 好好味!仲可以再添!
SOUP - Cauliflower soup好好味!
Dessert - cheese cake 唔得
好完滿的一餐!

朋友揀百多元的set, 無湯可惜!
main揀錯龍, 唔o岩食,

waiters好有禮貎~
見朋友無食main dish, 會問點解,
朋友乘機叫對方送杯hot lemon tea都無托手!

我會再來!
2007-06-21 6 浏览
昨日黎呢度食lunch, Lunch set 包一個湯+ Main Course點左:Mussels Cream Soup, Roasted Veggie + Lamb Skewer .湯係普通白湯底. diced mussels份量唔多. 不過附上的兩種grained bread 好有咬口. 飽好食.Lamb Skewer 一串. 大約5件羊肉. 燒得好香. 有少少筋位有嚼勁.另加錢可以在dessert 任揀一款. 揀左Creme Bulee, 係我食過最好食的. 不過portion 成個湯兜咁多. 個set lunch 本身份量for lady 係剛好. 不過加埋呢個full-sized desset 就係"過左籠". bulee個面層糖脆面好crispy. 可惜上面唔知點解跟個strawberry ice-cream( 食得出係Haagen Dazs )就太甜了. 如果簡單D 跟個vanilla 就仲好~服務一般啦. o係呢頭返工. 尤其lunch 時間. 你都唔以奢望貼身服務了~
昨日黎呢度食lunch,
Lunch set 包一個湯+ Main Course

2007-04-30
試了這個精選晚餐168。有沙律或餐湯、主菜當晚是,羊肉串燒、龍魚或龍蝦,加$28可選餐牌上任何一款甜品。要了餐湯,當晚是青豆湯,青豆湯淡得如水,失望。主菜選了羊肉串燒,男友選了龍魚,兩者水準都很普通,肉不覺嫩滑,翠華的晚餐更好。最抵吃是要加$28的甜品,選了熱朱古力蛋糕,甜度熱度剛好的朱古力漿配香草味杏仁雪糕,100分好味。服務環境都很好。當晚有公司在包場happy hour,頗熱鬧,但對另一邊晚餐的客人,影響不大。

2007-04-24 14 浏览
梅雨天,繞道路過Garden Court - 妙韻仙樂,把好夢正酣的我喚醒;瞥見「露天」位結賬…何不跟管弦樂團相聚一刻? 甜品命名得實在馨香-「肉桂薄蘋果撻.蘋果汽酒甜薄霜」:蘋果撻溫得剛好,吃下也不覺得嗆;沾一點Manuka Honey,啜一口打冰的apple cider…甚麼也是輕輕的,點綴、調和得甚好。懶理「四面楚歌」,合上眼,幻想自己身處遙遠的花都,坐在路邊的咖啡店…繼續發我的白日夢。不經意舀一口冰淇淋…Dreyer's 皇牌雪糕?經此一「嚇」,可大可小:睜開眼,奏樂剛好尾聲;剩下的,不是春日的花團錦簇,而是一個個say it with flowers 的Loewe figure。接著,有兩個男生,邊走邊道:「喂,後日『咁樣』都好正噃…」得多謝梅雨天「促成」這椿美事:仍接受不了「小城變成叉」(La Cite - La Fourchette)的事實。天時地利人和。有食緣的,總得相見。

何不跟管弦樂團相聚一刻?

甚麼也是輕輕的,點綴、調和得甚好。

不經意舀一口冰淇淋…Dreyer's 皇牌雪糕?

接著,有兩個男生,邊走邊道:

「喂,後日『咁樣』都好正噃…」

天時地利人和。有食緣的,總得相見。
2007-04-06 14 浏览
吃下午茶﹐到了在Pacific Place 一樓的La Fourchette (和Cine citta 同一管理集團的)。之前來過一次after work drinks﹐這次在假日下午茶時間來﹐也有頗多客﹐而大多也叫了它們的下午英式茶餐。看見其分量也頗多﹐所以就叫了兩份一起吃。先來了一個Latte多奶(是的﹐這麼多個星期沒喝咖啡﹐就叫來了一杯) -- 不濃味(應該說是沒咖啡味)﹐也不夠熱﹐像喝奶。不一會tea set 也來了﹐好像很澎湃:頂層是甜點﹐有Creme Brulee, rapsberry cheesecake, chocolate marcaroon, rapsberry tart, 和creme puff。最欣賞是creme brulee﹐其它的都太甜。中層是鹹點﹐有雜菜春卷﹑咖喱角﹐ham and cheese sandwich﹐和煙三文魚飽。水準一般﹐三文治很凍!底層是一些pastry﹐有椰絲蛋糕(MT說是Lemonton??)﹐poppyseed and nuts cake﹐蝴蝶餅(我叫的。。。就是甜甜的薄皮pastry卷成蝴蝶型﹐蠻香口的)﹐和貝殼型蛋糕(好像是牛油

看見其分量也頗多﹐所以就叫了兩份一起吃。

不一會tea set 也來了﹐好像很澎湃:

底層是一些pastry﹐有椰絲蛋糕(MT說是Lemonton??)﹐poppyseed and nuts cake﹐蝴蝶餅(我叫的。。。就是甜甜的薄皮pastry卷成蝴蝶型﹐蠻香口的)﹐和貝殼型蛋糕(好像是牛油蛋糕)。我沒有吃椰絲蛋糕﹐poppyseed 的比較好味﹐蝴蝶餅太甜﹐貝殼型蛋糕還可以。

每位$98 + 10%﹐但水準跟Cafe Cova 和IFC 的Palace cafe 相差太遠了﹐下次再來試的話就試午餐。
2007-03-26
昨日3人來吃brunch(只有sunday才有),cover:1)bread basket-有黑麥包和白包各3片-黑麥包有特色1點,而且真幾香麥味2)appetizer platter-會按人數來安排份量,好像seafood platter一樣,用架托高來serve-有齊挪威三文魚,豬肉腸,法式香腸,自製風味醬,shrimp cocktail, fresh oyster, peppered tuna with wasabi salad, avocado and egg spread with lavosh bread-友人不吃生蠔,自動transfer晒比我,但只食2隻-種類算多,不能款款都食過,但都幾飽-質素只是中規中矩,未見驚喜3)caesar salad-不錯4)蒜香炒法式田雞腿-田雞肉嫩滑,但鮮味唔夠。還是喜歡中式的田雞煲仔飯好味好多-跟d炒過蔬菜粒在旁邊-是2個人或以上才有這dish,否則都做唔成sunday frog5)主菜-有大約6款選1,價錢各有不同,由來已$168-$2XX頭-主菜已決定了brunch的價錢-共選了:i)egg benedict+potato dice

1)bread basket
-有黑麥包和白包各3片
-黑麥包有特色1點,而且真幾香麥味

2)appetizer platter
-友人不吃生蠔,自動transfer晒比我,但只食2隻
-種類算多,不能款款都食過,但都幾飽
-質素只是中規中矩,未見驚喜

3)caesar salad
-不錯

4)蒜香炒法式田雞腿
-田雞肉嫩滑,但鮮味唔夠。還是喜歡中式的田雞煲仔飯好味好多
-跟d炒過蔬菜粒在旁邊

5)主菜
-有大約6款選1,價錢各有不同,由來已$168-$2XX頭
-主菜已決定了brunch的價錢
-共選了:
i)egg benedict+potato dices
ii)cod fish
iii)mushroom omelette
-因食到主菜時都幾飽,只可能免強的淺嚐,見到蛋呀,包呀,全部skip。所以可能影響客觀的assessment
-比較impressive的是魚+青豆蓉道菜

6)甜品
-buffet形式,但無想像中咁多
-可能個人愛甜品,所以覺得這個環節最好味
-好似個chef做cheesed味甜品出色d
-impressive有: cheese mousse with raspberry sauce(好滑好cheese味,有raspberry,所以無咁膩),dice cheese cake,tiramisu
-普通有: chocolate cake,外形有d似zoe cake shop的mud cake,但差好遠。這個chocolate sponge cake之間有d微酸的jam,懷疑是sacher, chocolate mousse with custard,鮮果片
-無食到有: crepe,apricot cake, poppy seed cake, apple tart

7)drink
-無問題

-service好好,其1waitress見我食完主菜停好耐無動靜(好耐未試過每食完1個session都要大抖),以為我唔知外邊有dessert table,特意來提1提

-整個brunch份量好多,如果唔大胃王話,最好先prioritize喜好,總之要有strategy啦
2006-10-20 6 浏览
朋友仔升職,請我黎呢度食lunch.點了set lunch. 我要了沙律,海鮮意大利飯。鴨胸沙律,菜好新鮮,個汁亦好美味,不油膩。海鮮飯有青口,蝦同帶子。個risotto煮得幾好,軟度適中。唔錯。同埋好欣賞呢度個麵包,有黑麥包,另外個法包亦好好味。
朋友仔升職,請我黎呢度食lunch.

點了set lunch. 我要了沙律,海鮮意大利飯。

鴨胸沙律,菜好新鮮,個汁亦好美味,不油膩。

同埋好欣賞呢度個麵包,有黑麥包,另外個法包亦好好味。