2018-09-16 1785 浏览
平安夜因爲大部分餐廳都full booking,所以見呢間有位就入咗呢間,點知真係差強人意。首先見呢間餐廳都裝修得幾正常,諗住唔會伏啦主菜叫咗呢兩樣,咁個海鮮意粉係正常嘅,冇咩特別。然後隔離個菠菜好似燒到燶燶地咁,有啲苦,我同朋友都唔鍾意食。個晚好似有生蠔優惠,咁諗住呢間餐廳都應該乾淨有質素保證先試下啦🤬🤬點知我食完第二晚開始肛門超痕,因為隻寄生蟲要夜晚先會活躍,痕咗幾日終於頂唔順去睇醫生,醫生話係食完海鮮唔乾淨所引致,但我好肯定成個星期我淨係食過呢間生蠔🤦🏻‍♀️想試下嘅人😖😖千奇唔好係呢間食最後甜品,個賣相係幾靚,但又係難食,得個甜字,我同朋友食咗幾淡就走咗如果你諗住去打下卡都ok ge,但唔好期望有質素啦。食完之後先發現呢間野係好多平台都有promotion,睇嚟都係因為冇人食先要搞咁多野😠
首先見呢間餐廳都裝修得幾正常,諗住唔會伏啦

2016-12-24
2018-09-15 1301 浏览
灣仔的西餐不乏選擇,款式、口味、格調的喜好都因人而異,而我對這餐廳的格調及口味就一試著迷!☺️雖然店子小小的,但佈置得很有情調✨我們被安排到高桌子上坐,能綜觀整間餐廳⋯很欣賞餐廳的小擺設,營造法式的情懷~坐位舒適、燈光柔和,有小浪漫呢!我們叫了菠菜三文魚法式薄餅及忌廉三文魚意粉🎉薄餅✨~煙三文魚鹵鹹香鮮美、菠菜入味、餅底厚薄適中,加上半熟蛋一起吃,美味!😋配菜有沙律菜,吃完整個薄餅也不膩,清新!😋法式薄餅跟意式的不同,不太厚身的,既有略脆的口感也有軟綿綿的口感,很是特別!意粉✨~忌廉清香,意粉加上其他配料一起吃的感覺很香濃,但不會是太過重口味的那種,同樣地,吃完整份意粉也不會太過有罪疚感,抵讚!😋吃過美味豐富的一餐,和好朋友一起聊聊天,這就過了一個輕鬆愉快的晚上!😊
灣仔的西餐不乏選擇,
款式、口味、格調的喜好都因人而異,
而我對這餐廳的格調及口味就一試著迷!☺️

雖然店子小小的,但佈置得很有情調✨
我們被安排到高桌子上坐,能綜觀整間餐廳⋯
很欣賞餐廳的小擺設,營造法式的情懷~

坐位舒適、燈光柔和,有小浪漫呢!

我們叫了菠菜三文魚法式薄餅及忌廉三文魚意粉🎉

薄餅✨~
意粉✨~

吃過美味豐富的一餐,和好朋友一起聊聊天,
這就過了一個輕鬆愉快的晚上!😊
2018-08-29 1002 浏览
幾年前喺港島區食過一個好出色嘅galette,一直都好想搜尋下有得食galette而又好味嘅餐廳,終於俾我搵到了!·Lunch set包1個主食 (鹹嘅galette)、1個甜品 (甜嘅crepe)、1杯餐飲,我揀咗中間價位嘅「Captain Set」。· 👑 Galette La Saint Quay($128)呢個galette有煙肉、蛋、芝士、沙律,煙肉有少少脆,幾有咬口,mix埋芝士同蛋一齊食,好正!😍·👑 Crepe Nutella呢個甜品超級邪惡,整塊crepe搽滿Nutella,每一啖都食到Nutella,滿足❣️

👑 Galette La Saint Quay($128)

👑 Crepe Nutella
2018-08-12 932 浏览
近期經常都去食souffle pancake, 但食得多都會膩, 今日襯住要去灣仔做野, 就走嚟呢間食法式crepe嘅餐廳, 好有趣, 佢地嘅set lunch係鹹甜兩份crepe, 俾你一次試哂兩款不同風格。我今日揀左Set Capitaine. 主菜pancake係Galette of the day, 每日不同的今日我呢份係有磨菇,薯仔,煙肉粒等材料配上creamy嘅醬汁, 口感豐富,個crepe 好薄夠香脆😋😋😋,配上一瓶啤酒,感覺悠閒。甜品crepe, 我選了Stewed apple and caramel, 蘋果粒用糖煮至腍軟,酸酸甜甜咁好開胃,配埋個crepe嘅牛油香味剛剛好。再配一杯咖啡😍😋。雖然crepe好薄, 但其實一次過食兩份都幾飽架🤭。

雖然crepe好薄, 但其實一次過食兩份都幾飽架🤭。
午餐
2018-07-11 1267 浏览
la creperie 主要係食crepe,有甜有咸,不過我覺得份量唔算太多,比較岩女仔食~ ✨blinis 煙三文魚再加上鹹嘅Mascarpone,配搭最甜嘅pancake,都幾特別~ ✨Brittany roll 用香脆既crepe皮包住牛肉或雞肉,一啖一粒✨egg benedict 雞蛋好留心呢,中間仲有煙三文魚,唔會太濟~  ✨la provencale Crepe皮用咗蕎麥整,所以比較深色,不過做好脆口,呢款 用咗兩款芝士,再加啲蕃茄同橄欖,啱晒鍾意食芝士嘅人,不過對我來講就有啲羶😂😂 ✨la plougastel 甜嘅Crepe比較軟身,紅莓雪葩酸酸甜甜,加上士多啤梨同忌廉,簡單得來又幾好~

✨blinis

✨Brittany roll
用香脆既crepe皮包住牛肉或雞肉,一啖一粒

✨egg benedict
雞蛋好留心呢,中間仲有煙三文魚,唔會太濟~

✨la provencale

✨la plougastel
2018-05-04 1367 浏览
J’aime la crepe! 因為近期學緊法文,所以想去法國🇫🇷既餐廳食野,今日同幾個學法文既同學嚟到la creperie, 一直留意咗呢間好耐,覺得好有法國既特色,所以覺得點都要嚟一次餐廳既裝修都好有法國既感覺藍白間既調味樽好有法式風情龍蝦意粉好好味好好味好好味!!望落好似好少咁,但係食極都唔完,龍蝦好爽口,茄醬好香好濃,淋咗檸檬汁更好味!La Piano 即係crepe配波菜煙三文魚,由於crepe本身無咩味,所以配咩都好食,煙三文魚同菠菜本身已經係絕配,配埋法式crepe更好味!

餐廳既裝修都好有法國既感覺

藍白間既調味樽好有法式風情

龍蝦意粉

2018-04-25 1039 浏览
本人大愛crepes,無論法式定日式,甜定咸都好鐘意食!不過香港好少有正宗又好食既法式crepes…聽朋友講呢間crepes正宗又出名,今次就一齊黎試下~有好多款crepes呀!有甜有咸!叫左個Set lunch,Set lunch可以揀一個咸一個甜crepes加飲品~Galettes 呢款係咸既,個皮深色D,因為呢款係用蕎麥粉做既~個皮整得好薄好脆!蛋流心,有好多芝士!令成個Galettes好香好濃味!Crepes呢款係甜既~個皮都係整得好薄好軟!煙煙韌韌! 加埋少少焦糖,唔會太甜~中間係煮熟左既蘋果,甜甜地~整體來說,crepes的確高質,個皮無論Galettes 定crepes整得好好食!! 值得再黎試其他款式!!
聽朋友講呢間crepes正宗又出名,今次就一齊黎試下~

有好多款crepes呀!有甜有咸!

Galettes

呢款係咸既,個皮深色D,因為呢款係用蕎麥粉做既~
個皮整得好薄好脆!

蛋流心,有好多芝士!令成個Galettes好香好濃味!

Crepes

呢款係甜既~
個皮都係整得好薄好軟!煙煙韌韌!
 加埋少少焦糖,唔會太甜~
中間係煮熟左既蘋果,甜甜地~

值得再黎試其他款式!!
2018-04-16 826 浏览
La Marin HKD152說到法式可麗餅,一般都會想起它那帶嚼勁的口感,以及香濃的蛋味。只要配上雪糕、忌廉和果醬,就是一道簡單又可口的法式甜品~但原來除了當甜品外,可麗餅還可以弄成鹹食,當作一道輕盈的主食。鹹味可麗餅的主要材料是蕎麥粉,它的麥味真的超!香!濃!喜歡全麥麵包的吃貨一定會對它愛不釋手。這款La Marin以鹹味可麗餅配上香煎帶子、菌類和培根,佐以濃郁的白酒醬點綴。一口咬下去,各種細膩又複雜的鹹味融和在一起,讓人頓時覺得超滿足,的確是一道很有特色的菜式~Mussels雖然這款青口(貽貝)的體積很小,大概就跟一枚硬幣差不多,可是它勝在數量夠多,一鍋滿滿的青口,我也懶得數了~白酒的香氣濃濃的,吃起來,其實酒精味一點也不重,反而很鮮甜可口,把湯一併喝下去,超濃郁的~Lobster Pasta HKD150蕃茄清新的甜酸味,與海鮮可以說是永恆的絕配,既醒胃又不會蓋過海鮮的鮮味。大廚說,煮意粉一定要用新鮮的蕃茄肉,不可以用濃縮的蕃茄膏,否則蕃茄的味道就會很霸道。
La Marin HKD152
說到法式可麗餅,
一般都會想起它那帶嚼勁的口感,
以及香濃的蛋味。
只要配上雪糕、忌廉和果醬,
就是一道簡單又可口的法式甜品
但原來除了當甜品外,
可麗餅還可以弄成鹹食,
當作一道輕盈的主食。
鹹味可麗餅的主要材料是蕎麥粉,
它的麥味真的超!香!濃!
喜歡全麥麵包的吃貨一定會對它愛不釋手。
這款La Marin以鹹味可麗餅配上香煎帶子、菌類和培根,
佐以濃郁的白酒醬點綴。
一口咬下去,
各種細膩又複雜的鹹味融和在一起,
讓人頓時覺得超滿足,
的確是一道很有特色的菜式~
La Marin

Mussels
雖然這款青口(貽貝)的體積很小,
大概就跟一枚硬幣差不多,
可是它勝在數量夠多,
一鍋滿滿的青口,
我也懶得數了~
白酒的香氣濃濃的,
吃起來,其實酒精味一點也不重,
反而很鮮甜可口,
把湯一併喝下去,超濃郁的~

Lobster Pasta HKD150
蕃茄清新的甜酸味,
與海鮮可以說是永恆的絕配,
既醒胃又不會蓋過海鮮的鮮味。
大廚說,
煮意粉一定要用新鮮的蕃茄肉,
不可以用濃縮的蕃茄膏,
否則蕃茄的味道就會很霸道。

Lobster Pasta
2018-03-25
La Marin
Lobster Pasta
2018-04-13 454 浏览
響instagram見到好多人打卡,見啲材料好豐富,又見響香港未食過呢啲法國crepe,所以就決定要黎la creperie試一試。Menu入面有好多款比你揀,價錢百一至一百五到,最後比la marin吸引左,價錢大根百三到。La Marin入面包左三粒大帶子,幾嫩,不過入面有啲暖,唔係熱,所以口感怪怪,自己又形住驚肚痛。除左帶子,仲有大量煙肉磨姑,淨食有啲鹹,連埋塊皮食就okay啲。順提一提,塊皮帶有苦味,成陣糯皮味,不過未至於難食。每人食完一塊crepe,其實已經好夠飽,不過為食,想食埋甜既,嗌左個nutella既crepe,呢個好味,因為本人好鐘意食nutella,而佢都查滿曬成塊。呢個crepe塊比較煙韌,冇苦味添。

2017-02-25
今天假期最後一日,兩大一小特登去食下午茶,但比一位外籍女服務員激親,態度極差。按正常睇餐牌然後點餐,佢吞吞吐吐、不耐煩話三個人要點三份約二百多元的下午茶餐,小朋友都照計,即共六百多元,話公司policy,想問清楚啲佢都自己走咗去。想再叫佢問清楚,唔過來,要自己行去cashier找佢,佢先再講每人最少點一個item,咁就叫佢改做單點啦共三個items,佢即刻悔氣撕爛之前張單,仲話咁簡單英文都唔明,而家又得佢一個做野...之後上菜眼超超望住我,兇我講What are you looking at? Do you have any problem?...如果唔係有小朋友係度,我已媽了她!!我們唔係第一次去食,亦都由好遠去,但換來一吐氣。香港地生意難做,好食嘅餐廳週街都係,服務差就一定無下次。老闆投資生意,但比服務員攪破壞,攪衰自己餐廳,可悲。講完Today is he last day of holiday, family three of us went for afternoon tea, but having bad experience of one foreign waitress
Today is he last day of holiday, family three of us went for afternoon tea, but having bad experience of one foreign waitress, very bad attitude. We order as normal, however the waitress rude and impatient said minimum need to order three tea sets, with two hundred something per set, so total will around six hundred, claimed its company policy. Try to ask further, but she was gone and never come back, we went to cashier for further explanation, then she said could be any three items, so we changed to order three items, she immediately tear off the previous order, and keep saying "why simple English cannot understand" "I am the only one waitress working"... When she serve the dish, she look at me and say "What are you looking at? Do you have any problem?" She is lucky that my kid is with me, so I dont get back to her. We went this restaurant before, we are return customer, and from far away, but pissed off. It been difficult to run business in Hong Kong, so many good restaurant, but never go bad service restaurant. Owner invested in business, but ruined by waitress, so sad. Finished
2018-03-27 541 浏览
係灣仔返工,附近實在太多好野食喇,有日有同事推介依間食crepe,馬上去試試先😍lunch time 佢地有做set lunch, 價錢算中上, 1 drink +1 main dish+1 dessert, $110~$150,係灣仔區一個茶記郁d都要$60, 依個set 算係咁,偶然一次係ok的,重點係好食之餘仲要食到好鬼飽🤤因為我自己食唔慣生蛋,所以揀左個salmon salad,我想講個份量實在太大,我食到一半已經想投降😂(我個人食量係可以一個人食哂成個碟頭飯個種🤭)佢個salmon 同raw scallop 好好食,停唔到口,我同事食個兩款都唔錯,不過唔記得左個名lu🤭食完依個根本飽到食唔落個dessert😳dessert 我叫左caramel crepe, 同事們話太甜,但對於我依d caramel狂熱愛好者黎講係覺得好正😋我d 唔食得太甜的同事就揀左butter and suger, 佢地話甜度啱啱好,好味👍🏻

食完依個根本飽到食唔落個dessert😳

• Crepe
2018-03-26 3667 浏览
望穿秋水的12日復活節假期終於開始第一日放假梗係搵啲特別野做下參加左 @lacreperiehk 的Make Your Own Crêpe Workshop由法籍主廚親自教授正宗Crêpes的做法有板有眼架整得!(自問整得幾靚幾有天分😂)整完梗係要食返餐法式料理🇫🇷🍴首先前菜係Blinis($90) 以濃郁的Smoked salmon🐟同鹹的Mascarpone配上甜的迷你Pancakes 味蕾上的衝擊 幾特別之後係Octopus carpaccio($128)將八爪魚🐙薄切配上橄欖油及檸檬汁 相當開胃呢個用Crepe卷住雞肉同牛肉 沾上芥末醬食 幾特別至於煮青口就唔算太特別 青口肉唔多 但勝在湯夠甜 帶淡淡酒香Lobster pasta ($150) 用自製蕃茄醬配上魚湯的濃縮精華黎烹調呢個龍蝦意粉 輕輕帶出龍蝦鮮味 蕃茄味香濃🍅到主角Crêpe了 首先係鹹的La marin ($152)用上全麥麵粉製作 所以呈較深的顏色有陣陣蕎麥香味 個人最中意呢份!配料有香煎帶子 雜菇 煙肉等 好香喔再來一份甜的Le pecheur ($75)配上焦糖香蕉 忌廉 Almond碎同朱古力醬 好夾好
望穿秋水的12日復活節假期終於開始
第一日放假梗係搵啲特別野做下
由法籍主廚親自教授正宗Crêpes的做法

有板有眼架整得!(自問整得幾靚幾有天分😂)

整完梗係要食返餐法式料理🇫🇷🍴

之後係Octopus carpaccio($128)

將八爪魚🐙薄切配上橄欖油及檸檬汁 相當開胃
呢個用Crepe卷住雞肉同牛肉 沾上芥末醬食 幾特別

黎烹調呢個龍蝦意粉 輕輕帶出龍蝦鮮味 蕃茄味香濃🍅

用上全麥麵粉製作 所以呈較深的顏色
有陣陣蕎麥香味 個人最中意呢份!
配料有香煎帶子 雜菇 煙肉等 好香喔
再來一份甜的Le pecheur ($75)

配上焦糖香蕉 忌廉 Almond碎同朱古力醬 好夾好甜蜜😗
最後以呢份火辣辣的La Sexy Suzatte ($108) 總結呢日

酸甜的Mango Sorbet配上自家製檸檬忌廉 酸甜開胃🤤
2018-03-25
  • La Marin
  • Le pecheur
2018-03-17 349 浏览
放工啦放工啦今晚揀左去好耐無食La Creperie 因為呢間既菜式選擇唔算多不過都幾特別最鍾意都係La Marin 有帶子煙肉同菇仔 正The Complete就還好 但要接受到blue cheese先會覺得好滋味
放工啦放工啦

The Complete就還好

但要接受到blue cheese先會覺得好滋味
2017-12-06
2018-03-08 433 浏览
太太生日,原本打算去日月星街找間小店慶祝,我們喜歡之餘又比較溫暖,怎料多間Full Book或是包場!以不妨一試心態到這店,加上有75折及良好食評!未到一樓已聽到柔和音樂,這不算大,大約10張抬,又不太多人進餐,合乎我們原意,order了$498套餐,2主菜2甜及2食品,最驚喜是送上甜品時,2 waitress同聲唱生日歌給我至愛,又加上美味新鮮食物,當晚留下了這美好的生日回憶!海鮮沙律😋👍龍蝦意大利麵😋👍網上訂位Remarks for生日及人名😋👍

海鮮沙律😋👍

用餐优惠
優惠券
  • 龍蝦意大利麵
2018-01-19 838 浏览
因為某啲特別既原因,星期六黎左呢間食法式crepe既餐廳食晚飯,仲一個唔小心叫多左野食。無所謂啦,就當係週末一個小小既慶祝吧。呢間野其實之前食過,主角crepe固然係水準之作,今次仲特意試埋其他食物,睇下佢係咪真材實料。餐牌以外有一個細細既menu stand,介紹佢地餐廳一款自家製既apple cider。行過黎餐廳行到口乾,所以二話不說就order左一支 (連價錢都冇睇)。待應問我地想要dry or sweet,我地為免飲醉,就揀左酒精濃度較低既sweet。支酒黎到,嚇左一跳,本來以為一支細細地1/4 bottle黎到原來係750ml whole bottle,好彩價錢真係唔算貴。味道的確係徧甜,作為餐前既醒胃酒都算合適既。前菜揀左魚湯同鵝肝。先講魚湯,魚味濃厚,跟湯仲有芝士條同麵包糠,將啲配料放埋入湯度,感覺上飲完個湯就好似已經好飽咁。湯唔夠熱,導致熱力唔可以將啲芝士熔化,呢度爭左少少。到個鵝肝,賣相其實已經好好,擺碟係幾有心思既,鵝肝亦煎得啱啱好,外脆內軟,配埋塾底既多士同蘋果醬,質素真係可以媲美高級餐廳!食左前菜,都要再食返啲真既蔬菜既。Shrimp Salad的確係一個唔錯
Bottle Val de Rance Sweet

Fish Soup

Fish Soup

Foie Gras

食左前菜,都要再食返啲真既蔬菜既。Shrimp Salad的確係一個唔錯既選擇,除左蝦肉之外仲有蟹肉,而且份量都幾多,蔬菜方面,有生菜、車厘茄呢啲基本野,仲有我地最鍾意食既牛油果,值得加分!同場仲叫埋side dish既薯條,係即炸既厚切薯條再配茄汁同mayonnaise,一邊食一邊等主菜。
Shrimp Salad

French Fries

主角出場,我地揀左la super complete配料有蛋、火腿,同埋餅底之下既兩種芝士,其中一種仲要係blue cheese黎。今次既crepe稍為有少少燶味,加上blue cheese味道始終比較重,而且食左之前既野食都已經飽左7-8成,食落好似冇之前咁回味無窮。下次再黎都係唔好咁貪心,專一啲食返主打既crepe啦!
La Super Complete
题外话/补充资料: 呢間餐廳唔收加一,服務質素仍然keep得非常好,待應態度友善,如果覺得滿意既就俾多少少貼士啦。
$352.5 (晚餐)
Foie Gras
Shrimp Salad