一直好想試下正宗既Crêperie,所以今日專登黎到哩間餐廳。餐廳環境好靚好浪漫🌹完全係約會既好選擇。餐牌上面Crêperie既選擇非常多,亦有其他食物可以選擇。點餐後,店員會提供餐包同牛油,麵包煙韌有口感,牛油🧈亦勁香。而且特別值得一讚既係店員服務態度勁好,好勤力幫我地換碟同餐具👍🏻🦪Fines de Cancale Oysters 哩款康卡勒生蠔黎自法國西北部,食落口感creamy,味道新鮮清甜,加上餐廳秘製既微酸醬汁,同生蠔既味道勁夾。🌊Morisseau Mussels 藍青口超有驚喜超推薦❗️食落口感軟腍嫩滑,相當新鮮鮮甜,同出面食開嘅青口好唔同,非常好食,而且份量多到不得了,另配有薯條,絕對係好食推介👍🏻但大家要留意,藍青口只係10月尾至12月先會提供架!🦐La Moussaillon yeah $158可麗餅上有蝦肉、芒果、鱈魚肉同埋特製既檸檬蒜汁,蝦肉新鮮彈牙,醬汁非常creamy咸香,帶有芝士味,魚肉結實,芒果起到畫龍點睛之效,食落無咁膩。🍌Le Defi $88可麗餅上面有焦糖雪糕、焦糖香蕉同大量焦糖醬,食落口係超香濃既焦糖味!焦糖雪糕裏面仲有nuts,香蕉暖暖地,味

🦪Fines de Cancale Oysters

🌊Morisseau Mussels

但大家要留意,藍青口只係10月尾至12月先會提供架!

🦐La Moussaillon yeah $158

🍌Le Defi $88
可麗餅上面有焦糖雪糕、焦糖香蕉同大量焦糖醬,食落口係超香濃既焦糖味!焦糖雪糕裏面仲有nuts,香蕉暖暖地,味道香甜,好食推介👍🏻

🔥La Sexy Suzette $118
哩個完全係打卡之選📸️藍色既火非常搶眼!可麗餅上有芒果雪糕同自家制檸檬cream,可麗餅帶有檸檬位,味道清新微澀,雪糕香甜好味。

🍾Cidre Arrisanal
蘋果梳打酒容易入口,唔會苦澀,酒精濃度4.5,最特別係用碗裝住黎飲。

整體黎講,餐廳既環境浪漫,食物亦好食有特色,完全係約會既好選擇💕
好味指數😋😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗今晚約咗家姐食飯,大家決定食好D,揀咗呢間法國菜,我成日都覺得呢間嘅crêpes 係最 classic 嘅!首先叫咗兩杯飲品…🍴Kerne “craft cider” ($55)見到檯上面有介紹,原來食crêpes 時飲法國蘋果酒係 Brittany 最傳統嘅食法,當然要試下啦!呢種係比較 dry & fruity,甜甜哋,好香蘋果味,好易入口,酒精含量應該唔算太高,我成餐飯飲咗一杯都冇面紅!(我平時飲一杯酒個面已經紅晒嘅)而檯上面嘅 Bolee,就係專門飲 cider 用嘅!🍴Sparkling homemade pineapple & ginger ale cooler ($45)家姐唔飲酒嘅,就叫咗一杯無酒精嘅飲品,我試咗一啖,有好香濃嘅菠蘿味,帶少少果肉,加埋ginger ale 嘅味道原來係咁夾!🍴Shrimp Salad ($152)嚟到發現都幾大碟,上面嘅蝦係Grill 到好香,都幾大隻,夠新鮮爽口!另外有芒果、蘆筍、小番茄同沙律菜,個沙律汁撈埋芒果後,酸酸甜甜咁,好開胃!下面有Galette (鹹薄餅),夾埋一齊食又
好味指數😋😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗

首先叫咗兩杯飲品…
🍴Kerne “craft cider” ($55)

Kerne “craft cider”

🍴Shrimp Salad ($152)
嚟到發現都幾大碟,上面嘅蝦係Grill 到好香,都幾大隻,夠新鮮爽口!另外有芒果、蘆筍、小番茄同沙律菜,個沙律汁撈埋芒果後,酸酸甜甜咁,好開胃!下面有Galette (鹹薄餅),夾埋一齊食又會多咗一種軟軟嘅口感!

Shrimp Salad

🍴Mussels & French Fries ($178)
呢款係店員特別推介我哋食嘅!本身冇諗過會叫 mussels 食,見特別推介,就試下啦!嚟到時賣相好攪鬼,估唔到食法國菜會用一個好似煲仔飯嘅煲上,打開時見到份量都幾多,用咗白酒同洋蔥煮,拆一隻試下先,mussels 幾厚肉飽滿,脹卜卜咁,咬落去有少少爆開嘅感覺,加埋少少湯汁一齊食,真係好鬼正呀!果然好推介!

Mussels & French Fries

食食吓,有個鬼佬走過嚟問我哋D嘢好唔好食,我哋大讚個mussels 好味,佢話我哋知呢D mussels 係叫 Bourchot Morisseau 法國藍青口,香港得唔係好多間店有入呢種 mussels,佢哋直接由法國入貨,每年嘅7月至12月先有,為咗維持質素,其他時間就唔會提供呢款 mussels 菜色!傾傾吓,先發現原來佢就係呢間店嘅founder😂

🍴La Bigoudene ($128)
首先俾佢上面嘅流心蛋吸引咗我嘅視線,餡料有 ham、emmental cheese,另外可以選擇兩種蔬菜配料,我哋揀咗番茄同蘑菇。Emmental cheese 係味道溫和嘅芝士,加埋Ham,帶少少鹹香味,番茄蘑菇沙律菜好清新,用流心嘅蛋汁夾埋薄薄嘅Galette 食,好正!

La Bigoudene

呢間店嘅Galette(鹹薄餅)係用buckwheat flour(蕎麥粉)造嘅,係Gluten free(無麩質)!

🍴La Jamaicaine ($118)
嚟到當然要點佢最大熱嘅甜品!店員放咗碟甜品上檯後,就用火點著裝住 grand marnier 個勺淋上面,睇住藍色嘅火圍住燒!Crêpes 上面有雲呢嗱雪糕同焦糖化咗嘅香蕉,Grand marnier 已經用火燒咗,留返好輕微酒味,有少少橙香嘅甜味,加埋軟軟嘅crêpes,真係一流!

La Jamaicaine

🍴La Licorne ($88)
呢款crêpes 上面有椰子雪糕、芒果、士多啤梨同cream,個椰子雪糕竟然出奇哋唔錯,個椰子味一D 都唔artificial,加埋少少椰絲,係幾好食嘅(本身我一D都唔熱愛椰子味雪糕)~

La Licorne

整體上成個用餐體驗都好好,每一道菜都會幫你換碟,員工同老闆都好nice 咁同客人互動傾偈同介紹,同家姐過咗一個愉快嘅晚上🥰

Kerne “craft cider”
Shrimp Salad
Mussels & French Fries
La Bigoudene
La Licorne
2021-11-03 238 浏览
餐廳環境佈置咗好多海洋相關嘅擺設,好有外國風情,店主係💁‍♂️法國人,好nice好friendly,仲主動介紹Brittany同美食比我哋🥰🐟Homemade Brittany Fish Soup魚湯上枱熱辣辣,鮮甜香濃,入口creamy,加埋麵包粒同埋有拉絲嘅芝士,口感更加豐富🦪Oyster 生蠔新鮮,帶有海水味,清新順口🍝Scallops Pasta 意粉軟硬度適中,帶子好鮮甜,配上煙肉碎同蘑菇,口感豐富🌮Les Pierres Noires第一次食Galette,用咗法國Brittany不含麩質嘅蕎麥粉煎嘅Galette入面有太陽蛋、芝士,smoked ham ,蕃茄,鹹香味十足🍌Le Pecheur中間係焦糖香蕉同cream,配朱古力醬,格外香甜,再加上杏仁片,增加口感🥭La Sexy Suzette芒果雪芭配自家製嘅lemon cream再淋上cointreau 酒點火🔥,閃著藍色火焰💥,打卡一流📸味道酸酸甜甜,食落幾開胃🍍Pineapple Gingerale🍍味道香甜,同Gingerale又幾夾🍓Strawberry Soda有🍓果肉,甜甜地幾解渴食crepes 最傳統嘅食

Homemade    Brittany   Fish  Soup

🐟Homemade Brittany Fish Soup

🦪Oyster
生蠔新鮮,帶有海水味,清新順口

🍝Scallops Pasta
意粉軟硬度適中,帶子好鮮甜,配上煙肉碎同蘑菇,口感豐富
Les  Pierres  Noires

🌮Les Pierres Noires
Le  Pecheur

🍌Le Pecheur
La  Sexy  Suzette

🥭La Sexy Suzette

🍍Pineapple Gingerale
🍍味道香甜,同Gingerale又幾夾
🍓Strawberry Soda
有🍓果肉,甜甜地幾解渴

食crepes 最傳統嘅食法係配埋蘋果酒,呢度有兩款蘋果酒Kerne craft cider🥃可以揀,酒精濃度分別係4.5%同6%,4.5%帶點蘋果果香,比較易入口,而6%酒味會比較重

整體Crepe 皮真係整得好好食!煙煙韌韌,又軟熟,口感層次豐富,鍾意食pancake嘅朋友仔唔好錯過呀!
Les  Pierres  Noires
Le  Pecheur
La  Sexy  Suzette
2021-11-01 497 浏览
我嘅生活好需要美食調劑~來一趟法國旅行~可以去灣仔嘅 La CrêperieCrêpe 其實係起源自一個法國沿海小鎮🪔餐廳佈置、餐具都好似喺㗎船上面咁~我哋今次點左 Foie Gras $138油份雖然唔算太重,但好香~配埋焦糖蘋果,絕配😋😋😋另外,Galettes 都係我至愛今次試咗La Moussaillon $158 芒果、大蝦、蘆筍、鱈魚都係另一絕配,非常清新!Lobster Pasta $175呢個都好好食~醬汁係茄汁底加龍蝦汁👍🏻好惹味!龍蝦肉又好爽口彈牙,非常新鮮!甜品本身想share 一個,但真係太好味同太肚餓~試咗新嘅 La Jamaicaine $118佢都真係比較甜,個焦糖係佢地自己整,食到一種獨特嘅味道👍🏻好正仲有🔥添~camera ready另外,La Quebec Saint Malo $88 雜莓配士多啤梨醬~都想食番個非常經典嘅口味👍🏻👍🏻飲品方面,佢推薦左Apple Cider老公試咗話勁正!而我要左蘋果汁🍹非常清甜~健康之選之後一定要再嚟啊~同去旅行嘅情況一樣,每次去完旅行,返香港嗰日都一定會講:之後一定要再嚟啊😂😂
我嘅生活好需要美食調劑~
來一趟法國旅行~
可以去灣仔嘅 La Crêperie

我哋今次點左 Foie Gras $138
油份雖然唔算太重,但好香~配埋焦糖蘋果,絕配😋😋😋

另外,Galettes 都係我至愛
今次試咗La Moussaillon $158
芒果、大蝦、蘆筍、鱈魚都係另一絕配,非常清新!

Lobster Pasta $175
呢個都好好食~醬汁係茄汁底
加龍蝦汁👍🏻好惹味!龍蝦肉又好爽口彈牙,非常新鮮!

甜品本身想share 一個,但真係太好味同太肚餓~
試咗新嘅 La Jamaicaine $118
仲有🔥添~camera ready

飲品方面,佢推薦左Apple Cider
老公試咗話勁正!
而我要左蘋果汁🍹非常清甜~健康之選

之後一定要再嚟啊~
庆祝纪念
纪念日
  • Apple Cider
  • Foie  Gras
朋友想食正宗法式crepe,就即刻諗起呢間位於灣仔嘅La Creperie。我哋叫咗個小食、兩款鹹嘅galette同兩款甜嘅crepe。Octopus Carpaccio ($128)八爪魚薄切好有咬口,口感有d似食緊火腿,點埋橄欖油一齊食,味道鹹香好特別。La Marin ($162)有煎帶子、炒香嘅煙肉同菇菌等,用可麗餅夾住一齊食,味道香濃。帶子煎得岩岩好,肉嫩彈牙。Les Pierres Noires ($142)可麗餅上面鋪咗煙燻火腿、金文畢芝士、蕃茄同太陽蛋,口感層次豐富,點埋蛋汁食更有風味。La Jamaicaine ($118)店員會係放咗香蕉同雲呢拿雪糕嘅crepe上面淋上橙酒之後點火,火焰隨即覆蓋整個crepe,打卡一流。La Plougastel ($82)酸酸甜甜嘅紅桑子雪芭配搭士多啤梨嘅crepe,味道清新好refreshing。Apple Cider ($185 per bottle) 餐廳職員介紹crepes配apple cider係法國最傳統嘅食法。酒精濃度4.5%,芳香嘅蘋果味,酸酸甜甜滲出淡淡酒香,果然同crepes好夾。。。La Crêperie (

Octopus Carpaccio ($128)

La Marin ($162)

Les Pierres Noires ($142)

La Jamaicaine ($118)

La Plougastel ($82)

Apple Cider ($185 per bottle)

La Crêperie (鉅芝樓)
灣仔皇后大道東100-102號鉅芝樓1樓

Kerne cider 🍎🍺 (R) $55Brittany Apple juice 🍏 (L) $45法式蘋果酒配法國可麗餅係最傳統嘅法國人食飯,兩樣配埋一齊食又真係幾夾喎👍🏻,至於左手邊呢款法國製造嘅蘋果汁全香港得呢度先至有,蘋果味超級濃郁又唔會太甜,係我飲過最好味嘅蘋果汁🍹Mussels and French fries 🍟 $178白酒煮青口配即叫即炸薯條絕對係餐廳嘅signature 之一,鮮甜嘅青口有成廿幾30隻分量十足🥰,配埋熱辣辣嘅茄汁醬點粗薯條食🥫,係好高質嘅前菜La Piano $145用咗健康燕麥做原材料嘅crepe煎到香脆可口,而入面主要係煙三文魚、菠菜🥬、自家製沙律醬同埋中間靚靚嘅半熟流心蛋🍳,配埋側邊嘅新鮮沙律菜🥗,有益得來又打卡一流📸Scallops pasta 🍝🍄 $162 意粉面頭有三大粒香噴噴又新鮮嘅帶子,識落超級鮮甜🤤,意粉嘅口感彈牙,配埋煙肉片🥓、大量嘅蘑菇同白酒忌廉汁,撈埋一齊食好正,係完美嘅配搭La Sexy Suzette $118呢款可麗餅用咗火焰來整好夢幻呀🔥,淡淡的白酒味🍷配埋酸酸甜甜嘅芒果雪皅🥭,再加入自家製新鮮檸檬忌廉🍋,提升成
Kerne cider 🍎🍺 (R) $55

La Piano $145

Scallops pasta 🍝🍄 $162

La Sexy Suzette $118
呢款可麗餅用咗火焰來整好夢幻呀🔥,淡淡的白酒味🍷配埋酸酸甜甜嘅芒果雪皅🥭,再加入自家製新鮮檸檬忌廉🍋,提升成個crepe嘅層次感,係一款相對冇咁濟食完又滿足嘅甜品

La Coco Cadiz $88
呢個可麗餅材料好豐富淨係賣相已經好吸引啦😍,入面有香滑濃郁嘅椰子雪糕🥥、超多椰子碎增加口感、焦糖醬、朱古力🍫同埋軟滑又唔太甜嘅忌廉,甜甜地好啱女仔食,好想再encore
2021-10-22 736 浏览
仲記得幾年前光顧過依間法式餐廳既上環分店,印象好深刻,所以今次再黎試下~餐廳裝修得好有格調,以航海為主題,設計別具心思,仿如置身係船中😍 主打正宗鹹甜法式薄餅,亦提供多款Brittany地道美食,店員服務仲要好好呢🥰❀ Oysters 🦪法國生蠔非常新鮮,爽滑鮮甜,肥美多汁,味道帶有海水味,可配以紅醋洋蔥及檸檬汁食❀ Mussels and French Fries 🦪餐廳採用新鮮法國藍青口,雖然平時好少食青口,但依款都幾好啱我口味😋 青口份量好多,肉質飽滿嫩滑,食落仲好鮮甜,浸滿洋蔥湯汁更滋味,估唔到配埋香脆既薯條食都好夾❀ La Marin 🍄Galette係用蕎麥粉製,比較健康又不含麩質,主要用作製鹹味可麗餅。薄薄既三角形餅皮食落微脆又煙韌,帶有淡淡麥香,上面有用白酒忌廉汁煮成既蘑菇及煙肉,仲有煎帶子,味道好香濃又creamy❀ La Plougastel 🍓最中意係兩款甜甜既crepes~Crepes係用小麥粉製成,質感較軟熟,帶有少少甜味。上面有紅莓雪芭、士多啤梨及忌廉,雪芭食落仲有啖啖莓肉!賣相好吸睛,味道清新,酸甜開胃❀ La Jamaicaine 🍌打卡必點~上枱後店員

❀ Oysters 🦪
Oysters

❀ Mussels and French Fries 🦪

❀ La Marin 🍄

❀ La Plougastel 🍓

❀ La Jamaicaine 🍌
打卡必點~上枱後店員會將火焰橙酒淋上crepe,視覺效果一流~長方形既crepe上有焦糖香蕉及雲呢拿雪糕,旁邊仲淋上朱古力醬。經火燒後,食落冰火交融,甜中帶甘,而雪糕會平衡酒味,所以食落唔會太甜膩,同朋友食到好飽都食得晒兩款crepes

❀ Kerne “Craft Cider” 🥃
嚟到依度梗係要學下法國Brittany當地傳統,食法式可麗餅配法國蘋果酒~蘋果酒特別地係用碗裝住,相比平時飲開既apple cider會較重酒味,整體唔會太甜,好易入口~
Kerne “Craft Cider”

Oysters
La Jamaicaine
Kerne “Craft Cider”
  • Apple Cider
2021-10-21 104 浏览
每隔一段時間都會想食crepe,之前分別去過幾間La Creperie 既分店,估唔到疫情期間只剩低呢間🥺 珍惜!尼間都算係傳統嘅法式餐廳,好着重賣相,每個crepe都係襯左色,好有心思。而職員又好nice 兩個人叫咗一個沙律同crepe,估唔到沙律都有crepe墊底,好驚喜。沙律係冷盤,但蝦係炒熟左,而且份量比想像中還要大。諗住健康啲所以叫左個雞肉crepe,配襯既青瓜成就左我既健康😂有胡椒同少少辣椒好加分,味道好豐富。兩個人食兩個crepe已經夠飽,不過屋企人話想睇表演所以我地叫多左個甜品芒果crepe 😂味道少甜,酸酸地,雪糕好似係雪糕同雪杷之間既質感。酒味未散,食落仲有啲啲酒味同苦味(甘味?😂)。今晚一次過食咗3個crepe ,好滿足🥳

今晚一次過食咗3個crepe ,好滿足🥳
1K
2021-10-19 378 浏览
La Creperie講到香港正宗嘅法式可麗餅餐廳🇫🇷, 第一間就諗起La Creperie. 個人喜歡甜品crêpes, 所以幾次去La Creperie 都係食飯後甜品. 今日先係第一次試Galette, 發現原來都幾有驚喜. Le s Pierres Noires Galette $142鹹味既Galette, 可麗餅皮係以蕎麥粉製成顏色會比較深一點🟤每啖都帶有淡淡嘅麥香, 口感軟綿綿. 其實無論係甜crêpes定Galette都有頗多款式, 今次選呢款有camembert cheese, smoked hams, tomato, 中間係半熟蛋🍳. 食前劃開egg yolk, 金黃蛋液增添左濕潤感, 加埋佢個cheese & hams 配埋帶麥香餅皮好夾~Blinis小食底都係用左可麗餅切割成小圓形, 上面鋪左mascarpone cheese 同smoked salmon. 一口size, 軟滑帶微甜mascarpone cheese 配上咸而帶煙燻香嘅smoked salmon 幾好食. Fine de Cancale Oysters 由🇫🇷法國西北Cancale 空運, 每
La Creperie

Blinis

Fine de Cancale Oysters
由🇫🇷法國西北Cancale 空運, 每年只有Sep~Dec時食到最時令嘅.

Oysters 有半隻手大, 口感柔軟飽滿, 第一口係都幾重嘅海水味, 之後就迎黎鮮味, 帶微甜

Mussels & French Fries $178
同樣係seasonal 未必黎到就有得order. 用左法國西北部Brittany 嘅Morisseau mussels, 雖然每隻size 唔大, 但隻隻呈橙色肉質嫩滑, 以white wine 烹調更帶出其鮮味. 而且份量唔少, 食完殼都堆到小山咁.

一邊薯條幼身炸得好香脆, 攞上手不油膩放耐都仲係咁脆, 有令人停唔到手嘅魔力🤣

La Sexy Suzette Crêpes$118
店員會倒flamed Cointreau, 橙味甜酒, 係crêpes上, 藍色火焰會停留係crêpes 幾秒, 視覺上好震撼.

帶橙香crêpes 配上mango sorbet 同lime, 酸酸甜甜加埋檸檬清香好fresh.

La Voiles De Saint Tropes Crêpes $88
記憶中第一次食就係呢款, 可麗餅軟中比起Galette 多左微Q口感同蛋香. salted butter caramel 咸甜嘅味道, 配上caramelized apple 同vanilla ice cream 香甜而不膩, 係食左一啖會令人忍唔住微笑嘅味道😊☺️

Val De Rance Sweet (2%)
呢度Signature 嘅飲品, 據說用Apple Ciders配可麗餅係Brittany最傳統嘅食法 🤤 味道甜甜地, 酒精濃度唔高好易入口, 有d 似Jolllt Sandy, 平時唔好酒嘅我都好喜歡
  • Oysters
  • La Sexy Suzette
  • Mussels and French Fries
  • LES PIERRES NOIRES
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉Set Dinner for 2 $538·• 2 main courses: Lobster Salad & Scallops Pasta·• 2 desserts: La Licorne (Mango, Strawberry, Coconut Ice Cream) & Le Pecheur (Caramelised Bananas, Grilled Almond, Chocolate Sauce)·• 2 drinks: House Wine x2💸 $591.8 (10% charges)❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧*゚-唔太繁忙嘅法國餐廳, 主要係crepe, 亦都有幾款意粉﹑扒﹑漢堡選擇, 亦有幾款海鮮頭盤, 值得一提佢地嘅海鮮好新鮮!星期5晚都唔算多人, Staff好nice服務好好👍🏽Dinner Set都幾抵食, 不過主菜多啲選擇就好啦~-·• Lobster Salad ✰✰✰✰唔好以為佢係salad, 大份到食完差唔多都飽左🤣 好多龍蝦肉, 爽口彈牙! 應該係用蒜煎過, 個sal

============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
Set Dinner for 2 $538
·• 2 drinks: House Wine x2
💸 $591.8 (10% charges)
星期5晚都唔算多人, Staff好nice服務好好👍🏽
Dinner Set都幾抵食, 不過主菜多啲選擇就好啦~
·• Lobster Salad ✰✰✰✰
Lobster   Salad

唔好以為佢係salad, 大份到食完差唔多都飽左🤣 好多龍蝦肉, 爽口彈牙! 應該係用蒜煎過, 個salad好香~ 特別之艼係連個salad下面都有塊crepe, 好煙韌, 夾埋食好似食緊軟綿綿嘅taco咁😙
·• Scallop Pasta ✰✰✰
Scallop  Pasta

帶子好新鮮鮮甜, 但cream pasta相比之下唔係好特別, 不過味道亦相當唔錯~
·• Le Pecheur & La Licorne ✰✰✰✰

Crepe皮真係好食! 煙煙韌韌又鬆軟. 但其實toppings就唔係好特別. 下次會試下鹹Crepe, 應該會同lobster salad一樣咁出色✨
2021-10-08
Lobster   Salad
2021-10-15 78 浏览
✈️餐廳logo 係用法國Brittany Signature Light tower燈塔 ,亦係帶俾法國人店主安全同歸屬感。店主仲主動介紹美食同Brittany。🐙Octopus Carpaccio $128章魚薄片用橄欖油同檸檬汁醃製,提升鮮味。🍟Mussels and French Fries Galettes $178法國藍青口配薯條店主話Brittany 最出名係海鮮同crepie,同埋呢款係時令。青口入口更軟身有咬口,本身淡味更更顯藍青口嘅鮮甜。🌮Les Pierres Noires $142Smoked ham, camembertt cheese, tomatoes, egg salad 用上法國Brittany不含麩質嘅蕎麥粉,切開蛋黃汁傾流而出,仲有埋風乾火腿、芝士同蕃茄。🌮La Jamaicaine $118Vanilla ice cream, cooked bananas, Flamed with Grand Marnier 冰火交融嘅感覺更突出,因為店員當場用火槍燒,幾有心思,加上香蕉同雪糕,甜度適中,甜點嘅可麗餅會更軟綿綿,同鹹點嘅香烤口感會更突出,各有千秋。

🐙Octopus Carpaccio $128
章魚薄片用橄欖油同檸檬汁醃製,提升鮮味。

法國藍青口配薯條

🌮Les Pierres Noires $142

🌮La Jamaicaine $118

🍨Les Voiles De Saint Tropez $88
Vanilla ice cream , caramelised apples, salted butter caramel
Crepe係用咗小麥粉(wheat flour)製成,包括雲呢拿雪糕、焦糖蘋果同海鹽焦糖醬,蘋果特別香甜軟淋,整體佈滿焦糖,適合鍾意比較甜嘅

🍹Kerne Craft Cider Fruity $50/cup
Keltys Craft Cider Organic Dry $50 /cup
2 款都係酒精濃度唔高嘅蘋果酒。蘋果酒配合crepie 可麗餅係法國布列塔尼最傳統嘅食法,前者會較濃果味,後者帶少少啤酒嘅澀味。
2021-10-15 88 浏览
la sexy suzette 小編最鐘意係問下店員推介佢地就推介我地食呢一款店員係上菜既時候會即場加火燒焦外層呢個巳經值得加好多分賣相一流呀👍🏿食落酸酸甜甜 加少少檸檬既苦澀味再夾芒果雪葩一齊食好岩我口味🥰因為知道有啲朋友會好唔鐘意苦澀味但小編就好鐘意食呢種味道甜酸苦百感交集既味道但不失一種清新感覺la piano 原來鹹既可麗餅叫galette今次我地都叫番個黎試下La piano 係餐廳既招牌菜中間配菜有菠菜 三文魚 半熟蛋 同忌廉加持蛋漿流落菠菜加三文魚度mix埋好好食由於主要用無麩質既蕎麥面粉造成所以特別能夠做到香脆帶麥香既味道令到簡單食材變得富有法國特色Scallops pasta我地一入到餐廳除左好想食crepe就係好期待呢個意粉喇餐廳主張供應新鮮海鮮而menu 圖都show到帶子勁大粒而且偏意粉係我偏愛點知食落真係好好食🤩帶子表面煎得香脆 l裏面幼嫩加上忌廉汁同蘑菇
la sexy suzette

點知食落真係好好食🤩
帶子表面煎得香脆 l裏面幼嫩
加上忌廉汁同蘑菇
2021-10-13 76 浏览
// Caramel crepe //Hands down the best caramel crepe I’ve ever had! Definitely coming back for more! It is made perfectly and topped off with nuts and scrumptious caramel ice cream which pairs so well with the crepe! The crepe itself is so chewy and soft with a slightly hard exterior, making it irresistible. It was topped off with a drizzle of caramel sauce as well as bananas!!
// Caramel crepe //

2021-10-12 74 浏览
食過咁多間Crepe 的甜品店第一次試呢間出晒名的傳統法國正宗crepe廚師介紹食crepe 要配上特色蘋果cider作為鋪頭特色飲品同出面買到飲開嘅有好大分別濃濃嘅蘋果味🍎🍎 襯甜膩嘅crepe就最啱前菜:Foie Gras平日唔係鵝肝愛好者, 因為覺得太肥漏不過呢客令我改觀,清甜蘋果醬襯起又幾夾架喎主菜:La Mousaillon 蝦爽口彈牙,魚蓉帶有果香蒜香 超開胃!值得一提係呢味菜嘅餅底同甜品crepe係唔同配方 廚師話咁先可以最夾上面嘅主角🤔好講究呀!Scallops Pasta帶子大大粒配料同醬汁都係standard一貫西餐廳作風 扁意粉少少太膩,2個人share剛剛好👍🏻甜品:La jamaicaine 上枱時會喺你面前點火睇住個火喺度燒下燒下,夠哂綽頭!煮熟咗嘅香蕉配埋雲呢拿雪糕件crepe仲帶有微微酒香 好特別!La Plougastel 件雪芭好冷凍好重raspberry味仲有清甜的士多啤梨同cream 食得出crepe個底本身嘅香味絕對係平時食開嘅甜品crepe

食過咁多間Crepe 的甜品
第一次試呢間出晒名的傳統法國正宗crepe
廚師介紹食crepe 要配上特色蘋果cider
作為鋪頭特色飲品
同出面買到飲開嘅有好大分別
濃濃嘅蘋果味🍎🍎 襯甜膩嘅crepe就最啱

前菜:
Foie Gras
平日唔係鵝肝愛好者, 因為覺得太肥漏
不過呢客令我改觀,清甜蘋果醬襯起又幾夾架喎

主菜:
La Mousaillon
蝦爽口彈牙,魚蓉帶有果香蒜香 超開胃!
值得一提係呢味菜嘅餅底同甜品crepe係唔同配方
廚師話咁先可以最夾上面嘅主角🤔好講究呀!

Scallops Pasta
帶子大大粒

甜品
La jamaicaine
上枱時會喺你面前點火
睇住個火喺度燒下燒下,夠哂綽頭!
煮熟咗嘅香蕉配埋雲呢拿雪糕
件crepe仲帶有微微酒香 好特別!

件雪芭好冷凍好重raspberry味
仲有清甜的士多啤梨同cream
食得出crepe個底本身嘅香味
絕對係平時食開嘅甜品crepe
2021-10-12 278 浏览
灣仔有間法國餐廳🇫🇷以航海為主題⛵昏暗嘅環境帶有酒吧氣息🥂🫕Homemade Brittany Fish Soup $95 自家製魚湯配芝士條同脆麵包粒魚湯好清!感覺有啲似住家媽媽Feel嘅無骨魚清湯!芝士條放落熱湯度融化拉到絲,脆麵包粒放落去變得軟軟,個湯飲得好舒服🥰🦪Mussels and French Fries $178 白酒煮青口配薯條青口一啲沙都無!肉質鮮甜唔腥,白酒湯超鮮甜超好飲😳🍕La Marin $162 採用Gluten-free無麩質蕎麥粉製作之成嘅法式可麗餅,呈三角形狀🔼每角放上一顆煎得金黃色帶子🍄中間喺白忌廉汁煮蘑菇同切粒煙肉🥓味道香濃帶有少量白酒味道🍨Le Defi $88 焦糖雪糕配焦糖香蕉, 海鹽牛油焦糖鐘意焦糖的人有福了!整個都喺焦糖味🥰食食下中間會有少少咸,中和返焦糖嘅甜度,感覺幾特別~焦糖雪糕當中仲有少量脆脆!🔥La Normande $118 蘋果, 青蘋果雪芭, 驚喜之作🔥會著火的甜品!淋上蘋果白蘭地on fire🔥🔥配搭🍎蘋果片同🍏青蘋果雪芭,味道甜甜酸酸,幸福感滿滿!就算著火了雪芭都無咁快溶!店員推介食Crepe配搭法國蘋果酒🍎估唔到法國餐
灣仔有間法國餐廳🇫🇷以航海為主題⛵昏暗嘅環境帶有酒吧氣息🥂

自家製魚湯配芝士條同脆麵包粒

Homemade Brittany Fish Soup

青口一啲沙都無!肉質鮮甜唔腥,白酒湯超鮮甜超好飲😳

🍕La Marin $162

Le Defi

🔥La Normande $118 蘋果, 青蘋果雪芭,
驚喜之作🔥會著火的甜品!淋上蘋果白蘭地on fire🔥🔥
La Normande

店員推介食Crepe配搭法國蘋果酒🍎估唔到法國餐廳飲酒會喺倒落隻碗度,夠哂豪氣!
Cider

🍹Val De Rance Sweet Dry 15% $50
蘋果味道甜甜酸酸,味道淡淡幾開胃!
Val De Rance Sweet Dry

🍹Kerne Craft Cider (Dry & Fruit) $55
蘋果甘味突出,對比起Dry15%, 味道淡淡無咁烈口

Le Defi