2019-05-31 1681 浏览
當晚一行7人去到,事關門口關了門,寫著要讓職員開門,但有點叫天不應叫地不聞,幸好有人出來了我們才能進去。我們的主要目的是水煙,事因差不多每枱都有在玩水煙,我們需要等候,其間就要了2杯高顏值的cocktail:Bluebird($95。籠中的酒杯是鳥的造型,清新的味道,像青瓜味)British Flower($95。玫瑰荔枝味),大家都覺得後者比較好喝最終等到酒都喝光,友人都想走之際水煙就來了,選了檸茶味(氣味非常突出又清新,不錯),可惜來得太遲,我們玩不到一會兒就散場了。
Bluebird

British Flower(

$150 (宵夜)
British Flower(
2019-04-02 1707 浏览
朋友介紹話過呢間吧嘅水煙唔錯,今次終於有時間嚟試下。上到去原來係行會員制,於是我緊係撻左朋個朵先啦,我驚佢唔俾我入呀嘛🤣入到去都好熱鬧,地方細細,但好似容納左好多人,因為佢仲有戶外露台位置。另一個驚喜位置係佢有Live Band,但係係啲年輕人,佢地唱啲歌我都唔識,但氣氛好好。好啦,嗌嘢飲!佢有三款special drink,我地兩女仔就一人叫一款試下。個鳥籠係俾你影完相打完卡佢就會收走,但青檸汁酸酸甜甜開正我果飯,係好飲嘅。朋友果杯就用茶底加酒同蘆薈,不過佢唔飲開酒,佢覺得有啲dry,但我覺得幾好飲🤣都唔錯。而主角水煙我就冇影啦,但水煙就有50幾隻味揀,一般都係同佢講你想要嘅味道然後佢調俾你,今次我都你嗌左茶底加啲水果咁嘅味道,清清地,啲煙唔錯。過程中有個小插曲,職員乜都冇講就放低個墨西哥脆片,朋友周圍望完話檯檯都有,可能係nuts就冇理佢照食,最後埋單先知係收費小食,應該係侍應放錯檯🤣另一檯客真係抱歉,食左你個「nuts」🤣🤣🤣

2019-03-30
$250 (其他)
2019-03-27 1071 浏览
見好耐無見嘅舊戰友,佢提議呢間。佢係openrice預約,呢個方法都幾好,如果有我都會用,要睇個間餐廳有無同埋如果即興,未必有得用。第一次黎呢棟,上到黎見門口都幾型。入到去我算早,陣陣嘅木味我個人十分喜歡。O完T嘅朋友衝過黎嘅時間已經表示好肚餓,呢度都有啲熱食可以點嘅。呢個小食不得了,我地食唔停,店員都好好,有幫我地refill。嘢食不過不失,大致都ok,我是日不適,無乜點食,味蕾係差左啲。呢度主要係飲嘢,食嘢就一般般。飲嘅今次難得唔係酒,呢杯柚子蜜都幾好飲。地方幾好,下次要坐室外,室內音樂有啲大,講唔到啲咩。

第一次黎呢棟,上到黎見門口都幾型。

入到去我算早,陣陣嘅木味我個人十分喜歡。

飲嘅今次難得唔係酒,呢杯柚子蜜都幾好飲。

地方幾好,下次要坐室外,室內音樂有啲大,講唔到啲咩。
2019-03-21 500 浏览
見有好嘅評語、即管來試吓這一間吧。雖然地點不是很就腳,甫進入餐廳,其空間感及氣氛卻給我一個很好的印象。燈光昏暗,巴枱是全場最光的地方,亦是本餐廳的舞台。我特地點了一杯British Flower, 因為此類fancy wine 最合我小女人心意,飲品出場的時候,會有一陣冒煙,酒杯及顔色亦是我很喜歡的。食物選擇不多,不過份量很豐富,適合share。當晚只有少量客人,服務週到,不失為朋友小聚傾計的好地方,也適合情侶咬耳仔。 天氣好的話,露天區也不俗!
見有好嘅評語、即管來試吓這一間吧。

• British Flower
2019-01-23 697 浏览
Happy Friday同朋友飲一杯,就黎左呢間尖沙咀La Base,可以揀坐係室內或者室外,係同朋友歡聚既好地方。室外可以睇到好靚夜景,所以都好多人揀左係室外。由於當晚驚室外太凍,所以揀左室內靜靜地岩同男朋友食野,環境幾有情調,餐廳仲會播放音樂,又有一部大電視。有遊戲corner位,放左好多board game可以俾客人拎黎玩,有UNO、波子棋、層層疊等,可以俾一大班朋友消磨時間。叫左一碟五成熟肉眼扒$288,估唔呢間酒吧出品唔錯,食物幾高質,有驚喜﹗雞翼$78夠晒炸得幾香脆。我叫左TGY Mint Iced Tea$90左,男朋友就叫左Basil Mint Cooler $85右。TGY Mint Iced Tea幾易入口,重薄荷味。總括而言,呢度食物質素唔錯,杯酒值得一讚﹗

室外可以睇到好靚夜景,所以都好多人揀左係室外。

雞翼$78夠晒炸得幾香脆。

TGY Mint Iced Tea幾易入口,重薄荷味。

總括而言,呢度食物質素唔錯,杯酒值得一讚﹗
2018-11-02
  • PrimeRidEyeSteak
2019-01-12 547 浏览
【世界級cocktail 加仼食串燒‼ 酒X肉 最佳配撘!】➖➖➖➖➖la base 嘅環境極舒服!🤤 黎到好有放鬆嘅感覺!呢倒主打好多特色cocktail,而且用左好多中式嘅茶同材料 😳好似鐵觀音、陳皮、菊花等等 cocktail 方面 我地叫左鐵觀音x紫蘇葉紫蘇葉味好岀 再加上鐵觀音 令到成杯野好fresh 好好飲!而另一杯就係玫瑰x洛神花cocktail 賣相十分靚!可惜冇上一杯咁好飲 如果可以再帶岀多啲洛神花嘅酸味就perfect !串燒方面 種類唔算太多 味道亦算係一般,而且算岀得好慢 三個鐘得兩round➖➖➖➖➖𝐓𝐆𝐘 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐓𝐞𝐚 [$85]-Rum - Light, sweet, Tea Tannic, Refreshing𝐀𝐩𝐞𝐫𝐨𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐫[$85]-Aperol, Aperitivo - Light, Citrus, Aperitif, Bitter串燒 [$250 仼食]-煙肉荔枝、蘑菇、多春魚、沙爹豬牛羊雞、雞翼、豬頸肉、秋葵、帶子、三文魚......➖➖➖➖➖wi: 一開始店員送上杯野飲同我地講最啱影呃like相 我心諗😂嗯pinkpink咁
➖➖➖➖➖
la base 嘅環境極舒服!🤤 黎到好有放鬆嘅感覺!
cocktail 方面 我地叫左鐵觀音x紫蘇葉
𝐓𝐆𝐘 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐓𝐞𝐚 [$85]
𝐀𝐩𝐞𝐫𝐨𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐫[$85]
串燒 [$250 仼食]
➖➖➖➖➖
wi: 一開始店員送上杯野飲同我地講最啱影呃like相 我心諗😂嗯pinkpink咁一定又係得個樣我認同 點知一飲就連平時完全吾飲酒嘅我對住都完全抗拒吾到 阿真係好好好好飲阿阿阿阿阿!💕💕💕💕💕吾太鐘意甜野嘅我鐘意鐵觀音cocktail 多啲😚 至於串燒 我就十分推介煙肉荔枝❤其他就麻麻 加上出得幾慢🤢 一晚剩係食到兩串所以唔好試任食就啱了😛
Wu: 呢間野cocktail 比起寸燒真係好好多!如果下次再黎我會簡飲cocktail飲死自己都唔比250食串燒 至於其他野呢次我同呀Wi睇法差唔多!所以只好投訴一下!佢講就話覺得TGY好飲啲咁簡單!實情係攞左我嗰杯黎成杯飲哂!!🤬
➖➖➖➖➖
La BASE HK ( 尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南11-15號余仁生中心3樓
2018-12-08 400 浏览
TST LA BASE- great chilling place with friends!! 由於有朋友大肚,所以就揀間相對靜d又好坐d嘅bar吹下水啦(^^) La base嘅cocktail都比較特別,用左d涼茶、花茶mix出嚟!我就叫左杯好靚嘅cocktail~~好似係玻璃杯嘅玫瑰咁,仲有d干冰係底!影相好靚⭐️⭐️味道酸酸甜甜,幾易入口!大概90幾蚊一杯,正常清bar價錢!最好就早d book位,因為都幾full~ #2018聖誕

🍔去左間樓上酒bar試試佢哋嘅串燒同cocktail。一入到去環境偏暗,窗邊位幾靚,整體上氣氛幾relax😌-串燒任食 ($250) 有足足三個鐘,選擇都幾多😋 蔬菜方面有受歡迎嘅秋葵,蘑菇,翠肉瓜等等。而肉類有普通嘅豬牛羊,仲有另外用沙爹餣製過的。肉類燒得啱啱好,中間仲有少少紅,勁多肉汁😍所有燒物有灑上椒鹽同燒汁。🍔覺得唔同種類嘅燒物可以配唔同醬汁,咁冇咁單一😀-泥到梗係要試下啲cocktail la! 佢哋出名將cocktail 加入中式嘅元素,例如陳皮,涼茶,薑,中國茶等。🍔首先order左影相一流嘅Aperoselle Bour ($86), 入面加左柑橘,所以酸酸哋,配串燒嘅話幾解油膩感♥️ 另外一杯叫HK tea time ($102) 入面有black tea,啤酒,上面有層感覺好似奶蓋嘅嘢,整體有啲似台式奶茶嘅味,好有趣🤤-酒吧入面仲有酒game挽,適合一大班friend 玩同開party🎉🎀 佢哋嘅cocktail 都值得一試👍🏽好有創意

2018-09-29
晚餐想去一間靚靚地GE餐廳食野,上網做完RESEARCH見到La Base有個露天Area幾正,咁緊係坐而起行去食啦。一入到去,餐廳環境幾好,都好乾淨,再出去露天Area睇,唔錯!!好舒服。餐廳有提供水煙服務,可惜我朋友嗅唔慣,加上天氣真係有D熱,所以都係揀返入室內坐。賣相好好,一見到就好想食!!芝士夠多,夠濃。有少少洋蔥同煙肉吊味,但可惜個煙肉唔夠熟得透,D肥好韌,生生地咁,好難咬,而且果程油膉味都幾濃,如果改善左呢樣野就好Prefect。由於小弟係好鍾意食RIBS,一見到餐牌有,又唔貴,咁緊係2話不說點左。一黎到,個樣又係好靚,係一個炸左GE RIBS!!本心滿心期待,可惜一放入口...好韌...而且完全唔離骨,要大力扯先食到,而且醃得唔夠入味。可惜,哂左個RIBS... 呢杯手工啤酒係當日只工推介,可惜我已經完全唔記得個名同個價錢。不過呢杯啤酒好好飲好香,入口一開始比較苦澀同濃味,但係之後有個AFTER TASTE 係甘甘地,好正!!呢個推介。整體黎講都係一間食環境GE餐廳,但食物質素一般般,可能個經理都知道呢個不足,都不停過黎問我地好唔好食,有冇咩意見咁,都係有心去經營GE。如
Carbonara Penne

Roasted Pork Ribs

手工啤酒

整體黎講都係一間食環境GE餐廳,但食物質素一般般,可能個經理都知道呢個不足,都不停過黎問我地好唔好食,有冇咩意見咁,都係有心去經營GE。如果改善左個食物質素就好啦,期待下次再試!
2018-09-05
Carbonara Penne
手工啤酒
  • 手工啤酒,
2018-11-24 255 浏览
食完晚飯上黎吹下水飲返杯。九點幾上到去,以為好冷清成場得幾個客。原來室外有好多露天位置已經爆滿。 我地八個人坐左張長枱,室內地方黎講都算空曠,地方乾淨。佢播嘅都係流行歌。 但個聲量完全無影響傾計。 打開menu,好多自家作cocktail,有好幾杯都好有特色而且味道都好好,特別啱女仕飲。果味重,易入口。第一杯要介紹係 Aperoselle Sour主要味道洛神花同玫瑰, 面頭鋪左一陣泡沫,再加topping。層次感十足。味道酸酸甜, 好快飲哂!第二杯外貌超加分又有睇頭, 打卡一流😂係一個雀籠内有隻玻璃雀仔, 而雀仔就係杯喇,佢條長尾巴就係飲管, 造型超可愛。侍應姐姐仲好好人,知我地未影夠,所以再幫我地加反啲乾冰, 可以一路有煙出。 好貼心❤️雀雀好細隻,要留意吸幾啖就喝光光😅第三杯又係打卡之最, cocktail 係個花樽入面,又係加左乾冰做陪襯。煙霧打開即逝,必定要拍boomerang😝味道係超濃桑莓子,口感有小小似smoothie。 除左飲野仲嗌左shisha。個人覺得比平日食開既耐吃多!8人埋單總數千2左右, 每人未洗200。總括地方環境食物服務各樣質素,值!我會再幫襯! 下次見~
食完晚飯上黎吹下水飲返杯。

第一杯要介紹係 Aperoselle Sour

第二杯

外貌超加分又有睇頭, 打卡一流😂

雀雀好細隻,要留意吸幾啖就喝光光😅

味道係超濃桑莓子,口感有小小似smoothie。

除左飲野仲嗌左shisha。個人覺得比平日食開既耐吃多!

8人埋單總數千2左右, 每人未洗200。
總括地方環境食物服務各樣質素,值!
我會再幫襯! 下次見~
2018-11-04 230 浏览
週五晚上的小聚🌃室外位置都算闊絡,雖然無乜光有啲難影相,但好有feel❤️.🍹Bluebird$95🍹WoW🌷靚到呢😍個鳥籠入面有乾冰,好有仙氣😂味道方面易入口得黎好Fresh👍🏻店員仲會俾一舊酸瓜你,一路食一路飲~.🌹British Flower$95🌹呢杯就果味重啲,甜甜地,感覺幾啱女仔飲~.食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌗性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
週五晚上的小聚🌃
室外位置都算闊絡,雖然無乜光有啲難影相,但好有feel❤️
🍹Bluebird$95🍹

WoW🌷靚到呢😍
個鳥籠入面有乾冰,好有仙氣😂
味道方面易入口得黎好Fresh👍🏻
店員仲會俾一舊酸瓜你,一路食一路飲~
🌹British Flower$95🌹

呢杯就果味重啲,甜甜地,感覺幾啱女仔飲~
食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌗
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
2018-11-02
  • Bluebird
2018-10-04 388 浏览
難得約到兩年無見既朋友仔,當然搵個有氣氛既地方聚下舊。朋友仔提議去尖沙咀既La Base,佢話個度既飲品好特別,影相好靚。你地覺得靚唔靚?第一杯叫Bluebird $95我朋友仔飲呢杯,佢話清清地,易入口,飲到有蘋果同檸檬味。第二杯叫British Flower $95我最愛玫瑰花,見到杯cocktail好似支玫瑰🌹咁就落order。呢杯酒無咩酒味,反而果味較出。我覺得呢杯cocktail 幾特別,可以食到碎粒粒既火龍果肉,口感豐富。食物方面就叫左下面呢幾款食物:Carbonara Penne $98味道較淡,喜歡清淡口味既可以試試Beef Shoulder Ridge $58 and Sichuan Lamb $78羊肉串燒用左強勁既四川香料,食唔到辣既朋友仔叫晒救命🙈

你地覺得靚唔靚?

第一杯叫Bluebird $95
我朋友仔飲呢杯,佢話清清地,易入口,飲到有蘋果同檸檬味。

第二杯叫British Flower $95

食物方面就叫左下面呢幾款食物:
Carbonara Penne $98
味道較淡,喜歡清淡口味既可以試試

羊肉串燒用左強勁既四川香料,食唔到辣既朋友仔叫晒救命🙈
2018-09-17 470 浏览
話説最近係尖沙咀發現左個飲野既好地方,可能係因爲位置既問題,人並唔多,所以都幾適合一班人黎飲下野吹下水。我地都一如既往咁一坐低就叫左杯cocktail飲下先。呢度d cocktail都幾特別,會加入中國風既元素,有店主自己自創既,亦有將一d好classic既cocktail進行改良。創新新奇之餘,味道亦十分balance。有某幾款cocktail既外表仲十分出眾,非常適合打卡。尤其呢款British Flower,好似真係一朵鮮花係煙霧中若隱若現咁,非常夢幻。飲落果味濃郁,幾適合女仔。其實餐廳内都有食物供應,pasta、steak、串燒都有,不過個人覺得食物質素一般。咁其實始終都係一間bar,食物唔出色都可以理解既,都係旨在飲野既時候有d野食下,無咁單調。

British Flower
自選串燒
2018-09-13
British Flower
2018-08-29 266 浏览
A rose speaks of love silently in a language known to the heart呢杯咁靚嘅British flower以玫瑰花為主題用Earl Grey Gin做base加咗d新鮮紅肉火龍果、荔枝甜酒、蘋果汁、檸檬汁同Rose water酒味唔出所以非常容易入口淡淡嘅玫瑰味帶點火龍果嘅清、荔枝嘅甜、檸檬嘅酸、蘋果嘅香相信呢個味道都會適合大部分嘅女仔加上模仿童話故事嘅裝飾就咁望住杯酒就已經令人賞心悅目上枱嘅時候仲有乾冰嘅效果架真係好浪漫好靚搞到掛住睇都唔記得影相

呢杯咁靚嘅British flower以玫瑰花為主題
用Earl Grey Gin做base
酒味唔出所以非常容易入口
淡淡嘅玫瑰味帶點火龍果嘅清、荔枝嘅甜、檸檬嘅酸、蘋果嘅香
相信呢個味道都會適合大部分嘅女仔
加上模仿童話故事嘅裝飾
就咁望住杯酒就已經令人賞心悅目
上枱嘅時候仲有乾冰嘅效果架
真係好浪漫好靚
搞到掛住睇都唔記得影相
  • British Flower
2018-08-14 279 浏览
Cheers🥂 .🔺British Flower $95Homemade earl grey gin with dragon fruit, lychee, apple and lemon juice. Sour favor with seasonal fruit..🔺Skewers $38-138Too salty and bit overcooked. However still a good experience to chat with friends with snack..🔺mojito $78
Cheers🥂 .
🔺British Flower $95
🔺Skewers $38-138