📍 KIN Food Halls📍 鰂魚涌 𝗤𝘂𝗮𝗿𝗿𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 太古坊德宏大廈 Devon House 2樓〔 Follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-"KIN", as in "kinship". < KIN Food Halls > is where you build kinship with friends, family and even colleagues while enjoying delicious food in a comfortable environment.Located in Devon House, Taikoo Place, KIN Food Halls pulls together over 40 popular restaurants in town and even outside Hong Kong and brings their signature dishes to your tastebuds. Order your favorite dishes from Yard
📍 KIN Food Halls
Located in Devon House, Taikoo Place, KIN Food Halls pulls together over 40 popular restaurants in town and even outside Hong Kong and brings their signature dishes to your tastebuds. Order your favorite dishes from Yardbird, Dam:a, Matchali, Chef Studio by Eddy and more. They also offer beers on tap! Great destination during lunchtime or for dinner after work!
With the environment in mind, KIN is committed to sustainability. Part of the furniture is built from repurposed materials, like tables made from watermelon rinds, and benches made from old circuit boards. Ingredients are also responsibly sourced to reduce carbon emissions. What a good cause!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
對「food court」的印象是 衛生一般的、要等位子的、只有連鎖食店吃的地方...
但《KIN Food Halls》這裡是完全嶄新的概念!
在鰂魚涌附近上班的朋友,真是有福了!
位於太古坊德宏大廈的KIN Food Halls,雲集本地及世界各地的人氣食店,並精選他們的招牌菜式,帶到大家眼前
包括米芝蓮一星的 Yardbird、抹茶專門店 Matchali、法國菜名廚 Chef Eddy 的 Chef Studio by Eddy、在金鐘太古廣場起家的披薩店 Emmer 等等
各國美食應有盡有,一定有適合你的選擇!
更設有十幾個beer tap,提供精釀啤酒、日本清酒、特調雞尾酒等🍻
不同時段更可套用各款優惠卷,令餐飲更划算!
說是「香港最佳food court之一」絕不為過!
KIN Food Halls面積達18000呎,可容納多達300位客人
繁忙時段大概也不難找位子
晚上的時候,商業區域變得安靜,這裡就顯得更為寬敞
裝潢時尚、衛生良好,環境相當不錯
一定要提的是他們是推廣「可持續」的一家企業-
室內設計揉合可持續概念,部分家具以循環再造的物料做成
例如部分桌子以西瓜皮做成、椅子以回收電路板做成等
海鮮食材亦選用sustainable seafood,貫切環保理念
十分值得支持👍
這裡不時都會舉辦活動,例如3月17日就會舉辦Emmer的〔薄餅放題🍕〕
每位 $188 即可享用無限即點即製披薩,屆時更會有現場音樂表演
Happy Friday必到之處!
食客可以透過他們的app或自助售賣機,點選自己喜歡的食物
付款後,就可以按單據上所示的位置取餐
• Counter A: Bar / Dessert
• Counter B: Pizza
• Counter C: Pop-up
• Counter D: Soup noodles
• Counter E: Main kitchen
像是我們這晚吃的Emmer披薩,就在Counter B取餐;Chef Studio by Eddy的喇沙湯麵,就在Counter D取餐;日式烤雞,在Counter E取餐;然後到Counter A取飲品跟甜品
不少地方都放置了屏幕,讓食客可以安坐位置上得知何時能取餐
附加收費:
• Zero Foodprint Asia 零碳足食亞洲 (1% of bill):支持農民以對土壤有益的耕種方式照料田地,減低碳足跡
• 外賣包裝費用 (2% of takeaway bill):收益會用作支持「carbon sequestration」的project
Responsibly sourced torched King Salmon sushi (8pcs) ($128)
可持續帝皇三文魚炙壽司
KIN的中央廚房負責的火炙壽司
用上從紐西蘭BAP認證養魚場採購的可持續帝皇三文魚,配搭蔥絲、日本蛋黃醬

Margherita pizza ($108)
瑪格麗特薄餅
之前也嚐過Emmer Pizzeria & Café的薄餅,是即點即製、薄底又多餡料的,相當有水準
這裡的薄餅也能夠複製當店的水準,餅底酥脆,就連批邊都滿好吃
〔瑪格麗特薄餅〕用上San Marzano蕃茄醬、新鮮mozzarella芝士及羅勒,滋味滿滿
Margherita pizza

Lobster bisque laksa ($98)
龍蝦湯喇沙
Chef Eddy 以其法式烹調技巧成名
他的這道招牌菜,用上法式龍蝦湯,配搭帶亞洲風味的喇沙醬和椰汁,製成湯底
配搭時令海鮮,包括鮮蝦、青口、魷魚,還有「摻摻」(油麵、米粉),味道相當豐富
Lobster bisque laksa
Lobster bisque laksa

Japanese-style roasted half chicken ($118)
日式烤雞 (半隻)
Roti Tori的烤雞用上不含抗生素和激素的日本三黃雞
調味用上清酒、鹽麴、昆布鹽,好好吃
熟度剛好,外皮香脆、肉質鮮嫩
配上兩款味道搭配的醬汁,一起吃更惹味

Vegan hojicha sundae ($65)
焙茶軟雪糕新地
Matchali的焙茶當然有質素保證,而且這款焙茶雪糕連純素者都適合呢
配搭黑蜂蜜、蕎麥茶脆脆、烘烤黃豆粉、軟糯白玉糰子,口感超豐富!
Vegan hojicha sundae

MOMO棉花糖夾心華夫鬆餅 ($60)
Campfire S'mores waffle
肚子還有空間的話,不妨嚐嚐這款來自EatDrinkMomo的純素甜點
杏仁窩夫外脆內軟,夾著烤棉花糖,表面擠上Momo自製朱古力醬,還有一球Momo純素杏仁朱古力雪糕
Campfire S'mores waffle

Yuzu lemonade matcha soda ($55)
這裡連飲料也選擇豐富,當然要一併品嚐
Matchali常常都是點他們的抹茶拿鐵,終於在這裡也嚐了他們另一款人氣商品
真的滿好喝啊~沒想過lemonade配上抹茶也滿搭配,還有淡淡的柚子酸甜味道
喝上去還隱約有點在喝檸檬茶的感覺呢😆
Yuzu lemonade matcha soda

N.I.P. Gin Spritz ($52)
本地gin酒品牌無名氏的出品
利用自家品牌gin酒,加入紅桑子、西柚、柑橘、Campari,做成酸甜開胃、酒味不會過於濃烈的cocktail
N.I.P. Gin Spritz
Yuzu lemonade matcha soda
N.I.P. Gin Spritz
2023-03-13 159 浏览
放工同屋企人試下呢個新既KIN Food Hall,位於太古坊德宏大廈,呢度既menu非常用心,係將不同知名品牌最好既菜式集合起來,選擇都幾多,一個地方就可以試到晒咁多美食真係好興奮!Emmer / 大阪燒薄餅 Okonomiyaki Pizza $148好有日本風味! 材料包括蝦肉、紫菜、香蔥,配上酸甜大阪燒醬和蛋黃醬,仲有滿滿既木魚片,薄餅係特別薄同香脆,yummy!Chef Studio by Eddy / 龍蝦湯喇沙 Lobster Bisque Laksa $98摻摻有米粉同油麵,仲有新鮮彈牙既大蝦同埋青口,最鍾意係佢個龍蝦湯混合喇沙醬和椰汁製成,香濃唔辣又好惹味。Triple O’s 牛肉漢堡 $78 超juicy澳洲牛肉漢堡扒、生菜、蕃 茄加上秘製 Triple O’s 醬汁,正! Roti Tori/ 日式烤 1/2 雞 Japanese Style Roasted Half Chicken $118非常香滑日本三黃雞,肉質鮮嫩外皮香脆,咬落仲散發清酒香氣。EatDrinkMomo / MOMO棉花糖夾心華夫鬆餅 Campfire S’mores Waffle $60窩

Triple O’s 牛肉漢堡 $78

非常香滑日本三黃雞,肉質鮮嫩外皮香脆,咬落仲散發清酒香氣。

窩夫夾著留心烤棉花糖, Momo朱古力雪糕非常香滑,仲有烤過既棉花糖配襯,真係。純素飲食者均可安心享用。靈感來自坐在暖暖的篝火旁邊燒著巧克力。

飲品叫左matcha yuzi soda同埋特色茶飲,酸酸甜甜好開胃!

呢度既枱同椅,選用既食材都係走可持續發展既概念,酒吧設有12個啤酒龍頭,提供多款本地精釀啤酒、天然葡萄酒、清酒及雞尾酒,亦都好岩一班同事同朋友黎happy hour!

今個星期五,3月17日晚上將會有120分鐘 KIN X Emmer Pizza 任你食, KIN網店 仲有購票優惠。

六款pizza,包括港式燒味、韓風炸雞、日式大阪燒和經典的瑪格麗特、巴馬火腿和白蘑菇。食到飽仲有Live Music,盡情享受Happy Friday!
周不時都會係鰂魚涌附近搵食原來呢度有間大型既food halls 卻一直不知呢間food halls, 入到去真心會驚歎因為首先,佢既size 真係超超大可以放到好多張枱,事後上網查知可以坐到3百多人但一點也不擠迫俾食客行既位係大過枱既佔用空間再者,佢既設計幾有品味並唔係第一下諗既傳統「food court」設計裝修係有格調既大部份既枱椅係用木系為骨幹成間Hall 既燈光調得比較昏暗食枱上有盞小枱燈,好似一些西餐廳咁,幾有氣氛而且,整個food hall 既座位分間開不同的設計,去除乏味既感覺有一個角位係俾食客走上一個石階,然後以該石階做座椅﹑對著玻璃外的景有一些像日式飯堂的設計,一整排長條形的枱椅排在一起有一些像bar 枱,有高身的椅,靠著近煮餐的位置以上等等,十分有心思,自由選擇坐咩style既位就咩位經過個酒吧位,見到有好多個啤酒頭,成12個細睇下,除了啤酒,仲有清酒及雞尾酒,真係好多選擇food hall 有個特別的概念-「可持續概念」有一些枱係見到上面印有一些圖案logo細睇發現寫著的是枱面的物料有些是西瓜皮做的,有些是芒果核做的等等十分有趣,估唔到廚餘都可以咁有用點食物方面
周不時都會係鰂魚涌附近搵食
原來呢度有間大型既food halls 卻一直不知

呢間food halls, 入到去真心會驚歎
因為首先,佢既size 真係超超大
可以放到好多張枱,事後上網查知可以坐到3百多人
但一點也不擠迫
俾食客行既位係大過枱既佔用空間

再者,佢既設計幾有品味
並唔係第一下諗既傳統「food court」設計
裝修係有格調既
大部份既枱椅係用木系為骨幹
成間Hall 既燈光調得比較昏暗
食枱上有盞小枱燈,好似一些西餐廳咁,幾有氣氛
有一些像日式飯堂的設計,一整排長條形的枱椅排在一起
有一些像bar 枱,有高身的椅,靠著近煮餐的位置
以上等等,十分有心思,自由選擇坐咩style既位就咩位
經過個酒吧位,見到有好多個啤酒頭,成12個
細睇下,除了啤酒,仲有清酒及雞尾酒,真係好多選擇
food hall 有個特別的概念-「可持續概念」
有一些枱係見到上面印有一些圖案logo
細睇發現寫著的是枱面的物料
有些是西瓜皮做的,有些是芒果核做的等等
十分有趣,估唔到廚餘都可以咁有用
點食物方面,一上電梯旁,就會見到有6,7部的電子點菜機
菜式真心超多
而且係franchise左不少其他國家有名既品牌
好似加拿大品牌Triple O’s ﹑Emmer pizza

點餐電子機旁仲有餐具位
可以俾食客斟水﹑拎碗杯筷子既位
雖然係中央點菜,但拎菜時係分開幾個counter 的
佢地有電子的牌,列著由counter A-F
可以見到自己的號碼出現係邊個counter,就去該處拎餐,都算清晰
不過有個位會辛苦D,因為個hall 真係太大,我地又坐得比較入
我朋友出左去3,4次拎食物,都行到好遠
佢話當做運動,好好笑

價錢方面,都幾相宜
環境有品味﹑食物味道有一定的水準
可以坐到咁舒服,性價比係幾高
會帶朋友黎下次試下其他~
➽可持續海鮮雜錦壽司(14 件) $148
Responsibly Sourced Sushi (14-pieces)
首先壽司外形上﹑擺盤幾好
而且睇落色澤都夠亮
入口魚生肉都幾鮮甜,真係唔錯
手卷的飯都包得好實,唔會散開

我平時好少係非壽司店食壽司,怕質素同衛生不好
個人覺得呢一盤不錯
➽大阪燒薄餅 $148
Okonomiyaki Pizza
有趣的口味,大阪燒呢
餅底係薄的,所以烤完都幾脆身
➽檳城潮州炒粿條 $78
Penang Teochew Char Koay Teow
好惹味
味道岩岩好,不會咸,帶辣度的
加上有臘腸(我最愛)﹑鮮蝦同芽菜等
整體都好食
➽焙茶軟雪糕新地 $65
Vegan Hojicha Sundae
呢個好好食
入口有少少似咖啡味,但再食又唔係
係食到有茶香
佢加左一些類似焦糖﹑拖肥糖既糖汁
撈埋一齊食真係好好
旁邊仲有兩大粒丸子,加埋食好彈口
➽Yuzu Lemonade Matcha Soda $55
綠茶味都幾濃香,但不會苦
甜度都適中

➽Happy Potion Kombucha $38
係soda 口味既飲品
入口有少少似啤酒既味道
好特別有趣
2023-03-09
2023-03-08 125 浏览
係見到樓下嗰格局,相信係走高檔路線。晚上6:00時段,真係水靜鵝飛…不過只係想搵個地方食個簡單dinner,好在都算幾好坐,真心講坐得幾舒服~ 唔多人,靜靜地。我揀咗個牛河,水準算係唔錯,話係有機牛牛 $78。味道係OK的,亦都唔會油淋淋!朋友仔揀咗呢個。$98,睇賣相就似普普通通。@$38 百零蚊,坐得舒服,可以慢慢傾吓計,個人覺得可以接受見到有啲似係收咗工落嚟喺飲杯嘢,環境都算OK。總括嚟講,就係food court走高檔路線。呢個價錢,如果食物質素唔掂,應該好快拜拜。
係見到樓下嗰格局,相信係走高檔路線。
晚上6:00時段,真係水靜鵝飛…

我揀咗個牛河,水準算係唔錯,話係有機牛牛
$78。味道係OK的,亦都唔會油淋淋!

朋友仔揀咗呢個。$98,睇賣相就似普普通通。

@$38

百零蚊,坐得舒服,可以慢慢傾吓計,個人覺得可以接受
見到有啲似係收咗工落嚟喺飲杯嘢,環境都算OK。

2023-02-24 145 浏览
住喺港島區,對鰂魚涌太古坊一啲都唔陌生。有親戚住喺附近,所以間唔中都會去食晏飲茶,後來質素越來越差,但價錢就越來越貴,就冇再去食嘢囉。最近朋友講起,太古坊入面有個food court,我就覺得奇怪,商業大廈入面點會有food court🤔明明以前嘅印象都唔係咁,直到有次朋友帶我去食,原來真係開咗個food court 🤣KIN food halls同大食代嗰啲food court唔同,走高檔路線,環境好開揚,光線充足。 人流多,但係環境好大,所以基本上一定有位。Food hall 分咗幾個區域:點餐區、食物區同飲品區。食物區再細分唔同區。叫每一款食物,都會得到一張飲品券,可以喺飲品區,免費拎一杯飲品。成個運作模式係,先係點餐機自助落單,上面會寫咗食物可以喺邊一個區度拎食物,不同角落都有顯示牌,唔驚會過號。Oyako Donburi ($88)親子丼味道比較似中式蔥油雞飯,唔係好日式😅不過味道係唔錯的,好濃味,好惹味,只要唔好當佢係日式丼飯就可以🫢(White) Mushroom Pizza ($138)蘑菇薄餅薄餅都幾大個,同人一齊share就岩哂。雖然係素薄餅,但係都好濃味。薄餅批係

人流多,但係環境好大,所以基本上一定有位。

Oyako Donburi ($88)
親子丼

味道比較似中式蔥油雞飯,唔係好日式😅

(White) Mushroom Pizza ($138)
蘑菇薄餅

薄餅都幾大個,同人一齊share就岩哂。
雖然係素薄餅,但係都好濃味。
薄餅批係薄底,配料好多。
價錢同丼飯比較,感覺薄餅比較抵食。

我個人幾鍾意哩個food hall概念,有時同啲同事一齊出去食飯,每次諗食咩都諗到頭爆。有人唔食哩樣唔食嗰樣,但係去food hall就唔同,可以配合唔同人嘅口味。
當大家食厭附近嘅餐廳,可以嚟試下
2023-01-25 321 浏览
🍜KIN麵KIN 麵在中環街市的快閃店在1月16號開幕啦🎉,名字是取自諧音「見面」,精選出8款精英餐廳品牌麵食,有總裁牛肉麵之稱的台灣有機牛肉麵、Dam:a Noodle Bar嘅韓式人參走地雞湯叉燒麵、名廚Jason Yeoh嘅檳城潮州炒粿條等等很值得支持的是它們採用可持續發展的優質食材,配料來自本地、可再生和低碳食物~辛外賣餐盒都是以農業副產品APM 製法,用小麥加工製成,百分百可生物降解,減少環境污染,如果你吃完將餐盒退還回收,還可獲得小獎勵,大家都可以做多一小步,為地球減碳出一分力♻🥘檳城潮州炒粿條…Axian's Selection最喜歡這個很對我胃口,以魚露、醬油跟馬來西亞辣椒醬調味,有加了蝦子跟臘腸,咸香咸香的非常特出,跟我一樣愛重口味跟吃辣的話可以試~🥩台灣有機牛肉麵 …總裁牛肉麵牛肉煮得很軟,湯底也算濃郁,如果可以選半筋半肉的話就更讚~🍜韓式人參走地雞湯叉燒麵…Dam:a Noodle Bar人參味沒有很濃,因為我是個很怕參味的人,半熟蛋很好吃🥧本地蜂蜜走地雞蛋撻選用了香港本地走地雞農場出產的新鮮雞蛋,蛋漿加入地道蜂蜜製成,就蛋漿的顏色就已經跟跟平時吃到的不太一樣,可
🍜KIN麵

🥘檳城潮州炒粿條…Axian's Selection

🥩台灣有機牛肉麵 …總裁牛肉麵
牛肉煮得很軟,湯底也算濃郁,如果可以選半筋半肉的話就更讚~

🍜韓式人參走地雞湯叉燒麵…Dam:a Noodle Bar
人參味沒有很濃,因為我是個很怕參味的人,半熟蛋很好吃

🥧本地蜂蜜走地雞蛋撻
選用了香港本地走地雞農場出產的新鮮雞蛋,蛋漿加入地道蜂蜜製成,就蛋漿的顏色就已經跟跟平時吃到的不太一樣,可以一試哦~

🦐蝦籽花膠撈麵
有5,6片小花膠,然後蝦籽有帶辣,在吃的時間加一點湯上去就可以很好的拌勻

🐮乾炒有機牛河
是用紐西蘭有機牛肉不會柴,好像是回到香港第一次吃到炒河炒,雖然很邪惡但把這個quota給它ok的啦~

💲約HKD 58 ~ 88
🏡中環皇后大道中 93 號中環街市地下 G11 號舖
喺側魚涌返工,唔知去邊度食嘢,可以嚟呢到———Kin Food Halls👀Kin Food Halls位於鰂魚涌太古坊,係商業區中現代化嘅美食廣場,喺入面可以食到來自50多個國際知名美食品牌嘅菜式、餐點同小食,每一道菜都係喺中央綠色廚房製作,而且大多採用有機同可再生農業食材,仲可以追溯埋食材來源👏一入到去就會見到環境好有簡約日本風格嘅設計,地方好開揚,啲位好舒服,然後會見到自助點餐機,好鍾意呢種結合科技嘅美食廣場,效率高好多呢🙈我哋叫咗幾款不同國家嘅美食,例如係韓國嘅韓式辣海鮮湯麵、檳城嘅潮州炒粿條、泰國嘅有機牛肉船麵同芒果糯米飯。另外仲要咗生煎包,同埋本地蜂蜜和走地雞蛋撻😋飲品方面叫咗草莓抹茶拿鐵,每樣食物水準都好高🙆而且畀到一種好精緻嘅感覺,同我以往喺美食廣場用餐嘅體驗大大不同。因為以前喺美食廣場食野,多數都喺要求快,只係快快填飽個肚就算,但係喺呢度實在太舒服了☺️令我不禁慢落嚟享受慢食儀式,感受每一啖美食嘅滋味,咁先係人生一大樂事呢✨instagram: ohsuyeherehttps://www.instagram.com/ohsuyeHERE/

instagram: ohsuyehere
2023-01-22 136 浏览
收爐快樂!🔥辛苦完一年得來志在食 今晚緊係要食餐好!😋放工行去KIN Food Halls覓食就啱啱好🤩最近佢哋仲推出咗好多賀年食品 夠晒應節!🧧作為可持續概念嘅food court 呢度提供多款唔同地區嘅美食選擇 仲有一款啱你心水!😎◍「環保雜錦壽司」🍣 $148話晒都係可持續發展food court 所以壽司魚生都一定係responsibly sourced!全部食落都好新鮮 既好食又環保♻️!◍「KIN 獨享滋味盆菜套餐」🍲 $128邊個話一個人就唔可以食盆菜 嚟呢度就最啱啦 可以獨享一個盆菜🤩而且材料都唔少 有鮑魚冬菇蝦 咩都試吓啱啱好😋◍「豐衣足食賀年套餐」🐟 $138最想都係日日豐衣足食😎食呢個花膠鮑魚撈麵就啱啱好 絕對夠晒睇頭!🧡◍「招牌日式烤雞」🐥 $118必食嘅就係雞 特別喜歡呢個烤雞😻食落皮脆肉滑!◍「檳城潮州炒粿條」🥡 $78呢個炒粿條融入馬來西亞在地元素 食落惹味得嚟仲鍋氣十足!🌶️ ◍「芒果糯米飯」🥭 $58嚟到甜品環節仲可以喺度試到淺水灣名物 @sipsonghk 嘅mango sticky rice!食落超香椰奶味 滿足到去泰國嘅心!🥹📍KIN Food Ha

◍「環保雜錦壽司」🍣 $148

◍「KIN 獨享滋味盆菜套餐」🍲 $128

◍「豐衣足食賀年套餐」🐟 $138

◍「招牌日式烤雞」🐥 $118

必食嘅就係雞 特別喜歡呢個烤雞😻食落皮脆肉滑!

◍「檳城潮州炒粿條」🥡 $78

◍「芒果糯米飯」🥭 $58

📍KIN Food Halls (鰂魚涌) #lala_foodie_quarrybay
鰂魚涌英皇道979號太古坊德宏大廈2樓
❗️號外❗️鰂魚涌最近開左一個全新既food hall😳呢個美食廣場係以可持續概念提供多款名廚佳餚美食,而每一道菜都係中央綠色廚房製作,大多採用有機及可再生農業食材,你食既每道菜都可以追溯到食材來源,係呢到仲可以品嚐到來自50多個國際知名美食品牌。除左食之外,呢到既酒吧設有18個啤酒龍頭🍺,提供多款本地精釀啤酒、天然葡萄酒、清酒同雞尾酒。KIN Food Halls 的菜式逢星期一都會更新,保證每星期黎都有驚喜🧡今次我就去試左唔同既菜式,除左有日式、西式、泰式既餐點外,仲有配合新年既應節中式美食🧧。。🔘KIN Classic獨享滋味盆菜套餐 每位128評分:🌕🌕🌕🌕🌑評語:新年點可以唔食飯個盆菜應節架!呢個盆菜唔好睇佢細細盤,除咗花菇白蘿蔔同其他蔬菜外,仲有原隻十頭鮑魚,黃油走地雞同可持續虎蝦添,非常足料!而且套餐仲有一個蔬菜撈起,配上自家製嘅日式芝麻醬,非常開胃!🔘KIN Classic豐衣足食賀年套餐 每位138評分:🌕🌕🌕🌕🌑評語:大大碗嘅紅燒花膠鮑魚蛋麵,用料一d都唔馬虎,每一條蛋麵都沾上濃郁嘅醬汁,新年必食之選!🔘KIN Sushi $138評分:🌕🌕🌕🌗🌑評語:壽司分別有帝王三

🔘KIN Classic獨享滋味盆菜套餐 每位128
評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🔘KIN Classic豐衣足食賀年套餐 每位138
評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🔘KIN Sushi $138
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
評語:壽司分別有帝王三文魚,帶子同埋油甘魚,而最特別之處就係佢哋都係用左可持續海鮮,再配上柚子味噌同辣蛋黃醬,oyishi~

🔘Sip Song Mango Sticky Rice
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
評語:連sip song都有呀😍唔洗再入到淺水灣先食到啦,芒果糯米飯質素依然係咁好,做飯後甜品啱晒!
2023-01-12 2629 浏览
工作繁忙,晚餐於公司附近提供多款名廚佳餚的美食廣場解決這裏的菜式每星期一會更新,即使經常前來午膳仍能保持新鮮感最吸引我的是可於同一餐廳品嚐來自50多個國際知名美食品牌所有菜式均在綠色中央廚房製作,採用有機及可再生農業食材,可追溯食材來源酒吧設有18個啤酒龍頭,有多款本地精釀啤酒、天然葡萄酒、清酒及雞尾酒$138的豐衣足食賀年套餐有紅燒花膠鮑魚蛋麵,加上濃郁高湯熬製的醬汁是香濃配搭的不二之選套餐還有蔬菜撈起配自製日式芝麻醬,絕對是新年的一抹小清新KIN 獨享滋味盆菜套餐內有原隻十頭鮑魚、可持續虎蝦、黃油走地雞、紅燒五花肉、花菇、魚蛋、枝竹、蔬菜、白蘿蔔及蓮藕!同樣有蔬菜撈起配自製日式芝麻醬!自得其樂雜錦壽司採用可持續海鮮製作,確保養魚場有謹慎恪守水產養殖業的良好標準招牌日式烤雞以清酒、鹽麴和昆布鹽調味製成!外皮鬆脆,肉質嫩滑檳城潮州炒粿條鍋氣十足、色深醬濃,每一口都火辣惹味甜品芒果糯米飯以濃郁椰奶覆蓋初熟的芒果切片,甜而不膩Bourgogne 2020莫利歌菲娜莊園夜丘黑皮諾有機紅酒散發出紅色漿果,丁香和泥土味
工作繁忙,晚餐於公司附近提供多款名廚佳餚的美食廣場解決
這裏的菜式每星期一會更新,即使經常前來午膳仍能保持新鮮感
最吸引我的是可於同一餐廳品嚐來自50多個國際知名美食品牌
紅燒花膠鮑魚蛋麵
蔬菜撈起配自製日式芝麻醬
套餐還有蔬菜撈起配自製日式芝麻醬,絕對是新年的一抹小清新
雜錦壽司
招牌日式烤雞
檳城潮州炒粿條
檳城潮州炒粿條鍋氣十足、色深醬濃,每一口都火辣惹味
芒果糯米飯
甜品芒果糯米飯以濃郁椰奶覆蓋初熟的芒果切片,甜而不膩
Bourgogne 2020

2023-01-11
紅燒花膠鮑魚蛋麵
雜錦壽司
招牌日式烤雞
Bourgogne 2020
  • 豐衣足食賀年套餐
2023-01-11 1573 浏览
越來越多朋友喺鰂魚涌返工 放工同朋友聚餐 每個人都想食唔同嘢😧 太古坊呢個美食廣場KIN FOOD HALLS好fit😍 好大好多位坐得舒服 有好多款名廚佳餚 中西日東南亞菜式有 米芝蓮星級大廚菜式都有✨🇯🇵🇭🇰🇺🇸🇹🇭 價錢都好好合理👍🏻最癲係我發現呢度嘅酒賣得好平😧 平時喺中環要百幾蚊嘅draftland 呢度係半價‼️ 即刻每人飲咗兩杯先走🤣❣️KIN 獨享滋味盆菜套餐 ( 每位 $128) 原隻十頭鮑魚 | 可持續虎蝦 | 黃油走地雞 | 紅燒五花肉 | 花菇 | 魚 蛋 | 枝竹 | 蔬菜 | 白蘿蔔 | 蓮藕如果係一大盤嘅盆菜 我一定唔會嗌🫣 但係呢個細細份咁精緻 每樣配料真係用心煮✅ 蝦好新鮮 雞同五花肉都入味質感好💕 調味啱啱好唔會太鹹太多南乳 配埋啲菇蓮藕蘿蔔 新年必食‼️仲配咗個蔬菜撈起配自製日式芝麻醬~❣️豐衣足食賀年套餐 (每位 $138) 紅燒花膠鮑魚蛋麵 蔬菜撈起配自製日式芝麻醬另一個新年期間嘅選擇👍🏻 有矜貴嘅蝦籽 花膠及香菇 配上濃郁醬汁~❣️環保雜錦壽司 (14 件) $158第一次睇到壽司標明用可持續海鮮製作 而且都唔貴 呢點幾欣賞‼️🙆🏻‍♀️🐟帝皇三文魚:辣蛋

❣️KIN 獨享滋味盆菜套餐 ( 每位 $128)
調味啱啱好唔會太鹹太多南乳 配埋啲菇蓮藕蘿蔔 新年必食‼️
仲配咗個蔬菜撈起配自製日式芝麻醬~

❣️豐衣足食賀年套餐 (每位 $138)
紅燒花膠鮑魚蛋麵 蔬菜撈起配自製日式芝麻醬

❣️環保雜錦壽司 (14 件) $158
🐟帝皇三文魚:辣蛋黃醬/柚子味噌/帝皇三文魚及魚籽
🐟油甘魚:原味/辣蛋黃醬/柚子味噌/油甘魚及魚籽
🐟帶子:辣蛋黃醬/柚子味噌
同朋友都鍾意食日本嘢 好快就清盤🤣🇯🇵

❣️檳城潮州炒粿條 $78
呢碟係我最愛‼️ 超級惹味 辛香嗆辣 帶點焦香🔥 絕對係我返工可以日日食嘅✅
真係條條分明 有蛋芽菜韭菜蝦 最特別嘅係有臘腸🤣

❣️Moscow Mule $48
❣️Oolong Tea Collins $48
❣️Ginger Honey Lemon $42
❣️Gin Spritz $52
最驚喜嘅係呢度酒嘅選擇好多‼️😧 完全唔係普通嘅 food court🤪
可以飲到draftland cocktail on tap😍 每一款酒到好有特色又好飲🥳 紅白sake cocktail都有 仲要咁平 可以瘋狂飲🤣
  • Cocktail
  • 日式烤全雞
  • 檳城潮州炒粿條
  • 盆菜套餐
2023-01-11 149 浏览
今日同女朋友黎到一個新開美食廣場 現場有多款名廚佳餚非常現代化,係行一個可持續概念每一道菜均在中央綠色廚房製作大部分食材都係有機及可再生農業另外價錢非常經濟實惠,平均都低於HK$100要提既另一點是這裏的酒吧設有18個啤酒tap提供多款本地精釀啤酒、天然葡萄酒、清酒及cocktails KIN 獨享滋味盆菜套餐有原隻十頭鮑魚,可持續虎蝦,黃油走地雞紅燒五花肉,花菇,魚 蛋,枝竹,蔬菜,白蘿蔔,蓮藕等食材非常豐富,係一個迷你盆菜再加上蔬菜撈起配自製日式芝麻醬有花膠鮑魚蛋麵,以及爽脆清新的蔬菜撈起,包你新年吃得豐足!KIN 豐衣足食賀年套餐蝦籽炒香,加上花膠及香菇,配合由濃郁高湯熬製的醬汁,完美包覆全蛋麵呢個配搭令到味道好香濃環保魚生壽司 (8 件)分別有帝皇三文魚,油甘魚和帶子都係可持續海鮮檳城潮州炒粿條經過創作改良,並融入馬來西亞在地元素的版本以焦糖黑醬油和魚露作調味再加入辛香嗆辣的南洋辣椒醬又香又辣好惹味泰式牛肉炒糯米飯做法係傳統泰式肉碎飯上加入牛脂油快炒最後再加上脆炸鴨蛋製作而成,將所有味道完美結合在一起,成就了這道名為「Buddy 的至愛」
今日同女朋友黎到一個新開美食廣場
現場有多款名廚佳餚
非常現代化,係行一個可持續概念
每一道菜均在中央綠色廚房製作
大部分食材都係有機及可再生農業
另外價錢非常經濟實惠,平均都低於HK$100

要提既另一點是這裏的酒吧設有18個
啤酒tap
提供多款本地精釀啤酒、天然葡萄酒、清酒及cocktails
KIN 獨享滋味盆菜套餐

有原隻十頭鮑魚,可持續虎蝦,黃油走地雞
紅燒五花肉,花菇,魚 蛋,枝竹,蔬菜,白蘿蔔,蓮藕等食材
非常豐富,係一個迷你盆菜

再加上蔬菜撈起配自製日式芝麻醬
有花膠鮑魚蛋麵,以及爽脆清新的蔬菜撈起,包你新年吃得豐足!

KIN 豐衣足食賀年套餐

蝦籽炒香,加上花膠及香菇,配合
由濃郁高湯熬製的醬汁,完美包覆全蛋麵
呢個配搭令到味道好香濃

環保魚生壽司 (8 件)

分別有帝皇三文魚,油甘魚和帶子
都係可持續海鮮

檳城潮州炒粿條

經過創作改良,並融入馬來西亞在地元素的版本
以焦糖黑醬油和魚露作調味
再加入辛香嗆辣的南洋辣椒醬
又香又辣好惹味

泰式牛肉炒糯米飯

做法係傳統泰式肉碎飯上加入牛脂油快炒
最後再加上脆炸鴨蛋製作而成,將所有
味道完美結合在一起,成就了這道名為「Buddy 的至愛」
2023-01-11 435 浏览
從來未有美食廣場令我有驚喜,估唔到真係有!位於太古坊的現代美食廣場 Kin Food Hall, 新概念、水準得! 最大賣點是提供多位米芝蓮星級大廚的菜式,價錢只在百元左右;而且每一道菜皆在中央綠色廚房製造,可持續的食材,能為環境盡一分力,心情更好。四道套餐中,我最欣賞日式燒雞,皮脆肉嫩,味道好;檳城潮州炒粿條傳統做法,竟然用豬油渣!兩道特備新春菜式盆菜及賀年套餐性價比高。 KIN 獨享滋味盆菜套餐 $128一位盆菜的份量,自己可以獨食原隻10頭鮑魚,兩隻可持續虎蝦,黃油走地雞數件,仲有紅燒五花腩、花菇、魚蛋、枝竹、蘿蔔、蓮藕、黃芽白,多元全面。 跟一小碗蔬菜撈起,當中有羅馬菜、紅蘿蔔、青瓜、大蔥、蛋絲及合桃等,備以芝麻醬調味,剛好提味而不會過濃,當然落幾多可以自己決定。 檳城潮州炒粿條 $78以馬來西亞地道的黑醬油、潮州人喜用的魚露調味及辛香南洋辣椒醬調味,未食都知道層次豐富,鑊氣十足很惹味。 材料有蝦、豬肉、芽菜之外,仲俾我搵到有豬油渣及臘腸,怪不得!不過食唔晒打包第二天食,變得鹹咗啲,不及當天即時食出前色。 豐衣足食賀年套餐 $128個名聽到好開心,原來係紅燒花膠鮑魚蛋麵,同樣跟

KIN 獨享滋味盆菜套餐 $128
蔬菜撈起

檳城潮州炒粿條 $78

豐衣足食賀年套餐 $128
豐衣足食賀年套餐
個名聽到好開心,原來係紅燒花膠鮑魚蛋麵,同樣跟個蔬菜撈起。
豐衣足食賀年套餐
特式是以熱鍋烘香的蝦籽,成功為蛋麵提升香味,花膠鮑魚煮至軟身夠火候,再加濃郁高湯,幾好味!

豐衣足食賀年套餐
更送飲品一杯,我揀了紅棗茶,自配免費花生。
紅棗茶
日式燒雞 $118
日式燒雞
配合上日式甜辣醬及香草汁,重點是燒至皮脆肉嫩,雞胸位不算嚡。
環保雜錦壽司14 $158
環保雜錦壽司14件
特式是採用可持續海鮮製作,包括帝皇三文魚、油甘魚、帶子等,來自紐西蘭及澳洲的BAP 和 ASC 認證養魚場,減少環境污染,吃得安心。
環保雜錦壽司14件
調味方面,刻意以原味、辣蛋黃醬及柚子味噌對比,十四件才$158,吃得過。

芒果糯米飯 $58
芒果糯米飯
非常好味的芒草糯米飯,成功在於濃郁的椰奶,又香又滑,甜度適中,新鮮初熟的芒果亦記一功,配合蒸糯米飯,口感豐滿香甜,心水推薦!
芒果糯米飯
茶水自助,非常整齊乾淨。
酒吧設有18個啤酒龍頭,提供多款精釀啤酒、天然葡萄酒、清酒及雞尾酒,Happy Hour 不妨考慮。
剛好是周五晩,我哋興起飲番杯,Whiskey 與白酒,過了輕鬆一個晚上。
Whiskey 與白酒
前身是一間中式酒樓,所以面積很大,據說18000平方尺,設計簡約新穎,非常寬敞,分不同區域,設置不同款式的座位,甚至私人房間亦有,我覺得有西日混合菜小店氣氛,非一般的自助美食廣場,可容300人。晚上人流不多,剛好讓我們取得卡位。

自助形式購票,在顯示板上可看到輪候號碼,然後自己找座位。食物準備好自取,如一般美食廣場流程。

值得重訪,很想試吓龍蝦湯喇沙、泰式牛肉炒糯米飯、泰式雞肉薄餅、紫薯麻糬窩夫!

2023-01-07
2023-01-11 120 浏览
今日約左舊同事Gathering,佢地帶我去太古坊新開半年嘅【KIN Food Halls】,貪佢有成300個位夠晒大可以慢慢傾,最重要有18個生啤龍頭,可以揀本地精釀啤酒、天然葡萄酒、清酒同雞尾酒,食嘢之餘又可以飲番杯。自己揀好位就可以用KIN App落單,有成200款食物可以揀。佢地主打亞洲風味嘅美食,食譜嚟自45 個名廚同品牌,由米芝蓮星級大廚嘅菜式到街頭美食都有。餐牌每星期都會更新,唔怪得舊同事食極都唔厭。美食廣場強調可持續概念,超過1/4建築材料都用左可再生物料,例如用豉油豆渣做嘅枱面。佢地嘅菜式大部份都用有機、可再生同可追溯源頭嘅食材。環保魚生壽司 ($138)一於試下佢地用可持續海鮮做嘅雜錦魚生壽司,一客8件有,帝皇三文魚、油甘魚同帶子鮮味十足,分別配左柚子味噌同辣蛋黃醬,別有一番風味。KIN 豐衣足食賀年套餐 ($138)賀年套餐有"紅燒花膠鮑魚蛋麵"同"蔬菜撈起配自製日式芝麻醬",用料同配色都好有節日氣氛。全蛋麵爽滑,撈勻蝦籽同高湯濃香滋味。加埋花膠鮑魚就更矜貴。"蔬菜撈起"有椰菜、紫椰菜、青瓜、紅蘿蔔、雞蛋同合桃,七彩蔬菜切成幼絲砌到好似花咁,加埋日式芝麻醬撈起,寓

環保魚生壽司 ($138)

KIN 豐衣足食賀年套餐 ($138)
"蔬菜撈起"有椰菜、紫椰菜、青瓜、紅蘿蔔、雞蛋同合桃,七彩蔬菜切成幼絲砌到好似花咁,加埋日式芝麻醬撈起,寓意撈到風生水起,意頭好好,真係新年必食。

泰式雞肉薄餅 ($158)
餅底煙煙韌韌舖滿香辣嘅花生醬,餡料有雞絲同煙燻馬蘇里拉芝士,再配上芫茜、豆芽、泰式辣椒粒同羅勒,有d似Pizza版嘅喇沙,鍾意花生醬嘅人唔可以錯過。
龍蝦湯喇沙 ($98)
材料好豐富有青口、大蝦、蜆、魷魚、魚片、溏心蛋、豆卜。法式龍蝦湯加埋喇沙醬同椰汁做嘅湯底比平時食倒嘅濃厚,麵底係摻摻夾雜米粉同油麵,索晒D龍蝦湯,鮮味中帶微微辣度好醒胃。
MOMO紫薯麻糬窩夫 ($60)
紫薯雪糕同麻糬窩夫都係用杏仁奶做,係純素同Gluten-free。上面嘅紫薯塊包左一層酥脆糖皮,甜甜脆脆味道一流。
Moscow Mule ($48) Hojicha Latte ($55)
每款食物都會附送一杯烏龍茶,有張牌仔俾你去飲品區拎,要凍同熱都可以。我叫左杯Moscow Mule Cocktail,酸酸地有少少薑味,加左接骨木花糖漿仲有一股獨特嘅香氣。

有別於傳統美食廣場,位於太古坊新開嘅Food Hall,時尚簡約設計,兼備有人工智能及自動化系統,將環保概念 ,持續飲食習慣,推廣至美食當中。而且Food Hall仲有50多個國際知名美食品牌,令大家嘗盡名廚佳餚,又可不知不覺間改變飲食習慣,為地球出分力。每道菜式都由中央綠色廚房製作,採用有機及可再農業食材,而且每道菜都可以追溯食材來源,食物品質💯分保證!另外一定要介紹一下場內酒吧,因為美食廣場竟然有酒吧!仲設有18個啤酒龍頭,提供多款本地精釀啤酒,天然葡萄酒,清酒及雞尾酒。❣️臨近新年仲有特色賀年套餐:🧧KIN Poon Choi Combo 獨享滋味盆菜套餐一人盆菜獨食自肥,有原隻十頭鮑魚,可持續虎蝦,黃油走地雞,魚蛋,入味紅燒五花肉,花菇,枝竹,白蘿蔔,蓮藕,蔬菜。足料獨食大滿足。🧧KIN Chinese New Year Combo豐衣足食賀年套餐: 紅燒花膠鮑魚蛋麵全蛋麵條條掛上香濃濃郁高醬汁,十頭飽魚加上軟滑花膠及香菇,加上烘香蝦籽風味滿分!兩個套餐都有❣️蔬菜撈起配自製日式芝麻醬,迷你撈起可愛度爆燈!🐓Japanese Rotisserie Half Chicken 日式燒春

❣️臨近新年仲有特色賀年套餐:
🧧KIN Poon Choi Combo 獨享滋味盆菜套餐
KIN Poon Choi Combo 獨享滋味盆菜套餐

🐓Japanese Rotisserie Half Chicken 日式燒春雞
燒雞肉嫩juicy! 雞皮金黃香脆,無油膩感。仲配有兩款醬汁,一雞三口味。

🍣 Responsibly Sourced Sushi環保魚生壽司
14件雜錦壽司,包括有帝皇三文魚,油甘魚,帶子,另外仲用上本地種種新鮮蔬菜。環保持續海鮮有認證,而且非常鮮味。

🍜 Penang Teochew Char Koay Teow檳城潮州炒粿條
竟然food halls都食到咁有鑊氣嘅炒粿條,豬油渣炒香粿條,加入焦糖黑醬油,魚露,南洋辣醬,通通惹味又signature。而且配有大蝦及臘腸,滿滿檳城風味。

🥭 Mango Sticky Rice芒果糯米飯
芒果香甜,糯米軟糯香棉,配有濃郁椰奶,食飽飽都一定要點來食。
Mango Sticky Rice芒果糯米飯

飲品~
Sunday’s Highball
LAIBA Passion De-light
Happy Potion Kombucha
Sunday’s Highball LAIBA Passion De-light Happy Potion Kombucha
2023-01-06
KIN Poon Choi Combo 獨享滋味盆菜套餐