2017-08-19 146 浏览
價錢合理食物質素高最重要的是服務態度非常好很有耐性介紹酒類生蠔類主菜我很喜歡主菜的豬鞍豬鞍與蘋果醬配合得天衣無縫很值得一試其他的牛與羊也很好但我比較他們的豬鞍今天晚上的安排很喜歡生蠔有南非的比較易入口配合白酒一隻蠔一口白酒簡直完美另外叫了一個黑松露蘑菇湯感覺不錯環境設計也很有心思於工廈中也帶出藝術的感覺
價錢合理

於工廈中也帶出藝術的感覺
2017-08-19
  • 鹿兒島黑豚豬鞍
2017-08-19 140 浏览
放工與同事在公司附近晚餐,這一帶的工厦實在太多選擇, 根據朋友的口碑今晚選擇了巧明街工廈裹的 k 2 kitchen 到步見餐廳裝修格調舒服員工招呼不錯,细看Menu菜式不少,選了熱門推介的……k2 kitchen慢煮三文魚 / $ 108這道菜一出場有驚喜!當打開蓋碟底的乾冰霧飄出 製造出特别效果。除了賣相美,味道也相當不錯!三文鱼肉滑而肥美甘香又 juice,利用紫薯,青豆,黑 蒜頭 等,做成的醬汁,顏色配合得很美味道又很夾。油封鴨髀煙肉白豆/ $ 208顏色金黄 肉質结實度適中,有嚼勁越食越甘香好味!鴨脾下的白豆吸收了煙肉和鴨的鲜甜夠淋夠入味!朱古力 心太軟/ $ 68這個甜品實在太美味了切開朱古力流心的,不太甜面層脆卜卜朱古力味香農,太好味了!今晚的晚餐實在太美味了!這個工廠區真是個臥虎藏龍的地方, 果然 名不虛傳!
k2 kitchen慢煮三文魚 / $ 108

油封鴨髀煙肉白豆/ $ 208
顏色金黄 肉質结實度適中,有嚼勁越食越甘香好味!

鴨脾下的白豆吸收了煙肉和鴨的鲜甜夠淋夠
入味!

朱古力 心太軟/ $ 68

2017-08-09
2017-08-17 108 浏览
觀塘同其他區唔同,最多係工廠內的特色餐廳,K2就係其中一間。地方唔算話好大,去食最好訂定枱。呢排仲有promotion, like fb 有八折!去到首先有餐前小吃,包括長麵包條和一口三文魚。Lunch set 今日湯係咩咩咩紫薯蓉湯,所以大家都選擇沙拉,但都係無特別。野喝全部唔洗另加錢。凍朱古力和特喝都唔錯。Main course 有1. 檸檬蟹肉Risotto配料唔夠,口感無咩疊次,好似大部分時間都係食creamy的飯。2. 獵守雞3. 牛肩肉4. 配菜5. 餐甜品

去到首先有餐前小吃,包括長麵包條和一口三文魚。

野喝全部唔洗另加錢。凍朱古力和特喝都唔錯。

Main course 有

5. 餐甜品
2017-08-17
  • 凍朱古力奶
2017-08-16 124 浏览
官塘工商業大廈雲集很多樓上美食,今次又有一個食家老友介紹去吃飯和傾計!當然好啦!上到餐廳門口大大個招牌好易認!地方都頗為寛敞,環境優鴉。不會太嘈雜。餐牌內容豐富,很多選擇,好彩我地沒有選擇困難症。首先來過頭盤:辣肉腸沙律.呢款配白酒會好正。主菜分别有slow cooked salmon,三文魚肉質鮮嫩,構圖優美,配合碟下面嘅乾冰好有仙氣。另一款法國名菜:油封鴨髀,經理特意推介。我第一次食呢度菜,鴨髀肉配烴肉白豆,好味。好食再添多一款美國肉眼扒, 7成熟 剛好當然少不了一個甜品啦 - 朱古力心太軟!很喜歡餐廳的出品,好食之餘,賣相也很有心思,廚師還是一個藝術家,伴碟畫上很靚的點綴!一家出色的樓上餐廳!

香煎西班牙辣風腸

首先來過頭盤:辣肉腸沙律.呢款配白酒會好正。

K2  Kitchen 慢煑三文魚

油封鴨脾  烴肉白豆

厚切美國黑安格斯肉眼

好食再添多一款美國肉眼扒, 7成熟 剛好

朱古力心太軟
當然少不了一個甜品啦 - 朱古力心太軟!

一家出色的樓上餐廳!
2017-08-09
香煎西班牙辣風腸
K2  Kitchen 慢煑三文魚
油封鴨脾  烴肉白豆
厚切美國黑安格斯肉眼
朱古力心太軟
2017-08-16 97 浏览
又同老婆到工廈覓食,這次又是食西餐。這間小店雖小,裝修佈置也頗具心思。餐桌上的用具也很大體,看得出誠意。這裏的主菜選擇多,而且可以加錢轉換成套餐,食得更豐富。欣賞他們套餐的彈性,頭盤和餐湯選擇多,而且亦可加錢轉換其他種類。這個餐湯份量很大,而且質地偏厚身,味道香濃。鵝肝表面煎香,內裏軟滑,入口即溶,油脂豐富,爆炸咁十足。大廚亦很貼心在這個頭盤中加入不少生果和蔬菜,可以清一清口腔內的油膩感。作為主菜的慢煮美國牛肋骨非常精彩。首先牛肋骨的肥瘦均勻,牛味香濃突出。而慢煮也做得恰到好處,牛肉沒有過熟,呈粉紅色,質地很腍身。每一口的口感也很令人滿足,而牛肉的香味則在口腔中慢慢滲出來。算是非常滿意的一道主菜,而套餐的價錢很划算,送上一款當天的甜品。簡單的一款甜品,為一頓晚餐畫上完美的句號。
又同老婆到工廈覓食,這次又是食西餐。

這間小店雖小,裝修佈置也頗具心思。

餐桌上的用具也很大體,看得出誠意。

這個餐湯份量很大,而且質地偏厚身,味道香濃。

2017-07-12
2017-08-15 93 浏览
K2是在觀塘眾多工業大廈裡的一家西餐廳。要不是朋友介紹也不知道在觀塘有一家如此有質素的西餐廳。上周經朋友介紹便到K2晚餐。頭盤先點一個朋友推薦的慢煮三文魚,之後再點一個紅酒燴和牛面額。慢煮三文魚一上來的時候,有些煙從盤底滲出來,很有美感。而且三文魚有四種不同顏色得調味醬,整盤三文魚看起來十分色彩繽紛,鮮豔奪目。除了賣相一流,口感和味道也十分出色。味道適中,肉質鮮嫩多汁,三文魚的生熟度適中更是剛剛好。而之後來的紅酒燴和牛面額的質素亦和之前來的三文魚在仲伯之間。首先味道香濃,卻不會搶掉牛肉的鮮味;其次口感極佳,牛肉鮮嫩多汁,卻不粘牙。就憑這兩道菜便特顯廚師的大師級功架。而除食物外,這家餐廳的服務亦非常周到,環境也十分舒適。所以我十分滿意這次在K2 用餐的經歷。
2017-08-13
2017-08-14 66 浏览
記得之前同老公嚟過觀塘工廈食過一間好精彩的西餐,知道佢有分店,特登再嚟食一次。一出lift門已經見到好大個易拉架,地點好易搵。今次我哋食咗幾款店長推介的食物,一個係慢煮三文魚。賣相非常有睇頭,三文魚下有煙不斷噴出,好得意。三文魚旁邊有四款不同的醬料,上面亦有一款蔬菜,口味好豐富。三文魚分量亦很足,好厚肉。店長話今期推介黑松露,所以我亦點左一系列黑松露美食。首先係蘑菇湯,蘑菇湯本身已經好蓉,蘑菇味好重。店長仲會走過來輕輕將空運到港的黑松露磨成一片片喺黑松露食品上面,黑松露的香味非常獨特,亦將原本蘑菇湯的味道更昇華。主菜係一款意大利飯,意大利飯粒粒圓潤分明,有咬口。輕煎帶子份量好足,一啲都唔吝嗇。芝士同香草作為調味亦幾出色。黑松露醬汁本身味道已經好濃,再加上片片黑松露,濃郁得很。最後的甜品亦都好吸引,賣相非常之靚,同佢分店共通之處係大廚都好鍾意畫花,睇見已經令人好開心。

一出lift門已經見到好大個易拉架,地點好易搵。

三文魚分量亦很足,好厚肉。

黑松露醬汁本身味道已經好濃,再加上片片黑松露,濃郁得很。

2017-07-12
2017-08-13 66 浏览
觀塘在我較早前的印象,就是較多工廠大廈,人多車多的地方。然而,這經歷這幾年時間的演變,工廠仍然是一直存在,但多了很多工作坊,活動室,食店等經營。這晚,經在觀塘工作既朋友介紹了一間不錯的餐廳,位於工廠大廈內的餐廳。晚上進入大廈時,保安員登記了一下訪客身份後,乘坐身旁的升降機來到十三樓。時間才晚上八點半,餐廳內已經差不多滿座,一看其他人打扮,可輕易看得出大部分是上班一族人士。店內無論擺位,顏色選用頗有情調,枱上也擺放了燭光蠟燭。座位與座位之間闊落,不使人焗促。餐牌內有一系列套餐組合,也可點主餐,再顛外加錢轉成套餐形式,套餐確實比散叫來得好,不用再多選擇。芝士焗蠔還未吃主菜前,先來吃焗蠔。濃濃芝士下伴著生蠔來吃,啖啖滋味,控制焗的時間也恰到好處。帶子海膽湯餐湯附上長條形法式長棍,本來以為是硬硬的,但咬下去鬆脆,亦可以沾上湯來吃。餐湯濃郁質感,湯中亦有不少帶子,相當足料。慢煮美國牛仔肋骨除牛仔肋骨外,有不少醬汁可供點著來吃,有青豆、芥末、紫薯醬配料,自由選搭。牛仔肉份量相當慷慨,肉質鮮嫰,在不點醬汁情況下,吃得出牛肉充滿肉汁,慢煮的確保留原有食物味道,出乎預期的好食。精選甜品吃完主菜後到了非常
芝士焗蠔
帶子海膽湯
慢煮美國牛仔肋骨
精選甜品吃完主菜後到了非常飽的階段,才發現晚市套餐還附送了甜品甜品上來之際,雖然只是兩小件蛋糕,但當中碟中裝飾猶如一幅畫。
看得出餐廳很用心特別利用了少少空間裝飾一下甜品,這些亦考廚師們的手藝。 蛋糕上有綿花糖作裝飾,蛋糕吃起上來不覺得厭,反而令到肚子舒緩一下飽滯感覺。

以往在工廠區內吃過大大小小餐廳,質素相對上較為參差。然而,這間確實在食物質素上做得不錯,亦難怪在中午或晚上時候,吸引一批上班一族上來這裡。
2017-08-12 53 浏览
經朋友介紹,才知道這家餐廳。最近因為與舊同學聚舊所以訂了這間在工業大廈中的西餐廳。雖然餐廳內沒有很大,但是卻報置得很舒適和愜意,令人覺得這間餐廳大有在觀塘鬧市中的世外桃園之感。我點了個慢煮三文魚作頭盤,之後再點了個法式油封鴨脾。沒多久,點盤便上來了。三文魚有四種醬,供人四種不同口味,四次不同的驚喜。三文魚的表層煎得十分香,而且材料十分新鮮,肉質結實,實在是上佳之作。而在香港很少見的法式油封鴨脾,則更令人一試難忘。首先鴨脾的皮都被煎得十分香脆,而內裡肉質很嫩,而且肉汁都被保留在皮下面,沒有流失。這道菜盡題顯了廚師的功架。而食物質素不是這家餐廳唯一可取之處。這餐廳的服務一流,而且食物分量剛剛好,不會太多也不會太少,所以無論因爲什麼原因而來進餐也都十分適合。
我點了個慢煮三文魚作頭盤,之後再點了個法式油封鴨脾。
2017-07-26
2017-08-11 127 浏览
尋晚本身約了兩位壽星吃飯,最後有一位病左冇黎,得返我同靚女二人世界。靚女話呢家狂佢公司附近的西餐廳午餐很有水準,於是我地BOOK左DINNER試一試~~由於我們都是食肉獸,今次點了幾個肉類同甜品就夠了~先來頭盤,慢煮三文魚,嘩~~上桌時有乾冰鎖住~~出哂煙咁~~~視覺效果一流呀!!但係可惜唔係好熟, 我同朋友都係鍾意食熟野,所以叫佢地再煮熟D先食 側邊有4種不同的醬~~別出心栽的~~~再煮後就好香脆, 但是與慢煮的原意就不同了但是肉質是很肥美可口的。然後就是香煎油封鴨脾配煙肉白豆,鴨脾底下有些煮白豆,煮到好入味好林,好好味呀!而且仲好有營養~~鴨脾皮非常香脆,一切落去索索聲~~呢道菜真的好有水準!!滿分拉花幾咁完美~~再來就是有骨豬鞍,好厚肉,面頭剪到剛剛好金黃色,切開是WELL DONE而且非常JUICY~肉質是鬆軟的,一點都唔難咬~~又是一道全5星之作~~!最後就是自家製蘋果批,酥皮好香牛油味同埋好鬆脆,面頭有D焦糖,更添香脆感,餡料蘋果肉甜度適中,比我預期還要好吃!是一款很值得推薦的熱盤甜品~!我特別欣賞呢度的廚師的畫工,每道菜都好似一幅畫咁靚~~賞心悅目~!附上幾張店面和餐牌相

由於我們都是食肉獸,今次點了幾個肉類同甜品就夠了~

慢煮三文魚

側邊有4種不同的醬~~別出心栽的~~~
慢煮三文魚

再煮後就好香脆, 但是與慢煮的原意就不同了
但是肉質是很肥美可口的。

油封鴨脾配煙肉白豆

拉花幾咁完美~~
油封鴨脾配煙肉白豆

肉質是鬆軟的,一點都唔難咬~~又是一道全5星之作~~!
有骨黑豚豬鞍

是一款很值得推薦的熱盤甜品~!

自家製焦糖蘋果批

附上幾張店面和餐牌相吧~~

2017-08-10
  • 自家製蘋果批
  • 油封鴨脾
  • 帶骨黑毛豬鞍
2017-08-10 84 浏览
今晚原本係一對夫婦朋友嚟觀塘搵我食生日飯的。點知人夫病咗(佢都係8月生日的)。最後得返我地兩個美女食。之前係K2 kitchen食過lunch。覺得唔錯,所以揀咗今晚晚餐。我地今晚散叫。冇叫晚餐。K2 kitchen慢煮三文魚-原本非常期待的。但當三文魚上枱時。賣相雖被吸引,但一切開是生的。完全唔熟。最後都係要再煎過才可以食。但好彩肉質非常嫩滑。主菜-有骨黑豚豬胺,芥末,萍果茸呢個主菜攞滿分,離保剛才的失誤。豬胺煎得好香,肉質非常嫩。有肉汁。完全一d鞋,靱感覺都冇。油封鴨肶煙肉白豆-鴨肶煎得香脆,肉淋。配上白豆,白豆味道尚可。最後甜品朱古力心太軟-非一般的心太軟。心型配襯一朵非常燦爛耀眼的花。再配上一球雲尼拿雪糕。雖然唔夠流心,但賣相已經贏晒。仲要一讚廚師。佢知道朋友有BB,唔可以食生嘢及凍嘢。就提醒一下心太軟有雪糕及唔會焗至全熟。還提議朋友叫了一個焗萍果批(不過我忘記影相)今晚餐飯除咗三文魚之外,其他食物水準都唔錯。

我地今晚散叫。冇叫晚餐。

主菜-有骨黑豚豬胺,芥末,萍果茸

最後甜品

今晚餐飯除咗三文魚之外,其他食物水準都唔錯。

2017-08-08 74 浏览
觀塘食肆林立,這晚與男朋友來到工廠大廈來的餐廳,相對起來較為寧靜、舒服。餐廳內以黑色為主調,座位亦較其他餐廳坐得舒適。與男朋友點了主餐牌內的晚市套餐,有前菜、主菜、餐湯、飲品及時日精選甜品。餐湯為甘荀薑湯,餐湯上還放置了長棍餅乾,鬆鬆脆脆,亦可沾上餐湯伴著吃。餐湯啖啖甘荀味道,不錯之選。前菜以沙律作為開端,還沒吃前,貌相已經是相當的吸引,還有氣泡附於沙律菜上。沙律菜材料豐富,辣肉腸、菠蘿混和在沙律菜中,酸酸甜甜的,頗開胃的,份量不算少。慢煮三文魚之前已想聽見很多人開始談論低溫煮食,但沒真正吃過。這次餐廳原來也會用低溫作烹調,這款以慢煮三文魚下,肉質相當嫰滑,質感與平常吃到的有大大不同。除三文魚外,還伴著一些裝飾,而綠色醬料是青豆味道,沾著三文魚來吃亦有不同滋味。這款意大利飯份量頗多,若以一個女人來吃,難以吃完整碟飯。然而這款意大利出乎意料美味,有鱸魚、青豆、芝士鋪於意大利飯上。芝士也是當中靈魂材料之一,鱸魚煎得嫰滑,嫰滑無比。意大利煮得剛好,不會過於生或熟。經過今次與男朋友吃的這餐,雖然是身處工廠大廈內的餐廳,但原來這些餐廳無論在環境、食物質素,都比其他類型的要高,確實亦令我們喜出望外
慢煮三文魚

經過今次與男朋友吃的這餐,雖然是身處工廠大廈內的餐廳,但原來這些餐廳無論在環境、食物質素,都比其他類型的要高,確實亦令我們喜出望外。
庆祝纪念
纪念日
2017-08-06 2583 浏览
Blue Monday又走到觀塘食好西,沒有他選,因為已選定K2 kitchen,都相隔幾個月無黎,所以係時候要食返餐。 晚上6點半,人未算多,所以walk in都有位。今次特別想食扒,所以問侍應有何新菜推介。他二話不說推介低温慢煮牛肋骨及煎三文魚扒,我們當然樂於聽其推介。辣肉腸菠蘿沙律先上,肉腸微辣,菠蘿香甜,配合埋沙律菜、青瓜、車厘茄,淋上黑醋汁,酸酸甜甜,夠晒開胃。跟餐的野菌湯,味道唔會太濃,但食到粒粒野菌蓉。加錢點了個海膽帶子湯。 海膽平時習慣凍食,但做湯就係第一次見,所以要試下。淺黃色的湯望落有啲似粟米湯,咸咸地,質地幼滑,而且有粒粒帶子肉係入面,奶味又夠香,十分不錯!! 因為主菜係扒肉類,主所以菜上之前我地點左罐立陶宛出品的士多啤梨味果酒。呢個係新產品,啱晒我地呢啲唔飲酒但又唔想飲咖啡檸茶的女士們。果酒清甜,有陣果香,易入口。 低温煙燻三文魚扒夠肥美,火喉掌握得準確,魚扒滑嫩完全唔“鞋”口,切開仲見到橙色,唔係因為唔熟,因為低温慢煮的關係,所以保持到肉質的鮮嫩顏色。配埋血橙汁,清新又健康,好好食。 然後是美國慢煮牛肋骨,雖然係骨,但廚師唔用傳統的切法沿住肋骨去肉上枱,反而

然後是美國慢煮牛肋骨,雖然係骨,但廚師唔用傳統的切法沿住肋骨去肉上枱,反而係將肉一整塊切開,而且每塊厚度平均,頻色亦有層次,未食都已經流口水。
牛肋骨滑嫩又多汁,一啲都唔乾而且口怠亦有層次。

肉最外面的部份肉質結實,因為受熱較多,而且有薄薄的脂肪圍住,由外而內的肥美與滑嫩,點上少許燒汁或芥末醬,更見惹味,份量仲要唔少,真係極力推介!!!

另一道主菜是蘋果蓉伴豬鞍,也不是第一次食了,不過每次黎都要食。蘋果蓉甜甜地,淡淡玉桂味。豬鞍厚切,但肉結實中帶嫩,好食係唔使講。

最後的甜品,係朱古力mousee,呢個係我幾鍾意的跟餐甜品,鍾意在其有心思。因為每次,縱使是一件簡單的跟餐甜品,呢度都會將伴碟畫得好靚,令人賞心悅目。

今次係兩隻雙色孔雀,廚師好用心咁一點點將孔雀條尾點出黎,好細緻。小小2件朱古力mousse唔太甜,入口剛好。

一如以往,黎呢度,食親飯都好少失手,每餐都係愉快,無論食物、服務或者小小的一件甜品,皆是令人滿意,下次再去💪🏻
2017-07-24
  • 低温煙燻三文魚扒,
  • 美國慢煮牛肋骨,
  • 士多啤梨味果酒
  • 蘋果蓉伴豬鞍,海膽湯
1K
2017-08-04 95 浏览
受到餐廳侍應的介紹,試了從立陶宛而來的啤酒。左邊的是白啤酒,有花味,較淡,也香。右邊的是黑啤,味道較香濃。是不同的口味,沒有喝慣了的那麼甜。都不錯。頭盤是松露芝士焗生蠔,可能因為芝士味較重,松露的味道不太特出。蠔則較為細隻了一點,味道也不太鮮。餐湯是海膽粟米忌廉湯,都算香甜。不過可能粟米的甜味太搶,所以海膽的味道就難以嚐到了。主菜的厚切豬扒則不錯,肉質嫩滑,一點不會過老之餘又不過會生,火喉算是控制得不錯。
受到餐廳侍應的介紹,試了從立陶宛而來的啤酒。
來自立陶宛的啤酒
松露芝士焗生蠔
海膽粟米忌廉湯
厚切豬扒
2017-07-29
厚切豬扒
2017-08-04 104 浏览
午餐時段,黎到K2 kitchen 搵食,平日lunch time 關係,個場都幾爆。Menu 有唔少選擇。餐前小食係提子芝士餅乾,幾fresh,芝士味道唔錯。Set lunch 可以配沙律或者湯,我揀左沙律呢。沙律加左黑醋汁,冇咁清。仲有d 芝士片係面。白酒蒜香蜆天使面$78天使面出名健康,加左白酒炒蜆,令天使面味道更好。天使面有淡淡的蒜味。帶子南瓜意大利飯$78帶子刺身口感唔錯,用南瓜汁整意大利飯,飯身口感偏硬,但汁做到黏的效果,整體好creamy.甜品係coffee mousse cake, 味道唔錯。甜品控的我希望甜品份量可以多返d呢。

Menu 有唔少選擇。

餐前小食係提子芝士餅乾,幾fresh,芝士味道唔錯。

白酒蒜香蜆天使面$78
帶子南瓜意大利飯$78