2023-08-08 2773 浏览
🇭🇰JEP by Involtini·3-COURSE TASTING MENU $468我地嗰日入咗屯門呢邊打Golf 打完波就黎咗試呢間超多人推薦嘅手打意粉😎😎佢出面outdoor既位都幾chill 而且好好彩我地個日都幾大風 所以唔會太熱 望住自然光食晚餐好開心☁️·Carabineros Red Prawn Tartlet佢呢個紅蝦撻勁精緻 佢下邊係有啲切咗粒勁新鮮嘅魷魚🦑之後有一隻紅蝦係上面 配埋好似話梅汁咁樣嘅foam 整體好夾 好鮮🦐·Pork Collar Fettuccine之後佢呢個意粉都好有驚喜 佢係用拉麵既概念去整個意粉 個意粉本身質感好好 而且佢個醬真係超濃豬骨味 好掛汁🍜之後佢個豬心都好嫩 配埋少少肥膏 超級入口即化🐷🤤個醬油紫菜都好好味 不過就油左啲啲🤣·Sicilian Melon Ice Bar最後佢tasting menu個甜品都超靚 佢個雪條係用原個蜜瓜打成汁再整既 超甜 超fresh🍈不過依家天氣真係太熱啦 我地坐戶外 佢係真係以肉眼可見既速度溶化 所以要食快啲🤣🤣汁後佢一碗個個蜜瓜又係超甜 配埋個芝士同漬左既甜橙勁夾🤩😎·Roasted Thre
🇭🇰JEP by Involtini
3-COURSE TASTING MENU $468

Sicilian Melon Ice Bar

Roasted Three Yellow Chicken $550
Roasted Three Yellow Chicken

除左一份tasting menu 我地另外仲試左佢個焗三黃雞🥳佢呢個一上檯真係超靚 而且佢個皮係焗到好脆 好似炸子雞咁樣 連埋皮食超正 完全唔會肥膩🐤之後佢個雞本身雞味好出 而且佢係焗到岩岩好 超嫩 就算雞胸位都好好味 完全唔會鞋😍😍不過佢雞本身個底味我就覺得少啲 無咩平時既香草味 應該主要都係食佢個雞味 我自己個人就中意點多少少佢個蜜糖雞汁食🍯🤣🤣另外佢底下個雞飯索曬雞汁加埋啲蘑菇都好好味 而且佢係淺淺一層咁 好多飯焦😎
#rbyeat
#rby西餐 #rbycelebrations
#rby屯門
📍屯門良德街8號珀御地下G05號舖
Bread  Basket
Bread  Basket
二訪米芝蓮推介的Involtini Italian Cuisine在屯門的這間姊妹餐廳🫶🏻這裏主打手工意粉和西式料理,上次來吃過感到高質有驚喜💗看到最近有新菜單推出,趁着放假和家人再來吃吃。我們2人點了3-COURSE TASTING MENU和剛剛推出的燒原隻三黃雞🫶🏻超豐富喔。🔶 3-COURSE TASTING MENU $468服務生附上餐飽,有酸種麵包和法式牛油麵包,配以自家製黑醋牛油🫶🏻▫️頭盤 粉紅美美的西班牙紅蝦撻🫶🏻底部有醬油燒日本魷魚粒粒🤤爽口又彈牙,中間有味十足的西班牙紅蝦,上面伴以士多啤梨紅蝦泡沫和士多啤梨脆脆💗多了一份士多啤梨香,更突出紅蝦的鮮甜。▫️主菜有幾款選擇🫶🏻選了這款手造意大利寬蛋麵拌以豚骨濃汁和慢煮日本佐賀豚肉芯。入口帶有醬油香😊層次豐富🫶🏻吃下去感覺有點像意大利麵版本的日式拉麵,配搭很特別喔!▫️甜品西西里蜜瓜冰配伴蜜瓜芝土忌廉🫶🏻 花花造型的蜜瓜冰,十分可愛,冰涼香甜,啱曬夏天🍈 蜜瓜芝土忌廉香滑清甜。▫️飲品Tasting Menu 包含一杯飲品,點了熱青梳,是熱情果青檸梳打的縮寫吧🥳有清爽氣泡感,入口果香怡人。—。—。—。—。—。—。—🔶燒原隻三黃

🔶 3-COURSE TASTING MENU $468

▫️頭盤

▫️主菜

▫️甜品

▫️飲品

—。—。—。—。—。—。—

🔶燒原隻三黃雞配野菌雞油飯 (2人份) $550

三黃雞紥好後以用香料輕輕醃製,然後燒🤤上面灑上了焦糖化乾蔥。準備好後,由大廚親自端過來喔🫶🏻原隻大大隻香噴噴,很有睇頭,以美美的西式托盤盛著,滿有儀式感,拍過照後再斬件上枱🥳然後不客氣💗開始吃~~

入口雞肉超嫩Juicy,外皮輕脆香口,配上自家製燒雞汁,非常滋味。雞的底下鋪滿野菌雞油飯,入口超香!還有多種菇類和少許飯焦,好有口感,每一啖飯盡是雞汁的精華,感覺很棒🤤

這道菜需要一天前預訂喔。

🔶Melon Colada $88
粉綠蜜瓜🍈Cocktail,入口有椰子丶菠蘿 和蜜瓜香,香甜不膩,口感順口柔滑。

吃完這餐Early Dinner,不經不覺入黑了,餐廳外亮起燈光樹影,很美喔。

2023-07-30 1822 浏览
米芝蓮推介餐廳Involtini Italian Cuisine 姊妹店《JEP by Involtini》💛,放假特登入屯門試一試,由於一位難求嘅關係,book 6pm機會大好多🙈餐廳有indoor & outdoor 選擇,outdoor環境氣氛都好好,不過咁熱就緊係indoor涼冷氣😇先上餐包,白色係酸種麵包,啡色係牛油麵包,配上自家製黑醋牛油,仲“刻上” ※JEP※ 俾食客打卡🤭🥣昆布蜆湯$68一碗可以分2碗share,味道鮮甜,蜆味突出,蜆肉肥美飽滿~🐥燒原隻三黃雞 配野菌雞油飯$550先slow cook 再醃製後燒,雞皮香脆,皮下脂肪少,感覺好健康,連雞胸肉都超嫩滑,咬落肉質好有彈性,食材同埋煮法都超高水準🤩墊底嘅飯吸收哂雞油香😍,有少少飯焦&混入野菌,口感豐富🤤📌就算嚟到唔食意粉都唔可惜,呢道三黃雞主食係2人份量,記住要早一日預訂喔~☕️Shakerato$68✨️侍應誠意推薦檸檬係用蜜糖醃漬再燒成焦糖脆面,先嚐一口檸檬再啜一啖咖啡,果然兩者非常撘配💕,先有甜甜酸酸嘅感覺,再帶出咖啡嘅酸香,製作用心有誠意,出色!☕️Tiramisu Latte$68阿華田味濃郁,手打奶蓋泡沫

先上餐包,白色係酸種麵包,啡色係牛油麵包
,配上自家製黑醋牛油,仲“刻上” ※JEP※ 俾食客打卡🤭

🥣昆布蜆湯$68

🐥燒原隻三黃雞 配野菌雞油飯$550
墊底嘅飯吸收哂雞油香😍,有少少飯焦&混入野菌,口感豐富🤤

☕️Shakerato$68
✨️侍應誠意推薦

☕️Tiramisu Latte$68
阿華田味濃郁,手打奶蓋泡沫層非常香滑又豐厚

🍮Earl Grey Tea Crème Burlee$78
伯爵茶味好濃郁突出,質地順滑柔軟,焦糖脆麵又脆又香口,配上粒粒蘋果肉好有口感~

2023-07-21
聽說這家餐廳常常爆滿,難得平日放假,決定一試☺️12點準時到達,已經有幾台食客。 估計因為餐廳的座位太少,這個也是難book的原因!Lunch menu 的選擇不多,不過已經包含 signature dish — carbonara 和 紅蝦意粉🍝 不錯不錯👍🏻這家最出名是 手工意粉,質地非常 al dente。carbonara 也是採用正宗的義大利做法,羊奶芝士🧀️和 pancetta。口感非常creamy,不過一定要櫬熱享用😊😊凍朱古力🍹 有淡淡酒香,甜品也有驚喜,酸酸甜甜,造型滿分💯
聽說這家餐廳常常爆滿,難得平日放假,決定一試☺️

凍朱古力🍹 有淡淡酒香,甜品也有驚喜,酸酸甜甜,造型滿分💯
一間pet friendly環境唔錯既意大利餐廳,我地係星期六夜晚去食既,無book位,侍應話得返outdoor seating。outdoor seating幾靚,見到隔籬枱有帶狗狗❣️夜晚坐出面都可以,唔會覺得好熱,侍應會比一個迷你風扇喺枱面🥰我哋兩個人叫咗兩個dinner set😄$468 each(如果唔轉另外既main的話),starter同dessert都係固定架~ 日本黑鱈魚➕北海道帶子甜蝦他他➕海膽醬➕杏仁脆紫菜賣相雖然望落有啲普通,味道可以既~自家製既杏仁夾紫菜,唔係出面賣既普通紫菜😄手做意大利寬蛋麵 - 牛臉頰肉醬肉醬味道正常,牛頰肉好林,好好味👍🏻最值得一讚既係啲手工寬麵😋口感煙韌配上煮得好林好入味嘅牛頰肉😍手造意大利幼面配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁呢間既signature dish,梗係唔少得要試啦😍賣相幾好,太適合影相🤩都係最值得一讚既係呢間既手工pasta😍😍配上紅蝦同蝦膏汁,正!Dessert酸酸地既yoghurt配底下既西瓜冰沙,幾好味呀,一啲都唔甜🤩但要提醒下上黎之後,快啲影完相就要即刻食左先啦,啲冰沙好快溶,我就係影完相之後係度睇相,溶左小小先開始食😂

日本黑鱈魚➕北海道帶子甜蝦他他➕海膽醬➕杏仁脆紫菜

生醃日本黑鱈魚,北海道帶子甜蝦他他,海膽醬,杏仁脆紫菜

手做意大利寬蛋麵 - 牛臉頰肉醬

手做意大利寬蛋麵,牛臉頰肉粒醬

手造意大利幼面配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁

手做意大利幼面配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁

Dessert

蘋果金寶,西瓜薄荷冰,乳酪凝乳

生醃日本黑鱈魚,北海道帶子甜蝦他他,海膽醬,杏仁脆紫菜
手做意大利寬蛋麵,牛臉頰肉粒醬
手做意大利幼面配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁
午餐食過2次,呢度最正就係有戶外餐枱,好啱我哋帶狗狗一齊用餐, 食材質素高又新鮮,而且午餐價錢好親民,餐牌有幾款意粉or risotto 包括名貴西班牙紅蝦意粉都有。細心位:似酒店星級西餐咁,上菜侍應都會解釋你所點嘅食物入面用乜食材。食物:餐包、手造意粉掛汁又彈牙🍝好味👍👍、特色飲品🍸👍。另1細心位:為我隻狗狗送上美味熱辣辣嘅酥皮批,我隻狗食到舔舔脷😋😋正👍凍番茄湯👍好大隻西班牙紅蝦,性價比高,鮮甜👍送比狗狗酥皮批,都裝飾好靚,仲熱辣辣,狗狗瞬間KO佢好開心😊八爪魚意粉🍝👍👍另外都咖啡唔錯👍

食物:餐包、手造意粉掛汁又彈牙🍝好味👍👍、特色飲品🍸👍。

正👍
凍番茄湯

凍番茄湯👍

紅蝦意粉

好大隻西班牙紅蝦,性價比高,鮮甜👍
送俾狗狗酥皮批
送比狗狗酥皮批,都裝飾好靚,仲熱辣辣,狗狗瞬間KO
佢好開心😊

Carbonara
意大利芝士餅
  • Do It Yourself Tiramisu
  • 自家製麵包
夜晚去食,叫晚餐set. 食物質素幾好,當然價錢方面尤其在屯門都幾進取。價錢略貴都不是太大問題,反而係當晚侍應有兩個女仔,後生啲帶眼鏡嗰個都還幾好禮貌,亦有介紹一下每道菜式嘅材料和食法;但年紀大啲嗰個反而全程黑口黑面之餘,佢嘅行為都幾唔nice. Btw, 就算在室內都略為多蚊,有蚊飛到我的食物和飲品上,以每人平均約$600在屯門食餐晚飯,我相信呢啲建議都合適的。(本身係諗住支持佢哋嘅概念而去,但下次應該卻步)
  • 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
位處屯門珀御的【 JEP by Involtini 】大廚兼老闆Jack 曾任米芝連三星餐廳廚師於2020年開業初期更是一位難求 高峰期更要等候兩個月喔 最近位子沒以前這麽緊張了 終於可以一嚐店家的出品🤗🤗當晚我們選了3 Course Tasting Menu $468/1人先是店家出名的酸種麵包 黑麥麵包 鬆軟的麵包配上自家制的黑醋牛油 很有風味⭐️生醃日本黑鱈魚 北海道帶子甜蝦他他 海膽醬 杏仁脆紫菜一款充滿鮮甜口味的前菜 再配以杏仁脆紫菜一併吃當下的層次感真的很豐富 每樣食材的配搭都看得上用心❤️❤️⭐️松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 (+$80)店員放到我們面前 已經嗅到蟹膏的香濃味道他介紹一下 先由外面吃到裡面 再將整碟搞拌一起吃當真惹味非常 整體蟹膏的味道充斥口腔 滿滿層次喜歡蟹膏的朋友絕對不能錯過 🦀🦀⭐️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦 紅蝦膏濃汁 (+$160)期待已久的招牌菜出場 賣相已相當吸引😍店員稍作介紹食法 可將紅蝦蝦頭的蝦膏擠出拌以自家制手工意大利幼麵一併吃 紅蝦新鮮幼麵做得軟硬度適中帶彈牙 整體味道鮮美濃香帶有不同的層次 絕對值得推介的招牌菜👍🏻👍
位處屯門珀御的【 JEP by Involtini 】

一款充滿鮮甜口味的前菜
再配以杏仁脆紫菜一併吃
當下的層次感真的很豐富
每樣食材的配搭都看得上用心❤️❤️

⭐️松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 (+$80)
店員放到我們面前 已經嗅到蟹膏的香濃味道
他介紹一下 先由外面吃到裡面 再將整碟搞拌一起吃
當真惹味非常 整體蟹膏的味道充斥口腔 滿滿層次
喜歡蟹膏的朋友絕對不能錯過 🦀🦀

⭐️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦 紅蝦膏濃汁 (+$160)
期待已久的招牌菜出場 賣相已相當吸引😍

以日式碗盛著 底部是西瓜薄荷冰 味道清甜
乳酪凝乳包裹的就是蘋果金寶 層層帶有驚喜
酸甜清爽的味道 是一份用🫶🏻的甜品 畫上完美的句號

⭐️Lime-Raspberries Crush
Raspberry Vodka / Fresh Raspberry / Fresh Lime /Soda
清新香甜的味道 賣相相當討好

⭐️奶蓋 Tiramisu Latte
Milkfoam Ovaltine Espresso Milk
一杯上層是Tiramisu 味道的奶蓋 香滑充滿啡味

餐廳的出品的確高質用心 相當適合與朋友慶祝
分有戶外及室內用餐區 戶外掛滿小燈泡很有氣氛
如選戶外用餐區 店家更貼心準備蚊香與防蚊水供食客使用
當晚進餐時 看到 walkin 的食客都很多
故提早訂座的話比較合適 😉🤗🤗
2023-05-24 136 浏览
《屯門米芝蓮推介餐廳姊妹店》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧自從發現屯門其實坐巴士好快到之後,我就多左去戈邊發掘新餐廳和菜式。今次介紹嘅西餐廳《JEP by Involtini》係米芝蓮推介餐廳嘅姊妹店,同樣以手工意粉聞名,主廚曾在米芝蓮三星餐廳烹飪多年,質素一定有保證。3-Course Tasting Menu $458是日餐包佢哋嘅餐包有兩款,分別係酸種麵包和法式牛油麵包。餐廳會提供黑醋牛油,酸酸地會令到更加開胃。高糖日本蕃茄·昆布醋啫喱·燒麵豉八爪魚山茄採用左日本甜度比較高嘅品種,食落有天然嘅甜味。而八爪魚用左麵豉醬醃製再燒,口感爽口又有麵豉嘅甜味,最後昆布醋再帶返少少酸味,令到味道更加有層次。Main總共有三款可以選擇,我就選擇左以下兩款。松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯飯身中間係炙燒過嘅甲羅燒蟹膏,再係上面打左一隻生嘅鵪鶉蛋,食之前先攪拌一下到均勻。飯身軟硬適中,口感仲好creamy,配搭埋濃郁嘅蟹膏味道非常鮮甜。手工意大利幼麵配西班牙紅蝦依款一定係餐廳最拿手嘅手工意粉,意粉口感會比平時嘅更加煙韌,亦都非常掛汁。主角西班牙紅蝦本身都好大隻,蝦頭入邊仲會有蝦膏。醬汁亦
《屯門米芝蓮推介餐廳姊妹店》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

主廚曾在米芝蓮三星餐廳烹飪多年,質素一定有保證。

3-Course Tasting Menu $458

是日餐包

高糖日本蕃茄·昆布醋啫喱·燒麵豉八爪魚

Main總共有三款可以選擇,我就選擇左以下兩款。

手工意大利幼麵配西班牙紅蝦
依款一定係餐廳最拿手嘅手工意粉,意粉口感會比平時嘅更加煙韌,亦都非常掛汁。主角西班牙紅蝦本身都好大隻,蝦頭入邊仲會有蝦膏。醬汁亦都好講究,用左紅蝦汁,海鮮湯、蕃茄乾和檸檬皮。醬汁能夠帶出紅蝦嘅鮮甜味,好有驚喜。

甜品
最底層係檸檬汁和蘋果汁啫喱,食落酸酸地又開胃。中間紫色嘅係提子慕絲,再加上中層樹葉形狀嘅薄脆。整體味道充滿果香,又有脆身嘅口感。

飲品方面就試咗Apple Business和Lime Raspberries Crush,外型討好又餘又消暑。

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

JEP by Involtini (屯門)
屯門良德街8號珀御地下G05號舖

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
非屯門友很少於此區份搵食,但今天衝著由連續多年獲米芝蓮推介、銅鑼灣ɪɴᴠᴏʟᴛɪɴɪ ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴄᴜɪꜱɪɴᴇ的姊妹店ᴊᴇᴘ ʙʏ ɪɴᴠᴏʟᴛɪɴɪ而來。由入行十多年、曾於米芝蓮三星級的意大利餐廳8½ ᴏᴛᴛᴏ ᴇ ᴍᴇᴢᴢᴏ ʙᴏᴍʙᴀɴᴀ工作的ᴊᴀᴄᴋ ʟᴀᴡ所創立。餐廳創辦人兼主廚ᴊᴀᴄᴋ之工作主要是負責手製意粉,ɪɴᴠᴏʟᴛɪɴɪ ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴄᴜɪꜱɪɴᴇ亦是以ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ ᴘᴀꜱᴛᴀ作招牌主打,開業短短一年已獲米芝蓮推介榮譽。.相對上走平民路線的姊妹店ᴊᴇᴘ 是ᴊᴜꜱᴛ ᴇᴀᴛ ᴘᴀꜱᴛᴀ的簡稱,保留了創辦人起家招牌的ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ手工意粉,餐廳設計較親民ᴄᴀꜱᴜᴀʟ。.ᴊᴇᴘ以小店形式經營,位置不多,但有室外用餐位置,氣氛浪漫。週末晚上到訪,還有音樂演出,氣氛不錯。餐廳有提供ᴀ ʟᴀ ᴄᴀʀᴛᴇ 及ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ,不想動腦筋選擇了三道菜的套餐 💲468,另外還包括一杯自選飲品。.➿ 麵包淺色的是酸種麵包、深色的是法式牛油麵包,配上自家製黑醋牛油,質素很高。.➿ 頭盤✿ 生醃日本黑鱈魚、北海道帶子甜蝦他他、海膽醬,加杏仁脆紫菜菜單內容會定期更改
➿ 麵包
麵包

➿ 頭盤
菜單內容會定期更改,今天的是日式北海道帆立貝以及甜蝦他他,以濃郁的海膽醬調味。面的是自家醃製的日本黑鱈魚刺身,還加了一點三文魚子,色彩繽紛。另外還有夾著杏仁的脆紫菜,伴著他他一起享用。
生醃日本黑鱈魚、北海道帶子甜蝦他他、海膽醬
杏仁的脆紫菜

➿ 主菜
✿ 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦、紅蝦膏濃汁 +💲160
餐廳招牌之作,實際上工序非常複雜的一款手工意粉,以多種海鮮及配料與紅蝦膏一起調製的濃湯汁,配合每天新鮮即場製作的手工意粉。手工幼麵是以意大利的雞蛋黃製造,造工滿複雜。經煎香的紅蝦,加上蕃茄乾和檸檬醉帶出鮮味。紅蝦味道非常濃烈,蝦頭充滿着蝦膏,記得不要浪費全部吃完。

✿ 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 +💲80
餐廳另一招牌名作,基本上是每檯必點。松葉蟹肉、加上燒過後啖啖鹹香的蟹膏,以及鵪鶉蛋黃意大利飯,味道同樣濃郁。用上了昆布、蜆肉和蟹作湯燉飯,海鮮味突出。

甜品
❀ 蘋果金寶、西瓜薄荷冰、乳酪凝乳
賣相很精緻的一客甜品。白色的是乳酪凝乳,包著微暖的蘋果金寶,最後以西瓜薄荷冰墊底。甜品上的法式花花薄脆吸睛之餘也增加口感。
蘋果金寶、西瓜薄荷冰、乳酪凝乳

➿ 飲品
❀ ꜱʜᴀᴋᴇʀᴀᴛᴏ (ɪᴄᴇᴅ)
❀ ᴍɪʟᴋ ꜰᴏᴀᴍ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ (ɪᴄᴇᴅ)
一酸一甜咖啡主題的特飲。ꜱʜᴀᴋᴇʀᴀᴛᴏ有點像甜版的ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ ᴛᴏɴɪᴄ,很解渴。ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ即是濃厚版的奶蓋阿華田,甜度較高。
ᴍɪʟᴋ ꜰᴏᴀᴍ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ
ꜱʜᴀᴋᴇʀᴀᴛᴏ

不專業食評 nei.foodie
2023-05-21 92 浏览
好多人慕名而來吃他的手工意粉,這裡環境清幽裝飾亦很雅緻🧡,今晚食3 course menu套餐,♥💖包括麵包、前菜、主食及甜品。當日店內已滿座,我地一家坐Outdoor位置,店員上菜亦有介紹每一道菜,菜式賣相超靚亦都都相當有水準,值得一試他們主打的手工意粉。3 course menu 的𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫是高糖日本番茄+ 昆布醋啫喱+燒麵豉八爪魚,蕃茄清甜多汁,好好食。平時會拍生食番茄,但係衣個味道是可以的。八瓜魚口感特別,是軟腍的感覺。💞主食是松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯想試試看,意大利飯要由外吃到內,由清清地咁食到內裡就可以MIX 一齊食,無論外內或是MIX,味道都各有不同,啖啖蟹膏同蟹子,用心製造作。💞我地另外有點了手造意大利幼麵配西班牙紅蝦, 紅蝦膏濃汁是香濃的,選用西班牙紅蝦,真係好大隻,蝦頭超多蝦膏,店員介紹蝦膏可以配埋意大利幼麵一起會更好吃,味道賣相十分高質。另外,手工意粉原來咁彈牙,可以掛起濃濃嘅蝦膏汁。💞甜品MIX一起吃,有提子馬斯卡風芝士忌廉+ 法式薄脆+提子檸檬啫喱賣相好靚又好味,一口一口去品嚐,果肉鮮甜,提子馬斯卡風芝士忌廉MIX法式薄脆,口感十足。飲品都好好味,不

飲品都好好味,不會太甜
Homemade strawberry milk (iced)
Baileys Vairhone Chocolate (iced)

2023-05-21 1414 浏览
JEP ,為Just Eat Pasta 的簡稱,係米芝連餐廳 @involtini.concept的姊妹店地點對非屯門人可能會有點偏遠,餐廳位於屯門北良景附近的田景站,或旺角坐58x 在盈豐園下車都很快到達,到晚上一片燈海令人以為去了東京般 (FF過度)。餐廳有室內外的座位,大約3-4張枱,若天氣好開埋户外大約可坐10張枱。今次點了 $468 + 的set dinner 食物來得比想像更好水準,由一個餐包開始。🔹酸種麵包及法式牛油麵包(深色)🔹麵包非常軟熟,雖不是熱藤藤但仍非常軟熟,牛油香重,配上自家製的黑醋牛油,別有一番滋味。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹生醃日本黑鱈魚🔹為海膽醬撈帶子甜蝦他他,上面係醃咗的黑鱈魚,,以及北海道帶子和甜蝦,配合附上的杏仁脆紫菜一起吃,每一口都帶來非凡滋味。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯🔹(另加 $80)此Risotto以蜆湯,蟹湯,灸燒過的松葉蟹肉一同煮,一上碟陣陣香味飄揚著,店員推薦,先吃啡(蟹膏),後吃白(飯),再和中間的鵪鶉蛋黃撈均一起吃,口感的分明明顯,蟹味濃,也足夠creamy。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗🔹手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,紅蝦

🔹酸種麵包及法式牛油麵包(深色)🔹

🔹生醃日本黑鱈魚🔹

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔹松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯🔹(另加 $80)

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗

🔹手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁🔹(另加 $160)

餐廳的賣點為homemade pasta ,會每日自己搓麵團,然後做成不同形狀的手工意粉,所以會點意粉試試😋。

紅蝦為西班牙的貴價食材,值得一試。

店員很詳細地講解
底: 紅蝦頭膏汁加海鮮湯
中間 : 海鮮湯 蜆肉湯

蝦頭的蝦膏超多,可作撈意粉用
檸檬皮中和了蝦膏的咸,濃而不膩,必點。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗

甜品為 🔹蘋果金寶西瓜薄荷冰乳酪凝乳🔹
西瓜薄荷味很出,口感偏甜,蘋果味重,層次感強。

飲品當然點我最愛的酒

紅色為Lime raspberries crush (raspberry, vodka ,fresh raspberry / fresh lime/ soda)

朋友點的,相信喜歡raspberries 的人會必點之作

啡色為Baileys valrhona chocolate( valrhona 80% chocolate milk , whipped cream/mints )

個人覺得朱古力味配Bailey 為最好選擇,始終威士忌🥃總感覺很能百搭不同的飲品,甜酒的濃郁香甜,新鮮幼滑口感,配上80%的朱古力奶,口感都沒有誰搶了誰的鏡。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

整體上,個人喜歡户外座位,晚上望著有點東京感覺的燈海,以及經過的輕鐵,chill 味十足,店員上每一道菜,也會充份解釋,而且很不厭其煩為你解釋多點客人對菜式上的疑問,也會為户外的我們點上蚊香,又會問需不需要一次過上,方便打卡養^非常細心。

環境裝飾也很有意義,為近期推薦之餐廳。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

• Carbonara
  • 自家製麵包
  • 酸種麵包
2023-05-17 95 浏览
屯門呢間星級米芝蓮推介,環境都相當唔錯,座位有室內亦都有室外,仲可以帶埋寵物一齊嚟👩🏻‍🍳3 courses Set $458🥗Starter-高糖日本蕃茄、昆布醋啫喱、燒麵豉八爪魚-蕃茄真係相當之甜 一啖咬落去爆汁-粗管八爪魚除咗海水味道仲多咗一份麵豉嘅鹹香 口感爽彈 味道細膩✨Main🦐手做意大利幼麵配西班牙紅蝦 (+$160)-紅蝦膏濃汁配上店家自製幼麵 濃汁味道好出 再將紅蝦頭嘅蝦膏按壓出嚟撈埋幼麵一齊食 盡是鮮甜滋味 幼麵口感彈牙掛汁 🦀松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 (+$80)-重忌廉香嘅意大利飯 口感軟中帶少少硬身 當中有蟹籽增加口感 然後慢慢入到近中心位置 有特濃昆布蜆肉汁 十分濃味 表面有焦香一層薄衣🍬Dessert -提子風味嘅一款甜品 內有提子、提子馬斯卡風芝士忌廉、法式薄脆及提子檸檬啫喱-個人認為芝士忌廉調得相當出色 除咗食到提子甜味及清新之外 仲有芝士忌廉順滑回甘嘅香氣 出色🍹DrinkApple Business cocktail -酒算幾易入口 不過都幾快上腦 酒精應該幾強勁 酸味中和酒嘅甘味 微甜嘅蘋果汁及檸檬汁味總括嚟講,味道相當唔錯,環境又舒服,店員亦會

👩🏻‍🍳3 courses Set $458

🥗Starter
-高糖日本蕃茄、昆布醋啫喱、燒麵豉八爪魚
-蕃茄真係相當之甜 一啖咬落去爆汁

✨Main
🦐手做意大利幼麵配西班牙紅蝦 (+$160)

🦀松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 (+$80)

🍬Dessert

🍹Drink
Apple Business cocktail

總括嚟講,味道相當唔錯,環境又舒服,店員亦會講解每道菜式嘅食法及材料,值得推薦
2023-05-14 141 浏览
久仰involtini大名好耐🤩之前聽聞係成日full booking好難先食到,最近熱潮好似過左啲,當日book過兩日既位都仲book到~呢度最特色既一定係佢地既手工意粉,黎到食真係食到啲意粉既質感同平時出面食到既有好大分別😳另外好欣賞呢度既店員會好認真咁介紹菜式,每一道菜上既時候都會介紹一下食物既材料、製法同埋食法。食完之後真係覺得好滿足。 1⃣️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁($458)(+$160) 蝦味真係好濃😍有兩大隻西班牙紅蝦,蝦肉彈牙新鮮,店員介紹既時候講到個汁係用蝦頭蝦殼等熬製既,冇加額外其他野,食既時候可以將蝦頭既蝦膏壓出黎撈埋個意粉一齊食~手工意粉既質感真係唔同啲!食落真係果種帶少少硬、有咬口而且帶蛋香既味道!  2⃣️松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯($458)(+$80)  食既時候可以由外到內食,先試左最外面既意大利飯,然後再試一啖中間既蟹膏,最後再將蟹膏、鵪鶉蛋、意大利飯撈埋一齊食。意大利飯食到粒粒分明既口感,好creamy而且蟹味極濃!  3⃣️手造意大利寬蛋麵,鴨肉醬,牛肝菌,橙皮($458) 好特別既係磨左啲橙皮入去,上到黎既時候已經聞到少少橙皮既果香味,食落橙

手造意大利幼麵配西班牙紅蝦
  2⃣️松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯($458)(+$80)
松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
3⃣️手造意大利寬蛋麵,鴨肉醬,牛肝菌,橙皮($458)
好特別既係磨左啲橙皮入去,上到黎既時候已經聞到少少橙皮既果香味,食落橙皮味係好輕微既,同本身味道偏濃啲既鴨肉醬配合啱曬~
4⃣️高糖日本蕃茄,昆布醋啫喱,燒麵豉八爪魚(跟餐)
每份tasting menu入面都有appetiser、main、dessert同埋一杯飲品。個appetiser 都係誠意之作,個八爪魚好彈牙,另外日本蕃茄大大粒,加埋底下既昆布醋食好特別~
5⃣️提子,提子馬斯卡風芝士忌廉,法式薄脆,提子檸檬啫喱(跟餐)
 Tasting menu 入面既dessert都好好食👍提子味幾香而且唔係香精味,除左面頭切粒既提子之外,下面既薄脆夾住提子味既cream cheese,質感輕盈得黎提子味好夠。
 6⃣️奶蓋Tiramisu Latte(跟餐)

奶蓋Tiramisu Latte
冇諗過飲品都咁有驚喜😄奶蓋好厚好結身,面頭灑上左阿華田粉,飲落咖啡香同阿華田既味道好夾,而且唔會太甜。
7⃣️Homemade Strawberry Milk(跟餐)
士多啤梨味既野好容易好伏,但係呢度既士多啤梨奶完全唔會,感覺係好真實既士多啤梨味。
8⃣️Baileys Valrhona Chocolate(跟餐)
 Cocktail都好正~Baileys加上偏苦既黑朱古力,味道啱啱好,仲有啲薄荷味😋
9⃣️意式炸海鮮($120)
意式炸海鮮
 有蝦、魷魚、魚。第一次食炸既蝦係可以連蝦頭同蝦殼都一齊食。
1⃣️0⃣️炸芝士椰菜花($68)
炸芝士椰菜花
唔會炸得油膩,芝士味比較輕。
  1⃣️1⃣️炸芝士肉醬意大利雲吞尼泊爾餃子辣汁($175)
炸芝士肉醬意大利雲吞尼泊爾餃子辣汁
中間既芝士味道好香🧀️第一次食炸既Ravioli,配上酸酸辣辣既汁好好味~
1⃣️2⃣️傳統卡邦尼手造意大利幼麵($168)

傳統卡邦尼手造意大利幼麵
除左紅蝦意粉之外,Involtini 另一個signature dish 絕對係佢地既carbonara。係用上傳統做法,用上四種唔同芝士同埋蛋汁調配醬汁,冇落忌廉,味道好濃,而且芝士奶香味好出。
1⃣️3⃣️手造薑汁檸檬薯仔麵團,蜆汁($188)
 第一次食薯仔麵團,食落軟軟地又有啲咬口咁。呢個食落相對清新一啲,不過就冇其他幾款咁出色。蜆係有勁多!
奶蓋Tiramisu Latte
炸芝士椰菜花
炸芝士肉醬意大利雲吞尼泊爾餃子辣汁
傳統卡邦尼手造意大利幼麵
2023-05-09 1095 浏览
呢間主打手工意粉店喺屯門好出名連續多年獲得米芝連推介每日新鮮製作手造意粉🍝為主菜晚餐嘅3 course menu亦都好抵食絕對值得咁遠入嚟食呀當日涼涼地坐Outdoor好舒服🔸𝟑-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟒𝟓𝟖🔸餐廳首先會送上餐包,餐包有兩款,分別係法式牛油麵包同埋酸種麵包,兩款麵包都好鬆軟,點埋自家製嘅黑醋牛油就仲正-𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫-დ 高糖日本番茄, 昆布醋啫喱, 燒麵豉八爪魚八瓜魚燒到半生熟,食落焦香味好出之餘口感亦好軟腍。蕃茄清甜多汁,再食埋個啫喱清一清個口就完美-𝐌𝐚𝐢𝐧-დ 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 +$80呢個意大利飯賣相好得,超多蟹膏鋪喺面,焗完之後色澤金黃,非常吸睛,食落蟹味香濃,意大利飯硬度啱啱好,十分高質დ 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦, 紅蝦膏濃汁 +$160西班牙紅蝦好大隻,蝦肉彈牙,味道鮮甜。用埋紅蝦嘅蝦膏去調製意粉嘅醬汁就更加無得頂,個汁好甘香。手工意粉十分彈牙,再掛哂濃濃嘅蝦膏汁,好味到不得了-𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭-დ 提子馬斯卡風芝士忌廉, 法式薄脆, 提子檸檬啫喱呢個餐仲有埋甜品,真係好豐富!甜品以提子為主角,除咗有鮮甜嘅提子之外,仲有
呢間主打手工意粉店喺屯門好出名
連續多年獲得米芝連推介
每日新鮮製作手造意粉🍝為主菜
晚餐嘅3 course menu亦都好抵食
絕對值得咁遠入嚟食呀
當日涼涼地坐Outdoor好舒服

🔸𝟑-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟒𝟓𝟖🔸

-𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫-
დ 高糖日本番茄, 昆布醋啫喱, 燒麵豉八爪魚

-𝐌𝐚𝐢𝐧-
დ 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 +$80

დ 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦, 紅蝦膏濃汁 +$160

-𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭-
დ 提子馬斯卡風芝士忌廉, 法式薄脆, 提子檸檬啫喱
呢個餐仲有埋甜品,真係好豐富!甜品以提子為主角,除咗有鮮甜嘅提子之外,仲有提子馬斯卡風芝士忌廉、法式薄脆同埋提子檸檬啫喱。成個甜品賣相好靚,食完真係超滿足

-𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤-
დ 奶蓋𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $68
呢杯混合左Expresso, 阿華田, 牛奶。味道出奇地超似Tiramisu, expressro唔會苦澀,配埋綿密口感嘅奶蓋好出色。

დ 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐣𝐢𝐭𝐨 $68
呢杯係無酒精嘅mojito,由檸檬汁、汽水和薄荷調配而成,薄荷清涼感極強
2023-05-06