2021-12-01 110 浏览
樓上串燒屋發現一間尖沙咀樓上串燒屋,地方細細,但原來師父黎自日本大阪上到去,當然比門仔可愛串燒仔吸引住兩個大食鬼,一共叫左13款串燒要點名讚嘅串燒入圍名單包括有炸牛肉串燒,牛肉多汁,不是乾巴巴炸蛋,強烈建議加少少鹽食金菇肥牛卷,加生雞蛋食,超正香脆雞翼,最後加單叫多兩隻,脆香雞翼鎖緊肉汁,咸咸地又甜甜地釀香菇,入面落肉仔多汁,好味另外,叫左個唐掦炸雞真心,依個岀色,又係做到爆汁口感,就咁食都好正炒麵炒麵就一般中上,因為最怕怕炒麵落好多油,佢冇乜油,配菜有少少椰絲同肉片。最後叫左個柚子雪葩兩個柴娃娃食串燒記,就此告一段落。整體,樓上小店有驚喜,價錢小貴,食物質素高,坐得舒服,傾吓偈,愉快
樓上串燒屋

發現一間尖沙咀樓上串燒屋,地方細細,但原來師父黎自日本大阪

上到去,當然比門仔可愛串燒仔吸引住

兩個大食鬼,一共叫左13款串燒
要點名讚嘅串燒入圍名單包括有

炸牛肉串燒,牛肉多汁,不是乾巴巴
炸蛋,強烈建議加少少鹽食
金菇肥牛卷,加生雞蛋食,超正
釀香菇,入面落肉仔多汁,好味

炸串燒牛
金菇肥牛

另外,叫左個唐掦炸雞
真心,依個岀色,又係做到爆汁口感,就咁食都好正
唐掦炸雞

最後叫左個柚子雪葩
柚子雪葩

兩個柴娃娃食串燒記,就此告一段落。
2021-11-28
炸串燒牛
金菇肥牛
唐掦炸雞
柚子雪葩
  • 半熟煮玉子
  • 雞翼
2021-11-11 146 浏览
📍 Jan Jan 尖沙咀店💰 人均250 星期日過去,提前定好了位,侍應告訴我們用餐時間一個半小時,這家在網上吹得很紅的日本過江龍Jan Jan朋友想吃很久了。進去之後感覺其實很小,有點擁擠,包包只能放在凳子下面。我們叫了很多串燒,有分唐揚和燒鳥,就是炸的和烤的,讓我印象最深的就是年糕的的那個唐揚串。炸糖心蛋不是很好吃,不建議點,吃到最後有點膩。我和朋友在裡面坐到打烊,因為星期日人不多,所以對我們並沒有限制~出來之後,兩個人一身油味,感覺店內通風系統不太好,想趕快回家沖涼h
📍 Jan Jan 尖沙咀店
💰 人均250
🥚⚪📍尖沙咀 #EggBall到尖沙咀飲飲食食 #EggBall到灣仔飲飲食食 🍽 Jan Jan 串揚專門店 Jan Jan Kushikatsu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 🥚👩⚪🧑食大阪過江龍,以解「思鄉之愁」 咁耐無得去日本,今次揀左香港首間大阪正宗串揚居酒屋名店去試下串揚同串燒頂住檔先啦🍢🍢 🟤三文魚子海鮮球 ($39)🧆👉炸帶子外脆內軟,一層層沙津醬覆蓋住隻帶子,有陣陣酸甜,再配搭三文魚子既爽口,十分開胃☺ 🟤串燒牛 ($28)🥩👉肉質嫩滑,可惜牛肉味唔夠濃烈😮 🟤串燒白鱔 ($35)🐟👉肉質結實肥美,有咬口,亦烤得好香口😋 🟤炒麵飯 ($48)🍚🍜🍳👉口感特別,將飯麵蛋結合crossover,口感唔錯,但味道唔太突出 🟤冷蕎麥麵 ($38)🍜👉冰冰涼涼,酸咪咪幾開胃 🟤串燒雞腿 ($23)🍗👉香口,肉質嫩滑🤤 🟤串揚茄子 ($26)🍆👉炸得鬆脆,茄子味亦有 🟤雞肉紫蘇卷 ($23)👉脆度十足,但肉質稍為乾,唔夠Juicy 🟤半熟煮玉子 ($24)🍳👉外皮炸得鬆脆,咬落去滿口蛋汁流出,蛋味濃郁,加上少少鹽調味,口感很好 🟤年糕 ($22)🍘

🥚👩⚪🧑食大阪過江龍,以解「思鄉之愁」

🟤三文魚子海鮮球 ($39)🧆

🟤串燒牛 ($28)🥩
👉肉質嫩滑,可惜牛肉味唔夠濃烈😮

🟤串燒白鱔 ($35)🐟
👉肉質結實肥美,有咬口,亦烤得好香口😋

🟤炒麵飯 ($48)🍚🍜🍳

🟤冷蕎麥麵 ($38)🍜
👉冰冰涼涼,酸咪咪幾開胃

🟤串燒雞腿 ($23)🍗
👉香口,肉質嫩滑🤤

🟤串揚茄子 ($26)🍆
👉炸得鬆脆,茄子味亦有

🟤雞肉紫蘇卷 ($23)
👉脆度十足,但肉質稍為乾,唔夠Juicy

🟤半熟煮玉子 ($24)🍳

🟤年糕 ($22)🍘
👉唔太特別,普通年糕味😶

整體黎講食物質素唔錯,但係價錢都真係偏貴💰💰💰。餐廳坐位唔算多,但好有日本feel,真係有啲置身係日本嘅感覺呀。好掛住你呀~日本!!😖

❗提提你~成日都好Full, 建議可以預先打電話或者係Openrice訂座🍴

🍽 餐廳:Jan Jan 串揚專門店 Jan Jan Kushikatsu @janjanhkg
📌 地址:尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓
☎️ 電話:21571410
📍 位置:尖沙咀
🌟 質素:⭐⭐⭐⭐ (5⭐滿分)
💰 人均:$201 - $400
⏰ 營業時間:12:00 ~ 15:00 | 18:00 ~ 23:00 (星期一至四)
                         12:30 ~ 15:00 | 18:00 ~ 00:00 (星期五)
                         12:30 ~ 15:30 | 18:00 ~ 00:00 (星期六)
                         12:30 ~ 15:30 | 18:00 ~ 23:00 (星期日)

🏠其他分店:灣仔皇后大道東100號2樓

#hkig #hkfood #foodie #hkfoodie #hkeat #吃貨 #食好西 #香港美食 #尖沙咀美食 #灣仔美食 #相機食先#日本 #Japan #大阪 #Osaka #日本菜 #串揚 #串燒 #居酒屋 #過江龍 #日式 #JanJan串揚專門店 #JanJanKushikatsu  #JanJan #EggBall到JanJan串揚專門店 #EggBall日本菜
2021-10-14
  • 三文魚子海鮮球
2021-10-18 475 浏览
想試呢間炸串串燒店好耐,但係成日約唔到人陪我,所以琴日鼓起勇氣book左一位自己去食😂以下就係我叫左嘅野食。椰菜可以添 點串燒汁食白鱔,冇骨唔會太鹹有油脂香燒得啱啱好右起:海膽湯葉卷/炸蝦/炸山藥/炸沙椎海膽湯葉卷,d海膽唔係最靚個隻,唔甜但係又未去到難食炸沙椎,好香好腍滑,卷住紫蘇葉增添層次,有少少骨炸蝦,好嫩,唔知點解食到粟米味…lol炸山藥,好鬆脆但係中間好濕潤,幾鍾意左起:炸香菇&炸流心蛋炸香菇,調味比較淡,有d香菇草青味炸流心蛋,好流心,正常地好味左起:炸咖哩塊&串燒牛舌炸咖哩飯,好有趣,食唔到有冇其他配料係個飯裏面,係典型日式咖喱飯嘅味,幾好食串燒牛舌,一串三舊,全部都有d韌炸富士蘋果,食落有浸好清新既蘋果香,可能因為用富士蘋果,特別香甜,有別於一般住過既蘋果會有一浸蘋果酸味,佢哩個炸蘋果冇喎。整體好滿意,下次想挑戰食埋其他品項。

以下就係我叫左嘅野食。

椰菜可以添 點串燒汁食

白鱔,冇骨唔會太鹹有油脂香燒得啱啱好

燒白鱔

右起:海膽湯葉卷/炸蝦/炸山藥/炸沙椎

海膽湯葉卷,d海膽唔係最靚個隻,唔甜但係又未去到難食

海膽湯葉卷

炸沙椎,好香好腍滑,卷住紫蘇葉增添層次,有少少骨

炸沙椎

炸蝦,好嫩,唔知點解食到粟米味…lol
炸山藥,好鬆脆但係中間好濕潤,幾鍾意

左起:炸香菇&炸流心蛋

炸香菇,調味比較淡,有d香菇草青味
炸流心蛋,好流心,正常地好味

炸流心蛋

左起:炸咖哩塊&串燒牛舌

炸咖哩飯

串燒牛舌,一串三舊,全部都有d韌

炸富士蘋果

整體好滿意,下次想挑戰食埋其他品項。
  • 炸咖哩飯
  • 炸富士蘋果
  • 半熟煮玉子
2021-10-18 123 浏览
Janjan串燒成日聽人介紹,今次終去到試一試😋一出lift就係janjan串燒店,門面同內裡裝修都好有日本居酒屋風格,仿如去咗一趟日本😋今次同三位朋友食,都叫咗好多野食,不過就唔逐一介紹了,只講下比較推薦嘅食物💓📌三文魚飯團茶積飯呢個飯團係燒過嚟,所以面層係脆卜卜,加上茶之後又有另一種口感。係口感上係好豐富。同埋師傅調味真係調得好出色,唔會話茶積就無味👍🏼但得一讚📌炸生蠔炸蠔係咁多樣食物叫做比較貴,都要$54一隻。佢將生蠔炸脆,再加上蛋黃同芝士汁,配上起上嚟好好味。不過可惜嘅係生蠔唔算大。但總括都係好味📌炸溏心蛋呢款式真係冇得輸,個皮好薄脆,裡面就軟綿綿,同埋有好濃郁蛋香,食得出係高質嘅日本蛋。📌燒鱔鱔本身都好味,加上鋪頭自己調製嘅醬汁,更加好味。同埋串燒最正係啖啖肉無骨,同埋肉質都算彈牙👍🏼📌燒牛舌牛舌有水準,考到師傳功力,唔會燒到過火,口感係好爽彈😋📌炸富士蘋果呢個甜品我覺得一定要試,個皮加咗肉桂,好香,加上本身蘋果好清甜,呢個配搭真係好正,同埋出面都無咩鋪頭有。所以如果嚟食,必定要試💓💓最後埋單大約$1600,四個人都食到好飽👍🏼@抵食嚟講就真係唔算抵,但總算氣、環境、食物都有

📌三文魚飯團茶積飯

📌炸生蠔

📌炸溏心蛋

📌燒鱔

📌燒牛舌
牛舌有水準,考到師傳功力,唔會燒到過火,口感係好爽彈😋

📌炸富士蘋果

最後埋單大約$1600,四個人都食到好飽👍🏼@抵食嚟講就真係唔算抵,但總算氣、環境、食物都有返唔錯質素,可以一試💓
2021-10-01 231 浏览
Jan Jan Kushikatsu (TST)日本串燒嘅香味😋太早食完晚飯,去到咁上下就肚仔餓,於是就去咗JanJan食串串🤣🤣😋 一坐低,店員就交低兩卷抹手毛巾俾我哋清潔雙手,非常細心🥰 之後介紹咗唔同嘅醬料同山椒粉同辣粉,仲擺低咗一盒日本椰菜俾我地邊食串串邊食😛首先嚟嘅係枝豆,岩岩淥起嘅枝豆加埋鹽,絕前係首選嘅傾偈開胃菜😋之後串燒就一次過嚟哂~燒白鱔:我認為係全部串串中最好食!油香十足,皮脆肉滑,絕對新鮮,係返食之選👏🏻燒牛串:味道岩岩好😋 相當香,不過肉汁唔多夠🤔手羽先:非常好食!皮燒到好脆,有焦香,肉岩岩好熟,仲有肉汁🤘🏻🤘🏻燒牛舌:配合檸檬食用,解去牛舌嘅騷味😉燒雞腿:肉相當嫩!好香好食,不過份量有啲少😅價錢:$23(枝豆)$35(燒白鱔)$28(燒牛串)$23(手羽先)$27(燒牛舌)$23(燒雞腿)推薦程度:8/10抵食程度:7/10.......#グルメ#グルメ好きな人と繋がりたい #グルメ女子 #グルメな人と繋がりたい #串串#janjanhkg #燒野食#foodie #food #foodstagram #foodporn #foodphotography #
Jan Jan Kushikatsu (TST)

日本串燒嘅香味😋

之後串燒就一次過嚟哂~

燒牛串:味道岩岩好😋 相當香,不過肉汁唔多夠🤔
燒牛舌:配合檸檬食用,解去牛舌嘅騷味😉
燒雞腿:肉相當嫩!好香好食,不過份量有啲少😅

推薦程度:8/10

#グルメな人と繋がりたい
#串串
#janjanhkg
#燒野食
#foodie #food #foodstagram #foodporn #foodphotography #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodies
串串
枝豆
  • 雞翼
2021-10-01 973 浏览
如果講到大阪的庶民美食,一定要數到串かつ,香港人一般稱之為炸串;顧名思義,就是油炸一串串的食材,小編會形容為串燒加吉列的混合體(註:各位日本料理達人不要見怪饞嘴小編的妄言,但真心認為這是最貼切的形容)。很奇怪,在香港很容易找到日式拉麵店、鮨店、串燒、甚至天婦羅專門店,但以炸串為主的專門店,五隻手指數得完;可能串かつ在日本也不算大流行的美食吧。之前經常光顧銅鑼灣一間由日本人開設(兼且作為主廚)的串かつ專門店,喜愛其氣氛熱鬧及和風裝修風格,充滿日本料理小店風情。今日午飯就訂位試試另一間由香港人開設的「Jan Jan 串揚專門店」。午市時段都坐滿了客人,如果相信市場效應,餐廳質素應該相當不錯。同樣係日式風情小店,亦有日式居酒屋必有的開放式廚房及吧枱式座位,但同時混入少許工業風裝修風格,整體感覺缺少了日式料理小店的地道熱鬧氣氛。比較之下,還是更喜歡銅鑼灣另一家串かつ專門店的氣氛。雖然標榜為串揚專門店,但一直都講香港的飲食業風氣不太接受單一日本料理;或者這樣說,單一日本料理在香港很難生存,除了極少數的星級鮨店及頂級天婦羅名店之外,香港的日本菜餐廳即使以專門料理自居,同時也會提供少量其他類型的日本

雖然標榜為串揚專門店,但一直都講香港的飲食業風氣不太接受單一日本料理;或者這樣說,單一日本料理在香港很難生存,除了極少數的星級鮨店及頂級天婦羅名店之外,香港的日本菜餐廳即使以專門料理自居,同時也會提供少量其他類型的日本料理,以求擴大客源。「Jan Jan 串揚專門店」也沒有例外,雖然以串揚為主,串燒款式不少於串揚,亦有日式前菜 / 小吃及飯糰、蕎麥麵、烏冬等等主食。
午餐有三款:4串($148)7串($178)10串($198),包餐飲及主食各一。可自由組合選單上的串揚及串燒,但選單並非有齊單點餐牌的所有出品,部分串揚及串燒也要額外加錢。
食正宗串揚必有椰菜片秘製串揚醬汁,還有一點要謹記:「ソースお二度漬け 禁止」,意思就是只可以蘸一次醬汁。日本的高級串揚店可能例外,但在大阪新世界地區的平民串揚料理店,串揚醬汁都是共用。客人食完埋單離座,到下一輪客人入座,都是用同一盒醬汁;所以有此規定,日本人也很清楚明白規矩。香港人去旅行飽嚐串揚料理時,千祈唔好失禮人呀!始終很多香港人唔習慣,所以「Jan Jan」額外提供一個小碗給每位客人,方便搯出醬汁,自己鍾意蘸幾多次都可以。
串揚是炸物,很「熱氣」;可能日本人也有類似概念,所以配搭生椰菜片解膩清熱毒。爽脆、多菜汁,但有少少澀、唔算清甜,要蘸一點秘製串揚醬汁提味。串揚醬汁帶酸、隱含蔬菜清甜,有點似日式吉列豬扒的醬汁,只是串揚醬汁呈液體,日式吉列豬扒醬汁卻稠身。
除了串揚醬汁,枱面還有其他調味。辣粉及山椒粉係串燒專用,鹽及辣醬就係串揚專用。
先奉上第一碟串燒雞翼雞胸軟骨三文魚煙肉卷牛舌牛肉;冇得選擇鹽燒或者汁燒,全部由廚師決定。碰巧五串都係鹽燒,正是小編最愛口味,總覺得只有免治雞肉棒及雞肝才適合汁燒。五支串燒的火喉控制有參差,雞翼雞胸軟骨明顯燒燶了,有少少焦澀味。雞翼表皮香脆,可惜被燒燶的部份影響了味道。雞胸軟骨選用了較講究的前端三角位,黏附了少許雞肉,咬下去既爽脆、又有雞肉鮮味,可惜同樣燒燶了少許。
牛舌軟身彈牙有嚼勁,牛肉鬆軟有肉汁,兩串都好味道。最有驚喜是三文魚煙肉卷,火喉控制得最好,煙肉的油脂加上滑溜的三文魚,大大口兩啖食完;肉香、魚鮮加上油香,好味道。
雞腿肉嫰滑,但近竹籤頭的第一塊雞腿肉燒燶了。薯仔香口粉身,較用焗爐焗多了幾分明火燒烤香氣;加上一小角半融化的牛油,提升口感及香味。
送上第一盤串揚,跟足日本當地的方法,用不鏽鋼托盤加隔油架,確保每串串揚表層香口鬆脆、兼且不會油膩。所有食材表面都被金黃色的薄麵粉蛋漿及麵包糠包裹,除了部份外形明顯的食材之外,大部份都很難從外表區分。所以侍應會細心講解每串串揚到底是甚麼食材,又會溫馨建議海鮮用鹽調味、肉類及蔬菜就用秘製醬汁。
將整串串揚浸入醬汁,趁尚未變腍,即刻食。一支串揚最多只應分兩啖食完,否則即使不沾醬汁,表層麵包糠脆漿也會變腍,失去風味。咬下去香口鬆脆,酸中帶清甜;炸物配帶酸醬汁果然是最佳配搭,既開胃、又令人回味。洋蔥炸得剛剛熟,生洋蔥的辛辣已消失,味道變得清甜,同時爽口多汁。蘆筍已加上沙律醬調味,不用再蘸任何醬汁,咬落爽脆清甜。
茄子相比其他串揚,份量最大,要分三啖才能食完;外層脆衣鬆脆,內裡的茄子就清甜軟糯。
食了四串蔬菜,開始食肉。豚肉採用半肥瘦肉眼,豚脂油香夾雜肉香,加上鬆軟肉質,再配合串揚醬汁,微酸味道可中和油炸肉類的油膩,食多幾串都唔會飽飽滯滯。
時間啱啱好,差不多食完第一轉串揚,隨即送上第二輪。牛肉七成熟左右,肉味濃、夠鬆軟、肉汁多。始終只是美國牛肉,油花含量唔係特別多,油脂香及不上半肥瘦豚肉,但兩串同樣美味。
吃完豚肉牛肉才食雞肉紫蘇卷串揚。比較之下,雞肉肉質較粗嚡,比不上豚肉及牛肉美味;勝在靠紫蘇葉的獨特香氣補救。
北海道帆立好吃。脆衣夠薄,又沒有炸過火,兩款海鮮仍然保持鮮甜。
芝士串揚很有特色,炸至半溶化,剛剛炸起又夠熱辣辣,較漢堡包的半溶芝士好食。
蕎麥麵唔夠麥香,稍為粗嚡。燒飯糰(醬油) 表面夠焦香,只嫌餡料欠奉,如果多一塊香脆紫菜,可包裹著飯糰一起吃會更開心。
一般日式居酒屋的茶漬飯會將茶(上湯)及飯分開奉上,由客人自己沖泡。「Jan Jan」可能想節省茶壺?三文魚燒飯糰茶漬奉客時已經代為沖泡,處理方法並不理想,缺少了茶漬飯最重要的一個環節。另外,用一個小飯糰取代普通白米飯也非傳統茶漬飯配方,亦似乎多此一舉;最終也要用湯匙將飯糰搓散變回飯粒,以吸收茶(上湯)的味道,才能品嚐茶漬飯風味。
試了三款主食,味道一律麻麻;但串揚及串燒就真係好味道,尤其串揚,同日本當地小店的美味出品有得媲美。只不過,價錢分別就相當大。在大阪新世界地區的平民串揚料理店集中地,撇除海鮮食材,平均150~200円一串(大約HK$11~14);「Jan Jan」單點價貴最少50%,但係冇得揀,在香港想食好味串揚只能夠接受現實!
2021-09-11
2021-09-26 213 浏览
地址-Jan Jan 串揚專門店 (尖沙咀)尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓💋醃製鯖魚刺身片$68-見佢係黑板有推介所以就買咗啦,佢有好多配料(蔥,蘿蔔蓉,芥末醬,醋汁等)第一啖食落去係好咸嘅鯖魚片,跟住落咗啲檸檬汁中和返就會ok了。二個人好快就食曬🥰🥰🥰💋白魚水菜沙律配溫泉蛋 $48-沙律來講佢算好平仲有溫泉蛋搭配,我哋就係買咗隻溫泉蛋叫嘅,本身以為係嗰啲白色嘅魚仔(類似白飯魚),嚟到先知佢係炸左既小魚😂,不過唔緊要就當增加口感。魚仔炸得好香脆,而且啲菜感覺非常新鮮,配埋溫泉蛋又係好快就食晒😂💋揚串 (三文魚子海鮮球/北海道帶子/炸𧐢)$39~56-三文魚子海鮮球係配埋沙律醬,三文魚子非常新鮮而且份量十足,食落去入面嘅海鮮有蝦同埋帶子,炸皮脆卜卜,入面係啱啱好熟仲有汁流出來😂第一串就食依個好正好滿足。-第二串就試吓個北海道帶子,食落去同海鮮球差唔多味😂帶子火喉都係岩岩好,不過因為海鮮球個層次多d,所以依個就冇咩Surprise😂-炸蠔係三樣中比較貴既,但係食落去就冇咩特別,佢個底都有沙律醬👍蠔既話我都係生食食啱我食啲😂💋串燒 (白鱔/蕃茄芝士/味噌紅魚/大蔥雞肉)-侍應上菜時會提醒咩串燒
地址-Jan Jan 串揚專門店 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓

💋醃製鯖魚刺身片$68
💋白魚水菜沙律配溫泉蛋 $48
💋揚串 (三文魚子海鮮球/北海道帶子/炸𧐢)$39~56

💋串燒 (白鱔/蕃茄芝士/味噌紅魚/大蔥雞肉)
-侍應上菜時會提醒咩串燒用咩汁/粉/醬,不過其實我地都唔係太記得😂😂😂魚類既串燒燒到岩岩好,而且要襯熱食😂😂味道正正常常👍👍👍
-蕃茄芝士 個名睇落好吸引,食蕃茄甜甜的😂芝士也夠溶😂
💋豚肉飯卷
-佢係幾塊豚肉片包住,燒到好熱味道都好好,入面仲有包住小小紫菜👍👍

🤩佢7:30就lastorder ,8:00就要交枱,食得有小小趕😂
人均價格- hkd 300(dinner )
評分- ❤️❤️❤️❤️最高6分)
2021-09-20 122 浏览
星期五晚又係8點後呢啲時間喺尖沙咀搵食。呢間之前打過兩次都full,今晚博一博walk in有最後一張靠牆bar台坐。餐廳面積唔大,一眼望得哂,但環境尚算ok唔太迫,燈光比較陰暗。 台面擺左兜椰菜任食,跟住就填紙落單喇。我地嗌左唔同款串揚物。其中有一款叫「勝利蝦球」,係8月特別menu黎,餐廳話係特登設計for奧運喎😂 咬落去入面超濃超多汁,有少少驚喜!跟住就嗌左唔同嘅肉同串燒,整體感覺都ok,無一碟係難食。同埋食左好多串揚炸物,我個口都唔覺得熱氣 如果要推介的話 ,個半熟煮玉子整得幾好食,下次再黎都會嗌多次佢😀

2021-09-13 692 浏览
話說之前老公獨自去偷歡,與同事食完Jan Jan串揚專門店係咁大讚,所以星期日就帶我去食好西🥰(由於要趁熱先好食,啲相炒哂車🙇🏻‍♀️)/個人覺得呢度既串揚真係好出色,平時食炸物好多時好厚粉又油淋淋,我通常都會咬走佢🙈但呢度既炸衣又薄又香脆,乾身唔油膩,跌左都要執番佢黎食呀🤣(排名分先後):🌟🌟🌟炸雪糕蛋糕 (一定要提早預訂‼️)炸粉香脆,內裡是軟綿綿的蛋糕和香甜的雲尼拿軟雪糕🤤冷熱交融,超!級!好!味!感謝老公分埋佢果半舊比我🥺係愛啊哈利❣/🌟天使蝦蝦頭香脆無比,就連觸鬚都可以食埋,蝦膏熱辣辣!蝦肉札實彈牙且鮮甜,我地一人叫左兩隻🤭/🌟帶子帶子炸得僅僅熟👍🏻厚肉且鮮甜,加上蒜片的香辛,又要一人兩粒lol/🌟三文魚三文魚仍然保持軟嫩多汁,同樣一人要食兩舊🙌🏻/🌟芝士炸芝士無敵😋脆卜卜的炸粉包裹著軟心芝士,必食!不過罪惡感太大就唔敢encore🙈/⭐️半熟煮玉子內裡的蛋黃係流心架,不過係原汁原味,所以要加多少少鹽提味/⭐️北海道海膽湯葉卷⭐️鮮蠔⭐️海老⭐️牛⭐️富士蘋果/另外,我地都叫左好幾款串燒,個人就覺得普普通通,可以留番啲budget食多幾串串揚🤫:🌟白鱔⭐️京蔥雞⭐️雞腎⭐️牛舌⭐️雞胸軟骨/主菜類:

🌟🌟🌟炸雪糕蛋糕 (一定要提早預訂‼️)
🌟天使蝦
🌟帶子
🌟三文魚
三文魚仍然保持軟嫩多汁,同樣一人要食兩舊🙌🏻
🌟芝士
⭐️半熟煮玉子
內裡的蛋黃係流心架,不過係原汁原味,所以要加多少少鹽提味
⭐️北海道海膽湯葉卷

⭐️雞胸軟骨
主菜類:
🌟三文魚茶漬飯
⭐️大阪炒麵
老公特別推介茶漬飯,烤香了的三文魚配茶漬飯很鮮甜;大阪炒麵好食但相對冇咁出色喎~
二人合共消費$1086,價錢並不便宜,但難得老公會話物有所值,誠意推介😘
  • 天使蝦
  • 炸雪糕蛋糕
2021-09-13 158 浏览
#半熟蛋 ($24)烹調時間拿捏得好好唔單止可以保持蛋黃流心蛋白都唔會過熟,口感好軟滑☺️☺️☺️#炸雞球 ($38)炸漿唔會太厚,而且食到餐飯最尾稍為攤凍左小小,都仲係好脆略嫌雞肉醃得鹹左啲,但雞肉都幾嫩滑#海老 ($29)好大隻好厚肉,都算幾彈牙#咖喱飯 ($25)薄薄嘅炸漿包住日式咖喱飯飯唔會太淋,啲咖喱汁嘅份量啱啱好食落去首先會咬到好脆,之後再食到煮到啱啱好甜甜地嘅咖喱飯感覺好新奇,估唔到飯都可以做串揚😆😆😆#大阪炒麵 ($48)落左單唔駛5分鐘就送上枱,快得驚人😅😅😅熱辣辣嘅炒麵令到上面嘅木魚絲不停擺動😁😁😁好過癮加埋沙律醬係會令個麵好味啲,但其實原本個炒麵醬油已經好夠味🙈🙈🙈落完單店員會簡單介紹唔同嘅串揚點咩醬油/調味料而且會俾一盒好凍好脆而且幾清甜嘅生椰菜片等你食完串揚解油膩,或者裝多啲醬油夾埋串揚一齊食呢餐飯睇落份量唔算好多,但可能大部分都係串揚/炸物,所以都有啲膩,兩個人食到好飽😌😌😌

#半熟蛋 ($24)
烹調時間拿捏得好好
唔單止可以保持蛋黃流心
蛋白都唔會過熟,口感好軟滑☺️☺️☺️

#炸雞球 ($38)
炸漿唔會太厚,而且食到餐飯最尾
稍為攤凍左小小,都仲係好脆
略嫌雞肉醃得鹹左啲,但雞肉都幾嫩滑

#海老 ($29)
好大隻好厚肉,都算幾彈牙

#咖喱飯 ($25)
薄薄嘅炸漿包住日式咖喱飯
飯唔會太淋,啲咖喱汁嘅份量啱啱好
食落去首先會咬到好脆,之後再食到煮到啱啱好甜甜地嘅咖喱飯
感覺好新奇,估唔到飯都可以做串揚😆😆😆

#大阪炒麵 ($48)
落左單唔駛5分鐘就送上枱,快得驚人😅😅😅
熱辣辣嘅炒麵令到上面嘅木魚絲不停擺動😁😁😁好過癮

落完單店員會簡單介紹唔同嘅串揚點咩醬油/調味料
而且會俾一盒好凍好脆而且幾清甜嘅生椰菜片
等你食完串揚解油膩,或者裝多啲醬油夾埋串揚一齊食
炸雞球
半熟蛋、咖喱飯、海老
大阪炒麵
2021-09-07 272 浏览
提前book檯 有同我講清楚20:00還檯,我地用餐時間18:30-20:00,我食到19:45因仲有嘢飲未飲哂,所以一路食緊送嘅椰菜一路同朋友傾緊計。有店員上前,話幫我收碗碟,我以為係幫我換乾淨嘅碗碟,點知收走左之後冇再出現。唯有我自己問第二位店員會否重新比返碗碟我,並向店員解釋我地未夠鐘。店員一句唔好意思都冇,重複講左三次「會比妳」完全feel唔到歉意 淨係feel到不耐煩。其實禮貌上前直接提醒就夠鐘還檯,正常客應該唔會接受唔到lor⋯嘢食中規中矩 冇咩特別
嘢食中規中矩 冇咩特別
2021-09-01 264 浏览
舖頭裝修幾好 係日本居酒屋既感覺 ⛩值得欣賞係 雖然舖頭唔算大 但每一枱相隔既位置都遠 空間感幾闊落🥳🥳適合同朋友一齊食飯傾計 飲下野果日叫左好多款野食 款款都有值得試既地方😍😍去相!!!半熟煮玉子!! $24必試 我本身係流心蛋既fans 外脆內面有汁真係好好食😍 天使蝦😍$39天使蝦隻蝦都超大 好好食🐽三文魚子海鮮球 $39表面既三文魚子加上脆脆又軟既內層整體好好食😳個banlance做得好好蓮根$29我個人好鐘意食蔬菜類既串揚E個蓮根我比100分😳😍超級好食外要脆脆但入面好juicy 好食海老$29海老入面好多肉 啖啖肉咁😳芝士$23芝士係我朋友叫既 但反映都幾好食😳鐘意芝士既fans可以一試和牛A4 $75和牛簡直超超超超級好食😳🤣鐘意食牛既試完一定好滿足鰻 $35鰻魚個味濃 食落都野味😳 北海道帶子串 $39外脆內軟🥺🥺超級好食好食到田我地再叫多一次😳整體黎講 e間串揚既質素同環境都好好😳會再食🥳

舖頭裝修幾好 係日本居酒屋既感覺 ⛩

整體黎講 e間串揚既質素同環境都好好😳
會再食🥳
2021-06-16
2021-08-15 299 浏览
Happy Friday,同兄弟食番餐勁約星期五食,提早兩個星期訂位,都要八點果round先有位,全店full ,可想而之約受歡迎。日本人主理,出品質素有保證。每項食物都係炸物同燒物,食之前建議飲番杯涼茶打好個底即叫即炸,落單起碼預十五分鐘左右,趕時間勿進。入面勁有日本居酒屋嘅氣氛,大家收工後都把酒言歡個醬汁只可以點一吓,衛生問題,為己為他人推介炸富士蘋果,外面炸得香脆鬆軟,入面香濃蘋果溶食太多串有少少罪惡感,怕出番去唔飽肚,最後叫左個炒麵作結
Happy Friday,同兄弟食番餐勁

即叫即炸,落單起碼預十五分鐘左右,趕時間勿進。
入面勁有日本居酒屋嘅氣氛,大家收工後都把酒言歡
個醬汁只可以點一吓,衛生問題,為己為他人
推介炸富士蘋果,外面炸得香脆鬆軟,入面香濃蘋果溶

食太多串有少少罪惡感,怕出番去唔飽肚,最後叫左個炒麵作結

柚子豚肉
柚子豚肉
炸蠔。炸帶子
炸蝦,炸牛肉
和牛燒
非常日本地道風味既裝修🎏,差啲以為自己飛咗去日本🥺🥺🥺⁣⁣推薦👍🏻⁣🍴三文魚子海鮮球 ⁣粉漿好薄,一咬有三文魚子、沙律醬同埋爽口海鮮😽好有口感😆⁣⁣🍴黑松露芝士⁣估唔到細細粒芝士🧀啲拉絲可以拉到成米長😂⁣⁣🍴燒白饍⁣燒得岩岩好👌🏻,同嗰汁夾得黎又啖啖肉🥰⁣⁣主食蕎麥麵同埋大阪炒麵都幾抵食,味道都唔錯,整體黎講環境,服務同埋食物質素都係可以值得encore既餐廳☺️⁣⁣
非常日本地道風味既裝修🎏,差啲以為自己飛咗去日本🥺🥺🥺⁣

推薦👍🏻⁣
🍴三文魚子海鮮球 ⁣
粉漿好薄,一咬有三文魚子、沙律醬同埋爽口海鮮😽好有口感😆⁣

🍴黑松露芝士⁣
估唔到細細粒芝士🧀啲拉絲可以拉到成米長😂⁣

🍴燒白饍⁣
燒得岩岩好👌🏻,同嗰汁夾得黎又啖啖肉🥰⁣