2021-09-15 439 浏览
〰️Gorgonzola & Apple $158🍎🍕店內著名嘅藍芝士蘋果披薩 未食過呢一個組合嘅味道 本身都有啲驚會怪🤣但兩者味道出奇地和諧😚鹹甜配合得不錯 加上簡單嘅食材 無任何油膩嘅感覺👅餅底即搓即焗 但係偏薄 無咁飽肚👌🏻藍芝士都好香 啱啱上菜熱辣辣嘅時候好食好多 大家都要趁熱食!!!🔥🔥〰️Porcini and Ham Rigatoni with Truffle Oil $165本來麻麻地黑松露 但比身邊嘅人影響底下 慢慢學識欣賞佢😆超香濃嘅黑松露味 連埋啲菇食好正🤤圓粗通粉食到啖啖creamy嘅汁 呢個配搭好唔錯🥰💰 $377 (2人)食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數 ⭐️⭐️⭐️推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️

〰️Gorgonzola & Apple $158🍎🍕
藍芝士蘋果披薩

💰 $377 (2人)
食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數 ⭐️⭐️⭐️
推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
藍芝士蘋果披薩
2021-09-11 434 浏览
公司有Team lunch嘅時候同事都好鐘意叫呢間,所以之前都食過幾次外賣,但堂食就第一次,結果當然冇失望,Pizza緊係熱辣辣最好食!【蝦仁水果沙律】$158生果足料,蝦仁大隻同夠Fresh,Dressing係醋同欖欖油,雖然我個人麻麻哋鐘意醋,但相信鐘意食醋沙律嘅朋友會滿意。不過呢道應該係今日叫嘅野食入面性價比最低,除非好想食菜,唔係我覺得可以Pass loll 【煙肉忌廉粗意粉】$148鐘意食Carbonara嘅朋友真係必嗌!忌廉汁超香濃,加埋粗面夠晒掛汁。煙肉好香好惹味,而且同出面食嘅其他煙肉味道有啲唔同,係有少少港式燒肉嘅感覺,可能有用到類似香料去醃製,用燒肉形容可能有啲怪,但真係好好食!【藍芝士蘋果Pizza】$178我不嬲都唔太鐘意食加熱過嘅生果,但呢個Pizza真係好驚喜!藍芝士味道好出,配埋清香蘋果,蘋果加熱咗都係爽脆嘅,比起生果可能更似瓜。冇諗過呢個Combination可以咁夾!以前食外賣已經覺得好正,今次食新鮮出爐覺得又更好食了,芝士熱辣辣溶溶地,Pizza真係要熱食係最正!結論:一定會Encore,仲有好幾款想試嘅菜~
公司有Team lunch嘅時候同事都好鐘意叫呢間,
所以之前都食過幾次外賣,但堂食就第一次,
結果當然冇失望,Pizza緊係熱辣辣最好食!
蝦仁水果沙律
【蝦仁水果沙律】$158
雖然我個人麻麻哋鐘意醋,但相信鐘意食醋沙律嘅朋友會滿意。
不過呢道應該係今日叫嘅野食入面性價比最低,
除非好想食菜,唔係我覺得可以Pass loll
煙肉忌廉粗意粉
【煙肉忌廉粗意粉】$148
鐘意食Carbonara嘅朋友真係必嗌!
忌廉汁超香濃,加埋粗面夠晒掛汁。
煙肉好香好惹味,而且同出面食嘅其他煙肉味道有啲唔同,
係有少少港式燒肉嘅感覺,可能有用到類似香料去醃製,
用燒肉形容可能有啲怪,但真係好好食!
藍芝士蘋果Pizza
【藍芝士蘋果Pizza】$178
我不嬲都唔太鐘意食加熱過嘅生果,
但呢個Pizza真係好驚喜!
藍芝士味道好出,配埋清香蘋果,
蘋果加熱咗都係爽脆嘅,比起生果可能更似瓜。
冇諗過呢個Combination可以咁夾!
以前食外賣已經覺得好正,今次食新鮮出爐覺得又更好食了,
芝士熱辣辣溶溶地,Pizza真係要熱食係最正!

結論:一定會Encore,仲有好幾款想試嘅菜~
2021-09-09
煙肉忌廉粗意粉
藍芝士蘋果Pizza
今次分享的Pizza其實已經買過幾次外賣,但堂食最近才是第一次去~銅鑼店的 Jacomax平日晚市要排隊,大約等半小時~店會有椅子可坐著等位。焗Pizza的廚房位是開放式,剛好我坐的位置能看到入爐!時不時就會傳出薄餅的香味呢✦ 藍芝士蘋果薄餅 ($178) - 這款可以說是這裡必點的薄餅吧!?芝士味道濃厚,藍芝士的味道獨特再配上清甜的蘋果薄片若果您的接受度很高又對甜味薄餅有興趣便要點囉✦香烤黑椒雞翼 ($58/5pcs) - 皮烤得幾脆身的~不過稍微乾身了些 ... 另外黑椒味不算特別重。✦ 炸魷魚 ($88) - 炸粉不會太厚身!魷魚圈好大!而且口感彈牙得來有幾軟稔 ✦煙豬肉忌廉粗意粉 ($148) - 意粉口感比較實有咬口,但不是硬那種。汁亦很濃調~不過最特別是煙豬肉好彈牙
平日晚市要排隊,大約等半小時~店會有椅子可坐著等位。

藍芝士蘋果薄餅 ($178)
這款可以說是這裡必點的薄餅吧!?
芝士味道濃厚,藍芝士的味道獨特再配上清甜的蘋果薄片
若果您的接受度很高又對甜味薄餅有興趣便要點囉
藍芝士蘋果薄餅

香烤黑椒雞翼 ($58/5pcs)
皮烤得幾脆身的~不過稍微乾身了些 ...
另外黑椒味不算特別重。
香烤黑椒雞翼 (5pcs)

炸魷魚 ($88)
炸粉不會太厚身!魷魚圈好大!
而且口感彈牙得來有幾軟稔
炸魷魚

煙豬肉忌廉粗意粉 ($148)
意粉口感比較實有咬口,但不是硬那種。
汁亦很濃調~不過最特別是煙豬肉好彈牙
煙豬肉忌廉粗意粉
2021-08-27
2021-09-06 278 浏览
老公今日帶左我同奶奶試左呢間餐廳,本身想講句又食pizza,又食意粉,好悶姐。。之後等位期間我地係咁見到枱枱都叫同一款PIZZA,咁我就上OPEN RICE睇啦,原來果款勁多人叫既係藍芝士蘋果PIZZA,咁我梗係都要叫黎試下啦,假日關係用餐時間係75分鐘。落完ORDER十分鐘個PIZZA就上枱喇,熱辣辣份量都就算大,三個人食岩岩好,一上枱顏色靚,樣靚,最緊要係有濃濃既芝士香,蘋果薄片甘甜,配埋藍芝士獨特香味,真係好夾,而且蘋果同芝士分佈平均,每一啖都可以食到曬啲料,真係想一食再食。。我地仲叫左個沙律,煙三文魚柚子花生脆粒沙律,大大份,而且煙三魚份量勁多,最驚喜既係配以香脆既花生粒令到口感提升😋松露牛肝菌配長通粉,呢個香到呢,濃濃既松露香仲配埋個濃稠既忌廉汁🤤味道絕對有層次,就連一向皇帝脷既李生(我老公)都話好食🤩而呢個亦都係成餐最推介既菜式😎至於飲品方面就一般般喇🤣總括黎講,呢間餐廳我一定會再去食,因為係真係好食,係等得耐左少少,明既,好食就自然多人
落完ORDER十分鐘個PIZZA就上枱喇,熱辣辣

至於飲品方面就一般般喇🤣

2021-09-05
2021-09-02 250 浏览
經常排隊的熱門餐廳,星期六下午6點來到,餐廳已滿座,另有兩枱等候中。餐廳門外有放座椅讓人坐著等候,坐在外面已聞到pizza香,愈等愈肚餓,天氣熱還好等了大概20分鐘就可以入座。由於見到pizza都幾大個,兩個人只係點了一個pizza一個小食。藍芝士蘋果薄餅($178)應該是餐廳最出名的薄餅,是未試過的配搭,當然要一試。藍芝士的味道不是想像中濃烈,鹹香鹹香加上甜甜地的焦糖蘋果,出奇地配合,配料雖然簡單,但味道新鮮而不會突兀,而且薄餅底烤得香脆同時又有口。香烤黑椒雞翼($58)雞翼烤得有蜜糖焦香,脆外皮有黑椒味點綴,是不錯的雞翼。另外有店員推介的蜜糖啤酒,甜甜地,配芝士令味道更突出。

藍芝士蘋果薄餅($178)
藍芝士蘋果薄餅

香烤黑椒雞翼($58)
雞翼烤得有蜜糖焦香,脆外皮有黑椒味點綴,是不錯的雞翼。
香烤黑椒雞翼

另外有店員推介的蜜糖啤酒,甜甜地,配芝士令味道更突出。
蜂蜜啤酒

2021-08-28
香烤黑椒雞翼
每次晚飯時間經過銅鑼灣一帶,門外總是要排隊,今次選擇5點來個early dinner,終於不用等位,真好。與友人點了一份意大利粉和一份pizza,份量也不少,已經很足夠 2人吃了 (小食也相當吸引,唯有下次再試)=煙豬肉忌廉粗意粉 Carbonara Bucatini=令人驚喜的口味,以為pizza出名,原來意粉也不錯,忌廉和蛋汁的配合剛好,入口creamy,另外煙豬肉是先煎香再一連意粉一起煮,食落味道juicy香口,增添不少色彩 👍=意大利辣肉腸薄餅 Diavola =最期待的pizza終於來到,色香味已經令人滿足 ❤ pizza的餅底香脆,厚薄剛好,連邊都好食。辣肉腸和芝士的調味適中,而且不會過油或過乾,份量也很多。另外,餐廳也有不少酒類提供,可以飲番杯,食件pizza,享受一下意大利風情 ❤

=煙豬肉忌廉粗意粉 Carbonara Bucatini=

=意大利辣肉腸薄餅 Diavola =

2021-08-29
2021-08-31 266 浏览
又一間bookmark 左好耐嘅餐廳12:45開始好多人排隊藍芝士蘋果薄餅最出名嘅pizza🙈聞落同睇落都好不安,但食落其實好易人口。食得出blue cheese 但唔算好重,pizza 本身嘅質地都一般忌廉蟹肉通粉意粉煮得太淋🙈唔係好食到蟹肉味,淨係講得出忌廉🙈炸魷魚🙁🙁完全唔合格🙁細條都算,重點係炸到好燶好油🙁🙁🙁🙁雞翼正常無特別我覺得當一間普通西餐都ok geh,但就唔好抱太大期望,同埋無dessert 比較可惜🙈
又一間bookmark 左好耐嘅餐廳
12:45開始好多人排隊

忌廉蟹肉通粉

忌廉蟹肉通粉
意粉煮得太淋🙈唔係好食到蟹肉味,淨係講得出忌廉🙈

炸魷魚🙁🙁
完全唔合格🙁細條都算,重點係炸到好燶好油🙁🙁🙁🙁
黑椒雞翼

雞翼正常無特別

黑椒雞翼
2021-08-26 224 浏览
之前睇連登有個一人一間最好食黃店嘅post,見超多人都講呢間意大利菜餐廳!佢哋最出名係即叫即搓即焗嘅pizza,銅鑼灣店仲整咗玻璃窗比你睇住一塊🍕嘅誕生過程🤪 味道真係驚為天人,連登仔冇老點!同埋職員超nice,佢哋見我用咗店內serve嘅紙巾擺口罩,就即刻主動再比多張紙巾我,服務超貼心💛大推呢間黃店比大家!🔸Tips🔸大家留意返呢間係冇得book,只可walk in,店員話好多時6:30pm前就會full晒,所以大家最好早啲去排隊!▪️藍芝士蘋果薄餅 $178▪️呢度嘅招牌pizza,必點‼️一上枱已經聞到好香藍芝士味,之前都未食過有蘋果嘅pizza,冇諗過蘋果薄片同藍芝士係咁夾😍!成個pizza整體係咸嘅,但蘋果有微微甜味,中和咗芝士嘅膩💯 同埋份量係超大個,我哋兩個人食,每人食4件真係超飽🤣 通常pizza食1-2件就唔想食,不過呢個pizza係我哋食到第3件都仲覺得好好味,證明係堅好食🤪▪️香烤黑椒雞翼 5隻 $58▪️5隻雞翼都算幾大隻幾多肉😍 黑椒味好香,雞翼個皮焗到有少少脆,入面啲肉保持到好嫩滑,正!

🔸Tips🔸

▪️藍芝士蘋果薄餅 $178▪️

▪️香烤黑椒雞翼 5隻 $58▪️
  • 藍芝士蘋果薄餅
  • 香烤黑椒雞翼
喺銅鑼灣開左唔係好耐嘅pizza店,夜晚都會見到人龍,lunch 12點去都會有位。食左幾樣野,都好鍾意,唔會話好重味。會再去。《暴龍》- HK$188我地就係比個名吸引到叫佢。呢個pizza上嘅都係一啲醃制肉如pepproni,ham,salame。但出奇地味道係剛剛好,唔會好鹹,可能係因為佢嘅料唔係鋪到滿一滿關係。 《藍芝士蘋果薄餅》- HK$188呢個pizza係比較特別,你會見到網上好多人推介。佢藍芝士味偏濃,帶啲蘋果嘅甜味,甜甜地嘅pizza,我覺得幾易入口,幾好味。但如果接受唔到藍芝士味道嘅人就接受唔到了,我地5個人食,有3個人都不太喜歡隻藍芝士味。《香烤黑椒雞翼》- HK$58 烤得香口,唔會好鹹同超濃味,味道剛剛口,輕微黑椒味,越食越想食。《松露油牛肝菌火腿大通粉》- HK$165松露味濃,好creamy,亦唔會好溜,好味!《炸魷魚》- HK$88香脆,魷魚彈牙,又有魷魚圈又有魷魚蘇。

《暴龍》- HK$188
暴龍

《藍芝士蘋果薄餅》- HK$188

《香烤黑椒雞翼》- HK$58

《松露油牛肝菌火腿大通粉》- HK$165
松露味濃,好creamy,亦唔會好溜,好味!
松露油牛肝菌火腿大通粉

《炸魷魚》- HK$88
香脆,魷魚彈牙,又有魷魚圈又有魷魚蘇。
暴龍
松露油牛肝菌火腿大通粉
2021-08-07 310 浏览
有驚喜嘅意大利🇮🇹菜餐廳🤩當日晚市時段去到咁啱唔洗排隊,即刻可以入座😍小食試咗兩款,分別係炸魷魚🦑同埋黑椒雞翼😋炸魷魚食落唔會油淋淋,炸得好香脆😚黑椒雞翼個外皮脆卜卜,肉嫩多汁😋辣海鮮意粉🍝係粗意粉辣味夠👍🏽有2隻蝦,魷魚同大量蜆肉🤩超級足料!!Pizza都係食最多人推薦嗰款😂個味道鹹鹹甜甜係幾得意嘅🤪環境舒適,上菜速度都好快唔需要等好耐👍🏽餐廳仲會好窩心等你食完小食、意粉然後時間啱啱好再送上熱辣辣嘅Pizza👍🏽👍🏽整體都好好👍🏽
有驚喜嘅意大利🇮🇹菜餐廳🤩

當日晚市時段去到咁啱唔洗排隊,即刻可以入座😍

小食試咗兩款,分別係炸魷魚🦑同埋黑椒雞翼😋
炸魷魚食落唔會油淋淋,炸得好香脆😚
黑椒雞翼個外皮脆卜卜,肉嫩多汁😋

辣海鮮意粉🍝係粗意粉
辣味夠👍🏽有2隻蝦,魷魚同大量蜆肉🤩
超級足料!!

Pizza都係食最多人推薦嗰款😂
個味道鹹鹹甜甜係幾得意嘅🤪

環境舒適,上菜速度都好快
唔需要等好耐👍🏽
餐廳仲會好窩心等你食完小食、意粉
然後時間啱啱好再送上熱辣辣嘅Pizza👍🏽👍🏽

整體都好好👍🏽
海鮮辣意粉
2021-08-05
海鮮辣意粉
2021-07-23 243 浏览
今日同朋友食生日飯,7點半去到已經排緊隊(平日),我地3個人排另一條隊,最後等咗1個半鐘,9點先入得。😂(因為多數係2人枱,冇乜大枱,所以3人以上排會等好耐)不過等候期間一直有得坐住等,所以都唔係好辛苦。講返食物同服務。話說我唔知佢有冇收切餅費,所以事前打過電話去問,店員回覆嘅態度好好,值得一讚。另外,我地3個女仔叫咗1個pizza,1個意粉,1個小食,已經好飽。我地本身以為要500,600以上先埋到單,但竟然400幾就得,抵食!pizza我地叫咗T-Rex,啖啖肉,好食!而意粉我地要咗carbonara,但我地都一致覺得太咸,太膩,食2啖已經食唔落。但小食魷魚圈都好食整體好好,特別係服務態度!(ps佢地上蛋糕會播埋生日歌,怕尷尬可以同店員講唔洗播😂,佢地會好好記得 )最後臨走收緊舖,店員仲唱生日歌比我個frd聽😂thanks
(因為多數係2人枱,冇乜大枱,所以3人以上排會等好耐)

不過等候期間一直有得坐住等,所以都唔係好辛苦。

講返食物同服務。

pizza我地叫咗T-Rex,啖啖肉,好食!

但小食魷魚圈都好食

整體好好,特別係服務態度!

最後臨走收緊舖,店員仲唱生日歌比我個frd聽😂thanks

炸魷魚圈
T-Rex
2021-07-22
庆祝纪念
生日
炸魷魚圈
T-Rex
2021-07-21 168 浏览
呢間係銅鑼灣必食嘅pizza店🍕就算要齊人先入得,開鋪冇幾耐就要等位,都好值得去食🥺重點1: pizza 大件,餅底香脆餅底係自家製作,焗得啱啱脆,唔會好硬🍕好多人都食作藍之士蘋果味,我哋就偏愛火箭菜🥬 睇相都見到parma ham好多,每嚿pizza都一定會有至少一塊,非常抵食😆火箭菜新鮮,苦澀味唔算濃,同parma ham好夾🤭重點2: 外相不討好 但味道一絕兩個人食pizza 已經好飽, 但心思思都想試吓意粉🍝 叫咗個海鮮意粉,初時見到咁細碟有啲失望🙍‍♂️ 但係一食落口 海鮮好有鮮味😍 啲辣辣地嘅意粉好過癮 愈食愈好味😋重點3: 職員態度好🤣題外話: 呢隻桃味啤 幾好味😋
呢間係銅鑼灣必食嘅pizza店🍕
就算要齊人先入得,開鋪冇幾耐就要等位,都好值得去食🥺

重點1: pizza 大件,餅底香脆
火箭菜parma  ham  pizza
餅底係自家製作,焗得啱啱脆,唔會好硬🍕
好多人都食作藍之士蘋果味,我哋就偏愛火箭菜🥬
火箭菜新鮮,苦澀味唔算濃,同parma ham好夾🤭

重點2: 外相不討好 但味道一絕

重點3: 職員態度好🤣

題外話: 呢隻桃味啤 幾好味😋
2021-07-12
火箭菜parma  ham  pizza
2021-07-17 148 浏览
💛💛💛鍾意食pizza嘅你有福了Jacomax 人氣黃店終於由上環開到黎銅鑼灣😱記住一定試佢哋最出名嘅藍芝士蘋果pizza🤩啲芝士可以拉到超高蘋果配Pizza好鬼夾😍建議叫埋佢哋嘅雞翼同薯條🙋🏻‍♀️所有嘢都係即叫即整 熱氣之選😏不過如果夜晚食建議早啲排隊因為好多人㗎等 上次食八點就截龍🥶
💛💛💛
所有嘢都係即叫即整 熱氣之選😏
不過如果夜晚食建議早啲排隊
因為好多人㗎等 上次食八點就截龍🥶
2021-07-16 148 浏览
〔 暴龍 〕 $188 .整個都係肉嘅Pizza , 唔會太過鹹, 啖啖肉而不膩.〔 蕃茄芝士焗肉丸 〕 $60 .肉丸上面鋪滿住滿滿嘅芝士, 係可以拔絲嗰種😍, 肉丸不錯, 有肉味而且不會散開.〔 炸茄子片 〕 $68 .炸粉唔會落得太多, 完全唔會覺得油膩, 而茄子就比較霖身.服務態度和藹親切.👍🏻(好味指數: 8/10)
〔 暴龍 〕 $188 .
整個都係肉嘅Pizza , 唔會太過鹹, 啖啖肉而不膩.

〔 蕃茄芝士焗肉丸 〕 $60 .

〔 炸茄子片 〕 $68 .
炸粉唔會落得太多, 完全唔會覺得油膩, 而茄子就比較霖身.

服務態度和藹親切.👍🏻

(好味指數: 8/10)
2021-07-15 123 浏览
之前食過一次外賣已經覺得好好食今次專登放工過唻食堂食星期二7:50pm唻到,要等大慨15分鐘但店員超細心俾左一人一把芭蕉扇我地四個人食左三個pizza一份雞翼呢日Mojito 同long island 仲要$88 買一送一最推介一定係Gongonzola&Apple (藍芝士蘋果),岀乎意料咁夾既味!另一個係Crudo pizza (火箭菜火腿)食完兩個唔夠喉仲想試多個就再叫多一個呢個有牛油果同辣椒醬,辣得勁過癮 四個人賣單每人二百幾
之前食過一次外賣已經覺得好好食
今次專登放工過唻食堂食
星期二7:50pm唻到,要等大慨15分鐘
但店員超細心俾左一人一把芭蕉扇我地

四個人食左三個pizza一份雞翼

另一個係Crudo pizza (火箭菜火腿)

食完兩個唔夠喉仲想試多個就再叫多一個

呢個有牛油果同辣椒醬,辣得勁過癮

四個人賣單每人二百幾
2021-07-13