2025-08-08 624 浏览
早兩日好朋友跟我吃了今年第一場的生日飯!多謝她的安排吃了一頓非常開心又滿足的晚餐。這夜我們去到銅鑼灣的Jacomax!經常行過此店從來也不覺起眼,估不到這兒的食物質素跟服務比很多高級餐廳還要好。這裏還是一間非常有意思的餐廳相信大家會懂的。老闆一人藏身於開放式廚房擠薄餅,那強壯的臂彎相信是這樣練回來的。我們選了二人套餐$428包括有前菜、意粉、薄餅及飲品!飲品可以選咖啡、茶、汽水或加$30轉特飲,而我這杯車厘茄士多啤梨沙冰就不在套餐範圍內!但實在太特別忍不住點來嘗試,果然沒有叫錯香甜士多啤梨加上酸香車厘茄產生超美好的化學作用好好飲喔。Starter我們點了24個月頂級巴馬火腿配時令哈密瓜!巴馬火腿口感軟滑夾上哈密瓜鹹甜交錯的味道非常唰嘴。招牌香辣海鮮粗意粉賣相看似不辣但辣度一點不弱超合我口味!內裏有不少海鮮配料如大蝦、蜆肉、魷魚圈等非常豐富,意粉口感很爽滑但我覺得再彈牙多點更好吃。Pizza我們點了9吋特選芝士蜜糖薄餅!一時疏忽沒有細問內裏有什麼芝士,原來包含了我跟好友也不吃的Blue Cheese!餐廳超好知道之後非常樂意給我們換另一款,這樣的服務質素現時真的少有超讚耶。最後我們換了9
這裏還是一間非常有意思的餐廳相信大家會懂的。
最後我們換了9吋傳統番茄芝士薄餅!薄批底吃下去非常香脆,酸酸的番茄醬加上鹹香芝士吃得我倆非常愜意,簡單又好吃的味道就是這樣。
最後還有這個非常好味的Tiramisu作生日甜品!咖啡跟酒的味道平衡得超好最重要是一點也不甜膩,得到了一份超美好的生日甜品
多謝好友送上美妙的生日晚餐,希望大家也身體健康、開心快樂。
2025-08-06
庆祝纪念
生日
2025-08-26 0 浏览
This pizza place has been totally underrated. Not only they do brilliant Pizza, their pasta was surprisingly yum too😊Jacomax has been around for quite some time. Not gonna lie, not overly fond of their logo, think thats why it never occurred to me to check them out, until one day, my friend told me that they are operated by Italian…I know, I’m a shallow little man😅Their Meatballs were surprisingly good, I can’t tell what they added on the tomato sauce, it was also very “meaty”😋and my friend was

Their Meatballs were surprisingly good, I can’t tell what they added on the tomato sauce, it was also very “meaty”😋and my friend was right about the Gorgonzola & Apple Pizza. Big applause to whoever did the doughs, really love the texture and the chewiness and the ingredients were evenly spread on the dough. I thought apply will never go with pizza, well…I was wrong…again😅

What surprised me most was the Seafood Bucatini. Ever since handmade pasta became a thing, I can never go back to ready pasta but I guess there are exceptions🤔cos the pasta they use is different from what you normally get from other places. It’s the texture, it’s very close to handmade pasta and also, Ofcos the sauce is also one thing that makes their Seafood Pasta stands out😋
2025-07-14
聽講銅鑼灣分店會關門大吉,抱住衝尾門嘅心態再舊重溫舊夢~嗌左2人餐+個12吋pizza,夠4個女仔食藍芝士蘋果Pizza都係個句鹹甜唔會輸,藍芝士嘅鹹香同蘋果嘅清甜撞出火花,甜鹹交織,夠曬層次。餅底薄脆,芝士微微拉絲,一啖咬落去,先係脆脆嘅餅底,跟住係濃郁嘅藍芝士,最後爆出蘋果嘅清甜,係正,不過皮薄凍得快暴龍Pizza又係芝士拉絲。餡料有辣肉腸、火腿同香腸,補番啲藍芝士蘋果冇嘅肉感,辣肉腸微辣惹味,係標準嘅肉腸pizza松露油牛肝菌火腿大通粉松露油同牛肝菌係有微微嘅香氣,火腿+芝士/奶香+大通粉,配搭唔錯,標準麥啤煮藍青口依前食過好香麥啤味,今次冇乜,但份量都夠嘅,青口都算新鮮

暴龍Pizza

松露油牛肝菌火腿大通粉

麥啤煮藍青口

依前食過好香麥啤味,今次冇乜,但份量都夠嘅,青口都算新鮮
2025-07-19 1171 浏览
週末夜晚八點半,都仲係要排隊,不過博佢會快入座照排,結果排左大半個鐘🤣▪️煙三文魚芝士薄餅(7.5/10)💲138 (9 inch)見到好多人推介藍芝士蘋果,但係我麻麻地藍芝士同甜既披薩無挑戰到😳批邊微脆之餘有空氣感,食落充滿麵粉香,底部薄身柔韌,番茄味比較淡,煙三文魚加埋Mozzarella同Mascarpone Cheese,係個穩陣既配搭😌▪️青醬汁配大蝦車厘茄粗意粉(7.5/10)💲168奶油青醬好濃郁,仲混入左洋蔥粒,大蝦肉質彈牙,粗意粉幾有咬口,又掛滿醬汁,但就算我哋兩個人Share,尾段都會有少少膩▪️香烤黑椒雞翼(5隻)(7/10)💲64雞翼烤得香口,黑椒蜜糖味都算突出,不過肉質有少少乾,比較係家既感覺🐓🔎 整體評分(7.5/10)
1983 浏览

煙三文魚芝士薄餅

▪️青醬汁配大蝦車厘茄粗意粉(7.5/10)💲168

▪️香烤黑椒雞翼(5隻)(7/10)💲64
香烤黑椒雞翼(5隻)

🔎 整體評分(7.5/10)
煙三文魚芝士薄餅
青醬汁配大蝦車厘茄粗意粉
香烤黑椒雞翼(5隻)
2025-03-06 2845 浏览
位於銅鑼灣渣甸中心的Jacomax,主打意大利菜,尤其以薄餅聞名。餐廳環境舒適,帶有輕鬆的意式氛圍,適合同朋友聚餐或慶祝特別日子。我試咗佢哋嘅Lunch Menu,包括「香草肉醬意粉」同「傳統蕃茄芝士薄餅」。香草肉醬意粉味道濃郁,肉醬夠香,意粉煮得恰到好處,口感煙韌,香草嘅香氣令人食慾大增。薄餅方面,傳統蕃茄芝士薄餅餅底薄脆,芝士拉絲,蕃茄醬酸甜適中,簡單但好味。前菜「巴馬火腿配蜜瓜」亦係亮點,火腿鹹香,蜜瓜清甜,兩者配搭完美,開胃又清新。整體嚟講,Jacomax嘅食物質素高,服務亦貼心,價錢合理,絕對係銅鑼灣區嘅意大利菜好選擇!

2025-02-01 3453 浏览
🔸煙燻面珠墩煙肉薄餅($128)+菠蘿(+$7.5)芝士*用菠蘿等材料比得好足,番茄醬夠酸甜,餅底好薄夠煙韌👌🏻餅邊夠脆有口感,面珠墩薄切得黎好香好有咬口😌整體味道好夾亦好Juicy,一人一個批絕對無問題😆🔸煙豬肉忌廉粗意粉($148)意粉賣相好靚,睇落粗身,可惜咬落唔夠煙韌,有少少overcook 既感覺🥲Carbonara既醬汁有Q蛋黃既微黃,偏潔身,黑椒味都好重,醬汁亦吸收左煙肉既鹹香😉煙肉粒比得唔多,但粒粒肥瘦分明好好食!整體味道偏鹹,美中不足既係忌廉味唔夠突出😔🔸番茄芝士焗肉丸($68)呢個有驚喜番茄蓉好酸好甜,芝士都比得好多,熱辣辣既肉丸,啖啖肉咬落好實淨,點埋番茄蓉食真係一流🍅
🔸煙燻面珠墩煙肉薄餅($128)+菠蘿(+$7.5)

🔸煙豬肉忌廉粗意粉($148)

🔸番茄芝士焗肉丸($68)
2025-01-17 3265 浏览
在銅鑼灣的Jacomax,我享用了一次充滿驚喜的晚餐。這裡的菜式創新且多樣,讓人充滿期待。我這次點了藍芝士蘋果薄餅加義式風乾豬面頰肉以及麥啤煮藍青口,每一道菜都讓我印象深刻。藍芝士蘋果薄餅加義式風乾豬面頰肉首先上桌的是藍芝士蘋果薄餅,這道菜的搭配實在令人驚艷。薄餅的底部酥脆,藍芝士的濃郁香氣與蘋果的清新甜味相互交融,創造出一種獨特的口感。再加上義式風乾豬面頰肉,雖然份量相對較小,但卻帶來了豐富的風味,讓整道菜更加出色。面頰肉的鹹香與薄餅的甘甜形成了完美的對比,讓人每一口都充滿驚喜。這道菜絕對是一個不容錯過的美味。麥啤煮藍青口接下來是麥啤煮藍青口,這道菜給我留下了深刻的印象。青口的鮮美與啤酒的香氣結合,讓每一口都充滿了海鮮的味道。湯底濃郁,滋味豐富,讓人忍不住想要一口接一口。這道菜也特別適合搭配麵包,吸收湯汁的味道,實在是美味至極。總結整體而言,Jacomax的晚餐體驗讓我非常滿意。創新的菜式和獨特的口味,讓我感受到餐廳的用心。如果你在銅鑼灣尋找一個能享受美味創意料理的地方,Jacomax絕對是個不錯的選擇!

藍芝士蘋果薄餅加義式風乾豬面頰肉

麥啤煮藍青口

總結
2025-01-05 3188 浏览
阿龔同阿豬嘅願望就係…🐷要試曬jacomax嘅所有pizza🍕由於食得太多次所以會分上下篇~😙今次講pizza先!下次講意粉同小食 1️⃣藍芝士蘋果薄餅 $178 一向好少食水果pizza聽朋友講既呢度既藍芝士蘋果好出名📝遠處聞落就有特別既氣味 (可以話係臭)但食落就絕對比到你驚喜淡淡既清甜蘋果🍎 同藍芝士既濃郁鹹香味🧀竟然係出奇地夾!🤤食咗一啖之後就完全改變印象批底薄身 批邊脆💯記得要趁熱食~芝士凍咗就無咁香 2️⃣暴龍 $188無肉不歡既話可以食呢款🦖火腿煙肉同辣肉腸 少少辣辣地表面舖滿厚厚既芝士香辣惹味 比較傳統既味道~👍🏻3️⃣墨西哥意式風情香辣薄餅 $178墨西哥風係有啲料到🥵墨西哥辣椒粒加埋啲辣肉腸🌶️牛油果醬有少少減辣但令pizza有啲濕🫒我地都係唔食得辣嘅人所以都唔係好食到🤣但都堅持食曬唔浪費! 4️⃣夏威夷 $178經典嘅一款pizza拉到絲嘅mozzarella芝士+蕃茄醬每一啖都食到菠蘿同火腿🥩基本上無人會抗拒👯🏻‍♀️ 📝 藍芝士蘋果>暴龍>夏威夷>墨西哥意食風情 ✏️Manfe回頭指數:🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡/5
阿龔同阿豬嘅願望就係…🐷
要試曬jacomax嘅所有pizza🍕
由於食得太多次所以會分上下篇~😙
今次講pizza先!下次講意粉同小食

1️⃣藍芝士蘋果薄餅 $178
一向好少食水果pizza
聽朋友講既呢度既藍芝士蘋果好出名📝
遠處聞落就有特別既氣味 (可以話係臭)
但食落就絕對比到你驚喜

墨西哥辣椒粒加埋啲辣肉腸🌶️
牛油果醬有少少減辣但令pizza有啲濕🫒
我地都係唔食得辣嘅人
所以都唔係好食到🤣
但都堅持食曬唔浪費!

4️⃣夏威夷 $178

📝 藍芝士蘋果>暴龍>夏威夷>墨西哥意食風情

✏️Manfe

回頭指數:🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡/5
2024-12-22 2853 浏览
今晚同朋友來慶祝生日,服務非常好啲order上得好快,好好味我地送上自備生日蛋糕比朋友果時,店員仲主動來幫我地影相,又唔收切餅費而且又有得安排播生日歌,氣氛好好,我地都好開心會再來幫趁
今晚同朋友來慶祝生日,服務非常好
啲order上得好快,好好味
而且又有得安排播生日歌,氣氛好好,我地都好開心
會再來幫趁
2024-12-18 2759 浏览
成日都聽朋友講Jacomax既藍芝士蘋果批好好味,唔好睇佢個名以為係伏野,今日終於去試一試佢,真係發現咗一個美食寶藏!🍽️ 藍芝士蘋果批估唔到藍芝士同蘋果係咁絕配架!藍芝士的濃郁與蘋果的清新完美融合,每一口都令人驚喜,甜中帶咸,口感層次豐富。我地仲聽咗店員既介紹加咗意式風乾面豬頰肉喺Pizza,風乾肉的鹹香令成個Pizza既味道顯得更加濃烈,令人回味無窮。🍽️麥啤煮青口呢道菜簡直驚豔到我🤩青口煮得恰到好處,搭配啤酒的香氣,味道清新香甜,海鮮的鮮甜感也完全展現出來。食晒啲青口之後,我連啲啤酒都飲晒添!整體而言,Jacomax的菜式不單止好味,仲有創意,環境舒適,非常適合與朋友聚餐。下次一定會再來嘗試其他菜式!

🍽️ 藍芝士蘋果批

🍽️麥啤煮青口

2024-11-19 3064 浏览
今日同朋友走左去呢間試新野。入到去環境似西式酒吧,服務唔錯。當時叫左2個pizza1個pasta。青醬pasta同啲芝工一齊夾超級香濃奶油香草味,口感超香,意面比較硬,偏西式口感。pizza餅皮口感唔錯,當時叫左藍芝士蘋果同埋墨西哥辣椒味,两款都超級推薦。藍芝士蘋果味超香藍芝士,食落去咸甜味,有好香蘋果味。墨西哥辣椒勁惹味,辣辣地仲,帶有醃辣椒獨有嘅酸酸的味道。

2024-11-17
午餐
這餐廳朋友和我各自光顧過,覺得食材新鮮,味道濃淡適宜,且午市套餐款式多,份量十足,性價比高,所以再次去光顧。可以,今次的套餐有些強差人意,選擇少了,份量減少,價錢加了… 😓以前單頭盤就有多款小食及沙律選擇,有意大利肉丸、炸魷魚🦑圈伴他他醬、香酥茄瓜、大蝦🍤沙律等等,現在只剩沙Caesar salad 🥗 或巴拿瑪火腿伴哈蜜瓜揀。主菜Pizza 🍕話有9”,搵online ruler一量,只有7.5”左右,縮水縮到咁,真係好失望。慶幸味道仍能保持水準😋,服務態度好,尚算愉快的一餐。

慶幸味道仍能保持水準😋,服務態度好,尚算愉快的一餐。
2024-11-08
  • 香赫鹹魚炒意大利麵
2024-10-25 3085 浏览
The BEST Gorgonzola & Apple pizza ever!!My son also loves it 🤤 wanna eat this amazing pizza again 👍🏻This special pizza is very refreshing. My son and I just cannot stop eating. Good!

• 藍芝士蘋果pizza
  • 藍芝士蘋果薄餅
  • Gorgonzola & Apple
2024-09-14 5682 浏览
知有呢間野好耐,不過一直無衝動試,直至最近有晚諗唔到食咩好,就試試佢!上佢官網order左好多人都話好食嘅蘋果藍芝士pizza,準時去到舖頭pick up,入到去同店員講拎外賣,個個你眼望我眼好出奇咁,哈哈!原來成間舖無一個人接單!無人知有客order左!!!!!!!!!自己官網有order都唔知,犀利!咁好啦,佢地話即刻整俾我,我就唯有等~(咁預先官網order有咩用?)講下個好多人吹捧嘅蘋果藍芝士pizza,超級普通,一d都唔特别,唔明有咩咁好食,今次經歷之後,唔會再幫襯!!!
知有呢間野好耐,
不過一直無衝動試,
直至最近有晚諗唔到食咩好,
就試試佢!

上佢官網order左好多人都話好食嘅蘋果藍芝士pizza,
準時去到舖頭pick up,
入到去同店員講拎外賣,
個個你眼望我眼好出奇咁,
自己官網有order都唔知,犀利!

咁好啦,佢地話即刻整俾我,
我就唯有等~(咁預先官網order有咩用?)

講下個好多人吹捧嘅蘋果藍芝士pizza,
超級普通,一d都唔特别,唔明有咩咁好食,
今次經歷之後,唔會再幫襯!!!
外卖自取
2024-08-08 5428 浏览
❣️印象中幾年前第一次食呢個PIZZA真係好驚艷,味道好特別‼️排隊都值得食,素食嘅藍芝士蘋果PIZZA非常出色,最近經過銅鑼灣見到冇人排隊,即刻入去食番個PIZZA先🫶🏻水準仍然keep到,但個人覺得上環本店焗得再好食啲😋🌟藍芝士蘋果PIZZA 12’ 🍎🧀 $178 風乾蘋果薄片夠香甜,藍芝士味道唔會太濃搶味,食落仲有啲焦糖香,餅皮薄底煙韌脆邊,食落唔會好漏,食完一塊即刻想食第二塊👅,味道非常特別😋🌟意大利媽媽廚房必備肉醬粗意粉 🇮🇹🍝 $158粗意粉口感一流👍🏻👍🏻,同一般肉醬唔同,肉醬好足料,味道較creamy ,唔會太重香料味🍃

🌟藍芝士蘋果PIZZA 12’ 🍎🧀 $178

🌟意大利媽媽廚房必備肉醬粗意粉 🇮🇹🍝 $158