2025-04-07
今晚去咗一間隱藏喺佐敦嘅高級日本料理店,餐廳燈光柔和,座位唔多,特登去試佢嘅 Tasting Menu😚-🌟Tasting Menu $590由前菜到甜品合共九個餸💕食到好飽🫶🏽🌟螢光魷魚味噌汁呢道前菜擺盤精緻,螢光魷魚細細隻但鮮味十足,咬落去有微微嘅彈牙感。墊底嘅海草都好爽脆清新✨🌟海產冷盤當日我哋用餐嘅海產冷盤係醉鮑魚同花甲🫶🏽醉鮑魚用咗花雕酒浸泡,酒香超濃濃濃濃濃郁但又唔會苦🫶🏽鮑魚切粒,口感彈牙。最特別係個花雕啫喱,入口即化,酒香慢慢喺口腔散發,同海鮮好夾😆花甲肉質飽滿,有微微椒香,有啲輕量川菜Feel🌟🌟季節海產是日海產係鐵板蠔,蠔肉肥美,醬汁惹味,食蠔,最怕係好濃嘅腥味,但係餐廳處理得好好😆連唔食蠔嘅朋友都話好好食🫶🏽配菜有炸白飯魚乾,炸得香脆,加埋蔥花同山椒,味道層次豐富,配搭好有心思💕 🌟🌟煙燻牛舌山椒燒煙燻味真係好突出😍牛舌切得厚身,表面燒到微微焦脆,咬落去外脆內爽,肉汁豐富。山椒嘅香氣同微麻感,好夾個煙燻餘韻,設計得好好💕🌟旬燒魚配酸菜汁魚皮炸到立鱗效果,脆卜卜但魚肉依然保持嫩滑。酸菜汁嘅酸度幾突出,帶啲椒麻香,雖然話有辣味,但其實好輕微,唔食辣嘅人都接受到。簡單講
🌟Tasting Menu $590
由前菜到甜品合共九個餸💕食到好飽🫶🏽
🌟螢光魷魚味噌汁
🌟🌟季節海產
🌟🌟煙燻牛舌山椒燒
🌟旬燒魚配酸菜汁
魚皮炸到立鱗效果,脆卜卜但魚肉依然保持嫩滑。酸菜汁嘅酸度幾突出,帶啲椒麻香,雖然話有辣味,但其實好輕微,唔食辣嘅人都接受到。簡單講就係豪華版嘅酸菜魚😂
🌟蝦濃湯冬陰功煮北海道帶子
睇得出餐廳好細心處理嗰一粒帶子💕有齊帶子、帆立貝裙邊、同埋橙色嗰個膏😚帶子大大粒,煮得啱啱好夠熟,口感嫩滑。冬陰功湯汁似係濃縮版嘅冬陰功,味道濃郁但唔會太辣😘
牛肉用咗匙柄部位,脂肪分布均勻,帶啲咬口但唔會韌💕而且份量都好多,鋪滿晒成個煲😚另外會跟兩隻生雞蛋,店員建議用一隻生雞蛋打落壽喜燒入面,另一隻就用嚟蘸牛肉🫶🏽
🌟讚岐烏冬
烏冬跟壽喜燒一齊上,可惜我煮得有啲腍
🌟自家製開心果雪糕
已經連續食咗好幾餐嘅結尾都係開心果雪糕😂有驚喜嘅位係雪糕唔係好甜,味道唔假😆
成個體驗有啲似廚師發辦,每次上菜嘅時候店員都會用心介紹係乜嘢菜式😍每一個菜式都好似主角咁,有獨特嘅character🫶🏽