2016-06-12 1596 浏览
一去到就已經俾佢個門口吸引住, 充滿著田園風的裝飾,確實令人有點期待內在的環境。 入到去,其實跟門口有點差別,以為入面都會好似門口一樣有花花草草田園風 的感覺, 事實跟期望總有段距離。 入面唔算差, 好大好多位可以容納好多人來吃飯。 劇個格局同普通餐廳冇乜分別, 係個天花板有啲薯藤嘅裝飾咁囉。 最深深處有兩間房, 其實包場開party 呢到都係幾好既選擇, 至少有兩間房跟其他人分隔開,有私人空間。這裡菜單食物選擇不多,但飲品種類選擇“爆棚”。 小食加主餐真係兩版紙睇完。最後柯打左兩分晚餐及兩個甜品。 晚餐跟餐湯、蒜蓉多士及飲品一杯。晚餐-烤大西洋扇貝煙三文魚蟹肉燴意大利飯 $168嗰兩件大扇貝好吸睛, 亭亭玉立咁豎立在燴飯之上, 真係大大粒, 味道係鮮甜既,冇乜雪藏味。 煙三文魚烤過之後變得外面有點脆, 但又不會太乾身,仍帶點juicy的肉質, 蟹肉已變成肉絲的與燴飯融合在一起, 雖然燴飯以忌廉汁為主, 奶滑帶微甜, 但與蟹肉的鮮甜確很合拍。窄身厚切美國頂級肉眼伴燒鵝肝 $228點了五成熟的肉眼扒, 雖然中間部分帶點紅,但沒有血汁流出來, 恰到好處。 當然外面最熟的部分比較乾身,但中間
烤大西洋扇貝煙三文魚蟹肉燴意大利飯
晚餐-烤大西洋扇貝煙三文魚蟹肉燴意大利飯 $168
窄身厚切美國頂級肉眼伴燒鵝肝
窄身厚切美國頂級肉眼伴燒鵝肝 $228
點了五成熟的肉眼扒, 雖然中間部分帶點紅,但沒有血汁流出來, 恰到好處。 當然外面最熟的部分比較乾身,但中間未全熟的部份卻很軟熟, 肉眼扒沒有任何的調味 ,但整件肉眼扒都很有牛的味道,不錯不錯! 連旁邊伴碟的燒烤汁也不用點著來吃。 鵝肝熱融融的, 外面煎得帶點金黃鬆脆, 咬下去滿口都是油, 這個鵝肝不用來單吃,還是配其他食物同時一起吃較好。 伴碟的還有紫薯蓉及青紅椒等, 紫薯蓉真的很好味, 薯蓉磨得很幼滑, 充滿著淡淡的香甜。 可頓時中和一下口腔的油膩。
香蕉伴窩夫(自選兩球雪糕)
香蕉伴窩夫(自選兩球雪糕)$48
有切粒的香蕉,窩夫及自選牛乳及芒果雪糕。 雪糕沒有太大驚喜, 但窩天一切下去時已聽到“卡卡”很鬆脆的聲音, 內裏不会乾得像餅乾 ,半綿半鬆的雞蛋仔口感,好食!
朱古力心太軟
朱古力心太軟 $48
最喜歡呢度個朱古力心太軟, 切開左依然流心, 熱呼呼的朱古力醬如噴泉般湧出來, 心太軟外圍蛋糕部分做得恰到好處,不會太薄, 蛋糕質地不會太濕身或太乾身, 且充滿濃濃的朱古力味, 剛剛好可吸收朱古力醬, 熱辣辣的朱古力醬包圍著蛋糕, 雖然好甜好邪惡, 但真係好好味。
凍鮮果茶
心形開花茶(壺)
心形開花茶(壺) 、 凍鮮果茶
心形開花茶有點味道似沒有加糖的菊花茶, 沒有心形開花那樣好看,但勝在分量多。
鮮果茶也很大杯, 鮮果茶本身沒有甜味 , 除了生果本身的果糖之外, 可 隨個人喜好加入糖漿調較甜味, 是杯很清新的飲品。
總括來說這兒的食物有一定的質素, 但主食份量比較細碟, 男生未必夠飽, 甜品及飲品一定是這兒必食之選。 環境大而寬敞,跟朋友邊食邊講十分暢意。
2016-05-29
窄身厚切美國頂級肉眼伴燒鵝肝
香蕉伴窩夫(自選兩球雪糕)
朱古力心太軟
在open rice 找到這家餐廳。坐下,點了四份午餐。。。包括三文治,意粉,意大利飯及炸魚薯條三文治係雞肉煙三文魚,麵包新鮮,dressing.味道都可以飛魚子野菌意粉,意粉好乾,冇乜味,份量亦很少意大利飯,亦係箘類白汁煮,D飯好諗,煮到似珠珠米咁。。。又係冇乜味道炸魚薯條,D魚冇乜腥味,炸得算乾身,ok到叫甜品。。點了個雪糕窩夫,先話要等一個鐘,轉頭又話賣哂。。。okok改叫了香蕉船及心太軟碟香蕉船一到,駭然見到一條開邊已爛至發黑的香蕉。。我們即時向員工反映,碟蕉回收1分鐘後,再回來,竟然見到佢地狂加cream去遮住發黑部份,就俾番我地,ok wor..有創意心太軟,心真係太軟及太甜。。。真係好甜。。。
在open rice 找到這家餐廳。

飛魚子野菌意粉,意粉好乾,冇乜味,份量亦很少

炸魚薯條,D魚冇乜腥味,炸得算乾身,ok

心太軟,心真係太軟及太甜。。。真係好甜。。。
香蕉甜cream..(已食咗D雪糕)
2016-06-11 233 浏览
We ordered an all day breakfast and risotto of the day (scallop and mushroom), and the risotto comes with bread and soup. The soup was like those very thick canned soup and the bread was paper thin and cold.  The all day breakfast came after an unreasonably short wait (which isn't always a good thing) and as everything on the plate were either cold or lukewarm... Like everything has been precooked and they don't even bother to heat them up again. The truffle scrambled egg was cold and looked lik

The all day breakfast came after an unreasonably short wait (which isn't always a good thing) and as everything on the plate were either cold or lukewarm... Like everything has been precooked and they don't even bother to heat them up again. The truffle scrambled egg was cold and looked like its been sitting there for long time. and the pork sausage was also cold and my husband didn't even finish it.

My risotto was not creamy but quite dry and again, only lukewarm.  There were two small scallops on the plate, also not hot.
At the end, the only thing that was served hot was the hot chocolate...

题外话/补充资料: I wouldn't come again.. It's a shame because the place itself (minus the food) is quite nice so if the food was nicer we'd definitely come again frequently.
午餐
2016-06-09 305 浏览
放工後入夜,天氣仲係又熱又焗,坐低食嘢都想揾間就卻嘅!於是就嚟咗駱駝漆揾飯食!入到餐廳,雖然熱,但為健康著想,涼返啲後都係order 返個熱花茶先!呢杯暖暖花茶好精緻,賣想好有公主feel,大大份俾我慢慢嘆吓~雲呢嗱蘋果茶(不過呢款有玉桂味的,但友人嘅蘋果茶又無喔)黑松露芝士西蘭花加露筍(cheese係幾香,西蘭花也挺爽脆的,但露筍同黑松露就少了一點)而呢個龍蝦拼牛柳,我下次泥都會再叫嘅選擇😍A5和牛🤔5成熟,略帶7成似的,還好,未至於過熟女人嘅,見食咗咁多肉,最後還是點了一個菜𡁻吓先安落(火龍果雞肉沙律)然而,食幾多野都好,唔嗌個甜品唔心熄(strawberry窩夫加vanilla & cookies ice cream ball)好飽,好滿足

~雲呢嗱蘋果茶(不過呢款有玉桂味的,但友人嘅蘋果茶又無喔)
而呢個龍蝦拼牛柳,我下次泥都會再叫嘅選擇😍
A5和牛🤔5成熟,略帶7成似的,還好,未至於過熟
好飽,好滿足
觀塘工廈內有特色的cafe真是愈開愈多 ,有感此區很像到了韓國的弘大,年輕有活力,而且有很多主題cafe 及西式餐廳可供選擇。本身對觀塘不太熟悉,只好透過openrice搜尋到這間人氣餐廳,它距離港鐵站只有5分鐘的路程,一出電梯,只見餐廳門口有一條細細的人龍在等候入座。大概等5-10分便有位。店內以花園為主題,掛滿綠色樹林。環境寬敞舒適,用餐亦沒有限時,可以慢慢享受下我和朋友簡單地點了精選午餐,價錢合理,有湯,多士,主菜及飲品都只需80元,仲坐左兩個鐘^^我點了墨魚汁煙三文魚意大利飯,樣子跟我想像中有差別,味道很滿意,鍾意食墨魚汁既朋友仔可一試,因墨魚汁味道夠濃,忌廉適中,除飯面上兩塊煙三文魚外,仲食到啖啖的三文魚粒。朋友點了一客白汁吞拿魚長通粉,吞拿魚的份量比想像中多,長通粉煮的時間亦剛好,唔太"林"有口感,唔似cafe出品,可媲美西餐廳店員亦有推介他們的甜品,朋友想逗留多陣睇下書,於是叫了兩款甜品單點了一客雜莓窩夫,可自選兩球雪糕,又有三大塊窩夫,配有stawberry jam, syrup, cream  & mixberries 裝飾,外表吸引,但味道唔太甜,窩夫既口感比K11

單點了一客雜莓窩夫,可自選兩球雪糕,又有三大塊窩夫,配有stawberry jam, syrup, cream  & mixberries 裝飾,外表吸引,但味道唔太甜,窩夫既口感比K11間人氣店更好,有口感又煙韌,完全冇食緊空氣的感覺,值得推介
另一樣是American Cheese Cake,做法好傳統,芝士味很濃,而且口感較一般的cream cheese硬身,芝士控必試
最後,叫左杯latte襯托番兩件甜品,整體的用餐過程及食物貿素都非常滿意,有時間會約大班朋友黎開party再試菜
2016-06-04
  • 墨魚汁煙三文魚意大利飯,
  • 雜莓窩夫,
  • American Cheese Cake,
  • latte
2016-06-04 277 浏览
忍不住再來了!上之試過呢度既牛之後念念不忘,於是今日收工再帶朋友黎食一次。呢度既環境真係唔錯,又大燈光又柔和,座位又舒服。雖然餐牌選擇不多,但總有唔同口味人都岩食既菜式。先來個三文魚沙律,噢沒想到挺簡單的,只有煙三文魚及生菜,而且份量不多,大概兩個人share就好了。但味道幾好,有香濃芝士味。然後來個比目魚黑松露天使麵,黑松露落得唔算多,但都幾香,汁既濃度岩岩好,唔會太稀亦唔會漿住個口。比目魚煎到外脆內軟,都唔錯,但無乜味。然後最愛的牛來了!!先上的是A5和牛,和牛相對比較肥,食落口雖然感受到脂肪係口入面融化,但口感十分好,真係有入口即融既感覺呢!另外還叫了肉眼扒,相比和牛無咁肥,但牛味更重,食落比較煙韌,我更喜歡呢個牛呢!另外值得一提既係佢既水果茶,我地嗌左兩人分量,來了一渣,而一渣既分量係多到等於四大杯咁,先五十幾蚊,抵好多!而且玻璃杯好精緻,令人賞心悅目:)
2016-05-18
2016-05-28 366 浏览
收工同女友喺觀塘覓食,之前lunch黎食過唔錯,試下佢既晚餐先德國豬手,大大份,炸得岩岩好,d肉幾鮮嫩。美國牛扒配鵝肝,個鵝肝好香口水嫩,真係好好食,個牛扒點左5成熟,都係好好味,肉嫩中間血紅帶有油脂香。整體黎講水準ok,不過lunch會抵食dPs. 唔知點解會播雀聲,聽得耐有d煩
德國豬手,大大份,炸得岩岩好,d肉幾鮮嫩。

整體黎講水準ok,不過lunch會抵食d

Ps. 唔知點解會播雀聲,聽得耐有d煩
2016-05-24 445 浏览
男友今日第一日係觀塘反工,就試下網上訂位,搵方便d近d既地方晚餐~好欣賞呢到d位置好寛濶,大概分左3個section,有空間感。餐牌如下,免加一也蠻不錯包了餐湯和餐飲前菜也不馬虎,蒜蓉包很脆{重要的脆},湯也很香很Creamy。我喜歡把包點湯吃,而他喜歡分開吃。主菜~牛魔王的我們叫了 A5和牛 & 龍蝦拼澳洲牛柳,試試不同的牛味!餐牌上說和牛是4安士,但出來比我想像中的大份,哈哈!吃得出來配菜也有花心思,瓜、露荀、茄子、蕃茄和在和牛下的紫薯!和牛的醬汁令牛比較fresh。而牛柳那個汁就顯得出牛味較濃。兩個牛都好juice,和牛較易咬,牛柳口感較豐富,真係各有千秋!整體覺得環境同食物質素都好好~^3^P.s. 見到好多人叫豬手,但好似無乜人食得哂,真係份量勁足,建議要share食

餐牌如下,免加一也蠻不錯

包了餐湯和餐飲

整體覺得環境同食物質素都好好~^3^

2016-05-23
  • 香煎日本A5和牛扒
2016-05-23 427 浏览
同事經常都話,觀塘區覓食不難,但要找一間坐得舒適,食物好味的餐廳就極難,經過數十次中伏的經驗,他們推介這間西餐廳給我。餐牌會不定期改,所以食物會不繼轉款。環境的確夠乾淨,坐得舒適 食物還可以。餐前包又暖又軟,塗上甜甜的醬更好味!檸茶正正常常,不過個杯幾靚!我揀左菠菜煙三文魚意大利飯,樣子跟我想像中有差別,頗清新的感覺。味道一般,菠菜味不夠濃,忌廉太多搞到整體有點兒漏 跟餐可以揀蘋果汁,雖然不太甜,但飲到底還可以嚐到濃稠的果肉碎,不錯喔!
食物還可以。
餐前包又暖又軟,塗上甜甜的醬更好味!
檸茶正正常常,不過個杯幾靚!
2016-04-15
2016-05-17 414 浏览
觀塘真係愈來愈在工廠大廈開得好多cafe ,西式餐廳,今次就嚟到花園佈置,放工後可以放鬆心情,店以花園為主題,掛滿綠色樹林。不限時,可以慢慢hea下,傾計。餐廳近地鐵站,只有五分中內路程,地點方便。晚餐時段,晚餐set和散叫小食。今次叫一份Dinner set二人share 蘑菇湯配上香脆蒜容包好Creamy ,香滑,麵包微熱配湯,不錯。小食-散叫的。另點了水牛雞翼水牛雞翼,濃濃而帶點酸甜和小辣既醬汁在香炸雞翼上,非常惹味和香脆。開胃。主菜香煎日本A5和牛扒HKD238牛扒薄薄的一塊,雖有啲肥(脂肪),整體配上紫薯薯菜味香,特別,加上香口配菜中和牛扒既油脂。香蕉伴窩夫可以自由選擇二款雪糕香脆蛋香窩夫,即叫即整,配上二球不易溶雪榚綠茶和3.6牛乳味,加朱古力醬。可以當正餐。泥漿溶冰沙整杯冰沙,濃朱古力,咖啡味,(double espresso)配牛奶和雪糕。份量幾大杯。冰溶後有點似咖啡朱古力奶昔。
不限時,可以慢慢hea下,傾計。

餐廳近地鐵站,只有五分中內路程,地點方便。

晚餐時段,晚餐set和散叫小食。

今次叫一份Dinner set二人share

蘑菇湯配上香脆蒜容包

好Creamy ,香滑,麵包微熱配湯,不錯。

小食-散叫的。

另點了水牛雞翼

主菜

香煎日本A5和牛扒HKD238

香蕉伴窩夫

可以自由選擇二款雪糕

香脆蛋香窩夫,即叫即整,配上二
球不易溶雪榚綠茶和3.6牛乳味,加朱古力醬。可以當正餐。

泥漿溶冰沙

2016-05-17 389 浏览
第一次用openrice系統訂枱~快靚正!枱與枱的空間十足+樓底高,天花用葉子裝飾,葉中全係是小燈泡,加埋用木枱木櫈,好似去森林食左餐飯Dinner Set@牛小排建議在全熟的狀態下食用,牛肉在煎熟時會收縮,此時最能表現出牛小排焦脆的筋肉跟咀嚼口感Dinner Set@Risotto送上桌的時候賣相並不怎麼樣,不過很香~看到一粒粒的米飯裹著濃稠的醬汁~再仔細一看~扇貝都很大塊!比起其他工廈的CAFE~呢道的咖啡算唔錯
第一次用openrice系統訂枱~快靚正!
Dinner Set@牛小排
Dinner Set@Risotto
再仔細一看~扇貝都很大塊!
比起其他工廈的CAFE~呢道的咖啡算唔錯
2016-05-15
2016-05-16 432 浏览
今次是第二次去,上一次去都覺得野食唔錯!今次我同老公每人叫了一個午餐:精選意大利飯同all day breakfast.首先係個飯先到,一上枱我發現意大利飯上面原來有兩小塊牛扒!本人同老公係唔食牛肉的,我於是同waitress講,我話其實牛扒都係呢個菜主要材料,點解餐牌上冇寫?佢冇答我只係話可以同我換第二個餐,但我只叫佢㚒走兩塊扒,我照食啲飯。到個all day breakfast喇,一上枱個waitress就話其實all day breakfast入面有條腸仔都有牛肉架,咁我地又係叫佢夾走條腸就算!食食下我望下個餐牌,發現佢地寫個all day breakfast入面條腸係叫「西班牙豬肉腸」!!於是我又問個waitress點解咁寫,我地唔食牛,見你冇寫有牛肉先叫,點知原來都有牛肉,佢又支吾以對同不斷講唔好意思!其實間餐廳啲食物質素係ok,但啲waitress質素就好一般,餐牌寫啲野又誤導,下次我未必再去了。

首先係個飯先到,一上枱我發現意大利飯上面原來有兩小塊牛扒

,咁我地又係叫佢夾走條腸就算!

2016-05-15
2016-05-13 5043 浏览
今次搵食搵到黎工廠區,唔黎唔知,原來工廠大廈開左好多正野!我同男朋友揀左間靚靚餐廳撐枱腳,就係 I's Land la! 入到去,不禁哇左一聲!因為好大,好靚,好少係香港搵到間坐得舒服又大又靚既餐廳。有種好似去左台灣既感覺。 一睇菜單,好多野食,揀左三個字先決定好食咩! 我地兩個人叫左一個生蠔,一份牛排同一份德國豬手。好,等我遂個話你地知好無味啦!生蠔一份四個,份量岩岩好!食落都新鮮既,肥美多少少就更好! 牛排同德國豬手係set dinner,所以有跟湯,係羅宋湯,個湯好好味,好濃味,足料,正!送埋個包,簡單無得彈,絕配。好,到牛排啦,好大份,根本上我淨係食到一半,別外個半就夠男朋友幫我KO! 成餐飯我最為滿意係個豬手,好大隻,真係外脆內軟!平時食豬手好怕的皮好硬,今次呢個好有口感。而入面個肉,哇,juicy 到呢~~~~~~大滿足。 最後叫左個洋甘菊花茶同雪糕嘆下,無敵

一睇菜單,好多野食,
揀左三個字先決定好食咩!

生蠔一份四個,份量岩岩好!食落都新鮮既,肥美多少少就更好!

最後叫左個洋甘菊花茶同雪糕嘆下,無敵
2016-04-04
2016-05-13 449 浏览
今天和秘書小姐安娜到觀塘附近的I's Land Cafe 吃午餐,心情很好,因為想到六月份快去旅行了!I's Land Cafe 是一間世外桃源的森林餐廳,今天我和秘書小姐首先点了一個前菜, 水牛城雞翼, 雞翼甜甜酸酸真的很開胃!秘書小姐的蟹肉意大利麵賣相一流,用上菠菜和蒜片,加上用有機的攬油把蟹肉炒得很香放在意大利麵上上碟,蟹肉和菠菜很鮮甜又清香,安娜說口感一流!我是大食妹,叫了一個西冷朳,我比較喜歡熟一点,叫了8成熟,餐廳用上美國頂級的西冷,配上厚切薯條,放上香噴噴的燒汁,肉汁滿溢,而且入口剛好,不太硬也不太軟,给到好處!我們加了十五元叫了兩杯特飲紫幽靈和綠幽靈,真的很解喝和清香,賣相一流!甜品心太軟真值得一讚,自家制的雪糕配上濃濃透出來的朱古力,很濃的朱古力味,真是濃情没法擋!
2016-05-12
2016-05-11 3495 浏览
7/5 $412/5人, 約$80/人朋友別過晚餐說不錯,便去吃午餐。到達門口有一條小人龍,客人正被安排入座。到我們前面兩位小姐時,侍應說已滿座。但當時仍有很多位!! 侍應說,因為有客人訂了位。所以請我們可以離開了。原本我們也打算離開的。但後來又比我們入, 因為訂枱是訂下午茶的, 2:30. 所以如果我們可以快快吃完便OK. (其實佢咁hold住晒D枱成50分鐘, 好難返枱喎! 況且訂了枱又未必真是出現. )帶位年輕哥哥仔, 把我們5人帶到一張10人大枱, 之後又要我們搬去四人枱再加一張椅, 咁都算了. 當我們問他有關All day breakfast 的menu時, (因為under All day breakfast 之下分為3行, 原本只是想確定一下是全部材料都包括, 或是3選一) 哥哥仔竟然說是: All day breakfast 3選一, 意粉項目又選一個, 下面甜品又選一.   成枱人O晒嘴. 這不是set lunch掛? 係咪$98你比晒咁多野我先?   唔該睇清潔餐牌至開工丫.好啦, 講返野食, 係唔錯喎. 首先是個咖啡, 好好飲! Latte當然不是跟餐的
7/5
$412/5人, 約$80/人

唔該睇清潔餐牌至開工丫.

好啦, 講返野食, 係唔錯喎.
首先是個咖啡, 好好飲!
Latte當然不是跟餐的, 而是要加錢. 但我的角度看到負責拉花的肥姐姐, 好熟手, 好快又攪掂一杯. 此場咁多客, 沖這些拉花咖啡又是何等花時間, 佢都可以應付自如.
樣樣齊的All day breakfast. ($98) 每樣少少, 都正常. 但全餐最唔好食既牛角包亦在此!
 明明牛角包是西洋野, 應該是少少脆, 一層層可分開的酥. 但這個, 的確是有加熱, 但變成了港式茶餐廳內的餐包, 好"淋".
單點雞翼, 朋友說:  "乜D雞瘦得咁交關呀!"
單點窩夫, 幾好, 可自選兩球雪糕, 又有兩大塊窩夫, 都抵食. 也有jam and blueberry 裝飾, 外貌吸引.
西多士, 正常.
心太軟, 上來時朱古力已倒塌了, 樣子就不太討好. 但不打緊. 味道好可以補償返. 因為我們反正都是要share來吃的.  旁邊的芝麻味雪糕, 是無得揀的, 就顯得有些格格不入了. (正正經經比云哩拿味雪糕就OK啦. )
因為食物都OK, 但服務唔OK, 所以最後就是OK臉. 下次會不會再來? 一定不會是這個時間. 或者做訂左位那個會開心些.
2016-05-07