今日 (10號) 乃 Hongrill 最後一日營業, 實在可惜, 亦不捨🥺! 現在做生意確實非常困難, 晚上八時許銅鑼灣鬼影也沒一隻, 怎樣堅持😰? 有幸見到老板,老板打算於年尾在英國開店, 祝 Hongrill 生意興隆! 亦希望將香港出名的燒肉推廣出去😄💪💪💪💪.之前每次去店總是幫趁 Hongrill 沙律或加埋肥义. 其沙律汁自家製, 酸酸甜甜, 特別開胃, 合我口味🤩! 菜新鮮之餘,仲加有藜麥. 從來不好紅菜頭的我, 永遠把 Hongrill 沙律中的紅菜頭, 全部掃光😂🤣, 以前總覺得紅菜頭有種怪怪的氣味. 吃沙律時, 最怕是那一 pat pat 的沙律醬😅, Hongrill 沙律醬永遠沒這問題😅.  特別要讚的是溏心蛋, 更能提昇沙律的味道, 食後非常滿足!最近看了 Youtube 的介紹, 才得知該店的肥义, 其製作方法與母店"人人和平"有些不同, 想一下, 確是! 但對我來說, 最重要是好吃! Hongrill 的肥义和人人和平的同樣好吃🙋‍♀️, 這是不容置疑的! 今日我朋友特地點了最近新出的燒腩仔飯配蘋果蓉, 燒腩仔吃了幾件才想起要拍照😅.  燒腩仔和蘋果蓉都好配

最近看了 Youtube 的介紹, 才得知該店的肥义, 其製作方法與母店"人人和平"有些不同, 想一下, 確是! 但對我來說, 最重要是好吃! Hongrill 的肥义和人人和平的同樣好吃🙋‍♀️, 這是不容置疑的! 今日我朋友特地點了最近新出的燒腩仔飯配蘋果蓉, 燒腩仔吃了幾件才想起要拍照😅.  燒腩仔和蘋果蓉都好配亦好正👍👍👍👍👍. 遺憾的是沒有機會再吃到了😩.

今日我亦試埋比目魚走飯配菜底, 比目魚入口嫩滑, 非 cheap 貨, 料靚👍. 配菜炆蘿蔔好味, 又再次掛住吃才記得拍照😅.

最後, 值得一讚的是店員服務, 親切, 笑容滿面.  重要事情講三次. 真心不捨😭😭😭! 有緣在英國再見吧!
肥义
燒腩仔飯
比目魚走飯配菜底
2024-04-10
肥义
燒腩仔飯
比目魚走飯配菜底
🍽️食物方面:🐷叉燒刈包💲62超肥肉 有榨菜半隻蛋同青瓜 唔會膩🐔泰式鳳凰雞扒包💲58醬鹹鮮惹味 怕辣姐姐幫我另上推薦 配好辣嘅紅色椒同酸瓜🦑台式香腸拼盤💲48正常發揮 3️⃣隻味-墨魚/蒜/經典 🥗跟沙律或🥤嘢飲🆓沙律建議少醬 好酸甜/有罐裝同健康工房ℹ️輕食 大食仔揀飯好啲 淨食包唔飽炸包2:30先有, Mac & cheese 未有📷打卡方面:型格黑白style 自然光充足🔈環境方面:好多自閉位 大部分對街 Staff友善 教我讀”艾”包💬其他資訊:📍 HONGrill銅鑼灣利園山道49-51號寶明大廈地下G&H號舖💰lunch人均💲90
🍽️食物方面:

📍 HONGrill
銅鑼灣利園山道49-51號寶明大廈地下G&H號舖
💰lunch人均💲90
2024-03-05 215 浏览
路過入黎試下,買刈包送沙律或飲品。有唔同刈包揀,素食既選擇有兩款,炸菇同炸豆腐刈包,下次再試下。最後叫左茴香叉燒刈包,好好味,睇得出每樣食材由叉燒到配菜都有用心處理,茴香醃過帶少脆口同酸好開胃。刈包軟熟,加埋炸左既菜令成個包口感有多左層次,最正係叉燒,外脆內軟,半肥瘦。份量上如果當正餐既話對男仕應該唔夠,女仔就剛剛好。可以加$12要多塊雞排,仲有其他add ons可以揀。店員好有禮貌,上餐好快,落單都有野食大概5分鐘到。會再幫襯試下其他野食,有飯類睇落都幾吸引。

• 茴香刈包
呢間系北角一間都頗有名氣嘅人人和平中菜館嘅fusion版食店😎主打嘅當然系人人和平最出名嘅叉燒史努比bookmark咗佢都一段時間 之前聽過有人話系伏🫣等史努比去試下先😆👍🏿蜂蜜荷蘭腩叉 $98加上份量足 有9舊又厚又大舊嘅肥叉😆佢真系冇改錯名 叉燒用咗豬腩嚟整見到一層肥瘦肥瘦間住嘅豬肉 超邪惡😈叉燒燒得幾香 美中不足嘅系溫度可以再熱啲而家系暖嘅🙌🏿外面coat咗一層蜂蜜 味道香甜😚但唔系甜到漏嗰種食落軟嫩冇筋 肉質非常之淋😛入口隨便充滿肉嘅油脂香🤤但又唔會過分肥膩好greasy咁雖然邪惡 但食完真系幾滿足下🤭少食多滋味 多食就肥死你🫵🏻味道: 8.5/10性價比: 7.5/10👍🏿棉花雞刈包 $58Order嘅時候店員都有講咗棉花系指棉花糖史努比覺得幾新奇就諗住試下🤪刈包尚算軟熟 帶少少甜味有啲饅頭feel🤣中間雞扒幾大塊 煎到微微焦香食落嫩滑juicy😚棉花糖勁大粒😂面頭輕輕燒過 做到少少半融嘅效果雖然頗甜 但同個雞又冇乜違和感😂配搭嘅sauce甜中帶酸 應該系檸檬蜜糖再加上大量生菜同pickles食落感覺好refreshing🥰即使棉花糖好甜但都唔會好滯~味道: 7/10性價比:
主打嘅當然系人人和平最出名嘅叉燒

雖然頗甜 但同個雞又冇乜違和感😂
配搭嘅sauce甜中帶酸 應該系檸檬蜜糖
再加上大量生菜同pickles
食落感覺好refreshing🥰
即使棉花糖好甜但都唔會好滯~
味道: 7/10
性價比: 7/10
棉花雞刈包
棉花雞刈包

👍🏿沙律 $0(跟餐)
原來嗌刈包就有沙律送

都唔錯 可以一試🤪
味道: 7/10
性價比: 7/10

🔸竹蔗茅根海底椰 +$8
應該系嗌任何嘢加$8就可以換枝健康工房嘅飲品 史努比見仲有檸檬薏米水同夏枯草揀~
竹蔗茅根海底椰

衛生: 8/10
抵食: 7/10
回頭率: 6.5/10
2024-02-19 259 浏览
網上見有報導人人和平飯店開咗呢間嘢。由於人人響北角,我基本上係唔會去的,所以開銅鑼灣啱曬👍🏻 估唔到佢間舖都幾大,食快餐黎講都坐得幾舒服。60幾蚊個叉燒刈包真係幾貴,好在包個沙律(或汽水),感覺都好少少。其實佢應該考慮包埋汽水啦。沙律啲菜都幾新鮮,但種類真係冇乜,大佬其實你加幾粒粟米都好吖,家下真係好菜。個汁酸酸地都幾開胃。個包就中size, 樣好靚仔嘅。仲出奇地有半隻流心蛋。個叉燒個樣都幾肥,肥瘦分明都幾靚。食落又真係幾好味,出奇地香同唔膩。我呢啲唔食肥膏嘅都覺得唔膩唔油真係幾神奇,連埋啲酸菜一齊真係好夾,唯一係個包比較輕身。男士應該食一個唔會飽。總結:雖然有啲貴,但都可以考慮再返黎食。

總結:雖然有啲貴,但都可以考慮再返黎食。

📍銅鑼灣邪惡肥叉燒‼️• 仲有特色刈包🍞 — HONGrill🔥#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_港式===========================北角人人和平旗下全新品牌 HONGrill最近喺銅鑼灣開設全新品牌店👍🥰佢哋以西廚手法,重新演繹人人和平嘅招牌叉燒😋每件叉燒均至少慢煮4-6小時㗎😝除咗叉燒,仲有特色刈包,夠晒新意!——————————————⭐️蜂蜜叉燒飯 $75 (4.3/5)肥腩叉燒有好多塊,面頭掃上蜜糖甜甜哋,肉質腍身🙈·⭐️棉花雞刈包 $58 (4.4/5)呢個係真·棉花雞🤣燒雞排厚肉juicy,加埋棉花糖又估唔到咁夾!醬汁酸酸哋夠開胃~·⭐️日本築地明太子玉子燒 $58 (3.8/5)正正常常嘅玉子燒,加咗明太子幾有鹹香,蛋再嫩滑一點會更好~-—————————————賣相:3.5/5味道:4/5性價比:3/5推介度:3/5-—————————————店舖資料名稱:HONGrill @hongrillhk 地址:銅鑼灣利園山道49-51號寶明大廈地下G&H號舖前往方法:銅鑼灣站F2出口

#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_港式
===========================
——————————————
⭐️蜂蜜叉燒飯 $75 (4.3/5)

肥腩叉燒有好多塊,面頭掃上蜜糖甜甜哋,肉質腍身🙈
⭐️棉花雞刈包 $58 (4.4/5)

⭐️日本築地明太子玉子燒 $58 (3.8/5)

正正常常嘅玉子燒,加咗明太子幾有鹹香,蛋再嫩滑一點會更好~
-—————————————
名稱:HONGrill @hongrillhk
地址:銅鑼灣利園山道49-51號寶明大廈地下G&H號舖
前往方法:銅鑼灣站F2出口
2024-02-09 170 浏览
Barbecue Pork Belly Bun $62Each bun contains three slices of barbecue pork belly, with layers of fat and lean meat intertwined. When you take a bite, the rich and fatty flavour instantly fills your mouth, complemented by a half-cooked egg and pickled sour cucumber to balance it out. The barbecue sauce is made with a base of honey,  giving it a sweet taste.Thai-style Phoenix Chicken Cutlet Bun 🌶️ ($58)The boneless chicken thigh cutlet is thick and tender, with a smooth texture that is not dry. The
Barbecue Pork Belly Bun $62

The boneless chicken thigh cutlet is thick and tender, with a smooth texture that is not dry. The Thai-style tangy and slightly spicy flavour is appetizing, and it is further enhanced with chilli flakes, adding more depth and richness to the taste.
2024-02-03
2024-01-18 202 浏览
呢間係北角人人和平燒味係銅鑼灣嘅分店✌️見到佢嘅叉燒好吸引好想試吓😍佢係地舖好容易搵到👍枱得好少 基本上都係坐窗口嘅bar枱🏙️主要有刈包同飯類選擇🥙🍚佢係半自助式 先係收銀櫃點餐 職員會送餐同執枱🐷蜂蜜荷蘭腩叉 (配送可以揀汽水/沙律) ($98)厚切腩叉🍴外皮微焦 蜂蜜汁十足🍯肉質軟腍 入口油脂有溶化嘅口感👅一層肥一層夾住 真正做到到半肥瘦👌好難得👍🥙茴香叉燒刈包 ($58)刈包暖暖地好軟身🍞叉燒同單點嗰個腩叉冇咩分別 配左啲柚子醬好開胃好特別🤩加埋啲菜夾住食唔會覺得膩🥗食落層次豐富😋

🐷蜂蜜荷蘭腩叉 (配送可以揀汽水/沙律) ($98)

🥙茴香叉燒刈包 ($58)
2024-01-07 219 浏览
˙˚ 𝐇𝐎𝐍𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥 ˚˙ 燒味聞名的人人和平最近於銅鑼灣開立新品牌,以創新方式重新展現傳統燒味,有刈包、泰式焗飯等選擇,本身唔食燒味,但呢個叉燒真係一試難忘💯遲啲更會進軍英國,呢間係示範店,更值得撐💛 ࿐ 🐷蜂蜜叉燒飯 $𝟕𝟓💫 慢煮後再烤成的叉燒,肉質軟腍,油脂分布剛好,入口即化好出色,外皮微焦、香脆,與軟身肉質成對比🤤雖然定價不低,但值得呢個價😽 🐣泰式鳳凰雞扒刈包 $𝟓𝟖💫 雞扒嫩滑又大件,配上泰式酸辣汁好開胃,仲有大大粒辣椒片,辣味更突出,中間夾埋沙律菜令口感 🍳日本築地明太子玉子燒 $𝟓𝟖 限量供應的玉子燒,絕對係人人和平其中一個新嘗試,蛋味濃郁,明太子醬稍為太鹹🤌🏻
˙˚ 𝐇𝐎𝐍𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥 ˚˙

࿐
🐷蜂蜜叉燒飯 $𝟕𝟓💫

🐣泰式鳳凰雞扒刈包 $𝟓𝟖💫

🍳日本築地明太子玉子燒 $𝟓𝟖

2023-12-15
2023-12-12 301 浏览
人人和平燒味店嘅全新副線主打最近都幾熱門嘅刈包系列 將港式燒味融入刈包 🇭🇰店舖仲要喺銅鑼灣鬧市嘅小小轉角位避開咗人群 但又唔會好偏僻 幾好幾好!題外話:成間店都係廣東歌playlist🤞🏻 聽得好舒服哈哈.① 叉燒刈包🐽 ($62)// 刈包一共有8款鹹甜口味,價錢係套餐價,包有一份刈包同埋沙律/汽水!嚟到緊係要試吓肥叉燒啦,叉燒係3塊厚切,食落好軟腍而且都好夠味,肉質唔會嚡口,的確唔錯!同埋幾鐘意刈包個種鬆軟口感,質地係好食嘅刈包。//𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌑② 泰式鳳凰雞扒刈包🌶️($58)// 依款刈包好啱嗜辣人士!泰式酸酸微辣嘅味道好開胃,仲加咗辣椒粒,所以食落味道層次更加多同埋豐富。而且雞扒都大份,算係唔錯。私心仲幾鐘意佢哋嘅沙律菜哈哈,因為夠新鮮,新鮮菜就是好食!//𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌖🌑.🇭🇰HONGrill銅鑼灣利園山道49-51號寶明大廈地下G&H號舖#aiiifoodie_銅鑼灣 #aiiifoodie_causewaybay
人人和平燒味店嘅全新副線
主打最近都幾熱門嘅刈包系列 將港式燒味融入刈包 🇭🇰
店舖仲要喺銅鑼灣鬧市嘅小小轉角位
避開咗人群 但又唔會好偏僻 幾好幾好!

① 叉燒刈包🐽 ($62)
𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌑

② 泰式鳳凰雞扒刈包🌶️($58)
𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌖🌑

🇭🇰HONGrill
銅鑼灣利園山道49-51號寶明大廈地下G&H號舖
  • 叉燒刈包
  • 泰式鳳凰雞扒刈包
2023-12-09 276 浏览
北角「人人和平」好多人都去過,佢啲小炒和燒味 一向都好好味,佢喺銅鑼灣開咗間副線,主打刈包和其他特色中泰食😋😋今次試咗「泰式鳳凰雞扒飯」和「招牌焗豬扒飯」,個雞扒真係好好食,啲肉一啲都唔粗,好嫩滑😋😋更出色仲有佢啲醬料,好正呀😋😋非常惹味嘅無骨雞扒加埋泰式酸辣醬,唔會太甜唔會太辣,味道啱啱好,醬料非常出色,值得一試😍下次要試吓刈包同埋佢哋好出名嗰個蜂蜜叉腩😎估唔到銅鑼灣一個寧靜嘅角落搵到一間咁出色嘅餐廳,抵讚👍🏻👍🏻

下次要試吓刈包同埋佢哋好出名嗰個蜂蜜叉腩😎

2023-12-05 154 浏览
好味的叉燒刈包,叉燒又淋又香,配料用上生菜酸瓜糖水蛋,令人回味無窮,每個單點已包沙律或者飲料😋😋😋收費合理,服務亦好好。此店係北角嘅人人和平嘅分支多多支持良心小店💛💛💛💛💛
收費合理,服務亦好好。

此店係北角嘅人人和平嘅分支
多多支持良心小店💛💛💛💛💛
2023-12-05
2023-12-04 177 浏览
北角超人氣粵菜館 殺到入嚟銅鑼灣必試肥腩叉 即叫即製 仲免加一抵食!.🍞 泰式鳳凰雞扒刈包 $58開胃菜 雞扒醃好咗再煎香 再加醬汁泰式醬料酸甜惹味 帶有花椒嘅辛香感除咗青瓜甜椒 仲食到醃菜嘅脆爽🤭層次豐富 比想像中驚喜 下午茶必備.🍯 蜂蜜荷蘭腩叉 $98主角登場 蜂蜜外層油光閃閃 超吸睛外皮焦糖化 內𥚃就好似東坡肉咁嫩!肥瘦參半 脂肪油潤有彈性 勁肥仔😗當然除咗肥腩叉 亦都可以揀瘦叉🥹.🍖 HONGrill焗豬扒飯 $85焗飯嘅調味偏向家常清淡 飯量足夠蕃茄蓉味道天然清新 亦都有加入蔬菜豬扒同樣醃好咗 肉質偏瘦再加層脂肪食晒碗飯 錫紙兜底都冇油 值得一讚!.以平民價錢食到粵菜館嘅質素 超值🫶
北角超人氣粵菜館 殺到入嚟銅鑼灣
必試肥腩叉 即叫即製 仲免加一抵食!
🍞 泰式鳳凰雞扒刈包 $58
開胃菜 雞扒醃好咗再煎香 再加醬汁
泰式醬料酸甜惹味 帶有花椒嘅辛香感
除咗青瓜甜椒 仲食到醃菜嘅脆爽🤭
層次豐富 比想像中驚喜 下午茶必備
🍯 蜂蜜荷蘭腩叉 $98
主角登場 蜂蜜外層油光閃閃 超吸睛
外皮焦糖化 內𥚃就好似東坡肉咁嫩!
肥瘦參半 脂肪油潤有彈性 勁肥仔😗
當然除咗肥腩叉 亦都可以揀瘦叉🥹
🍖 HONGrill焗豬扒飯 $85
焗飯嘅調味偏向家常清淡 飯量足夠
蕃茄蓉味道天然清新 亦都有加入蔬菜
豬扒同樣醃好咗 肉質偏瘦再加層脂肪
食晒碗飯 錫紙兜底都冇油 值得一讚!
以平民價錢食到粵菜館嘅質素 超值🫶
2023-12-01
2023-11-30 125 浏览
🥢銅鑼灣新開人人和平副線 招牌脆皮蜂蜜荷蘭腩叉破格燒棉花糖雞刈包🥢在北角人人和平飯店,佢地炒小菜同燒味都出名夠曬知名度,小菜館佢地最招牌就係呢個「蜂蜜荷蘭叉腩」 最近佢地在銅鑼灣新開了副線,裝修型格而且整間店幾面都是有大大玻璃窗,可以一路食一路欣賞銅鑼灣街景,除了有燒味飯之外,仲提供特式創意刈包,同沙律玉子燒,行過嘅話可以一試🥢蜂蜜荷蘭腩叉 $98招牌的蜂蜜叉燒,表面有少少燶邊而且脆皮,肉質軟熟肥瘦適中,脂肪感令口感非常香口,甜甜的好香甜又軟熟,上檯時熱辣辣的,肥瘦恰到好處,呢刻好想食個飯配呢個腩叉🥢棉花雞刈包 $58 (跟沙律或汽水)就咁睇個名係會諗以為係酒樓點心嘅棉花魚肚加雞的刈包,其實係創意配搭,火炙過的棉花糖加雞扒,幾破格嘅感覺,雞扒夠厚身而且幾軟滑,加上棉花糖的甜味係幾有趣的組合🥢茴香叉燒刈包 $62 (跟沙律或汽水)刈包內夾住三到四片招牌叉燒,夾了新鮮蔬菜,感覺平衡了油膩感,而且整個都好飽滿,包的大小比平時Size 更大,仲配飲品或沙律,所以一定夠飽📍HONGrill (銅鑼灣)銅鑼灣利園山道49-51號明大廈地下G&H號舖

🥢蜂蜜荷蘭腩叉 $98

🥢棉花雞刈包 $58 (跟沙律或汽水)

🥢茴香叉燒刈包 $62 (跟沙律或汽水)

📍HONGrill (銅鑼灣)
銅鑼灣利園山道49-51號明大廈地下G&H號舖
2023-11-20 287 浏览
北角人人和平喺銅鑼灣開分店,當然要去支持吓。食晏時間居然得一枱客,附近食店反而好多人。先講店舖環境,有別於北角店裝修;外面裝修以黑色為主似Cafe比較新派,入面設計簡約富空間感,不過枱只有兩張(二人/四人)其他都係靠窗位Bar枱。三個人去叫咗一份淨叉燒,一份叉燒飯及一個泰式雞扒刈包(不連飲品)$231。波瀾壯闊腩叉$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(淨叉燒配沙律菜)7片半肥瘦厚切腩叉;外面燒臘舖好難食到真正半肥瘦叉燒,所以呢度嘅腩叉真係好好食,軟淋又夠香滑蜂蜜叉燒飯$75⭐️⭐️⭐️⭐️比起腩叉呢份嘅叉燒冇咁厚切,配埋一舊超入味嘅蘿蔔同兩舊西蘭花,蜂蜜味唔係好特出,雖然唔係腩叉,但叉燒味道一樣咁好食泰式雞扒刈包$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️起初打算點棉花雞刈包,好彩店員話係棉花糖嘅棉花,而唔係中式點心嘅棉花雞(本身唔鐘意食棉花糖)所以改食泰式雞扒刈包。刈包好軟滑,配上大塊嘅雞扒同酸酸哋微辣嘅醬汁好醒胃食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️基本上三樣都有90分以上,食品但選擇唔多,飲品亦只有一般罐裝咖啡/枝裝汽水。店舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️舒服開揚,設計簡約,適合3-4位朋友聚下。食品價格:⭐️⭐️⭐️⭐️唔算十分抵,但質素搭夠,如果份量加番少少會更加好。服務
北角人人和平喺銅鑼灣開分店,當然要去支持吓
。食晏時間居然得一枱客
,附近食店反而好多人

波瀾壯闊腩叉$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(淨叉燒配沙律菜)

蜂蜜叉燒飯$75⭐️⭐️⭐️⭐️

泰式雞扒刈包$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
刈包好軟滑,配上大塊嘅雞扒同酸酸哋微辣嘅醬汁好醒胃

食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
店舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
舒服開揚,設計簡約,適合3-4位朋友聚下。
食品價格:⭐️⭐️⭐️⭐️
唔算十分抵,但質素搭夠,如果份量加番少少會更加好。
服務質素:⭐️⭐️⭐️⭐️
店員會介紹餐點特色,半自助型式,可能冇咩客關係,店員會送上餐點及幫手回收餐具。
回頭機率:⭐️⭐️⭐️⭐️
90%

總體嚟講都會再嚟試下其他食品,例如焗豬扒飯同其他刈包

波瀾壯闊腩叉
泰式雞扒刈包