2021-12-23 471 浏览
HeySoNuts可算係土瓜灣區內最具人氣既cafe,以前都係區內居民幫襯為主,屯馬線開通之後,多咗好多區外人前往。當日我3點幾去,到離開餐廳嗰刻仲有人等緊位伯爵茶忌廉日式梳乎厘鬆餅🥞仲記得上一次去HeySoNuts既姊妹店Black Coffee,食到香橙片日式梳乎厘鬆餅,係一試難忘。帶住呢份記憶自然係有expectation,所以有啲失望,蛋白似乎打得太勁、空氣太多忌廉野菌汁貓耳朵意粉🍄呢一道貓耳朵意粉係必點,忌廉creamy,野菌味濃郁,沾滿醬汁既貓耳朵煙韌彈牙,不過比起之前稍稍失色柚子咖啡梳打想介紹下呢杯飲品,由柚子醬、咖啡、梳打混合而成,酸酸甜甜又有咖啡香,味道幾特別幾清新

伯爵茶忌廉日式梳乎厘鬆餅🥞

忌廉野菌汁貓耳朵意粉🍄

2021-12-05
2021-12-20 211 浏览
依間嘅soufflé pancake同埋waffle都好出名,趁住呢個星期六日假期就去食,因為冇得留枱,所以我就專登揀下午茶時段,就少人啲。曲奇忌廉窩夫配朱古力雪糕我覺得佢真係做到外脆內軟,以前識好多間專食甜品嘅餐廳做唔到,但係佢可以。詞語朱古力雪糕正常,曲奇就真係比幾塊Oreo就算,如果做得好啲可以打Oreo入忌廉度就會更加好食。😋😋😋伯爵茶soufflé pancake雖然有啲人話咁樣係同食空氣冇分別,但我又好享受食到蛋味同埋佢嗰種食空氣嘅感覺。配伯爵茶香,再飲一啖咖啡,絕對係高級嘅享受。😉😉Dirty我都唔算識飲咖啡,覺得佢嘅咖啡偏濃,但飲到最後溝番奶味就好飲d啦。🥳🥳Hazelnut latte 以配甜品來講,我比較鍾意呢一杯,始終係女仔,會鍾意d 甜d既😛😛
曲奇忌廉窩夫配朱古力雪糕

伯爵茶soufflé pancake

Dirty

Hazelnut latte
2021-12-05 3031 浏览
剪完頭髮去左土瓜灣既heysonuts女朋友極力推薦係北帝街街尾呢間係土瓜灣都算有D名氣而且係旺角仲有間叫black coffee既姐妹店星期六下午三點幾去到都一樣要排隊不過就有飛仔拎但行左半個鐘番黎岩岩好叫到我地number竟然有另一pair客撞飛唔知寫錯左定點啦讓左人結果又再遲左入餐廳口門位有bar檯再入面有4人檯同2人檯就唔算係好細間果隻檯面都算寬落而menu就成本書咁有晒膠套入面仲有餐廳design都幾有心思食物種類仲好多到最後仲有兩頁工藝之道諗起之前係日本食比人鬧果間豬扒飯佢份menu手寫左叫人尊重食物之類既野侍應都幾有禮貌係MK少少食物就真係即叫即整落左單都要等一段時間先有上檯果時真係出晒煙揀喇沙汁意粉既原因係見佢用左成頁黎介紹喇沙汁話個自家製喇沙汁用左十五款材料整成麵條索晒d汁食落去係好惹味海鮮材料亦都夠多另外忌廉野菌貓耳朵粉同喇沙汁比就寡好多比較清淡cafe revol果個紅燒牛肉就好味好多而今餐重點係個甜品earl grey忌廉梳乎厘pancake軟淋淋好鬆軟最後係紫薯窩夫雪糕第一次食到窩夫入面有麻糬堅係外脆內煙韌口感好特別兩個主菜兩個甜品有加一埋單都要成四百幾以舊區
剪完頭髮去左土瓜灣既heysonuts

有機會可以試下果邊
2021-04-02
自家製喇沙汁海鮮扁意粉
2021-12-01 327 浏览
聞名已久的土瓜灣隱世小店,心動不如身動,一於去試下係咪真係咁好食。店舖沒有很多座位,而且不設訂座,所以想食最好就早一點去。以上兩款都係煙豬腩肉, 只係一個係意大利粉而另一個係意大利飯而已, 我唔係好識欣賞咁既配搭。e個意大利粉係本日最出色的main course,材料鮮甜美味。另外加錢點了蒜蓉包最後到甜品首先上枱的是 cookie & cream and chocolate ice-cream, 我地點左全份。 Waffle 超級好食, 好快就成碟清灑。然後再來 Tiramisu cream soufflé pancake, 其實個pancake 都相當美味, 但因為先吃了 waffle, 感覺下覺得唔係一定要試。
店舖沒有很多座位,而且不設訂座,所以想食最好就早一點去。

另外加錢點了蒜蓉包

最後到甜品

• Cookie & Cream and chocolate ice-cream
上次儍儍的係人地星期二定休日嚟到 ... 食唔到想食嘅窩夫 ...今次星期四下午 3 點嚟到 ...食客不多,不需等位,即時入座 ...平日下午 3PM 至 6PM 有優惠點一款甜品就送一杯熱美式咖啡或熱伯爵紅茶或果汁,轉其他飲品有半價優惠我哋兩個都冇食午餐,特登留肚來食窩夫所以一坐下就點了兩份窩夫 ...囡囡的 ... 窩夫配自家製士多啤梨醬及士多啤梨雪糕有兩種大小 ... 半份 HK$60 / 一份 HK$82我們點了一份,有 4 件窩夫,份量很足,配料也豐富 ...窩夫有很濃的蛋香,入口外脆內軟搭配士多啤梨雪糕、吉士醬、忌廉、士多啤梨醬和士多啤梨粒一起食很滿足呢 !!!儍媽的 ... 窩夫配曲奇忌廉及朱古力雪糕 $82 一份 (半份 $60)雖然賣相冇士多啤梨窩夫咁吸睛,但是配料一樣咁豐富有朱古力雪糕、吉士醬、曲奇忌廉、棉花糖和 oreo 餅乾啱哂朱古力控,配多杯黑咖啡就啱哂喇 !!!** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
上次儍儍的係人地星期二定休日嚟到 ...
食唔到想食嘅窩夫 ...

今次星期四下午 3 點嚟到 ...
食客不多,不需等位,即時入座 ...

平日下午 3PM 至 6PM 有優惠

我哋兩個都冇食午餐,特登留肚來食窩夫
所以一坐下就點了兩份窩夫 ...

囡囡的 ... 窩夫配自家製士多啤梨醬及士多啤梨雪糕
有兩種大小 ... 半份 HK$60 / 一份 HK$82
我們點了一份,有 4 件窩夫,份量很足,配料也豐富 ...
窩夫有很濃的蛋香,入口外脆內軟
很滿足呢 !!!

雖然賣相冇士多啤梨窩夫咁吸睛,但是配料一樣咁豐富
有朱古力雪糕、吉士醬、曲奇忌廉、棉花糖和 oreo 餅乾
啱哂朱古力控,配多杯黑咖啡就啱哂喇 !!!

2021-08-19
下午茶
  • 窩夫配自家製士多啤梨醬及士多啤梨雪糕
1️⃣提拉米蘇日式梳乎厘🥞 $102 (9.5/10)🔅Tiramisu cream酒味咖啡味濃郁😋梳乎厘空氣感十足 入口即溶🥞輕輕搖下隻碟就動L 好過癮🤣仲可以按喜好加咖啡酒🥃2️⃣自家製煙燻豬腩肉🍖芥末籽醬意大利粉 $134 (7/10)🔅黃芥末籽醬意粉幾特別🍝豬腩肉味道ok😋可惜偏瘦食落比較韌 口感一般3️⃣焦糖鮮奶咖啡☕️ $40 (8/10)🔅拉花用心😍焦糖味奶味咖啡味平衡☕️4️⃣蒜蓉包🧄 +$35 (8/10)🔅有7-8細塊 麵包香脆🍞蒜蓉味突出🧄💰價錢: ~$170/person 🔱環境: 輕工業風裝修 座位唔算多👥人流: 較多(假日中午)🕴🏻服務: 細心👍🏻會主動加水🎐總結: 甜品出色😋推薦🥞
1️⃣提拉米蘇日式梳乎厘🥞 $102 (9.5/10)

3️⃣焦糖鮮奶咖啡☕️ $40 (8/10)
🔅拉花用心😍焦糖味奶味咖啡味平衡☕️

4️⃣蒜蓉包🧄 +$35 (8/10)
🔅有7-8細塊 麵包香脆🍞蒜蓉味突出🧄

💰價錢: ~$170/person
🔱環境: 輕工業風裝修 座位唔算多
👥人流: 較多(假日中午)
🕴🏻服務: 細心👍🏻會主動加水

🎐總結: 甜品出色😋推薦🥞
2021-11-10 466 浏览
土瓜灣一帶最近有很多新店開張,而且每一間都很吸引~難怪屯馬線在週末都十分爆滿!這次去的是很多人打卡的Heysonut~還好到達的時間早,幾乎不等位~離開的時候,門外已經排了好幾桌的人了~前菜先點了一個炸魷魚圈~但實在是全餐最大敗筆...魷魚圈的梳打粉味很重,而且炸粉比較厚...主食點了忌廉野菌汁貓耳朵意粉~忌廉野菌汁有香濃的菇菌味,而且很creamy好吃~貓耳朵耳粉比較厚,所以煙煙韌韌,每一粒都裹上了滿滿的醬汁~另一個主食點了黑啤煙燻豬腩肉意大利飯~意大利飯用很熱的鍋盛載,有豬腩肉的油香味,也有啤酒的麥香味~但不喜歡啤酒味的人可能很臭…到了期待的甜品時間窩!三個人點了一份窩夫配曲奇忌廉及朱古力雪糕,新鮮熱辣上桌~窩夫很鬆脆,但沒有甚麼香味...配料有oreo餅跟朱古力雪糕,雪糕有香濃的朱古力味~此外還點了伯爵茶忌廉日式梳乎厘鬆餅~梳乎厘鬆餅是這裏的皇牌,果然好像係空氣一樣,很鬆很軟滑~而且伯爵茶忌廉茶味香濃,配上梳乎厘鬆餅實在非常正,難怪是小店的皇牌!
土瓜灣一帶最近有很多新店開張,而且每一間都很吸引~
難怪屯馬線在週末都十分爆滿!
這次去的是很多人打卡的Heysonut~
還好到達的時間早,幾乎不等位~
離開的時候,門外已經排了好幾桌的人了~

前菜先點了一個炸魷魚圈~
但實在是全餐最大敗筆...
魷魚圈的梳打粉味很重,而且炸粉比較厚...
炸魷魚圈

主食點了忌廉野菌汁貓耳朵意粉~
忌廉野菌汁有香濃的菇菌味,而且很creamy好吃~
貓耳朵耳粉比較厚,所以煙煙韌韌,每一粒都裹上了滿滿的醬汁~
忌廉野菌汁貓耳朵意粉

另一個主食點了黑啤煙燻豬腩肉意大利飯~
但不喜歡啤酒味的人可能很臭…
黑啤煙燻豬腩肉意大利飯

到了期待的甜品時間窩!
三個人點了一份窩夫配曲奇忌廉及朱古力雪糕,新鮮熱辣上桌~
窩夫很鬆脆,但沒有甚麼香味...
配料有oreo餅跟朱古力雪糕,雪糕有香濃的朱古力味~
窩夫配曲奇忌廉及朱古力雪糕

此外還點了伯爵茶忌廉日式梳乎厘鬆餅~
梳乎厘鬆餅是這裏的皇牌,果然好像係空氣一樣,很鬆很軟滑~
2021-10-02
黑啤煙燻豬腩肉意大利飯
伯爵茶忌廉日式梳乎厘鬆餅
平日放假,同朋友搵間cafe 食晏閒談近況,相約到呢間小店,為soufflé pancake 而來2:30 前到達,有午餐同甜品餐,全部都係餐牌上一款,加$20 跟餐就沙律或湯,再加杯熱飲。甜品餐就3:00 開始,任何pancake 送熱茶一杯。我就先同店員order lunch 芥末籽豬腩肉炒意粉,同時order 雙重朱古力pancake set,先上杯熱茶,pancake 就後上。朋友order 喇沙海鮮炒扁意粉,份量都幾大,好似都唔錯。而我呢份都熱辣辣,食下食下就清哂。最期待既pancake,朱古力醬似乎太多太濕,先搖下隻碟,都有「騰騰震」既效果。試下先......原來得兩片pancake,難怪$8X,唔過$100。聞落食落都有蛋香,但內部流質似未熟咁。其實好多soufflé pancake 特別係香港既處理都以為內部唔熟就係「空氣感」。錯錯錯!❌❌❌ 呢間同銅鑼灣flippers 爭好遠,流質到仲有空氣卜卜,有烘焙經驗既人就知,用牙籤測試,吉落去再抆番出嚟發現仲有粉糰/液體黐住,就代表未熟。平平地試吓,都OK 既,呢間小店都係用心製作,價錢合理,即叫即製,可以試!

2021-09-19 555 浏览
武漢肺炎到而家都仲未可以一大班人出去食飯, 唯有人少少食TEA 啦~   我地人少少嚟咗土瓜灣, 其實想食呢間HEYSONUTS 好耐架喇, 因為聽聞佢既PANCAKE 好好食, 我好鐘意食SOUFFLE PANCAKE 架~我地人少少, 叫咗個尤魚圈配自家製咖喱蛋黄醬做小食~ 佢既魷魚圈炸得好好, 冇過火, D 魷魚好淋呀~ 正!  跟住點少得叫佢地既TIRAMISU CREAM SOUFFLE PANCAKE 呢~  叫咗之後等佢嚟都覺得興奮呀~  我地呢D 餓鬼再叫咗個WAFFLE 配新鮮藍莓同香草雪糕嚟SHARE~ 我本來淨係等我既PANCAKE, 平時唔多食WAFFLE.... 但係我竟然勁鍾意個WAFFLE 喎, 佢整得真係好好, 外脆內軟, 真係好好食呀~ 真係好驚喜, 佢令我對WAFFLE 改觀呀!個SOUFFLE PANCAKE 都好好食, 好TIRAMISU呀~ 正!

魷魚圈配自家製咖哩蛋黃醬
waffle配新鮮藍莓&香草雪糕
Tiramisu cream souffle pancake
2021-08-28
魷魚圈配自家製咖哩蛋黃醬
waffle配新鮮藍莓&香草雪糕
  • 尤魚圈配自家製咖喱蛋黄醬
  • WAFFLE配新鮮藍莓&香草雪糕
  • TIRAMISUCREAMSOUFFLEPANCAKE
2021-09-12 436 浏览
來土瓜灣經過這家小店,入去試一試入面的甜品。窩夫好香脆,梳乎厘勁軟熟,兩款都看得出花了心機裝飾點綴,兩款小朋友都好喜歡吃。職員都非常友善,裝修走工廠風,幾有特色,非常值得推薦。
來土瓜灣經過這家小店,入去試一試入面的甜品

職員都非常友善,裝修走工廠風,幾有特色,非常值得推薦。
2021-09-12
2021-09-08 451 浏览
今日放咗學之後就去咗呢間餐廳食夜晚。兩個人叫咗一個自家製喇沙汁海鮮扁意粉($138)同海鮮黃薑意大利飯($128)。喇沙汁海鮮扁意粉嘅喇沙汁同意粉係一個耳目一新嘅配搭,食落都幾足夠味,略嫌份量太少。而海鮮黃薑意大利飯就普普通通,海鮮都算新鮮。但兩個主菜都唔夠熱,較為失望。最後叫咗個Tiramisu日式梳乎厘鬆餅($102),味道有驚喜。梳乎厘嘅質地好鬆軟,入口即溶,上面加咗濃厚嘅Tiramisu Cream,落埋佢附加嘅咖啡酒,味道好有層次。下次會再嚟試佢其他類型嘅甜品,但主餐就有保留。
這家cafe的梳乎厘pancake一直都很受歡迎!! Menu裡的其他甜品也很吸引呢😝然後最近才發現新蒲崗的窩子和旺角的Black coffee,這三家是姊妹店呢😱(最新在將軍澳海濱開的Gonuts也是!)不怪得甜品menu都很像,原來不知不覺都試光了😎就只差元祖店的梳乎厘🥞//✨提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅常常都吃tiramisu,梳乎厘pancake版就第一次😌梳乎厘面頭是tiramisu的cream,入口是很濃的酒味呢! 完全意想不到😲反而缺乏了咖啡味~底下的梳乎厘沒有很動L,不過也有空氣感,不會太結實,整體感覺okay👌🏼✨薑味麻糬窩夫 配自家製紫薯蓉及香草雪糕之前在窩子和Black coffee都試過窩夫了,所以大概也知道是什麼一回事😛這裡的質素都一樣,味道和口感都沒差太遠;窩夫外脆內軟,裡面的麻薯很軟糯,薑味突出👍🏼紫薯蓉和雪糕就沒什麼特別,正常味道配搭吧~
✨提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅

✨薑味麻糬窩夫 配自家製紫薯蓉及香草雪糕
提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅
薑味麻糬窩夫 配自家製紫薯蓉及香草雪糕
無語❌永久black list❌6:00到左,店內只有兩台客人,我和朋友2人點左一個牛肉漢堡,同埋魷魚圈,牛肉漢堡,老實說味道不錯。7:00未到特登留肚,滿心歡喜,叫招牌疏乎厘⋯⋯‼️‼️‼️萬萬想不到,點餐嘅服務員說:’’距離交枱時間,只剩30分鐘,整疏乎厘需要20分鐘,你地都唔食唔完㗎啦,不如唔好叫了,你地食唔完’’當時成間餐廳,加埋我哋只有兩台客人,真人真事,我同個friend當堂目定口呆,用餐時間90分鐘,明白!食物需要製作,明白!叫客人唔好點餐?!!我食唔晒,我有我嘅自由,我可以打包走!!!而且我仲剩返30分鐘時間,竟然就唔可以點餐了,我真係第一次聽!!!以後永遠不會再幫襯,叫身邊朋友千其要避過呢間劣行餐廳!!!!!持住有名氣,多人幫襯,就咁樣嘅態度???整得好食嘅餐廳,唔係得你一間㗎!!!!!!今時今日嘅香港人,係咪真係咁好蝦呢?????噁心!!!!!!!

7:00未到特登留肚,滿心歡喜,叫招牌疏乎厘⋯⋯

當時成間餐廳,加埋我哋只有兩台客人,
真人真事,我同個friend當堂目定口呆,

2021-08-20
2021-08-20 459 浏览
適逢自己生日,當然要食甜品慶祝一下,所以就來到位於土瓜灣的HeySoNuts,一間充滿年輕氣息的西餐館。我地點了Lunch Set,當中有前菜柚子雜菜沙律,主菜方面就選了自家製喇沙汁海鮮扁意粉,飲料就order了一杯Dirty 髒髒咖啡,另外再加了一客Tiramisu Cream Souffle Pancake。柚子雜菜沙律 – 新鮮雜菜配上柚子汁,好醒胃。自家製喇沙汁海鮮扁意粉 – 喇沙汁係幾好食,個意粉都係我喜歡的質地,煮到剛剛好,唔太軟身,有少許硬硬地。當中的海鮮有大蝦、魷魚及蜆,蝦同魷魚都無問題,但蜆方面就要講一講,兩隻蜆,其中一隻未開,另一隻就好多沙,其實如果蜆係較為難處理的話,我會建議不如唔好用蜆啦,用其他清潔處理步驟較為容易既海鮮,因為d蜆真係拉低哂整碟意粉既分數。Dirty 髒髒咖啡,本人就唔係咁喜歡飲咖啡,但既然朋友order了,都試飲一啖,幾好飲喎,當堂飲多兩啖,結果整杯咖啡,我喝了一半。重頭戲Tiramisu Cream Souffle Pancake – 呢個要大讚,好好食,d Cream好正,整個Pancakes好鬆軟,內裡有少許凍凍地,配上少量咖啡,真係非常

柚子雜菜沙律 – 新鮮雜菜配上柚子汁,好醒胃。

重頭戲Tiramisu Cream Souffle Pancake – 呢個要大讚,好好食,d Cream好正,整個Pancakes好鬆軟,內裡有少許凍凍地,配上少量咖啡,真係非常喜出望外,呢餐未完結,已經要講定下次要試埋8月限定版的斑蘭燒菠蘿Pancake,重要的說話要講3次,真係好好食,好好食,好好食。

整體來說,係值得為了HeySoNuts的Pancake一而再,再而三的幫襯,但某些方面就要改一改善。
2021-08-08 531 浏览
🐱忌廉野菌準汁貓耳朵 $98 (8/10)貓耳朵好似麵團咁QQ的,食落忌廉味幾重,每粒都包住忌廉汁。配料仲有核桃碎同忌廉出奇地夾☺️,令整體冇咁寡🥸。🦐自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138 (7.8/10)喇沙味同意粉組合都幾新穎😗,喇沙嘅酸辣香特色同傳統意粉嘅黑椒百里香味道接近,加上意粉煮得煙韌,👦🏻好中意。🥞提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅 $102(7.8/10)一黎到嘅賣相超吸引的!動L動L咁☺️面頭有tiramisu嘅 mascarpone cheese ~食落好滑有少少酒味,淋埋咖啡苦苦地☕️,幾夾幾好味。梳乎厘鬆餅充滿空氣感,入口即融的👄👄👄,但冇咩蛋味同生生地。🍌焦糖香蕉法式千層酥配香草雪糕 $62(7.6/10)酥皮超脆,切起上黎好多碎有少少messy👀,吉士醬好有奶香好順滑,加埋雪糕同焦糖香蕉一齊食,整體甜左少少,建議同人share食。☕️Americano $40 (7.4/10)好大杯!咖啡苦苦地但又唔會比冰整淡冇晒咖啡味😬

🐱忌廉野菌準汁貓耳朵 $98 (8/10)

🦐自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138 (7.8/10)

🥞提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅 $102(7.8/10)

🍌焦糖香蕉法式千層酥配香草雪糕 $62(7.6/10)

☕️Americano $40 (7.4/10)
好大杯!咖啡苦苦地但又唔會比冰整淡冇晒咖啡味😬