2016-12-09
上幾個星期日,睇飲食節目介紹韓國既部隊鍋同紫菜捲飯,睇完就令我極度非常熱切希望可以食,不過公司附近又無乜韓國餐廳,所以一直都食唔到,直到今日喺尖沙咀果頭文收,先終於有機會可以去”韓國街”搵食咋~!!!左揀揀右揀揀,最後make sure呢間小店有果兩樣美食,我就入去坐低,餐牌都唔洗望,就即刻點左辣部隊鍋拉麵同捲飯。送到黎就梗係要影返幾張靚相先啦,實在好感動,好耐無食過咁豐富既lunch喇!!! 我知好多人都對部隊鍋有偏見,認為只係一堆好平既野執埋一齊,咁其實All-Day-Breakfast咪又係咁,大家又咁趨之若鶩?我以前都對部隊鍋無乜好感,但自從喺首爾食過之後,就覺得雖然唔係用d咩好特別好矜貴既配料,但你唔好理,夾埋一齊就係好有化學作用令人食指大動,個麵就直頭係主角喇,食過既朋友就明白果種吸引力架喇! 呢度既配料都幾多幾足,個湯底確實係幾辣下,不過咁先夠正宗先有地道韓國風味嘛!再配埋個捲飯,甜甜地又好香口,肉既味好出眾,一件又一件入口,唔覺唔覺就會KO晒成碟。