百日偷生一夜閒☺️日頭熱辣辣做左成日義工仔🤪辛苦完又撞正隻豬得閒食Din Din☺️😋當然要食返餐好既醫下肚補充下再行街街啦🤤🍴位於太子西洋菜北街既Hami Harmony喺太子站A出口經運動場道行過黎亦夠哂方便就腳😆呢度悠閒寧靜舒適既Cafe環境☺️配合有情調浪漫既燈光及背景音樂☺️除左可以同朋友黎嘆下Tea Lunch食下野之外😆與另一半黎享用浪漫情調晚餐亦至好不過☺️👫充滿住格調浪漫既氣氛之餘☺️店員亦好熱心體貼地招待😆氣氛亦配搭高質素既西餐美食😋🍴車打芝士蔥餅配合濃厚既車打芝士及蔥花焗香既芝士蔥餅🤤🧀啖啖濃郁芝香之餘🤤🧀焗到脆卜卜既蔥餅更充滿Crispy絕佳口感😆😋蒜香醬燒一口和牛粒和牛脂肪比例均勻之餘☺️🥩甚少食到既入口即溶口感重現🤤加入爆多洋蔥蒜粒帶出濃厚蔥蒜香更惹味之餘🤤以特製醬汁配合拌煮更帶出濃郁牛香鮮味🐮🤤蟹肉芝士焗大啡菇將烤焗好既滑嫩Juicy大啡菇🍄🔥配合蟹肉及濃厚芝士等食材再慢火烤焗🤤啖啖蟹肉帶出蟹香鮮味之餘🦀🤤濃郁芝香係具風味既口感味道配搭☺️🧀西班牙黑毛豬扒黑毛豬經慢煮炭燒烹調👨🏻‍🍳🐷豬扒肉質嫩滑Juicy之餘🐷😋入口鬆軟半溶既口感令人拇指大舉🤪👍🏻配合燒烤醬汁一齊食更帶
百日偷生一夜閒☺️

薯仔烤得微微脆口且啖啖薯肉亦係小肥至愛🥔☺️
以薄鹽黑胡椒等天然調味更帶出薯菜鮮味🤤🌿
2019-04-21
2019-04-13 150 浏览
同老公lunch黎撐檯腳,店子小小,但佈置好有心思,就如意大利的田園小餐館。沙律新鮮,意大利飯亦香濃creamy,但份量略嫌偏細。我老公都好欣賞這間餐廳,說之後會再黎光顧。呢度都好受歡迎,午市開12點,好快已經有人龍排隊。

呢度都好受歡迎,午市開12點,好快已經有人龍排隊。
2019-04-13 124 浏览
星期三晚上又再次黎到Hami Harmony❤️對上一次係假日既tea set時間 因為佢個黑松露飯同意粉太印象深刻 所以去旺角太子都會諗起佢🤤果然係不會令我失望每一道菜大家都覺得好正 龍蝦湯夠哂兩個人飲兩杯 真材實料有龍蝦肉加上店主好有貼心有個蠟燭🕯️座熱 傾幾耐計都無問題大啡菇上時夠熱 好香好大陣芝士味 三兩下就KO哂另外黑松露帶子飯就唔多講 一貫高汁 必叫item安格斯有骨肉眼扒就中規中矩份量多但不算勁有肉味 總體黎講佢既性價比是不錯如果同女仔朋友黎應該好滿意裏面嘅裝修都比文青有格調可以hea好耐同慢慢傾 去旺角行完街都可以一試建議想試嘅朋友記得要訂枱❤️
星期三晚上又再次黎到Hami Harmony❤️

建議想試嘅朋友記得要訂枱❤️
2019-04-10
午餐
2019-04-09 105 浏览
估唔到太子都有呢類嘅文青西餐廳,環境美觀,食物都好ok!北海道軟殻蟹配黑松露意大利粉$128未試過食成隻軟殻蟹,賣相吸引,都好酥脆,但就頗咸。黑松露意粉煮得剛剛好煙三文魚飛魚子意大利飯$128煙三文魚夠甘香,Creamy嘅意大利飯加飛魚子有口感蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁$65望到都覺得好治癒,細滑嘅cream加上酸甜嘅熱情果汁好味道,脆餅好脆,好似有啲焦糖係入面咁添玫瑰荔枝紅桑子梳打$43有啲啲似藥水味,比較鍾意熱情果菠蘿梳打$38,飲落好解喝
估唔到太子都有呢類嘅文青西餐廳,環境美觀,食物都好ok!

北海道軟殻蟹配黑松露意大利粉$128

煙三文魚飛魚子意大利飯$128
煙三文魚夠甘香,Creamy嘅意大利飯加飛魚子有口感

蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁$65

2019-04-06
2019-04-09 262 浏览
是日係太子覓食,見呢間餐廳裝飾好靚,又想食西餐於是就試下。晚上7點幾好多人,好彩早啲嚟食,如果唔係就冇位啦。北海道軟殻蟹配黑松露意大利粉$128-成隻軟殻蟹係面!食落好香口酥脆,不過食得多就覺得咸咗啲,share食就啱啱好。意粉夠煙韌,黑松露味道香噴噴呢煙三文魚飛魚子意大利飯$128-好creamy!可以拉絲!飯粒硬度剛好,配上咸咸地嘅煙三文魚同飛魚子粒粒好有口感蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁$65-賣相吸引,脆餅香脆可口,中間嘅蛋白creamy好香滑,加上酸酸甜甜嘅熱情果汁口味清新,好滿足玫瑰荔枝紅桑子梳打$43-好香玫瑰味,又有大大粒荔枝係底熱情果菠蘿梳打$38-飲落好清新,熱情果同菠蘿好夾

北海道軟殻蟹配黑松露意大利粉

熱情果菠蘿梳打$38-飲落好清新,熱情果同菠蘿好夾
2019-04-07
  • 蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁
2019-04-07 112 浏览
好幾次經過都覺得這餐廳佈置得很美,很有田園風,這天剛好要出太子,想起這裡便決定試試看。以白色和木材為主調,加入不少仿真花草,還有特色擺設,整體感覺還不錯。廚師推介的黑板也畫得美美的,很配合餐廳的風格。醬燒七味特級牛脷 $65牛脷有咬感又不致太乾碼,加上七味粉更覺惹味。啤酒炸漿炸魚薯條 $108超大份的炸魚薯條,薯條炸得夠脆,但口感有點硬。啤酒炸漿厚薄剛好,口感鬆脆不油膩。內裡的魚柳很厚肉,口感嫩滑紮實,調味恰到好處。北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉 $128想不到會是原隻軟殼蟹上,炸得香口而不太油膩,醬汁偏稠身亦很creamy,而且均勻地掛在意粉上,入口很重黑松露香,意粉煮得軟硬剛好,咬下去有彈性,整體味道很不錯。伯爵紅茶法式焦糖燉蛋 $45焦糖層夠薄脆,一入口已嚐到濃郁伯爵茶香,如果甜度再減一點,口感再滑一點便好。

廚師推介的黑板也畫得美美的,很配合餐廳的風格。

醬燒七味特級牛脷 $65
牛脷有咬感又不致太乾碼,加上七味粉更覺惹味。

啤酒炸漿炸魚薯條 $108

超大份的炸魚薯條,薯條炸得夠脆,但口感有點硬。

北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉 $128

伯爵紅茶法式焦糖燉蛋 $45

2019-04-07 2179 浏览
今日下午同朋友行行下街,經過一間白色外門的cafe,見到幾靚,所以想試下。店舖外門係白色裝修,有寫午市套餐的餐牌。餐廳入面都好多掛飾,好感好似過緊聖誕節,因為有聖誕掛飾掛在天花板上。店舖位置都幾多,不過不算十分闊落,有少許迫,如果你不是坐在四人枱卡位的話,會感動擠迫。點了一個鵝肝多士$73。小食拼盤$138。蛋白餅伴熱情果汁$65。一杯哈密瓜菠蘿🍍梳打$38。同一杯伯爵紅茶$36。伯爵紅茶普普通通,紅茶味道,沒有特別可言,跟平時飲開的是一樣。哈密瓜菠蘿梳打梳打好重碳酸的氣味,菠蘿味同肉好多,杯底好多果肉,但哈密瓜🍈味道不是太突出。鵝肝多士多士十分脆口,鵝肝都很大塊,不過鵝肝肉有少微苦,朋友說這是鵝肝本身的味道,不過我不是太喜歡微微苦澀的味道。小食拼盤芝士條外脆,而入面的芝士可以拉絲,所以都幾有驚喜。而甜薯條🍟很長同脆口,甜甜的。bbq汁雞翼,醬汁同雞翼好夾,不過雞翼有少許硬同細,肉質不是太嫩滑,芝士蔥餅好香香蔥味。蛋白餅伴熱情果汁蛋白餠做得香脆,熱情果汁味好濃郁,不過中間的cream太多了,有點膩囗。食咗300幾,而且要加一,有少許貴。

伯爵紅茶
普普通通,紅茶味道,沒有特別可言,跟平時飲開的是一樣。
伯爵紅茶

哈密瓜菠蘿梳打
哈密瓜菠蘿🍍梳打

鵝肝多士
鵝肝多士

蛋白餅伴熱情果汁

食咗300幾,而且要加一,有少許貴。
2019-04-07
哈密瓜菠蘿🍍梳打
  • 蛋白脆餅
2019-04-07 2463 浏览
香港人的生活壓力愈來愈大,偶爾只想尋找一些寧靜的食店放鬆一下,之前在太子尋找到不少環境舒適的cafe,對它們留下了良好的印象。昨天和朋友剛好又來到了這一區,逛完始創中心後,竟然發現附近的一角有一間西餐廳,環境也不錯的。非常喜歡裡面的環境😍是木製的桌椅,很有田園的感覺,香港總沒有幾多地方會營造出田園風格,從而令客人彷似置身花園其中。牆身上亦有一些架放置紅酒,近天花板的一條條橫樑亦有樹葉串包圍,令我想起了一些美麗的花園旁也有籬笆和這些圍著的。小食的種類竟然是雞翼為主,意粉的種類也頗多,意大利飯的種類則比較少。先點了份小食拼盤,有芝士蔥餅、BBQ醬雞翼、芝士條和甜薯條,芝士蔥餅的質感偏硬,有點像印度薄餅🤣BBQ醬雞翼的BBQ醬濃厚,和雞翼配在一起十分適合。芝士條裡面的芝士是凝固的,咬的時候能產生拉絲的效果。現今有很多西餐廳都會把小食拼盤的薯條轉成甜薯條,健康又美味。煙三文魚飛魚子意大利飯是西餐廳中常見的菜式,但飛魚子的數量大多都缺乏,這裡的飛魚子卻是多得過份超有滿足感!煙三文魚也大大條的。意大利飯乾身,有點缺乏醬汁,加多點忌廉會更好。意粉的醬汁是牛油汁,牛油汁味濃郁,但不夠水潤,乾身。自家製

煙三文魚飛魚子意大利飯

意粉的醬汁是牛油汁,牛油汁味濃郁,但不夠水潤,乾身。自家製蝦米真是特別,很少看到意粉上會加蝦米,帶點脆脆的質感。蜆肉的數量還好,只是大小方面有點小。
牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉
2019-04-05
2019-04-06 1304 浏览
又黎呢頭睇裙褂,同fiancé 係附近食啲野先睇。揀呢間係因爲俾佢啲甜品吸引到😍😍當然唔可以淨係食甜品啦🤣主菜我揀左個從未見過既蝦米🦐意粉,蝦控既我就點黎就試下🤣重叫左個西班牙黑毛豬扒。牛油汁蜆肉自制蝦米意粉🦐到喇,熱辣辣出晒煙,聞到好香蝦味😍😍🤤面頭有櫻花蝦,撈埋啲汁一齊食,好香濃既蝦味!麵質好特別,佢唔係al dente 個種,好重麥既感覺,比一般包裝意大利粉粗身一倍。牛油汁唔會稀冧冧,夠傑身掛到係啲意粉到👍🏻如果啲蜆多啲就好喇!同埋我比較鍾意連殼食蜆既感覺🤣西班牙黑毛豬扒係我地食到一半意粉都黎喇!又係好香🤤😌煎到外面條邊帶啲脆👍🏻不過入面乾左少少,但味道好好,切開一片片慢慢食點埋個酸酸地,應該係蘋果蓉汁重好食!配菜既烤薯仔都好出色!一啲都唔馬虎,每舊都烤得好均勻,係上面撒左啲鹽同黑椒調味,好好食!食完主菜就到我好期待既甜品叫左個earl grey creme brûlée ☕️🍮同Baked flourless dark chocolate cake with raspberry sauce🍫🍰個蛋糕未食都聞到勁濃既可可味🤤😍好正呀!望落以為凍,原來係暖暖地 ,甘苦既可可味帶ras
西班牙黑毛豬扒係我地食到一半意粉都黎喇!又係好香🤤😌
煎到外面條邊帶啲脆👍🏻不過入面乾左少少,但味道好好,
切開一片片慢慢食點埋個酸酸地,應該係蘋果蓉汁重好食!
個蛋糕未食都聞到勁濃既可可味🤤😍好正呀!
望落以為凍,原來係暖暖地 ,甘苦既可可味帶raspberry既酸味,超鍾意!
因為我平日超鍾意食raspberry味既dark chocolate!中晒我favourite❤️一入口係好似食朱古力咁溶係個口度。
earl grey creme brûlée一畢就聽到面頭既焦糖好脆🤣
一食!嘩!又係勁好食!香滑濃齊晒!超濃earl grey 味!
好想食多個呀唔夠喉!不過再咁食big day會變米芝連🙈🙈同自己講少食多滋味呀~
  • 西班牙黑毛豬扒
  • 伯爵紅茶法式焦糖燉蛋
2019-04-01 105 浏览
今日同朋友黎旺角行街,佢話行過少少太子嗰邊有一間好好食嘅西餐,咁就跟佢黎試下🙈叫咗兩個Lunch set,有北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉 ($88) 呢度有四隻細細隻嘅軟殼蟹,炸得好酥脆。但係我最鍾意就係佢呢度嘅意粉,黑松露味好重,而且意粉夠煙韌彈牙同掛汁。整體來講係唔錯嘅☺️ 另一款係流心牛角英式早餐 ($98) 入邊有流心芝士牛角包,黑松露炒蛋,煙三文魚,牛仔腸,焦糖香蕉,雜菜沙律。牛角包細細隻,咬開就有芝士,芝士份量唔多,但係勝在味道好夾。特別嘅有呢個焦糖香蕉,面頭用糖燒得脆一脆,香蕉食落都好甜。蟹肉芝士焗大啡菇 ($85) 第一次叫蟹肉芝士焗大啡菇係可以有咁多蟹肉,足料呢一part比一百分🥰 芝士焗到金黃色見到已經覺得好吸引,成個菇加埋面頭既野一齊食好滿足焗無麵粉特濃朱古力蛋糕伴紅桑子汁 ($58) 食落好似心太軟同朱古力慕絲既合體,係比較實既蛋糕,而且口感好細滑。朱古力味係濃得來有驚喜,唔同一般嘅蛋糕,呢個食落好似只有朱古力嘅味道,好突岀到個味道🙈跟餐大家都揀咗咖啡,Cappuccino (+$18) 同埋Rose latte (+$19) 咖啡都不錯👍🏻 依間絕對可以enco

依間絕對可以encore!

2019-04-01 115 浏览
係openrcie見到尼間店好多好評,又係得獎食店,所以就黎一試。但覺得食物質素同價錢、好評不成正比。是否香港人普遍對食的要求都不高呢?蟹柳長通粉一落完單就即刻上菜,好明顯係一早整定。味道可以,通粉唔夠淋(個人喜好)醬汁感覺有少少腥味...蟹柳就好好食(因為是大蟹柳ww)凱撒沙律配鴨胸3樣菜之中尼個最好,鴨胸好食。黑毛豬扒168...以份量同味道黎講都完全唔值尼個價錢。其實我都成日食扒,上至高級扒房下至普通cafe港式扒房,但第一次遇到食扒係會咁樣切開2塊上碟,恕我見識少.....味道ok。雖然有舊薯仔剪燶左,但薯仔好食,我覺得好食過塊豬扒尼3樣最後埋單400蚊。真係好彩無叫2人set,如果唔係500幾蚊落樓。只能講,整體唔難食,但咁ge價錢可以有更好的選擇。

蟹柳長通粉

凱撒沙律配鴨胸
3樣菜之中尼個最好,鴨胸好食。

黑毛豬扒

太子呢間英式小店 好有田園風格👯‍♂️ 鋪頭採用木椅 白色玻璃窗透入自然光 打卡影相一流🥰 喺度食All day breakfast 🍳好啱feel‼️.#流心牛角英式早餐 $98呢款All day breakfast 比較特別 配料喺出面比較少見有芝士流心牛角包🥐、黑松露炒蛋、焦糖香蕉、煙三文魚、德國、沙律🥗最特別嘅係頭三款 牛角包堅流心😳 芝士餡料分量剛剛好 食落唔流👍🏻 呢款係巴馬臣Cheese 🧀 焦糖香蕉 太有驚喜🤩 焦糖唔會太甜 一吉落去好脆同香蕉🍌食落去一啖脆一啖淋 口感好正‼️黑松露炒蛋 黑松露配咩我都咁鍾意👅炒蛋加入牛奶 再配黑松露食 味道更加提升.其實另外黑松露軟殼蟹意大利麵 都好想試 但個胃只係得一個🐷西洋菜北街有太多嘅小店 有排試🤤
太子呢間英式小店 好有田園風格👯‍♂️

其實另外黑松露軟殼蟹意大利麵 都好想試
但個胃只係得一個🐷
西洋菜北街有太多嘅小店 有排試🤤
2019-03-29 123 浏览
經openrice book位,呢間真係比較難book,試左幾次終於食到啦,一行4人叫左3個main同一個小食share。餐廳係田園風,令人覺得好warm好relax。3個main叫左日本帶子黑松露意大利飯、香辣意式茄醬蟹肉長通粉配松葉蟹棒同埋北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉,小食就叫左小食拼盤。先講小食拼盤,入邊包含芝士條,BBQ汁雞翼,甜薯條,芝士蔥餅。雞翼我冇食到。芝士條夠脆又拉絲。芝士蔥餅味道好似蔥油餅,中間有少少芝士,都唔錯。最令我有驚喜係果甜薯條,見到果心仲係紫色,夠脆又好足薯味,好好味。主食方面,先講果日本帶子黑松露意大利飯,佢飯係正宗偏硬身,米心未透果種意大利飯,所以中意食好淋既朋友應該唔會好中意。果汁好creamy,好濃黑松露味,飯既口感又岩我食,所以果飯令我好滿意。至於北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉,因為都係叫黑松露既關係,所以同果飯果味道太似,食到有D漏,味道方面係好好,只係太相似,朋友都覺得叫錯左,唔應該叫D甘似既野一齊食。因為另外兩個主食太似食到有D漏,呢個香辣意式茄醬蟹肉長通粉配松葉蟹棒完全起到中和作用。微微辣既醬汁可以解到膩,而且每條長通粉都索哂汁,好好食。整體

日本帶子黑松露意大利飯

北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉

香辣意式茄醬蟹肉長通粉配松葉蟹棒

整體黎講,佢鋪頭細細座位唔多,D野食又好出色,所以都明點解甘難book,食完都覺得真係要黎試下,D野食好有水準,服務正常,會推介。
2019-03-22
日本帶子黑松露意大利飯
香辣意式茄醬蟹肉長通粉配松葉蟹棒
2019-03-27 44 浏览
去完越南旅行五天後回到香港的第一餐,看見這間餐廳一直是open rice太子區上頭幾位,但真的十分難訂位,所以一直想試也試不到。但幸運地朋友發現eatigo可以訂座及有9折,難為我還打了70多通電話也打不通那個訂座熱線...星期六這天看完戲後已經遲了些許到達期待已久的Hami Harmony,一進去已經看到full house,因為餐廳也比想像中細,檯數也不多。一開始店員分配了二人檯給我們,其實檯也蠻小的,真的多叫兩款食物就已經放不下了,幸好在選吃什麼的時候,有一張卡位埋單,店員也讓我們轉檯!有選擇困難症的我們最後選了水牛城雞翼,海鮮意粉,黑松露帶子什菌意大利飯,意粉的味道真的很淡,意大利飯味道也是中規中矩,不算特別好吃,最後雞翼因為我不太喜歡水牛城那種BBQ味...但因為沒有別的味道可以選擇,不過又想吃雞翼,所以不得不選擇了它....我覺得整體來說又是一間名過於實的CAFE,裝修是頗為文青的,很多客人也在自拍,食物樣子也是頗精緻的,但份量不多,而且味道偏淡,比我想像中沒有那麼好吃...可以前來一試的店,但不會成為回頭客

2019-02-16
2019-03-23 40 浏览
好耐無約朋友食飯,朋友又鐘愛色彩繽紛既餐廳,就簡左呢間 Hami Harmony 網上見到呢間裝潢帶點民族又帶點少女,岩哂我同朋友係果度影下相,食下野,傾下計美國安格斯有骨肉眼扒肉眼扒出名脂肪較少,肉味濃郁,呢度剛上碟時肉汁流出,非常juicy 肉味亦唔會令人失望,配上少許沙律,清一清口腔, 再品嚐一口肉眼扒,更添肉眼扒的味道!芝士蟹肉大啡菇大啡菇雖然唔難整得難食,但配上昂貴食材就唔多,蟹肉份量好多,芝士咸香,仲有多汁的大啡菇,切開一半又係非常juicy 又美味的食物整體而言,Hami Harmony 環境不但 令人舒服,食物亦有好高既水準!

美國安格斯有骨肉眼扒

芝士蟹肉大啡菇