Hakata Concepts

2023-07-08 101 浏览
黃金海岸開左間廚師發辦、鐵板燒餐廳。係正屋企附近,即刻book左同朋友食😛😛餐廳裝潢以木系為主,佈滿芒草,好靚,猶如置身於日本,悠閒舒服。當日坐吧檯,我地食刺身壽司套餐,一邊食一邊望住師傅用心製作每道食物🤩。餐廳主打既Omakase,保留傳統日本上乘食材同做法之外,仲會加入西式元素,好特別。我地叫果個餐包括前菜1款、貝蒸蛋、刺身5款、壽司6貫、湯同埋甜品。介紹幾款好味而且印象最深刻先☻️❤北寄貝蒸蛋,北寄貝肉質爽口,蒸蛋加左松露醬,又滑又好香。❤小長井牡蠣,肉身飽滿,味道鮮甜,口感清爽。❤左口魚壽司,油脂濃,肥美爽口,捱介!❤煙燻中拖羅醬油漬,中拖羅顏色粉紅,脂肪比例較高,油脂分怖恰到好處,食落啖啖既煙燻白味,真係要慢慢品嘗。❤金目鯛,據知呢款刺身係高級壽司店先有😋😋油脂和鮮味並重。❤海膽壽司,海膽超級鮮甜,加左淡雪鹽調味,水準好高!❤Tuna天婦羅紫菜,天婦羅紫菜唔油而且脆卜卜,吞拿魚蓉鮮味。❤立鱗燒,呢款係主食黎。魚皮炸得好香脆,與魚肉軟嫩形成強烈對比,可以沾埋旁邊既牛油果醬一齊食,更香口。 ❤甜品龍珠果清甜多汁、紅豆大福口感煙韌。店員服務都好好,不停幫我地加熱茶。呢度可以揀坐戶外平

介紹幾款好味而且印象最深刻先☻️

❤北寄貝蒸蛋,北寄貝肉質爽口,蒸蛋加左松露醬,又滑又好香。
❤小長井牡蠣,肉身飽滿,味道鮮甜,口感清爽。
❤左口魚壽司,油脂濃,肥美爽口,捱介!
❤金目鯛,據知呢款刺身係高級壽司店先有😋😋油脂和鮮味並重。
❤海膽壽司,海膽超級鮮甜,加左淡雪鹽調味,水準好高!
甜品龍珠果清甜多汁、紅豆大福口感煙韌。

店員服務都好好,不停幫我地加熱茶。呢度可以揀坐戶外平台,對住靚海景,坐住藤椅飲cocktail tim! 可惜當日落雨,下次黎試埋個鐵板燒先🤣。
這次來到黃金海岸小酌𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥一下,誤打誤撞去了黃金海岸商場𝟏樓平台,居然發現有一家𝐭𝐚𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢、𝐛𝐚𝐫、𝐬𝐮𝐬𝐡𝐢的創新日式餐廳🇯🇵隨意點了𝟐杯𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥搭配𝟑款小食。 ——— ✤ 吞拿魚𝐭𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢|$𝟏𝟐𝟖𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐭𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢相信大家也吃不少!這次試試的這款是𝐭𝐮𝐧𝐚 𝐭𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢。𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢烹飪的關鍵是將食材的表面烤至微熟,而內部還要保持半生狀態,沒有絲毫油脂的𝐭𝐮𝐧𝐚肉質沒有絲毫肥膩感,反倒有雞胸肉的味道🐔✤ 𝐇𝐚𝐤𝐚𝐭𝐚 刺身海鮮盛薄餅|$𝟏𝟕𝟖原來薄餅指的是大阪燒!雜錦角切刺身魚生粒鋪滿大阪燒面頭,海量蛋黃醬、紫菜加配木魚碎混合鮮味的魚生添口感🐟✤ 黃金流心芝士牛肉壽司漢堡|$𝟏𝟔𝟖𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫這個𝐢𝐝𝐞𝐚實在𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐲爆燈💡上層是壽司飯、中層是炙燒過的半融𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞,底層則是牛肉漢堡扒。✤ 𝐌𝐢𝐬𝐭|$𝟏𝟔𝟖這杯基本上就是𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐞𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐫,𝐰𝐡𝐢𝐬𝐤𝐞𝐲加上檸檬汁🍋面頭放上的泡沫原來並非打發的蛋白,而是獨特的分子料理,在表層為調酒增添滑順綿密的口感,就算放了很久因為不會塌下。-✤ 𝐏𝐡𝐚𝐧𝐭𝐨𝐦|$𝟏𝟔𝟖面頭宛如白霧的棉
———
✤ 吞拿魚𝐭𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢|$𝟏𝟐𝟖

✤ 𝐇𝐚𝐤𝐚𝐭𝐚 刺身海鮮盛薄餅|$𝟏𝟕𝟖

✤ 黃金流心芝士牛肉壽司漢堡|$𝟏𝟔𝟖

✤ 𝐌𝐢𝐬𝐭|$𝟏𝟔𝟖
✤ 𝐏𝐡𝐚𝐧𝐭𝐨𝐦|$𝟏𝟔𝟖
面頭宛如白霧的棉花糖相當有詩情畫意!加入蝶豆花汁液與青檸🍋而製成日本富士山冰塊想當吸晴🗻飲品面頭雪白漂浮的是濃稠的椰子汁🥥整體味道相當𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡,酸甜層次豐富。
2023-07-05 55 浏览
What a surprisingly nice and worth-trying restaurant in golden beach which offers good food omakase 😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 3 hrs… so jeng 😍 Worth to give it a try. 👍🏻We found the restaurant is fabulous so we seat in and had super nice catch up . The decoration is full of romance 🥰 We can park car nearby.This oyster 🦪 is fresh 😝. 刺身之一This appetiser so nice !!! So yummy 🤤 including the Scallop so nice 👍🏻 加埋黑松露好食~起身第一~左口魚,一啲「聲」味都冇我之後再嚟金目鯛!超級正!所tasty~ 開蓋仲有煙霧🙊 the quality out of

We can park car nearby.

起身第一~左口魚,一啲「聲」味都冇

我之後再嚟金目鯛!超級正!所tasty~ 開蓋仲有煙霧🙊 the quality out of imagine !

7 sushi 🍣 included !!! So fresh .魷魚壽司好食!

燒咗, 火食壽司

海瞻sushi so mouth- watering

Tuna sushi fresh and nice !!!!

This main dish is crispy

For dessert, It is 龍珠果,紅豆大福! Nice and satisfied 😝😚

幾經辛苦,又嚟到Happy Friday!🌟今次去到黃金海岸商場樓上嘅一間餐廳飲下酒,放鬆下!☺️戶外嘅地方好大,每張枱都有籐籃梳化做分隔,仲有盞波波氣氛燈,環境好浪漫,適合約會談心!其實呢間餐廳室外座位主打高級鐵板燒同席前料理,仲有得食 Omakase!🤣不過我呢啲窮L,都係散叫少少嘢,感受下個環境就好了!🍣吞拿魚 tataki $128雖然只係散叫,其實價錢都唔平,份量亦唔多,不過勝在樣樣都小巧精緻,擺盤都好講求美學!好似呢碟吞拿魚 tataki ,每件都排得好整齊可愛。炙烤過嘅吞拿魚有陣淡淡嘅煙薰味,肉質緊致又不失嫩滑,上面少少嘅蜜糖芥末醬汁,帶出吞拿魚嘅味道,更鮮更甜!🍤天婦羅素菜盤 $128素菜天婦羅每一件都炸得好蘇脆,炸漿唔會太厚,薄薄一層令素菜更有口感!🥪法國鵝肝伴蘋果泡沫醬 $108鵝肝甘香肥美,下層嘅多士吸收晒啲精華,下面嘅蘋果泡沫醬微酸解膩,配搭得非常好!🍸Mist $168呢杯 Cocktail 上面嘅藍蝶花分子泡沫 hold 到好耐都唔散,中間一粒玫瑰乾花,整體造型都好 IGable!香濃嘅威士忌配上橙酒、檸檬汁,酸甜帶勁,酒嘅口感香滑夾埋好似綿花嘅泡沫一齊入口,

🍣吞拿魚 tataki $128

🍤天婦羅素菜盤 $128

🥪法國鵝肝伴蘋果泡沫醬 $108
Mist

🍸Mist $168
呢杯 Cocktail 上面嘅藍蝶花分子泡沫 hold 到好耐都唔散,中間一粒玫瑰乾花,整體造型都好 IGable!香濃嘅威士忌配上橙酒、檸檬汁,酸甜帶勁,酒嘅口感香滑夾埋好似綿花嘅泡沫一齊入口,感覺醉人!

🍹Phantom $168
呢杯貌相同樣一流!中間一顆紫水晶冰,配上棉花糖,十分夢幻,而且冰慢慢融化,酒會由奶白色漸漸變成紫色,好似藝術品咁!酒採用瑞典高級伏特加、橙酒、荔枝酒、香薄荷酒、荔枝汁、柚子味煙燻同玫瑰乾花調製,清甜易入口,好啱女仔飲!
2023-06-30
$350 (宵夜)
Mist
2023-07-03 81 浏览
見到Omakase關注組有人介紹呢間新開嘅Omakase🍣✨新張開優惠🎉午市優惠:第一位正價之後第二位可以有半價優惠聽落好吸引呀!即晚就決定Book第二日中午黎試下😜星期日下午時段人數近乎滿座餐廳分別有壽司同鐵板燒兩邊空間食唔同Menu Chef Wilson 推介我地食《廚師發板壽司盛》Omakase Lunch Set💰398/位前菜/十道壽司/湯/甜品整體用餐體驗良好四個字 性價比高呢個價錢 呢個質素已經無咩可挑剔餐廳時刻關顧到客人需要人手亦好充裕同客人適量交流$398+$199(第二位半價)連加一$657兩位 下次會想試埋鐵板燒~

新張開優惠🎉

人手亦好充裕
同客人適量交流

$398+$199(第二位半價)連加一
$657兩位

下次會想試埋鐵板燒~

2023-07-02
午餐
庆祝纪念
生日
🏝️放假去開屯門黃金海岸挽,行到攰可以去回到商場內的餐廳休息一下,歎個𝓵𝓾𝓷𝓬𝓱/ 𝓭𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻💖✨今次介紹的是位於黃金海岸商場內的𝐇𝐚𝐤𝐚𝐭𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐭𝐬 —— 🎌 一間特色日式餐廳,提供各式美食、精緻創作料理和酒品餐廳還分了室內/外的座位,🌅想睇靚景的可以選擇戶外座位,在藤籃裏飲𝓬𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵 & 品嚐美食💛♥︎ 𝓗𝓪𝓴𝓪𝓽𝓪 刺身海鮮盛薄餅 ($𝟏𝟕𝟖)薄餅上鋪滿了新鮮的刺身海鮮🍣、紫菜碎和醬汁,口感非常獨特,而且配料非常豐富🌊每一口都能感受到不同種類的海鮮的味道,另外感覺比較似大阪燒,口感同想像中嘅煎餅係不一樣的~ 😇但略嫌千島醬有點過多,蓋過了刺身鮮味呢~♥︎ 吞拿魚𝓽𝓪𝓽𝓪𝓴𝓲($𝟏𝟐𝟖)這道菜賣相很精緻,擺盤非常考究,讓人食指大動😚吞拿魚外層經過輕輕炙烤,肉質較緊致!🍯而表面則點綴了芥末和蜜糖醬汁,讓鮮味更加突出旁邊配上艾草有點苦澀,比較適合搭配著酒吃這一道菜,是比較成熟的口味😗♥︎ 黃金流心芝士牛肉壽司漢堡($𝟏𝟔𝟖) 很可愛的牛肉漢堡壽司(●˙꒳˙●)壽司的外型,配上壽司飯在上方,下方則是牛肉漢堡肉包著滿滿的流心芝士牛味和芝士味都十分香濃,賣相造型幾創新😎如果牛肉漢

♥︎ 𝓗𝓪𝓴𝓪𝓽𝓪 刺身海鮮盛薄餅 ($𝟏𝟕𝟖)

😇但略嫌千島醬有點過多,蓋過了刺身鮮味呢~

♥︎ 吞拿魚𝓽𝓪𝓽𝓪𝓴𝓲($𝟏𝟐𝟖)

這道菜賣相很精緻,擺盤非常考究,讓人食指大動😚
吞拿魚外層經過輕輕炙烤,肉質較緊致!
🍯而表面則點綴了芥末和蜜糖醬汁,讓鮮味更加突出

♥︎ 黃金流心芝士牛肉壽司漢堡($𝟏𝟔𝟖)

很可愛的牛肉漢堡壽司(●˙꒳˙●)
牛味和芝士味都十分香濃,賣相造型幾創新😎
如果牛肉漢堡肉質更鮮嫩,就更完美❤️

♥︎ 𝓟𝓱𝓪𝓷𝓽𝓸𝓶 ($𝟏𝟔𝟖)
♥︎ 𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽 𝓕𝓪𝓲𝓻𝔂 ($𝟏𝟔𝟖)

🍸最後特別推介他們的特色𝓬𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵𝓼~
賣相很𝓲𝓰-𝓪𝓫𝓵𝓮( つ•̀ω•́)つ

💜𝓟𝓱𝓪𝓷𝓽𝓸𝓶用了龍舌蘭酒、橙酒、鮮青檸汁、班蘭水和椰子汁🥥等不同材料制作而成
味道挺清新開胃,挺適合在炎炎夏日飲用☀️
此外賣相也非常精美,中間放了一顆紫水晶冰,配上棉花糖,十分夢幻🔮

💓𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽 𝓕𝓪𝓲𝓻𝔂則用了瑞典伏特加酒、橙酒、荔枝酒、白薄荷酒、荔枝汁、柚子味煙燻和玫瑰乾花等不同材料製作而成🌹
這款的味道更加容易入口,非常清甜怡人,非常適合飲用輕鬆一下(ˊσ̴̶̷̤ ₋̮̑ σ̴̶̷̤ˋ)₊ෆ⃛⁺˚
杯子加了柚子味煙燻和玫瑰乾花,讓整個展示變得更加精美和誘人💞

如果你想在風景俱佳的用餐環境享受𝓬𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵𝓼,𝐇𝐚𝐤𝐚𝐭𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐭𝐬 是一個值得一試的好選擇哦🥰

📍 𝐇𝐚𝐤𝐚𝐭𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐭𝐬 (屯門)
🐰: 𝟒.𝟏/𝟓

#eatwithkeikei #HakataConcepts
#sweetiedaily_tuenmun

1K
2023-06-28 120 浏览
❀ Hakata Concepts #屯門 ❀❗️黃金海岸新開廚師發辦及鐵板燒餐廳 望住海景嘆高質日本菜❗️——————————————————夏天最適合去沙灘曬太陽🏖️想少啲人唔怕遠去咗黄金海岸,隔離仲有酒店、商場。揀咗呢間新開嘅日本omakase/ teppanyaki餐廳食飯,環境簡約格調,亦有室外梳化位,好似置身於外國渡假村,好天嘅話仲可以見到日落,景色非常優美🥰而且價錢比一般omakase/ teppanyaki便宜,但製作絕不馬虎😆同朋友分別叫咗一份omakase、teppanyaki,上次介紹咗omakase,今次就到teppanyaki✨.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 秋 Chau $998♥ 小砵♥ 時令空運海鮮前菜有別於omakase,會有煙燻豬肝、牛蒡、蘿蔔打響頭炮💥而當日時令海鮮係蒸蠔配魚子醬,鮮味盡在口中爆發🔥.♥ 金鯛立鱗燒♥ 大虎蝦♥ 法國鵝肝♥ 日本空運A5+和牛跟住正式踏入戲肉。先有炸到脆卜卜肉質紮實嘅鯛魚金鯛立鱗燒🐟繼而係彈牙大虎蝦,用咗蝦膏去炒,所以鮮味更突出🦐師傅仲會加上火酒,呈現出火焰鐵板,打卡一流!之後係肥美、入口即溶嘅鵝肝,加埋魚籽提升鹹香味😚最後當然唔少得嚟
❀ Hakata Concepts #屯門 ❀

♥ 金鯛立鱗燒

♥ 大虎蝦

♥ 法國鵝肝

♥ 日本空運A5+和牛

跟住正式踏入戲肉。
先有炸到脆卜卜肉質紮實嘅鯛魚金鯛立鱗燒🐟繼而係彈牙大虎蝦,用咗蝦膏去炒,所以鮮味更突出🦐師傅仲會加上火酒,呈現出火焰鐵板,打卡一流!之後係肥美、入口即溶嘅鵝肝,加埋魚籽提升鹹香味😚最後當然唔少得嚟自日本嘅和牛🐮油脂分布平均,建議可以嗌五成熟,啲油份燒得更香亦無咁肥膩。
♥ 空運鮮蔬
♥ 櫻花蝦炒飯

♥ 湯品

♥ 大滿足

當然唔少得炒飯🍚欣賞佢加入咗櫻花蝦。湯亦唔係常見嘅麵豉湯,而係花滿心思嘅鯛魚紫蘇葉櫻花湯😋最後仲有師傅用鐵板燒製嘅焦糖薄脆多士,絕對係大滿足🥳
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.1/5
✨服務態度: 4.2/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
可能因為位置較為偏遠,所以價錢相對便宜,除咗omakase,鐵板燒亦為性價比爆燈🤟🏻喺度仲可以望到黃金海岸優美景色,有遠離繁囂嘅感覺☺️
1K
❀ Hakata Concepts #屯門 ❀❗️黃金海岸新開廚師發辦及鐵板燒餐廳 望住海景嘆高質日本菜❗️——————————————————夏天最適合去沙灘曬太陽🏖️想少啲人唔怕遠去咗黄金海岸,隔離仲有酒店、商場。揀咗呢間新開嘅日本omakase/ teppanyaki餐廳食飯,環境簡約格調,亦有室外梳化位,好似置身於外國渡假村,好天嘅話仲可以見到日落,景色非常優美🥰而且價錢比一般omakase/ teppanyaki便宜,但製作絕不馬虎😆同朋友分別叫咗一份omakase、teppanyaki,今次就率先介紹omakase。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 博 Bok $998 13品♥ 先付 Appetizer♥ 剌身5點 Sashimi 5 Types♥ 壽司7貫 Omakase Sushi 7 Types♥ 精選和食Daily Main Course♥ 湯品Soup of The Day♥ 精選甜品 Daily Dessert先由酸爽沖繩水雲菜打響頭炮,開一開胃✨跟住就到五款刺身,分別係薄切深海池魚、配以梅醬嘅金目鯛、酸汁啫喱日本貞蠔、甘魚、煙燻餃魚。煙燻餃魚用透明盒裝滿,一打開蓋煙霧離漫,充滿視
❀ Hakata Concepts #屯門 ❀

壽司7貫 Omakase Sushi 7 Types
♥ 精選和食Daily Main Course
♥ 湯品Soup of The Day
♥ 精選甜品 Daily Dessert

先由酸爽沖繩水雲菜打響頭炮,開一開胃✨跟住就到五款刺身,分別係薄切深海池魚、配以梅醬嘅金目鯛、酸汁啫喱日本貞蠔、甘魚、煙燻餃魚。煙燻餃魚用透明盒裝滿,一打開蓋煙霧離漫,充滿視覺效果,而日本真蠔夠曬肥美creamy,加埋酸汁份外清甜😚

接住到壽司🍣分別為天然熟成咗四日嘅昆布鰿魚、非常新鮮嘅赤貝,一拍打會神經收縮、富山灣名產白蝦、手工精細嘅昆布海膽、梭子魚、拖羅、魚籽😋

和食方面有金鯛立鱗燒。立鱗脆卜卜,魚肉質爽硬。冇添加多餘嘅醬汁,品嚐翻魚本身嘅鮮甜🐟

最後,有鯛魚紫蘇葉櫻花湯、蜜柑及大福作結,大滿足🥳

✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.1/5
✨服務態度: 4.2/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
可能因為位置較為偏遠,所以價錢相對便宜,性價比較高嘅omakase🤟🏻喺度仲可以望到黃金海岸優美景色,要遠離繁囂嘅感覺。
2023-06-25 1615 浏览
好耐無去過黃金海岸🏖,趁週末嚟感受下悠閒氣氛🍹~呢度新開咗間日式fusion料理,仲有多款酒精飲品可以選擇🥂~佢嘅天婦羅炸漿好薄,新鮮炸起脆卜卜~素菜盤有蘆筍🥬,冬菇等等🍄,用嚟送酒唔錯~呢個fusion菜係將漢堡同壽司結合🍔🍣~牛肉香豐富再加埋融化嘅芝士🧀,上面就係壽司飯同蟹子~佢嘅海鮮刺身盛薄餅其實係大阪燒哥種🍕~佈滿咗椰菜,紫菜絲同沙律醬~而上面就鋪咗各式魚生🐟,非常豐盛~雖然呢日落雨坐唔到戶外,但佢哋嘅戶外menu有幾款cocktail🍸~呢個Phantom係佢哋嘅調酒師最推介嘅一款,而我都私心大愛💗💗💗!佢有個靚靚雪山🏔,再加埋椰漿🥥,好似鋪咗雪咁~其實係以tequila為主嘅cocktail🌵,再加上咗斑蘭嘅淡香味,好易入口~而呢杯Sweet Fairy比較甜😋,唔喜歡酒精味嘅朋友可以試下~佢係Vodka為主,加咗荔枝汁同埋薄荷🌱,所以甜甜地又幾清爽~最igable係佢會喺玻璃罩灌滿煙🌹,一打開超級夢幻!呢度嘅戶外位置仲可以睇到海🌊,真係非常chill~如果黃昏時間嚟🌅,個景真係無敵👍!
好耐無去過黃金海岸🏖,趁週末嚟感受下悠閒氣氛🍹~

佢嘅天婦羅炸漿好薄,新鮮炸起脆卜卜~
素菜盤有蘆筍🥬,冬菇等等🍄,用嚟送酒唔錯~
天婦羅素菜盤

呢個fusion菜係將漢堡同壽司結合🍔🍣~
黃金流心芝士牛肉壽司漢堡

牛肉香豐富再加埋融化嘅芝士🧀,上面就係壽司飯同蟹子~
黃金流心芝士牛肉壽司漢堡

佢嘅海鮮刺身盛薄餅其實係大阪燒哥種🍕~
Hakata海鮮刺身盛薄餅

佈滿咗椰菜,紫菜絲同沙律醬~
而上面就鋪咗各式魚生🐟,非常豐盛~

Phantom

佢有個靚靚雪山🏔,再加埋椰漿🥥,好似鋪咗雪咁~

Sweet Fairy

最igable係佢會喺玻璃罩灌滿煙🌹,一打開超級夢幻!
Sweet Fairy

呢度嘅戶外位置仲可以睇到海🌊,真係非常chill~
如果黃昏時間嚟🌅,個景真係無敵👍!

2023-06-24
  • 海鮮刺身盛薄餅
香港探店|黃金海岸|日本菜|Hakata Concepts許久沒有來黃金海岸!這是來到,感覺就像是世外桃源一樣,四周都是這樣的恬靜!乘着這個vibe,找到了一間不錯的omakase,當然要吃吃看!點了兩杯雞尾酒,餐廳即叫即製,bartender 製作得十分用心!Phantom用上了藍蝶花、班蘭汁、冰椰汁,在表面上竟然加上了棉花糖,看着棉花糖,隨着時間流逝而消失,真的很不錯!喝着喝着,竟然嗅到了一絲果香味,酒保介紹原來是用上了tequila Cointreau (triple sac) ,感覺挺清新入口。Mist 🌫️ 這是一款分子料理,將蛋白分子料理化,成為如同迷霧一樣的泡沫。中間隱藏住一朵小玫瑰,不過基調不變——仍是令人醉醺醺的威士忌。甘鯛立鱗燒這個好吃!配上美酒,魚香味被釋放,而且鱗片經過火炙後特別香脆!和風炸雞太酥脆了!這裏炸雞不同房間,用上了粟米片製作,今個來得更加香脆、而且油膩感更小。hakata 刺身海鮮盛薄餅這個就像是平常吃到的大阪燒,唯一不同的是上面的配料,換上了新鮮的刺身:吞拿魚和大蝦等等,不會太鹹,和朋友兩三口就很快K.O.了。——————為食分界線——————📍 H
香港探店|黃金海岸|日本菜|Hakata Concepts

許久沒有來黃金海岸!
這是來到,感覺就像是世外桃源一樣,四周都是這樣的恬靜!

Mist 🌫️

📍 Hakata Concepts
屯門黄金海岸商場1樓

人均消費: $400
2023-06-23 134 浏览
屋企樓下又有新餐廳啦係商場2樓 ,主打鐵板燒,日本菜同酒吧。Tuna Tataki呢個小食超好食🤤有齊我最鍾意海膽、吞拿魚蓉、同埋餐廳最出名既天婦羅紫菜。紫菜唔油起脆好似薯片咁。海膽同吞拿魚蓉水準好高。Cheese & beef sushi burger with crab roe 芝士牛肉壽司漢堡,壽司外型加入面包左牛肉入面有流心芝士🧀️結合了壽司和漢堡的元素,創造出了一種非常獨特的口感。刺身海鮮pizza本身餐廳都係新鮮刺身為名,新鮮的刺身海鮮和大阪燒嘅薄餅,讓整體口感非常特別。配料非常豐富,包括了吞拿魚、三文魚等等,每一口都能感受到不同種類的海鮮的味道,而且感覺似大阪燒口感同想像中嘅Pizza係不一樣的。最值得推介嘅酒品👍🏻Vodka,lychee lig,cointreau, white mint luchee juice荔枝汁、柚子味煙燻,玫瑰乾花等不同材料製作,味道非带甜啲,非常適合女仔飲用又可以打卡總的來說,店內環境係感到舒適和放鬆。如果假日去沙灘都可以去cill 下
屋企樓下又有新餐廳啦
係商場2樓 ,主打鐵板燒,日本菜同酒吧。

Tuna Tataki

刺身海鮮pizza

最值得推介嘅酒品👍🏻

2023-06-21 109 浏览
上次黎食煲仔飯時見到樓上有間新開日本餐廳…有露天位好似唔錯。今日黎開附近就過黎試下今晚天氣幾乾爽加埋見到戶外位幾靚就選擇左坐室外既然黎得relax下…就叫杯野飲嘆下先…店員好禮貌介紹左兩杯cocktail俾我地。兩杯野飲幾特別…一杯打卡靚仔…一杯好有特色…連型仔調酒師都出黎介紹下佢地呢兩杯酒golden smoke 杯入面有rum酒…苦艾酒…仲放左個冰波…調酒師話逐少逐少將壺既蘋果汁加入杯既酒一齊飲…一路會有不同層次。呀!個壺打開仲有陣煙薰味…幾特別phantom 有taqulia…椰子汁…班蘭水…個冰山係藍碟花整…味道有d似pina colada…真係好啱打卡。呢度既cocktail又唔會太甜…最緊要唔會有古怪藥水味野食點左店員推介…天婦羅素菜盤 呢度天婦羅炸漿幾好味…又薄又脆…最緊要乾身唔油膩鵝肝分別配上魚子醬同三文魚籽…個人比較鍾意魚子醬…好香又同鵝肝好夾。如果大件d就錦上添花🤣🤣流心芝士牛肉壽司漢堡…呢個有d似美國style sushi roll…芝士流心…個sauce調得幾好味…呢度食物唔錯…擺盤好用心。加上服務超好…好殷勤…好細心講解每一度食物。因為坐室外…所以都八下室內環

今晚天氣幾乾爽加埋見到戶外位幾靚就選擇左坐室外

呢度既cocktail又唔會太甜…最緊要唔會有古怪藥水味

野食點左店員推介…

呢度食物唔錯…擺盤好用心。加上服務超好…好殷勤…好細心講解每一度食物。因為坐室外…所以都八下室內環境…入去有個酒吧…後面就有一個sushi bar檯。有機會試下佢地既其他食物

外卖送餐
行過見到有新開日式餐廳,見佢都有照顧到有兒童餐食👍🏻就同小朋友及朋友入咗去🤪餐廳主打食鐵板燒⭐️但我就比佢地新穎創新既菜色吸引左😍見佢都有照顧到有兒童餐食👍🏻Phantom Cocktail幻影:高級龍舌蘭酒、橙酒、鮮青檸汁、班蘭水、椰子汁等 ,非常夢幻既感覺☺️飲落味道酸酸甜甜好開胃☺️ 中間放左蝶豆花冰山好特別好靚,女士們必打卡影相📸️Sweet Fairy Cocktail仙女:高级伏持加酒,橙酒,荔枝酒,白薄荷走,荔枝汁、袖子味煙燻,玫瑰乾花等,非常有創意👍🏻好喜歡呢杯酒設計,一黎就有一粒大冰球🤭仲有好多食用花裝飾好靚好美觀😍佢最後用柚子煙熏杯酒👍🏻非常創新特別,飲落味道好特別,好清新好清甜既感覺🤩好欣賞bartender細心用心製作👍🏻每杯酒都設計有一粒大而有味道既冰😍好吸睛👀最重要係仲可以維持冰凍😋仲好用心講解比我知👍🏻👍🏻hakata 刺身海鮮盛薄餅😋比較特別,上面係刺身,下面係熱辣辣嘅薄餅好新穎既食法,好好味😋吞拿魚ataki佢芥末子放係上面點綴幾靚,還有加入蜜糖係醬汁入面食落有少少甜帶起燒過吞拿魚鮮味👍🏻佢擺盤都好靚😍黃金流心芝士牛肉壽司漢堡聽個名說就知有創意🤩醬汁仲係自家制
Phantom Cocktail

仲好用心講解比我知👍🏻👍🏻

hakata 刺身海鮮盛薄餅😋

吞拿魚ataki
黃金流心芝士牛肉壽司漢堡
聽個名說就知有創意🤩醬汁仲係自家制👍🏻 佢既牛肉味好重好香,加埋香濃芝士一啖咬落去非常豐富😍利用和牛整成壽司漢堡再加埋流心芝士,真係大人細路都岩食🤤
整體餐廳無論飲品菜色都好有心思⭐️
睇得出佢地用心設計每一款雞尾酒和每款新穎既菜色🤩而家好少見👍🏻仲有佢室外好大,望住個靚景同飲住杯美酒🍹非常放鬆😊

2023-06-20 95 浏览
日本菜愛好者,住係附近咁多年,終於有間有返咁上下質素嘅日本菜唔需要專登入黎屯門食,但街坊絕對可以黎幫襯下😆之前黃金海岸都開過日本餐廳,但質素都幾低好快就閂左。最近去親marketplace,行過見到有新日本餐廳開,一直期待!終於去左試啦!性價比真係幾高,而且附近都只有一間咁高水準又咁靚嘅日本菜餐廳有3個section,空間感十足!分左鐵板燒、omakase同埋bar 3個部分,裝修都幾靚。食物加環境都對得住個價錢。師傅都超好,香港師傅可以傾下計😆outdoor section 非常靚,打卡一流,睇埋日落添,暫定7月開放。用openrice訂位,4個人仲每人送一份鐵板燒龍蝦添!4位埋單$4,700 太多野食post唔晒。
唔需要專登入黎屯門食,但街坊絕對可以黎幫襯下😆

之前黃金海岸都開過日本餐廳,但質素都幾低好快就閂左。

食物加環境都對得住個價錢。師傅都超好,香港師傅可以傾下計😆
蒸蠔
北寄貝蒸蛋
焦糖多士
師傅的貪心卷
蒸蠔
北寄貝蒸蛋
焦糖多士
師傅的貪心卷
黃金海岸高級日式廚師發板✨🦥☀️🌅簡直是視覺和味覺的大享受!除了食物擺盤精美高質之外,重點是行政總廚和師傅也很靚仔!🤫🤫🤫非常適合慶祝生日或紀念日。❤️餐廳是新開張的,設有兩部份,包括了壽司座前席和鐵板燒座前席,也是由廚師發板的套餐,客人可同時選擇吃兩種Omakase也可以呀!👍🏻這次選了坐壽司座前席,點了一款壽司Omakase,同時地點了一款鐵板燒Onakase。特選晚市壽司廚師發板套餐《羽》$998包含了:❶前菜✨沖繩水雲配酸汁及日本長芋配芥末❷貝蒸蛋✨蒸蛋用了貝殼盛著,蒸蛋口感滑順軟綿,表面有爽口彈牙的赤貝,不但賣相精緻,味道也很惹味!❸刺身五點★白切真鯛,師傅細心唧試柚子酸汁,令其鮮味提升。★來自北海道厚岸的肥美生蠔,配上酸汁,咬下去品嘗到鮮味十足,且肥美非常!★赤貝★煙燻鰆魚★金目鯛刺身❹壽司★深海池魚壽司★北寄貝壽司★仙台帆立貝配台灣烏魚子,咸鮮味的配搭★梳子魚壽司★魚子軍艦配新鮮柚子汁★大拖羅❺精選和食✨金目鯛魚頭配日式豆腐,超大隻眼睛的金目鯛。❻湯品✨鯛魚清湯,湯中有紫蘇葉包住金目鯛魚肉,並有飄逸優美的櫻花,很治癒!❼ 甜品✨焦糖麵包甜品配靜岡煎茶記得訂位時說明是慶祝生日,

黃金海岸高級日式廚師發板✨🦥☀️🌅

非常適合慶祝生日或紀念日。❤️

特選晚市壽司廚師發板套餐《羽》$998
包含了:
❶前菜
✨沖繩水雲配酸汁及日本長芋配芥末
❷貝蒸蛋

刺身五點
★白切真鯛,師傅細心唧試柚子酸汁,令其鮮味提升。

★赤貝
★煙燻鰆魚
★金目鯛刺身
壽司
★深海池魚壽司
★北寄貝壽司
★仙台帆立貝配台灣烏魚子,咸鮮味的配搭
★梳子魚壽司
★魚子軍艦配新鮮柚子汁
★大拖羅

❺精選和食
✨金目鯛魚頭配日式豆腐,超大隻眼睛的金目鯛。

❻湯品

甜品
✨焦糖麵包甜品配靜岡煎茶
記得訂位時說明是慶祝生日,甜品很有心思!
焦糖麵包以層層疊的方式展示,相當精緻!煙花般的蠟燭插在麵包上,麵包的口感外脆內軟。👍🏻

甜品配上靜岡煎茶,第一泡跟第二泡有不同的分別,甘香易入口!👍🏻

鐵板燒晚市限定《枝》$998
共有十款食物,在席前的鐵板,即場製作食物,完全是視覺和味覺的享受!
❶前菜
✨鐵板燒的前菜跟壽司套餐的有所不同,此前菜有煙燻豬肝、牛蒡、蘿蔔。
❷貝蒸蛋
❸時令空運海鮮
✨是帶子!非常大塊的帶子,表面呈現金黃色。口感軟熟!
❹甘鯛立鱗燒配牛油果醬
✨鯛魚運皮,皮炸的脆卜卜而不油膩,配上牛油果醬,鮮味提升。
❹鐵板沙巴虎蝦
✨最精彩的一幕,呈現出火焰鐵板,簡直是完美的視覺享受!虎蝦的肉質亦很彈牙!

❺日木A5+和牛
高級日本A5和牛,以正方形層層疊的方式展示,煎得很軟熟,內呈粉紅色,咬起來很嫩軟,油脂豐富!

❻法國鵝肝伴蘋果泡沫醬
鵝肝的口感細嫩綿密,多汁順滑,入口即溶,濃濃的鵝肝的香氣,在口腔中徘徊。

❼炒雜菜
❽櫻花蝦炒飯
❾湯品
甜品
鐵板燒的飯後果是來自日本的西瓜!爽口多汁!

總結:很適合慶祝生日、紀念日。