1️⃣ 薄燒牛舌定食 $238 (1.5倍/9切)第一眼見到已經覺得好吸引,肉質鮮嫩多汁,真係勁好食。外層煎至微焦,卻增添咗一種獨特嘅香氣同口感,食落爽脆美味,鮮嫩無比。牛舌有1倍、1.5倍同2倍可以選擇,定食Set會包茶碗蒸、小鉢、漬物同麵豉湯。2️⃣ 牛舌京蔥燒定食 $158京蔥燒煮法嘅牛舌都非常出色,香濃嘅醬汁,配上柔軟嘅牛舌,入口嫩滑,肉質細膩,而且有一定嘅嚼勁,令口感更有層次。3️⃣ 清酒煮硯 $78食落有淡淡嘅清酒香氣,硯肉亦夠新鮮,又夠大隻,而且連個湯都好好飲,十分鮮甜,最後真係全部飲晒。4️⃣ 鹽燒白鱔 $58白鱔新鮮肉嫩,香脆嘅外皮,內部仍然保持著鱔肉本身嘅柔軟同彈性,用簡單嘅調味,亦能提升鱔嘅鮮味。5️⃣ 熊本一口牛 $58一口牛即叫即燒,牛味濃郁,入口軟嫩,肉汁豐富,非常Juicy。6️⃣ High Ball $68入口就感受到威士忌嘅味道,感覺清涼易入口,慢慢品嚐,份外有格調。

1️⃣ 薄燒牛舌定食 $238 (1.5倍/9切)

2️⃣ 牛舌京蔥燒定食 $158

3️⃣ 清酒煮硯 $78

4️⃣ 鹽燒白鱔 $58

5️⃣ 熊本一口牛 $58

6️⃣ High Ball $68
2023-10-10 36 浏览
Gyutan Toku牛舌專門店👅呢度嘅所有定食,都已經有齊晒前菜🥙、茶碗蒸🍳、沙律🥗、味噌湯🥣同埋超好食既白飯🍚 我自己就覺得,如果係自己一個獨樂樂嚟食,咁就一定係嗌佢哋嘅燒牛舌定食,厚切薄切嗰啲就真係任君選擇,反正佢哋嘅燒牛舌全部都咁好食😋😋如果係兩個人過嚟,又會想share嚟食嘅話,就可以好似我咁,叫一個燒牛舌定食,再加一個其他類型嘅~我哋今次就揀咗牛舌京蔥燒定食 $158同埋薄燒牛舌定食$178~牛舌京蔥燒定食有非常香濃嘅醬汁,送飯一流!而且牛舌仲非常之有咬口,絕對唔會輸蝕比燒牛舌😚😚另外薄燒牛舌定食,就係絕對穩陣,冇得輸系列,佢哋既牛舌真係勁好食😍感覺上仲出名過日本專食牛舌嘅餐廳!除咗之外,我哋仲叫d 小食同串燒,包括有士佐豆腐$68、京蔥雞肉串$48同埋汁燒雞肝$28,全部質素都好唔錯🤍🤍飲品方面,我哋就嗌咗日本綠茶 $18同埋High Ball🥃 $68~
Gyutan Toku牛舌專門店👅

2023-10-07 34 浏览
好耐沒來土瓜灣食飯,見到一間新的日式定食餐廳———Gyutan Toku 🇯🇵 😋餐廳係外面望入去都好靚好有特色,亦都好多人排隊,忍唔住想試下排埋一份。雖然等左陣,但呢度定食確實不錯,等多久都值得。點左兩個定食同小食,有賣相又夠美味:1. 極上牛舌定食 $1782. 豬肉生薑燒定食 $98兩份定食擺盤靚,色彩繽紛滿足打卡慾望,定食有湯有飯有蒸蛋,可以一次,牛舌同豬肉生薑都好夠味又好味,送飯正正🤪😋小食方面:1. 鹽燒雞軟骨 $182. 汁燒雞肝 $283. 土佐豆腐 $68飲品就有whisky 的 High ball $68, 食日本野飲whisky 也不錯享受,chill 住食飯超開心。
雖然等左陣,但呢度定食確實不錯,等多久都值得。
點左兩個定食同小食,有賣相又夠美味:
1. 極上牛舌定食 $178
2. 豬肉生薑燒定食 $98
小食方面:
1. 鹽燒雞軟骨 $18
2. 汁燒雞肝 $28
3. 土佐豆腐 $68
2023-09-21
2023-10-02 785 浏览
身為牛舌控嘅我bookmark咗呢間餐廳好耐,見到牛舌關注組大推,終於黎試下 - Gyutan Toku牛舌專門店😍😍餐廳距離土瓜灣地鐵站約5分鐘路程,裝潢有日式小店風格,好岩同一班朋友聚會小酌,店面唔算太大,想食最好提早預訂位~牛舌嚟講性價比幾高,仲有定食,值得一試😉🔸 熟成牛舌定食 - 1倍 ($148)牛舌有分1、1.5、2倍,我揀咗1倍都覺得已經好夠, 有成足足有5條厚切牛舌!厚切牛舌芯外層微微嘅焦香味,熟成牛舌肉質韌而唔會太腍口,咬落去好有彈性。佢哋嘅熟成方法令牛舌嘅味道更濃郁,熟成的過程可以提升牛舌的風味和嫩度👍🏻👍🏻定食套餐仲有味噌湯、勁大碗茶碗蒸、前菜海蜇青瓜,食到好飽!😌🔹 汁燒牛舌定食 - 1倍 ($148)汁燒牛舌著重於特製燒汁嘅調味同燒烤風味,將牛舌煮熟後,再以特製嘅燒汁進行燒烤處理。燒汁由醬油、糖和其他調味料組成,令到牛舌有獨特甜鹹味道同燒烤香氣。牛舌煮得好入味,每一啖都係滑嫩多汁,吸收晒燒汁風味,增添豐富嘅口感層次👍🏻🔸 土佐豆腐 ($68)土佐豆腐口感好滑嫩,外層輕輕炸脆,配上一啲醬汁同埋調味料,吸收醬汁味道,食落好開胃~🔹 燒鱈魚干 ($38)有煙燻嘅味

牛舌嚟講性價比幾高,仲有定食,值得一試😉

🔸 熟成牛舌定食 - 1倍 ($148)
熟成牛舌

🔹 汁燒牛舌定食 - 1倍 ($148)
汁燒牛舌

🔸 土佐豆腐 ($68)
土佐豆腐

🔹 燒鱈魚干 ($38)
有煙燻嘅味道同埋鹹香味,好適合用嚟搭配土佐豆腐。
鱈魚干本身質地脆口,食落去好有咬勁,同埋豆腐嘅柔軟口感形成對比。用黎佐酒食一流!
生啤

📍Gyutan Toku牛舌專門店 - 地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
2023-09-14
熟成牛舌
汁燒牛舌
生啤
2023-10-02 344 浏览
今晚同朋友去咗呢間位於土瓜灣比較隱世嘅日式居酒屋,餐廳主打高質牛舌,平時都有食牛舌,不過定食真係比較少見,今晚同朋友享受一餐牛舌之夜😋餐廳以木系居酒屋風格裝修,除咗燒牛舌定食外,還有其他日式定食、串燒、小食…極上牛舌定食 1倍 $178選用牛舌芯是牛舌中最軟腍最軟滑的位置,比較罕有。燒至外皮帶點焦脆,肉味香濃鮮嫩爽口。旁邊附上山葵同檸檬,我比較鍾意加少許檸檬汁再沾醬油,可解油脂感,一倍份量已經好滿足🤩定食套餐配有沙律、海蜇、茶碗蒸同麵豉湯,好豐富。紅酒汁煮牛舌定食 $118紅酒汁炆厚厚的牛舌,煮得極軟腍,肉質厚嫩帶有紅酒香甜的味道,用汁來拌飯也很好吃。汁燒雞肝 $28雞肝鮮嫩 入口軟滑鹽燒雞軟骨 $18燒到爽脆有咬口鹽燒雞腎 $38佐酒必備 爽口彈牙土佐豆腐 $68即叫即炸,上枱時熱辣辣,外層極為酥脆,入面豆腐質感軟滑。加上木魚碎及蔥花同醬汁,好惹味。柚子梅酒 $58酒杯好有趣🤩可以旋轉,入口好香嘅柚子味,酸酸微微,可解油膩感。

極上牛舌定食 1倍 $178

柚子梅酒 $58
2023-09-28
  • 土佐豆腐
2023-10-01 94 浏览
事關本人好鐘意食牛舌,今日就同友人黎到土瓜灣呢邊食一間佢十分推薦,名為Gyutan Toku嘅牛舌專門店,試左兩道牛舌菜式同其他小食。極上牛舌定食🤩附上芥末同檸檬,牛舌芯鮮嫩多汁,熟度岩岩好,內裏係粉紅色,食落口好爽好彈牙,配埋芥末食一流。🥹汁燒牛舌定食同樣熟度適中,食落彈牙多汁,配上醬汁令牛味更加突出。👍🏻👍🏻燒鱈魚干🐟🐟岩岩炸起十分脆,入口好香魚味,食得出真材實料,配埋沙律醬一流。清酒煮硯硯肉大大粒,食落好鮮,配埋清酒層次感更加突出!食得出牛舌處理得十分好,食落冇筋且肉質彈牙。同友人合共叫左杯梅酒同生啤,係幾好既體驗。🤓🤓🤓

極上牛舌定食🤩

汁燒牛舌定食

燒鱈魚干🐟🐟

清酒煮硯
硯肉大大粒,食落好鮮,配埋清酒層次感更加突出!

2023-09-30 29 浏览
土瓜灣呢間牛舌專門店最近好多人食,佢嘅牛舌即叫即燒,仲有其他定食、小食等,氣氛環境都唔錯。  極上牛舌定食1倍 $178極上牛舌係選用經過熟成嘅牛舌芯,牛舌芯好厚身,爽口彈牙,內裏粉嫩,出面燒得焦香,完全冇油膩感。另外仲有wasabi 可以一齊食,整體覺得比日本某知名牛舌店更加好食。(*¯︶¯*)汁燒牛舌定食1.5倍 $198另一半就叫咗1.5倍汁燒牛舌定食,汁燒加咗白芝麻,增添鹹香。牛舌雖然冇牛舌芯咁厚,但同樣彈牙,一啲都唔韌。定食仲包前菜、沙律、茶碗蒸、麵豉湯同珍珠米飯,呢個價錢性價比好高。ദി˶ー̀֊ー́ )明太子雞翼 $58小食就叫咗明太子雞翼,雞翼大隻飽滿,入面係滿滿嘅明太子,鹹香惹味。 燒鱈魚干 $38燒鱈魚干十分香脆,加上沙律醬好夾,送酒一流。 Highball $48

極上牛舌定食1倍 $178

汁燒牛舌定食1.5倍 $198

明太子雞翼 $58

燒鱈魚干 $38
燒鱈魚干十分香脆,加上沙律醬好夾,送酒一流。

Highball $48

2023-09-29 164 浏览
呢間牛舌專門店開咗幾個月,終於有時間去試吓啦~ 主打係幾款牛舌定食,仲可以按需要揀牛舌嘅份量👍🏻 另外,仲有串燒、小食,都幾好味!🔸極上牛舌定食 $178叫咗一倍份量,有5塊牛舌,燒到好靚好吸引🤤 牛舌中間係粉紅色,超級彈牙爽口唔韌!好好味!真係牛舌控必食呀!加少少wasabi一齊食都好好味~ 每份定食會跟埋茶碗蒸、小鉢、漬物同味噌湯。🔸紅酒汁煮牛舌定食 $118另一份定食係紅酒汁煮牛舌,牛舌比較厚切,煮到好腍,啖啖肉嘅感覺!紅酒汁都幾濃味,可以撈飯食~ 佢哋嘅茶碗蒸都幾好味,唔算超水滑嗰種,蛋味濃!🔸汁燒雞肝 $28都幾好味喎!雞肝口感厚實中帶軟腍,配埋燒汁都幾濃味!鍾意食內臟要試吓~🔸鹽燒雞腎 $38雞腎比較細粒,口感比較煙韌,我鍾意大粒啲口感會更好。🔸燒鱈魚干 $38好香脆可口,點少少蛋黃醬食,唔錯!🥃High Ball $68幾好飲,幾大杯~

🔸極上牛舌定食 $178

紅酒汁煮舌舌定食
🔸紅酒汁煮牛舌定食 $118

汁燒雞肝
🔸汁燒雞肝 $28

鹽燒雞腎
🔸鹽燒雞腎 $38
雞腎比較細粒,口感比較煙韌,我鍾意大粒啲口感會更好。

🔸燒鱈魚干 $38
好香脆可口,點少少蛋黃醬食,唔錯!

High  Ball
🥃High Ball $68
幾好飲,幾大杯~
紅酒汁煮舌舌定食
汁燒雞肝
鹽燒雞腎
High  Ball
  • 紅酒汁煮牛舌定食
2023-09-27 24 浏览
Gyutan Toku牛舌專門店👅呢一間牛舌專門店,已經係我哋返兜食第二次嘅餐廳!呢間真係十級推薦俾大家🉐🉐🉐💯💯💯佢話就話係一間牛舌專門店,但根本就係所有食物都做得好好食😋😋!嗰個程度係連白飯都好食過人,唔係呃你!真係咁誇張!🤣🤣極上牛舌定食🐮👅 $178尼度全部定食set 都已經包括左茶碗蒸、小鉢、漬物同埋味噌湯~講明係牛舌專門店,就知道呢度既牛舌冇得輸啦👅👅個人覺得直程媲美唔少日本專門食牛舌既餐廳!佢哋嘅牛舌超級厚切,生熟程度啱啱好,唔會太韌~😍😍另外真係要讚一讚佢哋個白飯,佢哋選用嘅日本米本身味道已經比起平時食嘅好食,軟硬程度適中,飯粒有咬口,更加有飯香!一間餐廳可以連白飯都做得咁好,真係值得一讚!🤩🤩豬肉生薑燒定食🐷 🫚$98同行朋友唔係太鍾意食牛舌,就嗌咗呢一個豬肉生薑定食,初頭聽到生薑兩個字,就覺得可能會好重薑味好辣,點知食落就發現,佢剩係得薑嘅香味留喺豬肉上面,但係就唔會有薑既辣味~保證尼一個係一家大細、老少咸宜嘅菜式!好食!🥰🥰小食方面,我哋嗌咗炸雞軟骨 🐔($58)同埋燒鱈魚乾🐟($38),雞軟骨🐓同出面嘅好唔同,出面嘅通常都係淨係得嚿軟骨,呢度會包埋少少肉咁樣,口
Gyutan Toku牛舌專門店👅

極上牛舌定食🐮👅 $178

豬肉生薑燒定食🐷 🫚$98

小食方面,我哋嗌咗炸雞軟骨 🐔($58)同埋燒鱈魚乾🐟($38),雞軟骨🐓同出面嘅好唔同,出面嘅通常都係淨係得嚿軟骨,呢度會包埋少少肉咁樣,口感會更加豐富,唔止淨係爽脆~👍🏻👍🏻燒鱈魚乾🐟我就好鍾意,鱈魚乾已經燒到完全乾身脆口,配埋沙律醬簡直係無懈可擊!個人覺得呢個好適合拎嚟送啤酒!下次嚟一定會再嗌呢一個!🙌🏻🙌🏻

另外佢哋都仲有提供唔同款式嘅串燒,我哋就叫咗兩串試一試,我哋叫咗嘅分別係汁燒雞肝🐔($28)同埋鹽燒雞軟骨🐔($18),雞肝唔係好多地方都做得好食,呢度絕對係有質素保證!尼個鹽燒雞軟骨同炸雞軟骨一樣,佢哋嘅雞軟骨會包埋少少肉,口感更加豐富!❤❤

飲品方面,我哋就叫咗生啤🍺($48)同埋Highball 🥃($68)價錢都算幾抵飲!✨✨
2023-09-27 24 浏览
每個定食係有細細碟海蜇青瓜、沙律菜、茶碗蒸、麵豉湯同飯!✨極上牛舌定食(1倍)💰178💫評分: 7.8/10📝有5條幾厚嘅牛舌,外面炙燒內裏粉嫩,幾彈牙,每片都挑咗紋食落口感再特別啲!可以再點上 wasabi同豉油,幾香口同滿足,自己鍾意簡單點鹽同檸檬汁去調味✨紅酒汁煮牛舌定食 💰118💫評分: 7.3/10📝呢款牛舌肉質鮮嫩淋身同入味,撈飯一流✨炸雞軟骨 💰58💫評分: 7.9/10📝餐前小食好夠份量,堆得好高!炸漿薄同脆口,熱辣辣,配沙律醬食到停唔到Gyutan Toku牛舌專門店@gyutan_toku 📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖(土瓜灣🚇B出口行4分鐘就到)💫評分: 7.6/10💬鍾意食牛舌可以一試,另外加埋好抵飲嘅draft beer(💰48)同high ball(💰68)好滿足,雖然店內比較細,但係值得幫襯小店!🏃🏻‍♀️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴#牛舌專門店 #gyutantoku #日本菜 #牛肉丼 #jpnfood #japanesefood #japanfood #丼飯 #日式 #牛舌 #土瓜灣美食 #土瓜灣 #牛舌控 #followforfollow #foodiebl

每個定食係有細細碟海蜇青瓜、沙律菜、茶碗蒸、麵豉湯同飯!

✨極上牛舌定食(1倍)💰178
💫評分: 7.8/10
,自己鍾意簡單點鹽同檸檬汁去調味

✨紅酒汁煮牛舌定食 💰118
💫評分: 7.3/10
📝呢款牛舌肉質鮮嫩淋身同入味,撈飯一流

炸雞軟骨 💰58
💫評分: 7.9/10

Gyutan Toku牛舌專門店
@gyutan_toku
📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
(土瓜灣🚇B出口行4分鐘就到)

💫評分: 7.6/10

🏃🏻‍♀️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

#牛舌專門店 #gyutantoku #日本菜 #牛肉丼 #jpnfood #japanesefood #japanfood #丼飯 #日式 #牛舌 #土瓜灣美食 #土瓜灣 #牛舌控 #followforfollow #foodieblog #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #小店 #小店推介 #必食 #隱世
自從沙中線通車之後,越來越多優質小店進住土瓜灣,竟然比我發掘到這間隱世居酒屋,主打的牛舌更令我念念不忘,並配以多種煮法,師傅技術太好了吧,欣賞小店為了保持質素只接受堂食,非常難得,而且店員服務有禮,用餐體驗不錯位於天光道距離地鐵站只有5分鐘的路程,店面面積不大,環境充滿日式風格,下班跟朋友聚聚會,吃燒牛舌飲點小酒最好不過,位置不多最好提早預訂位置極上牛舌定食用上厚切頂級牛舌芯,火候掌握得剛剛好,外層燒至微微焦糖化,有點點吃鵝肝的錯覺,內層卻多汁軟嫩,蘸上醬汁又有不同的風味,定食包含味噌湯、茶碗蒸、前菜海蜇青瓜,非常值得一試,難怪牛舌關注組也大推,朋友點的熟成牛舌也是大讚燒鱈魚干好吃不貴燒得很香脆,非常適合配酒的小吃,比雞泡魚乾更香脆土佐豆腐木魚花加上金黃色的豆腐,口味香濃,香濃的柴魚出汁可以中和揚物的油膩感,是居酒屋常見的菜式—————————————————Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)土瓜灣天光道44號天光大樓地舖號—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #h

燒鱈魚干

好吃不貴燒得很香脆,非常適合配酒的小吃,比雞泡魚乾更香脆

—————————————————

Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)
土瓜灣天光道44號天光大樓地舖號

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #土瓜灣美食 #何文田美食 #牛舌專門店

• 土佐豆腐
  • 燒鱈魚干
2023-09-18 251 浏览
Gyutan Toku地址: 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖放工又搵到間CP值餐廳😜紅酒汁煮牛舌定食🥩$118紅酒汁煮牛舌,口感好好,肉質鮮嫩夠淋身😜,好入味,好juicy😚,真係讓人食慾大增,正。極上牛舌定食(1倍)🥩$1785條厚厚嘅牛舌🤩,外面係炙燒而內裏係淡粉紅色,啖啖都好嫩滑,如果再點上wasabi豉油一齊食😏,無完全唔同口感,超開胃勁香口,加上啲附送茶碗蒸、漬物、沙律及麵豉湯🥰,大滿足,正。土佐豆腐🥠$68四件香口酥脆土佐豆腐,外脆內軟😜,食得出豆腐夠滑溜大豆味濃😙,加上啲木魚和鰹魚湯醬汁,口感層不錯,相當入味,正😎。燒鱈魚干🐟$38燒鱈魚干外表睇落似餅乾😈,大大啖咬落去好脆🤭,而且仲有淡淡鱈魚香味添。雪碧🥤$18+可口可樂🥤$18天氣咁熱當然要罐汽水降溫🤣。#nicefoodie土瓜灣—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover
Gyutan Toku
地址: 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

放工又搵到間CP值餐廳😜

紅酒汁煮牛舌定食🥩$118

極上牛舌定食(1倍)🥩$178

土佐豆腐🥠$68

燒鱈魚干🐟$38

雪碧🥤$18+可口可樂🥤$18
天氣咁熱當然要罐汽水降溫🤣。

#nicefoodie土瓜灣

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk #香港 #香港美食 #美食 #鰂魚涌美食 #打卡  #土瓜灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #日本餐 #日本
2023-09-15 39 浏览
Gyutan Toku牛舌專門店 - 土瓜灣📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖年輕時成日浦既地方,文具店同小食店隔離竟然開左呢間專食牛舌既餐廳,8點幾都仲有人排隊,真係唔講得少。 望望餐牌,除左牛舌,仲有啲小食,都好似唔錯。土佐豆腐 - $68外面係炸過嘅豆腐,放咗入醬汁入邊,竟然都未稔,好神奇。上面加咗少少木魚,連埋滑滑嘅豆腐,同醬汁一齊食,味道好夾明太子雞翼(2本)- $58雞翼入面釀左明太子雞肉,辣辣地,雞肉好陣牙,外面雞皮炸到脆卜卜,好惹味紅酒汁煮牛舌定食 $118呢度啲定食非常抵食,會有茶碗蒸一個、麵豉湯、沙律同前菜,再加一個主食同飯,超級豐富。除主食外,其他食物都唔會馬虎,特別欣賞茶碗蒸入面有冬菇、魚片、蟹柳,蛋味勁重。主食係紅酒汁煮頭舌,牛舌分量幾多,係適中厚度既,都幾稔,紅酒汁好傑好濃,帶有少少甜味,啲汁撈飯一流。極上牛舌定(一倍)- $178極上牛舌比紅酒牛舌更厚,熟既程度剛剛好,中間有少少粉色色。入口有濃濃炭燒味,同埋鹽味,可以加少少檸檬汁提鮮。牛舌入口好彈牙爽口,係我喜歡既口感,會帶油脂,但唔會太膩,夾埋飯剛剛好。High Ball - $68日本綠茶 - $18估
Gyutan Toku牛舌專門店 - 土瓜灣

📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

土佐豆腐 - $68

明太子雞翼(2本)- $58

紅酒汁煮牛舌定食 $118

極上牛舌定(一倍)- $178

High Ball - $68
日本綠茶 - $18
估唔到呢到都會見到high ball, 佢係威士忌溝梳打,仲夾咗塊檸檬,幾fresh, 酒味唔太濃,女仔都啱飲。綠茶竟然係生茶,麒麟出品,都冇得點差,呢個價錢喺餐廳嚟講仲幾抵飲。
與朋友相約於土瓜灣的Gyutan Toku 敍舊,店內外都是日式裝潢,好喜歡店內的大月球和達摩🥰🥰(日式宇宙主題?!🤣🤣)🐮極上牛舌定食- 厚切牛舌爽腍,不沾醬也很夠味。滴上檸檬汁,沾點wasabi, 別具一番風味熟成牛舌定食- 相比極上牛舌,熟成牛舌就比較靭,兩款都好彈牙定食set 包茶碗蒸、小鉢、漬物、味噌湯茶碗蒸一點點蜂巢,不夠平滑,但味道還可以泡菜芝士玉子燒- 泡菜少辣,玉子很有口感土佐豆腐- 外脆內嫩,好喜歡吃木魚哈哈🤣餐廳裝潢很舒服,如添置點紫外線滅蚊器就更加分Gyutan Toku📍地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

🐮

熟成牛舌定食
- 相比極上牛舌,熟成牛舌就比較靭,兩款都好彈牙

定食set 包茶碗蒸、小鉢、漬物、味噌湯
茶碗蒸一點點蜂巢,不夠平滑,但味道還可以

泡菜芝士玉子燒
- 泡菜少辣,玉子很有口感

土佐豆腐
- 外脆內嫩,好喜歡吃木魚哈哈🤣

餐廳裝潢很舒服,如添置點紫外線滅蚊器就更加分

Gyutan Toku
📍地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
日式木系裝修配上輕快音樂,感覺去了日本的居酒屋🌟🍱極上牛舌定食 1倍厚燒牛舌肉質鮮嫩多汁,惹味香氣,口感極佳~保持了肉質的嫩滑有咬口,配鮮檸檬汁可以減低油膩感~🍱吉烈豬扒定食豬扒肉質鮮嫩多汁,豬扒的外層炸得酥脆,但內部仍然保持了柔軟的口感和原汁原味定食跟茶碗蒸🥚新鮮沙律菜🥗漬物茶碗蒸的蛋液柔軟綿密,口感順滑~新鮮沙律菜配柚子醋,很開胃~漬物海蜇甜微酸的口感爽脆,搭配微酸的調味料,帶來一種清新的味道✨✨土佐豆腐豆腐炸至金黃色,咬下去口感滑嫩保留豆腐特有的清香質地細膩,與帶有微甜的醬汁,木魚帶出淡淡魚香令味道昇華🐟燒鱈魚干經過烤制後,質地酥脆,帶有淡淡的煙燻香氣,送啤酒一流🍻
日式木系裝修配上輕快音樂,感覺去了日本的居酒屋🌟

🍱極上牛舌定食 1倍

🍱吉烈豬扒定食

定食跟茶碗蒸🥚新鮮沙律菜🥗漬物

✨土佐豆腐

🐟燒鱈魚干
經過烤制後,質地酥脆,帶有淡淡的煙燻香氣,送啤酒一流🍻