2021-05-17 343 浏览
試業中的𝙶𝚛𝚒𝚗𝚍𝚜𝚒𝚣𝚎位於女人街,首先吸引人的一定是門口的霓虹燈 “窮” 撚賣咖啡,不少經過的都因為這隻字留意𝙲𝚊𝚏𝚎。𝙶𝚛𝚒𝚗𝚍𝚜𝚒𝚣𝚎的設計更是很有有特色,像去了冰洞,有凍冰冰錯覺。另外一定是那大窗口,打卡一流,但缺點是 太直接靠近內街,路人都會好奇向內望,簡直是面對面接觸,而且夏天熱風都會吹到店內,表示熱😂整體,是一間我很喜歡的𝙲𝚊𝚏𝚎,只是定價略為有點高,但高質的。•𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 $𝟺𝟼 有兩個層次,好靚,似冇氣𝚝𝚘𝚗𝚒𝚌 𝚎𝚡𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 感覺, 再加蘋果味,酸酸甜甜苦苦的。 •𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟻𝟶 不懂咖啡的我,對比其他𝚌𝚊𝚏𝚎的 認為很不錯,咖啡味濃,回甘,比𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚊𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘•紅蝦辣肉腸蒜片意粉 $178嚐辣之人一定要點!!!很!夠!辣!想奶盤系列!蒜香味濃,汁超好味!辣肉腸份量不少,配合意粉一口過 很不錯,紅蝦夠彈牙,配合醬汁,會連蝦頭也吮乾吮淨!品•三 $𝟷𝟻𝟾一個價錢可以吃到三道甜品,看似不錯,其實一小道也需要 $𝟻𝚇,略貴。•黃豆奶蓋團子 : 最愛煙煙韌韌的甜品,黃豆奶蓋有豆味,不會𝚑𝚎𝚊𝚟𝚢。•鹹蛋黃拿破崙 : 一

•𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘 $𝟺𝟼

•𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟻𝟶

•紅蝦辣肉腸蒜片意粉 $178
嚐辣之人一定要點!!!很!夠!辣!
想奶盤系列!

品•三 $𝟷𝟻𝟾

•鹹蛋黃拿破崙 : 一入口鹹蛋黃立刻充斥口腔,配合酥皮,很特別,很不錯,很滿足

•培茶豆乳卷蛋 : 濃郁茶味,愛茶味甜品的必試,卷蛋軟熟,想吃更多。
在MK喝杯咖啡,門外標語是「窮撚賣咖啡,配上一個雪白山窿⋯成件事都好「窮」!#菠菜忌廉芝士貝果配煙三文魚我覺得佢個Bagel比較硬身,冇咩咬口,不過食落去好香麵包味!另外佢個菠菜忌廉芝士醬超好食,正到爆!另外煙三文魚得一片,好似有啲少!#照燒醬手打牛肉雞軟骨漢堡配薯條手打牛肉雞軟骨漢堡好好食,好鍾意佢個雞軟骨有啲咬口,同埋佢個照燒醬好正!薯條好食!#Dirty將Expresso倒入凍奶入面,唔會攪勻,飲嘅係個shot同奶有分層!奶夠凍!📍 GRINDSIZE @grindsize旺角通菜街10號地舖

#菠菜忌廉芝士貝果配煙三文魚
#照燒醬手打牛肉雞軟骨漢堡配薯條
#Dirty

📍 GRINDSIZE @grindsize
旺角通菜街10號地舖
2021-05-08
❕旺角 又一間 新咖啡店了❕一 句 到 位 • 簡 潔 有 力 ☕️配 以沒 有 構 圖 📸員工都很有禮 昨天閒日4點多到達也幾乎滿座呢~試新店的朋友真的很多窮 _ 只有力飲啡 下次有機會再試甜點和主菜喔☺️(笑 其實是時間不足)𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢很堅強 很堅強地 維持了好一段時間但覺得奶有點太多 口感還是順滑的🥸店內環境也是簡潔的水泥風!白色配以棕色的點綴看上去也夠治癒呢📸沖啡的地方也是open的 可以看見咖啡師的每個舉動就是飲啡必備的環節喔🤪🤪
❕旺角 又一間 新咖啡店了❕
一 句 到 位 • 簡 潔 有 力 ☕️
配 以
沒 有 構 圖 📸

員工都很有禮 昨天閒日4點多到達
也幾乎滿座呢~
試新店的朋友真的很多

窮 _ 只有力飲啡 下次有機會再試甜點和主菜喔☺️
(笑 其實是時間不足)

𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢很堅強 很堅強地 維持了好一段時間
但覺得奶有點太多 口感還是順滑的🥸
Dirty
Dirty

店內環境也是簡潔的水泥風!
白色配以棕色的點綴
看上去也夠治癒呢📸
沖啡的地方也是open的 可以看見咖啡師的每個舉動
就是飲啡必備的環節喔🤪🤪
2021-05-13 203 浏览
見到有新開cafe即刻去睇睇先😂因為對旺角另一間cafe不太滿意 但又成日出旺角 都要搵下一間架啦😂😂見到門口寫住大大隻「窮撚賣咖啡」都幾得意 入去試下先!叫左一杯蘋果汁美式 一杯陪茶鮮奶 一個芝麻tiramisu❤️❤️起初以為佢會雪個蘋果汁冰塊放在美式里面(因為有其他店都咁做) 來到時是蘋果汁在底咖啡在面分兩層咁 雖然同想像不同 但都有別的風味 同埋咖啡偏酸 岩晒鐘意飲酸啡的我另外是焙茶鮮奶 焙茶同鮮奶分開上 都幾igable下 幾得意 都幾好飲芝麻tiramisu都幾重芝麻味 上面的脆脆不知點解軟左 但成個甜品是ok的 可以一試店員也很nice🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻因為今次食左飯去 沒食佢地的野食 下次想去食all day breakfast呀。

見到門口寫住大大隻「窮撚賣咖啡」都幾得意 入去試下先!

店員也很nice🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻

2021-05-12
下午茶
2021-05-10 249 浏览
大大隻字係門口寫住窮撚賣咖啡,見佢咁慘🤣幫下佢啦,入邊環境偏細既,不過都幾靚,今餐就甜品當午餐,肥仔下先😋😋🤪🤪Match latte(52$)好好飲既抹茶latte,抹茶味香味濃郁,飲落又滑又香😋品•三 (158$)呢款係由三種甜品放係一個木盒上,打卡味十足🤩,就係佢吸引我黎試試🧐🧐1.焙茶豆乳卷蛋比較少食到有豆乳既卷蛋,味道幾特別幾易入口,不過茶味方面就唔係太出啦~2.鹹蛋黃拿破倫呢個係三個中最值得推介既一件!估唔到可以咁夾!🤣🤣佢拿破倫亦都好脆,好食!3.黃豆奶蓋團子三樣之中呢個係唯一比較遜色,丸子唔夠彈呀煙韌,比較硬身,但奶蓋味道不錯。整體尼講,真心有d貴😂😂,甜品係幾有特色既,但我都係窮撚,試完一次應該唔會番食啦😢

Match latte(52$)
好好飲既抹茶latte,抹茶味香味濃郁,飲落又滑又香😋

品•三 (158$)

1.焙茶豆乳卷蛋

2.鹹蛋黃拿破倫

3.黃豆奶蓋團子

Matcha  latte
品·三
Matcha  latte
品·三
2021-05-09 608 浏览
一樣純白色的裝修,桌上一樣放著乾花。但這間旺角新開的咖啡店,外牆的霓虹藍色燈牌「窮_賣咖啡」實在非常搶眼,玩味之餘別樹一幟。Dirty ($54) + 品·三($158)照看價錢,坦白說定價不是便宜,但是食落絕對有驚喜。「品·三」是一個包括黃豆奶蓋丸子、焙茶豆乳卷蛋和鹹蛋黃拿破崙的甜品盒子。店員很細心,把奶蓋丸子的奶蓋分開另上,以免丸子的熱度令奶蓋稀釋。焙茶卷蛋的茶味也剛好。最驚喜的是鹹蛋黃拿破崙!沒想到鹹蛋黃的鹹香與拿破崙的香脆可以配合得天衣無縫,創新而好吃。Dirty 用了店舖的House blend,日曬危地馬拉和日曬墨西哥。入口有酒香,尾韻可可味濃,個人覺得非常好。SOE還可選擇帶花香和桃香的水洗坦桑尼亞,或者較fruity的日曬埃塞俄比亞。店主說稍後grand opening會有二樓雅座,食物種類會更多元化,亦希望店舖將來可以做到晚市和「夜啡」,脫離傳統coffee shop的框框,給夜放工的啡迷多一個選擇。這份心思,絕對不「窮」,非常欣賞。📸

Dirty ($54) + 品·三($158)

這份心思,絕對不「窮」,非常欣賞。
📸
2021-05-03
Dirty ($54) + 品·三($158)
  • Dirty ($54)
  • 品·三($158)