2022-10-05 19 浏览
平時我地甚少去女人街附近搵食,今日我地係女人街附近意外發現一間以純白Cafe ,門口牆身寫住「窮撚賣咖啡」的字句,深深被吸引。餐廳有兩層,上層有兩張塌塌米坐位打卡,亦有大梳化位可以選擇,由於我腰骨唔好,所以坐唔到塌塌米😭意大利風乾豬腩肉·卡邦尼意粉有大大隻太陽蛋,意大利風乾豬腩肉份量都唔少,食落非常鹹香,意粉火喉軟硬適中,非常掛汁,每啖都充滿蛋香味。單骨炸雞翼配蒜辣蛋黃醬炸雞翼炸得金黃香脆,雞翼好Juicy ,配上蒜辣蛋黃醬,味道辣辣地。Dirty 凍奶+濃縮咖啡,將熾熱的濃縮咖啡加入冰牛奶,喝起來咖啡味厚重,後韻又帶著順口的奶香。

意大利風乾豬腩肉·卡邦尼意粉

單骨炸雞翼配蒜辣蛋黃醬

Dirty
*✲゚*。🍳旺角波希米亞風兩層高cafe☕️見好人都推介個日式黃金蟹膏 · 三文魚籽 · 帶子 · 明太子手捲粉 果然好好食冇令我失望😍第一次食手捲粉 佢係類似cut開左嘅長通粉咁 不過會更加掛汁🤣帶子有三大粒 蟹膏份量都唔少👍🏻
明太子汁好creamy 好惹味 推介🤤蟹肉明太子流心西班牙蛋餅都唔錯😋蟹肉 三文魚籽 薯仔粒 明太子加埋蛋呢個配搭好正😝 蛋餅幾厚身 人share都ok 💁🏻‍♀️甜品本身想試鹹蛋黃吉士比利時窩夫 不過賣哂😢最後食左髒髒牛角包窩夫🥐佢面頭有好咁Nutella, 朱古力粉同 Oreo 碎再加雲尼拿雪糕 好邪惡😈不過我覺得主食比較出色😛Weekday dinner去都幾Full 建議可能Book定位先💁🏻‍♀️ -✨ 日式黃金蟹膏 · 三文魚籽 · 帶子 · 明太子手捲粉 ($128)✨ 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 ($98)✨ 髒髒牛角包窩夫 ($72)+10% service charge-📍 Grind Size Coffee @grindsize旺角通菜街10號地舖-#cafefoodsnap_MongKok#cafefoodsnap_cafe
*✲゚*。🍳

蛋餅幾厚身 人share都ok 💁🏻‍♀️

甜品本身想試鹹蛋黃吉士比利時窩夫 不過賣哂😢
最後食左髒髒牛角包窩夫🥐
不過我覺得主食比較出色😛

✨ 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 ($98)
✨ 髒髒牛角包窩夫 ($72)
+10% service charge
旺角通菜街10號地舖
#cafefoodsnap_MongKok
#cafefoodsnap_cafe
2022-10-04 23 浏览
今日嚟旺角女人街食呢間Cafe, 門口好特別,有大大個霓虹燈「窮」字,我個朋友仲以為呢間Cafe叫「窮」🤣🤣🤣 全白色主調配上玻璃好通透,好似雪屋咁 ❄️ 估唔到佢仲有樓上一層,上層同下層唔同,裝修比較摩洛哥風,非常具私隱度,有梳化,榻榻米等位置,感覺好超好chill舒服😌🍮Cream Brûlée Coffee ☕️面頭係焦糖脆皮同焦糖脆脆😍,香甜焦香,中間係Creamy綿密奶泡,最底係香濃嘅咖啡,咖啡同奶味嘅平衡做得唔錯,creamy而唔膩,有少少略甜。🧀瘋狂芝士野菌大啡菇toast份量幾多,兩塊多士都焗到好香脆,多士都唔係普通嘅多士,係加咗果仁同乾果,口感豐富,焦香又香甜,吸收左濃厚嘅芝士醬汁好邪惡😝上面嘅野菌分量多到滿瀉,炒香左好香,中間仲有焗過嘅大啡菇。🦀蟹膏三文魚子帶子明太子手捲粉🍝配料豐富,有蟹膏,三文魚子,帶子,明太子,配上忌廉汁味道非常夾,帶子厚身鮮甜,配上鹹香嘅蟹膏,明太子同三文魚子好有日式風味;手卷粉軟硬適中,口感好特別,非常掛汁。🍋不是飲品凍檸茶原來係🍋檸檬茶心太軟,估唔到檸檬茶可以攞嚟做甜品,配搭創新,心太軟外脆內軟,一切開好似熔岩瀉出,唔係普通嘅檸檬茶,係加咗檸

🍮Cream Brûlée Coffee ☕️

🧀瘋狂芝士野菌大啡菇toast

🦀蟹膏三文魚子帶子明太子手捲粉🍝

🍋不是飲品凍檸茶
原來係🍋檸檬茶心太軟,估唔到檸檬茶可以攞嚟做甜品,配搭創新,心太軟外脆內軟,一切開好似熔岩瀉出,唔係普通嘅檸檬茶,係加咗檸檬汁嘅伯爵茶,伯爵茶香氣濃郁,配上酸酸甜甜嘅檸檬雪葩好refreshing🍨 ,必食之選💖

總結,食物質素不錯,菜式創新;環境舒適,喺繁華嘅鬧市中可以享受寧靜舒適嘅小空間;服務態度貼心有禮,職員會不時上樓上留意客人需要,如果可以set個服務鐘就更好啦🔔
📍旺角 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔❝主食有驚喜‼️明太子手捲粉🍝牛面頰腸粉🐮休閑希臘民族風cafe🏺坐邊都係打卡位📸❞我食既2款主食都好高質!!🥹❤️有驚喜 真心值得推介😝平日dinner去兩層都坐滿晒人 見到都要等位! 所以最好好似我咁訂定位✌🏻(特別想坐上層打卡位既話😬) 🍝日式黃金蟹膏·三文魚籽·帶子·明太子手捲粉 $128 (4.5/5)好好食! 好岩我同男友既口味😍明太子sauce夠creamy又惹味 仲有好多蟹膏好香口😝配上三文魚籽同帶子🐚手捲粉口感煙韌又掛汁🥰🐮慢煮澳洲牛面頰·沙嗲煎腸粉 $138 (4.5/5)呢款都係好高質❤️入去見到枱枱都有叫呢個咁濟😆特別係面頭份量超多既牛面頰🐮冇諗過咁腍身又重牛脂香!🤤入口即化好似食緊和牛咁 慢煮係唔同d!🤩配上大量蒜片🧄沙嗲醬帶花生碎🥜微辣惹味 撈粗粗既煙韌腸粉一流😋👍🏻🍫🥐髒髒牛角包窩夫 $72 (4/5)試埋甜品croffle!😬配朱古力醬, oreo碎, 可可粉同雲呢拿雪糕🍨好食既! 只係冇主食咁驚喜 性價比冇咁高🙈另一款焦糖蘋果口味既croffle可能會更特別🍎🤣꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍GRIND SIZE
📍旺角 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔
❝主食有驚喜‼️明太子手捲粉🍝牛面頰腸粉🐮
休閑希臘民族風cafe🏺坐邊都係打卡位📸❞

日式黃金蟹膏三文魚籽帶子明太子手捲粉
慢煮澳洲牛面頰沙嗲煎腸粉
🐮慢煮澳洲牛面頰·沙嗲煎腸粉 $138 (4.5/5)
髒髒牛角包窩夫
🍫🥐髒髒牛角包窩夫 $72 (4/5)
꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍GRIND SIZE
旺角通菜街10號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_旺角

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
日式黃金蟹膏三文魚籽帶子明太子手捲粉
慢煮澳洲牛面頰沙嗲煎腸粉
髒髒牛角包窩夫
行過見到一間寫到明『窮L賣咖啡』,當然要幫襯下啦~~成日日餐廳裝修以白色為主,分2 層,上層就以日式風格,仲有榻榻米嘅位置,打卡一流!食物款式fusion菜咗咁,其實好想食個澳洲牛面頰沙嗲煎腸粉,可惜賣曬,就要咗日式黃金蟹膏三文魚籽明太子手捲粉,呢個手捲粉平時比較少食,長長地嘅通粉咁,每條都掛滿汁,本嚟都好蟹膏同明太子會好搶啲味,但原來都好夾,而且食落唔會好咸,反而口感好滑好cream !另一款 花雕麻辣意粉配墨魚,辣味約小辣,但好香濃,會意粉都幾特別,個醬汁都幾鐘意,但唯一就墨魚可以更入味~飲品就配花茶,一個蜜糖胎菊花茶,真係好岩依家天氣飲,蜜糖潤喉,飲完個人好舒服~另一個就 紅棗蘋果茶含肉桂,肉桂味就唔太濃,反而紅棗同蘋果就好夾,甜甜地Grind size Coffee🌟旺角通菜街10號
行過見到一間寫到明『窮L賣咖啡』,當然要幫襯下啦~~

Grind size Coffee🌟
旺角通菜街10號

近期去過印象深刻的cafe ☕️環境舒適寫意🥰分上下兩層,白色為主調🤍 上層好好好靚!配搭復古風家具🤎非常有格調✨仲有長型大枱適合朋友聚會🥰大梳化同塌塌米位更係令人Chill到坐足一日都可以🫶🏻地下嗰層會熱啲,上層冷氣舒服🥰黑松露粗管麵配意大利小雲呑 $78熱焦糖燉蛋咖啡+$30 |比利時窩夫配雪糕+$35Lunch set 抵食🥹 粗管麵份量大滿足😍黑松露香氣濃郁,每一條粗管麵同小雲吞都裹滿醬汁🍝仲有少見嘅小雲吞🥟 焦糖咖啡有豐盈嘅泡沫🍮面頭再佈滿焦香脆口嘅焦糖,配上一口caramel latte,香濃得黎又唔會過甜🫶🏻比利時窩夫係硬挺脆身質感,配上冰感雲尼拿雪糕🍦食完都唔會有罪惡感☺️GRIND SIZE BREAKFAST $138另外必點性價比超高嘅ADB🤣所有食物都2真材實料🥰麵包採用嘅係合桃香橙酸種麵包🍞煙靭得黎口感豐富🫰🏻大啡菇juicy 😘 香草腸細細條但咬落去油香滿溢😋 仲有煙肉、煙三文魚、蕃茄茄汁豆 、薯餅、炒滑蛋同沙律菜好豐富🥗 炸薯條配黑松露蛋黃醬 $48另外散叫左小食又係超大份😂炸薯條係幼身款,本身都已經有調味😍 炸得脆身香口,揀左黑松露蛋黃醬,好邪惡😌Menu
近期去過印象深刻的cafe ☕️環境舒適寫意🥰
仲有長型大枱適合朋友聚會🥰
大梳化同塌塌米位更係令人Chill到坐足一日都可以🫶🏻

地下嗰層會熱啲,上層冷氣舒服🥰

黑松露粗管麵配意大利小雲呑 $78

• GRIND SIZE BREAKFAST
  • 黑松露粗管麵配意大利小雲呑
  • 炸薯條配黑松露蛋黃醬
  • 熱焦糖燉蛋咖啡
最近看到朋友推介這間旺角cafe 說環境和餐點都很不錯呢~-未進店鋪前 光是門面就看到窮這個字 立即吸引到我的目光∠( ᐛ 」∠)_ Cafe分為上下層 下層是純白色設計 明亮乾淨 而樓上第2層就帶點波希米亞風格 設有塌塌米坐位 而且有兩張大梳化 舒適悠閑 周日晚上都不乏捧場客٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 開心今次我們整整坐了接近3小時 絕對是聊天好地方~🫶🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 ($98)超飽滿、餡料非常豐富的西班牙蛋餅🤩~表面佈滿三文魚籽 份量超多! 一切開裡面的蛋漿湧出來 很澎湃的流心效果呢🍳 內餡有滿滿的明太子和蟹肉之外 還吃到薯粒夾雜在蛋餅之間 豐富口感超滿足! 但吃到最後會偏膩 建議多人一起分享😚-✨ 瘋狂芝士野菌大啡菇芝士 ($88)稱之為瘋狂芝士不是浪得虛名🫕~ 芝士鋪滿在整個盤和多士上 上面更有源源不絕的火箭菜、大啡菇和野菌 菇味香濃之餘又沒有讓芝士遮蓋菇味✨ 值得一讚的是它的多士裡面有核桃和果乾 增添果香又多了果仁味👍-✨ 慢煮澳洲牛面頰·沙嗲煎腸粉 ($138)🌟 這個餐點真的要大推!! 曾經在別間餐廳吃過沙嗲牛煎腸粉這配搭 很有創意同時又很好吃😋 今次一看到
最近看到朋友推介這間旺角cafe 說環境和餐點都很不錯呢~

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 ($98)

✨ 瘋狂芝士野菌大啡菇芝士 ($88)

✨ 慢煮澳洲牛面頰·沙嗲煎腸粉 ($138)
🌟 這個餐點真的要大推!! 曾經在別間餐廳吃過沙嗲牛煎腸粉這配搭 很有創意同時又很好吃😋 今次一看到原來這間也有 超驚喜🥰 牛肉是慢煮的澳洲牛面頰 口感超軟腍 幾乎不用咬就可以吞下🤣 而底層就是中式的煎腸粉 如果可以煎得更脆會更好ʕ •ᴥ•ʔ 沙嗲汁加了花生碎粒🥜、芝麻、香草等 超惹味又不會太濃烈♪(´ε` )

✨ 黑芝麻鮮奶 ($48) & 抹茶菠蘿梳打 ($46)
黑芝麻味很香~ 欣賞餐廳會將糖漿額外送上 讓我們可以自行選擇甜度!朋友認為原汁原味已經很不錯😚 至於抹茶菠蘿梳打組合很特別 初初個人不太接受這個配搭 但後來待冰半溶時 感覺變得清新易入口~

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 GRIND SIZE (旺角)
🗺 旺角通菜街10號地舖
第一次寫食評......諗住同friend食餐好嘅,點知去左間超難食既店👎👎👎👎。首先,廚房比錯嘢我地,原本系叫黑松露薯條,但比左蜜糖芥末味,我們要求換返岩既味,侍應拎返兜薯條入廚房既時候,聽到廚房發癲,之後只係翻炸薯條比我地,仲要燶到痴線😣😫😖。其次係日式蟹膏三魚籽明太子手捲粉,個粉少到我同個朋友各食左五條就無晒。。仲要上菜時見到碟粉已經無左一忽,懷疑比人食左一啖😵😨,碟粉還要系凍既。最後飲品方面杯士多啤梨奶昔淡而冇味😔。下次唔會再去食,比個靚門口呃左入左去食,重點系間野冇冷氣,一路食一路出汗,而且環境熱到感覺不太流通,雖然有風扇,但唔夠涼。。
第一次寫食評......
黑松露薯條
日式蟹膏帶子三文魚籽明太子手捲粉
士多啤梨奶昔
2022-09-22
2022-09-23 486 浏览
旺角通菜街而家多咗勁多好西😍前幾日經過一間門口勁特別 寫窮撚賣咖啡仲要好大隻「窮」嘅霓虹燈🤣幾破格入面有兩層以純白色做主題🤍上層有兩張榻榻米位 打卡非常好📷小編見到有人慶生 都有畫碟服務 🎂📍龍蝦蝦蝦多士($158)呢個多士嚟到嘅時候好澎湃🤣因為蛋🥚同埋龍蝦肉🦞都堆到好高另外仲附送薯條🍟+ 沙律🥗而且龍蝦份量超級多 完全唔孤寒😝炒蛋就熟得剛好 如果可以嫩滑d更好個多士係脆邊 係Nuts麥多士 所以會食到Nuts增加口感 感覺唔錯薯條係幼身個隻 好脆口瘋狂食❤️‍🔥📍蟹膏三文魚子 帶子 明太子手捲粉 ($128)黎到覺得好豐富😆 想食既野都係哂入面手捲粉無論外型同口感都好似長通粉🤣比長通粉更長🤙🏻更掛汁👅更煙韌3種材料 明太子比例最小 3隻帶子都好彈牙算鮮 三文魚子多到滿瀉👍🏻蟹膏撈埋一齊食好香好爽🫦📍抹茶鮮奶($52)呢到飲品堅正 必叫‼️因為算叫做半自製飲?🤣自己倒咗牛奶🥛再用茶筅刷茶 起泡就可以倒入牛奶之中🍵小編覺得唔使加糖漿都👌🏻原本啖啖抹茶味 入口順滑 少少苦澀正正係小編中意既抺茶味💚————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:8/10環境🥂:8/10
旺角通菜街而家多咗勁多好西😍
前幾日經過一間門口勁特別 寫窮撚賣咖啡
仲要好大隻「窮」嘅霓虹燈🤣幾破格
入面有兩層以純白色做主題🤍
上層有兩張榻榻米位 打卡非常好📷
小編見到有人慶生 都有畫碟服務 🎂

📍龍蝦蝦蝦多士($158)
呢個多士嚟到嘅時候好澎湃🤣
因為蛋🥚同埋龍蝦肉🦞都堆到好高
另外仲附送薯條🍟+ 沙律🥗
而且龍蝦份量超級多 完全唔孤寒😝
炒蛋就熟得剛好 如果可以嫩滑d更好
個多士係脆邊 係Nuts麥多士
所以會食到Nuts增加口感 感覺唔錯
薯條係幼身個隻 好脆口瘋狂食❤️‍🔥

📍蟹膏三文魚子 帶子 明太子手捲粉 ($128)
黎到覺得好豐富😆 想食既野都係哂入面
手捲粉無論外型同口感都好似長通粉🤣
比長通粉更長🤙🏻更掛汁👅更煙韌
3種材料 明太子比例最小
3隻帶子都好彈牙算鮮 三文魚子多到滿瀉👍🏻
蟹膏撈埋一齊食好香好爽🫦

📍抹茶鮮奶($52)
呢到飲品堅正 必叫‼️

味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:8/10
2022-09-17 78 浏览
🤣經過通菜街內街 留意到有點與眾不同 玩味十足既一間白色主調cafe上下兩層超闊落 開心店員安排坐上層 波希米亞風既擺設 有梳化位 榻榻米 小圓枱由於同隔離枱有絕對的距離感 而且上層感覺上係自己既小空間 當晚非常舒適地同朋友暢談2小時 🥰無論環境 食物質素 店員親切度 加上地理位置方便 我會比5分滿分❣️日式黃金蟹膏 · 三文魚籽 · 帶子 · 明太子手捲粉 $128蟹膏同三文魚籽份量好有誠意且鮮甜十足 三大粒帶子煎得金黃 明太子醬汁美味濃郁 長長手捲粉煙韌彈牙且掛汁❣️瘋狂芝士野菌大啡菇多士$78topping係瘋狂地豐富 菇菇食極都有 野菌中仲埋藏著一隻大啡菇 性價比高芝士醬汁係好濃稠 多士有用蒜蓉烘烤過 看似簡單既菜式但充滿著誠意 ❣️黑芝麻鮮奶 $52小托盤更顯精緻 把小杯子內黑芝麻倒入鮮奶中 再根據喜好加入糖漿 口感順滑 味道正正常常 冇話特別地出色 但喜歡芝麻嘅人一定鍾意海鹽焦糖肉桂蘋果crofflecroffle上放上一球雲尼嗱雪糕 鋪滿香甜肉桂蘋果 十分入味獨特的肉桂香撲鼻croffle質感外酥內軟 推薦❣️

瘋狂芝士野菌大啡菇多士$78

黑芝麻鮮奶 $52

海鹽焦糖肉桂蘋果croffle
croffle質感外酥內軟 推薦❣️
平日去旺角成日見到呢間Cafe,每次行過都會比門外嘅「窮」字吸引住😂,呢個「窮」字真係射中好多人心👛Cafe分兩層,除咗門外嘅「窮」字打卡位,裡面亦有木板砌成嘅世界地圖🗺️,不規則嘅牆身令人諗起以色列文化🇮🇱。而上層就有「見字飲啡」他他咪同埋好有波希米亞feel嘅梳化🛋️,度度都係打卡位📸蟹肉明太子蛋餅🥞 ($98)蛋餅都幾大個,上面鋪滿明太子醬同大大粒嘅蟹籽,切開發現有超級流心嘅蛋黃😍,裡面藏住蟹肉,啖啖入口都好juicy。單骨雞翼蒜辣蛋黃醬($78)必叫雞翼❗️雖然餐牌聲稱有8隻,但細數之下多咗一隻🤫, 廚師真好❣️單骨雞翼好香脆,旁邊嘅蛋黃醬除左滿滿嘅蒜香🧄,仲有會食到微微香辣,好惹味👍🏻澳洲牛面頰煎腸粉🥩 ($138)似係西式餐廳嘅貴價主菜,見到餐牌🔖嘅價錢咁抵,即刻叫左一份🤩牛面頰肉質軟焾,好有中式嘅牛腩香,牛味濃郁,上面灑有花生碎🥜同芝麻,特別得黎又意外幾夾下層嘅腸粉煎得幾煙靭🫶🏻,咬落有口感,點一點沙嗲醬黎食,都幾好食,整體份量都好夠😋Iced 72% chocolate🥤 ($56)以72%朱古力製作嘅朱古力奶,朱古力味道醇厚帶甘🤩凍飲係將朱古力奶放入雪櫃雪凍,咁就唔洗加冰混淡

蟹肉明太子蛋餅🥞 ($98)

單骨雞翼蒜辣蛋黃醬($78)

澳洲牛面頰煎腸粉🥩 ($138)

Iced 72% chocolate🥤 ($56)
以72%朱古力製作嘅朱古力奶,朱古力味道醇厚帶甘🤩
凍飲係將朱古力奶放入雪櫃雪凍,咁就唔洗加冰混淡朱古力味😋
旺角通菜街🐻細細個就經常喺個到開餐🍽近年多咗好多特色餐廳小店進駐,當中最吸引眼球莫過於「Grind Size」😜門口大大個「窮」字霓虹燈🔅,寫住「窮撚賣咖啡」,好奇心驅使下想一探究竟🔍.餐廳總共有兩層,裝潢以淺灰、白色色調為主🤍建議大家坐上層,上層有梳化位之外,更有打卡點 —「見字飲啡」📸仲有tatami 位,夠晒特別😎.🍴日式黃金蟹膏·三文魚籽·帶子·明太子手捲粉💰$128手捲粉質感非常煙靭,而且掛汁力超強😋將中間蟹膏撈勻,每一條手捲粉都掛滿明太子醬&蟹膏,啖啖鮮甜😚三文魚籽多到滿瀉🤪帶子粒粒彈牙嫩滑,充滿鮮味😍.🍴花雕麻辣意粉配本地鮮蜆💰$128鍾意食辣嘅必定會愛上呢個意粉🫰🏻聞落去好香酒味🍶入口先係麻香十足,伴隨著嘅辣後勁以上,辣得過癮🌶蜆肉吸收晒麻辣精華,好惹味😋.🍴不是飲品·凍檸茶💰$78結合左凍檸茶元素嘅心太軟❤️以檸檬雪芭,配上茶味心太軟蛋糕🍰將心太軟輕輕一切,中間已經立即有流心效果,茶味香濃🍵一啖茶味心太軟,一啖檸檬雪芭,真係有幾分似凍檸茶🤣.🍴抹茶菠蘿梳打💰$46淡淡抹茶香,加上菠蘿嘅酸甜,好有清新感覺💕.Cafe環境夠晒舒適之外,食物款式都夠晒多元化🤟🏻好適合同朋友過

🍴日式黃金蟹膏·三文魚籽·帶子·明太子手捲粉

💰$78
不是飲品·凍檸茶

🍴抹茶菠蘿梳打
💰$46
淡淡抹茶香,加上菠蘿嘅酸甜,好有清新感覺💕
Cafe環境夠晒舒適之外,食物款式都夠晒多元化🤟🏻好適合同朋友過嚟食飯談天說地😌旺角開餐又一選擇🤓
日式黃金蟹膏·三文魚籽·帶子·明太子手捲粉
花雕麻辣意粉配本地鮮蜆
不是飲品·凍檸茶
  • 不是飲品 •凍檸茶
2022-09-15 57 浏览
.Gʀɪɴᴅ sɪᴢᴇ#紅色線 文青cafe-見字飲啡🤤📌位於旺角通菜街10號係旺角E2行~4分鐘就到上層同下層係兩個風格下層簡約素白上層舒適木系,有格調------------------------------Ice Matcha Latte $52⭐️⭐️一上枱就見到有擺盤設計感🤩客人可以自行倒入牛奶及抹茶有埋糖漿可以自行調節甜度整個體驗很好,有身在日本的感覺抹茶的味度偏濃Ice HoJiCha Latte $55⭐️⭐️⭐️聽落覺得好特別好少地方會有同Matcha Latte擺盤一樣值得一試不建議多放糖漿,少少就夠主要飲佢本身的茶味Salted Cherry Blossom Lychee $48 ⭐️賣相好睇但會比較建議嗌其他🙇🏻‍♀️沒太大驚喜Fries with Truffle Mayonnaise $68⭐️⭐️⭐️本身只要見到有黑松露薯條都會嗌看似普通但呢間嘅薯條有特色,夠熱夠脆而個醬唔熱,做到外凍內熱咁嘅薯條係最好食Black Tea Lava Cake wif Lemon Sorbet $78⭐️⭐️睇menus 個刻己經吸引左我成程諗住快啲食完就叫佢超有驚喜-熱檸茶味的心太軟唔算太甜,值
Gʀɪɴᴅ sɪᴢᴇ
#紅色線

文青cafe-見字飲啡🤤

📌位於旺角通菜街10號
係旺角E2行~4分鐘就到
上層同下層係兩個風格
下層簡約素白
上層舒適木系,有格調

Ice Matcha Latte $52⭐️⭐️

一上枱就見到有擺盤設計感🤩
客人可以自行倒入牛奶及抹茶
有埋糖漿可以自行調節甜度
整個體驗很好,有身在日本的感覺
抹茶的味度偏濃

Ice HoJiCha Latte $55⭐️⭐️⭐️

聽落覺得好特別
好少地方會有
同Matcha Latte擺盤一樣
值得一試
不建議多放糖漿,少少就夠
主要飲佢本身的茶味

賣相好睇
但會比較建議嗌其他🙇🏻‍♀️
沒太大驚喜

本身只要見到有黑松露薯條都會嗌
看似普通
但呢間嘅薯條有特色,夠熱夠脆
而個醬唔熱,做到外凍內熱
咁嘅薯條係最好食

睇menus 個刻己經吸引左我
成程諗住快啲食完就叫佢
超有驚喜-熱檸茶味的心太軟
唔算太甜,值得一試🤤
個雪糕好好食🤭

而今次嗌的意粉未話好特別,所以精簡介紹其他為主🙇🏻‍♀️
結論: 食物飲品都正正常常。Latte系列好值得一試,不論味道和擺盤都十分精緻,岩休息及打卡,價錢都係差唔多,而甜品都好多花款,亦好吸引。各位亦可以試下佢個手捲粉,都頗為岀名。

滿分為💚💚💚💚💚

味道:💚💚💚
服務: 💚💚
性價比:💚💚💚
回頭:💚💚
  • 不是飲品 •凍檸茶
  • Hojicha latte
2022-09-15 462 浏览
/𝐺𝑟𝑖𝑛𝑑 𝑆𝑖𝑧𝑒 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒🇭🇰/➖➖➖<旺角兩層高cafe❤️> ➖➖➖呢間cafe 好早期嘅時候已經有留意到🤣原因係因為店舖門口寫住「窮撚賣咖啡」Bookmark 左一段時間終於去左Cafe 位於通菜街 後來再睇下其他人嘅post 先知原來cafe 有兩層高~ 見二樓都幾靚🫶🏻 空間感幾大當時揀左樓下嘅窗口位✨食物方面見都有啲特別嘅item 例如係手捲粉、蛋餅 甜品都幾吸睛🥰當日無食到 有機會再試下啦~➖➖➖1️⃣ 花雕麻辣意粉配本地鮮蜆 $128 蜆肉份量頗多 亦都清得幾乾淨 唔會食到有沙 意粉都有咬口 掛滿麻辣汁 香口惹味 會有麻麻地嘅感覺🤣 唔會太辣不過麻辣汁就較為稀身 稠身少少就好🫶🏻➖➖➖2️⃣ 瘋狂芝士野菌大啡菇多士 $88 幾鍾意多士 口感香脆 有啲乾果 賣相同我想像中有啲啲出入不過味道都唔差嘅~ 吐司連埋醬汁食會無咁乾 如果芝士再稠身番少少會更好✨反而會較似忌廉汁 菇嘅份量都幾多 ➖➖➖3️⃣hojicha latte $52 賣相都幾靚 可以自己拂茶之後倒落去杯鮮奶度❤️焙茶口感順滑 奶味香濃但如果放耐左味道會變淡➖➖➖4️⃣matcha latte $48
/𝐺𝑟𝑖𝑛𝑑 𝑆𝑖𝑧𝑒 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒🇭🇰/
<旺角兩層高cafe❤️>
呢間cafe 好早期嘅時候已經有留意到🤣
原因係因為店舖門口寫住「窮撚賣咖啡」
Bookmark 左一段時間終於去左
Cafe 位於通菜街 後來再睇下其他人嘅post
先知原來cafe 有兩層高~
見二樓都幾靚🫶🏻 空間感幾大
當時揀左樓下嘅窗口位✨
食物方面見都有啲特別嘅item
例如係手捲粉、蛋餅 甜品都幾吸睛🥰
當日無食到 有機會再試下啦~

1️⃣ 花雕麻辣意粉配本地鮮蜆 $128
蜆肉份量頗多 亦都清得幾乾淨 唔會食到有沙
意粉都有咬口 掛滿麻辣汁 香口惹味
會有麻麻地嘅感覺🤣 唔會太辣
不過麻辣汁就較為稀身 稠身少少就好🫶🏻

2️⃣ 瘋狂芝士野菌大啡菇多士 $88
幾鍾意多士 口感香脆 有啲乾果
賣相同我想像中有啲啲出入
不過味道都唔差嘅~
吐司連埋醬汁食會無咁乾

但如果放耐左味道會變淡

4️⃣matcha latte $48
抹茶拉花都幾靚🥰
都飲到茶味微微回甘
不過會有啲抹茶粉沉澱係底~

📍Grind size coffee
下午茶
2022-09-14 62 浏览
💕Grind Size 被餐廳門外大大個”窮”字吸引咗目光🤣純白牆身同其他鋪嘅風格形成好大對比◻️裝潢簡約,有樓上同樓下兩層,裝修風格截然不同,樓下文青風👩🏽‍🎨樓上就係casual渡假風👩🏾‍🌾裝修頗有心思.🌈 意大利風乾豬腩肉•卡邦尼意粉 $118卡邦尼汁重蛋香味,加上太陽蛋啱晒蛋黃控🍳風乾豬腩肉份量都唔少,味道咸咸香香幾特別.🌈煙三文魚·巴馬火腿沙律 $98想食得健康啲又點少得沙律,煙三文魚同沙律永遠係perfect match,錦上添花有咸香嘅Parma ham,令沙律唔會單調🥗.🌈海鹽焦糖蘋果牛角包窩夫$72牛角包窩夫酥脆煙韌既質感趁熱食超正🔥加上濃濃玉桂香嘅焦糖蘋果🍎同甜絲絲嘅雪糕,超滿足🥰.🌈百利甜酒摩卡 $48拉花好靚,賣相極討好,以摩卡為基底加上香味濃郁嘅百利甜酒,享受到mocha嘅朱古力同咖啡味之餘☕️餘韻有百利甜酒嘅酒香🍾呢個配搭好唔錯👍🏽

💕Grind Size

被餐廳門外大大個”窮”字吸引咗目光🤣

🌈 意大利風乾豬腩肉•卡邦尼意粉 $118

🌈煙三文魚·巴馬火腿沙律 $98

🌈海鹽焦糖蘋果牛角包窩夫$72
牛角包窩夫酥脆煙韌既質感趁熱食超正🔥
加上濃濃玉桂香嘅焦糖蘋果🍎同甜絲絲嘅雪糕,超滿足🥰

🌈百利甜酒摩卡 $48