2023-04-22 19 浏览
旺角食肆多的是,通菜街更是覓食勝地之一。這間Cafe門面非常有特色,讓人印象深刻,室內的裝橫亦很別緻,打卡非常好看。個人更喜歡樓上的格調,裡頭還有塌塌米的座位。髒髒牛角包窩夫$72Oreo餅乾佇立在雪糕上,賣相不錯。牛角包窩夫酥酥脆脆的。刺身帶子三文魚籽明太子貓耳朵$158本身是手捲粉,店員說賣完了需轉貓耳朵。刺身帶子爽口彈牙,貓耳朵有嚼勁,明太子汁煮得比較稠杰,咸咸的。蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅$98蛋餅佈滿明太子醬和三文魚籽,味道不錯,如果煮得流心一點應該蠻好吃。

髒髒牛角包窩夫$72
Oreo餅乾佇立在雪糕上,賣相不錯。牛角包窩夫酥酥脆脆的。

刺身帶子三文魚籽明太子貓耳朵$158
蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅$98
2023-04-22 25 浏览
隱世高質咖啡店☕睇相慕名而來,環境舒適,佈置影相打卡一流📷,意想不到食物質素都高,每樣食物細節及調味一d都唔馬虎😋而且店員靚又有禮貌,帶小朋友來咖啡店也感覺很好👩‍👦 略嫌位置比較偏僻,不過也容易找到的,整體評價很高,值得推介👍🏻~點品款式若再多一點就更好😊
隱世高質咖啡店☕
2023-04-22
午餐
  • 髒髒牛角包窩夫
2023-04-22 33 浏览
伏特加蕃茄虎蝦意粉 $138VODKA TOMATO SAUCE SPAGHTTI WITH TIGER PRAWN酒精煮完之後都揮發曬啲酒味~所以唔飲酒嘅朋友絕對唔洗驚!蕃茄味幾濃!意粉煮到啱啱好唔太冧同硬~兩隻虎蝦都幾新鮮!幾大隻而且肉質幾彈牙~不錯的選擇刺身帶子三文魚籽明太籽手捲粉 $158CRAB BROWN MEAT • SALMON ROE•SCALLOP • MENTAIKO STROZZAPRETI冇曬手捲粉轉咗做貓耳朵粉~更加有咬口!不過調味就稍為咸咗少少🤏如果淡少少會好啲~帶子煎得唔錯~幾香而且唔會煎得太乾~重口味人士之選!抺茶latte $48睇人po有得自己溝抺茶粉再倒落奶到,好有儀式感( ̄∇ ̄)但熱飲是沒有的~是我失策了(´・_・`)

伏特加蕃茄虎蝦意粉 $138

刺身帶子三文魚籽明太籽手捲粉 $158
CRAB BROWN MEAT • SALMON ROE•

抺茶latte $48
經過旺角通菜街,見到呢間Cafe門口寫住窮撚賣咖啡,俾佢吸引到眼球,就入去睇吓🤭 我一入去是粉藍色和木系,有吧枱位和二人枱,枱感覺清新寫意☺️ 初頭以為咖啡店只得一層,原來還有閣樓,閣樓的設計以米白色和啡色加上木系作主調,有梳化位、榻榻米和二人枱,令整個配搭顯得格外舒適自在,最適合約埋朋友去傾吓計,食下野,大家亦都可以去打卡,另外食物的質素亦都唔錯!1. 🐟柚子醬油漬三文魚他他•炸雲吞皮伴牛油果蓉🥑 ($118)用了柚子醬油漬的三文魚他他,多了份淡淡的柚子味,三文魚他他上面放了些三文魚子,多了些鮮味,下層再配搭牛油果蓉,用炸至香脆的雲吞皮盛著,口感豐富,味道配搭得很好! 三文魚他他的份量超級多,本來以為只係小食,食食吓都覺得有點飽肚感,正!😆😆👍🏻2. 🌶️花雕麻辣意粉配 本地鮮蜆🍝 ($128)用上本地活蜆,每隻都好大隻飽滿和新鮮,花雕麻辣味幾出,辣得嚟又幾惹味,而且意粉好掛汁,呢款fusion 意粉估唔到又幾出色!3. 🥐海鹽焦糖玉桂蘋果牛角包窩夫 ($72)甜品當然留到最後食啦,呢個甜牛角包窩夫近期都好出名,牛角包窩夫即叫即整,上枱時熱辣辣,香噴噴,非常酥脆,再配上雲呢拿雪糕🍨和海鹽

1. 🐟柚子醬油漬三文魚他他•炸雲吞皮伴
牛油果蓉🥑 ($118)

2. 🌶️花雕麻辣意粉配 本地鮮蜆🍝 ($128)

3. 🥐海鹽焦糖玉桂蘋果牛角包窩夫 ($72)

甜品當然留到最後食啦,呢個甜牛角包窩夫近期都好出名,牛角包窩夫即叫即整,上枱時熱辣辣,香噴噴,非常酥脆,再配上雲呢拿雪糕🍨和海鹽焦糖玉桂蘋果粒🍎,一冷一熱和酸酸甜甜的味道,不會感到飽滯,兩個人share啱啱好,我差啲想叫多一份食🤪

P.S. 特別讚一讚,呢個牛角包窩夫我喺餐前點,店員好貼心的問我地要一齊上定主食後上,我地選了吃完主食後才上,店員最後真的做到,而且時間掌握得好好👍🏻
2023-03-14
  • 花雕麻辣意粉配本地鮮蜆
  • 柚子醬油漬三文魚他他•炸雲吞皮伴 牛油果蓉
  • 焦糖玉桂蘋果牛角包窩夫
♡ 文青打卡𝒸𝒶𝒻𝑒| 窮撚賣咖啡 ♡-平日放假,我最鍾意就係搵一間𝒸𝒶𝒻𝑒坐下Hea下☕️每次經過通菜街嗰頭 都會見到有一個「窮」字嘅Cafe ~ 樓高兩層,以白色風格 為主題 喺出面睇 已經覺得好有特色😍而兩層都各有打卡位~ 不過必定要打卡嘅位就係位於第二層嘅😍「見字飲啡」。- ♡ 牛油蝦汁海鮮意大利飯 ♡ $178入面有新鮮嘅青口、爽口彈牙嘅蝦🍤同埋粒粒嘅蟹籽,啖啖都係驚喜!海鮮同意大利飯嘅配搭好夾,加上牛油蝦汁嘅調味,味道更加豐富。👍-♡ 不是飲品.凍檸茶 ♡ $78呢個名好特別😳於是就問一問店員。原來係紅茶心太軟配上檸檬🍋雪葩⚠️要一齊食到有凍檸茶嘅味道😍平時覺得食朱古力心太軟好膩嘅完全唔使擔心呢個問題😎因為唔係好甜,連埋檸檬雪葩冰涼透心🧊⭕️必食⭕️-♡ 焦糖燉蛋咖啡 ♡ $46 比較重焦糖味~ 我會覺得比較似焦糖咖啡☕️而且面頭有焦糖脆脆 泡沫打得好香滑 。-❥ 睇得出呢間Cafe好用心製作自己嘅食品💕經過開一定要嚟支持吓!#⇢店鋪資料:GRIND SIZE (旺角)旺角通菜街10號地舖#
♡ 文青打卡𝒸𝒶𝒻𝑒| 窮撚賣咖啡 ♡
平日放假,
我最鍾意就係搵一間𝒸𝒶𝒻𝑒坐下Hea下☕️
每次經過通菜街嗰頭
都會見到有一個「窮」字嘅Cafe ~
樓高兩層,以白色風格 為主題
喺出面睇 已經覺得好有特色😍
而兩層都各有打卡位~
不過必定要打卡嘅位就係位於第二層嘅
😍「見字飲啡」。
♡ 牛油蝦汁海鮮意大利飯 ♡ $178
入面有新鮮嘅青口、
爽口彈牙嘅蝦🍤同埋粒粒嘅蟹籽,
啖啖都係驚喜!
海鮮同意大利飯嘅配搭好夾,
加上牛油蝦汁嘅調味,味道更加豐富。👍
♡ 不是飲品.凍檸茶 ♡ $78
呢個名好特別😳
於是就問一問店員。
原來係紅茶心太軟配上檸檬🍋雪葩
♡ 焦糖燉蛋咖啡 ♡ $46
比較重焦糖味~
我會覺得比較似焦糖咖啡☕️
而且面頭有焦糖脆脆
泡沫打得好香滑 。
❥ 睇得出呢間Cafe好用心製作自己嘅食品💕
經過開一定要嚟支持吓!
#
⇢店鋪資料:
GRIND SIZE (旺角)
旺角通菜街10號地舖
#
  • 不是飲品·凍檸茶
2023-04-21 31 浏览
n次回訪嘅旺角cafe小店,但依家先知樓上仲有層😂仲要係睇op🍚先得知😅今次去見有set lunch menu,嗌咗個醬烤豬仔骨🍖試試!不得不說,窮L咖啡嘅廚房係對自己有要求的!出餐雖較慢,但永無難食👍🏻豬仔骨夠晒惹味又多肉~甜品方面就嗌咗,海鹽焦糖肉桂蘋果牛角包窩夫🥐朋友都表示好味好滿意😋今日杯咖啡都進步咗!⚠️衛生情況漸趨惡劣需改善,餐廳廁所行入去唔使10秒即刻彈翻出嚟,無法停留🥹📍GRIND SIZE 旺角通菜街10號地舖

n次回訪嘅旺角cafe小店,
但依家先知樓上仲有層😂仲要係睇op🍚先得知😅

📍GRIND SIZE
旺角通菜街10號地舖
下午茶
2023-04-21 20 浏览
窮撚賣咖啡 間吾中都聽到👂其實係一間位於旺角嘅cafe黎 今次都專程黎到 同朋友食下野傾下計放鬆下☺️🍀四川麻辣奶油鮮蝦意粉本身係配蜆肉 但咁岩蜆肉賣晒 所以店員問左我地之後 幫我地轉左配鮮蝦🦐 蝦好大隻 口感彈牙有嚼勁 而且剝左外殼 令蝦肉吸晒麻辣味道 食落味道更加濃郁😍 麻辣程度較高 如果吾食得辣嘅朋友可以試下其他🫣 醬汁黏稠度較高 依附係意粉表面 有掛麵效果 食落味道好濃厚🍝🍀髒髒牛角包窩夫牛角包窩夫 就係將牛角包整成窩夫形狀🧇 口感酥脆 食落好香口 配埋Oreo餅乾同餅碎🍪 再加埋雪糕🍦 增加左口感層次感 食落都更加入味 更加開胃🤤🍀焙茶鮮奶依杯野飲由自己倒同攪拌 先倒入鮮奶 再倒入焙茶😉 隨左可以視覺上享受 仲可以體驗一下焙茶鮮奶嘅製作過程🤣🍀濃爆72% Real朱古力鮮奶朱古力迷一定要試下 朱古力味好濃郁🍫 入口細滑 好吸引😜

🍀四川麻辣奶油鮮蝦意粉

🍀髒髒牛角包窩夫

🍀焙茶鮮奶

🍀濃爆72% Real朱古力鮮奶
朱古力迷一定要試下 朱古力味好濃郁🍫 入口細滑 好吸引😜
2023-04-21 27 浏览
晚餐時間走過通菜街時,一個大隻窮字吸引了我們的目光😆😆, 咁特別,我們決定進去試吓。餐廳裝修非常有文青氣息,簡潔而不失細節。這種簡約風格的裝修讓人感到非常舒適和放鬆。我們點了一個dinner set, 地中海酸汁漬三文魚他他小貝柱作為前菜。這道菜品非常精緻,每一個小貝柱都非常鮮甜,搭配上酸汁漬製的三文魚肉,味道清新爽口,讓人食指大動。希臘青醬活蜆意粉 $158醬汁非常特別,帶有希臘風味,味道非常濃郁。蜆肉鮮美,配上意粉的Q彈口感,讓人吃得非常過癮。蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅 $98蛋餅非常特別,因為裡面有明太子和流心蛋醬蟹肉,口感非常豐富。蟹肉的鮮味和明太子的鹹香完美融合在一起,讓人垂涎欲滴。瘋狂芝士。野菌。大啡菇 。多士 $88外觀普通,但食下去卻非常驚喜。大塊的野菌和大啡菇,再配上濃郁的芝士,味道奶香濃郁,讓人回味無窮。香橙蜜柑 $35打卡好靚,香甜清新,解膩一流。總的來說,餐廳的食物非常精緻,味道也出色。每一道菜品都有它的特色和驚喜,讓人感到非常滿足。

希臘青醬活蜆意粉 $158

蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅 $98

瘋狂芝士。野菌。大啡菇 。多士 $88

香橙蜜柑 $35
打卡好靚,香甜清新,解膩一流。

2023-04-19 46 浏览
【Grind Size Coffee】約左兩位朋友食飯,非常隨意係OPENRICE搵到呢間係女人街嘅CAFE,唔期望好好食。餐廳門口大大個「窮」字(我以為D野食應該好平!?🤣),餐廳下層行「水泥風」,幾文青,上層環境震驚到我!既Vintage感又有些典雅,非常喜歡。一貫CAFE野食,但味道好驚喜♎️蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅 $98厚實蛋餅包裹滿滿蟹肉🦀女人直覺覺得切開係滿滿芝輕流出嚟,事實係滿滿的蛋汁,食落有濃濃蟹味,配合鬆軟口感蛋餅、蟹籽、明太子醬,さいこう😍😍♎️焦糖無花果 牛油果 瑞可塔芝士多士 $88原本想嗌OPENRICE勁多人推介嘅「瘋狂芝士 野菌 大啡菇 多士」,最後一份俾另一枱客人嗌了,就TRY TRY呢個,我必須強調:「我超鍾意個醬」,第一啖覺得似黑加侖子,再嗒下又有點黑醋味,好滿足應覺。四塊sourdough、牛油果🥑、無花果,加埋果醬,Perfect!♎️冬蔭公奶油鮮蜆意粉 $128MENU嘅四川麻辣奶油鮮蜆意粉冇晒,轉左冬蔭公,意粉配上冬蔭公、奶油、鮮蜆(真心有鮮味,一D都唔臭!)呢個組合有火花,冬蔭公嘅辣令人上癮,更想食呀,意粉少少硬硬的,喜歡話口感另外,我地仲叫左
【Grind Size Coffee】

一貫CAFE野食,但味道好驚喜

♎️蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅 $98

♎️焦糖無花果 牛油果 瑞可塔芝士多士 $88

♎️冬蔭公奶油鮮蜆意粉 $128

另外,我地仲叫左三杯飲品:
鹽漬櫻花荔枝梳打
Special Coffee 焦糖燉蛋
Flat White

💰午餐人均約 $165

~~~~~~~~~~
📍旺角通菜街10號地舖
2023-04-16
📍𝗚𝗥𝗜𝗡𝗗 𝗦𝗜𝗭𝗘 (旺角) 平時行經旺角街頭都會注意到有間寫住大大隻「窮」字喺門口嘅cafe😮,今次就嚟到din一din🍽️~ 就咁睇以為得樓下鋪位,原來行上樓上仲有好多位,而且裝修佈置好靚😍,仲有榻榻米同梳化位,啱晒大家嚟打卡!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:◾️𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 𝓢𝓮𝓽▫️𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 - 地中海酸汁漬三文魚他他小貝柱入面有沙律菜、小貝柱、三文魚、蕃茄、三文魚子等,份量都算多,而且用料新鮮✨,加上醬汁酸酸地咁,好開胃。▫️𝐌𝐚𝐢𝐧 - 火炙日本溫泉蛋煙腩肉卡邦尼蛋麵 ($168)溫泉蛋經火炙後更加香口,🍝而蛋麵掛汁力強,每一啖都食到好香好濃郁嘅蛋味。煙腩肉好肥美,味道香濃,整體唔會太鹹太膩。▪️蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 ($98)🌟必點之選!一切開嘅時候蛋漿即刻好澎湃咁湧出嚟,超爆汁🤩!蛋餅上面佈滿左明太子沙律醬,好香口;而入面好足料,有三文魚子、蟹肉、薯仔粒等,啖啖都鮮味十足,蛋香滿滿,🤤口感鬆軟滑溜,超推薦!▪️啤酒漿脆炸薯條配黑松露蛋黃醬 ($78)薯條一共有三款醬汁可以選擇,我哋選擇咗黑松露蛋黃醬。🍟薯條份量好多,炸得好香脆,同個醬好夾,黑松露味好香。▪️士多啤梨奶昔
📍𝗚𝗥𝗜𝗡𝗗 𝗦𝗜𝗭𝗘 (旺角)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
◾️𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 𝓢𝓮𝓽
▫️𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 - 地中海酸汁漬三文魚他他小貝柱

▪️蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 ($98)

▪️啤酒漿脆炸薯條配黑松露蛋黃醬 ($78)

▪️士多啤梨奶昔 (Dinner Set +$35)
奶昔賣相好靚,奶泡綿密,而且甜味唔會好假,係好香好香嘅士多啤梨味🍓,甜度都適中,唔怪之得店家都喺menu到推薦呢個!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍旺角通菜街10號地舖
G/F, 10 Tung Choi Street, Mong Kok
🥔蟹肉明太子蛋餅 $98大推‼️蛋餅蛋香味十足,蛋汁流心,入面有薯粒,加上明太子,口感豐富😝🍝伏特加蕃茄虎蝦意粉 $138虎蝦新鮮有兩大隻🦐,意粉creamy掛汁,蕃茄味濃郁🍅又唔會太酸👍🏻🦐牛油蝦汁 海鮮意大利飯 $178好足料,3大隻青口,飯內藏櫻花蝦乾仲有蝦肉,咸香味十足😝,意大利飯夠多汁又唔會太硬👍🏻🫖桃薰綠茶 $42成壺上可以慢慢嘆,茶帶淡淡桃味🍑,清甜幽香😉☕️Holicha Milk $48☕️Sesame latte $48.✨文青打卡cafe,估唔到仲有樓上,仲可以坐 ta ta mi位,chilli住歎茶,傾計驗會好地方,除左環境唔錯,野食都好高質😉
蟹肉明太子蛋餅
🥔蟹肉明太子蛋餅 $98
伏特加蕃茄虎蝦意粉

🍝伏特加蕃茄虎蝦意粉 $138
牛油蝦汁 海鮮意大利飯

🦐牛油蝦汁 海鮮意大利飯 $178
桃薰綠茶

🫖桃薰綠茶 $42
成壺上可以慢慢嘆,茶帶淡淡桃味🍑,清甜幽香😉

☕️Holicha Milk $48

☕️Sesame latte $48
蟹肉明太子蛋餅
伏特加蕃茄虎蝦意粉
牛油蝦汁 海鮮意大利飯
桃薰綠茶
2023-04-17 583 浏览
以前係旺角圖書館溫書 肚餓就會去女人街搵野食不過現在已經轉變左好多不過係越變越好 越黎越多好野食甚至出現左一間都幾Chill 的Cafe一到門口 就一個「窮」字 好打卡able 📸入面以白色做主色 配上少少古典風格好有風味 坐得幾舒服🔆冬蔭功鮮蜆意粉本來小編想點招牌嘅四川麻辣奶油點知今日轉左冬蔭功 但都吾緊要啦最緊要都係好食😋蜆肉用本地蜆 每隻都大隻飽滿 食落仲有泡海水🌊 份外鮮味份量吾少 都有8-10隻冬蔭功嘅濃度同辣度都幾好 掛晒係意粉上面不過吾食辣就真係吾好點 因為都有一定辣度🔆松葉蟹肉·蟹籽沙律·柑桔油醋沙律都幾打卡able 擺盤幾吸晴放低時 一陣黑醋同果香撲鼻色香已經好滿足 超多蟹肉 配上蟹子 軟嫩同爽脆都能夠包含到加埋柑桔汁黑醋 酸酸甜甜 非常開胃🔆抹茶波蘿梳打抹茶mix果汁係有趣嘅入口係一陣濃香嘅菠蘿味溢滿口腔然後慢慢會一陣抹茶味慢慢滲出而梳打又減少左抹茶本身果種濃烈度好適合夏天解暑飲用越飲越滋味
以前係旺角圖書館溫書

• 抹茶菠蘿梳打
  • 冬蔭功鮮蜆意粉
  • 松葉蟹肉·蟹籽沙律·柑桔油醋沙律
2023-04-16 72 浏览
野食唔係平但高質食左個刺身帶子三文魚籽明太籽手捲粉份量適中岩女仔食creamy 下層好逼可以既話記住坐上層上層有梳化有大長檯大Cusion areamusic relaxing一人叫野食之後開ipad做野都好岩
野食唔係平
上層有梳化有大長檯大Cusion area
music relaxing
一人叫野食之後開ipad做野都好岩
2023-04-16 34 浏览
Grind Size相信唔少經過旺角既朋友對呢間Cafe都唔陌生兩層高空間感充足 樓上有較大位置適合一大班人 蟹肉明太籽流心蛋餅 蛋味香濃 都幾大個 餡料內亦食到有粒粒蟹肉 足料 墨西哥辣醬烤豬仔骨漢堡配薯條呢個配搭比較少見 都見比較少人OrderBurger bun烘得香脆帶牛油香 ribs肉質嫩滑 非常入味 個醬汁同平時食到既好唔同 微辣又有d燒烤味 加埋脆卜卜既粗薯條格外惹味 好味喎 抹茶鮮奶濃濃抹茶加入冰凍鮮奶 好好飲 又可以自己DIY玩下

Grind Size

濃濃抹茶加入冰凍鮮奶 好好飲
又可以自己DIY玩下

• 蟹肉明太子流心蛋餅
2023-04-15 23 浏览
旺角多嘢食就眾所週知,而今日就嚟到一間隱蔽既cafe呢一間係女人街隔離巷仔既grindsize,由於比女人街既貨物遮住,好容易行過龍,本身以為無咩人食,但原來食飯時間都幾多人下店員安排我地上2樓,2樓寧靜好多,枱與枱之間好寬落,仲有一個打卡位添今次二人叫左一個蛋餅同一個甜品,兩杯嘢飲西班牙蟹籽流心蛋餅係熱門菜式,一切落去蛋汁流哂出嚟,入口蛋好嫩滑,加埋芝士洋蔥沙律醬,一啖接一啖食完鹹梗係要食甜,叫咗個窩夫,有三塊,每塊之間都有鹹蛋黃醬仲有粒粒,再加上雲尼拿雪糕,又鹹又甜,好特別叫咗兩杯飲品,baileys mocha同香橙梳打,baileys mocha好特別,杯邊係朱古力花生粒,攪匀後,有mocha既甜,仲有少少baileys既酒香香橙蜜柑梳打酸酸甜甜,味道一流,好開胃總結嚟講,呢度靜靜地,啱哂傾計,店舖慢工出細貨,大家都唔會催促大家,好好享受一個晚上
旺角多嘢食就眾所週知,而今日就嚟到一間隱蔽既cafe

今次二人叫左一個蛋餅同一個甜品,兩杯嘢飲

香橙蜜柑梳打酸酸甜甜,味道一流,好開胃

• 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅