✏️ 七色藜麥超級碗 ($89)一個超級清新健康嘅選擇 拼出黎顏色超級靚 有車厘茄 牛油果 藍莓 粟米粒 紅腰豆等等 底下就係滿滿嘅藜麥成碗係冇特別調味 醬汁係一小碗柚子汁分開上 不過我個人覺得個汁同碗藜麥飯唔係好夾🤔反而我問店員攞咗啲鹽同埋胡椒粉撒落去更加味道夾😂整體分量都幾多 食落絕對會飽肚不過認真嘅 如果食開重口味嘅人應該會覺得呢碗係冇乜味咁😂但係如果想食清淡啲健康啲嘅話試下呢個喺無妨〰️✏️ 新豬肉椰菜煎餃 ($39)第1次試新豬肉 個樣睇落唔太討好😂不過食落有驚喜😂味道同真嘅菜肉煎餃一樣🥟皮薄餡都好食!內裏嘅新豬肉味道真係同普通肉冇乜分別 幾可亂真 而且煎得幾香口 味道唔錯啊〰️✏️樂樂雞 ($34) 呢個係我好期待嘅 因為個樣十足十麥樂雞🐥不過佢係素肉嚟 又比麥樂雞健康🤪炸得幾好完全唔會覺得油膩 食落都同麥樂雞有七成似啊 個人都幾鍾意而且完全估唔到連佢旁邊配嘅蜜糖芥末醬都係全素嘅 但味道係同平時麥當勞食到嘅一模一樣😛想食麥樂雞但又想健康(懶健康🙃)嘅話呢 個止下癮真心都唔錯
✏️ 七色藜麥超級碗 ($89)

整體分量都幾多 食落絕對會飽肚
〰️
✏️ 新豬肉椰菜煎餃 ($39)

第1次試新豬肉 個樣睇落唔太討好😂不過食落有驚喜😂
〰️
✏️樂樂雞 ($34)

想食麥樂雞但又想健康(懶健康🙃)嘅話呢 個止下癮真心都唔錯
2019-10-28 976 浏览
其實是在金鍾great 裡面間green common 買的,不過openrice 沒金鍾ne間分店就入住ne間打住先啦。 有另一隻係雞肉pizza不過俺偏愛菇菌類,所以就選左ne個黑松露白汁雜菌薄餅$47,原本打算拿番公司直接微波算,但個店員表示可能要叮好耐,建議在場叮左先,2分鐘就得(好好人呀~)一叮完wow~~ 黑松露同菇味香到蓋住個盒都散出黎。 終於到開餐time, 有少少凍左(因為有芝士)所以叮一叮先~~ 叮左分半鐘拿出黎聽到滋滋聲,開餐啦!!! 目測有幾款菇混埋一起:香菇,磨菇,似秀珍菇上面放左pizza 芝士條,黑松露白醬做底皮,黑松露食落去淡淡地,菇點煮都好食,芝士略少,仲有幾多黑胡椒調味tem,整體唔錯,但略嫌pizza底實到好似餅乾底。然後有加購價$26換瓶冷壓果汁-藍莓蘋果(沖住個瓶去+冷壓好似hardsell唔破壞維他命定咩),順帶一提會有沉澱物(應該係過濾過的果蓉,既唔會飲到渣又飲到d纖維個個feel) 所以可以shake左再飲。
,開餐啦!!!
2019-10-25 750 浏览
去過幾次green common . 好喜歡佢地嘅菜式!今日經開尖沙咀,又同朋友仔去食,今次食D之前未試過嘅嘢。炸魚薯條呢個炸魚真係同真魚冇分別囉!同朋友仔異口同聲都話「好食到爆」。 最變態係佢真係有魚味🤣🤣 囗感亦都係同魚冇乜分別!想講係入面都係juicy !!! 個薯條外脆內軟,唔會油,炸得剛好!我鍾意薯條點佢個他他醬,正!全部都係即炸,最欣賞係有埋沙律菜,食完炸嘢有返啲菜平衡返,冇咁罪疚🤣🤣🤣日式咖哩漢堡烏冬個漢堡真係好似真嘅牛肉漢堡扒咁😭😭好好味。唔講比你知係素真係好難分別囉,仲要顏色都係同真牛肉一樣!個咖喱汁就係平時食開個啲日式咖喱,甜甜哋,撈烏冬幾好食。仲有叫多一個餃子,呢個係我想食好耐,因為見到佢地個OMNI PORK 好想試吓,佢個口感同真肉一樣,入面有椰菜絲,係同正常嘅餃子一樣味道! 我極度喜歡這個!

去過幾次green common . 好喜歡佢地嘅菜式!

今日經開尖沙咀,又同朋友仔去食,今次食D之前未試過嘅嘢。

炸魚薯條

日式咖哩漢堡烏冬

個咖喱汁就係平時食開個啲日式咖喱,甜甜哋,撈烏冬幾好食。

我極度喜歡這個!

2019-10-06 970 浏览
最近素食文化愈來愈普及同多元化,不單單只限於蔬菜水果,而家仲有新豬肉🙈即係用大豆,冬菇製成既「肉類」今日就去左呢間算係香港頭幾間推行新豬肉產品既餐廳-Green Common介紹翻呢個係口水雞,材料有腐皮同豆腐,個汁既味道就係川味辣椒。個配搭幾好食,外型都好似🤣🤣而後面果個就係野菌意粉,水準算係唔錯👍🏻🙂好食!另外仲叫左個無花果pizza,無左肉類既pizza雖然無咁香,但勝在唔會太油膩😋而且無花果既甜味同個pizza幾夾,都幾好食🙈🥰下次再黎會試埋佢地既signature: 未來漢堡😃好中意新派素食呢個concept,除左環保,減低對動物同環境傷害,仲可以食得健康👍🏻😌
即係用大豆,冬菇製成既「肉類」

而後面果個就係野菌意粉,水準算係唔錯👍🏻🙂好食!

下次再黎會試埋佢地既signature: 未來漢堡😃
2019-09-30
  • 海南雞飯
2019-09-12 1066 浏览
今日午餐想食清啲,所以就嚟咗位於尖沙咀海港城內嘅Green Common食素。呢度有各式各樣嘅沙律,肉類方面,無論係豬肉,雞肉定牛肉,都係以植物蛋白質造成,口感同味道都相當神似,對身體健康也減少了負擔。我點了1️⃣羽衣甘藍無花果沙律($86)- 味道相當清新,無花果同蔬菜都是新鮮的。2️⃣植物肉醬意粉($74)- 肉醬嘅部份有濃濃嘅蕃茄味,而且同傳統嘅肉醬意粉根本係一樣味,完全食唔出係素食。下次如果想食清啲,我都會再嚟。

羽衣甘藍無花果沙律

植物肉醬意粉

下次如果想食清啲,我都會再嚟。
羽衣甘藍無花果沙律
2019-09-08 865 浏览
呢排食得太多好嘢, 想食返清淡少少但朋友仔約到, 無理由去食粥咁無誠意嫁嘛經過-輪嘅research, 終於決定去試-間位於尖沙咀嘅素食餐廳 - 未來漢堡<未來漢堡Plus>呢個未來漢堡plus都幾有厚度, 半個牛油果 加素芝士、素肉同生菜, 個口細少少都咬唔到牛油果同生菜好新鮮, 素芝士溶左係塊素肉度好正~而最正嘅就係佢塊素肉, 應該係用豆皮做嘅, 雖然口感唔係咁似肉, 但味道更優勝<日式炒烏冬>日式炒烏冬裏面有冬菇、蘿蔔、椰菜、粟米同埋小蕃茄。醬汁酸酸甜甜幾開胃, 食落濕濕地, 幾唔錯
呢排食得太多好嘢, 想食返清淡少少
但朋友仔約到, 無理由去食粥咁無誠意嫁嘛

<未來漢堡Plus>

<日式炒烏冬>
2019-08-16 1080 浏览
雖然我不是素食者,但我對素食並不抗拒,而且這間餐廳主打未來的肉,當然要試一試!我們叫了經典漢堡、羽衣甘藍無花果沙律、雞塊、薯條和餃子🥟!因為現在只要like page 就可以有兩隻免費煎餃,一枱最多只可以要四隻。其實肉的口感是很像真正的肉類,不過味道就一般了!整體來說,食物質素一般,但價錢就跟肉類一樣,對我來說不值得,未必會再回來!
2019-08-15
2019-08-07 1068 浏览
星期六喺海港城行街,間間野都要排大隊,見呢一間未試過,又唔係排好多個,不如就試吓。第一樣要試一定係未來漢堡,第一啖咬落去真係覺得好似食緊肉咁,完全唔覺得係素,佢只係欠左一啲牛肉嘅蘇味,但如果你唔同我講佢係素,真係完全唔知道味道不錯,當然唔好要求會好juicy,但真係幾特別,又可以環保啲又可以有食肉既感覺,我覺得不錯仲叫咗個葡國雞飯,當然都係素食,個葡汁同出面食開嘅葡汁冇乜分別,個雞肉就好似出面買到既零食,齋雞咁,不過切成一片片。一定唔會係好好食,但係又幾特別,可以一試。

2019-07-30 827 浏览
平時出街食得太多肉,偶然都想食清d。行海港城經過,見到menu有我最愛紫薯杏仁奶,同埋全部素食,就比個機會試下...點左一份羽衣甘藍沙律、未來漢堡包、同紫薯杏仁奶...最大驚喜係漢堡包唔講仲以為食緊肉,大大件牛油果同蕃茄,加埋一齊食好juicy同滿足

2019-07-27 716 浏览
由於有朋友開始吃素食 便尋覓素食餐廳與她試一試。在海港城發現這間素食餐廳。看餐牌便覺得不簡單,素食竟然有這麼多款式,便立即入內了解了解!最感興趣就是這個未來漢堡看名字也覺有趣,吃起來更有趣口感真的與真漢堡十分相似,有真肉的感覺有驚訝到,原來素食都可以做得那麼真!飲品選了紫薯沙冰 甜度不太甜 充滿紫薯味 感覺很健康口水雞 家常麵這個雞會吃得出是素 但醬料搭救 還有雞皮的模仿 吃起來也十分有真口水雞的感覺最後甜品西多士 是全麥麵包製造 是不加雞蛋造吧
由於有朋友開始吃素食 便尋覓素食餐廳與她試一試。
在海港城發現這間素食餐廳。

最感興趣就是這個未來漢堡
看名字也覺有趣,吃起來更有趣
口感真的與真漢堡十分相似,有真肉的感覺
有驚訝到,原來素食都可以做得那麼真!

飲品選了紫薯沙冰 甜度不太甜 充滿紫薯味 感覺很健康

口水雞 家常麵

最後甜品西多士
是全麥麵包製造 是不加雞蛋造吧

• 未來漢堡
尖沙咀海港城都有好多比較貴既餐廳,成本價自然食物都貴,無辦法了。呢一間西式素食第一次黎食,環境都可以,而且都夠闊,點了未來熱狗腸雜菌炒意粉 。熱狗腸食落去似真係食緊肉既感覺,口感都唔錯。意粉既口感都有爵口唔太林,不過份量真係太少了,唔太夠食。而且因為汁都比較少所以無咩味道,要加茄汁先有味道。另外,可能人手真係嚴重短缺,所以拎杯,拎水都要自己黎,都無人叫得到所以覺得服務比較差了。加埋一要$76,普通。總結份量少,欠缺人手。

熱狗腸食落去似真係食緊肉既感覺,口感都唔錯。

加埋一要$76,普通。

總結

份量少,欠缺人手。
2019-07-06 557 浏览
宜家興食素,環保又健康,今次黎green common 見到除咗零售外,隔離就係餐廳今次試咗個植物蛋照燒碗,另外再加個素嘅肉粒上菜一睇,驟眼望真係同平時出面食嘅無分別!素肉粒賣相同真係肉嘅肉粒一樣個汁係黑椒汁,非常惹味。而當然個素肉粒嘅味道口感同真肉嘅完全唔同啦但都係好味道,唔會令人反感或抗拒呢個植物蛋照燒碗真係勁!唔講唔知個蛋原來係素蛋!即係一啲雞蛋成份都無食落個口感同味道都唔錯,當然唔及雞蛋咁濃味,但呢碗植物蛋加上個日式照燒汁,撈埋啲糙米飯,又健康又好食

今次試咗個植物蛋照燒碗,另外再加個素嘅肉粒
上菜一睇,驟眼望真係同平時出面食嘅無分別!

素肉粒賣相同真係肉嘅肉粒一樣
但都係好味道,唔會令人反感或抗拒

2019-07-03 683 浏览
第一次食未來野 原來又ok喎☺️全間店都係素食黎既 但係又食落都幾似肉 媽呀好亂呀🤩依個就係佢地最出名既未來漢堡 佢係用豆呀菜呀之類整成塊漢堡(我都唔知有咩材料😂)不過賣相同漢堡真係好似🤣食落雖然都知道唔係肉 不過都幾好味~依個腸仔炒意炒就較一般 似係屋企都煮到既意粉😂仲有個腸仔麻麻地好食 一樣唔知用咩整😂椰菜餃係佢地既新產品 比想像中好食👍🏻有驚喜☺️跟個漢堡加咗個沙律 夠清新~成餐都冇肉 不過一樣食到飽一飽 幾新奇 值得一試🤣🤣
第一次食未來野 原來又ok喎☺️
全間店都係素食黎既 但係又食落都幾似肉 媽呀好亂呀🤩

椰菜餃係佢地既新產品 比想像中好食👍🏻有驚喜☺️
跟個漢堡加咗個沙律 夠清新~

成餐都冇肉 不過一樣食到飽一飽 幾新奇 值得一試🤣🤣
2019-06-20 498 浏览
Green Common 一直係素食餐廳嘅佼佼者,不時會推出新產品,之前食過佢個未來漢堡plus,覺得好好味,心癢癢想再食,咁啱今次推出咗期間限定嘅未來漢堡deluxe,一於去試下!原來未來漢堡deluxe係多咗松露醬,好creamy好好味!由於我地係2個人share嚟食,當我地提出將個包分半嘅要求,職員都好樂意答應我地!肉醬意粉有啲蕃茄,菇同偽肉腸做配料,個意粉偏乾身,係辣嘅,對我呢啲唔食得辣嚟講好驚喜!

未來漢堡  deluxe
肉醬意粉
2019-03-29
未來漢堡  deluxe
肉醬意粉
2019-06-16 520 浏览
今天想吃素的午餐,選擇了位於海港城內的新派素食餐廳-Green common. 餐廳裝潢時尚又光猛,設有零售食品部和用食區域。今天試一下新產品:Beyond burger curry rice未來漢堡咖喱飯$68這個未來漢堡咖喱飯就是選用了全素的未來漢堡扒配上日式咖喱汁。未來漢堡肉質鬆軟又juicy, 而且煎得甘香。咖喱汁有一點稠度,味道甜甜地,一點也不辣,拌以紅米飯,感覺健康又美味。Cappuccino $18這cappuccino 是用了杏仁奶冲調。咖啡味道甘口,沒有一般咖啡的奶香,口感比較薄身,感覺輕怡一些,味道還可以吧。估唔到素漢堡咖喱飯都幾好味,而且沒有正常漢堡咖喱飯咁油膩,絕對可以echo.

餐廳裝潢時尚又光猛,設有零售食品部和用食區域。

今天試一下新產品:
Beyond burger curry rice