2021-03-15 1647 浏览
今日這間店某D餐Openrice有外賣自取半價優惠,諗左一輪心大心細,我要左個「新肌肉藜麥沙律」🥗(亦是我首次選用Openrice 外賣自取🤣)。新肌肉個名咁騎呢,本來抱住試下既心態啦,第一次食黎講又幾驚喜喎,分開左兩個盒裝,醬汁另上。打開份量好足👍🏻。我仲叫左佢多醬,原來個醬好好味,花生醬味加醋味,幾開胃,同D素肉&豆腐&沙律幾夾😋。原價黎講就貴架($8X),我今次有半價外賣自取優惠,好抵。😂 會想再食!

2021-03-15
外卖自取
$42.5 (午餐)
  • 新肌肉藜麥沙律
2021-03-07 1434 浏览
因為有張$50coupon可以用🤣就決定食晚飯用咗佢🥣一大一細叫左一個豬扒意粉,一個小食+一杯野飲扣埋Coupon埋單$113豬扒意粉🍝茄汁味,意粉偏淋身味道好一般脆脆條夠熱夠脆味道偏咸
因為有張$50coupon可以用🤣
就決定食晚飯用咗佢🥣

一大一細
叫左一個豬扒意粉,一個小食+一杯野飲
扣埋Coupon埋單$113

豬扒意粉🍝茄汁味,意粉偏淋身
味道好一般

脆脆條夠熱夠脆
味道偏咸

2021-01-31 1825 浏览
Harbour city weekend lunchtime can get quite busy. So we decided to have vegetarian food (less popular choice perhaps?) and the casual dining concept was pretty welcoming. Ordered the laksa. It's not spicy so definitely suitable for most people. And I found it to be tastier than the burger (see burger review below). Would be good if it were served with more vegetables. Like the portion too - isn't overflowing with noodles. Very easy to finish the dish.The spam fries, unfortunately, was a bit har

香辣星洲喇沙

The spam fries, unfortunately, was a bit hard and dry. I have not tried similar vegetarian options before so I don't know if it's actually normal. Would not order this again.
新餐肉趣趣條

The burger is quite plain and dry. Of course beyond patty should not be compared to impossible patty. The taste, texture, bun were very average.
未來豬柳漢堡

Verdict: Vegetarian is definitely the way to go. I would recommend to try the laksa (and maybe other more Asian dishes?) In fact I came back a second time and had the laksa again.
2021-01-28 1437 浏览
與幾位好友相聚,順道到 Harbour City 取件。因為我曾說過想試一試新餐肉,好友S建議去Green Common ,我亦立即和議。於是相約在 Green Common 共進午餐。由於限聚令的關係,Green Common 安排我們分開兩張小枱坐,中間豎了塊白色板。位置很近門口,旁邊有素食產品的區域,感覺有點人來人往。好友本來想點咖喱豬扒飯,可惜餐牌上已變了烏冬,所以改為點韓瘋辣味雞柳意粉。而我因為不想吃即食麵,所以最後沒點新餐肉。朋友點的焗葡汁植物雞($79 / Gardein 植物雞。朋友走椒 )和未來熱狗腸雜菌炒意粉( $79 / Beyond sausage 植物熱狗腸 )先到。焗葡汁植物雞朋友說走椒,但來到連紅蘿蔔和蕃茄都自行走埋。非素食者的兩位朋友笑稱賣相好像去了大家樂,兩份的意粉都沒咬口似茶餐廳,有點失望。然後我點的芝脆焗豬扒意粉($78 / Omnipork 植物豬) 、朋友點的韓瘋辣味雞柳意粉($72 / heura 植物雞 ) 及 Happy Nuggets ($34 Alpha / 植物雞)到了。大家一看 Happy Nuggets 覺得很有趣,因為它的小盒

然後我點的芝脆焗豬扒意粉($78 / Omnipork 植物豬) 、朋友點的韓瘋辣味雞柳意粉($72 / heura 植物雞 ) 及 Happy Nuggets ($34 Alpha / 植物雞)到了。大家一看 Happy Nuggets 覺得很有趣,因為它的小盒子很像麥樂雞,吃下去口感香脆,配上醬汁很美味。

芝脆焗豬扒意粉和韓瘋辣味雞柳意粉賣相很好。素炸豬扒很鬆脆,意粉不會太淋,配上蕃茄汁實在不錯。值得推介!另外韓瘋辣味雞柳意粉香辣開胃,意粉夠咬口,亦見驚喜。餐後到素貨區買了些東西,對我來說也挺方便的。

總括來說,感覺食物質素參差,有些菜式賣相味道實在不錯,但有些菜式則麻麻。這方面真的需要改善一下,因為我們素食者特意和非素食朋友去素食餐廳,希望為他們帶來好的印象和素食體驗,這才能更好的推廣素食呢。
2021-01-28
經過尖沙咀見到新menu又係麻辣控當然要試下!🍜窩心酸辣粉($59) (🍚7.5/10) 推介❗️配料同一般酸辣粉好似而且粉量超多!有冬菇肉碎切條既蛋條同木耳,配料令整個酸辣粉口感度同juicy度滿分都幾夾,冬菇肉碎個汁中和左本身個辣度。總括個汁夠酸有少少麻辣好開胃,食開小辣嘅朋友都可以食到。薯粉係偏淋質地未可以稱上煙靭但好入味,每啖都掛到好多汁絕對吾會太乾,值得一試!🌶流口水雞($29) (🍚8/10) 推介❗️口感有d似雪到好實既雞肉而且比較凍身同硬身可能想模仿質感,份量雖然較少但口水汁好出色,雞肉入味夠哂麻辣比酸辣粉更濃味,味道真係好似真口水雞,加埋底個d青瓜一齊食既清新又可以減辣,可惜汁吾夠整體比較乾身,如果多d汁就好!🍝未來熱狗腸磨菇炒意粉($79) (🍚7/10)試過漢堡雞肉餐肉今次一於試埋未來熱狗腸!味道好似真熱狗腸。但可能因為始終係麵筋同佢想切得似真香腸係薄身一片片,口感就吾夠真既肉彈身。成個意粉係蕃茄汁有少少辣,值得讚既係蕃茄汁夠哂濃同真係好多🍅,每啖意粉都痴到好多汁,意粉煮到岩岩好磨菇都好入味,不錯都幾開胃!🍕菠蘿香辣植物雞薄餅6吋($62) (🍚7.5/10) 推介❗️
經過尖沙咀見到新menu又係麻辣控當然要試下!

🍜窩心酸辣粉($59) (🍚7.5/10) 推介❗️

🌶流口水雞($29) (🍚8/10) 推介❗️

🍝未來熱狗腸磨菇炒意粉($79) (🍚7/10)

🍕菠蘿香辣植物雞薄餅6吋($62) (🍚7.5/10)
推介❗️
6吋有4小塊,岩哂想試下又吾想太飽要留肚食其他野既朋友仔。薄餅邊烘得超鬆脆而薄餅身既麵包就好鬆軟,絕對吾係食完d包會好濟既感覺。上面既配料份量好多,酸甜菠蘿🍍配合蕃茄醬再加入味有少少辣既植物雞好出色,同平時夏威夷pizza味道好似但因為佢完全吾油膩同濟,味道好之餘仲比真pizza多左一份健康感!

🍗樂樂雞($34) (🍚8/10) 推介❗️
上次推介過今次Encore!新鮮炸起外脆內juicy分分鐘好味過真既麥樂雞,like  社交平台仲每人免費送3件,正!
  • 窩心酸辣粉
  • 菠蘿香辣植物雞薄餅
  • 樂樂雞
2020-11-09 1719 浏览
-大家知唔知最近好興「未來肉」呢?🤤食得多真肉,有時候都會膩左啲,想食番啲Light啲嘅野,但係好矛盾地又想有肉嘅感覺🤣如果你同我地一樣,咁Green Common餐單上有嘅野都應該啱你地口味啦😍尖沙咀依間環境幾闊落,坐得舒服又唔逼,經開海港城嘅就黎支持下啦🤩今次我地叫左個「焗豬扒意粉」!記住啦係意粉呀,我地開頭以為佢係飯🤣碟野黎到先發現佢係意粉!依個偽豬扒真係有驚喜呀,食落口感同真豬肉分別唔大,好真實,完完全全可以滿足我地依啲想食肉,又想減下肥嘅黑洞🤣最值得一讚係佢一啲都無真豬肉嘅油膩!面頭嘅素芝士我地比滿分呀,融左落啲意粉度,但完全無罪惡感🤣飲品方面,我地叫左杯熱絲「麥」奶茶☕️依杯奶茶用左燕麥奶去沖,口感非常滑同有幾濃嘅茶香,個人黎講好有特色,又適合腸道對鮮奶敏感嘅朋友仔😍Green Common嘅菜式水準比以前高,絕對推薦大家🤤我地都有網上Order佢啲食物架,係屋企自己整番熱,簡直方便又健康☺️!

芝脆焗豬扒意粉
芝脆焗豬扒意粉
2020-10-12 1871 浏览
由於成日食Green common嘅關係,今次決定唔食最鍾意嘅Beyond meat burger系列,想試吓食佢嘅意粉。焗葡汁植物雞意粉個賣相真係好一般😅😅😅,但食落去嘅味道其實都唔算太差。意粉軟硬度適中,葡汁嘅味道都幾出,大量嘅葡汁掩蓋左下面豐富嘅蔬菜, Menu見到嘅蔬菜其實都有,只不過係擺盆嘅次序掉轉咗,如果係林左個醬汁先放啲蔬菜喺面,個賣相未至於咁差😅 植物雞口感似中菜入面會見到嘅素肉。食完今餐之後,我諗以後泥食的話,都係叫返Beyond meat burger系列會比較穩陣😂😂😂

焗葡汁植物雞意粉

2020-09-21 1832 浏览
經常聽到人哋講未來肉,今日第一次食,完全非常有驚喜👍👍環境都算係坐得舒服 ,間隔夠寬送 兩個女仔食兩個主菜一個小食 完全夠食 而且都係食得飽🤭直接再食多幾次💗佢嘅肉質口感真係好真實 完全可以滿足想食肉,有想減肥嘅時候去食沙律🥗用料新鮮 口感fresh ➕埋佢嘅柚子醬,絕佳配搭☺️我覺得佢嘅仿肉係最特別,口感真係同真係真肉冇咩分別 真係有🐷味🤭但一定唔會有肉本身嘅油膩味道或口感。*麥樂雞*真係有雞味🤭口感真係真係超級似
經常聽到人哋講未來肉,今日第一次食,完全非常有驚喜👍👍
環境都算係坐得舒服 ,間隔夠寬送

*麥樂雞*真係有雞味🤭口感真係真係超級似

2020-09-13 1792 浏览
因為海港城coupon最後一日有效期,所以試了呢間平時唔會特別揀的素食餐廳,嚟個Green Saturday Dinner。食左超多嘢食😋未來漢堡🍔未來熱狗腸青提pizza🍕照燒汁牛肉薯仔可樂餅🍘茄醬肉丸🍖樂樂雞🍗紅油抄手🥟紅豆冰🍹試完未來肉的多款菜式,覺得未來肉的賣相和口感都跟真的肉類很相似。味道方面雖然沒有真肉的濃郁肉味(特別是仿牛肉),但調合各種菜式調味,味道不錯。另外,因為是純素食,連芝士都是素的,大大減低罪惡感,適合為食又想食肉又要怕肥的人,可以過口癮之除亦是比較健康。

食左超多嘢食😋

樂樂雞🍗

紅油抄手🥟

紅豆冰🍹

2020-09-09 1290 浏览
餐餐都做食肉獸,久唔久要‘素’一餐。放寬晚市堂食,即嚟呢度素一素。未來黑椒漢堡加配薯條每次都會叫‘未來漢堡‘,完全唔覺佢唔係肉!個醬汁配得好好味,同平時食牛肉漢堡啲醬汁一樣嘅,但唔會太濃。薯條係見到薯皮,感覺唔係機械式製造,唔似係一般快餐店嗰啲。呢個比較脆同粗身啲。韓瘋辣味雞柳意粉泡菜味好濃,辣辣的,正呀。‘雞肉’應該係豆製品,唔‘鞋’口,青檸菠蘿梳打飲品選擇都唔少,唔止得咖啡檸茶。呢個凍飲,配埋漢堡,唔錯。

未來黑椒漢堡加配薯條

韓瘋辣味雞柳意粉

青檸菠蘿梳打
飲品選擇都唔少,唔止得咖啡檸茶。呢個凍飲,配埋漢堡,唔錯。
2020-08-01 2177 浏览
三月頭有陣子茹素,見GreenCommon環境幾乾淨,又有傳說中用未來素肉整既未來漢堡,就約左朋友黎體驗一餐【未來純素】。餐牌上有清晰標出蛋奶素、純素、五辛、辣味等標識,對素食者來說相當體貼。見有二人套餐,估計三個女仔都夠食,就叫了一set,加配飲品和純素芝士餅。雜菜沙律🥗上菜速度超快,唯質素一般,配料敷衍。建議切成大小合口的菜,先至似返沙律而非半成品。🍄是日餐湯:松露蘑菇濃湯,湯身濃稠,蘑菇足料,但沒有松露味,中中地。茄醬膳良肉丸🍡第一次試特製素肉丸,口感奇特,不像肉丸也不像麵筋豆卜,有點似橡膠子彈,爽口但不彈牙。如果不叫它肉丸,我絕不會聯想到任何已知的肉食或素食,相信是全香港人都未體驗過的新奇感覺。未來漢堡🍔估唔到,素肉漢堡好食過出面一水真肉漢堡!樣子看似塌皮,但麵包鬆軟香不乾癟,咬落滿口充斥牛油和芝麻香味,第一印象就好滿足~戲肉當然是香煎肉餅,濕潤多汁夠香夠味,「肉質」紮實,甚至有食到少少半肥瘦的感覺。老實講,同雞肉餅無咩分別。仲想要多d肉味?有請菌菇家族上場:松露醬扮足煙燻烤肉味,煎滑子菇又貢獻多一份氨基酸的鮮美。純素芝士很真,鹹香奶味真到不行,令本芝士狂人也心悅誠服。配菜的蕃

1933 浏览

雜菜沙律

雜菜沙律🥗

蘑菇濃湯

茄醬膳良肉丸

茄醬膳良肉丸🍡

未來漢堡

未來漢堡🍔
純素芝士很真,鹹香奶味真到不行,令本芝士狂人也心悅誠服。
配菜的蕃茄做成沙沙口感的番茄莎莎醬(繞口令XD)而用香氣更濃的火箭菜代替一般生菜的角色,這點實在聰明,對味✅
所以,未來漢堡點解咁打得?我認為是勝在調味,用多重醬汁和香味蔬菜組成的複合香氣來模擬肉食豐富濃厚的滋味,食材搭配和烹調也畀足心機。全場最佳,當得招牌 👏

PS:漢堡最好味都係趁熱食,外賣風味恐要大打折扣。

未來熱狗腸無花果薄餅

未來熱狗腸無花果薄餅8’’🍕
新奇的鹹甜口味,算是有驚喜。以甘甜綿軟的無花果代替番茄入饌,用在Pizza上意外和諧,而糯米扮成的軟溜芝士真係拉到絲!有咬口之餘更添一陣誘人米香。
可惜佢主打係獨家素肉腸,雖然都幾香口,但若捨得將素肉腸換成爽脆的乾煎杏鮑菇,咁就真係有大廚風味。
缺點有二:厚麵餅徹底不行❌青瓜絲太粗長,非現刨、失卻爽脆,令到成件薄餅口感腩jiejie,未夠過癮。

巴西莓茶

巴西莓茶☕️
唯一印象:淡。

泡沫杏仁奶

泡沫杏仁奶🥛
表面鋪滿綿密泡沫,輕巧又有趣,可惜米漿太多,杏仁味不夠濃,整體結果淡而無味,不加糖的話味道很不服貼。

港式絲麥奶茶

絲麥奶茶🍵
這杯燕麥奶沏的絲麥奶茶攞出去也鬥得過!淡淡的燕麥香,絲滑觸感渾然天成,韻味猶勝一般茶記奶茶。後韻那異軍突起的苦甘really classical,值得奶茶控銘記在心。
與泡沫杏仁奶不同,絲麥奶茶毋須加糖,單飲風味更佳。

草莓芝士餅
草莓純素芝士餅🍰
草莓味不夠香,顏色又淡,給人感覺果蓉落得太少。食落口是明顯的椰子油+堅果味,雖然健康,但欠缺層次,只吃得出甜+些許詭異的鹹味???口感粉、沙、糙,總之不像芝士,改叫慕斯餅倒比較合乎直覺。

食完在店裡逛一圈,買了純素椰菜花手指脆條,幾好味。

綜上所述,這間店大概是走平民快餐連鎖路線,吸引從肉食過渡到純素、預算又有限的初心素食者,或者無肉不歡、偶為健康而來的嚐鮮客,所以做素肉料理有心機過料理蔬菜,吃完不如預想中清爽。不過佢既招牌未來漢堡的確砌得很正,值得真肉漢堡店黎取下經😏🤟🏻
2020-03-09
未來漢堡
未來熱狗腸無花果薄餅
港式絲麥奶茶
2020-06-18 1285 浏览
最近做緊低醣飲食,所以揀餐廳盡量都揀有低gi 食物/ 沙律平日中午都有唔少人黎green common因為要用coupon, 所以叫左個super bowl, cappccino 同cake依個係用藜麥代替飯,岩哂行生酮或者低醣佢有比個柚子醬調味,等味道無甘齋溝埋哂真係幾好食,但叫得七色,面頭明顯得六色,而且藍莓仲特別少,但所有配菜都好fresh,溝埋一齊好match咖啡轉左oatmeal, 多左陣燕麥香,但本身啡底一般~純素cake 有兩款,一款原味,一款berryberry 無哂,揀左原味,佢隻cheese 味係br平時完全唔同,應該係素既關係質素唔似cake~~似greek乳酪質地,而且偏甜,希望佢用代糖之類啦,如果唔係真係糖份太高啦!第一次純素體驗都ok, 個bowl 其實真係唔錯!
最近做緊低醣飲食,所以揀餐廳盡量都揀有低gi 食物/ 沙律

平日中午都有唔少人黎green common

七色藜麥超級碗

依個係用藜麥代替飯,岩哂行生酮或者低醣

佢有比個柚子醬調味,等味道無甘齋

cappuccino

咖啡轉左oatmeal, 多左陣燕麥香,但本身啡底一般~

純素new  york  cheese  cake

純素cake 有兩款,一款原味,一款berry

質素唔似cake~~似greek乳酪質地,而且偏甜
,希望佢用代糖之類啦,如果唔係真係糖份太高啦!

第一次純素體驗都ok, 個bowl 其實真係唔錯!
2020-06-12
七色藜麥超級碗
2020-06-07 952 浏览
🥬素漢堡🍔素熱狗🌭️前排係Instagram睇佢哋個page見到有優惠!可以用半價就嘆到佢哋嘅素Burger同埋熱狗😀即刻捉緊優惠期嘅尾巴出去嘆返個!今次就去咗尖沙咀分店食,因為過咗Lunch Time,所以都無乜人食【未來豬柳漢堡】隻包同麥當當嘅豬柳漢堡係一樣嘅!當然入面嘅肉就係未來肉啦!食落同食真肉無乜分別,配菜亦相當豐富飽滿,睇落好新鮮👍🏻👍🏻好好食!【未來熱狗】未來肉整嘅香腸都好好少,比食真肉腸少咗分油膩感🥰小小茄汁同埋芥末醬做調味已經勁好食!
🥬素漢堡🍔素熱狗🌭️
即刻捉緊優惠期嘅尾巴出去嘆返個!
【未來豬柳漢堡】
隻包同麥當當嘅豬柳漢堡係一樣嘅!
當然入面嘅肉就係未來肉啦!

【未來熱狗】
2020-06-01 1060 浏览
其實已經食過呢間好幾次,素食漢堡每次都係必點之選。今次假日黎到,形式轉左,需要係外面拎飛進入餐廳。🎟-一行三人黎到!發現餐牌同上幾次都有唔同,不得不驚嘆佢地轉新menu之快!好彩個burger一直都在!🥁🎷🎺-未來漢堡Plus🍔🥑 $108-每次必點最豐富配料既漢堡Plus,配料包括有:未來牛肉漢堡扒🐂、切片牛油果🥑、素芝士🧀、蕃茄🍅、生菜🥬。未來牛肉扒煎到非常香口,味道食落好似肉,唔會一味調味粉味💚素芝士味道無芝士咁濃,質地都麻麻地似,但就可以令口感更豐富🧀,而牛油果需要只有幾塊,但熟到啱啱好,食落好creamy🤤🤤🤤新豬肉排椒麻涼麵🥩$68-大驚喜!!呢個新豬肉排非常出色🥩,入面口感好似肉,食得出有少少芋頭蓉,炸得超級香脆,仲要勁大件!個涼麵食落都好出色🍜,食到有椒麻同辣椒油🌶️,麵都算多,抵食🤤!未來熱狗腸青提薄餅8吋🍕$89-❌💢❌💢❌💢食物災難!!!千其唔好叫,啡色既未來熱狗腸🌭️非常不討好,配搭上有毛既紅莓🍓、切左片既青提🍇、加上芝士🧀同沙律醬。。。完全搞唔掂好奇怪💢❌💢❌💢❌樂樂雞$18- 5件🐥(配蜜糖芥末醬🍯)-估唔到佢包裝會咁有心會扮到咁似🤤味道都幾似,肉質好似,家母大
未來漢堡Plus🍔🥑 $108

新豬肉排椒麻涼麵🥩$68

未來熱狗腸青提薄餅8吋🍕$89

樂樂雞$18- 5件🐥(配蜜糖芥末醬🍯)
估唔到佢包裝會咁有心會扮到咁似🤤味道都幾似,肉質好似,家母大讚呢個醬唔會太甜同麥記果隻唔同好特別😆
  • 未來漢堡Plus
  • 新豬肉椒麻涼麵
2020-06-01 468 浏览
食素嘅朋友應該對呢間餐廳唔陌生😚 呢度主打純素肉🍗 有特色之餘性價比又高,好想黎試埋其他野食😆-🥗未來漢堡Deluxe🍔一睇個餐牌就決定要叫返個素肉burger黎try try佢😋 呢款配料有未來漢堡扒、火箭菜、同蕃茄,仲加咗蘑菇同秘製黑松露醬🧆 即刻將個burger昇華左😍 如果有多啲醬就仲正🤤 講返個主角素肉漢堡扒,肉味唔算好重但係都有八成似,真係呃得下人🤪不過就有少少乾,好彩有個醬balance返😋 上碟嗰陣幫你切開一半方便同朋友share,好細心呢😚-評分:8.5/10價錢:$98-🍅膳良肉醬意粉🍝碟意粉嘅肉醬其實係用咗植物肉omnipork,不過唔講真係唔覺!好神奇😱 食呢個真係超級冇罪惡感🤪 佢嘅茄醬做得好出色!酸酸甜甜食落一啲都唔膩,japjap聲就食晒成碟🤤 分量方面一啲都唔吝嗇,食到尾仲有好多肉醬淨,好抵食呀😆 -評分:9/10價錢:$74-📍Green Common 旺角📍nkk
🥗未來漢堡Deluxe🍔
評分:8.5/10