我真係好中意食花生醬~~今次終於試左呢間既花生醬法國硬包<$9>想試佢好內,因為佢個賣相唔錯加上上次o係日本見到好多bakery都有,食過都唔錯,因為花生醬係新鮮d自己make!佢d花生醬比花生bun果d甜d~~但有花生粒~~~幾好食,有口感,又唔太多粒粒!!!個包硬硬地,幾好咬呀~~~overall,佢d包的確貴,但係真係好食~~~~同panash一樣值得一試!
我真係好中意食花生醬~~

今次終於試左呢間既花生醬法國硬包<$9>

個包硬硬地,幾好咬呀~~~

2007-08-13 4 浏览
我寫的是尖沙咀海港城citysuper分店!食完個大大既veggie burger, 一定唔會少o左佢- 合桃包, $8, 今次買個細既, 咁可以揀多一個細法包, $5, 前者唔駛再講, 喜歡合桃既你, 一定唔可以錯過, 但個細法包, 我今朝焗完就覺得唔係太特別, 下次要試下個玄米包先, 想像唔到個味會係點既, 好玄呀!
我寫的是尖沙咀海港城citysuper分店!
2007-06-12 3 浏览
每次逛city super,都會來這間麵包店轉一圈。因為她的麵包排得整整齊齊,又特別精緻,就像一件件精品一樣,叫人流連忘返。這次來買了一個朱古力冬甩,size小小的,卻有三重口感!面層是朱古力粉,皮呢,是煙韌非常,最驚喜的是皮內有朱古力漿!而且是一咬便如泉水般湧出,真的美味極了!美味的東西終有缺點的,就是大部分麵包都頗貴,看來還是偶一為之罷了!
2007-05-16
雖然經常會逛city supper,但幫襯裡頭這間bakery真的少之又少事實上這裡總是客似雲來的,付錢經常要排長龍。香氣四溢的包點吸引一個又一個客人進來看看,歐陸式日本化的格局在香港顯得不同凡響,麵包一個個齊整的排在籐籃上,外表非常的精緻討好。唯一叫人倒胃口的是比一般貴兩至三倍價錢,不過對大部香港人來說也不要緊吧連這時只幫襯過三次,對上一次幫襯已是去年了。那時買過中東袋包和肉桂卷。中東袋包($7)以麥粉搓成,做得太薄失去了口感,味道"天然",本來就吃不過,用來釀入餡料吃才較美味。肉桂卷($15)比M記的漢堡包還要大,焗製前曬上糖霜令麵包閃閃發亮。那時我是早上買的,可能是隔夜貨,凍冰冰硬梆梆的,肉桂香也飄不出來,不好吃,所以好一段日子也沒再來過近來發現這裡有些造型非常可愛的麵包,有烏龜有小豬小蟹,讓我終於再來幫襯。買了朱古力冬甩($6)、富士蘋果冬甩($10)和那個小豬模樣的麵包。小豬包還未吃,兩個冬甩完全是兩回事。朱古力冬甩大概是一般市面的"麻糬波波"大小,表面充分沾上了純可可粉,像chocolate truffle那樣高貴。冬甩做得又薄又in-un,可能是用木薯粉做的。一咬下去內裡

近來發現這裡有些造型非常可愛的麵包,有烏龜有小豬小蟹,讓我終於再來幫襯。買了朱古力冬甩($6)、富士蘋果冬甩($10)和那個小豬模樣的麵包。小豬包還未吃,兩個冬甩完全是兩回事。朱古力冬甩大概是一般市面的"麻糬波波"大小,表面充分沾上了純可可粉,像chocolate truffle那樣高貴。冬甩做得又薄又in-un,可能是用木薯粉做的。一咬下去內裡的朱古力漿就流出來,濃度像煉奶,可可味也算香,好吃,不過$6一小粒有點貴。富士蘋果冬甩像女孩子的手掌大,像肉桂卷那樣捲成一個圓形,當中捲入了以糖水煮過的蘋果粒,腍得來卻沒有煮爛,煮得剛好。冬甩很鬆軟,雖然放涼了,吃的時候還有一陣陣肉桂香滲出。表面灑上砂糖,口感像糖沙翁,是令我覺得最impressed的作品

期待試這裡其他的包品
2007-03-07 5 浏览
一直都覺得little mermaid D 面飽好貴,今日見病後初瘉,又早放工,就要好好獎勵o下自己,買o左一個朱古力冬甩同一個芝士雜菜角,冬甩表面有一層朱古力粉、入面係好係糯米粉咁o既皮,個餡係古古力漿,好好味,又唔會太甜。而芝士雜菜角係好薄o既皮,包住好多芝士同雜菜,個皮薄薄脆脆好正,d餡又香,仲暖暖地。兩款o既texture 都係非一般面飽o既texture﹗好味﹗
係沙田食完飯, 行過黎當消化順便買少少麵包聽朝當早餐! 行左一個圈都揀唔到, 結果都係買左四塊北海道方包, $14, 今朝分兩次食哂, 軟熟, 唔錯, 不過太貴! 我諗係平時一袋方包既三分一! P.S. 我見佢切左南瓜鬆餅試食....可惜唔合格, 因為太鬆啦!

2007-02-02 10 浏览
見佢Just baked, 應該都會好味ge.圓卜卜的外型, 中間有個"loan" 放o左d餡.先係個飽, 佢真係好"un", 但照計出爐飽應該好軟ga ma, 係真係熱ga, 但太"un"la, 再大個d真係會食到牙都軟ar.佢個餡係同平日o個d唔同ge, 唔會一"pat pat" gum,白汁有西蘭花蓉, 雞肉都算嫰la, 但個人認為佢收得依個價咁都係應該lor.依個飽真係唔值ar.
見佢Just baked, 應該都會好味ge.
圓卜卜的外型, 中間有個"loan" 放o左d餡.
依個飽真係唔值ar.
2007-01-19 11 浏览
佢d包真係好貴lor, 但係都好味道.首先係鴨胸什椒薄餅, 佢完全係好味過pizza hut, 細細個每一寸都照滿餡, 鴨胸好好味, 什椒好多汁, 有紅椒,黃椒, 令到個pizza juicy好多. 芝士味十足, 邊有少少脆, 不過熱d會好味d~~另外係北海道包, 比A-1o個個好好多, 因為A-1o個個皮太硬la又太甜, 依個皮比較cookie一d, 不過可以再厚少少, 包身有牛奶味, ok wor~~~~~又想try佢其他包tim, hehe, 不過真係貴wor.
佢d包真係好貴lor, 但係都好味道.
又想try佢其他包tim, hehe, 不過真係貴wor.
2007-01-01 9 浏览
31.12.2006 (Sun)行開CitySuper,見到喱間麵包舖好多人係到揀麵包,於是走埋去望!我男朋友咁又話有少少肚餓,於是買個麵包試,一望就俾個Tuna Roll吸引住。Tuna Roll上有個牌寫住Just made,於是就揀佢。一個麵包要成$16,真係要試清楚,個麵包熱就唔係好熱,但個包真係好香脆鬆軟,配上吞拿魚醬真係超正,唯一要彈就係吞拿魚醬份量真係少。由於個Tuna Roll面頭有的沙律醬,店員好細心咁用張牛油紙包住先入袋,抵讚!
31.12.2006 (Sun)

(非会员)
2006-07-15 0 浏览
正所謂輸錢皆因贏錢起,我會去買幾次的面包都是因為在頭一次去買時吃了一個just made的熱熱面包,但之後去的咁多次所選的just made面包都是凍冰冰的,好像被just made呢個字騙左咁,究竟佢地會放幾耐先至算仲係just made呢?仲要係15元一個的面包添﹗
2006-04-18 7 浏览
呢個包既size, 其實比一般既菠蘿包還要大, 但唔知點解會叫「迷你」!第一啖, 當然先咬到麵包, 口感有點煙韌, 一點都唔油, 係好既! 內裡既芝士有黃色, 又有橙色, 係未用左兩種芝士呢? 芝士既份量真係好多, 而味道真係好原本既芝士味, 唔覺有添加其他既味道! 呢個芝士包真係好好味, 芝士份量又多至可以滿足我呢個喜愛芝士既人, 不過, $16一個麵包, 真係有點貴, 能夠食一次已經開心了!
2006-02-14 6 浏览
買了意大利奶凍($12),有牛奶味,個人較喜歡統一鮮奶酪之類的幼滑口感,現在像牛奶味的喱。蒜山忌廉麵包($10),原本不打算買,剛剛出爐勿失良機,蒜頭味不濃正合我意,忌廉心軟滑,十元一塊麵包昂貴一些。巧克力冬甩($6)和炸芝士蛋糕($8)永遠是熱食最好,可是通常買得到的都不會太熱。
2006-02-04 11 浏览
放工路過買了兩個飽作之後的早餐,要了一個餡角(內有番茄醬和紅椒等)和芝士火腿pizza包。個人比較喜歡pizza包多點,夠cheesey。餡角包就麻麻地。連價錢考慮,還是給個中立好了。PS 得一個收銀機,碰巧旺的時段也要等好一回兒。

PS 得一個收銀機,碰巧旺的時段也要等好一回兒。
2006-01-22 2 浏览
與友人路經此地, 被一眾外表新奇的麵包迷住, 細看價錢牌, 還讓人無端產生虛榮感! 一口氣買了三個包包, 分別是蘋果蛋糕、香橙冬甩、芝士撻.蘋果蛋糕分明是麵包, 不知何解叫蛋糕, 不過勝在味道清新(必須比其他濃味麵包先吃). 香橙冬甩本身很甜, 上面的橙皮絲, 苦苦澀澀的不知為何讓它變得更加甜, 很神奇. 芝士撻也不錯, 雖然芝士應該不是好貨, 但芝士焗焦了總是好吃的.價錢不記得了, 大概是每個$12吧.
價錢不記得了, 大概是每個$12吧.