GREEN

一向都十分喜歡粉紅色,知道Green有這個粉紅色主題的下午茶,當然要拉埋都是粉紅色控的好朋友去食!☺️份量很多,兩個女仔其實唔係太食得晒,但影相真的一流!全部甜品都又精緻又甜美☺️💫鬆餅:很貼心的有三種醬料,士多啤梨果醬、奶油和朱古力醬❤️醬料都是一整瓶的上桌,絕不欺場☺️鬆餅十分重牛油味,很實在的感覺!如果做得鬆化一點會更好,所以我吃了一個已夠了~💫鹹點:我最最最欣賞的是吞拿魚刺身薯仔沙律,很香的薯仔味,軟滑的口感,加上吞拿魚刺身是特別的~然後三文魚醬配餅乾也很好吃,鹹鹹香香的三文魚醬,給人精神為之一振的感覺!😊💫甜點:一上桌時十分精美,用玻璃罩著粉紅玫瑰及粉紅色系列的甜品,超吸睛!😍侍應很好地給我們先拍照,後再幫我們拿起玻璃瓶,以免打破😆士多啤梨配士多啤梨朱古力脆皮最好食!士多啤梨超甜,吃完整粒很有幸福的感覺!☺️ 其他甜點都是很美,不過太甜了吃不下所有🙈🙈🙈另外,穿著粉紅色或配戴粉紅色飾物的,都會送粉紅西柚cocktail一杯,我喜歡這杯酸酸甜甜的雞尾酒☺️其實下午茶還有Haagandaz飲食雪糕,都有6款味道任選,很開心的😋不過我們不敢吃太多了~如果愛拍照的朋友,應該會影相影到停不了;但是
一向都十分喜歡粉紅色,
知道Green有這個粉紅色主題的下午茶,
當然要拉埋都是粉紅色控的好朋友去食!☺️

份量很多,兩個女仔其實唔係太食得晒,
但影相真的一流!全部甜品都又精緻又甜美☺️

如果愛拍照的朋友,應該會影相影到停不了;但是如果不愛甜食的朋友,應該會吃不完整個下午茶餐的😝
2018-10-06 546 浏览
上網見到粉紅色的下午茶見咁靚就同個姊妹黎試一試記住呢到訂位係要落訂金既,唔落訂金就訂唔到位架啦間酒店位置都偏遠,但都易搵而間餐廳坐位都坐得舒服粉紅色既下午茶餐牌餐牌都有寫著粉紅色既食客都會免費一杯無酒精既雞尾酒價錢都唔算貴既我地係為左粉紅色而黎就梗係著粉紅色襯衫啦見圖都送左杯無酒精雞尾酒比我地既杯酒超好飲雖然佢所有食物都粉紅色為主,不過有少少失望既係裝飾唔夠粉紅令到所有野都唔算粉紅色如果佢可以好似我張圖3咁就真係完美可以將放食物既黑底板變成粉紅色底板或者放張粉紅色枱布效果都一樣靚而個玻璃樽係會轉非常美麗而食物方面,無論甜點定鹹點都唔錯最記得佢既朱古力鬆餅好好食紅菜汁醃三文魚士多啤梨玫瑰奶凍都好食最後仲有Haagen-dazs 雪糕任食
上網見到粉紅色的下午茶見咁靚就同個姊妹黎試一試
記住呢到訂位係要落訂金既,唔落訂金就訂唔到位架啦
間酒店位置都偏遠,但都易搵
而間餐廳坐位都坐得舒服

如果佢可以好似我張圖3咁就真係完美
可以將放食物既黑底板變成粉紅色底板
或者放張粉紅色枱布效果都一樣靚
而個玻璃樽係會轉非常美麗

而食物方面,無論甜點定鹹點都唔錯
最記得佢既朱古力鬆餅好好食
紅菜汁醃三文魚
士多啤梨玫瑰奶凍都好食

最後仲有Haagen-dazs 雪糕任食
  • Afternoon tea set for two
2018-10-03 484 浏览
機會難逢,難得澳洲、美國都回來,還有加一個澳門的😘😘😘約約約終於定到日期四方八面的同學回歸聚一聚,選了唯港薈的下午茶。3点到,要排隊入場,星期六下午全場滿坐,我們是提早個多月預訂坐位,前一天要加位已經加不到了。準時入坐,因為滿坐了,我們只好7個人坐6人坐位,還可以,我們個了比較少。是不是因為是學校酒店,服務水平是比較好的,印象深刻是服務員主動拍照,看他的熟練情度,確是日子有功。食物和飲品上,先先是叫了飲品,食物要三点半後才陸續送上,飲品有十幾款茶和六款左右咖啡,食物有咸点,甜点,擺相有心思,甜点在旋轉玻璃罩,全粉紅色,當天如果是穿粉紅色衫,還可以有一柸粉紅色無酒精飲品,就任食Haagen Dazs雪糕就有6款,試哂都好飽呢!
機會難逢,難得澳洲、美國都回來,還有加一個澳門的😘😘😘
2018-09-29
2018-10-03 345 浏览
好友Hungry Bear收到風Hotel ICON推出咗一個少女心爆棚既粉紅色主題下午茶呀,早就約好一齊着埋粉紅色衫去食Tea兼打卡影靚相,Licca都唔例外添😜今次呢個Pink Sensation AfternoonTea 係為響應香港遺傳性乳癌家族資料庫 「粉紅甜品2018」及提高公眾對乳癌的關注而設計既,最驚喜係所有穿著粉紅色服飾👚惠顧呢套下午茶既食客都可以免費獲得蜜桃粉紅既cocktail一杯架!🍸 💖閃燈玻璃旋轉座入面既粉紅色甜點全部都好似小擺設一樣咁精緻咁靚,論賣相真係冇得輸!💯🍬甜點:士多啤梨玫瑰奶凍、紅桑子玫瑰泡芙、士多啤梨玫瑰橘子小天鵝蛋糕、白朱古力玫瑰法式小圓餅、朱古力士多啤梨、紅莓手提包👭我同Hungry Bear都覺得今次嘅甜點做得非常好,賣相精緻又唔會甜到膩,最鍾情紅莓手提包!粉紅朱古力脆皮包住清新既紅莓慕絲係令人回味嘅,小天鵝造型嘅杯子蛋糕真係超級可愛,有啲唔捨得食落肚呢💕🥪鹹點:紅菜汁醃三文魚、鮮蝦沙律多士、敏魚籽醬、胡椒牛肉三文治、蜜糖火腿菠蘿串本身我就特別鍾意食鹹點🤤所以我覺得樣樣都好好食呀😋當然唔少得最基本既英式傳統及朱古力鬆餅,配奶油忌廉、果醬,

本身我就特別鍾意食鹹點🤤所以我覺得樣樣都好好食呀😋

當然唔少得最基本既英式傳統及朱古力鬆餅,配奶油忌廉、果醬,同無限量供應既六款粉紅色 Häagen-Dazs 雪糕啦💕今次呢個Pink Sensation AfternoonTea 真係令我非常之滿足,期間限定至11月30號咋🎀各位鍾意粉紅色嘅JM千祈唔好錯過啦🎀
2018-09-24
下午茶
今次的afternoon tea真是太吸引了! 整個下午茶都是粉紅色做主題,充滿少女心! 如果客人穿著粉紅色衣服,還會免費多一杯特飲(在場男女老友都穿著粉紅色衣服,整個環境都粉嫩粉嫩呢~)而且haagen-dazs雪糕任食(共6款)!! 點可以唔去呢!甜點: 粉紅甜點用透明玻璃罩罩住,加上LED燈,和電子轉盤,整個粉紅甜品在你面前閃閃轉動,太夢幻了! 除了美觀,味道也一流! 我最喜歡是紅苺手提包,除了外形可愛之外,草苺朱古力外層包著紅莓爆炸糖,甜而不漏。士多啤梨奶凍也非常好味,好creamy。另外還有新鮮士多啤梨,外層也包著草莓朱古力,很清甜多汁,好想食多幾粒呢~嘻嘻~還有macaroon,泡芙都是女生的至愛呢~鹹點: 鹹點方面也不輸蝕。有紅菜汁醃三文魚薯仔沙律,鮮蝦沙律多士,串燒,三文治,還有我最喜歡的魚子醬配黑魚春。我和朋友都食到讚不絕口! 一件都冇剩!最後來杯自家製檸檬汁,so refreshing!

最後來杯自家製檸檬汁,so refreshing!

2018-09-04 908 浏览
是日同事請食飯黎到Hotel Icon第一次食Green之前淨係食過buffet同天外天Green環境幾好最重要係唔多人由1230坐低到1415走人都冇full過坐得舒服可以傾下計238+10%starter+main+dessert+drinks+coffee tea價錢ok, 不過野食一般......seafood risotto完全冇味得黎個sauce又唔creamy, 米中間係硬既下次都係會食番buffet
是日同事請食飯

黎到Hotel Icon第一次食Green
之前淨係食過buffet同天外天

Green環境幾好

最重要係唔多人
由1230坐低到1415走人都冇full過
坐得舒服可以傾下計

238+10%
價錢ok, 不過野食一般......

下次都係會食番buffet
2018-08-31 763 浏览
在紅磡地鐵站經過天橋左邊第一個樓梯就,到Hotel icon, 一進入門口,就見到位於lobby 既Green 餐廳.. .位於餐廳旁邊有一大個室內垂直花園.. 樓底十分高。Green 比較出名的是tea time, 但今次我地就試食lunch set 時段。.Lunch set 可以有兩樣選擇:$198 - 前菜或甜品&主食&飲品 / $238 - 4樣有齊晒😆.點餐後每枱會先送上一盤面包,入面有三款不同既麵包、三款都各有特色好好味😚 .因為我地剛好有4人,所以我地嗌佐四款唔同既前菜分享。泰式雞翼:雖然好似平平無奇,但食落有味道濃郁既香茅味,骨跟肉都好易分開,一口就可以將肉撕掉煙三文魚配麥包 : 煙三文魚味道同口感都正常.. 不過不失,但不得不說麥包既口感非常好,襯搭煙三文原來係絕配黎🙈湯同沙拉都不過不失🤤.主菜方面,因為個個都是愛牛者,所以點了三份牛扒,一份白汁煙肉意大利粉。.牛扒(5成熟)既口感一般,比較un,好難切,切完放入口都好難咀嚼,感覺唔止五成熟,口感一般而且味道比較乾身,但仍然食到牛既味道。.甜品簡佐芒果味😚 賣相非常精緻.. 一口品嚐,有淡淡芒果味,小小既果凍奶酪酸
在紅磡地鐵站經過天橋左邊第一個樓梯
因為我地剛好有4人,所以我地嗌佐四款唔同既前菜分享。
前菜  -  雞翼

前菜  -  煙三文魚

湯同沙拉都不過不失🤤
Steak

Steak

甜品簡佐芒果味😚 賣相非常精緻.. 一口品嚐,有淡淡芒果味,小小既果凍奶酪酸味.. 甜度適中,非常好🙈
Dessert

飲品方面有得選擇白酒紅酒,我地簡佐鮮柞果汁,好濃郁既味道。
總結黎講,雖然環境同裝潢都好好,但依個價錢既水凖有啲失望,感覺都係比較適合商務用途既餐廳,可能tea time 會更好。
前菜  -  煙三文魚
2018-08-23 659 浏览
話說今日見天氣不錯,就行遠少少去尖東食個Business Lunch之前試過呢度好出名既Afternoon Tea,念念不忘日光下既無限高樓底用餐環境⛅今次黎walk in 試試express lunch感覺係。。好平平。。😵2道菜既午餐包1杯果汁,1個前菜,1個主菜同1杯咖啡或茶先黎既麵包係幾吸引既,看似好鬆軟,但正想撕開咬一口時,先嚐既朋友發現入面係有芝士(?)的😰事先未有人介紹返。。只能眼白白睇住朋友享受埋我揀既係辣八爪魚配粟米,八爪魚好爽好甜但唔辣😌不過都清新開胃既~反而朋友點既是日羅宋湯就略嫌清淡了一點~而我地點既主菜:一魚🐟一豬🐷魚係"本地SeaBass",配牛油汁同薯蓉係香既,如果可以再熱啲同滑啲會更好。。至於朋友既"美國黑豬"。。係失望既,朋友一刀切下,小聲驚呼:"噢好似雞胸咁乾"😣,轉試另一舊。。未熟😵😵😵雖然餐廳好有善地俾我地換個意粉,但係意粉一黎到。。。。。。。。好水好水好水。。不甘心查一查谷歌,Shrimp Fra Diavolo應該係濃多一點點的。。。。。😔或許下次還是來嘆afternoon tea or happy hour 比較好😣
話說今日見天氣不錯,
就行遠少少去尖東食個Business Lunch

之前試過呢度好出名既Afternoon Tea,
念念不忘日光下既無限高樓底用餐環境⛅

今次黎walk in 試試express lunch
感覺係。。好平平。。😵
2道菜既午餐包1杯果汁,1個前菜,1個主菜同1杯咖啡或茶
先黎既麵包係幾吸引既,看似好鬆軟,
但正想撕開咬一口時,先嚐既朋友發現入面係有芝士(?)的😰
事先未有人介紹返。。只能眼白白睇住朋友享受埋

反而朋友點既是日羅宋湯就略嫌清淡了一點~

而我地點既主菜:一魚🐟一豬🐷

2018-08-18 554 浏览
Summer Chocolate Afternoon Tea Set好多人都話Green嘅下午茶幾好食, 所以會有一定嘅期望,但係overall有啲失望.朋友打去訂枱,先至知要俾$200訂金. Comment 如下服務非常好Scone 幾好Sweet 唔差,非常吸睛Savory 除咗蘑菇湯OK,其他嘅都幾令人失望,有好大嘅改善空間Häagen-Dazs 雪糕有六種口味任食係唔係物有所值,真係見仁見智⋯·········
服務非常好
Scone 幾好
Sweet 唔差,非常吸睛
Häagen-Dazs 雪糕有六種口味任食
係唔係物有所值,真係見仁見智⋯·········
今次又有任食雪糕了😍仲要係同haagen-dazs合作~比起上次任食GODIVA更加豐富, 有六個味選擇! 有我最喜歡的夏威夷果仁, 飽飽都食左幾杯😋講返今次主角tea set,外觀方面有大大驚喜! 甜點用了美女與野獸的玻璃罩呈上,內裏則是像波板糖的朱古力,加上LED迷你小街燈做裝飾,就好像精緻盆景一樣,既夢幻又可愛,少女心爆發💕 味道方面自己比較喜歡清香檸檬撻,酸酸甜甜好開胃,還有紅桑莓朱古力,外面有杏仁包住,裏面則是軟滑朱古力ceeam,好有口感。還有最底部的是朱古力包雪糕,好有誠意的設計。所有甜點都是甜而不漏。鹹點方面跟平時水準差不多,都係巴馬火腿卷,三文魚撻等等,比較突出的是西班牙辣肉腸串,好野味! 一直都好喜歡Hotel Icon的甜品,每次來到都有新驚喜,看得出甜品師傅落足心機去設計。唔知下一次有咩新驚喜俾我呢~期待期待!😊

❤️難得約咗三位美女去嘆下午茶,自然想扮靚啲同Relax啲朋友A帶咗我哋去Hotel ICON,因為呢度推出咗Häagen-Dazs朱古力盛夏下午茶套餐😻一去到已經同朋友食咗幾轉Häagen-Dazs雪糕🤤又因為細細球嘅關係,可以試多幾款口味!可以任食我最愛嘅雪糕真係好幸福💕 好鍾意佢哋今次下午茶既裝飾同擺盤,用咗會發光既圓形木盤再插上一枝枝好似花朵造型嘅甜品,再加上玻璃罩,成件事就好似一份好精緻既禮物咁,仲添加咗幾分浪漫💕而食物方面選擇都多:🥧鬆餅有傳統英式同埋朱古力口味🥪鹹點有👇🏻👇🏻👇🏻由左至右-泡沫蘑菇湯,有特色,質感柔滑!-牛柳片多士,底層多士入口時仍然保持香脆,可惜牛肉略嫌比較乾身!-鵝肝慕絲多士,呢個一定要快啲食,因為慕絲放耐會溶,味道偏鹹而且底層嘅多士有啲硬。-煙三文魚撻,我本身鍾意食煙三文魚,而呢個一口一件,撻底鬆脆又唔會太鹹,所以呢個都係我嘅最愛💕-無花果伴巴馬火腿,呢個我超級鍾意!第一次試呢個配搭,原來係咁好味💕-西班牙彩椒辣肉腸串,呢個我個人覺得口味比較重,可能真係送酒比較適合🥂-泡沫蘑菇湯,菇味濃,質感柔滑!🍭甜點連貫返主題,係充滿朱古力既👇🏻-白桃紅桑子雪糕朱
❤️難得約咗三位美女去嘆下午茶,自然想扮靚啲同Relax啲

而食物方面選擇都多:

🥧鬆餅有傳統英式同埋朱古力口味

🥪鹹點有👇🏻👇🏻👇🏻由左至右

-泡沫蘑菇湯,有特色,質感柔滑!

-泡沫蘑菇湯,菇味濃,質感柔滑!

🍭甜點連貫返主題,係充滿朱古力既👇🏻

-白桃紅桑子雪糕朱古力
-黃桃乳酪雪糕朱古力
-紅桑子朱古力
-榛子朱古力
-夏威夷果仁黑朱古力
-清香檸檬撻

重點介紹頭兩樣:分別係粉紅色同粉黃色嘅朱古力脆皮包住Häagen-Dazs新出嘅白桃紅桑子同黃桃乳酪雪糕,做法好特別外型又靚,但係一定要快啲食如果唔係粒雪糕就溶㗎啦!💕

Häagen-Dazs朱古力盛夏下午茶套餐$288 一位/$546兩位, 淨係以酒店級享受仲可以任食Häagen-Dazs雪糕,而每位享用完仲會獲得一張雪糕卷(可以去Häagen-Dazs分店免費換領一球雪糕)黎講,性價比真係好高😻 如果你都鍾意雪糕同埋朱古力嘅話,呢個下午茶都係好啱你!

😌唯一美中不足,係今次大家都各自有下場所以時間好趕,全程食嘢同影相但傾計時間太少,解散之後大家都覺意猶未盡,已經傾緊要再約下一次嘅聚會啦!👭👭
今天預約了Green X Haagen- Dazs afternoon Tea, 網上預約是要full payment,來電查詢就要$200訂金,想食的吃貨可以留意一下。3點開始,我們2:45就到了坐低menu已經準備好當時餐廳無咩人,我地點左飲品就一路傾計一路等。大約15:27,都未有afternoon tea set送到,旁邊枱的2位女生比我還遲入座但已經食緊一模一樣的tea set,令我地不禁主動問一下一位似經理的男生,佢哦左一下就行開左喇,見佢再行去同另一個trainee 跟進了一下。再等多十分鐘,陸續見到tea set出黎,終於等到。由2:45 等到15:37 終於等到,但係餐廳提醒了我們17:00要還枱,明明一早訂了都要咁樣等,老實說正常酒店都會在15:00前已準備好。The green服務方面真心很差,而且價錢不算便宜,這不能到酒店級水準。話題遠了,回到食物方面整個tea set 分成三部分,右上是Classic, 包括chocolate sconeX2 , scone with raisins X2, condiments 有clotted cream, strawbe
網上預約是要full payment,
來電查詢就要$200訂金,想食的吃貨可以留意一下。

3點開始,我們2:45就到了
坐低menu已經準備好

話題遠了,回到食物方面

整個tea set 分成三部分,
右上是Classic, 包括chocolate sconeX2 , scone with raisins X2, condiments 有clotted cream, strawberry Jam 還有nutella。
Scone是有水準的。
下邊一盤子的都是鹹點,由左至右介紹一下

杯子mushroom cappuccino,就是打了泡的磨菇湯,賣相很好啊;西班牙彩椒辣肉腸串,辣肉腸不辣,小朋友也能吃,配上辣肉腸不喜歡彩椒的也能一併下肚;無花果伴Parma ham,二款都是我的喜愛;煙三文魚撻也不錯;鴨肝慕絲多士,超厚身的鴨肝慕絲呢;最後來到牛柳片多士也是還好吧,整體鹹點都是可以的,有沒有覺得超好食要下次再來的感覺。

甜點這一天絕對是主打!
就看看哈根大師有沒有很給力了。
外表美美的用玻璃罩上枱,先拍照再拿走。

哈根大師巧克力:不滑,一小粒也沒有吃完,失望;檸檬撻酸酸的;巧古力好像不及我在HD店的朱古力火鍋來得美味和香滑; 味道和口感也不飲哈根大師出品,所有甜點都不能回頭!為什麼會這樣?!

外面有個雪糕booth可以隨便自取雪糕,特別味道是白桃和黃桃,味道當然一貫很好啊!其他一般味道沒試了,就是常吃的草莓,Vanilla etc
朋友想點綠茶麻糬也沒有,改了是紅豆。
很讚的是服務生有主動拿著雪糕去每一張枱給客人們呢。

總括了Green是愈做愈差,味道無驚喜,服務有待改善(不是trainee的問題,好幾次都遇到不同的trainee 很有熱誠,笑容滿面) 如果是教育學校,就應該由上級身教;餐飲是一門專業,培訓與實習對學生來說是很重要。

雖然一次又再次來Green,都是因爲朋友們都很喜歡吃crossover;
曾經我最喜歡來這個舒服的大堂cafe飲杯ice latte和杯子蛋糕再加上afternoon tea set,以後想找個地方靜靜聚會,首選不會再是ICON了
本週初再訪 Hotel ICON 嘆下午茶,驚覺新出的 Häagen-Dazs Summer Chocolate Paradise Afternoon Tea 盛夏朱古力下午茶,除了多款精緻甜點、鹹點、新鮮鬆餅,竟有無限量 Häagen-Dazs 雪糕任吃,吃完還有每位雪糕單球換領劵,十分吸引! 擁特高樓底、開揚風景及室內垂直花園的 Green,從來都是享受下午茶及 Weekend Brunch 的勝地。根據酒店 FB 資料,原來這亞洲最大的室內垂直花園,當中種植了超過 8,000 棵合共 71 款品種的植物!下次大家不妨也一起細心留意~ 當然,相比垂直花園,更吸引甜魔媽媽的一定是新增的 Häagen-Dazs 雪糕專車。車上有合共六款口味的雪糕/雪葩,包括雲呢拿、紅桑子雪果、黃桃乳酪雪糕、藍莓、白桃紅桑子以及綠茶雪糕,可以碟上或以迷你甜筒呈上! 盛夏朱古力下午茶還另設六款鹹點及六款甜點,當然少不了下午茶靈魂的英式鬆餅,每位更可選自家製檸檬汁、即磨咖啡或茶。其中咖啡是 illy 品牌,我要了 Mocha 水準很好,而茗茶則是 Tea WG。 喜歡杯中物的,更可以加$298任飲

喜歡杯中物的,更可以加$298任飲 G.H. Mumm Gordon Rouge Brut N.V. 瑪姆紅帶香檳,或是加$78任飲 Saint Louis Blanc de Blancs Brut N.V. 法國氣泡酒,有消費精明眼的媽媽當然選後者,喝上兩杯已經賺回來了!

以下是三人份的下午茶,上齊後再取些心儀口味的雪糕球回來,大合照後我們不客氣要開動... 噢,不對!拍照時其實兩兄妹已經率先忍不住開動了~Häagen-Dazs 的魅力真強啊!

好的,先順序由鹹點開始介紹:首先是泡沫蘑菇忌廉湯 (Wild Mushroom Cappuccino),一如其名打到好像一杯泡沫咖啡,煞是好看;接著是西班牙彩椒辣肉腸串,放心這個辣肉腸一點不辣,兩兄妹也吃得到並來搶食,媽媽則接收剩下來色彩及營養都很豐富的彩椒。

再接下來是無花果伴巴馬火腿,兩兄妹都愛吃巴馬火腿,但不喜無花果,正好又落在爸媽胃中了;之後是爸媽獨享的鴨肝慕絲多士,濃郁又芳香的肝味兩兄妹還未習慣、接受,但兩口子就喜歡不得了,襯以汽酒更是無上享受!

最後還有小巧香脆的美味煙三文魚撻,以及味道正常的牛柳片多士,加上酒精作祟,吃完竟有一絲飽意!

來到甜點環節,以漂亮玻璃罩襯以發光小木兜呈上,不禁令人想起小王子及他最愛的玫瑰花!而中間正正有花串,原來是榛子朱古力,旁邊又有紅桑莓朱古力及清香檸檬撻。

不過這裡都不急吃,反而要先解決白桃紅桑子雪糕朱古力及黃桃乳酪雪糕朱古力,不然會融化哦!最後還有味道甘濃的夏威夷果仁黑朱古力作結~
至於下午茶經典配搭的英式傳統鬆餅,除了配襯奶油忌廉、士多啤梨果醬,又非常特別地放置了超迷你裝的 Nutella 榛果可可醬,讓喜歡朱古力及 Nutella 的妹妹樂透了!

我們用了一半來塗鬆餅,帶來更香甜的滋味;至於未吃完的一半,當然珍而重之的收起來,帶回家讓妹妹塗其他喜歡的食物了~除了以上下午茶點,甜魔媽媽也不客氣吃了四球雪糕,連爸爸也罕有地破戒吃了三球雪糕,最後每位付款客人還有一張單球換領劵帶走!不過,下午茶中最大得益者絕對是囝囝,他人仔細細卻單人匹馬吃了九球雪糕!

愛吃雪糕的朋友,快來打破他的紀錄吧~
2018-07-09
趁住假日同朋友到Hotel Icon的Green食晚飯。平時來大都是食afternoon tea,今次就來試下他們的牛扒。😋我們點了晚餐套餐,有頭盤,餐湯,主菜,甜品,和飲品。加埋一大約500蚊左右一個人。價錢雖然中規中矩,不過很喜歡這裏的環境,台與台之間非常闊落,坐得好舒服,晚上燈光昏暗比較浪漫。頭盤: 我就選擇了三文魚籽蟹餅沙律,而朋友就是鮮魷魚沙律。兩款蔬菜都好新鮮好好味,不過我比較喜歡朋友的鮮魷魚沙律,因為魷魚彈牙比較有口感。餐湯: 鮮蘑菇湯,和法式洋蔥湯。雖然平時喜歡洋蔥湯,但今次的蘑菇湯更加優勝。蘑菇湯味道香濃,而且好creamy~ 連朋友都讚不絕口。主菜: 我們都選擇了牛扒。分量就唔記得咗幾多喇,不過大大塊,加上德國式薯仔和配菜,足以非常飽肚。牛扒半成熟,烹調得非常出色,內裏呈粉紅色,最重要是牛味濃有肉汁! Very Juicy! 不過我自己就對德國式薯仔興趣一般,口感有啲似薯仔溝咗膠咁,之前去德國旅行,全部飛走曬呢啲薯仔,哈哈~甜品: 這裏最出色就是榴槤甜品,可惜食到最後已經售罄。唯有order玫瑰朱古力蛋糕,和海鹽焦糖蛋糕。我自己比較喜歡玫瑰朱古力蛋糕,外型吸引之餘,

甜品: 這裏最出色就是榴槤甜品,可惜食到最後已經售罄。唯有order玫瑰朱古力蛋糕,和海鹽焦糖蛋糕。我自己比較喜歡玫瑰朱古力蛋糕,外型吸引之餘,蛋糕表層有啖啖的玫瑰花味,而內裏是朱古力蛋糕,質感柔軟香滑。相反海鹽焦糖味道有點怪怪的,不知道是否甜鹹交集的關係,感覺有點難受😂

飲品都是奶茶咖啡檸水之類,所以自己就另外order了草莓忌廉沙冰~整杯都粉紅粉紅的,充滿少女心❤清甜的草莓香味又不會太甜,非常開胃,啱曬炎炎夏日!

整體來說,Green的afteenoon tea和dinner都能給人不同的感覺。下午的Green充滿仙氣,而晚上則充滿浪漫氣氛。甜品和正餐也非常出色! 服務質素一流, 是一間回頭率高的餐廳! Hungry Bear 非常滿意! ❤❤❤
  • 牛扒
  • 榴槤芝士餅
2018-06-25 792 浏览
我地一行3人一早就知道冇得booking,所以就預早半小時去排隊。但係我地前面起碼都有二十幾人排緊,靚位估計應該冇嫁啦。等左半小時左右,因為單獨位已經occupy晒,所以問我地介唔介意坐bar檯同人share, 否則要等到4點。我地冇乜所謂所以bar檯照坐。因為我地有3個人,所以我地就order 3人份量個鬆餅冇影到,但其實好出色,配有奶油忌廉同果醬。第一層係甜點,第二同第三層係咸點依份就係單數個位友人享用甜點麻麻,反而咸點幾好。我地其實最想食既就係貓山皇雪糕出面有個小counter, 出去排隊佢會問你要幾多球,我地第一round就每人要2球,其實一球好少,不過連埋甜點同咸點一齊食都幾飽。臨走我地encore多2球,不過就唔要筒,淨要球。貓山皇好香濃,而且一d都唔臭,真係齒頰留香。另外幾欣賞佢地幾環保,飲品係冇提供飲管的如真係想要的話,佢地會提供紙飲管既。原來呢,如果單數食依個afternoon tea,單數個份係會貴$10左右....好奇怪

等左半小時左右,因為單獨位已經occupy晒,
我地冇乜所謂所以bar檯照坐。

因為我地有3個人,所以我地就order 3人份量

個鬆餅冇影到,但其實好出色,
配有奶油忌廉同果醬。

第一層係甜點,第二同第三層係咸點

依份就係單數個位友人享用

甜點麻麻,反而咸點幾好。

我地其實最想食既就係貓山皇雪糕
其實一球好少,不過連埋甜點同咸點一齊食都幾飽。
臨走我地encore多2球,不過就唔要筒,淨要球。
貓山皇好香濃,而且一d都唔臭,真係齒頰留香。

另外幾欣賞佢地幾環保,飲品係冇提供飲管的
如真係想要的話,佢地會提供紙飲管既。

2018-06-16